B1 blogcsalád



Orbán a katasztrófa szélére sodorta az országot, és még most se látja, mekkora a baj

2020. március 23. - nickgrabowszki

Sikerült megvárni, amíg a vírus elterjed egész Magyarországon.orban-viktor_1.jpg

Nem az a baj, hogy Orbán Viktor diktatúrát készül bevezetni. Mert már megtette. Nem az a baj, hogy föl akarja számolni a jogállamot. Túl vagyunk rajta. Nem az a baj, hogy nem fog ülésezni az Országgyűlés, mert az amúgy is csak Orbán szavazógépeként működik a Fidesz - a választók kisebbségével összebuherált - kétharmadával.

Hanem az a baj, hogy a Fidesz-kormánynak egyáltalán fogalma sincs arról, mit tegyen, amikor valódi (és nem kitalált, mint a betelepítés) veszélyben az ország. Minden lépésük  elkésett és elégtelen, amit maga Orbán is elismert közvetve hétfő délelőtt, amikor azt mondta, hogy

  • a regisztrált 167 koronavírus-fertőzöttnél NYILVÁNVALÓAN (Orbán kifejezése) jóval több van Magyarországon;
  • a járvány átlépett a tömeges megbetegedések időszakába.

Az igazi baj az, hogy ezt minden józanul gondolkodó, vagy egyáltalán csak gondolkodni képes ember előre látta. (Volt szakértő, aki már többtízezres vagy akár százezres átfertőződést se zárt ki - ráadásul a kormánylapnak nyilatkozva.) Előre lehetett tudni, hogy ez lesz, ha nem végeznek tömeges teszteket és izolációt. De nem végeztek, csak azon, akinek elég súlyos tünetei voltak. Miközben a Sars-CoV-2 legfőbb veszélye az, hogy a népesség négyötöde tünetmentes vagy -szegény, de súlyosan fertőző.

Magyarország miniszterelnöke azonban csak most fogta fel mekkora a probléma.

Vagy még most se. Orbán hétfőn azt is közölte, hogy 12 nappal(!) a veszélyhelyzet jogi deklarációja után Magyarország eldöntötte, hogy cselekedni fog. 

Csak emlékeztetőül:

  • Orbán Szijjártó nevű kifutója még akkor is új közvetlen járatot avatott Kínával, amikor ott már karanténba helyezték az egész országot,
  • a központilag meghatározott protokoll miatt a magyarországi egészségügyi hatóságok még az önként jelentkezőket se tesztelhették a Sars-CoV-2-re, nemhogy kötelezően előírt tömeges teszteket végeztek volna;
  • az iskolákat is csak akkor volt hajlandó bezárni, amikor nyilvánvaló lett, hogy az igazgatók meg fogják tenni maguktól, még ha törvénytelen is, vagy a szülők nem engedik el a gyerekeiket iskolába;
  • nem tiltotta meg azonnal a miséket és sportrendezvényeket (csak az egyházak és a sportszövetségek önkorlátozásának köszönhető, hogy nem tartanak ilyeneket);
  • nem szüntetett meg azonnal minden nem létfontosságú gazdasági tevékenységet (a plázák azóta is lelkesen üzemelnek);
  • nem korlátozta azonnal a mozgásszabadságot, akár a kijárási tilalomig: Magyarországon belül azóta is vidáman lehet utazgatni és terjeszteni a koronavírust.

Ha ezeket az Orbán-kormány 2 hete meglépi, akkor mára csaknem túllennénk a járványon, és lehetne foglalkozni a valóban fontos (de csak másodlagos) gazdasági kármentéssel.

Ehhez képest bő egy hete az volt a hír, hogy "elfogtak" egy vloggert, aki azt a rémhírt terjesztette, hogy lezárják Budapestet. Miközben

a valódi rémhír az, hogy nem zárták le azóta se.

Mert amikor majd le fogják, akkor már késő lesz. A vírus mindenhol ott lesz, könnyen belátható következményekkel az egészségügyi rendszerre és a halálozási adatokra.

Mindezt két hónapja előre lehetett látni. Azóta, hogy január 23-án Kínát lezárták. Magyarországnak még szerencséje is volt némileg, mert az új koronavírus a Kínával sokkal inkább összekötött Észak-Olaszországban (már 5,5-6 ezer halott), illetve Nyugat-Európában.

Erre Orbán bejelenti, hogy átléptünk egyéni megbetegedések szakaszából a csoportosokéba, és közeledünk a tömeges megbetegedésekébe, és már minden megyében ott a vírus.

Hát igen, a koronavírus virulens, ezért exponenciálisan terjed. Ezt legkésőbb január közepe óta lehet tudni, amikor a szintén pártállami kínai kormány - hosszas tagadás, bagatellizálás és mellébeszélés után - hivatalosan is elismerte. Orbán és kormánya azonban nem hitt még egyik legfőbb autokrata szövetségesének sem, és bénultan várt heteket-hónapokat, mint nyúl a reflektorfényben.

Miközben már tudható volt, hogy ez nincs így. Sőt, egészen ellenkezőleg van. A Fidesz-elnök azonban láthatólag még most se érti teljesen, hogy mivel áll szembe. Alighanem azért van, hogy most már arról beszél, hogy egészségügyi, rendőri és gazdasági mellett

katonai(!) területen is védekeznünk kell.

Amiből nyilvánvalóan az látszik, hogy azt hiszi, Magyarország kiszolgáltatott és védtelen helyzetét kihasználva meg fognak támadni bennünket a gaz norvégok, aljas románok vagy az emberalatti migrácsok.

