B1 blogcsalád



5 dolog, amit Orbán Viktor nem mondott ki nyíltan, csak utalt rá

2019. február 11. - nickgrabowszki

De miért támogatja a Fidesz a kivándorlást? orbesz.jpg

Vasárnapi ún. évértékelőjéből teljesen nyilvánvalóvá lett, hogy Orbán miniszterelnök megnyitotta a Fidesz EP-választásának kampányát. Ha kicsit távolabbról tekintünk a dologra, és figyelembe vesszük, hogy mennyire keveset beszélt az utóbbi évek legkurrensebb témájáról, akkor az is jól látszik, hogy

kifulladt a migrációs tematika.

Erre a Fidesz már tavaly rájöhetett. Akár abból, hogy áprilisban kevesebb szavazatot kapott, mint a magyarországi ellenzék. Akár abból, hogy voltak felmérések, amelyek szerint csak a szavazók ötödét befolyásolta a kérdés. Mi meg abból következtethetünk erre, hogy a Fidesz (közpénzen természetesen) már 2018 őszén nagyszabású közvéleménykutatást (úgy nevezték: nemzeti konzultáció) készített a bevándorlással való riogatást felváltó témáról.

Orbán az uszításról rámozdul a szavazatvásárlásra.

Az ún családvédelmi program usque 60-80 milliárd forintba fog fog fájni, egészen biztosan nem oldja meg Magyarország demográfiai problémáit, és relatíve keveseket érint majd.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy 1. a Fidesz tudjon miről beszélni, 2. a választók beszéljenek róla. És lám, máris egy fél ország - a keményen dolgozó kisemberek - próbálják kikalkulálni, ők maguk és családjuk beleesik-e valamelyik Orbán által támogatott kategóriába.

A migráció addig talonba kerül, csak utalásszinten történik említés rá. A Fidesz csak remélheti, hogy valami történik a török-EU viszonyban, és Erdogan felmondja a Merkellel 3 éve kötött megállapodást, és útnak indítja a még Törökországban élő 4 millió szíriai menekültet Európába. (Orbán maga közölte az aktuális adatot.)

Akkor majd vissza lehet térni az apokaliptikus migránsinvázióhoz, addig is a keresztény Európa védelme helyett a jóléti program, Magyarország teleszülése kerül a propaganda fókuszába. Ami, ha még emlékszik rá valaki, a Jobbik programja volt.

A Fidesz maga nem fog össze a valamikori neonyilas párttal, csak az egykori programját valósítja meg.

De azt pontról pontra. A bevándorlók és általában a külföldiek elleni uszítástól a jogállam és a demokrácia felszámolásán át most Magyarország teleszüléséig. Miközben propagandája után már ő maga is kirohant a baloldali-liberális ellenzéke ellen a Jobbikkal való összefogás miatt.

  • Persze nem kicsit hipokrita éppen Orbánnak szélsőjobbozni az évekig tartó rasszista-antiszemita uszítás után.
  • Vagy azok után, hogy a Bayer nevű, olykor-olykor zsidózó-cigányozó vezéragitárora pár éve még megértőleg és támogatólag írt a szőke, csillogó szemű SS-legényekről.
  • Vagy hogy egy másik, exkommunista Bencsik nevű propagátora másfél évtizede még címlapon nevezte Európa hőseinek a nyilasokat és az SS-t.

dmok.jpg

  • Vagy hogy Kocsis nevű, a MIÉP-ből igazolt parlamenti frakcióvezetője a Fideszbe való disszidálása előtt - többek, például Kőszeg Ferenc - állítása szerint rendszeresen megünnepelte Hitler születésnapját. (A fel-felbukkanó híresztelést Kocsis Máté soha nem tagadta.)

Az azonban látszik, hogy a jóléti program azért kell Orbánnak, mert beárazta már az ellenzéki összefogást. Nem akar, vagy nem tud ellene tenni. Az ellenzéknek nincs más választása, a túlélése a tét. Az egységes fellépés az EP-választáson valószínűleg még nem, de az őszi önkormányzatin már itt-ott megvalósulhat, és a jelenlegi trend arra mutat,

Orbánnak közösen induló ellenzékkel kell majd megküzdenie 2022-ben.

Innen nézve mindenképpen érthető, hogy szociális programmal (kódnév: "a szegénység felszámolása") akarja megtartani a hatalmát, mint ahogy az is, miért szorította vissza - legalább részben - saját klientúráját, és szembefordulásuktól tartva fosztotta meg őket hatalmi eszközüktől, az eddig nevükön lévő médiától: szavazatvásárlásra kell a közpénz, kevesebb jut az oligarcháknak.

A legkevésbé talán viszont a 2x2 hetes külföldi tanulmányútra küldött középiskolások érthetők.

Mi ez? Valaki komolyan úgy gondolja, ennyi idő alatt érdemi előrehaladást lehet elérni a nyelvtanulásban? Egy intenzív nyári tanfolyamnak természetesen volna értelme, de ahhoz egyáltalán nem kell külföldre menni. Egy külföldi kiránduláson amúgy is egymás közé lesz zárva 20-40, vagy ha több osztály megy egyszerre, akár 100-120 kamasz, nem is kerülnek érintkezésbe a helyiekkel.

Miért küldi a kölyköket a hanyatló Nyugatra? Hogy saját szemükkel lássák, mégsem olyan élhetetlen Bécs, Párizs, Stockholm vagy Róma, mint ahogy a kormánypropaganda állítja? Esetleg pont a kutúrsokkra számítva akarja indoktrinálni őket?

Vagy hogy lássák, hová kell majd menniük dolgozni, ha felnőnek?

A tanulmányinak nevezett, de arra teljesen alkalmatlan kirándulás minden bizonnyal nagy élmény és remek kaland lesz a középiskolások számára, de alighanem elősegíti és felgyorsítja majd az elvándorlást. Lehet, hogy ez is a cél: a lakosságcsere már jelenleg is folyik, a potenciális lázadók, az ellenzék utánpótlása a hatalom leváltásánál, az ország megváltoztatásánál már most is egyszerűbbnek látja, ha élhetőbb helyre kötözik.

Mondjuk azon se lepődhetnénk meg egyáltalán, ha kiderülne, hogy a nyelvtanuló kirándulásokat

  • Brüsszel finanszírozza;
  • ahhoz az óriási szervezéshez, amit Orbán vázolt, valamilyen köze lesz majd a saját családja turisztikában érdekelt részének is.

Így mindenki jól járna. Persze a család sokszorosan, hiszen az az első. Ezért is az a neve, hogy családtámogatási program.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr614620204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Homo fideszbirkusz 2019.02.12. 17:54:15

@balfaszokkal sáncoló:

Mondd már el te tudatzavaros Homo fideSSbirkusz, mit aggódsz te itt azon éjjal-nappal, hogy Európa milyen népeket fogad be, amikor a te Orbán diktátorod az EU szétverés´én ügyködik? Neked akkor az a pöttömnyi fidióta agyad mit aggódik azon, hogy az EU-nak rossz lenne a migráncs miatt? Hát nektek pont ez a célotok ti tudatzavaros Putyin csicska Homo fideSSbirkuszok, hogy az EU-nak rossz legyen.

Este tudsz aludni emiatt, vagy egész éjszaka forgolódsz az ágyban hogy egyszerre vívod a szabadagharcot Európa ellen, meg egyszerre aggódsz, nehogy valami bajuk legyen?

Ti Orbán farokszopók, tényleg az ország legosotbább lényei vagytok, titeket a múzeumban kellene majd kitömve mutatni az utókornak, hogy ilyen állatfaj mint a fideszes, igenis létezett!

Homo fideszbirkusz 2019.02.12. 17:56:36

@arabok balrol: "kire csereljuk a remelhetoleg most mar tenyleg elmenekulo felhulye lippsiket...:)"

Még olyan 200 ezer elmenkül, aztán meg is valósult a 100%-os munkásparaszt Homo fideSSbirkusz állam. Észak-Korea újra a testvéri országotok lesz. Te meg a leghasznosabb hülyéje orbán diktátor elvtársnak.

élveteg 2019.02.12. 18:13:19

"Orbánnak közösen induló ellenzékkel kell majd megküzdenie 2022-ben."

