B1 blogcsalád



5 ok, amiért az MSZP-nek öngyilkosság lenne újra összeállnia a Gyurcsány-párttal

2016. május 02. - nickgrabowszki

Váratlanul jelentős kérdéssé vált az MSZP máskor amúgy papírformaszerű és ennek megfelelően dögunalmas elnökválasztása. Eleve vannak elnökjelöltek. És ami még érdekesebb, politikai stratégiák is versenyeznek.

molnar_gyurcsany.jpg

Az egyik esélyesnek tekintett elnökjelölt, Molnár Gyula bedobta, hogy mindenkit le kell ültetni a vasárnapi asztalhoz, amin mindenki az érti, hogy az MSZP kössön tartós szövetséget a dezertált pártelnök Gyurcsány Ferenccel és jelenlegi pártjával, akire, akikre eddig leginkább mint konkurenciára tekintettek.

És joggal.

Itt van mindjárt 5 ok, hogy az MSZP számára miért érne föl öngyilkossággal, ha újra összeállna Gyurcsánnyal.

1. Egyszer már cserbenhagyta őket.

Gyurcsány 2009-ben azért mondott le a miniszterelnökségről, mert nem akart személyesen bevállalni egy újabb megszorító programot (a későbbi Bajnai-csomagot). Ezzel viszont lehetetlen helyzetbe hozta a szocialistákat: alig egy évvel a választások előtt ott álltak politikai program és eladható miniszterelnök-jelölt nélkül.

Ráadásul a megszorításokat is kénytelenek voltak támogatni, mert ha nem teszik, akkor összedől az ország. Egy előrehozott választáson meg ugyanúgy kikaptak volna, mint ahogy végül ki is kaptak.

Ha Gyurcsány hamarabb, még 2006-2007-ben távozik, lehetett volna reményük újraépíteni magukat. Az MSZP még ma is annak hatása alatt van, ha úgy tetszik, azt nyögi, hogy

  • Gyurcsány nem mondott le időben,
  • amikor meg lemondott, az MSZP számára már késő volt.

A személyes érdekeit a párté elé helyezte. De miért várja, hogy ezt megbocsássák neki, vagy mi a garancia arra, hogy legközelebb nem ugyanígy fog eljárni?

2. Szétszakította a pártot.

Gyurcsány a 2010-es kampányban már a jövőre tekintett. Nem a vereség vagy a kétharmad elkerülése volt a célja, hanem az MSZP-t akarta újra átvenni Mesterházytól.

  • A listán bekerülő képviselőket választás után szinte azonnal lemondatta volna a mandátumukról, hogy arról belső pártszavazás dönthessen, és be lehessen tolni a saját embereit.
  • Amikor ezzel nem ért célt, akkor előbb belső platformot, majd új pártot alapított, amibe áttette volna az MSZP még meglévő vagyonának egy részét is.

A DK mint választási szövetség, mint népfrontpárt, mint szocdem-liberális-konzervatív koalíció azonban eleve bukásra volt ítélve: se a jobboldalról, se - az alig létező - centrumból nem gyűjtöttek híveket.

Csak a szocik kárára tudtak, ha éppen tudtak növekedni.

Azok csatlakoztak hozzájuk, akik Gyurcsányt szerették volna a baloldal vezérének, de addig is baloldaliak voltak. Csak éppen MSZP-sek. A DK erősödése csak illúzió: nem nő a tábor, csak a meglévőt osztják újra.dk.jpeg

3. Nem hoz szavazatot.

A DK-t azonosítják az elnökével. Az világos, hogy a jobboldaliak nem szavaznának egy Gyurcsány-pártra, de a pártszakadás miatt a baloldalon finoman fogalmazva se osztatlan a támogatottsága. A döntő azonban az, hogy a választási eredményben meghatározó szerepet játszó aktív bizonytalanok között is magas az elutasítottsága.

