B1 blogcsalád



"Szégyen!" Nem kérdezett, odacsapott a Műegyetem rektora

2016. november 10. - Mr Flynn Rider

Pár hete felfüggesztették a Műegyetemen Gazdaságtudományi Kar (GTK) dékánjá, Andor Györgyöt, mert a hírek szerint a Kar az oktatási államtitkárság javaslatára kivált volna a GTK-val a Műegyetemről és átslisszolt volna az ELTE-re.

A rektor a dékánt ezen a héten teljesen ki is rúgta, mint oktatót is.

A GTK-n most teljes a káosz: nem tudni, ki veszi át a dékán óráit, de az íróasztalán is állnak az aláírandó papírok. Az oktatók egy része már nem kap fizetést, a hallgatók egy része pedig egyenesen a rektor lemondását követeli. Ilyen, amikor Palkovics László államtitkár, mint valami elefánt a porcelánboltban, beavatkozik az egyetemi autonómiába.

De mi történt pontosan?

andor_gyorgy_forum.jpgKörülbelül egy hónapja röppent fel a hír, hogy a Műegyetemből kiválhat a fejőstehénnek mondott Gazdaságtudományi Kar. Mára már tagadja az ötletgazda, az oktatási államtitkárság, hogy tőlük indult volna ez a gondolat, mely két célt is kiválóan szolgálna:

  • A felsőoktatás a kormányzat által erőltetett "ésszerűsítését", azaz, hogy az egyetemeknek egy profilja legyen, így a gazdasági kartól megfosztva a BME eme profiltisztítás után egyértelműen műszaki lenne.
  • A másik cél profánabb: Palkovics László államtitkárnak sem kellene magát minden egyes nyilatkozatában megerőszakolni, hogy a műszaki mellé odabiggyessze a gazdaságtudományi jelzőt is (eltartott vagy 100 nyilatkozatába, mire valaki szólt neki, hogy ezt így illik). De az átszervezés után fellélegezhet végre.

A profiltisztításnak, mint minden tisztogatásnak volt már jónéhány áldozata. Így lett például a Kertészettudományi Kar a Szent István Egyetem része, a Corvinus helyett.

Az ELTE-t szempontjából a "profiltisztítás"-koncepció azért sántít, mert nem illik az ELTE profiljába egy üzleti-gazdasági képzés. Sőt, mindenki tudja az ELTE működéséről, hogy ennek a tökéletes antipéldája. a legrosszabbul gazdálkodó egyetem az országban.

A pletykák szerint az államtitkárság az ELTE-t csúcsegyetemmé kívánja alakítani. 

A hír hallatán a Kar dékánja megpróbált információkat szerezni, kérdezősködni, állítólag még az ELTE-vel is leült tárgyalni. Az ötlet, hogy költözzön a kar, a legtöbb érintettbő inkább ellenérzést váltott ki.

A dékánt pedig a rektor, minden stratégiai érzék nélkül, felfüggesztette. Így megvonta tőle a dékáni jogokat (tárgyalás a változásról, és még a mindennapos ügyek intézése: nem írja alá a kinevezéseket, emberek nem kapnak fizetést…). Hogy ez jogilag mennyire megalapozott, majd a munkaügyi bíróság eldönti. Az Index is megírta. 

Az ötletgazda, az államtitkárság a botrány szagát megérezve gyorsan visszakozott és tagadta, hogy tőle indult volna a gondolat. A BME Szenátusa tett egy szerény és kétértelmű nyilatkozatot, hogy szükségük van gazdasági- és humán tárgyakra (nem a GTK-ra, még véletlenül sem).

A hallgatók és az oktatók a hét elején fórumot tartottak és tiltakoztak, mert a Kar a dékán nélkül gyakorlatilag leállt. Nem indult meg a párbeszéd a GTK és a BME között arról, hogy

  • mi vezetett addig, hogy a kar nem tiltakozott a felmerül átszervezés ellen;
  • hogyan lehetne ebből a helyzetből nyertes-nyertes kimenetet kialakítani.