Egyszerűen hátborzongató.

Orbán, kormánya és a Fidesz még mindig nem ismerte fel, hogy háború van. Illetve felismerte, csak az ellenfelet nézte be. Nem az a kérdés már, hogy Magyarország milyen gazdasági hátrányokat szenved el, vagy milyen előnyöket szerez a többi európai országgal szemben a járvány miatt. Meg nem is az, hogy elfoglalja-e valaki az országot. Mert nem fogja.

  • Hanem, hogy felrobban-e a vírus nálunk is?
  • Összeomlik-e az egészségügy?
  • Belehalnak-e a tüdőgyulladásba tízezrek? (Alsó becslés.)

Ehhez képest a Fidesznek és Orbánnak még mindig az a legfőbb problémája, hogy korlátlan idejű felhatalmazást kapjon, miközben a rendes jogi környezetet lehetőségeit se használják ki a vészhelyzet kelezésére.

A veszélyhelyzet jogi deklarálása teljesen szükségtelen és értelmetlen volt, annak kiterjesztése meg pláne az. De ez nem a jogállam felszámolása. Az már megtörtént. Ki állítaná, hogy Magyarország még jogállam 3 évvel a CEU kitiltása és az után, hogy az Alkotmánybíróságnak nem volt elég ez az idő a nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes jogszabály megtárgyalására?

A fő baj azonban nem az, hogy Orbán ezután parlamenti felhatalmazás nélkül lépheti meg azt, amit eddig a Fidesz-KDNP frakciói megszavaztak neki, hanem az, hogy

1.  eddig sem vagy csak elkésve lépte meg, amiket rég meg kellett volna,

2.  a katasztrófahelyzetet arra használja fel, hogy az ellenzékkel szemben pozíciókat szerezzen a politikai közdelemben.

Ez egy rossz háború, rossz időben, rossz ellenféllel szemben.

Orbán, Habony és a Fidesz láthatólag PR-eseményként fogja fel a járványt, ahol az a cél, hogy "politikailag" keveset veszítsenek. Vagy legalábbis kevesebbet, mint az ellenzék, amelyikre rá lehet fogni, hogy jogi-ideológiai-hatalmi okokból nem szavazza meg a sürgősséget, és nem segíti elő a védekezést.

Amely védekezésre amúgy nem is kellene semmilyen külön felhatalmazás. A kormánynak normál jogrendben is joga van akár kijárási tilalmat is elrendelni,

ahhoz meg pláne nem kellene semmilyen külön jogszabály, hogy tömeges teszteket végezzenek és kontaktokat kutassanak.

Ahhoz az kellene (vagy kellett volna), hogy Magyarország ne legyen teljesen felkészületlen, az egészségügyi infrastruktúra leamortizált, a kormány meg béna.

Ehhez képest az a legfőbb gondjuk, hogy szigorítsák az - egyébként is üldözendő - álhírterjesztést. Persze nem a migrációval, terrorral, meg erőszakkal riogató propagandát akarják visszaszorítani, hanem a kormányzati szemfényvesztés mögé néző maradék független sajtót megrendszabályozni.

Az Orbán-kormánynak a vírus-vészhelyzetben az a legfőbb, mi több az egyetlen üzenete, hogy vigyázzunk egymásra. Miközben nem. Ez pont nem az emberek dolga lenne. Hanem a kormányé. Azért választottuk.

Most azonban már jól látszik, hogy nem kellett volna, mert csak egy kitalált vészhelyzetet tudnak kezelni, egy valódival szemben azonban még a teljhatalmuk ellenére se szerepelnek jól.

Ha a járvány véletlenül még se robbanna fel Magyarországon, az nem az Orbán érdeme lesz. Ha - mint az valószínű - mégis, az viszont az ő bűne.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr815547472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.26. 15:03:49

@eszti.....: "villon vagy rabelais jóval közelebb áll hozzám;-)..."

Jobb, mint ha Verlaine állna szorosan mögötted......

eszti..... 2020.03.26. 15:10:06

@Grimbusz Makszimusz:

nálunk max. 2 méterre állhatsz bárki mögött. azt is csak védőmaszkban.

a kijelentés nem az enyém....

eszti..... 2020.03.26. 15:12:18

jav

max. helyett min.

6.Lenin 2020.03.26. 15:15:17

@eszti.....:

Már láttam, hogy a magyarok hosszú tömött sorokban Mária énekeket énekelve elindultak Szlovákia irányába, mindenki kapott egy hamubasültet. Orbán mélabúsan integetett nekik, do videnia rebegte elhaló hangon.

FCUK29 2020.03.26. 15:16:07

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: nincs kinek megtiltani, az iskolákban ugyanis csak és kizárólag ők rendelhetik el a zárást. te meg erre hivatkozol.

eszti..... 2020.03.26. 15:16:48

@Grimbusz Makszimusz:

annyira tiltakoztál a széleskörű tesztelés és a WHO ellen. ehhez mit szólsz?

A szűrésben Magyarország a WHO ajánlását követi, 6000-nél is többet teszteltek már – mondta Gulyás.

alöksz róz 2020.03.26. 15:18:10

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "Nem állt be Ondó Viktor gazdád mellé, hanem követelte az iskolák bezárását. A geci meghátrált. Az ellenzék ezzel sok ezer honfitársunk életét mentette meg." - pont leszarták az ellenzék véleményét, hiába futtatod magad :D
a szülők és a tanarak kényszerítették ki.
ez a civil hatalom, látod, nem a tasz meg a helsinki bizottság

6.Lenin 2020.03.26. 15:18:16

@eszti.....:

"nálunk max. 2 méterre állhatsz bárki mögött"

Hány tót legény tudja ezt megoldani? 2m-ről még célozni se mehet könnyen.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.03.26. 15:23:26

@MOTHERFCUK29: "nincs kinek megtiltani"

Ondó Viktor gazdád az iskolaigazgatóknak tiltotta meg.