Azt elfelejtheted kisöreg :

"A Zsidó Világkongresszus elnöke aggódik a Jobbik és több ellenzéki politikus szövetkezése miatt"

mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/kozelet/a-zsido-vilagkongresszus-elnoke-aggodik-a-jobbik-es-tobb-ellenzeki-politikus-szovetkezese-miatt

Veszed az adást ugye ?

Sir Bates dö Hól 2019.02.12. 18:21:23

@balfaszokkal sáncoló: ebből indultunk ki;-)
"azt azért megkérdezem, hogy a nagy családsegítő-terv következtében megszületendő magyar gyermekek hol és mit fognak tanulni, ebből kifolyólag milyen mértékű hozzáadott értéket képesek előállítani, mennyi lesz a várható élettartamuk? s mennyire jó megoldás a globalizáció korában az egyébként is túlnépesedett bolygót még jobban teleszülni?

orbán a jövő kihívásaira azt a választ adja, hogy boldog karácsonyt, s ezzel a maga részéről le is tudja a problémát: nem ez az érthetetlen, hanem az, hogy ehhez egy jó másfél-két millióan tapsolnak neki..."

a szegényebb rétegeket nem érinti a terv, ezt azért nem nehéz látni, nem látni viszont azt, hogy ez az egész terv csak egy választási parasztvakítás (illetve egy marginális létszámú csoport még jobb helyzetbe hozása), az tényleg nehéz...

persze, nekem is jobban tetszene, ha mo magyar lenne, de már soha nem lesz az (bár soha nem is volt), de amennyiben tudsz színházba és síelni is járni, akkor már nem gyereket fogsz gyártani szakmányban... tehát nem előnyösebb, csak nincs más megoldás;-)...

továbbra sem tudom, hogy honnan veszed az általad leírtakat az iszlám közösségekről. személyes tapasztalat? mert én első kézből írom a sajátjaimat, s azok nem egyeznek az általad leírtakkal...

igen, kontrollálni kell a határokat (de ez nem a migráció megoldása!), hisz a terület jelzi az entitást...

Sir Bates dö Hól 2019.02.12. 18:24:33

@balfaszokkal sáncoló: a népességrobbanás talán azzal is magyarázható, hogy a harmadik világban javult a közegészségügyi ellátás;-)... ami a szupremácia termékeinek piacot is teremtett...

Orbán veje 2019.02.12. 18:26:16

@arabok balrol:

Haver! Ha a hülyeséged virágozna, már botanikus kertben élnél.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.12. 18:40:04

@Sir Bates dö Hól: "a szegényebb rétegeket nem érinti a terv"

Engedélyeddel továbbgondolom. Tehát ahelyett, hogy 1. a geci szülésre ösztönözné az egész magyarságot, a születendő gyermekeknek jó oktatást adna, és így hasznos tagjai lehetnének a társadalomnak, 2. csak a tehetősebbeket serkenti szaporodásra. Így rossz iskola mellett is lesz pénzük különórákra, és így a szar oktatás mellett is hasznos tagjai lesznek a társadalomnak, bár az első variáció töredéke számában.

Elvesz egy valag pénzt az oktatástól, a szar oktatás során buta állampolgárokat szaporít, és egy valag pénzt odaad a tehetősebbeknek, hogy szaporodjanak.

Én nem értem a logikát benne.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.12. 18:44:43

@balfaszokkal sáncoló: "tíz év múlva nem fogsz ráismerni erre a földrészre."

Gondolod, hogy a III. Világháború olyan nagy rombolást fog okozni?

Az EU azért jött létre, hogy a nemzetállamok, és a konfliktusaik háttérbe legyenek szorítva, az együttműködés legyen az előtérben, hogy ne háborúzzanak többet. A nemzetállamok és konfliktusaik előtérbe hozásával, a szolidaritás és együttműködés háttérbe szorításával növeled a háború esélyét. De mire jó ez?

anyadmajma 2019.02.12. 18:44:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: mit nem értesz?
A sötét középkorban vajon hogy is volt? Mivel is tudták 1000 évig nyomorban tartani a világ ezen felét?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.12. 18:54:03

@anyadmajma: Azt értem, hogy nyomorult összeszerelő munkások kellenek neki szavazónak. De a tehetőseket miért szaporítaná? Hisz akinek esze van, látja milyen tolvaj, és nem szavaz rá. Vagy azt reméli, olyan hálás lesz a megszületéséért, hogy egy hazaáruló gecire is rászavaz?

Sir Bates dö Hól 2019.02.12. 19:08:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: pedig van benne: így gondolja megalapozni a saját alkotmányos királyságát; minek adna bármit is azoknak, akik nem őt támogatják vagy azoknak, akik feltétel nélkül is támogatják... ha innen nézed, akkor ez a legköltséghatékonyabb megoldás az ő szempontjából;-)...

morph on deer 2019.02.12. 19:10:30

@Éva Lonkay
“.... mint kiskorotokban, midőn lefolytatok anyátok lábán...”
:) !
Gondolom ezt mind a témában jártas NER biológusként sikerült megállapítani, ugye?

Vagy csak egy hajadonhoz lenne szerencsénk, akinek eddig az egyetlen szexhez közelítő élménye az volt, hogy látott egy O1G feliratot?
De most tényleg..!

morpho 2019.02.12. 19:14:31

Jávor Benedek szerint a kormány kiveszi az EU-nak benyújtandó számlacsomagból az Elios ügy számláit. Ezt a magyar költségvetés fizeti ki. Ez így azért nyilt beismerés nem? Narancskullancsok! Remélem örültök! Az EU helyett mi magyarok fizetjük ki a nemzet vejét!

Sir Bates dö Hól 2019.02.12. 19:18:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: szerinted hogy fog történni? a családi Kft szarni fogja a pénzt, de csak anya lesz jól kereső pozícióban, apa meg a minimálbérért fog dolgozni... lehet, hogy még mészáros felesége is örökbe fogad majd mégegyet...

arabok balrol 2019.02.12. 19:20:08

@morpho: igen, ha valakinek, javornak mindent elhiszunk

oh wait

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.12. 19:41:44

@morpho: "Az EU helyett mi magyarok fizetjük ki a nemzet vejét!"

Kifizetjük a költségeit, meg még néhányszor annyit, amit pluszban lopott.

Sir Bates dö Hól 2019.02.12. 19:42:05

@Sir Bates dö Hól: arról nem is beszélve, hogy már most elkezdeném felállítani a rendszert a bérbe adható pénzfelvevő négygyermekes anyákkal;-)...

Trednar 2019.02.12. 20:06:21

Ez megint csak arra jó, hogy megemelje drasztikusan az ingatlanárakat. Ebben az esetben a fiatal később fog "kirepülni", később fog házasodni, később lesz gyerek.
Nem űrtechnika ez. Amíg nincs hol lakni, addig se feleség, se gyerek nem lesz. Csak tovább fog tolódni a gyerekvállalási korhatár.
Amire jó, hogy most villantson egyet gyorsan a most érintettekkel, a jövő generációja viszont csak szívni fog.

Trednar 2019.02.12. 20:11:10

Kiegészítve az előzőt. Látható volt eddig is, hogy a pénzöntés nem jár semmi eredménnyel. Többi Európai országban is hasonlóan kis mértékben nőtt a gyerekvállalási kedv mint nálunk. Nyílván a válság utáni gazdasági növekedésnek és szegénység csökkenésének köszönhetően (szintén globális folyamat, legalábbis Európa jó részében).
Egyetlen mutató változott aggasztóan, társadalom egyenlőtlenség. Na ez már inkább ránk jellemző főként.

