B1 blogcsalád



5 tény, ami rámutat arra, hogy Trump megválasztása nem hozza el a világvégét

2016. november 12. - nickgrabowszki

Nem, bár Donald Trumpot megválasztották, nincs vége ez eddig ismert világnak. Nincs populista ellenforradalom, világméretű elitellenes lázadás, vége a felvilágosodásnak, bezárkózó Amerika, lovak közé dobott gyeplő, idióta, félbolond amerikai elnök.trump.jpg

Íme 5 tény, ami megcáfolja a tévhiteket és az apokaliptikus várakozásokat:

1. Trump kevesebb szavazatot kapott, mint 4 éve Mitt Romney

Valamiféle populista ellenforradalom söpör végig a világon, amelynek Orbán és Putyin kormányzása és a Brexit mellett újabb jele Trump megválasztása - ez a félelem uralta el a baloldali-liberális véleményklímát szerda óta.

De akik ezt állítják, nem veszik tekintetbe, hogy Trump kevesebb szavazattal lett elnök, mint amennyivel 4 éve Mitt Romney massachusettsi kormányzó, az akkori republikánus jelölt kikapott Obamától.

Bár volt átrendeződés a szavazók között (a jobban szituált fehérek a demokratákhoz, az alacsony keresetű és kéztességű fehérek a demokratákhoz pártoltak), semmiféle ellenforradalom nem történt. Ugyanezek a szavazók (a white trash) 4 éve is léteztek, csak akkor éppen kevesebben voltak, mint a republikánusoknak kellett volna.

2. A szavazók többsége Hillary Clintont támogatta

Trump ezúttal is csak azért nyerhetett, mert Clinton nem volt elég vonzó bizonyos szavazói csoportok számára. De még így is Clintonra szavaztak többen. Trump csak azért nyerhetett, mert a választási matematika neki kedvezett.

Azt állítani, hogy az ország többsége a változásra szavazott ("az amerikai választók többségének elege lett saját elitjéből" - állítja például a Magyar Narancs neves szerzője), erős túlzásnak tűnik annak fényében, hogy Clinton 600 ezerrel(!) több szavazatot kapott, mint Trump.

Ami utóbbi győzelmének legitimitását nyilvánvalóan nem vonja kétségbe, de arra rámutat, hogy nem lehet valamilyen populista trendet, elitellenes lázadást látni az amerikai eredményben.

3. Trump máris visszavonta több kampányígéretét

Akik attól tartottak, hogy a teljes irracionalitás uralja majd el az amerikai és a világpolitikát Trump megválasztása után, azok minden bizonnyal fölöslegesen aggódnak. A megválasztott amerikai elnök máris visszavonta több kampányígéretét.

  • A muszlimok beutazásának korlátozásáról szóló közlemény már eltűnt a honlapjáról.
  • Az Obamával való találkozója után azt mondta, már nem is akarja első munkanapján visszavonni elődje egészségbiztosítási reformját.
  • Fölhívta a dél-koreai elnököt, hogy megnyugtassa, nem hagyja sorsára a kommunista-fullőrült diktatúra Észak-Koreával szemben.

És ez csak néhány példa. Trump a kampányban nem tett mást, mint olyanokat mondott, ami a szavazók számára jól hangzott, de ami ezek közül nem betartható, azt nem tudja betartani.

Különösen, ha tekintetbe veszi, hogy csak a fél ország szavazott rá, és újraválasztásához - ami nyilván elsőrendű célja - egy erősebb, vonzóbb jelölttel szemben szüksége lesz néhány millióra a másik oldal (jelenlegi) szavazói közül is.

A végtelenül tájékozatlan, mondhatni ostoba, white trash szavazóit majd meggyőzi a kampányban 4 év múlva, nekik meg amúgy se lesz nagyon más választásuk, mint a republikánus jelöltre szavazni a demokratával szemben.

Hazudott, hogy megválasszák, az idióták meg elhitték neki.

Semmi szokatlan. Nincs vége a felvilágosodásnak. Idióták mindig voltak és mindig lesznek, és lesznek, akik kihasználják őket.

4. Az Államokban nem lehet elnöki diktatúrát bevezetni

Mert esetleg úgyis megpróbálhatná meghosszabbítani a mandátumát, hogy átírja a játékszabályokat. De ez az Egyesült Államokban nem működik, mert ott létezik a fékek és ellensúlyok rendszere.

Ők találták ki, és jónéhány ország Európában, Ázsiában és Óceániában volt szellemileg olyan renyhe, hogy átvette ezt - szemben például Magyar- vagy Oroszországgal, ahol Putyin és Orbán csak nem tiszta (vagy nem is létező) versenynek köszönhetően tudja megőrizni a hatalmát.

