B1 blogcsalád



Merkel üzen Orbánnak, aki ennek aligha örül

Nemzetközi sajtószemle

2017. december 31. - Szelestey
  • Merkel és Macron jövőre nagyobb összefogást akar az unióban.
  • A kelet-nyugati szembenállás nagyobb baj az EU számára, mint a Brexit.
  • Kelet-Európában egyes vezetők a bolsevikokat lepipálvan törekszenek teljhatalomra.

FAZ

fraknfurter.jpg

A német kancellár vissza akarja venni vezető szerepét Európában, ideértve az EU erősítését, az összefogást a következő időszak kulcskérdésének tartja. Ezt tartalmazza Merkel újévi üdvözlőbeszéde, amelynek szövegét előre eljuttatták a sajtóhoz. Jövő évi terveit illetően a politikus megismétli, hogy elválaszthatatlanul összekapcsolódik Németország és az unió jövője. A 27 tagállamot minden eddiginél jobban ösztönözni kívánja arra, hogy együtt maradjon. A tét az, hogy a földrész szolidárisan és öntudatosan képviseli-e az értékeit a globális világban. Hogy bizonyítsa: egy gazdaságilag is sikeres és igazságos Európáért dolgozik, következetesen meg akarja a védeni a külső határokat, illetve fontosnak tartja a polgárok biztonságát. A német és a francia vezetés e célt tűzte ki maga elé, ennek elérésére jövőre alkalmassá akarja tenni az uniót.

Merkel kiemeli, hogy a megfelelő válasz megtalálása része az eleven demokráciának. A német társadalom plurális, de közösek az alaptörvény értékei, vagyis, hogy tiszteletben kell tartani minden ember méltóságát, a szabadságjogait. A kormányfő jelezte azt is, hogy mielőbb egyezségre kell jutni a kormányalakítási tárgyalásokon, mert a világ nem vár a németekre. Most kell megteremteni a feltételeket, hogy az országnak 10-15 év múlva is jól menjen a sora, ami azt jelenti, hogy mindenkinek kedvezően alakul a sorsa. Ehhez a vezérlő elv a szociális piacgazdaság, a gazdasági eredményesség és a társadalom összetartása.

Daily Telegraph

daily_telegraph.jpg

A konzervatív lap szerint az unión belül a kelet-nyugati szakadás nagyobb gond, mint a britek távozása. A cikk azzal indít, hogy a paksi bővítés engedélyezése taktikai vereség volt az EU számára, amely már régóta azon van, hogy tagjai kevésbé függjenek az orosz energiahordozóktól. Ám a figyelem nem erre irányult, hanem Lengyelországra, miután egyre mélyebb az árok a közép-európai szélsőjobbos kormányok, illetve a liberális alapokon irányított Német- és Franciaország között. A lengyel igazságügyi reform Brüsszel szerint a hatalmi ág függetlenségét veszélyezteti és szembemegy a közösségi elvekkel. Paks és a 7-es cikk beizzítása jelentősebb fenyegetés az európai terv szemszögéből, mint a Brexit – mondják közgazdászok. Az IG-csoport fő elemzője úgy fogalmaz: London kiválását le lehet vezényelni, de a nagy kérdés az, mi van akkor, ha az EU túl keményen megy neki Varsónak. Merthogy a keleti gazdasági sikerek még nem erősítik a politikai egységet a szervezet két fele között. A lengyelek úgy érzik, hogy túlságosan is a sarokba szorították őket és a szakértő szerint nem lehet tudni, mi lesz a vége: a PiS végleg megmakacsolja magát, vagy netán beáll a sorba.

A kapcsolatot a migráció terhelte meg a legjobban. Szíjjártó Péter pl. szeptemberben kijelentette, hogy a politika megerőszakolta az európai jogot és értékeket, miután az Európai Bíróság elutasította Budapest és Pozsony panaszát a kvótadöntés miatt. És a törésvonalak még inkább felszínre kerülhetnek jövőre – az EU következő hosszú távú költségvetése miatt, hiszen kiesik a brit hozzájárulás. Ez sújtja a gazdagabb tagokat, mivel a kiadások egyharmadát képviselő kohéziós támogatásokból utána csak legrászorulóbb országok kaphatnának. Az illetékes biztosnak, Oettingernek májusig kell bemutatnia a hét évre szóló tervezetet. A nyugatiak itt léphetnek fel a keletiek ellen.

