B1 blogcsalád



22 amerikai törvényhozó levelét megírta Magyarország miatt

Nemzetközi sajtószemle

2018. október 11. - Szelestey
  • Timmermans: amikor az Európai Néppárt Orbánnal flörtöl, az olyan, mintha a krokodilt etetné, pedig az meg fogja enni.
  • Salvini Orbánnal és Le Pennel szűri össze a levet, miközben a magyar kormány ezúttal tényleg betartja a szavát: napokon belül az Európai Bírósághoz fordul a Sargetini-jelentés elfogadása miatt.
  • Haider szolgáltatta a modellt az orbáni populizmushoz, de a mai utódok sokkal veszedelmesebbek, mint az osztrák előhírnök.

Politico

politico.jpg

22 amerikai demokrata törvényhozó a washingtoni Külügyminisztériumnak küldött levélben fejezte ki súlyos aggályait az USA Magyarország-politikája miatt, ideértve, hogy a kormányzat miért törölte a független magyar sajtó támogatására bejelentett 700 ezer dolláros programot. Marcy Kaptur, a Kongresszus Magyar Csoportjának társelnöke írta alá első helyen az állásfoglalást, amelynek címzettje Wes Mitchell, az illetékes helyettes államtitkár, és amely magyarázatot kér az ösztöndíjak törlésére. Az üzenet kiemeli, hogy a független magyar újságírás egyre kisebb területre szorul vissza, miközben az Orbán-kabinet közpénzekből nyomatja az orosz hivatalos propaganda anyagait.  A State Department szóvivője nem volt hajlandó választ adni a segítség leállításának okait firtató kérdésre, sem pedig arra, hogy gondolkodnak-e a terv újraélesztésén. Csupán annyit mondott, hogy a szokásoknak megfelelően a kijelölt csatornákon keresztül tájékoztatják a levélírókat. 

A portál rámutat, hogy amióta Wes Mitchell elfoglalta hivatalát, azóta a tárca már messze nem összpontosít annyira a magyar demokrácia helyzetére, mint korábban. Trumpot azonban a saját Republikánus Pártjából is bírálják, amiért nem áll ki a világban a demokratikus normákért és a szabad sajtóért.  A levél szerint azonban éppen ez utóbbi területen vannak komoly gondok Magyarországon és erre az Egyesült Államoknak reagálnia kell. Kaptur közleményben mutatott rá, hogy a hatalom tűz alá vette a független médiát, ám ha a sajtó kevesek ellenőrzése alá kerül, az fegyver a szabadság ellen. 

FT

financial_times.jpg

A Bizottság alelnöke Churchillt idézte, amikor arról faggatták, mit szól ahhoz, hogy az európai konzervatívok olyan szélsőjobbos politikusokkal kokettálnak, mint Orbán Viktor vagy az olasz belügyminiszter. Az egykori brit kormányfő ugyanis egyszer kifejtette, hogy az egyetlen amit cserében kaphatsz, ha egy krokodilt táplálsz, az az, hogy téged esz meg utoljára. Timmermans, aki már közölte, hogy el akarja nyerni a szociáldemokraták támogatását a testület első számú vezetőjének tisztének megszerzéséhez, a lap szerint leginkább azzal vétette magát észre az elmúlt négy évben, hogy az élvonalban harcolt a jogállami elvekért. Ennek megfelelően kampányának középpontjába az európai értékek védelmét kívánja állítani a nacionalista erőkkel szemben. De nem lesz könnyű dolga, ha megválasztják, mert elképzelhető, hogy a következő EP-ben akár képviselők egyharmada ellenzi majd az integráció elmélyítését. Timmermans most úgy nyilatkozott, hogy az EU létveszéllyel néz szembe, de ő szeretne szembeszállni a nemtörődöm bankárokkal, a bezárkózó amerikaiakkal, Putyin próbálkozásaival és az agresszív kínaiakkal.