Dzseem 2019.02.12. 20:26:00

@arabok balrol: egyre inkább tetszik ez a szemlélet. De komolyan. Ottmaradtok egy körbekerített területen, egyformán gondolkodó emberek egy kupacban, mint egy szigeten. Kiírva mindenhova nagy betűkkel a STOP szöveg. Ez persze lehet ÁLLJ is, mert nem magyar ajkú úgysem megy oda. Kicsit olyan szocializmus 60-as évek feelingje lesz, ezzel barátkozz meg, de frankó lesz. Nektek is ott biztosan nagyon, meg azoknak is, akik tömegével elmenekültek onnan. Nem elmentek, hanem menekültek. Ez fontos. Ott aztán majd egymásnak mondhatjátok az igét és éltethetitek a pártot! Szerintem ez egy fain jövőkép. Jól jár a végén mindenki. :-)))

2019.02.12. 20:31:16

@közíró MAXVAL bircaman: főleg hogy antiszemiták nincsenek is jelenleg Magyarországon, létező pártként legalábbis

morpho 2019.02.12. 20:31:39

@arabok balrol: Ha mégis úgy van, ahogy Jávor írja, akkor leszopsz Hősök terén?

anyadmajma 2019.02.12. 20:35:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: még mindig nem érted.
Csak a neki kedves szardarabok(nem emberek ezek) lesznek a gazdagok. Amíg neki tetszik. Ez a cél. A purdé már úgyis istennek képzeli magát.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.12. 21:02:43

@Trednar: "Látható volt eddig is, hogy a pénzöntés nem jár semmi eredménnyel. Többi Európai országban is hasonlóan kis mértékben nőtt a gyerekvállalási kedv mint nálunk."

Ha jár is valami eredménnyel a pénzöntés, elkésett vele a geci. 9 évvel ezelőtt még javában szülő korban voltak a ratkó unokák, most már 40 fölött vannak.

anyadmajma 2019.02.12. 21:03:49

@Trednar: én sajna emlékszem még, hogy ezt már elsütötték egyszer asszem 99-ben, (mert 2001ben vezették be a devizahitelt). Akkor is kb 4-5x drágulás lett kb 2 év alatt az ingatlanpiacon.
Mondjuk a minimálbér emelést is eljátszották 99-ben, be is csukták az egész könnyűipart, tokkal vonóval.

anyadmajma 2019.02.12. 21:06:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: nade mi ez az apróság ahhoz képest, hogy mennyi sok szép stadion épült? Abba meg úgyis drága külföldi játékosokat kell venni, nem magyar anya kétballábas csemetéjét.

Sir Bates dö Hól 2019.02.12. 21:26:33

@Dzseem: valahol a kúnság mezejére, mert bp nem kell nekik...

Dzseem 2019.02.12. 21:41:31

@Sir Bates dö Hól: az élet utat tör magának. Már amennyiben bármilyen mesterséges ellenségkép nélkül ez a brigád egytalánéletképes. Bezárt világ, bezárt gondolatok ostoba összetartás.

VT Man 2019.02.12. 22:13:30

Öngól!!!! :-)

"A Fidesz maga nem fog össze a valamikori neonyilas párttal"

A fidesz nem, de az ellenzék IGEN. Az ellenzék összefog a valamikori neonyilas párttal.

Ezt hívják öngólnak a b1-re nézve.

Sir Bates dö Hól 2019.02.12. 22:15:44

@Dzseem: már én is javasoltam nekik, hogy kerítsenek le egy skanzenrészt, éljenek ott, még ki is táblázom az utat oda a turistáknak, akik kíváncsiak rájuk...

VT Man 2019.02.12. 22:18:20

@FCUK5:
"vagy amikor Karigeri beég a jobbik miatt'

Kerigeri nem csak a jobbik miatt ég be, hanem azért, mert tömködi valakinek a zsebét...

Persze, tudjuk, korrupció csak az lehet, amit a Fidesz csinál, ha a Karácsony Gergely vezette zuglóban vannak lopások, az nem lopás.

"Ezek után az első, nem teljes évben, 2017-ben csaknem 490 millió forintos mínuszt termelt a fizetős parkolás az önkormányzatnak, tavaly pedig további 250 milliós veszteséget – derül ki azokból az adatokból, amelyeket az egyik önkormányzati képviselő, a Civilzugló Egyesület képviseletében a testületben ülő Várnai László tett közzé."

index.hu/gazdasag/2019/02/07/veszteseges_a_fizetos_parkolas_uzemeltetese_zugloban/

VT Man 2019.02.12. 22:22:08

@Sir Bates dö Hól:
"a szegényebb rétegeket nem érinti a terv"

Azért az talán nem olyan nagy baj, hogy a 3-4 gyerek megszülését támogató terv nem érinti a szegényebb rétegeket.

Aki szegény, és nem tud eltartani 1-2 gyereknél többet, az jobb, ha nem csinál többet. Mindenkinek jobb.

Sir Bates dö Hól 2019.02.12. 22:38:51

@VT Man: tehát a maximum 50 ezer érdekelt anya fogja megmenteni a népszaporulatot a max. 200ezer új gyerekkel;-)... te érted egyáltalán amit leírsz?;-)...

anyadmajma 2019.02.12. 22:44:45

@VT Man: ja, pedig ha anyád nem csoró lett volna, akkor lett volna lóvéja óvszerre, te gyökér. Neted is csak azért van, te ruppótlan senki, mert a pártközpontba jár a bértrolloknak. Igaz, csak munkaidőbe.

apro_marosan_petergabor 2019.02.12. 23:39:33

Grabowski élen jár a zöldségek költésében.
Megjelenik egy abszolút pozitív társadalmi jövőképet támogató terv, amely színtől függetlenül minden épeszű magyarnak hosszútávú előnyöket hoz, erre hetet-havat, tücsköt-bogarat összehord (Ez valamilyen szadeszes kényszer?). Ha nem lenne unalmas, azt mondanám vicces.

Semper Fidelis 2019.02.13. 08:01:08

Ez a blog SZÁNALMAS. Erőlködtök, de egyre nehezebben megy. Közben meg az Orbán azt hiszi, hogy mindent milyen jól csinál, miközben egyáltalán nem. Gratulálok, ennyi telik tőletek.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.13. 08:36:01

@Semper Fidelis: "Ez a blog SZÁNALMAS"

Kubatovnak panaszkodj, fideSSfasszopó, ő küldött ide trollkodni.

citrix 2019.02.13. 09:14:45

Magyarország jobban teljesít, ezt a szlogent nyomja az összes kormányközeli média reggel-délben-este. Csökkentek az adók, egyszerűbb a vállalkozók élete, nőnek a fizetések, emelkednek a nyugdíjak. Biztos így van, de hogy ezt miért kell milliárdokért közölni amit mindenki boldogan érez, nem tudni. Azt pedig pláne nem tudni hogy ha minden ilyen szép és jó az nyilván a sok gyereket vállaló családoknak is jó. Mégis meg kell a magyar családokat védeni. Megvédték a magánnyugdíjpénztárat, megvédik a munkahelyeket (akkor minek ukrán munkavállalókat toborozni?) és megvédik a magyar családokat. Úgy látszik itt mindenkit meg kell védeni... Akit ezek megvédenek, megnézheti magát.

morpho 2019.02.13. 13:11:03

@arabok balrol: Mégis úgy van, ahogy Jávor írta. Kérjél szépen bocsánatot! Ja és talizzunk a Hősök terén! :)
index.hu/gazdasag/2019/02/13/elios_tiborcz_palkovics_olaf_unio_javor_benedek/

Dzseem 2019.02.13. 18:51:33

@balfaszokkal sáncoló: Gonosz gyilkos hajléktalanokra gondolsz? Tudod papi .. segítenék nekik. Így is sokat segítek. Utcán levő kutyusoknak is. Ahol tudok. Az élet ilyen. Ilyen mondatot, mint Te pedig le sem tudnék írni. Sőt eszembe sem jutna .. nekem arcom van, neked meg van arcod. Másképp élünk máshogy látjuk. Nincs ezzel baj.

