B1 blogcsalád



"Kokó radikális változást akart, én a békés átmenet híve vagyok"

Beáll a sorba, de ez nem jelent pártpolitikai elkötelezettséget

2017. június 06. - B1blog

Kemény belharc után Erdei Zsoltot választották a Magyar Ökölvívó Szövetség élére. Az új elnök, Erdei Zsolt egyelőre azonban gyakrabban látható a TV2 zenei énekversenyén, a Nagy duett műsorában, mint a ring környékén. Kardos Ernő interjúja Erdei Zsolttal.ezs1.jpg

A váltást azzal magyarázta a szakma, hogy a korábban sikersportágnak számító boksz Csötönyi Sándor irányítása alatt a „padlóra” került. Pedig az ökölvívást százmilliókkal támogatja az állam, az eredmények mégis rendre elmaradtak. Madár szerint tudatosan felépített megújulás kezdődött el a sportágban. Ifj. Balzsay szövetségi kapitány irányításával az utóbbi évtized eredménytelenségét szeretnék nemzetközi sikerekkel feledtetni. 

B1 blog: Rövidesen kezdődik az ökölvívó Európa-bajnokság Ukrajnában, utána pedig a világbajnokság Hamburgban. A szakszövetség frissen megválasztott elnökeként hány aranyérmet vár a magyar csapattól?

Erdei Zsolt: Látom, keményen indít, hisz tudja, egyelőre aranyérmet ígérni nem tudok, de kérdését egyáltalában nem tekintem mélyütésnek. Csak hetekkel ezelőtt vettem át az ökölvívó szövetség vezetését, bár az eredményekért nyilván már felelősséggel tartozom, annál is inkább, mert az alakuló válogatottba több versenyző a korábban általam irányított Madárfészek Akadémiáról kerül be. Azt már jó eredménynek tartanám, ha az Európa-bajnokságon legalább négy versenyzőnk a legjobb nyolc közé verekedné magát, esetleg érmeket szereznének, mert ezzel kvalifikálnák magukat a világbajnokságra. Ott viszont nagyon sok mindennek össze kéne jönni ahhoz, hogy valamilyen érem megcsillanjon. Ez ma a teljes realitás.

Viszont tréfásan néhány fülest is kilátásba helyezett, ha valaki nem szívvel-lélekkel küzd. Lesz dolga, mert az utóbbi időben a milliárdos állami támogatások ellenére az eredmények rendre elmaradnak. Mi a baj?

A kilátásba helyezett pofonokkal nyilván csak tréfáltam, nem azért, mert esetleg visszaadják, hanem mert az eredményeket csak verítékes edzéssel lehet elérni. Sajnos, az ökölvívás presztízse az utóbbi évek gyenge eredményei miatt sokat romlott. Évek óta kevés versenyzőnk kerül a világ élvonalába, hiába kapott a boksz kimagasló állami támogatást.  Na, ennek akarok véget vetni, csak azokat a sportolókat támogatjuk majd, akik nemcsak tehetségesek, hanem a végsőkig küzdenek és képesek is eredményeket felmutatni. Hajdanán nekünk azért is meg kellett dolgozni, hogy világversenyekre kijussunk, vagy a profi mezt magunkra öltsük. Elnökségem alatt helyre akarom állítani a boksz becsületét, az elismerésért ismét vért kell majd izzadni, mert velem szemben is komoly az elvárás. A feladatok jórészét pedig szétosztom majd a munkatársaim között. Aki pedig nem képes teljesíteni, annak nem tartok igényt a munkájára.

Mára már minden sportági vezető a kormányzópárt embere Magyarországon, legutoljára az ökölvívó szövetségben történt meg a vezetőcsere. Önt is elég gyakran fényképezték kormánytagokkal, vagy politikusokkal. Ez azt jelenti, hogy elvállalta a Fidesz helytartójának szerepét?

Szó sincs róla. Engem a szakma választott meg, természetesen a sport állami vezetőivel is szót tudtam érteni, de engem a pártpolitika soha nem érdekelt, abban semmilyen formában nem vettem részt, nem is akarok.  

Minden sportvezetőt a szakma választott meg, mert annak tagjai megérezték az idők szavát, és persze a pénz szagát.

