B1 blogcsalád



Szüret: világélvonal, vudu, tabu, keresztény ország, teljes foglalkoztatás és magyar szenzor

Orbán 13 legelszálltabb mondata a Fidesz barátainak

2015. május 13. - nickgrabowszki

Eltelt már néhány nap, de még mindig csak hüledezve nézünk, miket is mondott az az ember, akit tavaly harmadszor is megválasztottak a magyarok az ő miniszterelnöküknek. (Illetve nem is a magyarok, hanem azok, akiket ők odaküldtek, de ez most mindegy.)

Orbán teljesen elszállt beszédet tartott a diktatúra éltetéséről a Magyarország Barátai Alapítvány második világtalálkozóján, akiket helyesebb lenne talán a Fidesz barátainak nevezni. Vagy Orbánéinak. Vagy akármi.

ovi.jpg

Íme a 13 legtutibb mondat, ami sokat elárul arról, milyen alternatív univerzumban él az az ember, akit azért fizetünk, hogy a közpénzek elköltését irányítsa.

Gyönyörködjön velünk a legjobbakban!

  1. Mert az a különös észjárás, amely a magyar kultúrát és a magyar tudományt a világ élvonalába repíti, nem áll meg a tudomány és a kultúra határainál, hanem beköltözik a politika és a közélet világába.” 
  2.  „Egy éve Önöktől pedig azt kértem, hogy építsük ki a magyar szenzor fogadóállomásait.”
  3. „Nekünk, magyaroknak jó esélyeink vannak, hogy új utakat, eszközöket és módszereket mutassunk be nemcsak saját magunk, hanem akár az egész világ számára.”
  4. „Európa tétovázik. Mindez talán annak köszönhető, hogy elbizonytalanodott saját identitásával és saját céljaival kapcsolatban. Bizonytalan, hogy ki is ő, és merre kellene tartania, vagy merre tart.”
  5. „Európa változatlanul a multikulturalizmus és a politikai korrektség és hasonló bűvszavak varázsában vívja vitáit, legyengülve a bevándorlás súlyos problémájával szemben.”
  6. „Egy bizonytalan és kiszámíthatatlan világban nekünk, európaiaknak komolyabban kellene vennünk azokat a válaszokat, amelyeket az életösztöneink diktálnak ahelyett, hogy a vudu és tabu világába menekülnénk a saját kérdéseink, a saját életünk kérdései elől.”
  7. „Miként lehetséges, hogy miközben az európai ember szinte többre értékeli a demokráciákat – mi, magyarok is így vagyunk ezzel –, mint a nem demokratikus berendezkedéseket, aközben mégis ma az utóbbiak a sikeresek?”
  8. „A világ ma arról szól, hogy amíg Európa vitatkozik, addig a Kelet dolgozik.”
  9. „Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, és biztos és kiszámítható pont maradjunk ebben a bizonytalan és kiszámíthatatlan világban, egyetlen kérdést sem szabad tabuként kezelnünk.”
  10. „Ma már eljutottunk oda, hogy amit Nagy-Britannia miniszterelnöke, az Egyesült Államok elnöke kimondhat, azt most már a magyar emberek is kimondhatják, meghirdethetik például a teljes foglalkoztatás programját.”
  11.  „Nem gondoltuk volna, hogy húsz éven keresztül nem lesz elég akarat és erő véghezvinni azokat a szükséges, hatalmas és mélyreható változásokat, amelyekkel Magyarország a kommunizmus után ismét erős, büszke, keresztény, nyugati és polgári berendezkedésű országgá válhat."
  12. „Magyarország megóvta a szuverenitását, Magyarország megvédte az igazát Brüsszellel szemben. 
  13. „Az jó hír, hogy 25 évvel a rendszerváltás után végre összhangba kerülhetünk a világ szerencsésebb felével.” 

Ha nem így gondolja, vagy egyszerűen csak nem hisz nekünk, akkor ellenőrizheti: tényleg ezeket mondta.

 

És most már szavazhat is. 

Update: az Egyenlítő blog elemzését a dologról itt találja.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr837456914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fda 2015.05.14. 09:14:28

Fentiek között vannak ügyetlen és vannak igazán találó, helyénvaló megállapítások is.
És most akkor mi van?

lavór 2015.05.14. 09:21:24

Elmebeteg ország elmebeteg vezetői.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2015.05.14. 09:34:37

Ez a modern kommunikáció: az igazságok, féligazságok és hazugságok jól hangzó kombinációja a saját elképzelések alátámasztására. Ha kimaradnak az igaz, de oda nem illő állítások, akkor csak hazugságok és téves következtetések maradnak.
A legfontosabb kérdés, ki hiszi el? Aki mondja, aki hallja, vagy mindkettő? De hogy tévútra kerülnek az biztos, csak magukat tudják becsapni, ha elzárkóznak az igazság elől.

megamedve 2015.05.14. 09:35:22

Valami ilyesmiket beszélt 1933 körül Hitler is, akkor is az volt, hogy az emberek zöme azt mondta, ez még belefér. Nyugodt lehetsz, ha most olyan helyzet lenne a világban (Európában), mint akkor, O.V. simán beletolna minket egy háborúba.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.14. 09:40:27

@maxval bircaman szerkesztő: Birkaaggyal feldolgozva biztosan......csak mi nem birkák vagyunk, kik jámborul legelészünk a vég nélküli magyar mezőkön.