Közben az aláírandó, a kar mindennapi működésével kapcsolatos papírhalom gyűlt a dékáni irodában. A rektor egy jó darabig hallgatott.

Az egyetem folyosóin olyan pletykák kezdtek el terjedni, hogy Józsa János csak azért lett a Műegyetem rektora, mert más nem pályázott. Eredetileg fel sem merült senkiben, hogy ő alkalmas lehetne, de hát jobb híján, mivel silány, ámde érvényes pályázatot adott be, ő lett az egyetem csúcsvezetője. Ez azért sok mindent magyaráz.

A hírek szerint a híres akadémikus, mint rektor, egy jó darabig nem is tett a dékán felfüggesztése után semmit. Nem tárgyalt senkivel, nem érdeklődött senkitől. Az ex-dékánt egy darabbig még meghagyta oktatónak, a kar dolgozóit és diákjait pedig a bizonytalanság közepén. 

Az államtitkárság közben sunnyogott: nem merték aláírni az átcsatolásról szóló szerződést. Valószínűleg a médiavisszhangtól ijedtek meg.  Másfél hét után a rektor pedig egyszerűen kirúgta még az okatatói állásából is a volt dékánt. 


A kérdés csak az, mi lesz így a GTK maradék oktatói és hallgatói gárdájával? Mennek, maradnak? Hogy fognak megbékülni a rektorral, akinek láthatóan semmi rálátása nincs az eseményekre, vagy csak szimplán a bosszú vezérli? Mit lép erre a Műegyetemet fenntartó államtitkárság, élén Palkovics Lászlóval?

A legszomorúbb az egész történetben az, hogy pont azoktól az oktatóktól és hallgatóktól vették el a döntés lehetőségét, akik gondoskodni szerettek volna a saját sorsukról és akik a leginkább érintettek. Őket megfosztották választott és maximálisan támogatott vezetőjüktől. 

A tcsavar a történetben az, hogy '56-ban a Műegyetem hallgatói voltak az elsők, akik a kezükbe vették a sorsukat. Páran most pedzegetik, hogy a rektor eljárás törvénytelen volt, de a hangok még halkak. (Érdemes olvasni a GTK Facebook-oldalát.)

Ha egy kicsit messzebre nézünk, az ügy nem csak a GTK-ról szól, hanem az ország működését is szépen reprezentálja.

Nem kérdezünk, nem tárgyalunk. Odacsapunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6911948129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemodaBuda 2016.11.11. 06:43:46

Nekem szimpatikus ez a Józsa, bár lehet, hogy maga alatt fűrészel ! Nem való, hogy egy dékán elkezdje szétbontani az egyetemet ! Az sem való, hogy egy államtitkár egy dékánnal tárgyaljon az egyetem szétbontásáről ! Az sem való, hogy az ELTE legyen kikiáltva a fejlesztendőnek, a többi a stagnálónak vagy kicsinálandónak ! Ez az egész államirányítás nem való ! És ha a BME diákjaiban tényleg van lázadhatnék, akkor annak lenne anyaga !

tappancs13 2016.11.11. 09:20:38

Az egyetemeken csaknem ugyanolyan katonai hierarchia van, mint a fegyveres szerveknél, ergo minden érvtől függetlenül a rektor úgy érezhette meg kell lépnie a kari lefejezést, különben a fejére tojnak alulról és felülről is. A Józsa egyébként nem hülye gyerek, nyilván alaposan átgondolta mit csinál.

paraszthajszal 2016.11.11. 22:44:28

Csúnya ez az ügy, annyi biztos.

"Az ötletgazda, az államtitkárság a botrány szagát megérezve gyorsan visszakozott és tagadta, hogy tőle indult volna a gondolat."

Lehet, hogy én valamiről nagyon lemaradtam, de ahány EMMI-nyilatkozatot olvsstam, vagy akár Palkovics-interjút láttam a témában, mindenhol kategorikusan tagadták, hogy ők lettek volna az ötletgazdák. De honnan lehet tudni, hogy itt ki mondhat igazat?

Ez az „átcsatolási szerződés” tervezet formájában eljutott valamilyen egyetemi fórumra?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.11.11. 23:11:12

Inkább az ELTÉ-t kellene szétszedni, talán eltűnne a feudalizmus a felsőoktatásból...