Magyarország – Pakstól függetlenül – 2018-ban eljuthat odáig, hogy bevetik ellene a nukleáris opciót, azaz a 7-es paragrafust. Ezért nem meglepő, hogy az Orbán-kormány a lengyel szankciók vétójával fenyegetőzik. A Deloitte fő közgazdásza szerint itt politikai kardcsörtetésnek vagyunk szemtanúi, és ezek csak egyre hangosabbak lesznek, ahogy közeledünk a májushoz. Ian Stewart azonban az igencsak éles véleménykülönbségek ellenére sem gondolja, hogy a lengyelek és a magyarok kiválnának az unióból. Inkább két kör alakul ki. Belül azokkal, akik mind inkább haladnak az európai szövetségi állam felé, kívül pedig azok maradnak a többiek, így a közép-európai országok is.

New York Times

new_york_times.jpg

Kelet-Európában az idén veszélyben voltak a liberális értékek, mert a többi közt a magyar és a lengyel kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek a demokratikus elvek visszaszorítását célozták, ideértve a sajtószabadságot és a jogállamot. Romániában a tiltakozók feszült januárra készülnek, mert a koalíció enyhíteni szándékozik a büntetéseket az állami korrupció esetében. Johannis elnök ellenzi a jó egy hete elfogadott jogszabályokat, de csak késleltetni tudja azok hatályba lépését, megakadályozni nem. A hatalom az idén egyszer már megpróbálkozott, hogy keresztülvigye ezeket a törvényeket, de akkor visszakozott, mert annyian tüntettek ellene. Megfigyelők szerint az újabb előterjesztést a kabinet azért időzítette mostanra, mert tél van, és abban bízik, hogy a kemény hidegben kevesebben vonulnak az utcára. Az egyik civil szervezet vezetője úgy látja, hogy nagyobb a tét, mint a korrupció-ellenes küzdelem, igazából az igazságszolgáltatás ellenőrzéséről és arról van szó, hogy a bukaresti kormány magyar és lengyel mintára gyengíteni akarja a fékeket és ellensúlyokat. De sok függ attól, hogy ezúttal milyen mértékű lesz a tömegtiltakozás.

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

Az összeállítás azt igyekszik kideríteni, miért borulnak Közép- és Kelet-Európában a demokratikus elvek, miért kerül mind nagyobb nyomás alá a térségben a jogállam, csaknem 3 évtizeddel a rendszerváltás után. A magyaroknál, a lengyeleknél, a románoknál a kormány minden tiltakozást félresöpörve azon ügyködik, hogy kezébe vegye az igazságszolgáltatást, fellazítsa a demokratikus ellenőrző intézményeket. Sőt, a szándékot részben már sikerült is valóra váltaniuk. A cél, hogy a bíróságok a hatalom igénye szerint működjenek. A magyar Alkotmánybíróság jogait pl. már erőteljesen megnyirbálták. Ugyanakkor levitték a nyugdíjkorhatárt, hogy megszabaduljanak a nemszeretem bíráktól, ügyészektől. A jelszó az, hogy a „győztes mindent visz”. Azaz a többség azt csinál, amit csak jónak lát. Kiiktatják az olyan terhes intézményeket, mint az ombudsman, az adatvédelmi biztos, vagy a közmédia, illetve a saját embereiket rakják a megfelelő pozíciókba. Az ellenzéktől viszont elzárják az állami rádiót-tévét. Elutasítják javaslataikat vizsgáló bizottságok felállítására.

Az állami hirdetések megvonásával teszik kezessé az amúgy is gyatra anyagi helyzetben lévő sajtót, a frekvencia-engedéllyel és felvásárolásokkal állítják rá az ellenzéki orgánumokat a megfelelő vonalra. Nem jobb a helyzet a kisebbségek számára sem. A magyar kormány pl. rendszeresen plakátkampányt folytat a bevándorlók ellen, hogy javítson saját népszerűségén. A romák az egész régióban leplezetlen diszkriminációnak vannak kitéve. Ugyanakkor Magyarország időről időre összecsap főleg Szlovákiával és Romániával, mert agresszívan próbál érvényt szerezni a határon túli magyarok jogainak. A térség fontos sajátossága, hogy erősek a kormánypártok, ellenben nagyon vérszegények az állami intézmények. A fontos állások odaítélésénél leginkább a párttagkönyv számít, nem a rátermettség. Egyes vezetőknél üres szólam a demokratikus értékek hangoztatása. Néhányan a bolsevikok módjára igyekeznek teljhatalmat szerezni.