NINJA 2015.05.14. 09:51:45

Néha le kéne ereszkednie a pórnép közé álruhában mint Mátyás király, és elvegyülve megtapasztalni közvetlenül hogy élnek a hívek.A nagy arc rögtön megváltozna.Fogalma sincs a zemberek ( keményen dolgozó kis ) valódi életéről.

tomwar 2015.05.14. 09:55:14

Bggyant a csoka....es nem szedi a pirulakat se. Sajna...

déjá vu39 2015.05.14. 10:06:46

Tetszik ez az önelégültség a magyar észjárásról, és a tudományos sikerekről. Tuti, hogy fogalma sincs arról, hogy hány innovatív megoldás jön létre naponta a világban, tuti hogy sejtelme sincs arról, hogy milyen körülmények vannak a magyar "tudomány"-ban.

Amit meg Cameronról és Obamáról mond... Mikor hirdette meg akármelyikük is a teljes foglalkoztatottság programját?

A baj tényleg nagy. Nem elég, hogy olyan miniszterelnökünk van, aki ennyire zavaraos, hanem vannak akik mindent, ami kijön a száján, azonnal és feltétel nélkül elhiszik.

déjá vu39 2015.05.14. 10:09:14

@NINJA: Már régen elmúlt az az idő, amikor szóba állt a pórnéppel. De ha kimenne a nép közé, akkor sem venné észre a valóságot. Ahhoz ott is kell élni egy ideig.

Mérnork 2015.05.14. 10:28:36

@fda:
Dehát a patásobán mondta és az csakis hazug/elmebeteg/gusztustalan/értelmetlen lehet!!!!
Bezzeg a miferink midíg koherensen/értelmesen/igazat mondva beszélt a választókhoz!!!! ;-)))))

Arcade Macho 2015.05.14. 10:29:17

remelem mikrofonkozelben lesz amikor majd a szepkoruaknak fogja ajanlgatni a mozgolepcsolassitast :)))

teleorman 2015.05.14. 10:31:33

"Magyarország megóvta a szuverenitását, Magyarország megvédte az igazát Brüsszellel szemben."
Nekem ez a kedvencem! Ám ha Brüsszel olyan ellenség, amelyik fenyegeti a magyar szuverenitást (nem pedig annak közös gyakorlása érdekében önként mondtunk le arról részben, amint azt az okoskodók állítják), akkor nincs mese, ki kell lépni az EU-ból! Felelős magyar miniszterelnök nem is tehet mást. Arról pedig még nem hallottam, hogy az ideiglenesen hazánkban állomásozó - teszem azt - belga csapatok akadályoznák ezt meg. Miért akkor a késlekedés?

Arcade Macho 2015.05.14. 10:32:01

@tomwar: az osztrak szanatoriumban rossz szerumot adtak be, a ciankalit kellett volna...

de komolyan ezt a hatalmas nagy megoszto g3cit...
lattam egy karikaturat ahol az orbani megosztasnak az exportjarol beszeltek, hogy milyen jo hogy mar nem csak az anyaorszagi magyarok utaljak egymast hanem a hatarontuliak is :)))

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2015.05.14. 10:34:09

egy BULLSHIT generátor, na, az tud ilyen ékes baromságokat generálni, persze az csak poén kategória, de úgy látszik vitya átemeli őket a realitásba...

itt böngésszetek (bullshitgenerator.net), szerintem benne lesz jópár "aranyköpés" abból amit már kimondott ez a gyermeteg lélek. :)

Gabbesz 2015.05.14. 10:37:21

@maxval bircaman szerkesztő: Nem birka. Ezt hívják kognitív disszonanciának. Egyáltalán nem igazak, de te annak gondolod őket, mert az nyugtatja meg a lelkedet.

Mernok 2015.05.14. 10:51:06

Teljesen átlagos mondatok. Tipikusan ilyenk szoktak elhangozni egy konferencián, politikai/gazdasági beszédben. Ilyen kijelentésekből a korábban írt következtetéseket hogy lehetett leszűrni?
-Mi köze Hitlernek bármelyik mostani vagy máskor elhangzott mondatához?
-Mitől megosztó Orbán Viktor? Ez a "megosztó" szó mit takar? A legkeményebb balos ismerőseimmel is jó a viszonyom. Nem hülyézzük le a másikat. Ő úgy gondolja én meg így. A "megosztó" szó állandó ismételgetése -minden tartalom nélkül- arrogáns.
-A Fidesznek köszönhetően egy 3 gyerekes dolgozó család havi 99 ezer Forintot kap úgy hogy nem fizeti be adó/járulék formájában. Ugyanez 2008ig Medgyessy Péternél 12e/hó Fletónál már 0 Ft/hó volt. Miről beszélünk?

Burgermeister 2015.05.14. 10:52:32

esztet az a a a izééé írjaaa a habonyiiiii????

tomwar 2015.05.14. 10:57:48

@Mernok: Azt hiszem egy szo se esett a csaladtamogatasokrol...
Lofaszt kap 99.000Ft-ot, ahhoz ugyani kellene annyi jovedelem is, aminek van ekkora ado es jarulekvonzata...sok csaladban ez nincs meg.

Miert nem adovisszateritest kapnak? Igy megkapna az is, aki kevesebbet keres...es nem tennenek kulonbseget gyerek es gyerek kozott, ahogy a CSP sem tesz...

sas70 2015.05.14. 11:01:04

@Mernok: Na te sem vagy egy adószakértő!