Rövidebb az emlékezeted egy cecelégyénél. :))

morph on deer 2020.03.26. 15:26:16

@6.Lenin:
” Ti mindig keveritek a sorrendet.”

Úgy néz ki, hogy már megint duplán látsz.
Szerintem pihend ki magad.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.03.26. 15:26:45

@alöksz róz: "leszarták az ellenzék véleményét"

Először leszarta, mint általában. Aztán meghunyászkodott. :))

Mint a netadónál. Először meg akarta különadóztatni, aztán az ellenállás előtt megfutamodott, és még csökkentette is az adót. A geci gazdád meghátrál, ha erővel találkozik. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.03.26. 15:28:04

@eszti.....: A szűrésben Magyarország a WHO ajánlását követi – hazudta Gulyás. :))

eszti..... 2020.03.26. 15:28:51

@6.Lenin:

szerencsére határzár van és nem jutnak át, nem hurcolják be a fertőzést.
elképesztően lazán kezelik odaát a helyzetet.
pl. Csehországban közterületen csak kettesével közlekedhetnek emberek/egy háztartásban élőknél 3-4 fő /, a csoportoknak kötelezően 2m távolságot kell tartaniuk egymástól.
aki megszegi a rendelkezést, azt rendőrök figyelmeztetik .

6.Lenin 2020.03.26. 15:35:00

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

", ha erővel találkozik. :)) "

Szerintem nem hergeli feleslegesen a félkegyelműeket, amúgy is van hatalmas teher rajtuk.
Ez az egyik, a legfőbb szempont, amiért támogatom. Nagyon megértő tud lenni.

eszti..... 2020.03.26. 15:43:11

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

Csehországban mindeddig 26 698 tesztet végeztek el, amiből 1775 lett pozitív.
Szlovákiában 4751-et, ebből 226 pozitív. Naponta átlagban 300 mintavétel volt nálunk. De ezt egy héten belül napi 2-3 ezerre emelik. / 5 millió lakos /.

6.Lenin 2020.03.26. 15:43:43

@eszti.....:

Tudom, és kefélés után kötelező knédlit fogyasztani. Állítólag jó valamire, de sajnos azt elfelejtettem , hogy mire, vagy mi, ki ellen.

Eszti, ezek majd mind akkor lesznek érdekesek -szerintem-, ha vége ennek, és tuti biztos adatok birtokában lehet ESETLEG akkor is összevetni az egyes országok által alkalmazott intézkedések sikerét, vagy éppen a sikertelen, felesleges módszereket.

Nyilván mindenki próbálkozik-nagyon helyesen-, de előre ezeken felesleges rugózni, bezzegezni. Persze néhány hülyének lehet belekötni, aztán, ha sikertelen mélyen hallgatni róla, hogy előtte milyen lelkes volt.

De azért kösz, hogy informálsz bennünket. Pláne , ha ennyire ráérsz.

FCUK29 2020.03.26. 15:45:01

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: kevered az iskola bezárást az igazgatói szünet intézményével :) sebaj, jól szórakozunk

morpho 2020.03.26. 15:46:31

Volt már olyan B1 poszt, ahol a kommentszám befutotta az ezret? Ez nagyon közel van! Most már hozzátok össze!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.03.26. 16:02:05

@6.Lenin: "ezek majd mind akkor lesznek érdekesek -szerintem-, ha vége ennek, és tuti biztos adatok birtokában"

Ezt szajkóztátok, mikor kijöttek 2105-ös tragikus PISA eredmények. "Ez még nem mutatja Ondó Viktor rombolását, majd a következő adatokon látszik a fellendülés." A 2018-as eredmények ugyanolyan tragikusak lettek. Azóta kussoltok. :))

10 év pontosan elég volt, hogy megtudjuk, a geci mennyire képtelen kormányozni.

morph on deer 2020.03.26. 16:09:31

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
” A szűrésben Magyarország a WHO ajánlását követi – hazudta Gulyás. :))”

Dehogy hazudta!
Csak nem mondta, hogy milyen messziről... Az már biztos, hogy a látótávolságnál már jóval messzebbről, így nem csoda, hogy időnként elcsámpázunk az egyenes iránytól, ezt azért igazán megérthetnéd...
:)))

eszti..... 2020.03.26. 16:10:47

@6.Lenin:

Tényleg? A járvány kiterjedésének mérséklésére vonatkozó intézkedésekről beszéljünk a pandémia lezárulása után??? OKOS! sőt ZSENIÁLIS ötlet... :D

6.Lenin 2020.03.26. 16:20:07

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

Megmondom őszintén nem merek válaszolni már neked, mert talán még a monitoron kersztűl, olvasás közben is elkapható a hülyeséged. Kérlek, ha van benned némi emberség, ne tegyél ki ilyen helyzetnek.

6.Lenin 2020.03.26. 16:26:52

@eszti.....:

Bocs, de az eddig általad írtakból nem esett le nekem, hogy a tótok a teljes, tökéletes megoldások birtokában vannak. OK! Majd jobban koncentrálok a hülyeségeidre, hátha valami értelmes morzsákat is találok benne.