Sir Bates dö Hól 2019.02.13. 19:53:47

@balfaszokkal sáncoló: "Ezzel szemben gondolom azt tartanád üdvözítő megoldásnak, hogy a harmadik világból importáljanak európai nyelvet nem beszélő, szakmával nem rendelkező tömegeket. Amelyek eltartására euro tízmilliárdokat kell költeni."

ezt sehol sem állítottam, te meg nem vagy olyan ostoba, hogy ezt olvasd ki a szavaiból;-)... nincs szükség erre, eddig korrekten beszélgettünk, sz'tem...

azt állítom, hogy semmi sem akadályozza meg a migrációt, ettől függetlenül persze lehet propagálni a gyermekvállalást, de ehhez elsődlegesen olyan jövőkép kellene moon, a kormány által preferáltak számára, ami biztosítja a társadalmi mobilitás vertikális csatornáit (a felemelkedés lehetősége)... a most bejelentett 7 pontos csomag csupán ad1/parasztvakítás a funkcionális analfabéták számára; ad2/tovább nyitja a jövedelmi ollót...

más az integráció és más az asszimiláció, az, hogy merkel mit mond, nem rám tartozik, én a saját benyomásaimat jeleztem froból, ahol napi kapcsolatban vagyok mind a migráns egyénekkel, mind csoportjaikkal... arra azonban még mindig nem kaptam választ, hogy te honnan szerzed az értesüléseid ezen témával kapcsolatban;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.02.13. 19:57:04

@balfaszokkal sáncoló: semmit sem tudsz afrikáról (a szubszaharai térségről), annak mai állapotáról, ugye?... hogy ki adja el nekik a vetőmagot, a gyógyszert, hogy mit jelent a kontextus szempontjából a "piac"?...

Dzseem 2019.02.14. 18:15:26

@balfaszokkal sáncoló: mindenkinek megvan a maga nyomora. Neked ők tűnnek nyomorban élőknek. Más országok meg azt nem tudjak elképzelni, hogy nálunk hogyan lehet így élni. Ez egy piramis aminek - haha akármilyen szemszögből balról vagy jobbról nézed - de az alján vagyunk. Európai összehasonlításban mindenképp. Nem felfelé megyünk. Morálisan vagyunk leginkább az alján. Teljes az emberek nem elfogadása bármire is. Hermetikus elzáródás vagy mi lenne itt a cél?! De ugye ez teljesen elképzelhetetlen. Szóval nyomort itt átvenni nem kell senkinek. EMBERNEK kell maradni. Nagyjából 600 ezer magyar vitte a nyomorát más országokba az elmúlt 10 évben. Ez fontos .. a nyomorát, a csakódottságát és a reményeit. Mert, mint írtam morálisan nem akarták ezt tovább nézni és csinálni. OK .. te elfogadó figura vagy, aki képes más ember/emberek eszmei iránymutatása alapján élni és gondolkodni. Sokan nem vagyunk ezzel így .. én sem. Sosem lennék erre képes, főképp nem politikus ideológiáját követni. Unalmas élet lenne. Főképp harcolni azért, hogy bizonygassam másoknak, hogy “márpedig ez jó”. Miközben nyilvánvaló, hogy nem az. Olyan érzésem van néha, mintha egy kosármeccset néznék és valaki folyton azt bizonygatná nekem, hogy ez vízilabda. Van, akinek egyszerűbb elfogadni azt, amit próbálnak az agyába benyomni. Sok olyan ember van, aki szabadon gondolkodó és képtelen lenne ebbe a sorba beállni. És még a nyomor szót is másképp értelmezi. Amíg ez van és így van .. addig jó.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.14. 18:32:32

@balfaszokkal sáncoló: "az úgynevezett saját benyomások finoman fogalmazva nem reprezentatívak"

Azt mondod, hogy Lázár hazudott, mikor azzal riogatott, hogy Bécs élhetetlen, és onnan menekülnek az emberek? :))

Sir Bates dö Hól 2019.02.14. 23:11:30

@balfaszokkal sáncoló: "Hát az úgynevezett saját benyomások finoman fogalmazva nem reprezentatívak. "

ők, de én legalább a saját szememmel látom, hogy miként élnek, gondolkoznak a nem francia eredetű, fekete, arab bevándorlók, sőt, én tudom, hogy mi a különbség a bevándorló (migrant) és a menekült (refugee) között is, mivel mindkettőt láttam már;-)...
(a '15-ös hullám az refugee hullám volt, bár amennyiben jártál volna afrikában, de máshol is, nem, mint turista, akkor lehet, hogy a te véleményed is az lenne, hogy gazdasági okokból is lehet menekülni valahonnan: s nem olyan okok miatt, hogy felment a devizahitel törlesztőrészlete, hanem, mert fürdőszobát még élőben nem láttál, de már húsz éves vagy, s napi 12-14 órai tevékenységgel pontosan 8$-t keresel)

ettől függetlenül természetesen te hihetsz a magyar propagandasajtó írásainak, az ő szerzőik biztos jobban látják moról, mint én;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.02.14. 23:19:44

@balfaszokkal sáncoló: a nyugat cégeinek nyers profitérdekeit jelenleg az eu-ban legjobban tán orbán támogatja;-)...

a harmadik világ nyomorához meg annyit, hogy a nyomor ott leginkább azért van, mert a kizsákmányolás adta profitot leginkább a mi (eu) életszínvonalunk fenntartására fordítjuk, mi, az első világ népessége... persze megmagyarázhatjuk, hogy ez nem is így van, de az a gond, hogy ezt azok is látják, akiket kizsákmányolunk, s nekik azért ez elég nehezen adható be;-)...

2019.02.15. 08:53:17

@Sir Bates dö Hól:

"a harmadik világ nyomorához meg annyit, hogy a nyomor ott leginkább azért van, mert a kizsákmányolás adta profitot leginkább a mi "

ha nem vinnének oda kizsákmányoló munkát, akkor nem nyomorognának, hülye-gyerek?

Sir Bates dö Hól 2019.02.15. 11:42:28

@az EU pénzek zsákolója: szerinted a munkahelyeken keresztül zsákmányolják ki a kontinenst?;-)... ezt írtam volna? te, mint afrika-szakértő, ismertetnéd az ottani helyzetet?
a hülye-gyerek

2019.02.15. 12:26:42

@Sir Bates dö Hól:

ne magyarázz bele semmit utólag te kis pöcs. lúzer vagy.

kizsákmányolás az is, ha nem termeli ki a föld kincseit a kizsákmányoló, vagy olcsón hozza el azt? a pucérseggű szaporódógép feketének nem mindegy? ónerőből nem fejlődik, te torzszülött fidessbuzi.

Sir Bates dö Hól 2019.02.15. 13:08:05

@az EU pénzek zsákolója: sok mindent mondtak már rám, de, hogy odalennék a fideszért, azt ellenben sosem;-)...

szívesen megvitatnám veled a fentieket, de szemmel láthatóan hiányoznak az eszmecsere alapjai e tárgykörben a részéről;-)... mert az, hogy te nem vagy egy torzszülött kis pöcs lúzer, ez még nem pótolja az ismereteket;-)...

chrisred 2019.02.16. 12:16:02

@balfaszokkal sáncoló: A csehek a szlovákokkal, a lengyelek az ukránokkal pótolják a nyugatra távozókat. Román és szlovén munkaerő-elvándorlás? Ha szerbről vagy horvátról lenne szó, megérteném.

chrisred 2019.02.16. 12:20:41

@balfaszokkal sáncoló: "Orbán Viktor folyamatosan rámutat, hogy milyen jól védi a határt, amit egyébként helyesnek tartok, és soha nem is szólaltam fel a határvédelme ellen, hiszen schengeni külső határa van, de ez a határzár sajnos még nem készült el akkor, amikor a sok menekült érkezett – jelentette ki Angela Merkel egy augsburgi rendezvényen. A 24.hu tudósítása szerint Merkel hozzátette: már csak ezért is furcsa, hogy Orbán a németeket szapulja a bevándorlás ügyében."

Szerintem azt mondja, hogy hasznos, csak kár, hogy akkor nem volt meg, amikor szükség lett volna rá. Mint az árvíz közben épített gát.

Dzseem 2019.02.16. 17:17:17

@balfaszokkal sáncoló: stílusos lenne most azt mondani, hogy a “csehkettőt nézed” .. szerinted? Ha idejön 1000 - 10000 bármilyen nemzetiségű ember dolgozni?! Akkor azok csak úgy lepottyannak mert itt amúgy is sok a szabad hely és lehet melozni? Vagy valakik elmentek innen és pótolják a hézagokat?! Mivel a “csehkettőt” nézed ezért elmondom a választ. A második eset alakult ki. Sőt nem jönnek .. hanem hívják őket. Mert egy jó része a kreatív gondolkodású embereknek kiment Hollandiába meg Angliába meg Ausztriába. Egy melóhelyen 3 napig marad meg egy “átlagos” magyar munkavállaló. Tisztelet a kivételnek de olyan szintű rotáció van, ami még soha. Erről senki nem beszél. Nálunk ahol dolgozom - 800 fős cég - az elmúlt 10 évben 30 ezer ember fordult meg. Jött és ment. Ez a nem jó. Úgyhogy ez nem egy ilyen 1-2 mondatos sztori.