Atiati 2015.05.14. 11:01:33

@Mernok: Attól hogy tudsz ellenpéldát mondani arra, hogy nem megosztó még nem azt jelenti hogy nem is igaz. A "magyarság" és a "nemzeti" dolgok kisajátítása például hozzá kötődik.
2 gyerekes dolgozók mennyit kapnak? Például Gyurcsányék alatt 20% volt az ÁFA most 27%. Lehet kiragadott példákat hozni de nem árt egyben nézni az egészet. Ezzel együtt nem állítom hogy az előző kormány jobb lett volna.

Arcade Macho 2015.05.14. 11:04:49

@Mernok: "A "megosztó" szó állandó ismételgetése -minden tartalom nélkül- arrogáns."

mi van nem itt eltel az elmult 10 evben?
Orban amig ellenzekben volt osszeallt a Bkozeppel, allandoan a kormanyzas illegitim (korcs???) voltat hangoztatta agyatlanul, amikor kertek hogy ugyan mar a lancos kutyait rendelje mar vissza az utcarol 2006ban akkor flegman a g3cije benyogte hogy de hat csak velemenyt mondanak, es az a dolguk hogy hangoztassak a velemenyuket(most meg sir mint a furdos kurva ha parszor ellentuntees van ellene)

akkoriban jelent meg a Belga De szar itt elni zeneje, reagalva az orbani faszozasra

Kossuth teren amikor ment a hajlekony dzsembori akkor hogy megse legyen osszehugyozva az egesz ter, le lett kordonozva, hat persze hogy a JOG ALKOTO kiment es lebontotta a kordont, pontosan azert mert egy megoszto
meg egy geci is, mint azota a legfobb harcostarsatol megtudtuk

fda 2015.05.14. 11:05:17

@tomwar: Ez azért van, mert leginkább azt lehet osztani, ami van. Aki betesz a közösbe, várjon belőle magának is részt, aki nem tesz be, megfontolások alapján persze kaphat/kapjon az is valamit, és kap is. De legalább ne dumáljon, hogy neki több jár. Az ilyennek a szája jár. Vagy mondjuk szakértelem, munka, fizetés nélkül vállalt 3 vagy több gyereket? Támogatás és a segély nem ugyanaz!

szelíd galamb 2015.05.14. 11:11:13

Különösen a "keresztény berendezkedés" találó.
Erre mondja az Isten: ez a nép a szájával tisztel engem, de a szíve távol van tőlem.

Mernok 2015.05.14. 11:12:22

Nem vagyok adószakértő? Magas jövedelem kell?
Miről beszéltek?
2014 óta bruttó 300.000 Ft-tól megkapod 3 gyerek után a 99eFt-ot!!! Ha papa-mama keres brutto 150-150-et akkor már megkapják a 99.000Forintot! Bruttó 150e Ft az top fizetés? És ha nincs annyi akkor arányosan kevesebb.
Nyilván azért kap a 3 gyerek magasabb fajlagos értéket, hogy vállaljanak 2 helyett 3-at az emberek.
Áfás kommenthez: Az áfát 2009.07.01től emelték 20-ról 25%-ra. Másfél évvel a Fidesz előtt.

Tapsi75 2015.05.14. 11:14:41

Nem tudom mi a rosszabb: Viktor tudja hogy hulyesegeket beszel, de a zembereknek ez kell, vagy ő TÉNYLEG így hiszi el ezeknek a mondatokat minden szavát?

sas70 2015.05.14. 11:16:13

„A világ ma arról szól, hogy amíg Európa vitatkozik, addig a Kelet dolgozik.”
Melyik kelet? Ukrajna, Kazahsztán, Oroszország, Japán, Kína stb?

„Miként lehetséges, hogy miközben az európai ember szinte többre értékeli a demokráciákat – mi, magyarok is így vagyunk ezzel –, mint a nem demokratikus berendezkedéseket, aközben mégis ma az utóbbiak a sikeresek?”
Kik sikeresebbek? Kína? Miben?
Mert kurvára nem mindegy, hogy éppen milyen indikátorról beszélünk. Vagy éppen mindig arról ami ezt a hülyeséget igazolja? És akkor a hatékonyságról ne is beszéljünk, vagy arról, hogy hol állítanak elő magasabb GDP-t egy főre. Vagy arról, hogy egy munkás egy óra alatt, hol állít elő magasabb értéket. Arról se kell beszélni, hogy kik a technológia importáló és kik a technológia exportáló országok az olaj mellett az összes fejlett technológia is az oroszoktól jön. Az innovatív technológiákat meg felejtsük is el, mert azok nem számítanak, csak az, hogy dolgozik-e a paraszt (keményen dolgozó kisember) vagy nem és előállít-e valami terméket, mert csak az számít ám termelésnek, egy gyártástechnológiai folyamat megtervezése az nem munka, a pénzügyi háttér biztosítása meg üldözendő, mert annak nincs haszna.
Végig mehetnénk mindegyiken, de kibaszott nagy üres lózung mind.

tomwar 2015.05.14. 11:17:24

@fda: Azt bizony, jol-rosszul:

nol.hu/data/cikk/1/53/39/17/cikk_1533917/filer_resize_php.jpg

Senki nem dumalt, csupan szerintem igy nincs rendben. En nem igy csinalnam, nem tennek 2 es 3 gyerek koze ekkora "lepcsot".
Jelenleg a brutto atlagkereset 235100Ft/ho, na ebbol ketto (anya+apa) nem eleg az adokedvezmenyhez, csak ha jarulekbol is levonjak...amit nyilvan a kormany azert enged, mert ok is rajottek arra, amire en...
Ha valaki munkanelkuli, es nincs fizetese, nincs is adokedvezmenye, ugye? Akkor?