Der Standard

der_standard.jpg

Az európai szociáldemokraták strasbourgi frakcióvezetője riasztónak tartja, hogy megkérdőjeleződik a demokrácia és a jogállam jó néhány uniós tagállamban, egyben hármas stratégiát javasol jogállam ellen szervezkedő erők megállítására. Udo Bollmann nem gondolja, hogy a migráció ügyében bármiféle áttörésre kellene számítani a jövő heti EU-csúcson, mert az Orbán-féle keményvonalasok mindent blokkolnak, a konzervatívok pedig képtelenek elhatárolódni a jobboldali populistáktól. Az EPP erősen megosztott demokratikus alapkérdésekben és ez vészjelzés az egész földrész számára. Mint kifejtette, a magyar miniszterelnök bevett módszere a támadás a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége ellen, továbbá a demokratikus véleményalkotás korlátozása.  Ha mindezt exportálják az EU-ba, az kemény próba elé állítja az uniót.

Ilyen helyzetben elfordítani a fejet, nos, az végzetes. Ám sokszor a reakció csupán rövid kiáltás a döbbenet kifejezésére, majd minden megy tovább, ahogy addig. Egyes helyeken valósággal ünneplik a magyar miniszterelnököt. Salvini és Strache nem csinál titkot abból, hogy Orbán rajongója. Így az a veszély fenyeget, hogy a kontinens még jobban orbanizálódik. A jelenséget csak úgy lehet feltartóztatni, ha a másik oldal semmiféle kompromisszumra nem hajlandó a antidemokratikus erőkkel szemben. Semmiképpen sem szabad nyitni jobb felé. Azon kívül a gondok megoldásával, egyértelmű állásfoglalással vissza kell szerezni az emberek bizalmát, ideértve az európai értékek kihangsúlyozását, valamint konkrét, radikális gazdasági és szociális intézkedéseket. Végül pedig véget kell vetni a választások és a politikai véleményalkotás elleni támadásoknak, ami elsősorban a közösségi média további manipulálásának megakadályozását jelenti. A társadalom közepének kell a politikát meghatároznia, nem pedig a demokrácia ellenségeinek.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A konzervatív lap azt írja, hogy az olasz belügyminiszter, „Európa első számú populistája” szövetséget próbál tető alá hozni Orbánnal és Le Pennel. Salvini jelezte, hogy semmiféle engedményre nem hajlandó a következő költségvetés ügyében, noha az nagy mértékben fokozná az ország amúgy is hatalmas adósságát. Azzal érvel, hogy bizonyos spekulánsok padlóra akarják vinni az ország gazdaságát, ahogyan azt Soros György tette annak idején a brit fonttal. Szerinte most az üzletember is azok között van, akik csődbe akarják juttatni Olaszországot, hogy azután olcsón felvásárolják a jobbnál jobb cégeket.

Az újság megjegyzi, hogy az érvelés nyugodtan elhangozhatna Orbán Viktor szájából is, és nem véletlenül. A kormányfő egész politikai programot épített fel a befektetővel szembeni ellenséges viszonyból, hazai, illetve európai használatra. Salvini és a magyar vezető politikai értelemben lelki rokonok, akik már kinyilvánították, hogy az EP-választáson migrációellenes tömböt kívánnak létrehozni. Orbán azt állítja, hogy ő fékezte meg a Balkánon a migrációs hullámot, olasz cimborája pedig azt hangoztatja, hogy a Földközi-tengeren állította le az illegális beáramlást. A duóhoz immár csatlakozott Le Pen is. Kettejük hétfői tanácskozása után az olasz házigazda azt mondta, hogy nem a nacionalisták Európai ellenségei, hanem azok, akik a brüsszeli bunkerben elsáncolták magukat. Junckert és a gazdasági biztost, Moscovicit még néven is nevezte, mondván, hogy azok félelembe taszították az embereket.