Ezért se Gyurcsány, se a pártja nem hoz szavazatot.

Idestova 10(!) éve a legnépszerűtlenebb magyar politikus, elutasítottabb még Novák Elődnél is. Legfeljebb Csurka vagy Torgyán volna összemérhető vele.

4. Mozgósítja a Fideszt.

Illetve mégis hoz szavazatot, csak a másik oldalra. A jobboldalról olyan szinten nincs remény Gyurcsánnyal átcsábítani szavazatokat, hogy őket inkább a Fidesz mellett lehet mozgósítani, ha a volt miniszterelnök fölkerül egy baloldali összefogás listájára, vagy bármilyen szerepet vállal benne, vagy akár csak gyanítható, hogy ő is mögötte áll.

Bármennyire elégedetlen legyen is a Klikkel, az iparszerű lopásokkal, az egészségüggyel vagy a luxuskormányzással, egy eddigi fideszes simán leszavaz az Orbán-listára, ha közte és Gyurcsány között kell választania.

Ezt maga Gyurcsány is elismerte:

A Fidesz összetartozásában kimondhatatlan erős elem az antigyurcsányizmus. Ezt az ellenséget időről időre meg kell mutatni, különösen, amikor gyengül a tábor.

Gyurcsány mintha büszke is volna arra, mennyien utálják. Pedig egészen nyilvánvaló a konklúzió, ha valóban az Orbán-kormány és a Fidesz--KDNP leváltása lenne a célja. (Bővebben erről itt írtunk.)

gyuf.jpg5. Az összefogás Gyurcsány stratégiája.

Mindezeket már 2013-ban is látta az akkor formálódó Bajnai-Mesterházy szövetség. Gyurcsány hiába hisztizett, fél éven át tudomást se vettek róla.

  • Tudták, hogy nem hoz szavazatot,
  • És ha a kihagyásával létrejött összefogás elég erős kormányváltó alternatívának látszik, akkor Gyurcsány hívei - akik a legélesebben Fidesz-ellenesek - kénytelenek lesznek majd az Együtt-MSZP listára szavazni, még ha a vezérük nem is szerepel rajta.

A stratégia nem is Gyurcsány kihagyásán bukott meg, hanem hogy a kiábrándult jobbosokat Bajnainak se sikerült begyűjtenie, a rezsicsökkentés viszont a Fideszhez vonzotta az aktív bizonytalanokat.

Bár nyilvánosan csodát (komoly mozgósítóerőt) vártak Gyurcsány beemelésétől, ez nyilvánvalóan - a föntebb mondottak miatt - illúzió volt. A 2014. januári bejelentés arról, hogy hogy Gyurcsány és a DK (valamint Fodor, de annak nem volt jelentősége) is csatlakozik az összefogáshoz, már a vereség beismerése volt - 3 hónappal a választás előtt.

Azzal Gyurcsány is tisztában volt, hogy csak a baloldali tábort lehet újraosztani. Az, hogy a DK-nak pár éven belül 15-17 százaléknyi szavazót prognosztizált, semmi mást nem jelenthetett, mint hogy az MSZP-től akarja elcsábítani őket.

A stratégia azonban kudarcot vallott, de legalábbis késedelmet szenvedett: a DK nem nőtt megfelelően. Ezzel magyarázható, hogy mára Gyurcsány ismét azt üzente, összefogás kell.

És az MSZP egyik elnökjelöltje most támogatja abban Gyurcsányt, hogy miután

  • cserbenhagyta,
  • majd kettévágta őket,
  • elcsábította a szavazóik egy részét,
  • szembement a két kampányukkal is,

most szélárnyékba kerüljön, és elismerjék, mint a baloldal egyik legitim vezetőjét.

Ha ez nem öngyilkosság, akkor semmi sem az.