Vén motoros 2016.11.11. 23:46:19

Nem értem a felháborodás okát. Egy dékán - elárulva és hátbatámadva az egyetemét - a rektora háta mögött arról tárgyal, hogy a konkurrens egyetemre kiszervezze a karát? Az én szemenben ez olyan, mint amikor egy veszett kutya belemar a gazdája kezébe. A BME az én egyetemem, üszke vagyok rá, 1970-75 között jártam oda, és szereztem villamosmérnöki oklevelet. Aki az egyetmemet elárulha, az gazember. Az meg, hogy a kar és az egyetem között konfliktus volt, nem újdonság. Már az én időmben is voltak nézeteltérések és érdekütközések a karok között. Az árulókkal úgy kell eljárni, mint Szolimán: meg kell nyúzni, és a bőrét kitömni a testsúlyával megegyező arannyal.

B. Péter 2016.11.11. 23:56:47

@Vén motoros:

Én egyetemem....anyám..
Gratulálok ahhoz a színvonalas oktatáshoz, ami téged termelt ki mint 'végtermék'...

Vén motoros 2016.11.12. 00:06:53

@B. Péter: Én pedig őszintén sajnállak téged. Sivár életed lehet, hiszen láthatóan nem tudod, mi az a kötődés. Nem tudod, mit jelent az, hogy "Alma Mater".

Hallottad már ezt a szót: "alumni"?

www.felvi.hu/diploman_tul/palyakovetes_es_alumni/alumni_hirek/amerikai_alumni_szervezetek

Mark Twain-nel válaszolok neked: "Te nem vagy gonosz ember. Menj, és javulj meg."
(Illene tudnod, melyik műből való az idézet.)

bonebear · http://cinca.blog.hu 2016.11.12. 00:07:54

Minden hazai egyetem feudális (a BME sem kivétel), meg maga a felsőoktatási rendszer is. Az autonómia majdnem minden tekintetben csak álom.

Tartós Béka 2016.11.12. 00:56:28

Hagyjuk már ezt az ótvar hangulatkeltő ostobaságot.
Olyan nincs, hogy dékán hiányában nem kapnak az oktatók fizetést, meg megáll a kar működése.
Ilyet csak az vesz be, aki még életében nem járt egyetem közelében.
És csak az ír le, aki vagy hülye, vagy hazudik.
Erre valók a dékánhelyettesek, ők intézik az operatív ügyek nagy részét még dékánnal együtt is.
Különben mi lenne, ha mondjuk a dékánt baleset éri és kórházba kerül néhány hétre? Akkor is éhenhal az összes oktató?
Ugyan már.

Syllabux 2016.11.12. 07:38:51

A poszter tájékozódhatna, mielőtt írni kezd. Kezdhetné pl. a BME-n, és akkor hamar rájönne, hogy az ex-dékán tevékenységét nem csak a GTK-s rajongótáborának sirámai alapján lehet megítélni. Andor György ténykedése ugyanis bármelyik tényfeltáró újságírónak aranybánya lenne - csak az persze sokkal munkásabb, mint idehányni ezt a tévedésektől hemzsegő posztot.

Libidó 2016.11.12. 08:25:43

Ha a gtk kivalna a bme-bol es hozzacsapnak a corvinus-hoz, akkor emelkedne a bme szinvonala is es a corvinuse is.....

Aszú 2016.11.12. 09:39:42

@Vén motoros: Sajnos úgy van, hogy a rektor - elárulva és hátbatámadva karát - kinevezése első napjaiban bement az államtitkárhoz, hogy a GTK-t csatolják a Corvinushoz, mert szerinte oda való. Előzőleg természetesen elment a GTK kari tanácsára és mindenkit biztosított elkötelezettségéről, annak dacára, hogy pályázatában a GTK meg sem említtetett. Egyébként a BME-n általában mindenki karához kötődik, a központi alapítványoknak alig ajánlanak fel 1 százalékokat, inkább a kariaknak, tanszékieknek, vagy legfeljebb a hallgatói képviseletek által irányítottaknak.