5. Egy pillanatig se állította, hogy a lovak közé dobja a gyeplőt

Kérdés, hogy mit ezekkel a diktatúrákkal Trump. Ha ugyan akar valamit egyáltalán. De azok tévednek, akik attól tartanak, hogy izolacionista külpolitikát akar folytatni, a világ többi részével meg történik, ami történik.

Trump a kampányban egy pillanatig se beszélt izolacionista külpolitikáról, csak arról, hogy

  • az érdekszféráin kívül eső területekről vonná vissza Amerikát.
  • A világ csendőre szerepet dobná sutba.
  • Az idealista intervencionalizmussal szakítana.

Máskülönben viszont, ahol amerikai érdekek forognak kockán, ott sokkal keményebben és határozottabban lépne föl a demokratáknál. Erős elnöknek akar látszani; úgy viselkedni, mint Reagan.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy bár elnökként a legnagyobb mozgástere a külpolitikában van, Trump kénytelen lesz együttműködni a republikánus többségű képviselőházzal és szenátussal. Azt sem árt azért szem előtt tartani, hogy a republikánus külpolitikusokhoz képest 

a demokraták kedves kis plüssmackók voltak.

Lehet, hogy nem lesznek olyan elnézők, mint a demokraták az olyan országokkal szemben, ahol amerikai cégeket zsarolnak meg és korlátozzák a piaci versenyt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2811955925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.12. 22:24:26

Szerintem nem is gondolta komolyan hogy megnyerheti a választásokat.Azért szövegelt olyan lazán hülyeségeket a kampány alatt. Mostanában döbbenhetett rá arra, hogy mekkora fába vágta a fejszéjét.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.12. 22:33:41

@Diorella Queen: "mekkora fába vágta a fejszéjét. "

Semekkorába. Ha akar, pöröghet, de nem kötelező semmit csinálnia. Obama is mikor megnyerte a választást, kért egy kávét, és szundított négy évet. Aztán mégegyszer.

viragildi 2016.11.13. 06:28:35

A hócipőm tele ezzel a maszlaggal, mintha a felvilágosultak, okosak és műveltek csak a demokratáknál lehetnének, és aki szembe megy a mainstreammel, az ostoba, buta, tanulatlan bunkó lenne, miközben tisztán látszik, az adatokból, hogy a sokszor angolul sem tudó bevándorlók, a teljesen beszűkült gender őrültek, az a 14 millió illegális és a szavazati joggal nem rendelkezők tombolnak épp Trump megválasztása ellen. Be kéne már fejezni ezt a marhaságot a maradi vidék és a progresszív városi között, mert egyrészt hazugság, másrészt meg sosem értitek meg a társadalmat és egy-egy választás eredményét, ha hülyeséggel áltatjátok magatokat.

a nagy hohoohooo 2016.11.13. 16:22:16

@viragildi: Nyugodjál le derága hülyegyerek.Bizonyára ott laksz és te is elmentél szavazni....fújjad amíg a tüdőd ki nem pattan helyéről.Ez való tinektek .Ha Trump azt mondja piros hó esik..te még meg is nézed,és rá is bólintasz hogy igaz még akkor is ha fehér.

A megválasztott amerikai elnök kampánycsapata levette honlapjáról a "muszlimok kitiltása" linket. Nemcsak ezt, a párizsi klímaegyezmény felmondását ígérő pontot is eltüntették. Mindkét ígéret a választási kampányban hangzott el, de a nagyobb figyelmet és a nagyobb felháborodást a muszlim vallású emberek amerikai beutazásának átmeneti felfüggesztéséről szóló, diszkriminatívnak ítélt ígéret keltette.
Valahogy úgy, mint Farage a brexit után, amikor bevallotta, hogy hazudtak a kampányban
hvg.hu/vilag/20161110_trump_maris_visszaszivta_kampanyigeretet