(Képek: MTI, Index)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr938677878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.02. 08:23:06

Az MSZP esélye a baloldali fordulat. De sose lesznek képesek kiszakadni ehhez a ballib-ultrajobbos ketrercből.

kobrakutya 2016.05.02. 11:37:06

Hálistennek az MSZP-ben csupa gáncsnélküli lovag ül, aki nem sikkasztotta szét az országot és soha nem tett be Gyurcsánynak, aki - mint mostmár tudjuk - "szegény, de tisztességes"! Úgyhogy okoskodjatok csak, a FIDESZ valóban meg fogja csinálni a 20 évet! Egy ilyen béna baloldallal nem is csoda, még csak különleges képességek sem kellenek hozzá!

City Mouse 2016.05.02. 16:55:39

Orbán Viktor hálásan köszöni az ilyen írásokat. :-)

Attila Barna 2016.05.02. 21:43:42

nickgrabowszki ! Nagyon gyenge eszme futtatás !! Ne írj elemzést, mert bődületes sületlenséget írsz !!

Willkommenskultur 2016.05.02. 22:58:24

Micsoda faszság.

Előző választás előtt is ÖSSZEFOGTAK ki a faszom hiszi el ezeknek hogy Gyúúúúrcsány nem legitim? Legközelebb is összefognak, kit érdekel.

Ugyanazok a barmok szavaznak mind2 elqrókra.

dunántúli gyerek 2016.05.02. 23:00:24

Az MSZPnek öngyilkosság ha szereti az ElQrót, meg az is ha nem szereti. Tökmind1 és kit érdekel.

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2016.05.03. 00:59:33

Ezt hívják összefogásnak, az 1+1=2 logikája, mellyel az önkény felszámolható. De gondolom Te is tudod, ezért tiltakozol ellene ilyen hevesen. Divide et impera, ez az Orbani és Habonyi taktika.

a keresztényeket bántani tilos 2016.05.03. 05:55:16

Roppant egyszerű: nem akarnak nyerni 18-ban sem, azt akarják kivárni, hogy Viktor fejére szakadjon a mesterműve, mert ha a szociknak kéne takarítani utána, abból megint csak hiszti, meg fidesz-kétharmad lenne.

Gyáva szarok, nem államférfiak, ez van.

n3spr3ss0 2016.05.03. 06:05:33

Az egész írás egy rakás szar,az ilyen szemlélet miatt tart az ország a feudális posványban.

JitterAee 2016.05.03. 06:07:40

Két évvel a választás előtt mi értelme van a Várban építkezni. Abban egyetérthetünk hogy nem a MSZP-nek vagy Gyurcsány-nak.
A Horty korszak van most nagyon utánozva és tudja e valaki hol lakott Horty mikor kormányzó volt? A Budai Várban.
Akár még kormányzó is lehet Orbán Viktorból hiszen az államforma nem kötött az EU-ban. Pl Hollandia alkotmányos monarchia.

andrásúr 2016.05.03. 06:43:22

Nagyon jónak tartom az írást !
Helyes aspektusból analizálta a koncepciót !
A következő választáson is Fidesz- KDNP győzelem születik !

csorsza 2016.05.03. 07:11:20

@JitterAee: Horthy. Ha már politikai elemzőnek álltál... És Horthy-korszak. És germanizmus, és központozás hiánya.