Nézze, amikor három éve a Madár Akadémiát alapítottam, akkor is tárgyalnom kellett politikusokkal. Aztán idén ezeket az eredményeimet elismerve kerestek meg, de szerintem azért is, mert én a ringen kívüli konfliktusokat nem élezem, hanem békésen megoldom. Ez is hozzátartozik a sikerhez, amire már a szurkolók is ki vannak éhezve. Legutóbb Bacskai Balázs szerzett ugyan európai érmeket, kijutott Rióba is, de aztán gyorsan kiesett. Előtte csak Sydneyben vagy Barcelonában voltak érmeink, leginkább bronz. Ma is van húzónév, Harcsa Zoli személyében, de nekem az egész sportág fellendítése, a nemzetközi siker kivívása a célom. Egyelőre persze még csak tanulom az apparátus mozgatását, hiszen én inkább ökölvívónak, nem pedig szövetségi elnöknek születtem, de a boksz kedvéért mindent megtanulok. Egyelőre még csak a feladat felmérésénél járok, van még némi káosz is a fejemben, de aztán jön majd az alapozás, meg a meccs, s persze ebben a szerepkörben is győzni akarok.  

Azt tudja, hogy ha a támogatásért cserébe nem lesz lojális a hatalomhoz, akkor elzárhatják a pénzcsapokat?

Nézze, ha pártpolitikust akartak volna, akkor megtalálják. Én az ökölvívás kedvéért természetesen lojális vagyok - nincs más választásom -, beállok a sorba, de ez nem jelent pártpolitikai elkötelezettséget. Mindenki csinálja a maga dolgát, engem csak a bunyó érdekel! Mindenekelőtt olyan versenyzőket akarok, akik akár életüket is odaadják a sikerért, a végsőkig képesek küzdeni. Dühös vagyok, ha az egyébként tehetséges U-22-es csapat szóba kerül, amelynek tagjai a siker kapujában elvéreztek. Ez mentális probléma, amit talán majd elnyom a vér szaga.

A vér szagát akarja megismertetni a bokszolókkal?

Feltétlenül. Engem nemcsak az eredményeim, a két súlycsoportban megszerzett profi világbajnoki címem hitelesít. Hanem, hogy én is ütöttem már ki embert, de én is kerültem padlóra, a fájdalomtól üvöltve a sírból is hoztam vissza meccset. Szinte állati indulatokkal küzdöttem a győzelemig. Úgy érzem, mindez hitelt ad a szavaimnak, nem csak az érmek, övek. Ez a szakma, amivel foglalkoznom kell. Ezen kívül össze kell tartanom a szakmai szervezetet, hogy valamennyien ugyanazért a célért dolgozzunk. Egyelőre persze még az sem világos, hogy az ökölvívó szövetségben kinek mi a feladata. A főtitkár munkakörét egyenesen feleslegesnek tartottam, holott benne van az alapszabályban, de nélkülözhetetlen is, hisz ő végzi a napi teendőket.

A kormánypárt alelnöke, a rezsibiztos Németh Szilárd két milliárdos csarnokot lobbizott ki a birkózóknak, ön is álmodik hasonlóról?

Egyelőre csak eredményekről álmodozom.  De azzal az edzésmennyiséggel, amennyit a versenyzők ma teljesítenek, aligha lehet sikert elérni. Ezen is sürgősen változtatni kell, legalább heti 20-25 órát kell dolgozni, ma ennek töredéke, ha megvan.

Ha ilyen sok a zűr a sportágban, ahogy mondja, akkor miért tüntette ki a 21 év után visszavonuló Csötönyi Sándort? 

A nagy öregeket nem szabad a porba tiporni. Az nem is az én stílusom lenne. Nekünk ezt a váltást házon belül úgy kellett elintézni, hogy ne járjunk térdig a vérben.ezs2.jpg

Hálából viszont Csötönyi jelölte önt az elnöki pozícióra?

Nana, ez azért nem így volt. Ahogy említettem a szakmából sokan megkerestek, egy idő után pedig már lobbiztam is az elnökségért. Nehéz az ökölvívó társadalmat összetartani, mert tele van olyan öntörvényű, agresszív, gyanakvó emberrel, aki kérdezés helyett is támad. Ugyanakkor én szót értek velük, de nem azért, mert én vagyok az elnökük, hanem, mert közülük jöttem, s velük tartok, én vagyok „az Erdei Zsolt”, mögöttem a teljesítmény, ami a szemükben is becsülendő. Ezért hallgatnak rám.