Dzseem 2019.02.16. 17:21:58

@balfaszokkal sáncoló: telitalálat amit írsz. Pont ez a baj. Amszterdamban vagy Londonban nem tudok úgy az utcan menni, hogy három percen belül ne tudjak valakire magyarul ráköszönni. Ez az egyik nyilvánvaló és leginkább látványos érték és működőképesség “ (képtelenség) mutatója az öltözködni sem tudó köpcös rendszerének.

chrisred 2019.02.17. 15:50:50

@balfaszokkal sáncoló: korkep.sk/cikkek/friss-hirek/2018/04/13/terkepre-tettek-mekkora-kivandorlas-europa-egyes-orszagaibol/

A szlovénoknál nagyjából ugyanaz az arány, mint nálunk, csak sokkal kisebb népességből. Nem írtam, hogy a lengyelek szlovákokkal pótolják a kiesett munkaerőt, ukránokról volt szó.

John Brennan 2019.02.17. 15:51:25

@balfaszokkal sáncoló: nem fogja elfogadni, hogy a világon mindenhol az alacsonyabb fizetésű helyekről a magasabb fizetésű helyek felé folyik a munkaerőáramlás, mert egy szellemi toprongy. Szerinte Orbán felelős azért is, mert indiaiak vándorolnak a gazdag öböl államokba.

chrisred 2019.02.17. 15:53:31

@balfaszokkal sáncoló: Gondolom, a különbség a 2015-ös létszámok meg a mostaniak között van, mivel azóta a töredékére csökkent a balkáni útvonalat használók száma.

chrisred 2019.02.18. 05:32:54

@balfaszokkal sáncoló: Szlovénia, Magyarország, Szlovákia és Csehország nagyjából ugyanaz az arány. Magyarország azért kakukktojás, mert a többi ország tud hasonló nyelvű és kultúrkörhöz tartozó régióból munkaerőt importálni. Szerintem ez a lényeg. Nyugat-Ukrajna egy része a második világháború előtt Lengyelországhoz tartozott, Csehország és Szlovákia harminc éve egy országot alkotott, Szlovénia is szoros kapcsolatban áll a délszláv országokkal.

chrisred 2019.02.18. 05:35:22

@balfaszokkal sáncoló: Inkább elismerte, hogy most a kerítés őket is védi. 2015-ben, amikor tömegek áradtak Európába, a németeken nem sokat segített egy 150 km-es kerítés, minden egyéb határellenőrzési intézkedés nélkül.

chrisred 2019.02.19. 05:52:30

@balfaszokkal sáncoló: Én nem tartom a magyart a szláv népek közé tartozónak.

"És az építőiparban pl. rengeteg ukrán dolgozik nálunk is."

Mennyi, ötezer? Mi ez a lengyelországi milliós nagyságrendhez képest?

chrisred 2019.02.24. 07:27:08

@balfaszokkal sáncoló: Egyrészt azt mondta akkoriban, hogy önmagukban a kerítések nem fogják megállítani a tömegek áramlását, tehát arra gondolt, hogy más intézkedések is szükségesek. Másrészt meg arról volt szó a mostani nyilatkozatában, hogy, mivel a balkáni útvonalon gyakorlatilag alig van forgalom, a kerítés a normális ügymenet szerinti határforgalom lebonyolításában segítséget nyújt, és mivel az egy schengeni határ, Németországnak is segítséget nyújt - mint bárhol máshol a schengeni határ.

chrisred 2019.02.24. 07:31:43

@balfaszokkal sáncoló: "Nem szláv, de ugyanúgy ehhez a kelet-európai kultúrkörhöz tartozunk."

Megítélés kérdése, szerintem Magyarország a közép-európai kultúrkörhöz tartozik. Budapestnek Bécshez és Prágához több köze van, mint Bukaresthez, Kijevhez, Minszkhez vagy Belgrádhoz.

"Ezenkívül számunkra kb. úgy funkcionálnak a határon túli magyarok, mint a cseheknek a szlovákok."

A különbség, hogy a szlovákok a saját országukból távoznak, míg a magyarok távozása magyarok lakta kisebbségi területről azt jelenti, hogy egyre kisebb befolyásunk lesz arra a területre.

chrisred 2019.03.01. 07:09:53

@balfaszokkal sáncoló: "Hát akkor alaposan tévedett, mert a határzár önmagában lényegesen csökkentette a Németországot és Ausztriát terhelő migrációs nyomást. A határzár jelentőségét pedig megkésve bár, de belátta."

Semmit nem csökkentett a Németországot terhelő nyomáson, mert a migránsok így is eljutottak oda, csak más útvonalon. A határellenőrzés jelentőségét pedig gyakorlatilag mindenki belátta Európában, kivéve a magyar kormányt, akik egy kerítés felhúzásán kívül semmit nem tettek.

"Nézel te híreket, hogy mi a helyzet mostanában a Balkánon?"

Persze, ismerem a számokat.

"Annak azért örülök, hogy elismered, hogy a Magyarország a határzárral schengeni kötelezettségeinek tesz eleget.
Emlékszel még, hogy mit kapott a magyar kormány 2015-ben a nyugati sajtótól ,amikor felállt a határzár? Amikor nem engedte be Röszkénél a tomboló csürhét? Egyáltalán nem a magyar kormány oldalán állt a nyugati média és politika. Akkor vajon miért nem ismerte el Merkel, hogy a magyar határzár Németországot is védi? Miért csak évekkel később?"

Mert Magyarország nem tett eleget a schengeni kötelezettségeinek, sőt, arra hivatkozott, hogy tulajdonképpen nincsenek is kötelezettségei ilyen téren, mert a migráns tömeg Görögországnál lépte át a schengeni határt. Szerencsére a migrációs krízis elmúltával Magyarország is megváltoztatta a hozzáállását, nyilvánvalóan azért, mert a feladat mostani szintjével boldogulni tud, és nem mond csődöt, mint 2015-ben.

chrisred 2019.03.01. 07:13:07

@balfaszokkal sáncoló: Pozsonynak több köze van Prágához (most így 100 évvel Trianon után), és Minszknek meg Kijevnek Varsóhoz, mint Budapesthez.

"A helyi többségiek is hasonlóan nagy arányban távoznak. Spanyolországban már vannak olyan kisvárosok, ahol a lakosság többsége román."

Ezért lehetne megnövelni ezeken a területeken a magyar kisebbség jelentőségét.

John Brennan 2019.03.01. 08:59:44

@chrisred: "Semmit nem csökkentett a Németországot terhelő nyomáson, mert a migránsok így is eljutottak oda, csak más útvonalon. A határellenőrzés jelentőségét pedig gyakorlatilag mindenki belátta Európában, kivéve a magyar kormányt, akik egy kerítés felhúzásán kívül semmit nem tettek."

Már kora reggel részeg vagy.

chrisred 2019.03.02. 08:35:12

@balfaszokkal sáncoló: "Szted, hogyha más útvonalat is ismernének mi a rákért próbálkoznának még mindig a Balkánon?"

Mert ez a leginkább kockázatmentes út - már ha átjutnak a törökökön, akik vadásznak rájuk német pénzért. Nyilvánvalóan a törökök miatt esett vissza drasztikusan a migránsok száma.A Földközi-tenger nem életbiztosítás azokkal a csónakokkal, amiket a csempészek használnak, Gibraltár pedig minimális célterület, ami könnyen védhető.

"Akkor tisztázzuk már, hogy szerinted mi lett volna akkor Magyarország kötelezettsége"

Nem szerintem, hanem általánosan elfogadott, hogy a határellenőrzés célja a határátlépés jogszerűségének megállapítása. Ehhez kettős feladat tartozik, először a határátlépő személyazonosságát kell kideríteni, majd azt, hogy van-e jogcíme az országhatáron belül tartózkodni. A magyar állam tulajdonképpen egyikkel sem foglalkozott. Amíg nyitva volt a zöldhatár, addig mindenkit átengedett, amikor felhúzta a kerítést, onnantól meg senkivel nem foglalkozik.