Tapsi75 2015.05.14. 11:18:13

Illetve máshogy is fogalmazhatok: a Fidesz szavazói ezen mondatok minden szavát elhiszik, és egyet értenek vele? Ha nem MINDEN részével, akkor hol van a határ? Mi számít kis csusztatasnak, és mi ordas hazugsagnak?

Atiati 2015.05.14. 11:18:17

@Mernok: Amit továbbemeltek 25-ről 27-re. De nyilván csak egy kiragadott példa volt, ahogy ez a családi adókedvezmény ami nem igazán kapcsolódik az adott témához. Ha elkezdünk összehasonlítani valamit akkor ne egy-egy intézkedés alapján tegyük ezt.

Tapsi75 2015.05.14. 11:18:44

Illetve máshogy is fogalmazhatok: a Fidesz szavazói ezen mondatok minden szavát elhiszik, és egyet értenek vele? Ha nem MINDEN részével, akkor hol van a határ? Mi számít kis csusztatasnak, és mi ordas hazugsagnak?

tomwar 2015.05.14. 11:25:56

@Mernok: Fajlagosan magasabb? 3.3x akkora. 10.000vs33.000!

Jarulekbol kedvezmenyt adni meg nonszensz.
A koncepcio jo, a vegrehajtas rossz. Ahogy altalaban a fiuknal...

sas70 2015.05.14. 11:31:32

@Mernok: 2009-ben a 150 bruttóból 86580.- volt az éves adójóváírás. Nem a gyerekek után, hanem a dolgozónak. 25% volt az áfa, nem volt telefon adó, tranzakciós adó stb. Azóta egy petákkal sem emelkedett a családi pótlék ami reálértéken most kb 20-25%-al kevesebbet ér.
Szóval pont a példádban szereplő család, szarabbul él!

bobijub 2015.05.14. 11:33:10

ez a kiemeléscsokor sem mutat mást, mint a nagyvezír zsenialitását. azt a zsenialitást, amit csak csupán és kizárólag arra használ, hogy megtarthassa azt a korlátlan hatalmát, amivel jobb sorsra érdemes országunkat zavartalanul a saját magántelkének tekintheti. olyan jól kiszámított mondatok, amik azt a célt szolgálják, hogy az őt hatalomban tartó, arnyhalemlékezetű, vakondkitekintőképességű szavazók szavazói aktivitását fenntartsák. ezeknek a szövegeknek a megalkotásakor semmi szükség sincs arra, hogy a szövegeknek a valósággal való kapcsolata bármilyen formában meglegyen. a szövegek megalkotóit és előadóját egyáltalán nem érdeklik azok, akik képesek önállóan, neadjisten kritikusan gondolkodni. a szövegek megalkotóinak és előadójának az egyetlen célja az, hogy a megcélzott célközönség kajálja be a szövegeket, és a nagyvezír hatalmát továbbra is fenntartva ikxszelgessen.

bioLarzen 2015.05.14. 11:33:47

@maxval bircaman szerkesztő: Nem akarod esetleg átjavítani a nickedet erre "Maxval kognitív disszonancia birca"? ;)

Sir Galahad 2015.05.14. 11:38:40

@déjá vu39: "Amit meg Cameronról és Obamáról mond... Mikor hirdette meg akármelyikük is a teljes foglalkoztatottság programját?" Bocs, de ez öngól: Cameron most. „Semmi sem fontosabb, mint egy teljes foglalkoztatottsággal bíró Nagy-Britannia – ahol mindenki, aki akar, tud dolgozni.” – írta David Cameron brit miniszterelnök a Facebookon. Innen: mandiner.hu/cikk/20150119_teljes_foglalkoztatottsagot_iger_david_cameron_es_a_brit_konzervativok

Mernok 2015.05.14. 11:39:32

@sas70: Nyilván azért kapjuk gyerek után a kedvezményt, hogy legyen nagyobb gyerekvállalás. Ha gyerek nélkül kapja a polgár az adókedvezményt akkor kisebb a gyerek vállalás magyarán elkölti erre-arra, másra. Egyébként ha évi 87eFt volt az adójóváírás az ma bruttó 150nél egy gyerek után 12x10=120e/év két gyereknél 12x15=180eFt/év többnek tűnik. A tranzakciós adót számszerűsítsük ha lehet hány száz ft/hó?