Aszú 2016.11.12. 09:46:33

@Syllabux: Én tájékozódtam, és azt tudtam meg, hogy 1) a BME még mindig az Andor rektorhelyettes által készített költségvetés elvei szerint működik, 2) Andor sikeres létesítményprogramot bonyolított le, egyébként külső támogatás nélkül, szintén rektorhelyettesként, 3) létesítménykezelési módszereit a Kancellárián jelenleg is alkalmazzák, az országban egyedül ő vezetett sikeres, az Egyetemnek és nem csak a vállalkozónak hasznos PPP programot, akikkel ott beszéltem, a legnagyobb elismerés hangján szóltak róla - egyikük sem GTK-s. Remélem alaposan lelepleztem, sajnos a tényfeltáró újságírók egyike sem valami szorgalmas, mert tényeket nem találtam munkásságának elítéléséről, pedig két éve már nem rektorhelyettes, igazán megtehetnék.

Buday András · http://polgarda.blog.hu 2016.11.12. 10:26:38

Az államtitkárság kezdte volna? Ez új hír... ja, hogy pletyka, ok...

Syllabux 2016.11.12. 11:02:16

@Aszú: Nem Andortól kéne tájékozódnod.
1) Az Andor által készített költségvetés elvei nem igazán használtak a BME-nek. Ez az egyik oka, hogy a BME az első 300-ból lecsúszott a jelenlegi helyére az egyetemek világranglistáján.
2) Az Andor-féle létesítményprogram sikeréről a BME különböző karainak oktatói hosszan tudnak beszélni. És nem feltétlenül fogják dicsérni. Nem tudom, te kikkel beszéltél, akikkel én, azok valahogy nem a legnagyobb elismerés hangján beszéltek róla. Sőt senkivel se találkoztam, aki a legnagyobb elismerés hangján szólt volna róla.
3) Ha utánakaparsz a neten, láthatod, hogy nem minden létesítményprogramja szolgálja az egyetem és a hallgatók érdekeit. Az, hogy a jelenlegi helyzetben az egyetemnek nem érdeke, hogy kiborítsa ezt a bilit, nem jelenti azt, hogy Andor munkássága hasznára vált volna az egyetemnek.

Matróz Kommandó 2016.11.12. 11:18:48

Én is odajártam, meg a gyerekeim is. A GTK színvonala, meg sem közelíti a műszaki karokét. Az MBA képzés nagy pénz, de az nem azért sikeres, mert GTK hanem azért mert Műegyetem. Ez egy szánalmas mosdató cikk Geréb Ernőről.

Aszú 2016.11.12. 11:23:26

@Syllabux: @Matróz Kommandó: Akkor meg nem értem, hogy mi a baj a kiválással. Ha a GTK olyan vacak, akkor jobb lenne, ha elhagyná a BME-t, a rektor kitünteti a kar dékánját, hogy végre felismerte, hogy a karnak nem a Műegyetemen a helye. Majd meglátja mire megy az ótvar MBA képzésével, ha nincs mögötte a BME.