Olgacska Nagy 2016.05.03. 08:44:32

van, aki másképp látja mindezt. nekem úgy rémlik mszp fúrta elnöke minden lépését, mszp hagyta gyalázni elnökét. ha mszp akarta volna lett volna azonnali előrehozott választás. csakhogy képviselői tudták biztos a bukás. nem akarták azonnal elveszíteni biztos jövedelmüket. Nemcsak Gyurcsány, de mindannyian tudták, hogy hazudnak a számok. Mindenki benne volt, hogy bármi áron, de győzzenek. Győztek. A párt vagyona abból is származik, hogy Gyurcsány megnyerte nekik a választást, az állami támogatást, a képviselőiknek a fizetést. szeretném végre látni, hogy valakit azért akarnak maguk mellett tudni, mert egyetértenek céljaikkal, értékeikkel. És azért határolódnának el valakitől, mert nem értenek egyet eszméivel. Nekem egy párt vezetője nem egy matematikai elem. Azt nézem mit mond, mit tesz. az a tuti többször nem megyek el a legkisebb rosszra szavazni. ha elmegyek, akkor arra szavazok, akinek a mondanivalója tetszik nekem. nagyon nem szimpi mikor a választás előtt közös jelölt, választás után a mi jelöltünk. Nem titok nem vagyok teljesen elégedett Gyurcsánnyal, de teljesen elégedetlen vagyok az mszp-vel. ha úgy adódna nincs dk-s jelölt, akkor otthon maradnék. ki erősíti orbánt? pl. az az mszp, aki hagyta, hogy gyenge maradjon a bal oldal, hogy ne kerülhessenek a bizottságokba újabb ellenzéki képviselők (merthogy hozzájárultak a dk független státusához). Hogy Gyurcsány nélkül jobb lenne? hát persze az akadály futás is könnyebb ha csak 1 induló van. Mi az akadálya annak, hogy mszp soraiból kikerüljön egy megfelelő elnök? Szeretném látni, hogy mszp ne a népszerűségi listát nézze, hanem elvei szerint politizáljon. végre abba kellene hagyni egymás gyalázását. ha úgy gondolják gyurcsány nem segíti elő a győzelmüket döntsék el, határozottan és mondják ki: nélküle. Végre a fidesz gyalázatos tetteivel kellene foglalkozni, és az ellen kellene tenni, nem folyamatosan gyurcsányozni

Kivlov 2016.05.03. 09:06:47

nemtökmindegy? sz*pni fogtok ismét!!! :D :D :D

bekerült 2016.05.03. 09:23:30

@a keresztényeket bántani tilos:

Jó pofa az "elemzésed "!
Ami a lényeg, még igazad is van !

Ilyen marhákkal nem lehet politizálni !

Nem elég, hogy a tényeket átforgatják, meghamisítják, hogy nekik jó legyen, de egyszerűen megfeledkeznek arról, hogy vajon ők mit tettek azért, hogy Gyurcsány otthagyja őket ! Meg arról, hogy azóta is mindent megtesznek, hogy a gyűlölt kategóriába tartsák ! Ezen a téren remek az együttműködés a FIDESSZEL, mert tulajdonképpen azonosan is gondolkodnak. A jelenlegi MSZP-től sem várható más, mint a FIDESZTŐL most, amit csinál ! Egyszerűen másra nem képesek !

Már akkor se tudtak felnőni a feladatukhoz, amikor a reformokat kellett volna megvalósítani, inkább elárulták a FIDESZNEK, hogy Gyurcsány mivel "kényszerítette " őket programja elfogadására.
Akkor lett volna az a lépés a becsületes lépés, hogy ha akkor azt mondják inkább, hogy álljál félre Feri , mert mi nem ebbe az irányba szeretnénk menni !
Ehelyett sunyi módon elárulták a FIDESZNEK és erre már akkor készültek, amikor még csak arról volt szó, hogy meg kellene valósítani a ország érdekében egy sor változtatást !
Akkor kellett volna gerincesnek lenni és kiállni egy igazi "baloldali" megoldással, csak éppen nem volt ilyen szándék, maximum a kassza feltöltése vezette a legtöbbjüket.
Miközben a tagság Gyurcsány mellett állt, csak néztek azon, amit az MSZP prominensei műveltek Gyurcsánnyal szemben. Baleknak nézték és balekot akartak faragni belőle, akire mindent rá lehet majd fogni, ha elbukják a választást, mint ahogy így is ezzel próbálkoznak !