MTA rendes tagja 2019.03.02. 08:42:26

@chrisred:
A valóságtól ennyire elrugaszkodott idiótaságot régen olvastam már.
Kerítés nélkül semmilyen lehetőség nem volt a 200 kilométeres határszakasz élőemberes védelmére, a "határátlépés jogszerűségének megállapítására" - ami eleve abszurd az adott helyzetben.
Csak azt nem tudom, hogyan lehet valaki ilyen szinten kretén. Nem tudom felfogni.

chrisred 2019.03.03. 06:20:49

@MTA rendes tagja: Láthatóan nálad nem az olvasással van a probléma, hanem a szövegértelmezéssel. Hogy jött össze nálad az előzőekből az a kitétel, hogy "kerítés nélkül"?

"Csak azt nem tudom, hogyan lehet valaki ilyen szinten kretén. Nem tudom felfogni."

Ez bennem is felmerült.

chrisred 2019.03.03. 06:42:29

@balfaszokkal sáncoló: "Tehát akkor mégiscsak kell az a kerítés."

Ki mondta, hogy nem kell? Végig arról volt szó, hogy szükséges, de nem elégséges feltétel.

"Az EU török szerződés alapja meg egyébként is az, hogy ha a törökök visszafogadnak egy illegális migránst Görögországból, akkor az EU befogad egy szír migránst Törökországból."

Ilyen egyezmény nem létezik. A 2016-os egyezmény szerint az Unió hárommilliárd eurót adott a törököknek, amiből a náluk tartózkodó menekültek helyzetén kell javítaniuk (na persze, biztos arra költik...), cserébe a török hatóságok komolyabban ellenőrzik a határokat, valamint visszafogadják az Unióba illegálisan érkezett migránsokat.

"Igen, és ezalatt mi történik velük? Mialatt ezt a procedúrát Magyarország megpróbálta volna lefolytatni-a görögök helyett-napi több ezer emberrel, úgy hogy azok eldobálják irataikat a határon..? Zárt tábor, őrizettel? Napi több ezer belépővel?"

Erre természetesen nem 2015-ben kellett volna valamilyen gyors pánikmegoldást találni, amikor a tömeg már özönlött felfelé a Balkánon. 2007 óta van schengeni határunk, és 2012, vagyis a szíriai helyzet nemzetközi megoldását megtorpedózó orosz ENSZ BT vétók óta nyilvánvaló volt, hogy a második világháború óta nem látott humanitárius katasztrófa fenyeget az Unió közelében. Mind az uniós, mind benne a magyar politikai vezetés tétlenül ücsörgött a babérjain éveken keresztül, és egy szalmaszálat nem mozdított azért, hogy valamilyen védelmi, ellenőrzési rendszert valósítson meg a Balkánon. Három év alatt mind az infrastrukturális, mind a humán erőforrás részét meg lehet volna valósítani annak, hogy ezen a 150 km-es szakaszon komplex és hatékony határellenőrzési tevékenység alakuljon ki. És ha ez megtörténik, eleve kikerült volna ez az útvonal az embercsempészek terveiből.

chrisred 2019.03.03. 07:01:53

@balfaszokkal sáncoló: "Hát ez nagyon nem így van. Kijev, Minszk egyértelműen az orosz érdekszférához tartozik. Varsó pedig közép-kelet Európa szerves része, és a V4-ek zászlóshajója."

Nem az volt a felvetés, hogy Minszk Varsóhoz vagy Moszkvához áll közelebb (most már Moszkvához, ahogy most már Kolozsvárnak is több köze van Bukaresthez, mint Budapesthez), hanem hogy Varsóhoz vagy Budapesthez. Történelmileg és kulturálisan Varsó össze van kötve a fehérorosz és a nyugat-ukrajnai területekkel, Magyarország pedig nincs.

chrisred 2019.03.05. 05:50:55

@balfaszokkal sáncoló: "A Törökországba visszaküldött minden egyes szír migránsért egy másik szírt telepítenek át Törökországból az EU területére, figyelembe véve a menekültek kiszolgáltatottsága mértékének megállapítására szolgáló ENSZ-kritériumokat. "

Ez egy nyilatkozat volt.

index.hu/kulfold/eurologus/2017/03/18/torok-unios_migracios_alku_egy_ev/

"Tavaly március 18-án írtak alá az uniós tagállamok (köztük a magyar kormány) és Törökország egy nyilatkozatot arról, hogy a törökök visszafogják a területükön átmenő, Görögország felé irányuló migrációt, és visszafogadják azokat, akik az egyezmény megkötése után mégis átjutottak. Cserébe az EU

hárommilliárd eurót ad a migránsok helyzetének javítására Törökországban,

felpörgeti a törökök uniós csatlakozási tárgyalásait,

önkéntes alapon, és a török területen elvégzett menekültügyi eljárást követően áttelepít ugyanannyi szíriait, mint ahányat Törökország visszafogadott,

valamint vízummentességet ad a török állampolgároknak."

Na most ebből csak az első valósult meg., az is csak részlegesen.

"Tavaly ősszel migrációval foglalkozó szakemberek arról panaszkodtak az EUrologusnak Görögországban, hogy a törökök alig vesznek vissza valakit. A legutóbbi, március 14-i összesítés szerint majdnem egy év alatt csak 916 embert tudtak visszaküldeni Törökországba. Cserébe nagyjából négyszer ennyi, 3919 menekültet vettek át az uniós országok. Az egyezménynek ezt a részét amúgy is alááshatja, hogy a görög legfelsőbb bíróság még ebben a hónapban elmeszelheti a visszaküldéseket."

"De nem létezett ilyen megoldás."

Erről írtam, a válság elsődleges oka az uniós vezetés, benne a magyar kormányok korábbi mulasztásai voltak. Ha valakinek a feladata volt a gátépítés, de hajtotta végre, akkor maga az oka annak, ha pánikmegoldásokat kell alkalmazni, amikor megindul az árvíz.

"Magyarország megtette a szükséges lépést a határzár felállításával."

Mint írta, szükséges, késői, és nem elégséges intézkedés volt, a korábbi hibák és mulasztások okozta problémákat nem lehetett megoldani vele. A görögök, vagyis a Sziriza legalább sikeresen elmúltnyolcévezhetett, és mutogathatott a korábbi kormányra, hogy az ő hibájuk, a magyar kormány viszont már fél évtizede hatalmon volt. Merkel semmilyen meghívót nem küldött, a német bevándorlási hivatal eljárási döntése, hogy a szíriai menedékkérők esetében nem alkalmazza a dublini egyezményt, és nem küldi vissza őket abba az országba, ahol átlépték a schengeni határt, a görög és a magyar hatóságokat mentesítette.

Nem tudom, mi az, hogy illegális migráns, illegális határátlépést ismerek, de a jogcím nélküli határátlépés és a jogcím nélküli tartózkodás a schengeni zónán belül nem ugyanaz. Mi is lehetnénk illegális határátlépők, ha a határátkelőhelyek helyett mondjuk a zöldhatáron kelünk át és jövünk haza Magyarországra (mondjuk Ukrajnából, ha cigit csempésznénk), de magyar állampolgárokként jogunk van a schengeni zónán belül tartózkodni. Az ellenőrzési rendszer elsődleges és legfontosabb feladata a határt átlépni szándékozók azonosítása, az osztrákok az általam korábban felvetett ötletek közül néhányat már alkalmaznak is, például a mobilok tartalmának ellenőrzését.

chrisred 2019.03.05. 05:54:06

@balfaszokkal sáncoló: Ezek időleges és politikai dolgok, negyven éven keresztül Varsó (sőt, korábban évszázadokig szintén) és Budapest is az orosz érdekszféra része volt. Vagy hogy Trianon óta a Kárpát-medence legnagyobb része nem tartozik a magyar állam fennhatósága alá. Ez nem változtat a kulturális és történelmi hagyományokon.

chrisred 2019.03.07. 05:36:57

@balfaszokkal sáncoló: "Miért kell szétkenni a felelősséget?"