De ha bírja a bokszolók bizalmát, akkor minek ígérte megválasztásakor, hogy edzői diplomát szerez? Illetve, ha szükség van rá, nem késő beülni az iskolapadba?

Eddig zsigerből csináltam jól a bunyót, mert ehhez van érzékem. Ezek után a tudományosan megalapozott metodika alapján akarom jól csinálni.  De az egyetemet már azelőtt elkezdtem, hogy világbajnok lettem volna. Elnökként csak befejezem, illetve újrakezdem az egészet. 

Gondolja, hogy a szépségkirálynők futtatásában szép eredményeket felmutató Fásy Ádámnak tényleg helye van az ökölvívó szövetség elnökségében, miközben az ön barátja és harcostársa Kovács Kokó István nincs ott?

Pistit nagyon hiányolom, szeretem, becsülöm, tisztelem. De Kokó radikális változást akart a szövetségben, mert az eredménytelenség miatt személyes konfliktusba került a régi elnökkel, Csötönyivel. Én más habitus vagyok, nem akarok senkit durván a földbe döngölni. A békés átmenet híve vagyok, végül ezt támogatta a szakma. Ezen kívül valóban az ökölvívás nyilvánosságának megteremtésében segít Fásy Ádám.

Az számít, hogy Fásy hűségesküt tett Orbán Viktornak?

Erről én nem tudok, nem is érdekel.

Segíti még a munkáját Balsay Károly szövetségi kapitány, vagy Kovács László szakmai igazgató?

Nincs már szakmai igazgató, Kovács Laci tanácsadó lett.

Se főtitkár, se szakmai igazgató. Ez is a békés átmenet jegyében?

Abszolút, de főtitkár később lesz. De már ennyi személyi változás soknak bizonyult egyesek szemében. Akkor is rossz szemmel néztek, amikor a Madárfészek Akadémia sikert sikerre halmozott, azt pletykálták, hogy a bírák nekünk csalnak.

A politikai hátszél miatt?

Erről sem lehet szó, hisz legázoltunk mindenkit, de ezt nehéz lehetett elfogadni.

Azt könnyen elfogadja a szakma, vagy a közönsége, hogy a TV2 Nagy duett című szórakoztató műsorában fellép?

Még megválasztásom előtt egyértelművé tettem, hogy a kereskedelmi csatornával már korábban aláírtam a fellépésről szóló szerződést. Ezzel együtt választottak meg.

Persze mondják néhányan, hogy bohóckodom a tévében, de ez engem nem érdekel.

Táncol, énekel, csillog, elég nehezen elképzelhető, hogy a legendás Papp Laci egy revüben fellépett volna. Tényleg nem gáz?

Laci bácsi háromszoros olimpiai bajnok volt, mi tehát a cipőjét nem pucolhatnánk, de ő is fellépett szórakoztató műsorokban. Nyilván, ilyen produkció abban az időben nem volt.

És azt megbocsájthatónak tartják a nehézfiúk, hogy el is sírta magát anyák napján… amikor azt énekelte, hogy „szeretném meghálálni”?

Ez végképp nem érdekel. Édesanyám nemrég halt meg, ez felkavart. Ezért könnyeztem. De ettől még tudok nagy pofont adni 43 évesen is. Ki lehet próbálni…

Mikor lesz a magyar ökölvívásnak olyan sikeres sportolója, mint ön, Kokó vagy Papp Laci?

Már most is vannak tehetséges srácaink, egyelőre azonban azt a tüzet, vadságot, akarást még nem látom a szemükben, ami ehhez kell. De az is lehet, hogy az új bajnok, aki a példánkat követi, csak ezekben a napokban születik meg.

Kardos Ernő

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8312558113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spiry 2017.06.07. 00:19:07

Aki ezt az undorító, beteg, aljas és kekeckedő kerdessort összerakta, Örökre eltiltanám minden médiumtól. Csodálom hogy az undorító politikai és kereszt kérdések közben nem ütötte ki Zsolt a bús francba. Azta.

Kedves Kardos Ernő nézzen mélyen magába.