Mellesleg én azt írtam, hogy ma senki nem tudja 1000%-ban eldönteni, hogy mi is a valóban sikeres megoldás, hiszen még nagyon az elején vagyunk. Ha neked ennek a feldolgozása ekkora nehézséget okoz, akkor elnézést, talán túlbecsültelek kissé, nagyon.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.26. 16:36:38

@eszti.....: "A szűrésben Magyarország a WHO ajánlását követi, 6000-nél is többet teszteltek már – mondta Gulyás."

Azt szólom, hogy Gulyás ezzel pont azokat az idiótákat koptatta le, akik több tesztet követelnek! A WHO ezzel együtt rengeteg mindenben inkompetenskedik, de ez most remek alkalom volt hogy hivatkozni lehessen rájuk!
Megint a saját korlátolt libsi értékrended szerint gondolkodsz, miszerint akit nem szeretünk, az nem mondhat jókat é ha mégis mond, akkor azzal tilos egyetérteni! Nálam nem így működik!

eszti..... 2020.03.26. 16:43:10

@6.Lenin:

vannak bevált módszerek, amelyek segítségével lehet csökkenteni a vírus elterjedését. a működő modelleket vették át és ezeket egészítették ki helyi tapasztalatokkal.
ennyi történt.
nem éri meg széllel szembe pisilni, kísérletezgetni. nincs annyi időnk.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.26. 16:57:00

@eszti.....: vannak bevált módszerek, amelyek segítségével lehet csökkenteni a vírus elterjedését. ..........................

Asszta telibebaszott demagóg kurva istenit az eszetlen kamu szövegednek!
Osztán mik azok a bevált módszerek, mert eddig ahol megjelent, ott mindenhol tarolt a járvány és úgy terjedt mint a picsa!

6.Lenin 2020.03.26. 17:02:34

@eszti.....:

Még mindig nem érted. Az elején vagyunk mindennek, nem tudjuk a végét, tehát nem beszélhetünk BEVÁLT módszerről. Lehetnek egy bizonyos országban , bizonyos emberek között sikeresnek LÁTSZÓ kísérletek, de még ennek is meg kellene vizsgálni, hogy abban a körzetben, az ember, vagy milyen más tényezők IS segítettek a sikeresnek látszó részleges eredményben, ami bármikor meg is változhat, akár pozitív, akár negatív irányban. És ez nem pesszimista hozzáállás, szerintem csak ez lehet valós hozzáállás TAPASZTALAT hiányában.

Majd, ha lecseng a SZAKEMBEREK minden részletre kiterjed vizsgálat után elmondhatják, egy esetleges KÖVETKEZŐ hasonló esetben már nem lesznek ennyire felkészületlenek, de még akkor sem BIZTOSAK mindenben, hiszen lehet teljesen más lefolyású is, de már tapasztaltabbak lesznek.

Esztikém ezen a kibaszott bezzegezésed nem jelent kutya farkát sem, bármennyire is tolod itt a tót propagandát.

Mindezeken túl, kívánom, hogy sikerüljön nekik az ő módszereik, és tanulhatunk majd tőlük, vagy ők tőlünk. Teljesen mind1. az emberek élete a fontos ebben a játékban, nem, hogy kinek nagyobb a pöcse. Értsd már meg, ha nem jelent megoldhatatlan feladatot neked. Bár ebben egye kevésbé bízom.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.26. 17:22:00

@6.Lenin:
Vannak bevált módszerek bazmeg, csak azokat gondolom nem szeretné a zEsztike, meg én sem, mert azokat példájúl csirke meg sertésvész idején csinálják, amikor egyszerűen kiirtják az összes egyedet!
Itt meg ugye a libsik már az emberi jogokról vakerálnak, amikor megállítjuk a faszszopó migránsokat, hogy legalább azok ne jöjjenek!

6.Lenin 2020.03.26. 17:31:55

@Grimbusz Makszimusz:

Igen, de most hanyagolják a migriket, mert nem siker téma róluk beszélni, a kis Gréta is rádöbbent hirtelen, miután jól leszarták, hogy ő is elkapta, hogy valamit már írjanak róla.
Azt talán ő is elfelejtette, ez a vírus más tüneteket okoz, mint a klíma elleni dühroham kiskorú ..............egyedeknél.
Nem győzi az ember kapkodni a fejét azon, amit itt a ballibsi honfitársaink szakértelem címszó alatt előadnak. Sose gondoltam volna, hogy ennyi helikopter van sokat szenvedett kis hazánkban. Nagyhatalom vagyunk ebben.

2020.03.26. 17:44:59

@eszti.....: "A szűrésben Magyarország a WHO ajánlását követi, 6000-nél is többet teszteltek már – mondta Gulyás. "
Magyarország mindig a WHO ajánlása alapján tesztelt, .., most sem a felhívásra reagált, hanem a járvány előrébb tart mint, akkor.
Most is nagyjából 30 teszt jut egy fertőzöttre, mint akkor ezért emelkedett 8000 fölé a tesztelt személyek száma, ..., mert hát nem 6000, ahogy ön írta, .., bár a nyolc ezer is hatezer fölött van , szóval egy vér libsitől már ez is elórelépés .... :-) .
Mellesleg a szlovákok eddig azért nem teszteltek rendesen / Fertőzöttenként csak 18-ra futotta kontaktkutatás feltárásárakor./ mert nem volt tesztjük, .., most meg van, megjött a repülővel pár napja.

alöksz róz 2020.03.26. 17:53:31

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: az ellenzék meg az erő, mi? hatalmas erőt mutattatok a max tízfős tünktikékkel meg a fütyülőzéssel... szánalmas.
akkor is pont leszart titeket meg most is. a szavazó tömeg erejét nem szarja le. lehet kényszeríteni.
ebben véletlenül pont demokratább mint ti, lippsik. mert ti pont azokat szarjátok le. ha meg kifejezik nemtetszésüket, lövettek rájuk. ezt csináltátok régen is, most is.