Reuters

reuters.jpg

Az osztrák alkancellár szerint Ausztria azért fontolgatja, hogy követi az amerikai és magyar példát, vagyis nem csatlakozik az ENSZ decemberben megszülető migrációs egyezményéhez, mert igyekszik kizárni a lehetőséget, hogy bárki emberi jogként értelmezze a migrációt. A miniszterelnök ennél valamivel árnyaltabban fogalmazott. Ő arra hivatkozott, nem szeretnék, hogy bármi korlátozza az ország szuverenitását, illetve a kormány mozgásszabadságát. Azt azonban egyikük sem árulta el, mely pontokkal van konkrétan bajuk a tervezetben. Kurz közölte ugyanakkor, hogy szorosan egyeztetnek Svájccal, ám Bernben bejelentették, hogy szerintük a szöveg megfelel az ország migrációs érdekeinek. A jelentés megjegyzi, hogy Magyarország keményvonalas álláspontot képvisel a bevándorlás ügyében, már nyilvánosságra hozta, hogy nem írja alá a dokumentumot, amely inkább politikai, semmint jogi értelemben kötelezi az érintett tagállamokat.

Guardian

guardian.jpg

A magyar hajléktalanok attól tartanak, hogy ők lesznek Orbán Viktor következő célpontjai, miután a jövő héten lép életbe az a jogszabály, amely megtiltja, hogy bárki közterületen aludjon éjszaka. A lap szerint alighanem Magyarország az első, amely az alaptörvényben vezet be ilyen korlátozást. Aktivisták azonban félnek, hogy a jogszabály csupán a nyitány lesz a szélsőjobbos kormány részéről egy újabb kampányhoz, miután kifutott a migránsok elleni hadjárat. Iványi Gábor úgy véli: a hatalom rájött, hogy nem játszhatja ki a végtelenségig az illegális bevándorlás kártyáját, hiszen nincsenek ilyen emberek az országban. Így most egy új bűnbankra van szükség, miközben a menedékhelyeken nincs elég ágy a fedél nélküli tömegek fogadására.  Ráadásul egy-két ilyen intézmény olyan állapotban van, hogy a földönfutók inkább be sem mennek oda. Egyik elmondta, hogy a rendőrök többször is megverték, amikor elkapták, mert azt akarták, hogy húzzon el át egy másik kerületbe.

Kovács Zoltán azt állítja, hogy a hatalom arányait tekintve többet költ a hajléktalanokra, mint sok nyugati kormány. Épp ezért a szóvivő képtelenségnek nevezi, hogy érzéketlen volna az új törvény. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem állampolgári jog az utcán aludni, mindenkinek be kell tartania bizonyos szabályokat, mert a közterület mindenkié. A tudósító hozzáteszi, hogy a hivatalos érvelésből nagyon is hiányzik a részvét. Iványi hangsúlyozza, hogy a kormány rosszul közelíti meg a kérdést, és teljes képtelenség, hogy bűncselekménynek nyilvánítsák a jelenség áldozatait, mert ez olyan, mintha azt büntetnék, ha valaki beteg. Sok esetben ugyanis a hajléktalannak nincs más választása. Misetics Bálint szociológus szerint értelmetlen csupán rendészeti problémaként beszélni a földönfutók sorsáról. Ide szociális munkások kellenek, nem rendőrök.

NZZ

nzz.jpg

A kommentár óv attól, hogy a Nyugat rákényszerítse a maga értékeit az unió keleti tagállamaira. A véleményt annak kapcsán fejti ki, hogy Romániában kudarcot vallott az egyneműek házasságának betiltására kiírt népszavazás. Egyben idézi a román szociáldemokraták vezérét, aki szerint Európában kultúrharc folyik és ebben a magyaroknak, lengyelek és románoknak védekezniük kell a világi, liberális Nyugat rosszindulatú feltételezéseivel szemben, mert a melegházasság, a multikulti és a bevándorlás azzal fenyegeti ezeket az országokat, hogy nyugati mintára kell átalakítaniuk a társadalmat. A lap rámutat, hogy ez a fajta érvelés az olyan tekintélyelvű politikusok uralmának bebetonozását szolgálja, mint Dragnea, Orbán és Kaczynski. Nekik mindig külső ellenségek kellenek, hogy odahaza irányítani tudjanak. Ám a Nyugatnak nem szabad felvennie ezt a kesztyűt, de hiba volna, ha nem hagyná rá az értékdöntéseket a keleti országokra. Mert igazából azokon belül zajlik igencsak kemény kulturkampf. És annak eredményeként változnak az emberek, illetve társadalmak.  