Macropus Rufus 2015.05.14. 11:52:50

@Mernok:
"Áfás kommenthez: Az áfát 2009.07.01től emelték 20-ról 25%-ra. Másfél évvel a Fidesz előtt."
akkor árnyaljuk egy picit a dolgot. 2009. július 1-től az eddigi 20 százalékos áfakulcsból két kulcsot hoztak létre, egyrészt felemelték 25 százalékra, másrészt egyes termékekre a kedvezményes 18 százalékos áfakulcsot vezették be. Tehát emeltek is meg csökkentettek is. Aztán jött a Fidesz és 2012. január 1-től a 25 %-os áfakulcs 27 %-ra emelkedett, ezzel Magyarországon lett a világon a legmagasabb az általános ÁFA kulcs.
Hogy teljes legyen a kép.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2015.05.14. 11:55:29

Jajj, istenem...Újjab ballibdemós "dejjazorbán!"-poszt...Ma is megdöntöttétek a diktatúrát? :)

Mérnork 2015.05.14. 12:03:05

@Tapsi75:
Baszki, te melyik politikusnak hiszed el minden szavát? A feriét pl. elhitted, amikor az adócsökkentés kormányaként hirdette magát ? Vagy a kókadt dübörgő pannon punáját? Esetleg lendvai mamának, hogy nem lesz gázáremelés?
Gondolom te azt is elhiszed, amit a reklámokban mondanak. ;-))))

Mérnork 2015.05.14. 12:10:01

@Tapsi75:
Mert te szoktál hinni a politikusoknak? Elhitted a ferinek, hogy 23 millió román fog minket elözönleni? A kókadtnak, hogy dübörög a pnnon puna? Lendvai maminak, hogy nem lesz gázáremelés?
Vagy te el szoktad hinni amit a reklámokban hallasz?
Egyébként amiket itt felsorolt a poszt toló még csak nem is tartoznak a durvább politikai szólamok közé.

Egéridomár 2015.05.14. 12:12:51

@Mérnork: Végre egy jó kis gyurcsányozás. Már úgy hiányzott ez a frappáns válasz a felvetettekre.

csak egy néző 2015.05.14. 12:14:06

Ez a mondat érdemtelenül maradt ki.

""" MEGERŐSÍTETTÉK A MAGYAROK ÖSSZETARTOZÁSÁT, TÖBB 100 EZER
EMBERT MENTETTEK KI AZ ADÓSRABSZOLGASÁGBÓL."

Ennyire még sosem volt megosztott a magyarság. 2002-óta "A haza nem lehet ellenzékben". Magunkfajta vs magukfajta, idegenszívű, tenyérnyi kokárda viselés....
Több 100 ezer embert került a szarból a fosba. Viszont egy csomó csókos nem kis lóvét spórolt meg a végtörleszéssel.
Volna még hova fejlődnünk.

Mérnork 2015.05.14. 12:16:02

@Egéridomár:
Jól levontad a következtetést okoska. Amúgy mi volt a felvetés? Hogy politikai propaganda beszédekben orbán se a világegyetem mély igazságait vezeti a választói elé? Ki hitte volna.

fda 2015.05.14. 12:18:44

@tomwar: Igen, a 2 és 3 gyerek között valóban hatalmas a lépcső. Én személyesen is örülnék egyenletesebbnek, mert 2 gyerekkel vagyok érintett, de megértem az ugrást is. A társadalom fogy. Egy és két gyerekkel is fogy. 3 gyerekkel pedig nem fogy, tehát azt kiemelten akarták támogatni.

Az átlagkeresetekről nekem mindig az jut az eszembe, hogy mennyi lehet valójában. Autószerelő, fagyis, fodrász, tüzifaárus, mosógépszerelő, festő, fuvaros, kútfúró, kempingben a lángossütő, a büfés valahogy csak minden 10. alkalommal ad számlát - neki vajon mennyi lehet statisztikában szereplő és a valódi bére?

Így a szabályosan végzett munkához, így adóbevételhez kötött adókedvezmények fehérítik a gazdaságot, a csalók kivételével mindenkinek előnyös, ha ugyanazt a pénzt egyenletesebben elosztva, több ember dobja össze.

Persze lehetne máshogy is csinálni, például hogy VALAKI fizessen minden gyerek után mondjuk 50 ezret a szülőknek feltétel nélkül. De ez most egy kedvezmény, azt pedig az eredeti összegből vonják le, hogy kevesebbet fizess.

Void Bunkoid 2015.05.14. 12:20:09

@Mernok: "Bruttó 150e Ft az top fizetés?"

Tudom, hogy elkeserítően hangzik, de a Viharsarokban vagy Záhony környékén bizony 150e bruttó az igencsak topfizetés, többnyire az említett két vidéken levő falvakban a polgármester az egyetlen ember, aki efölött keres.

Tapsi75 2015.05.14. 12:24:13

Na pontosan ez lényeg! Nem szóltam senki másról, nem a Feri vagy bárki érdekel, hanem: hogy választod ki az igazságot? Így soha senki nem lesz elszamoltathato azért amit mond, vagy most éppen ez a fel mondata igaz volt, szóval rendes gyerek ez. Annyira így működik a rendszere, nézd még a vak komondoros csávót, kétszer egymás után nem sikerült ugyanazt elmondani meg a bíróságon sem, mert így szocializálódott. És igen, ez probléma. Miért várod el a társadalom bizonyos csoportjatol hogy mindig mindenben igazat mondjon, míg egy másik retegtol fel sem merül hogy mindig igazat mond?

Mérnork 2015.05.14. 12:28:08

@fda:
Pont ez fáj soknak, hogy eddig ha bejelentette magát minimálbérre, akkor gyakorlatilag megúszta az adózás. Most a sok ki adóval ezt már sokkal nehezebb megcsinálni. Aki meg eddig is normálisan bejelentve dolgozott egy normálisabb pozícióban és merészel bejelentve mondjuk 200k bruttó felett keresni, netalán még gyerekei is vannak, az meg örülhet, hogy végre nem ő a kizárólagos fejőstehén, (de csakis méltányossági alapon), mint anno balfaszéknál.