2020.03.26. 17:56:37

@eszti.....: "Szlovákiában 4751-et, ebből 226 pozitív. Naponta átlagban 300 mintavétel volt nálunk. De ezt egy héten belül napi 2-3 ezerre emelik. / 5 millió lakos /. "
Akkor számoljunk, a vírus március 2-án jelent meg Szlovákiában, mint nálunk.
Azóta 26-2= 24 nap telt el, .. napi átlagban 300 mintavétel történt, akkor ha mindegyiket tesztelték is, akkor 7200 lezárt tesztnél kellene tartani, helyette /És én csak az ÖN számaival számolok :-) !/ mindössze 4751 lezárt teszt van, ..., hová lett 2349 minta, jó falatokra bukkantak benne /Kolbász, sült kacsa, stb. / és megették a laborosok tesztelés helyett?

morph on deer 2020.03.26. 18:06:31

@Grimbusz Makszimusz:
“ úgy terjedt mint a picsa!”
:)
Név, cím, telefonszám?

Sajnos a helyzet az, hogy a tesztelést nem tudod kiváltani semmilyen más módszerrel.
Lehet megpróbálni alkudozni, mint Gulyás, - a WHO ajánlásai blabla. - lehet eldobni az egészet, térdre, imához, majd a jóisten segít, meg lehet tesztelni mint a gép, a legkisebb gyanú esetén karantén, stb., így aztán relatíve minimális a halottak száma az egészhez képest.
A németek meg Dél Korea lépett így.

Na most ha te ebből nem vagy képes eldönteni, hogy melyik módszer működik, akkor kérj tanácsot legalább két másik alelnöktől, mert annyiatoknak már sikerülnie kell!
Én drukkolok.

2020.03.26. 18:09:39

@eszti.....: Ha a szlovákok naponta 2-3 ezer tesztet fognak ezentúl végezni, akkor egy hónap alatt elfogy a most befutott 100+50.000 , 150.000 tesztje.
Mi lesz ezután, mert egyáltalán nem biztos, hogy tud még beszerezni teszteket, mert akkorra már a franciák, spanyolok, németek, svédek, stb. már csúcsra járatva koronáznak, mert a szlovákok is a lassúbb lefolyású utat választották, ezért nekik a legtöbb tesztre valamikor két- három hónap múlva lenne szüksége?

2020.03.26. 18:13:55

@morph on deer: "Na most ha te ebből nem vagy képes eldönteni, hogy melyik módszer működik, akkor kérj tanácsot legalább két másik alelnöktől, mert annyiatoknak már sikerülnie kell!
Én drukkolok. "
A szövegből arra tudok következtetni, hogy ön tudja, hogy pontosan melyik módszer a leghasznosabb a társadalom szempontjából középtávon.
Megosztaná itt az emberekkel, mert ezt most még a szakemberek sem tudják?!

morph on deer 2020.03.26. 18:19:06

@Grimbusz Makszimusz:
“ az emberi jogokról vakerálnak, amikor megállítjuk a faszszopó migránsokat”

Te biztos vagy benne, hogy jól emlékszel, kiket is sikerült “megállítanotok”?

Mert az egyetlen eset, amikor sikeresen “megállítottatok” valakiket is, azok a román és bolgár vendégmunkások voltak, az osztrák határnál.

De az legalább kiválóan sikerült, hatalmas tetszést is aratott, tényleg! Bár a felláció különféle változatai nem velük kapcsolatban kerültek említésre akkortájt, úgy emlékszem.
:D

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.03.26. 18:21:38

@Tényelek: "melyik módszer a leghasznosabb"

Te fasz, olvasd már el a kurva WHO jánlásokat!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.03.26. 18:24:52

@alöksz róz: "az ellenzék meg az erő"

Igen, nagy ritkán erőt mutat az ellenzék, ekkor Ondó Viktor gazdád összeszarja magát. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.03.26. 18:27:52

@Grimbusz Makszimusz: "mik azok a bevált módszerek"

Tesztelés, arantén, kijárási tilalom. Garantáltan működnek.

morph on deer 2020.03.26. 18:37:48

@Tényelek:
“ Megosztaná itt az emberekkel, mert ezt most még a szakemberek sem tudják?!”

Se a gázszerelő, se a közvilágítás LED-es megújítója? Ezt a szégyent! Pedig mindketten szakemberek, és mégse..!

Európában eddig a német módszer a leghatásosabb, mivel arányaiban legkevesebben ott haltak bele a járványba, ezt nem hiszem, hogy túl nehéz átlátni.
Ezen túl pedig komolyan veszik a fertőzések felgöngyölítését is, ahol lehet, ott azonnal izolálják az érintetteket. A jelek szerint ez is hatásos.
Az ázsiai részen hasonló módszert Dél Koreában alkalmaztak, ugyancsak meggyőző eredménnyel.