Az EU úgy reagál a folyamatos magyar és lengyel jogsértésekre, mint egy sértett-aggódó, ám túlterhelt iskolaigazgató: felháborodott figyelmeztetéseket küld, amelyekhez reménytelen és elhúzódó fegyelmi eljárások kapcsolódnak. Csak éppen aligha lesz abból bármi is, hogy Varsót kihajítsák az osztályteremből, azaz megvonják a szavazati jogát. Egyrészt a két delikvens egymás hátát fedezi, másrészt Orbán továbbra is számíthat az Európai Néppárt támogatására. Mert aki egyszer bekerült a klubba, annak onnantól nem kell igazán félnie. Az érintett lakosság körében továbbra is mélyek a gyökerek, mármint hogy erős emberre és inkább tekintélyelvű politikára van szükség. A városi értelmiséget és a fiatal, jól képzett rétegeket – a változások motorját – megtizedeli a kivándorlás. És az emigránsok száma csak növekszik.

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

2017-ben a tekintélyelvűség előre nem sejtett erőre kapott, aminek sok oka van, kezdve a társadalmi egyenlőtlenségektől a migrációig, ám a kulturkampf még csak most kezdődött. Mindenesetre a tényekhez hozzátartozik, hogy az oroszoknál, törököknél és magyaroknál autoriter figurák és demagógok vezérlik a társadalmi átalakításokat. Kikiáltják a „harag korszakát”, amelyben tekintélyelvű politikusok a maguk javára használják ki a dühös többség cinizmusát és elégedetlenségét. Völkisch lázadásról, Európa alkonyáról beszélnek. Kapóra jön a jobboldali populistáknak az idegenkedés az érkező menekültekkel szemben. Viszont az is igaz, hogy napjainkban sokkal nehezebb a társadalmi felemelkedés. Aki ma szegénynek születik, az nagy valószínűséggel az is marad, élete végéig. Márpedig ez veszélyes a társadalmi összetartás szempontjából. Válságba kerül a liberalizmus, mert nem tudja betartani ígéretét, mármint hogy mindenki részesülhet a gazdasági és kulturális javakból. Emiatt azután főként a középosztály elfordul, a félelem fokozódik. De mindez nem elégséges magyarázat, csak a tüneteket ragadja meg.

A harcot az érzelmek szintjén vívják a társadalom különféle áramlatai. A lakosság egyes részei fel vannak háborodva, mert nem veszik észre őket azok, ott fönt, miközben az embereknek jobban megy a világban, mint bármikor korábban. Ám vannak, akik egyáltalán nem profitálnak a globalizációból, emiatt úgy érzik, hogy a jól öltözött elit becsapta őket. Trump ezt felismerte, ezért mondja azt, hogy Amerika mindenekelőtt. A reakciós jobboldal tekintélyt követel autonómia helyett. Az autoriter erők egyszerű igazságokkal csábítanak. Agresszívak, a valóság bonyolultságát személyes sértésnek állítják be. Így lesz a korszerű, liberális világból ellenség. Hazugságokkal árasztják el az olyan jelenségeket, mint a bevándorlás, az európaizálódás, a terrorizmus. A tények immár nem számítanak, csak az, hogy tekintélyelvű führerfigurák miként értelmezik azokat. Putyin és Trump saját identitást ígérnek a híveiknek és ez napjainkban rendkívül fontos téma lett, ám a baloldal elhanyagolta. A jobboldal pedig dörzsöli a tenyerét, mert átveheti a narratívát az igazságosság és szolidaritás ügyében. Majd meglátjuk, lesz-e valami belőle.    

Der Standard

der_standard.jpg

A Tony Blair nevét viselő londoni kutatóintézet azt várja, hogy a populizmus beépül a mindennapi politikába és további sikereket arat a választásokon jövőre, valamint 2019-ben is. Európa a hidegháború óta nem él át akkora változásokat, mint napjainkban, de nem biztos, hogy jó értelemben. A populista körök ugyanis várhatóan csak még jobban megerősödnek, és ez a demokrácia jövőjét veszélyezteti. A tanulmány azzal számol, hogy a java még csak ezután jön. Győztek ugyan Magyarországon és Lengyelországban, de ez az év nem sok babért termett számukra, pl. Franciaországban és Hollandiában. Ám ez semmiképpen nem egyenlő azzal, hogy megtört volna az irányzat. Éppen ellenkezőleg: az osztrákoknál a koalíció kisebbik tagjaként befutottak a szabadságpártiak.