2015.05.14. 12:30:13

bazdmeg..

már az első bekezdésnél abbahagytam a cikk olvasását, és nem is fogom befejezni:
(Illetve nem is a magyarok, hanem azok, akiket ők odaküldtek, de ez most mindegy.)

ez milyen egy faszság? lehet nem szeretni, lehet szeretni, de akkor is törvényesen megválasztották, igen, a magyar emberek. nem akiket odaküldtek

primkó fasz

tomwar 2015.05.14. 12:33:24

@fda: Ahol lehet, kartyaval fizetek. Ahol nem, oda nagyon ritkan megyek...
Ketto nalam is, sajnos tavaly elvesztettuk a 3.-at.:-(
A koncepciot ertem, jogosnak is tartom, de kisse tulzonak. Ahogy az egykulcsossal sem ertek egyet, pedig joban jartam vele. A beosztottaim nem...
En szerintem vagy tobb kulcs kene, csaladi kedvezmeny marad, vagy pedig egy kulcs, de aki nem eri el, visszateritest kapna.
Nyilvan teljesen igazsagos sosem lesz....de lehetne finomitani...a 2016-os tervezetnel picit jobban....
Ja, hogy a "cikkhez" - jo hulyeket tud a csavo osszehordani...

Mérnork 2015.05.14. 12:38:42

@Tapsi75:
Te most komolyan igazat vársz egy magyar politikustól? A miniszterelnöki viták, amíg voltak, nem szóltak másról mint hogy ki tud nagyobbat hazudni. 2006-ban az utolsó ilyen vitán feri lemosta az orbitális hazugságaival orbánt. Ebből mit lehet levonni értelmes következtetésnek azon kívül, hogy hazudni kell a politikai sikerhez?

♔batyu♔ 2015.05.14. 13:02:27

Hát b+, a politikus az már csak olyan, hogy szépeket mond és magát is dicséri.

Orbánnak legalább tényleg van mire.

sas70 2015.05.14. 13:10:24

@Mernok: A gyerekvállalási kedv, nem az adókedvezménytől fog nőni, hanem a kiszámítható gazdaságtól. Ha veszélyben érzi valaki a munkahelyét, létbizonytalanságban van, az nem fog gyereket vállalni, vagy nem fog még egy gyereket vállalni.
Az alacsony keresetűek, nem tudják a maximális adókedvezményt kihasználni ezért ők nem fizetnek kevesebb szja-t mint korábban, viszont a többi bevezetett, felemelt adót közvetlenül, vagy közvetve megfizetik.
A családi pótlék változatlanul hagyása pedig, egyértelműen rontja a jövedelmi pozícióikat családi szinten. Ezért is nőtt a szegénység Magyarországon, minden kormányzati propaganda ellenére is.

Az adórendszer általában nem igazságos, nem is az a feladata. Viszont az adó terhek elosztása lehet társadalmi szinten arányosabb és sokkal szolidárisabb, mint a jelenlegi rendszer. És ez össztársadalmi érdek is, mert az elszegényedők, lecsúszók hosszabb távon sokkal többe kerülnek a társadalom egészének, mintha megakadályozzuk a lecsúszásukat.

fda 2015.05.14. 13:14:08

@tomwar: Igazán sajnálom.

Egyébként egyetértünk, az elvekkel egyetértve én sem tennék ekkora különbséget. Egyébként a családnak 1 gyerek a rossz, tehát az 1 és 2 kellene több különbség, a 2 és 3 közé kevesebb.

Az adókulcs szerintem sokkal bonyolultabb kérdés. Fogalmam sincs, mi lenne igazságos. Aki évente 100ezer, 1 millió vagy 100 millió forintot keres, sose fogod tudni igazságosan megmondani, hogy mennyit dobjon a közösbe. És nem is egyformát dobnak, és nem is egyformát vesznek ki függetlenül az __egyik__ paraméter, az SZJA százalék mértékétől.

♔batyu♔ 2015.05.14. 13:24:12

@sas70: Éppen ezért kell törekedni arra, hogy az alacsony szegénységű réteg ne termelődjön állandóan újra és erre bizony a kényszerítés eszközeit is kell használni.

Gyerekkorban a kötelező ovi és suli, később az ösztöndíjrendszer, még később kiegészítve diáktámogatási és alkalmazkodó középszintű oktatási rendszerekkel. Pld. ne egy szakma megszerzése legyen ingyenes, hanem kettő.
Az pedig kézenfekvő, hogy az adórendszerrel komolyabban az adófizetők családját támogatom, hiszen az adót is ők termelik ki.

Az nem megoldás, hogy elvonom tőlük a támogatást és odaadom annak a rétegnek, aki nemcsak totálisan inaktív, de még növeli is a szegénységet.

Ezért nagyon pozitív az amit Orbánék csinálnak, a segélyezést egyre jobban tolják az önkormányzatok hatáskörébe, hiszen ők ismerik kiket érdemes segélyezni, az adórendszert pedig folyamatosan alakítják úgy, hogy az adózó családok kapják a támogatásokat.

Ezt amúgy már 20 éve önkormányzati képviselők folyamatosan felvetik.

sas70 2015.05.14. 13:34:50

Nagyon nem értünk egyet!
Még egy rendőrállamban sem tudod kényszerítéssel megakadályozni a szegénység újratermelődését. Éltem a szocializmusnak nevezett diktatúrában és bár kötelező munka volt és tényleg kevesebb abszolút szegény, de ott is volt.
A szegénység ellen, persze tényleg az oktatás az egyik hatékony "fegyver" csak arra is kevesebb pénzt fordít a fidesz, sőt szinte a legkevesebbet az Eu-ban, a hatékonyságról meg jobb nem beszélni.