Die Welt

die_welt.jpg

Trócsányi László kijelentette, hogy Magyarország nem szeretne úgy járni, mint Nyugat-Európa. Szerinte alapvető vita van a nyílt társadalom híveivel, az Európai Parlament által megszavazott jogállami eljárás pedig veszélyes, mert megosztja és gyengíti a földrészt. Mint mondta, itt arról van szó, hogy a magyarok világnézete más, azt testesíti meg, ami Keleten fontosnak számít. Azaz nálunk a közös identitás a kulcs, nem az egyént istenítjük, annak korlátlan szabadságával együtt. Viszont ha az egyik oldal rákényszeríti ideológiáját a másikra, az szellemi totalitarizmust jelent. Az igazságügyi miniszter visszautasítja, hogy bármi gond lenne a magyar bíróságok függetlensége körül, már négy éve tisztázták ez ügyben az EU-val az összes vitás kérdést.

A politikus megismételte azt a vádat, hogy az egykori európai gyarmattartó hatalmak napjainkban a szolidaritás nevében afrikaiakat akarnak az országra erőltetni, pedig a magyaroknak semmi közük az egész problémához. Más formában bizonyítják szolidaritását, viszont – mivel homogén a társadalom – igyekeznek azt megőrizni és elkerülni a nyugatihoz hasonló beilleszkedési gondokat a migránsok részéről. Kiemelte, hogy a vitákat párbeszéd útján kellene rendezni, ám Trócsányi szerint a Sargentini-jelentés politikai célokra használta fel a jogállamot, ideologizált bizonyos kérdéseket. Az EP-választás tétje éppen az lesz, milyen Európában akarunk élni? Hogy a Keletnek el kell-e engedelmesen fogadnia mindazt, amit a Nyugat diktál. Jelezte egyúttal, hogy az Orbán-kormány pár napon belül panaszt emel az Európai Bíróságnál az egy hónapja hozott strasbourgi döntés ellen, mert ahhoz a magyar vélemény szerint nem volt meg a kétharmados többség.

A nyilatkozat kitért arra, hogy a CEU zavartalanul működik, és semmiféle veszély nem fenyegeti. De még ellenőrizni kell, hogy az egyetem valóban teljesítette-e az amerikai kampuszra vonatkozó feltételeket és ehhez idő szükséges.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Az elemzés az európai populisták előfutárának, sőt ősatyjának nevezi Jörg Haidert, aki éppen 10 éve hunyt el autóbalesetben. Egyben arra figyelmeztet, hogy a jobboldali populizmus ma már szinte mindenütt felbukkant Európában, a szélsőjobb benyomult a politikai középre, ebből következően a veszélyei is sokkal nagyobbak. Haider egyébként már a 90-es évek elején azt hirdette, hogy Ausztria mindenekelőtt. És amikor Orbán Viktor kenyeret és cirkuszi játékokat kínál, ideértve, hogy stadiont és futballakadémiát építtet a saját falujában, nos, akkor is csupán utánozza a néhai osztrák politikust. Viszont Haider maga rombolt le mindent, amit felépített, ő volt a felelős sok kormányválságért, rossz választási eredményért, azért, hogy pártja megosztottá vált. Ennek fő okát azonban a lelki alkatában kell keresni, sokszor az érzelmek vezérelték. De megmutatta, mi mindent lehet elérni gátlástalansággal és agresszivitással, a szabályok megszegésével, a tabuk felrúgásával, de úgy hogy közben idegenképet gyárt és ápolja a saját áldozati mítoszát.