Az olaszoknál igen jó esélye van a baloldali-populista Öt Csillag Mozgalomnak a márciusi választásokon, illetve az elemzés ugyanezt tartja 2019-ben Belgiumban a szélsőjobbos vallon pártról. Ha valóban ez következik be, akkor kell felkészülni arra, hogy a brutális populista politika a fő áram része lesz, ami azután messzemenő következményeket vonhat maga után. Nemzetközi szervezetek meggyengülését, vagy felszámolását, protekcionista gazdaságpolitikát, kemény kezet a menekültekkel szemben, a nemzeti identitás túlhangsúlyozását, a demokratikus normák megkérdőjelezését. Hogy hol ér véget a folyamat, azt e pillanatban nem látni. Az ellenstratégiát sok helyütt még ki kell dolgozni.

Reuters

unnamed_9.png

A világ ugyan jobbra fordul, ám közben haldoklik egy sor olyan párt, amely fontos szerepet töltött be a demokratikus világban. Ennek oka egy sor globális jelenségben keresendő, nem pedig a nemzetállam határain belül. Az USÁ-ban a Republikánus Pártot Trump kaparintotta kezébe, akinél gyakran az látszik, hogy a tekintélyelvűséget többre becsüli a demokráciánál. Németországban a szavazatok 40 %-át szerezték meg olyan, új pártok, amelyek nem kapcsolódnak az eddigi politikai vezetéshez. A briteknél polgárháború dúl: a szélsőbal irányítja a Munkáspártot. Franciaországban a margóra szorultak a régi nagy pártok. Olasz földön a márciusi választások után a szélsőjobb bekerülhet a hatalomba, ahogyan az Ausztriában is történt. Közép-Európában Lengyelország és Magyarország élén autoriter-populista erők állnak. A PiS halad afelé, hogy megbüntesse az EU, mivel eltért a liberális-demokratikus normáktól. És akkor még ott van Kína, Oroszország, Egyiptom és Törökország, amelynek vezetése nincs alávetve nyilvános, illetve intézményes elszámoltatásnak, ám népszerű és gúnyt űz a demokráciából.

A liberális értékek mind a mai napig a globalizáció részét alkotják, ám az ezeket támogató középpártok nagyrészt elvesztették kezdeményező készségüket, elpohosodtak. Bármi új manapság sokszor a civilektől, a nemzetközi szervezetektől indul ki, miközben a bérek minimum nem nőttek, a munkafeltételek viszont rosszabbodtak a fejlődő világból érkező verseny miatt. A vesztesek elnyomásként élik meg ezeket a hatásokat és a kormányok nemigen tudnak segíteni. Főleg a tekintélyelvű államokban a hatalom gazdái a nagyobb szabadság liberális programját erkölcstelennek, sőt obszcénnak tekintik. Ugyanakkor a jelenlegi nagy pártokat annak idején olyan kérdések megoldására hozták létre, amelyeknek semmi közük a mához. Ezért azután csak egyre nagyobb nehézségek árán tudnak alkalmazkodni, a tagságuk általában folyamatosan csökken. Lehet, hogy helyüket új erők foglalják el, de még az is elképzelhető, hogy az athéni demokrácia hihetetlenül bonyolult, digitalizált változata alakul ki, középpontban a polgárral.

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

A lap arra számít, hogy a Fidesz nyeri a jövő évi választásokat. A közvélemény kutatási adatokat ugyan ajánlatos a legnagyobb óvatossággal kezelni, mert azok az intézetek, amelyek földrengés-szerű győzelmet jósolnak Orbánnak, közel állnak a kormányhoz, vagy az pénzeli őket. Azon kívül a bizonytalanok számra olyan magas, hogy nehéz komoly előrejelzést adni. A Fidesz ezzel együtt a legnépszerűbb párt, ami újból kétharmadot eredményezhet számára, figyelembe véve a testre szabott választási törvényt és a többszázezer honosított határon túli magyar szavazatait. A miniszterelnök személye ugyanakkor rendkívül vitatott, mivel Orbán nyíltan Európa-ellenes megnyilatkozásokat tesz, gátolja a közös menedékpolitikát és a Soros elleni kampánnyal gyakorta egyértelműen antiszemita hangot üt meg. Ez idehaza még nem sokat ártott neki, a magyarok inkább a járványszerű korrupciót veszik rossz néven a kormánypárt vezetésének gazdagodása láttán. Mégsem a megosztott és kivérzett baloldal lehet veszélyes rá nézve, hanem a jobboldali-populista Jobbik.