Ezténírtam 2017.06.07. 00:39:59

Ki hitte volna, hogy ez a Madár ilyen bunkó... Eddig szimpatikusnak tűnt.

Ezténírtam 2017.06.07. 00:40:32

@spiry: igazi kérdések vannak egy sajtótermékben... szinte hihetetlen!

Pic 2017.06.07. 01:11:29

Hála istennek pártatlanul tudok állást foglalni, mert egyformán utálom az összes politikust.

Szerintem:
Az újságírónak kicsit mintha a begyében lenne a Fikusz társulat, így elég keményen ráizgult a témára és próbálta kiugratni a nyulat a bokorból.
A másik oldalról Madár, mint rutinos harcos higgadtan kezelte a helyzetet és profi módon.

Ha kellett beleállt az ütésbe jelezve, hogy tökös legény, állja ő azt, aztán néhol ha kellett kitért, máshol meg visszaszúrkált és bizonyos pontokon én mintha éreztem volna a finom célzott rendreutasítást is, hogy tudja az "ellenfél", hogy hol a helye.

Összességében nem volt rossz.

Ha meg célzatosan volt ilyen, direkte rájátszva, akkor meg egyenesen zseniális. :))

igormikornyitckij 2017.06.07. 01:57:34

"Azt könnyen elfogadja a szakma, vagy a közönsége, hogy a TV2 Nagy duett című szórakoztató műsorában fellép?"

"Táncol, énekel, csillog, elég nehezen elképzelhető, hogy a legendás Papp Laci egy revüben fellépett volna. Tényleg nem gáz?"

"És azt megbocsájthatónak tartják a nehézfiúk, hogy el is sírta magát anyák napján… amikor azt énekelte, hogy „szeretném meghálálni”?"

Grat a kérdésekhez, a "buzi-e vagy", vagy a "maga buzeráns" kérdés sem lógott volna ki a sorból.

MrBungle 2017.06.07. 02:23:12

Ez az interjú eléggé mellément... Tök jó, hogy vannak benne provokatív kérdések (Fidesz-közeli elnökök más sportszövetségeknél, éneklős tv-s bohóckodás), de ezeket a kérdéseket sikerül odáig fokozni, hogy már átmegy az egész egy ilyen echte baszogatásba. Az ugyanúgy nem független és pártatlan újságírás, ha a kérdésekről lerí, hogy a kérdező rühelli a Fideszt, és azt próbálja Madár szájába adni, hogy "Igen, én is egy fidesznyik vagyok, és a párt mögöttem áll". Eközben pedig kifejezetten kevés szó esett a szakmai dolgokról, hogy mik is a konkrét elképzelések, vagy hogy mi a garancia arra, hogy ő nem lesz pont olyan sikertelen, mint Csötönyi.
Egyébként azt gondolom, nem fontos, hogy Erdei mennyire áll közel a Fideszhez. Nem az a probléma, hogy olyan embereket neveznek ki a sportszövetségek élére, akik alapvetően Fidesz-kötődésűek, hanem hogy ilyen Rezsiszilárdhoz hasonló talpnyalókat, akiknek az adott sportághoz semmi közük, tehát csak és kizárólag a párthoz való vak és feltétlen hűségük miatt kapták a pozíciót. Erdei Zsolt azonban klasszis bokszolóként igen komoly eredménysorral rendelkezik, a boksz az élete, bőséggel van tapasztalata arról, hogy mi a siker titka, szóval leszarom, ha minden hétfő este Orbánnal kvaterkázik is, mert amit tudni kell az ökölvívásról, azt ő tudja. Bár Kokó szerintem jobb választás lett volna a nemzetközi tapasztalatai miatt, ő már dolgozott adminisztratív szerepkörben, tehát ilyen szempontból alkalmasabb talán, de százszor inkább Erdei, mint valamelyik semmirekellő macskajancsi.

2017.06.07. 05:09:14

Madár jó srác, nem kellene előre fintorogni. Kokó jobban benne volt a fidesz fenekében miután kiszállt a ringből, viszont volt világszervezetnél ellenőr vagy mi, így több a tapasztalata.
Most hogy Erdei szerepelt valami showműsorban az mit számít? Papp Laci is körbehaknizta az országot, sztorizgatott, Puskás Ferenc is korabeli celeb volt. Nem kellene eltartott kisujjal finnyáskodni.