Az utódok előretörésében szerepet játszott a politikai légkör megváltozása, amit kiaknáztak a populisták. A válságok ugyanis félelmet váltanak ki és ebből élnek a patkányfogók, akik biztonságot ígérnek, a régi erő visszaszerzésével együtt. A társadalmak gyakorta erősen jobbra tolódtak, a populisták pedig egységfrontba tömörültek, hihetetlenül romboló erőket összefogva. Keresztapjuk napjainkban: Putyin.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4614295043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.11. 08:05:57

Sokat segít Orbánnak, hogy mindenféle kellemetlen alakok leveleket írogatnak ellene.

felső határ nincs 2018.10.11. 10:06:34

Kreativ ez a libbant lobbi: folytatja azt, ami miatt az embereknek elege lett beloluk.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.11. 11:01:42

Politico:

„22 amerikai demokrata törvényhozó a washingtoni Külügyminisztériumnak küldött levélben fejezte ki súlyos aggályait az USA Magyarország-politikája miatt, ideértve, hogy a kormányzat miért törölte a független magyar sajtó támogatására bejelentett 700 ezer dolláros programot.”

Független sajtó külföldi támogatással? Oximoron!
Trump USA elnök már megválasztása előtt azt ígérte, hogy beszünteti a liberális demokrácia exportját. Azt a fajta beavatkozást, amit a korábbi USA adminisztráció folytatott a magyar kormány ellen. Ez többek között abban állt, hogy a hazai liberális és baloldallal ellenzékkel szövetségben, az amerikai és hazai médiabirodalom újságjaiban máig ható rossz hírünket keltették. Eddig az USA minden eszközzel arra törekedett, hogy ránk erőltesse a liberális demokráciát, a liberális pszeudo-humanizmust, az értékvesztett ideológiát egy morális világrend, keresztény értékekre épülő demokrácia helyett.

Talán ennek van vége Trump elnöksége alatt.

Dickon 2018.10.11. 11:11:20

@atomic power 1986DucaDuca:

"Független sajtó külföldi támogatással? "

:DDDD

Ezért szeretjük Szelestey úr sajtószemléit.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 11:33:38

@atomic power 1986DucaDuca: @Dickon: "Független sajtó külföldi támogatással?"

Hehe. Önzetlen segítség, a fideSSfasszopók univerzumában ismeretlen fogalom. Ti anyátokat is pénzért fuvaroznátok el a kórházba.

felső határ nincs 2018.10.11. 11:46:03

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Soros nekem is kuldhetne onzetlen segitseget, ha valamiben jo vagyok, az a fuggetlenseg!

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.11. 13:23:27

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

„Hehe. Önzetlen segítség, a fideSSfasszopók univerzumában ismeretlen fogalom."

Nem ismerek ilyen entitásokat, csak FIDESZ szavazókat. nagyon sok, önzetlen, tisztességes embert közöttük.

Olvasd el William Blum amerikai történész 2013-ban megjelent könyvét: "Amerika leghalálosabb exportja: a demokrácia" címmel. Képet kapsz az önzetlen segítségről. Semmi sem áll messzebb az igazságtól, mint az, hogy a liberális demokrácia erőszakos terjesztése, az államok belügyeibe történő beavatkozás az „önzetlen segítség” lenne. Helyette rengeteg szenvedést okozott a világban.

Az USA 2012-ig 53 országban buktatta meg vagy megkísérelte megbuktatni idegen államok kormányait a második világháború óta. És ebben még nincsen benne Ukrajna esete.

A "filantróp" A nyílt társadalom avagy a globális kapitalizmus megreformálása, c. könyvében kifejti, hogy az EU, a NATO, az IMF asszisztálásának fontos szerepet szán tervében. Ezeket a büntetés és jutalmazás eszközének tartja, ha valamelyik állam nem engedelmeskedne a mára már neoliberálissá vált demokrácia tervnek és neoliberális emberi jogoknak, azaz morál nélküli álhumanizmusnak.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 13:45:53

@felső határ nincs: "Soros nekem is kuldhetne onzetlen segitseget"

Semmi akadálya, adjál be egy pályázatot.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 14:22:48

@atomic power 1986DucaDuca: "az államok belügyeibe történő beavatkozás"

Ha a magyar sajtszabadságot Amerika támogatná, az a geci gazdád ügyeibe való beavatkozás.