Ócska kis trükközések ezek, csak azt a célt szolgálják, hogy Orbánt életben tartsák és a saját tagságukat hülyítsék !
Na, nehogy már elismerjék, hogy ők hibáztak valamiben !
Gyurcsány a végsőkig kitartott a pártban és szerette volna megújítani, hogy a helyzetből fakadóan méltó ellenfele lehessen a FIDESZNEK.
Ennek is betartottak, mert kellett a hatalom Orbánnak !

Ez a mai MSZP sose fogja kiheverni az árulást, pláne, ha azok az árulók lesznek továbbra is a vezetők, akik kiadták az öszödi beszédet és akik ezzel egyetértettek.

Még azokat is kiutálják maguk közül, akik megpróbálnák ezt helyre hozni, vagy legalább enyhülést kieszközölni a két tábor körül, hogy remény legyen egy közös kormányzásra.

2018 ezen múlik !

Ha nem olyan vezetők kerülnek az MSZP élére, mint Molnár Gyula, akkor a FIDESZ megkezdheti a 3-ik ciklusát !

A blogíró pedig jobb lenne, ha nem Orbán szekerét tolva segítené az árulókat, hanem kiállna a MSZP megújítása mellett, amelyhez a legelső lépés az árulók elzavarása és a Gyurcsány rehabilitálása lenne a megfelelő irány.

Ez nyithatna utat az igazi szövetség és a siker felé !

élveteg 2016.05.03. 09:51:59

Miért mással kivel állna össze? Az LMp nem áll össze velük A Fodor "pártja "?Az kb öt ember A Szigetvári pártja ? Az megint kb öt ember meg ugyanannyi szavazat De teljesen mindegy is ám Ezek nem nyernek többet választást

konrada 2016.05.03. 10:18:52

Tulajdonképpen a szerzőnek igaza van.
Ne álljon össze az MSZP a DK-val, mert ez esetben tutira vehető az, hogy - bármennyire is megroppan a vezetői hülyeségei miatt a fidesz tábora - a ballibnek esélye se lesz a maguk felszalámizása miatt...

Balt 2016.05.03. 11:03:50

@City Mouse: Orbán Gyurcsányt köszöni hálásan, nem kis részben persze az MSZP-nek.

Balt 2016.05.03. 11:12:38

Tisztán látó írás, jó cikk, az "itt írtunk" link viszont rossz.

Punxsutawney Mormota 2016.05.03. 13:44:55

Én már rég mondom, hogy Ferkót fel kellene lógatni. Nem a simlis ügyei miatt, azok gyakorlatilag keretési hibák a jelenlegi kurzus tolvajlásai mellett. Hanem azért, mert nem mondott le legkésőbb 2007 telén / tavaszán, amikor világossá vált, hogy az őszödi beszédet nem lehet megfelelően lekommunikálni, és szabadesésben van a népszerűségi index.
Akkor kellett volna lemondani és új választásokat kiírni. A Fidesz nyert volna, de nem ennyivel és nem lett volna ez a szabadrablás.

Magyarán Gyurcsány bűnsegéd, bűnrészes abban, ami történik, ami elévülhetetlen "érdemei" vannak a fidesz földrengésszerű győzelmében.

konrada 2016.05.03. 14:16:03

@Punxsutawney Mormota:
...Ja. De akkor elmaradt volna az a szabadrablás....
...s az fontosabb volt az akkori kormánypártiaknak...

Punxsutawney Mormota 2016.05.03. 14:27:21

@konrada: Sokkal kisebb volt az arány. Éppen tegnap lóbálta be Lázár, hogy 2004-2011 között összesen 900 milliárd eu pénz jött le. Ezzel szemben a mostani időszakban ennek a tízszerese.

konrada 2016.05.03. 14:45:36

@Punxsutawney Mormota:
...hiszed te...