Hozzászólásod megnyugtatott. Ezek szerint az említett pontok nem tűntek el Trump honlapjáról.
Fáj, hogy megint átbäsztak mint szärt a palánkon. Mint az elmúlt 6 évben számtalanszor. Csak fájna beismerni magadnak, hogy hülyének vagy nézve az isteneid által...hehee..Azok akik tegnap habzó szájjal éljenezték és a "lipsik" hullája felett táncot lejtettek, hol vagytok?
Mint véres kardot hordtátok körbe. Tessék, itt van. Igaz még valami a kampány lózungjaiból?
Ezek szerint Clintonnének több pasija volt, mint Trumpnak nője..heheee ..Tudjuk. A kvóták ellen meg 98% szavazott seggfej,...
Trump az összes szavazat 47,5%-át kapta (CLinton 47,7-et), azaz Trumpra arányaiban többen szavaztak mint amennyi a 40%-nak a 98%-a.
A feldolgozott eredmények alapján több szavazatot kapott Clintonné valóban, de az elektorok tekintetében Trump fölényesen nyert. Ez úgy lehetséges, hogy ahol Clintonné nyert ott nagyon nyert és nagy lélekszámú államokról volt szó viszont az államban fix számú elektort lehet csak elvinni, Trump ezzel szemben sok helyen nyert de kisebb lélekszámú államban és kisebb eltéréssel.
Lehet öncélú játékokkal levinni az érvényességi küszöböt 30, 20 vagy 0,1%-ra, de ettől még a józan ész azt mondja hogy ahol még 50% sincs összesen, az, na, érted....
Ennyit az elektori rendszerről és a szavazatok egyenlő értékéről. persze ő dolguk, de többször lett már emiatt ilyen eredmény. pl. w. bush első győzelménél is ugyamez volt.
A vicc, hogy ezzel is sikerült a FideSS2/3-ot összehozniuk
Szerintem imádni fogják az amerikaiak. Pont olyan ősbunkó, mint amilyeneket a Jerry Springer show mutatott. Mogyoróvajas csipsz mellé pont illik a pasas.
Persze én vagyok a földönkívüli.Putyin okosabb Trumptól ,reggelire kevés neki.
Csak a szavazatszerzéshez kellettek ezek a lózungok, Trump elnökként szépen lassan cserben fogja hagyni a benne bízó hatvan millió szavazópolgárt. Azzal keménykedett, hogy beiktatása napján már 21 komoly intézkedést fog hozni.
Valószínüleg azért lassan ő is rájön, hogy egy 300 milliós szuperhatalmat kell majd kormányoznia, nem pedig a valóságshowját igazgatja. Ha egy kicsit is normális ember, ráérez a felelősségre és tudja hogy ezeket a kampányigéreteket lehetetlen betartani.
Elbäszni bármit lehet a hatalomért.
Én tudok ajánlani neki egy (nem)komplett kormányt...
A turulbaszo...-rult fejű mihígmélymagyarok úgy örülnek Trumpnak, mintha innentől kezdve megnyerték volna a szabad lopás-rablás világbajnokságát engedélyezve!
Csak figyeljünk.

Gery87 2016.11.13. 18:58:52

Nem az számít hogy összességében ki kap több szavazatot, mert akkor mindig a népes keleti és nyugati államok döntenének mindenben....a "magállamok" meg le lennének szarva....az lenne igazságtalan...
Az USA szövetségi rendszerű, tagállamokból áll, ezért az győz aki a tagállamok többségében győz...Trump ez alapján a többségben győzött. Pont.

@Diorella Queen:

Szerintem meg túl sok South Park-ot nézel:)

Fortress 2016.11.13. 20:02:03

Azért várjuk ki a végét! Még nagyon sok kárt okozhat Trump főleg a külpolitikájában. Van 5 kérdés, amiben Amerikának állást kell foglalnia.

Bővebben az 5 konfliktusról: Oroszország kérdése, Szíria, Kína, Török-iráni helyzet, Kelet-Európa (Batikummal)

Mindnél felmerül: mennyiben változtat korábbi politikájánál Amerika és Trump.
Bővebben erről: vilagesemenyek.blog.hu/2016/11/12/csinal_e_kulpolitikai_fordulatot_donald_trump

ogli dzsí 2016.11.13. 20:08:09

libsinek lenni nem kell félnetek rossz lesz...

ogli dzsí 2016.11.13. 20:09:53

@viragildi: tőlem lehetnek okosak más úgyse maradt nekik se európában, se amerikában

kit érdekelnek?

jet set 2016.11.13. 20:41:25

"Orbán csak nem tiszta (vagy nem is létező) versenynek köszönhetően tudja megőrizni a hatalmát"

Igen, csak aljas eszközökkel tud hatalmon maradni, amúgy az ellenzék győzne. Az az aljas módszere, hogy a fidesz indul a választáson.

KukuxuBucsu 2016.11.13. 20:49:00

"Bár volt átrendeződés a szavazók között (a jobban szituált fehérek a demokratákhoz, az alacsony keresetű és kéztességű fehérek a demokratákhoz pártoltak), semmiféle ellenforradalom nem történt. Ugyanezek a szavazók (a white trash) 4 éve is léteztek, csak akkor éppen kevesebben voltak, mint a republikánusoknak kellett volna."

akkor mindenki a demokratákhoz pártolt a fehérek közül, vagy a kéztességűek annyira hülyék, hogy a republikánusokat ikszelték vélenettül?