Szerintem pont akkor kenem szét a felelősséget, ha általában az uniós vezetésről beszélek, de szerintem jogosan, mert tisztában kellett volna lenniük azzal, hogy hiába a görög, olasz és magyar államok feladata az Unió délkeleti határainak ellenőrzése, ilyen operettállamoktól érdemi feladatellátást nem várhatnak.

"Valamiféle elavult középkori, náci módszerként tekintettek a határzárra, amivel nem lehet megoldani semmit. Miközben nagyon is sikeresen blokkolta az illegális migrációt önmagában is."

Önmagában csak egy szeköz, ami köré működőképes struktúrázt lehet kiépíteni, amire viszont nem került sor. A kerítés önmgaában csak arra volt jó, hogy más útvonalra terelje a tömeget, nem oldott meg és nem akadályozott meg senkit és semmit.

"Elfogadhatónak tartod a fizikai kényszer alkalmazását az illegális migránsok tovább haladásának megakadályozása érdekében vagy sem?"

Én meg még egyszer kérem, fejtsd ki pontosan, ki számít illegális migránsnak. Mert a kérdés így értelmezhetetlen.

chrisred 2019.03.07. 05:43:35

@balfaszokkal sáncoló: Varsó a XVIII. század második felétől csak rövid időszakokig nem állt orosz fennhatóság alatt. Nekik a Romanovok uralma ugyanazt jelentette, mint Budapestnek a Habsburg uralom.

John Brennan 2019.03.07. 08:22:50

@chrisred:
Mivel Lengyelország 3 fél között volt felosztva, ezért nem áll a párhuzamod.

chrisred 2019.03.08. 05:49:23

@John Brennan: Varsóról volt szó. Az soha nem tartozott egyszerre három országhoz.

John Brennan 2019.03.09. 18:08:31

@chrisred:
Varsóról nem mint épületegyüttesről volt szó, amire igaz az állításod, hanem mint Lengyelországot képviselő fővárosról.

chrisred 2019.03.10. 07:40:56

@John Brennan: Komolyan kívülről meg akarod mondani, hogy ketten az egymás közötti eszmecseréjükben milyen értelemben használnak egy kifejezést? Az időszak legnagyobb részében önálló Lengyelország nem is létezett.

John Brennan 2019.03.10. 09:41:15

@chrisred:
miért ne tudná bárki elolvasni ,és értelmezni hogy mit írtok? Te teljesen hülye vagy?
De látom, ezek szerint te épületegyütes értelemben használod egy város nevét.

chrisred 2019.03.11. 05:55:50

@balfaszokkal sáncoló: "Mondjuk aki személyazonossága igazolása nélkül lép az ország területére."

Hol és ki előtt kell igazolnia? Ki előtt igazolta Gruevszki a személyazonosságát? Kik előtt igazolták a letelepedési kötvényesek a személyazonosságukat, mielőtt letelepedésre jogosító okmányokat kaptak? Egy szabály akkor szabály, ha mindenkire vonatkozik.

MTA rendes tagja 2019.03.12. 09:25:26

@chrisred:
Mindenkire vonatkozik a szabály. A letelepedésiek meg Gruevszki jobban meg volt vizsgálva, mint bárki más, hivatalosan érkeztek, nem a zöldhatáron belógva. A horda meg erőszakkal betört az országba a zöldhatáron, amíg nem volt kerítés.

chrisred 2019.03.13. 06:01:29

@MTA rendes tagja: Nagyon hivatalos lehetett egy jogerősen elítélt köztörvényes bűnözőnél, akinek elvileg útlevele se lehetett.

MTA rendes tagja 2019.03.13. 06:26:39

@chrisred:
Gruevszki nem köztörvényes, hanem politikai koncepciós perben elítélt
Egyébként meg nem érdekel, nem a zöld határon jött a hordával, hanem politikai döntés eredményeként. Összemosni a zöldhatáron át beözönlőkkel idiotizmus volt a részedről.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.03.13. 06:32:29

@MTA rendes tagja: "nem köztörvényes, hanem politikai koncepciós perben elítélt"

Ha! lefogadom, hogy a csúti lótolvajra is ezt fogjátok mondani. :))

chrisred 2019.03.14. 06:01:21

@MTA rendes tagja: "Gruevszki nem köztörvényes, hanem politikai koncepciós perben elítélt"

Biztosan így van, hiszen ő maga mondja. :)

"Egyébként meg nem érdekel, nem a zöld határon jött a hordával, hanem politikai döntés eredményeként. Összemosni a zöldhatáron át beözönlőkkel idiotizmus volt a részedről."

Abban igazad lehet, hogy a szerencsétlen földönfutó menekülők számára nagy sértés egy ilyen hétpróbás gazermberrel összemosni őket.

chrisred 2019.03.16. 06:35:47

@balfaszokkal sáncoló: Szerintem az számít illegális migránsnak, akinek nincs jogcíme az országban való tartózkodásra. Például aki ellen jogerős kiutasító döntést hoztak. De hát ez is olyan döntés, amihez ismerni kell a személyazonosságát.

Szerintem Marcosék semmilyen menedékjogot nem kaptak, gyakorlatilag túszok voltak a nemzetközi jogot ugyanúgy megsértő USA kezében.

chrisred 2019.03.19. 06:01:33

@balfaszokkal sáncoló: "Vagyis akkor szted nincs olyan ,hogy megállítható illegális migráció."

Már hogyne lenne, akinek nincs jogcíme a határokon belüli tartózkodásra, azt kiutasítják.

"Aki belép annak meg kell próbálni megállapítani a személyazonosságát, de ez alatt a folyamat alatt gyakorlatilag oda megy tovább, ahová akar."

Nem megpróbálni kell, hanem megállapítani. Aki ebben nem működik együtt, az nyilvánvalóan kiutasításra kerül.

"Az amerikai-mexikói kerítésnél a kétezres évek óta lelőtt 14 ezer behatoló minek számít egyébként?"

Ez jó kérdés, tekintettel arra, hogy ők az amerikai őslakosok leszármazottai, akiket a bevándorlók vagy azok leszármazottai lőttek le.

"Marcosék nem éppúgy kaptak lehetőséget az USA területén, mint Gruevszki nálunk? Véletlelnül nem egy US Navy helikopter szállította el őket?"

De Marcost nem is engedték tovább sehová Hawaii területéről, nem volt joga se más amerikai államba, se más országba belépni. A feleségét is csak hazaengedték.

John Brennan 2019.03.19. 09:14:48

@chrisred:
Sok baromságot írsz megint.
Munkamódszered leginkább abban áll, hogy tetszés szerint változtatgatod a szavak jelentését.

MTA rendes tagja 2019.03.19. 11:46:19

@chrisred:
"amerikai őslakosok leszármazottai, akiket a bevándorlók vagy azok leszármazottai lőttek le"

Ha őslakosok is, nem a mai USA területének "őslakosai" (pontosabban kicsit korábbi bevándorlói), hanem USA-tól délre fekvő területeké.
Mondjuk így az egésznek semmi értelme.

chrisred 2019.03.20. 05:28:31

@MTA rendes tagja: Még jó, hogy nincs értelme, ha egy bevándorlóország határvédelmét keverjük a témába. Ezzel az erővel azzal is lehetne érvelni, hogy azokat a magyarokat is lelőtték, akik az itteni szovjet laktanyák kerítésén másztak át.

chrisred 2019.03.20. 11:36:59

@balfaszokkal sáncoló: A magyar nyelvű papír aláíratása tolmács nélkül, majd annak alapján előre megírt határozatok kiosztása valamikor utoljára az ötvenes években volt nálunk szabályszerű hatósági eljárás. 2015-ben még tényleg értetlenséget váltott ki a világban, hogy Magyarországon a jogállamiság alapelemeit sem tartják be, mostanára már csak fásult közönyt és undort, lásd EPP.

"Fizikai kényszerítés is alkalmazható vele szemben?"

Pont ugyanúgy, mint egy fizetésképtelen devizahiteles kilakoltatása során. Célhoz kötött. Nem szokás olyanokat agyonlőni, aki nem olvasta el a kisbetűs részt a hitelszerződésben.

"Te nemzetközi jogra hivatkoztál korábban."