Tudom, ez nálunk semmit nem jelent, mert mi majd kitaláljuk a sajátos magyar módszert, ami majd a leghatásosabb lesz egész Európában, - ha megérjük...
Mert a jelenlegi az anything, but!

eszti..... 2020.03.26. 18:43:51

@Tényelek:

átlagban.

szerencsére az adatok nyilvánosak, így ellenőrizhetsz. nyisd meg a linket! ott találsz egy diagramot, ami mutatja a napi tesztelések számát.
dennikn.sk/minuta/1823199/

március 6-án diagnosztizálták az első esetet.
felvidek.ma/2020/03/hivatalosan-beigazolodott-az-elso-koronavirusos-eset-szlovakiaban/

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.03.26. 18:55:31

"Duda szerint a lakosság védekezése mellett az is nagyon fontos lenne, hogy az állam megfelelő védőfelszerelést biztosítson a frontvonalon dolgozóknak és megállás nélkül tesztelni kellene a lakosságot is. Ugyanis a vírus az első két-három napban még nem fertőz, utána viszont exponenciálisan szaporodik. Tehát ha még a fertőzés elején felfedeznénk teszteléssel a tünetmentes megbetegedetteket, akkor a karantén elrendelése után már senki nem fertőződhetne meg. Dél-Korea is ennek köszönheti, hogy vissza tudták szorítani a járványt."

444.hu/2020/03/26/a-vitaminok-hatastalanok-a-koronavirussal-szemben

eszti..... 2020.03.26. 19:06:14

@6.Lenin:

mi az elején, de Dél-Korea, Kína már legyűrte az első nagy hullámot. az ő tapasztalataikat használják szerte a világon.
megállítani nem lehet, de a terjedés mértékét korlátozni, azt igen.
mindenki tudja, hogy ez a cél.
annyi fertőzött szoruljon kórházi ellátásra, amennyitől nem omlik össze az eü ellátás.
érted, vagy tovább okoskodsz?

eszti..... 2020.03.26. 19:10:38

@Grimbusz Makszimusz:

mik?
a lakosság mobilitásának szigorú korlátozása. védőeszközök, pl maszk, gumikesztyű viselése, a tüneteket nem produkáló fertőzöttek felkutatása, széleskörű tesztelés.

ez így együtt.

6.Lenin 2020.03.26. 19:22:48

@eszti.....:

"A vuhani korlátozások túl korai enyhítése korai második hullámhoz vezethet"

Eszti, én nem szeretnélek legyőzni, semmiben sem. Te váltogatod a véleményedet, ha másoknak is változik.
Lehet lassítani, korlátozni, sok mindent, amit esetleg nincs idő kipróbálni. Nem tudjuk, hogy a SZAKEMBEREK milyen lehetőségeken vitáznak, mit, miért választanak megoldásként. Ebbe laikusként belepofázni nem az intelligencia csúcsa, hidd már el.
Te mindenáron győzni szeretnél, feleslegesen, mert közben esetleg hülyét csinálsz magadból, mint sokan mások is itt.
Ragaszkodnak valamihez foggal-körömmel, aztán lazán váltanak, ha a mérvadónak véltjük is vált közben. ez már szinte szánalmas tőletek.
De mind1, a vírus fog dönteni mindenképpen.

Rithnovszky Szendrő Sándor 2020.03.26. 19:23:51

TI MOCSKOS HAZAÁRULÓ BAL OLDALI TÁRSASÁG BELEÉRTVE AZOKAT IS AKI A KORMÁNYT TÁMADJA ILYEN SUJOS FERTŐZÖ VIRUSOS VÁRVÁNY MIATT, A KORMÁNY TELJESEN HELYÉN VAN MINDENT MEG TESZ A MAGYAR EMBEREK VÉDELMÉBEN KÜLÖNÖSE DR ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖKÜNK!!! NEM UGY MIND A NAGYRA BECSÜLT ELENZÉKI BANDA!!!A JÓ ISTEN ÁLDJA MEG A KORMÁMT ,ELENZÉKET MEG BÜNTESE MEG A HAZAÁRULÁSUKÉRT BELEÉRTVE A INDEX ,444, FVG STb MUNKATÁKSUKAT IS A LAKOSÁG FÉREVEZETÉS MIATT!!! HAJRÁ FIDESZ- KDNP!!! HAJRÁ MAGYARORSZÁG!!! KIVÁNCSI LESZEK 2022 -REMI LESZ A VÁLASZTÁSOKON??!!!LEHET HOGY NEM 2/3 HANEM 4/5 A FIDESZ-KDNP JAVÁRA!!!

eszti..... 2020.03.26. 19:30:07

@Tényelek:

két esetet említesz. azóta jött még egy szállítmány Kínából, egy Törökországból. a J&T ajándéka is megérkezett- már a negyedszer, a szlovák magánlaborok átadták készleteiket az államnak
a prágai kutatóintézetben kifejlesztett teszt épp jóváhagyásra vár- WHO

de nekünk is lesz nemsokára egy ehhez hasonló oldalunk. itt követni lehet, a cseh megyék ellátottságát / teszt, orvosi maszk, respirátor, védőfelszerelés stb./ naponta 1x aktualizálják.
onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

és van egymillió eu értékű gyorsteszt, amit az előző kormány szerzett be. de ezt nem akarják használni.

eszti..... 2020.03.26. 19:54:18

@6.Lenin:

Folyamatosan mellébeszélsz.