Kommentelő ember 2016.11.13. 20:49:12

"Bár volt átrendeződés a szavazók között (a jobban szituált fehérek a demokratákhoz, az alacsony keresetű és kéztességű fehérek a demokratákhoz pártoltak)" kéztességű?? miért teszel különbséget a gazdagabb és a szegényebb fehérek között, ha szerinted mindkettő csoport demokrata?? :o

!Posztíró, nagyon buta lehetsz! :(

morph on deer 2016.11.13. 21:35:06

@Fortress:
Ajánlok még egy hatodikat is:
Trump szerint Jeruzsálem Izrael fővárosa, és eszerint fogja alakítani az US közelkeleti politikáját!

Lesz ott még imádkozás jó néhány nyelven jó néhány istenhez, ha minden igaz..!
Aztán mindezt lehet összefüggésbe hozni a hazai (Magyarország), és a világpolitikával, meg a várható következményekkel!

Szóval nem fogunk unatkozni a jövőben, az már biztos :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.13. 21:47:16

@KukuxuBucsu: @Kommentelő ember: Az alacsony kéztességű fehérek amerikában szavazati jogot kapnak, itt blogot írnak. Problem? :))

dunántúli gyerek 2016.11.13. 21:48:54

@morph on deer: a demokrata párt és a republikánus párt is tart 1 gyülést 1 évvel a választások előtt, ahol pontokba szedik a programot (van neve is, de nem jut eszembe), még a jelöltállítás előtt.

Mind2 párt 1. pontja 40 éve minden választáson: Jeruzsálem Izrael fővárosa - szóval ebben semmi új nincs, csak ha ezt nem mondod egyik pártnak se lehetsz a jelöltje

ennyi

Fortress 2016.11.13. 21:49:09

@morph on deer: Jeruzsálem kérdése nem hordoz nagy horderejű "erőátrendeződést". A helyzet az, hogy a város jelenleg megosztott: nyugati része Izraelé, keleti része Palesztináé (ami meg egyébként is Izrael része, csak jelentős autonómiát élvez). Izrael magáénak szeretné az egészet és így fővárosává tenné Tel-Aviv helyett. Ha ez mondjuk meg is történik Trump segítségével, nem hoz jelentős világpolitikai változásokat. Max még több terrormerénylet, még több palesztin akció és még egy intifáda jöhet.

Az általam említett posztban említett kérdések viszont valódi válságokat hozhatnak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.13. 21:51:39

@jet set: "csak aljas eszközökkel tud hatalmon maradni"

Szerinted is csak aljas eszközökkel tud hatalmon maradni? Ha nem, akkor vajon miért alkalmaz aljas eszközöket?

ogli dzsí 2016.11.13. 21:58:09

ha trump és putyin megegyezne, még az is kiderülhetne mi volt a holokauszt

legalábbis putyin már fenyegetőzött kicsit ezzel amikor a nyugatiak beavatkoztak ukrajnában

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.13. 22:07:31

@Fortress: "Ha ez mondjuk meg is történik Trump segítségével, nem hoz jelentős világpolitikai változásokat. Max még több terrormerénylet, még több palesztin akció és még egy intifáda jöhet."

Így van. Ha meg nem történik meg, akkor még több terrormerénylet, még több palesztin akció és még egy intifáda jöhet.

morph on deer 2016.11.13. 22:23:27

@Fortress:
"Max még több terrormerénylet"

Ami - például nekem - nem igazán hiányzott, de elismerem, lehet hogy teljesen egyedül vagyok ezzel.

Viszont az, hogy ez a helyzet eszkalálódásáhiz vezet, meglehetősen valószínű. Az, hogy a palesztinok támogatói (na, kire gondolok?) szintén beleszállnak a történetbe ugyancsak elképzelhető.
És mindehhez van egy 'trigger happy moron', ujjával a piros gombon, aki nem érti, miért nem használja az US a nukleáris arzenálját..!

De nem érdekes, aludj jól!

2016.11.14. 00:40:38

@ogli dzsí: ha megegyeznek, nincs többé szükség a magyar résre az eu falán. Orbán mehet a lecsóba....hiába csahol Putyin bokájánál, a gazdi nem simogatja meg a buksiját. Belerúg.

2016.11.14. 00:46:29

@dunántúli gyerek: azért írta, mert Trump teljesem mást mondott korábban. Konkrétan, hogy az USA magára hagyja Izraelt...ezzel szemben most...egy messzi messzi galaxisban Trump a reality show sztárja ...látod, Orbán megmondta:ne azt figyeljék amit mondok hanem amit csinálok!
Avagy: hazudtunk éjjel hazudtunk nappal...
süti beállítások módosítása