Aszú 2016.11.12. 11:48:44

@Syllabux: Tájékozodnod kéne, olyanoktól, akik tényeket vesznek figyelembe, nem hangulatokat.
Andor tíz évig tervezte a BME költségvetését, abban az időszakban volt olyan ranglista, amiben a BME előrelépett, volt olyan, amiben valamelyik kar is. A ranglistákon való szereplés nagyon sok paramétertől függ, a költségvetésnek az a célja, hogy a költségeket azok fizessék, akik okozták, a bevételek pedig oda kerüljenek, ahova a fenntartó és az Intézményfejlesztési Terv szánta. Sztem a legtöbbet az mondja el a költségvetésről, hogy jobbat, mást senki sem készített, pedig igazán sokaknak lett volna és lenne lehetősége most is, az adatok nyilvánosak, az ezzel kapcsolatos szakirodalom bőséges. A BME költségvetések andor-féle verziója egyébként minimálisra szorítja a központi menedzsmentköltségeket, csak közös infrastruktúrát finanszíroz központilag, a karokra helyezi a hangsúlyt, hogy azok szabadon dönthessenek, mit támogatnak a bevételeik terhére. Mindehhez még magát Andort sem kell megkérdezni, elég elolvasni az időszak költségvetési szabályzatait, költségvetéseit, megkeresni a költségvetés tervezésért felelős jelenlegi kancellaristákat. Végigböngészni a szenátusi jegyzőkönyveket, melyekben olyan módosítási javaslat nem volt, mely valamelyik ranglistán való előrelépés érdekében szorgalmazott volna valami összegyetemi szintű akciót, nem olyat, ami kizárólag saját karát, saját tanszékét hozta volna előnyösebb helyzetbe. Egyébként maga Palkovics államtitkár nyilatkozta, közlekedésmérnökként, hogy a német egyetemek sem a rangsorokban a legjobbak, hanem a munkaerő-piac kiszolgálásában.
Az természetes, hogy azok, akiket érdeksérelem ért, nem fogják dicsérni, de olyan írással sem találkoztam eddig, ami azon túlment volna, hogy ő többet szeretett volna kapni, de kevesebbet kapott, mint szeretett volna, ezért hibás, bűnös az elosztásban szereplő, abban döntő.
Szándékosan nem kari oktatókat említettem, mint véleményformálókat, akik nem foglalkoznak mélyebben ilyen kérdésekkel, azoknak mindig gonosz marad a költségvetés tervezője, akárki is annak személye.
Utánakapartam a neten, nem találtam ilyet. Azt találtam, hogy a műegyetemi PPP programokat hányszor ellenőrizték, és nem találtak benne kivetnivalót. Egyébként nem értem miért ne lehetne az egyetem érdeke Andorra ráhúzni a vizes lepedőt, hiszen köztudott, hogy a rektor már beiktatása másnapján felszólította Andort, mint dékánt lemondásra, pedig még kétszer sem beszéltek. Ha lenne valami igazán terhelő csak nem várt volna eddig.

Syllabux 2016.11.12. 12:04:12

@Aszú: Nem tudjuk, mi mindent vitt volna a GTK a kiválással - sőt erről az egész ügyről semmit se lehet tudni. Beszédes, hogy ez már a második írás a sajtóban, ami ezzel a beszédes "Szégyen!" felütéssel jelenik meg, és - a tények feltárása helyett - Andor mennybe menesztésén és a rektor elkapálásán munkálódik. Viszont amennyire én ismerem Andor (általad nagyra tartott) eddigi munkásságát, nagyon valószínű, hogy a rektor felelős vezetőként az egyetem védelmében lépett.
Bízz benne, hogy Andor az őt erősen hátráltató közintézményi háttértől megszabadulva, a versenypiacon kamatoztatja kitűnő adottságait, és az általa létrehozott, piaci alapon működő project zajos nemzetközi sikere csattanós válasz lesz minden kritikusának. :D

Syllabux 2016.11.12. 14:00:20

@Aszú: Látom működik a forró drót: " elég elolvasni az időszak költségvetési szabályzatait, költségvetéseit, megkeresni a költségvetés tervezésért felelős jelenlegi kancellaristákat. Végigböngészni a szenátusi jegyzőkönyveket". Aha. Senki se vitatta, hogy Andor remekül tudja adminisztrálni magát. Tudom, hogy volt olyan projectje, amit az érintett hallgatok és oktatók egy részének háta mögött vert át, és csak a kész tényt közölték velük - amúgy végtelenül korrektül a vizsgaidőszak első napján. Amikor ez ellen néhány oktató és több száz hallgató tiltakozott, Andor rektorhelyettesként nem ült le velük, hanem nemes egyszerűséggel kirúgatta a projectet nyíltan bíráló tanárt - amiből persze mindenki értett. Mindezt úgy, hogy az egyetemnek nagyon jelentős összegbe került, a BME ebből semmilyen bevételt nem remélt, jelentős többletköltséget rótt a hallgatókra, ráadásul a project arra a célra, amire létrehozták nem igazán alkalmas (és most nagyon finoman fogalmaztam), sőt gondok voltak az átadott műszaki tartalom néhány elemével.
Az, hogy "a rektor már beiktatása másnapján felszólította Andort, mint dékánt lemondásra" mégiscsak azt támasztja alá, hogy lehet valami gond Andor tevékenységével, még akkor is, ha ennek - mint írod - a szenátusi jegyzőkönyvekben nincs feltétlenül nyoma. Valószínűleg annyi történt, hogy a rektor nem követte el az előző vezetés hibáját.