Die Welt

die_welt_1.jpg

Az idén jó 50 százalékkal csökkent a menedékkérelmek száma Európában. Januártól szeptemberig majdnem 480 ezren folyamodtak menekültstátuszért, a múlt év hasonló időszakában ez az adat még 1,2 millió volt. A legnépszerűbb célpont továbbra is Németország, ott 137 ezren adták be a papírjaikat, míg Olaszországban 103 ezren. Ehhez képest Magyarországon össz-vissz 2445-en próbáltak menedéket kapni - derül ki az Eurostat jelentéséből. Ugyanakkor Európa-szerte a kérelmeknek csupán kevesebb, mint a felének adtak helyt első fokon. A múlt év 2. felében még 62 % próbálkozott sikeresen. Az idei első félévben azonban ez az érték visszament 48 %-ra, majd a 3. negyedévben 43 %-ra. De a németeknél 48 %-on állt meg a mutató a július és szeptember vége közti időszakban.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3113535623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2017.12.31. 09:20:33

A vallásos fiatal keresztény demokraták nevében szeretnék boldog új évet kívánni az összes itt regnáló szétlőtt ánuszu kétes származású mocskosszájú libsi trollnak és párhuzamosan üzemeltetett nickjeiknek! Köszönöm a vidám perceket amiket primitív létformájuk ellenére nagy meglepetésemre okozni tudtak!
Kapjátok be 18-ban is balf.szok!

+elllsőőőőőőő!

Cycmen 2017.12.31. 09:36:38

Merkel üzent Orbánnak! Kabaré ez a vén tehén, rosszul áll a szénája, de Orbánnak üzenget! Az amcsiknak miért nem üzengetett amikor lehallgatták?

Cycmen 2017.12.31. 10:39:38

"A kelet-nyugati szembenállás nagyobb baj az EU számára, mint a Brexit."

Hát ha ez baj, akkor az idiotizmus minden formáját csúcsra járató nyugat felhagyhatna a kelet lekezelésével, kioktatásával, baszkurálásával!
A legnagyobb talány előttem hogy Eu vezetőnek hogy kerülhettek ostoba, alkoholista, nyilvánvalóan dróton rángatott figurák akik semmilyen problémát nem oldanak meg soha hanem még jobban súlyosbítják a helyzetet és a rideg tények ellenére valami valóságtól elrugaszkodott blődséget nyomnak minduntalan!

a nagy hohoohooo 2017.12.31. 13:32:42

@Cycmen: Ezt szeretem bennetek:
" Cycmen
2017.12.31. 09:20:33
A vallásos fiatal keresztény demokraták nevében ......"....ezt a vallásos fiatal keresztény demokratákra olyannyira jellemző szerénységet ,hogy a legfontosabb "értéketek"

Megfosztanák Soros Györgyöt a díszpolgári címtől

Az ATV Start vendége Nacsa Lőrinc elnök, IKSZ.

www.atv.hu/videok/video-20170713-megfosztanak-soros-gyorgyot-a-diszpolgari-cimtol

Köszönöm a hsz-od ,könnyeket csaltál a szemembe az értelmi képességed csillogtatásával,a stílus maga az ember.
Egyszer mondaná meg egy lipsiző túlértelmes,hogy mi az a liberális,mit tartalmaz a liberális gazdaság és társadalompolitika ,de nem ,csak lipsi.Mindenki libsibolsikomcsi, aki nem a jelenlegi kormánnyal ért egyet. Pedig csak gondolkodik.
Tudod mit jelent a "liberális" kifejezés"? Nem? Akkor megsúgom: szabadelvű, szabadon gondolkodó, pártoktól független. Persze egyesek olvasatában Magyarországon a liberális azt jelenti, hogy baloldali, de ez csupán a ti saját hülyeségetek eredménye, nem a valóság.A legújabb kutatások szerint Földünkön már két emberfaj létezik. Az egyik a Homo Sapiens, ez mára kihalófélben van. A másik a Homo Birkaens, ezek egyedeit arról lehet megismerni, hogy bevesznek minden maszlagot. Sajnos, ezek vannak többen, és szaporodnak is rendesen. Legalább is kicsiny hazánkban...
Örvendek, hogy egy ilyen intelligens, magasan kvalifikált ember leereszkedett hozzám, agymosott paraszthoz.Meg persze azt is értem hogy a magadfajta IQ lightost miért zavarja annyira az értelem.
Javasolhatom ne szaporodj. Találj magadnak más hobbit. Például pöcsverés, herevasalás,faszméregetés ,távolbanézés. Annyi más dolog van még. Ne foglalkozz valós problémákkal még a végén bajod történik,értelem jut be a fejedbe.
Hogy maradsz életben, ha a Fidesz elbukik? te minden alkalommal beárazod magad, hogy mennyire ostoba vagy!Keresel újabb segget?
Nekem Lösimon "seggembe ragadt sok napos szaros vécépapirok" című keresztyényi eposza tetszett, jobban kifejezi a fidesz rezsim értékeit...