A politikusok mindig meg tudják oldani, hogy lopni tudjanak. Az adott időszakban többel nőtt a az eladósodottság - miközben közel 2000 mrd-ot elprivatizáltak, mint amennyi bejött EU transzferből 2010 óta....

Bubuci 2016.05.03. 19:05:14

@JitterAee: Kormányzó nem lehetne! Horthy azért volt kormányzó mert az ország államformája királyság volt és nem volt király!

kacagány 2016.05.03. 19:46:13

Ez egy kortesszöveg Tóbiásnak, annyit is ér

ki kicsoda 2016.05.04. 17:26:06

"névtelensenkinek"!

Gyurcsánynak, még a "Kapcsolaton" megírtam, a pártszavazás előtt: fidesz kollaboránsoktól nem várhat tisztességet, lépjenek ki!
A jelenlegi mszp vezetés ma is leköpi választóit, s ha felajánlanának nekik 30 ezüstpénzt (parlamenti helyet) szándékosan elbuknák (szétvernék) a nemlétező "baloldali" együttműködést.
Hallgatva a "baloldali" megmondó embereket, ez az üzlet a NEMZET bőrére már megköttetett.
Ugyan gyerekként, de megértem, milyen az aszét vesztett birka.
Normális ember elborzad, hogy iszlám "harcosok" megölt ellenségük hulláját pickup-juk után kötve vonszolják.
Mint említettem volt, 1956 októberében Miskolcon, EURÓPAI KERESZTÉNY IDENTITÁSÚAK rozsdás kerítés dróttal élve vonszolták Gáti (József?) ÁVÓ-st egy teherautóval, Miskolc utcáin.
Rájöhettek valamire?

Mustár XXX 2017.07.30. 11:21:37

Elképesztően rossz cikk, totálisan rossz eszmefuttatás. Most csak az első "érv"- re reagálok:
"Gyurcsány 2009-ben azért mondott le a miniszterelnökségről, mert nem akart személyesen bevállalni egy újabb megszorító programot (a későbbi Bajnai-csomagot). "

Ezzel szemben a tények:
1.) Gyurcsány korábban is erőteljes változásokat akart akár pl. az egészségügyben (a 300 forintos vizitdíjat akár nevezheted is "megszorításnak"), mint ahogy sok más téren is.
2.) Bajnait tulajdpnképpen ő "fedezte fel. Kormányzati pozíciót először 2006. július 1-jétől 2007. június 30-áig vállalt, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérésére a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. Felügyelete alá tartozott az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetőjeként 2007. július 1-jétől 2008. május 14-éig tevékenykedett 2008. május 15-étől a kormányban az újonnan alakult Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetését vette át. Miniszterségének idejére esett többek között a kecskeméti Mercedes-beruházás bejelentése és aláírása, valamint az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Budapestre helyezése is.
3. Gyurcsány azért mondott le mert a zárt körben elmondott, mozgósítási célzattal elmondott öszödi beszéd (ami valójában nem beszéd, hanem egy felfokozott hangulatban elmondott hozzászólás volt) kiszivárogtatása és manipulatív felhbasználása uán egy olyan szándékosan gerjesztett balhéhuillám söpört végig Budapesten, amire a legjobb válasz csak a lemondás.
Nem gyávaságból vagy bármyely más okból mondott le, hanem azért mert abban a helyzeteben ez volt a legjobb megoldás.

...

A többi ostoba vádadra nem szeretnék kitérni.

Világít a torony 2017.08.27. 03:29:23

Ez egy orbitálisan Mszp védegyletes írás, tele hamis képzetekkel. Teljesen felesleges gyurcsányozni, az Mszp lassú, korszerűtlen és kiégett. Csak még egy. A Fidesz teljes harci zümmögő kórusa nyomta a gyurcsányozást éveken keresztül eredménytelenül. Mára egészen nevetséges dologgá vált a Gyurcsány elleni érzésekre építve, imidzs építésbe fogni.
süti beállítások módosítása