Pop40 2015.05.14. 14:48:35

A kedves betegnek folyamatosan romlik az állapota, nehéz lehet már stabilizálni gyógyszerekkel.
Ez az ő szempontjából jó hír, mert adott esetben a büntethetőséget kizáró ok lehet, és csak kényszergyógykezelésre ítélhetik.
Már ha nem a tömeg áll majd neki "kezelni", mint pl Kadhafit, vagy Csaut.

csak egy néző 2015.05.14. 14:54:29

@Pop40:
Ráférne már egy újabb kúra azon a klinikán, mer majd úgy jár, mint a példaképe Széchenyi:

"-Széchenyi távozása a közélettől drámai körülmények között zajlott le, egyre sűrűbben gyötörte a közelgő nemzethalál víziója, emellett tudtára adták, hogy az elmegyógyintézet megszűnt rá nézve menedékhelynek lenni."

Pop40 2015.05.14. 14:55:05

@♔batyu♔: "Orbánnak legalább tényleg van mire."

Az biztos. A világtörténelem egyik legsikeresebb tolvaja és állatidomárja egyszemélyben.

Ráadásul elmondhatja magáról, hogy az uralma alatt lett világváros Felcsút, és a legnagyobb magyar város London.
És ezért cserébe csak olyan apróságok rohadtak szét, mint pl az oktatás, vagy az egészségügy.

lajafix1 2015.05.14. 14:58:01

'ne azt figyeljék mit mondok hanem amit teszek2 mondta egyszer de okos ember -nem e blog firkászai- erremár régen rájött, nem csak Ovival kapcsolatban.

lajafix1 2015.05.14. 15:00:16

@Pop40: az eü és az oktatás 20 éve rohad. Péda vagy rá te, aki csak most veszi észre.

tényleg ideje lesz megint a fütyiszre szavazni, a magyar átlag gondolkodást magasan felülmúlják... ami persze az ország lakóira nézve dehonesztáló.

tomwar 2015.05.14. 15:20:12

@fda: Koszonom.
A valaszt is.

Egyetertunk. Ezen a blogon ez ritka kivetel!:-)

tomwar 2015.05.14. 15:24:48

@lajafix1: Az oktatasra jovore 5%-ka kevesebbet koltunk, az egeszsegugyre 0.05%-kal a tervezet szerint. Nem ugy tunik, mintha valtozas lenne az eddigi trendhez kepest...
Pedig lett NETA, egekben a jovedeki adoja a cigarettanak...stb.

Pop40 2015.05.14. 15:28:12

@csak egy néző: Valamiért kötve hinném, hogy Vityának Széchenyi lenne a példaképe, nem pedig valamelyik egzotikus keleti diktátor.
:-D

Azt sem igazán tartom valószínűnek, hogy a nemzethalál különösebben érdekelné.

Ő maximum amiatt lenne öngyilkos, mert nem kötik be a zárkájába a sportcsatornát.

@lajafix1: Nem tudom, a komment mely részéből következtetted ki, hogy most veszem észre. Csak tudod, bizonyos IQ fölött az, hogy valami 20 éve is rohadt, még nem magyarázat arra, hogy most is rohadjon. Pláne akkor, mikor ebből a 20 évből lassan tízben Viktorkád kormányzott, ebből 5-ben kétharmaddal.
Csak pech, hogy az eünél meg az oktatásnál fontosabb volt számára, hogy szétlopja az országot a haverokkal, meg hogy stadiont meg kisvasutat építsen a porfészek falujába.

"tényleg ideje lesz megint a fütyiszre szavazni"

Igen, a te szinteden valóban ez a legbölcsebb, amit tehetsz. :-)

GQ 2015.05.14. 16:15:04

@♔batyu♔: hát érdekes. nálunk mióta dolgozunk, mindenki fizeti az szja-t. de még annak idején, mikor volt adójóváírás, akkor kaptam vissza utoljára valamennyikét, aztán miután "befutottam", már azt sem kaptam, most meg aztán végképp semmilyen kedvezményt nem kapok, és senki más sem a családban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.05.14. 16:25:21

@maxval bircaman szerkesztő: " „Egy éve Önöktől pedig azt kértem, hogy építsük ki a magyar szenzor fogadóállomásait.”"
Akkor lécci eztet értelemezedd nekem-e.

csak egy néző 2015.05.14. 16:30:13

@GQ:
" most meg aztán végképp semmilyen kedvezményt nem kapok, és senki más sem a családban."
Viszont van aki kap. Lehet, hogy rossz helyre születtél és nem Mészárosnak hívnak?

“Azok a vállalkozások, amelyek egyik évről a másikra ötszörösére növelik adózás előtti eredményüket, elhalaszthatják az adó megfizetését, így több forrásuk marad tevékenységük bővítésére.”
– mondta Tállai zsírparaszt NGM-államtitkár a jövő évi adócsomag bemutatóján. Ezt nevezik majd “növekedési adóhitelnek”. A Mészáros és Mészárosnál, a Duna Aszfaltnál és a Garrhartnál már dörzsölik is a tenyerüket."