6.Lenin 2020.03.26. 20:00:34

@eszti.....:

Choď do riťi/piči, (rád bízom a választást)

( már régen sejtem, hogy te nem a saját véleményed írod, hanem valamilyen megbízásból, vagy valamilyen szervezet tagjaként az ő propagandájukat nyomod itt valamiért)

2020.03.26. 20:12:39

@eszti.....: "átlagban."
Az átlag azt jelenti, hogy ebben az esetben van olyan nap, amikor 600 és van olyan, amikor egy sem, .., ön azt állítja még mindig, hogy 300 az átlag.
Mi lett a többi mintával, miért nem vizsgálták meg, .., mert hát azt mégsem feltételezhetjük, hogy ön hazudik?!

eszti..... 2020.03.26. 20:16:20

@6.Lenin:

Mily éleslátás! Százhuszonhatodszor is megállapítottad, hogy Soros ügynök vagyok... :D

eszti..... 2020.03.26. 20:19:28

@Tényelek:

gondolom, a számokat ismered 1000-ig.
a dátumot is le tudod olvasni.

akkor ott a linkben a diagram, megtalálsz minden infót. ha nem megy, jelentkezz be távoktatásra és gyakorolj.

2020.03.26. 20:24:13

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "megállás nélkül tesztelni kellene a lakosságot is."
Napi negyvenmillió teszttől megnyugodna, .. és mi van akkor, ha tesztelőbrigádok lennének a gócpontok a terjesztésben, ..., nem annyira egyszerű az, mint az sokan elképzelik, még akkor sem, ha ahogy látszik, minden liberálbolsevik csuklóból tudja a tutit, csak a szakemberek nem tudják még sehol a világon, hogy mi lenne a legjobb, mindenki csak kisérletezik, .., de mondjuk én örülök, hogy csak ezen az oldalon van több profi virológus és járványügyi szakember, mint ön is vagy eszti, hogy csak legnagyobb koponyákat említsem.
Van itt annyi tuti követelés, hogy a who szerintem erről az oldalról szedi az ötleteit a szakembereik képzéséhez, ... némelyiket használják is egyes kormányok, .., persze ettől még nem hülyék, csak az akarom vele érzékeltetni, mekkora a tanácstalanság a világban.
Aztán, hogy mennyire átgondolt dolgok ezek, talán a legjobb példa a szlovákok mobiltelefonos nyomkövetőrendszere, .., hogy csinálják, feldugják az érintettek seggébe és lepolombálják? ...., mert úgy egyébként a mobiltelefon nevében benne van, hogy mobil, el lehet vinni bárhová és ott is lehet hagyni bárhol, ..

2020.03.26. 20:27:36

@eszti.....: Nem érdekel a diagram, én azokkal a számokkal számolok, amit ön írt, .., mert az imént megerősítette, hogy márpedig azok jók, nem tévedett, nem hazudott.
Úgy egyébként nekem nem kell megnéznem a diagramot, mert egyértelmű, hogy hazudott, csak erre akartam rávilágítani, ..., ebben persze semmi különleges nincs, mert a tényállításainak nagyjából kétharmada hazugság, .., és ugyanúgy maszatol, mint ebben az esetben is, ....,

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.26. 20:28:06

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Azért október 13._a után a droidsereg napokig szóhoz sem jutott/nem kapott levegőt/kereste az inhalátort/tapogatta a pacemakerét!

6.Lenin 2020.03.26. 20:31:18

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @Sir Bates dö Hól:

Két hatalmas elme összetalálkozott/összekapaszkodott.
Ebbe a Földnek is bele kellett volna remegnie.

Sir Bates dö Hól 2020.03.26. 20:33:10

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: sz'tem az inkább a probléma, hogy generációk óta nem frissült semmit...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.26. 20:33:24

@Sir Bates dö Hól: ennek a fasznak nem válaszolok de remélem komolyan gondolja,mert viccnek nagyon durva!

2020.03.26. 20:35:02

Öreg dögkeselyű, nem vén dögkeselyű, .. , Soros katonái mindent megtesznek, hogy növeljék a káoszt a járvány idején, ezért azt javasolják minden országnak, hogy engedjék szabadon a börtöneikben lévő rabokat, .., a durung ENSZ-t már sikerült meggyőzniük, .., Magyarországon a Helsinkisek álltak az élére az elképzelésnek, .., a németeknél már van olyan tartomány, ahol kiengedték az egyébként szabálykövető bűnözőket :-) , .. - biztosan azért kerültek be :-) .
A mai sajtótájékoztatón is felvetette az egyik libsi, hogy tegye meg a kormány, de szerencsére nekünk épelméjű kormányunk van!
"A kormány szomorúan látja a Helsinki Bizottság és az ENSZ emberi jogi főbiztosának javaslatát arra, hogy iráni mintára engedjenek ki rabokat a börtönökből a koronavírus miatt. Akit letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, azokon ezt végre kell hajtani – mondta Gulyás Gergely."
www.atv.hu/belfold/20200326-gulyas-a-kormany-nem-hosszabbitja-meg-az-elrendelt-intezkedeseket-mert-szerintuk-az-alkotmanyellenes-lenne/hirkereso

Sir Bates dö Hól 2020.03.26. 20:36:40

@6.Lenin: "Ebbe a Földnek is bele kellett volna remegnie."

Lajos papi, az előbb nem a csavarlazító miatt huppantál a valagadra/fejedre! (nálad a kettőt elég nehéz megkülönböztetni egymástól)

eszti..... 2020.03.26. 20:41:34

@Tényelek:

"Nem érdekel a diagram"

sejtetted :D:D

2020.03.26. 20:45:38

@eszti.....: "sejtetted"
Nem sejtettem, tudtam hogy hazudik, ezért fölösleges megnéznem a diagramot, ami alátámasztja ezt, .., !