6.Lenin 2018.10.11. 15:43:23

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Ti anyátokat is pénzért fuvaroznátok el a kórházba.
Ti meg meccsre is, pláne repülővel.
Köcsög.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 15:51:45

@atomic power 1986DucaDuca: "Az USA ne támogasson itt semmilyen sajtszabadságot!"

Zavarná a geci gazdád köreit, mi? Hogy tartaná akkor a kétmillió választóját tudatlanságban? Mert már csak a legprimitívebbek szavaznak a csüngőhasú hazaárulóra.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.11. 16:02:44

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Zavarná a geci gazdád köreit, mi? Hogy tartaná akkor a kétmillió választóját tudatlanságban? Mert már csak a legprimitívebbek szavaznak a csüngőhasú hazaárulóra."

Ugyanazokat a paneleket dobod be állandóan ugyanazokkal a kezdetleges jelzőkkel, gondolkodás nélkül, amiket már ezerszer megcáfoltak. Célod, hogy lejárasd az ellenzéki hozzászólókat és ezen keresztül az egész ellenzéket. Sok sikert hozzá!

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 16:33:42

@atomic power 1986DucaDuca: "Ugyanazokat "

Ugyanazokat a fasságokat nyomjátok. Gondolod, ha sokat ismételgeted, egyszer majd csak elfogadom, és mást válaszolok rá???

Kínban vagytok, mert a geci gazdátoknak nincs új üzenete. Nyolc éve semmilyen üzenete nincs, csak nettó hazugságok, összeesküvés elméletek. Migráncs, soros, rezsi, migráncs, soros, rezsi, migráncs, soros, rezsi, migráncs, soros, rezsi, migráncs, soros, rezsi, migráncs, soros, rezsi...

6.Lenin 2018.10.11. 16:45:20

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

" Nyolc éve semmilyen üzenete nincs, csak nettó hazugságok, összeesküvés elméletek. "

Közben az ország is, meg a polgárok is erősödnek, kivéve az ellenzéket.
Lassan elkésel a jó válaszokkal, igaz most se sokan lehetnek kíváncsiak, mit is mondasz, később már senki.
'xűen képtelen vagyok megérteni, miért nyomjátok már 8. éve a hülyeséget, amikor láthatóan semmi értelme, csak csúsztok menthetetlenül lefelé, sőt mások felemelkedését is akadályozzátok, igaz én még nem láttam, aki képes lenne értelmes válaszokat adni a választóknak.
Orbán geci, Mészáros meg mindenki lop, csal, hazudik nejed meg ez a lemez akadt be, de ez értelmetlen, hiszen a választások óta a kormánypárt fokozatosan több támogatót tudhat maga mögött, tehát az ő politikájuk eredményes.

felső határ nincs 2018.10.11. 16:56:54

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ha en Orban lennek, akkor biztos fizetnek neked

De nem sokaig mert az uj chatbotok mar hozzak a szintedet.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 17:03:48

@felső határ nincs: "ha en Orban lennek, akkor biztos fizetnek neked"

Álmodik a nyomor. Nyilván nem állnék be semmi pénzért a fideSsfasszopók sorába.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 17:08:37

@6.Lenin: "az ország is, meg a polgárok is erősödnek"

A polgárok nyilván sok fekvőtámaszt nyomnak a geci gazdád kedvéért.

Az baszna be, ha a geci a háború óta soha nem látott, 9. éve tartó folyamatos konjunktúra közben, a GDP 3-4%-ára rugó EU-segíly mellett recesszióba taszítaná az országot. Az viszont szomorú, hogy bár as legtöbb pénzt kapjuk, a térség legkisebb fejlődését mutatjuk, már a Románok is lehagytak minket...

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 17:12:50

@6.Lenin: "a kormánypárt fokozatosan több támogatót tudhat maga mögött"

Az értelmiség maradéka is elpártol, helyüket átveszik a nincstelen rettegők. Igen, az utóbbiak többen vannak.

6.Lenin 2018.10.11. 17:28:41

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

ez a 4% az uniós átlag kétszerese. 2008 előtt is az volt, mégis más lett a következménye.
De ezek már 1000x lefutott kérdések, amikre nem volt eddig jó válasz.