Vén motoros 2016.11.12. 19:24:08

@Libidó:
"Ha a gtk kivalna a bme-bol es hozzacsapnak a corvinus-hoz, akkor emelkedne a bme szinvonala is es a corvinuse is..... "

Ez a gyöngyszem a kritikai műfaj "haiku"-ja. Ennél tömörebben nem lehetne összefoglalni az igazságot egyszerre mindhárom intézményről. Gratula...

Aszú 2016.11.14. 00:04:17

Nem tudsz te semmit, mert akkor nem forró drótoznál, meg elmondanád, hogy mi volt az a project. Azokat a fejlesztéseket csomó testület tárgyalta, úgy hagyták jóvá, hogy külön fórumok is voltak rá. Andornak nem volt munkáltatói joga, nem diszponált pénzek fölött, a lebonyolítást az akkori GMF intézte, nem rúgatott ki senkit, meg sem tehette volna. Meg, hát csak lett volna belőle botrány, nem évekre rá derül ki, név, meg eset nélkül. De, ezek nyilvánvalóan szemfényvesztések, az is, hogy a minisztériumi fejlesztési bizottság a Sportközpont létrehozását mintaprojektként értékelte, azokat meg nyilvánvalóan megvesztegette Andor. A kar többszörös kiváló oktatója, kutatója meg menjen ki a piacra, nyilván ott a helye ilyen kvalitású oktatónak. Az egészből süt az uszító, rosszindulatú lejáratás szándéka, így nincs értelme vitatkozni. Részemről befejeztem.

Syllabux 2016.11.14. 10:23:39

@Aszú: Bocs, nem fogok egy több évvel ezelőtti projectet boncolgatni - de látom, te is megtaláltad, miről volt szó. Biztos mintaproject, úgyhogy Andor megtehette volna, hogy leül az érintettekkel, hogy elmagyarázza, miért jó az, ami mindenkinek rosszabb, de nem így történt.
Nem lesz ebből botrány, ugyanis az egyetemnek nem érdeke - ahogy senki másnak se. De a BME-nek az se érdeke, hogy Andor továbbra is ott tevékenykedjen. Az, hogy Andor intézményi háttér nélkül senki, nem a BME problémája. Ha meg olyan remek oktató, biztos számos külföldi egyetem akad, amelyik örömmel látja.
Ahogy én látom, pillanatnyilag a rektor ellen folyik összehangolt lejárató kampány. Más kérdés, hogy Andor a GTK-n kívül nem túl népszerű, de ezért rektorhelyettesként rendesen megdolgozott.

Frenk12 2017.08.18. 10:18:26

Érdekelnek otthoni munkák, pénzkeresési lehetőség? (Nincs MLM, piramis, egyéb visszataszító dolog :) ) Amivel találkozhatsz: YouTube partner program és nézettség növelés, Instagram Marketing, Fordítási Munkák, Freelancer munkák (bármi, programozástól kezdve, videó vágás, amit el tudsz képzelni), Ingyenes Domain szerzés, Ingyenes VPS :)
Csekkold: valodi-otthoni-penzkereses.blogspot.com/

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.14. 11:34:46

És mi van a menzával? A megfélemlített oktatói karral meg lehet ezt csinálni úgy h senki sem tiltakozik?

Vidam Peter 2017.09.27. 12:20:20

"Palkovics László államtitkárnak sem kellene magát minden egyes nyilatkozatában megerőszakolni, hogy a műszaki mellé odabiggyessze a gazdaságtudományi jelzőt is "

Húbazmeg ! Most már ezen a szinten vagyunk ??
süti beállítások módosítása