B1 blogcsalád



37 millió az aktívan alkotó íróknak, 1,4 milliárd a még fel nem fedezetteknek

2018. január 30. - kkerenyi

A hazai irodalmi életnek nyújtott kormányzati támogatások célja, hogy tolongjanak a hűséges udvari tollnokok, amíg a kevésbé hűségesek alig jutnak publikációs lehetőséghez.

0706prisonerssss.jpg

Megjelent a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiumának pályázata, amelyben szépirodalmi művek publikálására összesen 37 millió forintnyi pályázati összeget szánnak.

Persze jóból keveset adnak, és minden fillérnek örülni kell, de a hasonló közhelyek hálás elrebegése közben érdemes arra is felfigyelni, hogy míg az NKA egy közepes állapotú vidéki családi ház árát tervezi szétosztani a hozzá nem annyira közel álló alkotók között, addig egy sokkal nagyobb zsebben turkálhatnak azok, akik kicsit rugalmasabban képesek alkalmazkodni a körülményekhez.

Ezzel együtt nem lenne szép azt állítanunk, hogy az irodalom nem fontos a jelenlegi kormányzat számára. Az NKA honlapján jól követhető az is, kik azok a szerencsések, akik miniszteri támogatást nyertek kulturális tevékenységükre mostanában. A Magyar PEN Club például másfélmillió forintot kapott arra, hogy zenés műsort szervezzen Padovában egy Janus Pannoniust ábrázoló szobor avatására, és további kétmillió forintot hogy néhány irodalmár (köztük természetesen Szőcs Géza) odautazhasson. Az NKA listájáról az is kiderül, hogy ez az útiköltség pont ötszázezerrel több, mint amennyiért ugyanabban a hónapban egy komplett néptáncegyüttes utazott Chilébe. Ők bizonyára sportosabbak, és az út egy részét gyalog tették meg. 

Az udvari dalnokok jóltartása közben külön figyelmet kap a jövő hálás írónemzedékének kinevelése is. Az Előretolt Helyőrség íróakadémia ennek az évnek 1,4 milliárd forintnyi hátszéllel rugaszkodhat neki, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft-n keresztül juttat nekik egy tavaly decemberi döntés alapján.

A cég nevét olvasva a “nonprofit” szónál érdemes elmerengeni egy pillanatra, különösen azt figyelembe véve, hogy az íróakadémia tervezett sajtótermékeit a Mediaworks (alias Mészáros Lőrinc) fogja kiadni és terjeszteni, és ezt a jogot természetesen nyílt és igazságos közbeszerzésen nyerte el hatalmas versenyben. A lelkesebb olvasók esetleg kiszámolhatják, hogy ennyiből hány néptáncegyüttes utazhatna Chilébe, vagy Szőcs Géza hány szobrot avathatna Padovában. 

brokenpencil.jpg

Az Előretolt Helyőrség ösztöndíjakkal, publikációs lehetőségekkel és bemutatkozást kínáló kulturális programokkal tervezi támogatni a magyarul alkotó fiatal tehetségeket, akiket egytől-egyig ő fedez fel, tanít meg a szakmára és képez tovább. És akik ezért olyan hálásak és hűségesek lesznek, hogy csak na.

Azoknak, akik nem feltétlenül követnék ezt a vonalat, ott a többi pályázat, ahol nagyjából lehetetlen megfelelni a kiírt feltételeknek, de ha mégis sikerül, akkor sem jut annyi támogatás, amiből egy kötetre futja. Kedves írók, költők, akinek ez nem tetszik, az most még önként dalolva vonulhat lángsírba. Még néhány év, és nem lesznek itt walesi bárdok. Mindenki boldogan fogja dalolni, hogy “Éljen… (na, ki?)”

Kerényi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5613611829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK18 2018.01.30. 10:45:15

"míg az NKA egy közepes állapotú vidéki családi ház árát tervezi szétosztani" falusi vidék, kisvárosi vagy nagyvárosi? és mekkora az a ház? szerintem ti még életetekben nem voltatok vidéken :)

FCUK18 2018.01.30. 11:51:00

@v.f.michael: esetleg a cikkhez valami értelmes? ja, bocs, már a kifejezést sem réted :)

Measurer 2018.01.30. 23:42:41

Novellája, versre, mesére már le kellett adni, regény leadási határidő 2018 május 3. (I.hely 5 millió Ft)
palyazatmenedzser.hu/2017/05/06/alkotoi-versenypalyazatok-2017-novella-vers-es-mesepalyazat/
süti beállítások módosítása