Lamlam 2017.12.31. 15:30:56

@Cycmen: Félő , hogy az egykori közöspiac részvevői kifogják agyalni azt a megoldást , ami nem jó nekünk , de nekik igen . Ettől függetlenül Brüsszel sem azért nyitott a volt keleteurópai országok csatlakoztatása felé , hogy segítsenek rajtuk . Egyszerűen szükségük volt új piacokra .Az engedetleneket most meg akarják regulázni . A jövő majd eldönti.

Lamlam 2017.12.31. 16:04:10

@a nagy hohoohooo:
Ewel a vaskos kinyilatkoztatással csak az a baj semmi köze a témához . Véleménye bár kinek lehet , de neked nincs , ellenben ki milyen , s mit csináljon azt Te pontossan tudod . Ezért tart itt az ország !

a nagy hohoohooo 2017.12.31. 19:04:16

@Lamlam: Éppen leszärni készültem az orbitális semmitmondásod ,közben megakadt a szemem ezen a jobboldali "ÍKÚ"vitézségen,most télleg,komolyan tudod azt,hogy azokat a:
"Egyszerűen szükségük volt új piacokra .Az engedetleneket most meg akarják regulázni ."
Mert ha tudod miért,miről van szó,akkor még nagyobb a baj,ott nyakon felül,ha nem ,csak sima tudatlanság .
Az Európai Parlament nem kíván beleszólni abba, hogy a tagállamok milyen alkotmányos berendezkedést működtetnek, így ezt Magyarország esetében sem teszik -
Az EU csatlakozás 90%-át a gazdád tárgyalta le,tudjuk Grazba kellett akkufeltölteni magát mert nem ő írhatta alá a csatlakozási szerződést.
Érdekes az,amikor egyesek szinte vágyódva bizonygatják : jobb volt az EU-ba való belépés előtt !Megszépült a múlt,pedig az ilyen emberkék még valahol a "tóban" ebihalak voltak, a gólya sem járt feléjük - nemhogy megélték volna azokat az időket.Ilyen nemzethy-ek lettünk!Nosza ki kell lépni: de utána csak könyöröghetünk a Nyugat felé,hogy működjünk együtt!Keletre pedig küldhetjük a "hagyományos" mezőgazdasági termékeinket - tessék megpróbálni,cca.2-3 év után lenne tapasztalat.Aki józan az a mai helyzetben is láthatja,hogy az Eu-s pénzek nélkül és a "böszme" által idekönyörgött gépkocsiszerelőipar nélkül 3-4 hónapon belül becsődölnénk, nosza,rá-rá hajrá!
Európa azt várná tőlünk, hogy ismerjük és tartsuk be az általunk is vállalt szabályait,de legyünk rugalmasak és kreatívak. Mindig próbáljunk a helyzetnek megfelelően vezetni, de sose felejtsük el bekötni a biztonsági övet.
Közérthetően ,tagja lettünk egy"úri klubnak",mit tagja?Szinte betörtük az ajtót vegyenek már fel!
És bár konkrétan nem volt leírva,hogy DEMOKRÁCIÁBAN(is,jobb társaságban egyébként sem)"NEM ILLIK A PADLÓRA KÖPNI",Orbán nap mint elköveti,szembeköpi a közös demokratikus értékeket és lábbal tiporja a saját népéét.
Nos, ez a biztonsági öv, ez nem tetszik Orbánnak, ez köti gúzsba a magyart, pedig a magyar ugye, szabadságszerető nép.
Orbán valószínűleg úgy képzeli, hogy ha most még nem is volna célszerű kilépni óriási talált pénzeket vár onnan a saját rezsimje fenntartására , el fog jönni az idő, amikorra a keleti nyitás lehetővé fogja tenni a kilépést. Majd akkor. Nem most,de nála ez csak egy pillanatnyi"megint báncsák a magyart"elmezavar és bekövetkezik.
Orbán legyen kedves a FideSS szektával együtt kihátrálni a"junióból", de az országot legyen kedves ott hagyni, ahol van. Köszönjük szépen.
Ellenkező esetben újra a vasfüggönyön belül találjuk magunkat,még a román határőr is visszazavarja a menekülőket.
Sok hülye orbánseggszolgálatos képtelen felfogni.
Az Unió nélkül bedőlne az állam.
Az EU valójában keres rajtunk, mégpedig nem is keveset, mi pedig nem szorulunk rá a pénzükre - mondta Orbán Viktor. Nézzük meg az Állami Számvevőszék jelentését 2015-ből, ami a kissé árulkodó, Magyarország EU-tagságának pénzügyi mérlege egyértelműen pozitív címet viseli. Az ÁSZ számai szerint EU-tagságunk első tíz évében 10 680 milliárd forint támogatást kaptunk, és 2 591 milliárd forintot fizettünk be:
keresnek az olcsó magyar munkaerőn?
mi ebben a meglepetés azok után, ha a magyar kormány támogatás címén akár többévi bértömeget is megelőz minden ide települni akaró cégnek?
Ha nemzethy erkölcseink nem bírják elviselni a multik rabszolgabéreit, akkor talán példát kéne mutatni a minimálbér megélhetési minimum fölé való emelésével, juttatások és egyebek még szélesebb körűvé való tételével.
Van egy sokkal egyszerűbb megoldás is, hosszú huzavonát, évekig tartó nyavalygás lehet megelőzni vele: legyen meg a szkeptikusok karácsonya, hagyjuk az uniót másra, lépjünk ki, szabjunk magas behozatali vámokat vagy egyszerűen ne adjunk ki importengedélyeket, de ezzel egyidőben teremtsünk fizetőképes keresletet az országon belül, hogy az exportra szánt holmijainkat itt tudjuk eladni, mert a viszonosság alapján vámmal és egyebekkel megterhelve nem lesznek többé piacképesek...
Eu pénz nélkül az ország csődbe megy!Mondjon már nekem egyetlen egy olyan beruházást országban ami nem eu s pénzből van??mert nincsen!Uniós pénz nélkül sajnos lassan már egy téglát sem lehet odébb tenni. Főleg, ha lölő a kivitelező.
index.hu/chart/2017/12/22/ertelmetlen_infografikak_mennyi_penzt_adtunk_az_eu-nak_es_ok_nekunk/
Tanulság:
A pulyka és a ló beszélgetnek.
"Bárcsak képes lennék arra, hogy felrepüljek annak a fának a tetejére"-
sóhajt a pulyka"-de nincs annyi erőm!"
"Nos, miért nem csipegetsz egy keveset az ürülékemből?"-mondja a ló. "Tele van tápanyaggal."
A pulyka megfogadja a tanácsot, és csipeget a ló ürülékéből.
Erre elég ereje lesz ahhoz, hogy a fa legalsó ágára felrepüljön.
Másnap megint csipeget az ürülékből, és eléri a második ágat.
Néhány nappal később a pulyka büszkén felrepül a fa legmagasabb ágára is.
Ekkor észreveszi őt egy vadász, aki fogja a puskáját, és lelövi.