6.Lenin 2020.03.26. 20:47:25

@Sir Bates dö Hól:

Madarat tolláról....két szarzsák. Én beleremegtem, a röhögéstől.

eszti..... 2020.03.26. 20:51:50

@Tényelek:

mondtam már, hogy bearanyozod a napom? :D :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.26. 20:52:56

@6.Lenin: Inkább te vagy a szarzsák!Hazaáruló vén geci!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.26. 20:55:40

@eszti.....: Látom neked is olyan jutott,akihez képest a faék integrált áramkör!

6.Lenin 2020.03.26. 21:00:31

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Mi van bakter, berágtál? Mindjárt leengedik a sorompót, menned kell.

Mellesleg imádlak, minden este egy aránylag jól behatárolható időben megjelensz, teleszarod a posztokat, aztán aránylag illedelmesen elköszönsz, aztán elmész a picsába.
Éjjeliőr vagy valamelyik fontosabb nyilvános wc-nél? A képességeid alapján én erre tippelek.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.03.26. 21:01:05

@Tényelek: "és mi van akkor, ha tesztelőbrigádok lennének a gócpontok a terjesztésben"

Ó, mekkora segg vagy! Hát tudod mit? Elhiszem a gazdádról, hogy még ezt is képes lenne elbaszni.

De ha nem hallgatnak rá, akkor védőruhában veszik le a kenetet, és az nem csak a tesztelőt védi, hanem a tesztalanyt is.

2020.03.26. 21:02:04

@eszti.....: Egyszerűbb lett volna azt írnia, hogy igen hazudtam, ahogy szoktam, .., csak most annyira hülyén, hogy egyből lebuktam!
Ráadásul, mint látható a liberálbolsi elvtársai ön mellett állnak még ebben a nehéz helyzetben is, sőt büszkék önre a próbálkozásáért.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.03.26. 21:02:41

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: :))

Időbe telik, míg a Kubatov kézikönyvet átírják, terjesztik. Sillabusz nélkül ezek még ennél is szánalmasabbak. :))

eszti..... 2020.03.26. 21:02:50

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

ez még semmi! látnád, mikor a jogszabályokat magyarázza! az az igazi mulatság. :D

2020.03.26. 21:06:01

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "védőruhában veszik le a kenetet, és az nem csak a tesztelőt védi, hanem a tesztalanyt is. "
Ahhoz, hogy ez minden egyes esetben biztonságos legyen, minden teszt után ruhát, kesztyűt és maszkot kellene cserélni a tesztelőknek, ahogy most is teszik, ezért oda csak volt szrtiptíztáncosokat lehetne beosztani vagy csak a tesztekkel kellene foglalkoznia a teljes egészségügyi személyzetnek az országban, bár azt a tesztelési számot akkor sem tudnák produkálni, amit ön elvár.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.26. 21:07:59

@6.Lenin: Azért mondjuk irigyellek,hogy segghülye létedre baromi okosnak képzelet magad!Bravó gratulálok.Ilyen hülye lennék,boldog lennék!

2020.03.26. 21:09:40

@eszti.....: Az díjazom az fajtájában, hogy egy szemernyi szégyenérzete sincs, tovább hazudik egy másik témában, ..., nem bosszant igaziból, mert tanultam fajtaismeretet :-) .
Szerintem nagyon meglepné a környezetét, ha életében egyszer igazat mondana.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.26. 21:10:28

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Azt az egy két helyesírási hibát én is néztem!Egy 12 éves másodikos cigány gyerek szintje!

2020.03.26. 21:12:55

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Jól látom, hogy befutott egy olyan kommentelő, aki semmihez sem tud érdemben hozzászólni, de úgy gondolja, hogy az ő feladata, hogy kiossza a többiek minősítéseit :-) :-) ?

2020.03.26. 21:15:34

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Nem neki kell itt hazudoznia!"
Ön szerint ezt úgy csinálja, hogy nem is kellene neki, .., na az még gázabb :-) ?!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.03.26. 21:18:26

@Tényelek: "minden teszt után ruhát, kesztyűt és maszkot kellene cserélni a tesztelőknek"

Egy faszt. Belekotor a szájába, elteszi a mintát, jöhet a következő.

Téged valaki nagyon átvert. :))

Nem volt gyanús, hogy a doktorbácsi a végbeledből vette a mintát? És as se tűnt föl, hogy közben MINDKÉT keze a válladon volt? :))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.26. 21:18:47

@Tényelek: ha érted amit mondtam akkor gáz,ha nem érted akkor is!

eszti..... 2020.03.26. 21:18:50

@Tényelek:

annyira hülyén....

tegnap elvitted az összes pálmafát ez ügyben, mikor alexet lelibsibolsiztad :D

alöksz róz 2020.03.26. 23:11:58

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: hát tényleg hatalmas erőt mutattok, amikor izomból nekiszaladtok az ajtónak, meg jó nagyot bírtok fújni a fütyülőbe, valóban

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.03.27. 03:23:15

@Tényelek: "legjobb példa a szlovákok mobiltelefonos nyomkövetőrendszere, .., hogy csinálják, feldugják az érintettek seggébe és lepolombálják?"

ne izgasd esztit, már így is...

Grimbusz Makszimusz 2020.03.27. 06:59:02

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: " Azt az egy két helyesírási hibát én is néztem!Egy 12 éves másodikos cigány gyerek szintje!"

Akkor legalább ilyenkor ne baszd el és úgy írd, hogy "egy-két" te tizenegy éves cigánygyerek, vagy inkább maradj az XD-nél!
LOL köcsög!
süti beállítások módosítása