Lajos Csánó 2015.05.14. 16:49:10

@Mérnork: Amit biztosan hiszek!Eltapsoltak 6-7 ezer milliárd forintot minden látszat nélkül,ha akarod részletezem,bár ha igazán mérnök vagy,és nem csak névben,akkor felesleges!Ennyi pénzből bőven lehetett volna jobb létet teremteni!Nem tudsz szinte olyat mondani ami az ország érdekét szolgálja!Kivéve a GDP 3 % alatt tartása!A 40-50 új adó nem igazán javított a helyzeten.

ex-dr. vuk 2015.05.14. 17:31:16

@maxval bircaman szerkesztő: "Miként lehetséges, hogy miközben az európai ember szinte többre értékeli a demokráciákat – mi, magyarok is így vagyunk ezzel –, mint a nem demokratikus berendezkedéseket, aközben mégis ma az utóbbiak a sikeresek?"

Ebben mi az igaz? Eszak korea sikeres? Kazahsztan sikeres?

Felve kerdem, de Nemetorszag sikeres? USA sikeres?

Pop40 2015.05.14. 17:37:49

@Lajos Csánó: Igazad van, de a gdp-t elírtad, sztem a hiányra gondoltál, 3% alatt.

Mondjuk Vitya ehhez sem ragaszkodott volna, csak rápirított Brüsszel, hogy vagy 3% alatt marad a hiány, vagy nem lesz eus lóvé, amit ellophattok. :-)

@ex-dr. vuk: Eleve, mi az, hogy az európai ember S Z I N T E többre értékeli a demokráciákat? Mi az, hogy szinte???

A Vitya-féle elmebeteg barmokon kívül nincs senki Európában, aki a diktatúrákat többre értékelné, mint a demokráciákat.

ex-dr. vuk 2015.05.14. 17:50:38

@Pop40: van 1-2 hulye azert :D

valami forumon par eve valaki belengette hogy milyen fasza lenne magyarorszagon megint kiralysag ;)
azt mondjuk nem tudom kire gondolt kiralykent, de hat minden reszletig nem lehet ezt kidolgozni :)

Larry Silverstein 2015.05.14. 18:09:42

Orbán ismét jól beszélt.

Blogger Géza 2015.05.14. 18:43:05

Hát Orbán ezerszer jobbakat mond, mint ez a blog, sajna ez van.

Blogger Géza 2015.05.14. 18:46:40

@ex-dr. vuk: Nem, te ostoba. Hanem az, hogy az elmúlt években-évtizedekben magas növekedést felmutató országok (Kína, Szingapúr, Törökország Oroszország stb.) nagy része bizony - nyugati liberális mértékkel nézve legalábbis - nem demokratikus. A liberális sztárdemokráciák meg jócskán le vannak maradva a növekedési versenyben.

Blogger Géza 2015.05.14. 18:50:19

@GQ: És mit tudsz te felmutatni, amiért pont neked adókedvezmény járna? Nevelsz gyermeket? Vagy van bármi különleges jellemződ, ami az egész társadalom számra különösen fontos?

Blogger Géza 2015.05.14. 18:54:08

@sas70: A magyar oktatás az egyik leghatékonyabb a világon.

" világ országait összesítő listán negyedik helyet ért el Magyarország - derült ki a The Economist című brit lap e heti számában idézett felmérésből."

mno.hu/kulfold/negyedik-helyen-all-a-magyar-oktatas-1247946

ex-dr. vuk 2015.05.14. 20:25:53

@Blogger Géza:
az van, te barom (ha neked szabad...), hogy a beka segge alol nagyot lehet novekedni, egeszen a beka seggeig. Masreszrol pedig egy osszeszerelo uzemet hasonliutasz a tervezeshez. Szerinted a gyari munkas "sikeresebb", mint a tervezomernok? Kina azert novekszik, mert mindent ott gyartanak. Miert? Mert olcso "rabszolgak" vannak. De a tervezes, R&D nem ott tortenik. Emiatt sosem lesznek folenyben. A liberalizmus pedig eppenhogy a fejlodest segiti elo. Szabadsag, verseny. Erted? Nem? Sebaj. Te ostoba.

Blogger Géza 2015.05.14. 21:04:22

@ex-dr. vuk: S mivel a ti propagandátok szerint mi a béka segge alatt vagyunk, akkor talán a hozzánk passzoló módszereket kéne átvennünk. Érted? Nem? Sebaj. Te ostoba.

Reszelő Aladár 2015.05.14. 21:06:47

Ezekkel a megállapításokkal mi a baj?

ex-dr. vuk 2015.05.14. 21:40:00

@Blogger Géza: te nem zuzu petals vagy alneven?
mert kb akkora elvezet veled vitazni.

Pipas 2015.05.14. 23:01:09

@tomwar: "Az oktatasra jovore 5%-ka kevesebbet koltunk"

Mindeközben mennyivel csökkent a középiskolás, egyetemista életkorba lépő magyarok száma?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 05:51:20

@ex-dr. vuk:

Vannak sikeres liberális demokráciák. S vannak sikertelenek.
Vannak sikeres nem-liberális demokráciák. S vannak sikertelenek.

tomwar 2015.05.15. 07:38:54

@Pipas: Ha igen, akkor stagnalunk. Hurra!:-)
Vegul is...egesz ertelmesek focistaink.

lacylla 2015.05.17. 02:38:48

The Very Best Of Osho Zelig Viktor
süti beállítások módosítása