A történet tanulsága:
A sok lósz@r felrepíthet a csúcsra, de ott tartani nem fog.
Nem is lehetne a mélymagyarság jelenlegi infantilis állapotát nélküled demonstrálni.

ManDownton 2018.01.01. 00:46:37

Igazán elhúzhatna ez a levtzézlett Madam a pi..ába. Amennyi kárt tett, több nemzedék kell, hogy helyrehozza. Több kárt tett, mint Hitler.

a nagy hohoohooo 2018.01.01. 09:37:42

@ManDownton: Sztem szórakoztató vagy,lehet ,hogy szadista disznó vagyok, de élvezem nézni a segghülye vergődésed bakker te gyengébb takonynáci vagy, mint gondoltam hehee... ha rádnézek tényleg egy illegális bevándorlót látok aki a Lipótról vándorolt ki a közéletbe épülésünkre heheee.
Kezdjük ott ,hogy Merkel nem hívta be a menekülteket,ő az életüket mentő szíreknek kínált menedéket amíg hazájukban nem rendeződnek a dolgok,Orbán szabadította rá a németekre amikor 3-4 ezer menekültek átvonatoztatott ,át BKV buszoztatott ellenőrzés és regisztráció nélkül a sógorokhoz,Orbán nem zárta le a balkáni útvonalat, hanem rátolta a menekültek százezreit Németországra, a horvátokra és az osztrákokra.
Hol engedte be őket ? Merre van Németországnak schengeni külső határa ? Azok jó része (kb. 400.000 fő) a mi déli határainkon lépett be.ahol a magyar buszok lerakták az ellenőrizetlen tömeget
Beengedett többtízezer menekültet, felszállíttatta őket Budapestre, ott megállíttatta őket mindenféle ellátás nélkül, majd elrohant Merkelhez könyörögni, hogy engedje be ezeket, mert humanitárius válság lesz nemsokára Budapesten. Merkel akkor követte el élete legnagyobb hibáját = megnyittatta a német határt, ahelyett, hogy beintett volna a felcsútinak, hogy "edd meg szart kedves barátom, amit odaszartál az ország közepébe.
Az EU milliárdokkal tömi ki ezt a tolvaj bandát,hogy a nemzetközi,és hazai
emberi jog szerint tisztességes menekültügyi eljárásokat folytasson le,aminek eredményeképp megszabják melyik ország fogadja be,vagy és AKÁR amennyiben úgy döntenek érdemtelenek a befogadásra,
VISSZA IS KÜLDHETIK A SAJÁT HAZÁJÁBA !
Ha átengedik őket aztán szétterelik őket különböző regisztrációs helyekre,orvosi felmérésekre, stb. akkor nem is lett volna balhé.
Azt kell eldönteni, hogy az illető jogosult-e védelemre. Aki igen, annak a nemzetközi és a magyar menekültügyi törvények alapján jár a menekült-, a menedékes-, az oltalmazotti- vagy a befogadotti státusz. Aki erre nem jogosult, azt vissza lehet küldeni vagy toloncolni hazájába. Miután szíriai, iraki vagy eritreai menekültek ügyét kellene elbírálnunk, a törvények alapján nekik jogi védelmet kell adnunk. Ha az 1294 embert a lakosságszám arányában osztanánk el az országban, akkor Kőszegre például 2 embert, Békéscsabára 8-at, Debrecenbe 26-ot, Budapestre pedig 227 embert kellene elhelyezni.