Ha Madár alatt se lesz sikeres a magyar ökölvívás, akkor se biztos, hogy ő a hibás.
Eleve az amatőr ökölvívás, mint minden pontozásos sport tele van bundával, csalással, elbugázott meccsekkel világversenyeken is, meg az is igaz, hogy nem elég izgalmas, látványos a mai közönségnek. Ha amatőr boksz megy a tv-ben az egyik csatornán, a másikon meg MMA/UFC, akkor 10 emberből 9 a UFC-t fogja nézni.
Ez a baj az összes olimpiai szabályrendszerbe szorított küzdősporttal, kiherélték őket. Kötöttfogású birkózás, cselgáncs, ökölvívás... rohamosan csökkenő nézettséggel szenvednek.

balage28 2017.06.07. 07:02:43

@Ezténírtam: Aha, igazi kemény kérdések:
"És azt megbocsájthatónak tartják a nehézfiúk, hogy el is sírta magát anyák napján…"
hát gratulálok...

Kukorica József 2017.06.07. 08:50:16

"Mikor lesz a magyar ökölvívásnak olyan sikeres sportolója, mint ön, Kokó vagy Papp Laci?"

Ha nem lettél volna prosztó ostoba bunkó, akkor a Madárt is bele teszed ebbe a kérdésbe.
És szidjátok a a takony habony médiát. Ugyan olyanok vagytok.

hidroponi 2017.06.07. 09:02:00

@Kukorica József: majom ott van benne az elso nevkent (ön)

dreamhotep 2017.06.07. 09:19:03

"De ettől még tudok nagy pofont adni 43 évesen is. Ki lehet próbálni…" - így kell beszélni az ő szakmájában. :) szerintem jól fogja csinálni. pedig nem egy sunyi, alamuszi, taktikázós, helyezkedős amilyen kéne hogy legyen

martineden 2017.06.07. 09:41:58

@Kukorica József:
,,Ha nem lettél volna prosztó ostoba bunkó, akkor a Madárt is bele teszed ebbe a kérdésbe."

"Mikor lesz a magyar ökölvívásnak olyan sikeres sportolója, mint ön, Kokó vagy Papp Laci?"..........mint on? Szerinted ez mit jelent hulye gyerek?Talan tanulj meg olvasni.

sas70 2017.06.07. 10:50:17

@MrBungle: Ez nem egy szakmai mély interjú volt, az nyilván egy szakújságíró feladata.
Madár pedig olyan volt, mint a ringben: állta és visszaszurkált, meg néhány nagyobbat is kiosztott.
Valószínűleg párszor megbánja majd, hogy elvállalta ezt és gyanítom, hogy olyankor a bokszzsák fogja kárát látni. Viszont őt nem lehet szakmailag megvezetni, max a politikai játszmákkal lesz teli a töke, viszont ahogy a ringben, itt is győzni fog, mert egy nyertes alkat. Azt remélem, hogy fogok még magyar ökölvívónak szurkolni olimpiai aranyért, VB. övért.

11110000 2017.06.07. 13:39:21

@spiry:
Miért akarod eltiltani a halottlátóktól?
Vagy esetleg médiát akartál írni, csak gondjaid vannak a magyar nyelvvel?

11110000 2017.06.07. 13:41:23

@karandash:
Lehet, hogy jó srác, de buta, mint a tök, minden megnyilvánulásán látszik, hacsak megszólal.
Talán Kokót kellett volna kinevezni, akinek legalább agya is van.

11110000 2017.06.07. 13:43:02

@Kukorica József:
Szerinted az "ön" szó kire vonatkozott az általad idézett kérdésben?

11110000 2017.06.07. 13:46:26

@karandash:
Puskás meg Papp Laci lehet, hogy korabeli celeb volt, de azért nem mentek le kutyába a pénzért.
Igaz, nekik nem is kellett, ők letettek valamit az asztalra.
Papp Laci nem hurkák ellen lett olimpiai bajnok, ellentétben Erdeivel.

Erdei meg igen, már többször.
Nem hiszem, hogy Puskás vagy Papp Laci hajlandó lett volna nyers struccvégbelet meg élő hernyókat enni a népszerűség érdekében (nemhogy kamera előtt, de máshol sem), mint Erdei.

Hát ennyit erről.
süti beállítások módosítása