Én elhiszem, hogy Mexikóban helyenként a drogkartellek olyan állapotokat teremtenek, mint egy háborús övezetben, de tudtommal nem áll fenn a menedékjogra való hivatkozás alapja Mexikó és az USA között.

Puigdemont ellen nem köztörvényes bűncselekmények miatti jogerős ítélet miatt adtak ki körözést, hanem politikai jellegű bűncselekménnyel vádolták. Hasonló a helyzet az Erdogan féle leszámolások elől menekülőkkel. Ezek mind magyarázhatóak politikai üldöztetéssel, Gruevszki viszont enyveskezű volt. (Polanskit nem csak vádolják, hanem korábban vádalkut kötött Amerikában, és majdnem egy évet töltött börtönben.)

chrisred 2019.03.27. 05:48:57

@balfaszokkal sáncoló: "Nem az ember van a törvényért, hanem fordítva."

Ez így van, és a menedékkérő is ember.

"Jogrendszerünk egyik alapja, hogy a törvény nem ismerete nem ment fel a törvény betartása alól."

A másik alapja (a sok közül), hogy az erőszak alkalmazása célhoz és feltételekhez kötött.

"Vagyis így is lehet."

Mivel a körülmények mások, igen. Bár megjegyzem, az embercsempész szervezetekkel való bánásmód nyugodtan közelíthetne ahhoz, ahogy az amcsik a kábítószercsempész bandákat kezelik (érdekelne, hogy a fenti statisztikából hány az, akit a DEA vont ki a forgalomból), mindkettő súlyos bűncselekmény, ellentétben az illegális határátlépéssel, ami szabálysértés, akár a gyorshajtás.

"Polanski az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött. A franciák azóta nem adják ki."

Meg a lengyelek sem, arra hivatkozva, hogy Polanski a vádalku fejében megítélt büntetését már letöltötte.

"Értem, tehát "politikai jellegű" bűncselekmény esetén nem kell kiadni."

Igen, a genfi egyezmény nagyjából így szól, " politikai meggyőződése miatti üldözéstől való megalapozott félelme miatt" nem akarja vagy tudja a származási országa védelmét igénybe venni. Hiszen Gruevszki is arra hivatkozott, hogy őt majd a börtönben kinyirják a politikai ellenfelei. Ez alapján lényegében minden menedékkérelmet el kell fogadni, hiszen ilyesmit bárki rögtönözhet.

"Mellesleg, hogyha Puigdemont vagy a török puccsisták ellen kreálnának valamilyen köztörvényes vádat ,valszeg akkor sem adnák ki őket. Hisz akkor így lehetne a legkönnyebben elintézni a kiadatást."

Nem hinném, hogy bárki is komolyan venné a török igazságszolgáltatást a jelen pillanatban, annak viszont van tétje, hogy a spanyol bíróság valakit köztörvényes bűncselekmény miatt jogerősen elítél.

chrisred 2019.04.07. 13:56:47

@balfaszokkal sáncoló: "A magyar és európai törvények elsősorban a magyar és európai emberekért kell hogy legyenek."

A jogállamiság alapja az, hogy az ügyféli jogok univerzálisak.

"Igen, ahhoz a célhoz, hogy ne léphessen be akárki az országba, majd távozhasson háboríthatatlanul nyugat-Európába. aki akár terrorista is lehet, vagy veszélyes betegségeket hordozhat."

Én nem tudom, hogy kiverhető-e valakiből, hogy terrorcselekményre készül, az viszont elég valószínű, hogy egy veszélyes vírust pusztán veréssel nem lehet eltávolítani. A terrorizmussal való kapcsolatok felderítése miatt szükséges a minél előbbi azonosítás, és természetesen az orvosi ellátás is szükséges.

Amerikában ismert a tény, hogy a drogot az országhatáron kívül állítják elő, viszont az európai terrorcselekmények elkövetőinek döntő többsége vagy uniós polgár, vagy tartózkodási joggal rendelkező személy.

"Ez a macedón igazságszolgáltatásra is igaz jelen pillanatban."

Ki szerint? Ugyanazok vonják kétségbe a macedón jogállamiságot, akik a magyrországit is, viszont a magyar kormány sürgeti a nyugat-balkáni országok felvételét az Unióba.

chrisred 2019.04.29. 11:15:09

@balfaszokkal sáncoló: "Ez nem mond ellent annak, hogy egy adott közösség törvényeinek az adott közösség érdekeit kell szolgálniuk elsősorban, illetve a megalkotott törvények nem okozhatnak a közösségnek folytatólagos érdeksérelmet."

Ez így van, és amióta nem egymástól hermetikusan elzárt közösségekben élünk, a viszonosság elvének alkalmazása a közösség érdekeit szolgálják, vagyis az, hogy a más közösségekbe kerülő magyar polgár pont ugyanazokat a jogokat élvezi, mint az, aki más közösségek tagjaként nálunk tartózkodik.

"Ahogy már számtalanszor elhangzott a részemről, ez csak úgy lehetséges, hogyha a behatoló továbbhaladása megakadályozásra kerül, ami őrzött tábort jelent az azonosítás idejére,valamint azt,hogy továbbhaladási szándéka akár fizikai erőszakkal is megakadályozható, ami ugye számodra elfogadhatatlan."

Ezt a célt szolgálták volna a hotspot táborok. Soha nem írtam, hogy az erőszak alkalmazása számomra elfogadhatatlan, csak azt, hogy arányosnak és célhoz kötöttnek kell lennie. Ha valaki a személyzet elintézésével és túszok ejtésével próbál kijutni a táborból, nyilvánvalóan több potenciális veszélyt jelent, mint az, aki egyszerűen eljárási szabálysértés követ el azzal, hogy nem marad ott, ahol a menedékjogi eljárása megkezdődött.

"Vagy kiutasított ,aki nem hagyta el az EU-_t."

Ezt bizonyítani kellene, mert szerintem az elkövetők között elenyészően alacsony a számuk.

"Vagyis a te felfogásodban bármilyen határvédelem (értsd behatoló belépésének megakadályozása,annak visszafordítása,semlegesítése) elfogadhatatlan."

Számomra (meg úgy általában) a határvédelem katonai kifejezés, az országhatár sérthetetlenségét jelenti bármiféle külső katonai támadással szemben. Teljességgel egyetértek azzal, hogy az ország területére jogellenesen betörő fegyveres szervezetekkel szemben a fenti eszközöket kell alkalmazni.

"Arról, akit az USA déli határánál lelőnek nem lehet eldönteni, hogy valóban drogot csempész e, vagy csak egy illegális behatoló, így a te logikád szerint nem szabadna lelőni."

Ez így van, ahogy szerintem anno az Egyesült Államok részéről hiba volt az alkoholtilalom a harmincas években, bűn volt a terror elleni háború ürügyén Abu Ghraib és Guantanamo, és ide tartoznak a drog elleni háború egyes intézkedései, amikkel eredményt nem értek el, csak erősebbé és gazdagabbá tették a drogkartelleket.

chrisred 2019.05.29. 05:39:04

@balfaszokkal sáncoló: "Értelemszerűen nemzeti közösségre gondoltam. Nem vagyok a globális alkotmányosság híve.."

Én viszont a francia forradalomnál sokkal korábbi időszakról beszéltem.

"Vagyis akkor elfogadod, hogy adott esetben erőszakkal kellett volna visszatartani a behatolót,mozgásában korlátozni amíg nem születik döntés kérelmének elfogadásáról. "

Nem, én továbbra is a beazonosításról beszélek. Mint egy közúti igazoltatásnál. Akkor is körözést adnak ki ellened, ha nem vagy hajlandó a rendőri felszólításra megállni.

"ujszo.com/panorama/elutasitott-menedekkero-gyilkolt-a-buszban"

Ez terrorcselekmény?

"De mégiscsak az a helyzet, hogy több ezer beazonosítatlan embert lelőttek pl. Obama elnöksége alatt is, holott nem tudták, hogy micsoda micsoda. ezt az eljárást elfogadhatónak tartanád a magyar határzárnál?"

Több ezer beazonosítatan drogfutárt? Mert korábban írtam, hogy bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén, konkrétan az embercsempészekkel szemben sokkal szigorúbb intézkedéseket várnék el.
süti beállítások módosítása