Nálad ez a román dolog nagyon becsípődött. Nincs is sok értelme. A fejlődést mindig magunkhoz kell mérni. Én sokat,és sokfelé járok az országban, csak a vak nem látja a fejlődést.
A hétvégén Tokajban voltam a bornapokon. Az elmúlt 10 évben még ennyien soha nem voltak. Új utak mindenfelé. annyi kocsi éjjel nappal, hogy már lassan elviselhetetlen a forgalom bármerre is jársz az országban.

Vannak szegények is? Mindenhol vannak, nyugaton is, lesznek is mindig, de aki dolgozni akar, annak ma már nem akadály, még az iskolák hiánya se nagyon.

Mindenkinek 1 szavazata van, a szegénynek, és az értelmiségnek is. Én nem listázok.
A kormány támogatása a választások óta is növexik.

most még lenne választásra jogosult, akiket az ellenzék is meg tudna szólítani (ha lenne mivel) , ha marad a trend, 1-2 év múlva már az sem lesz. Erre kéne figyelni.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 17:50:29

@6.Lenin: "ez a 4%"

Fake news. Nincs 4%. 2,4% van, amivel régiós sereghajtók vagyunk. EU-segíly nélkül 0,2%. Az NULLA!!! Mindezt egy példátlanul hosszú, 9. éve tartó világgazdasági konjunktúra alatt tudta elbaszni a gazdád.

2010 0,9
2011 2,0
2012 -1,1
2013 2,4
2014 4,5
2015 3,6
2016 2,5
2017 4,3

www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdec100.html

Bár a geci azt ígérte, hogy folyamatosan messze 4% fölött lesz a GDP növekedés. De hát segg hozzá, csak a tolvajláshoz ért, a kormányzás terén impotens.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.11. 18:31:59

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Egyszer egy vitánk során elszóltad magad, hogy nem értesz a gazdasághoz. Hát most látom, hogy igazad volt.

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.11. 18:54:38

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.27. 02:32:52
@atomic power 1986DucaDuca: Értem.

Lehet ezen agyalni. Nincs mély hozzáértésem.

rallus 2018.10.11. 19:01:06

@MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Abban igazad van, hogy ennél sokkal jobb gazdasági eredményeket kellene elérnünk, különösen ha figyelembe vesszük, milyen hihetetlenül jó helyzetben örökölte meg a Fidesz a kormányzást! Boldogan ugrabugrált a pannon puma és minket irigyelt egész Európa! Ferenc megállította a határon a bankválságot és az évszázad üzleteként a még nem is létező H1N1 víros elleni vakcina gyártásra adott néhány milliárdot... Jó világ volt...

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 19:35:17

@rallus: "Abban igazad van, hogy ennél sokkal jobb gazdasági eredményeket kellene elérnünk, különösen ha figyelembe vesszük, milyen hihetetlenül jó helyzetben örökölte meg a Fidesz a kormányzást! "

Aha. Több, mint nyócévvel az emútnyúcév után még mindig a gyurcsáy a hibás minden bajunkért. Akkor hiába zavartuk el a gyurcsányt? A geci impotens, kormányzásképtelen, semmiért nem vállal felelősséget. Persze a világgazdasági konjunktúrát is az ő javára írjátok. Hát eszméletlen szervilis banda vagytok. :))

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 19:37:42

@atomic power 1986DucaDuca: "Lehet ezen agyalni. Nincs mély hozzáértésem. "

Nem kell megértened. Csak fogadd el, amit a saját szemeddel látsz, hogy a geci hazudik neked, az általa hatalmas fejlődésnek beállított dolog valójában szánalmas lecsúszás.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.10.11. 19:39:22

@atomic power 1986DucaDuca: "elszóltad magad, hogy nem értesz a gazdasághoz. "

Miért kéne értenem hozzá? A laikus megértésem is kenterbe veri a fideSSfasszopók agyatlan hazudozását. Lásd fent.
süti beállítások módosítása