Az megvan, hogy NINCS folyamatos befogadás?
Az megvan, hogy már terv sincs ilyesmire?
Az megvan, hogy összesen 1294 emberről van szó és őket sem kell befogadni?

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.01. 12:53:04

"Jövő évi terveit illetően a politikus megismétli, hogy elválaszthatatlanul összekapcsolódik Németország és az unió jövője."

Ugyancsak elválaszthatatlanul összekapcsolódik Németorszag és a V4-ek jövője.

"A 27 tagállamot minden eddiginél jobban ösztönözni kívánja arra, hogy együtt maradjon."
z

Az együttmaradásnak a feltétele egy rugalmasabb unió, amelyben minden nemzet érvényesíteni tudja alapvető érdekeit, nem sértve a többiek ilyen törekvéseit.

"Merkel kiemeli, hogy a megfelelő válasz megtalálása része az eleven demokráciának. A német társadalom plurális, de közösek az alaptörvény értékei, vagyis, hogy tiszteletben kell tartani minden ember méltóságát, a szabadságjogait."

Ugyanígy a pluralizmus jegyében tiszteletben kell tartani az európai nemzetek termeszetes tagoltsagát, az uniót alkotó valamennyi nemzet eltérő erdekeit, különösen tekintettel kulturalis identitasukra es a még megmaradt szuverenitásukra.

"Most kell megteremteni a feltételeket, hogy az országnak 10-15 év múlva is jól menjen a sora, ami azt jelenti, hogy mindenkinek kedvezően alakul a sorsa. Ehhez a vezérlő elv a szociális piacgazdaság, a gazdasági eredményesség és a társadalom összetartása."

Ha ösztönzi olyan muzulmán bevandorlók tömeges betelepíteset, akik nem fogadjak el a befogadó ország törvényeit, kultúráját, vállását, akkor ez a tarsadalmi összetartas nem fog megvalósulni! Akkor sem, ha a tarsadalmi felemelkedes egyre nehezebb a liberalis demokraciakban.

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.01. 13:02:15

@a nagy hohoohooo:

Merkel első meghatarozo nyilatkozata 2015 augusztusának végén: „Németország minden szíriai migránst befogad”.

Merkel masodik meghatarozo nyilatkozata 2015. szeptember 5-én: „a politikai menedékjogra jogosultak befogadásának nincs felső korlátja”.

"Kezdjük ott ,hogy Merkel nem hívta be a menekülteket,ő az életüket mentő szíreknek kínált menedéket amíg hazájukban nem rendeződnek a dolgok......"

Az, hogy menedéket kínál, és az, hogy behívja a menedékkérőket, az a dolog lényegét tekintve /szemantikailag/ ugyanaz, azaz meghívó. Ehhez még szelfizett is a menedekkerőkkel, amihez joga van a wilkommenskultur jegyeben. A szírek esetében ez a meghívó sok millió embert erint a merkeli menekült ertelmezes szerint.
Băsescu volt román elnök pedig kijelentette, hogy ezekkel a nyilatkozatokkal, illetve a nyomaban megindulo, elsöprő erejű illegalis migracioval Schengen és a Dublini Egyezmény összeomlott.

"Orbán szabadította rá a németekre amikor 3-4 ezer menekültek átvonatoztatott ,át BKV buszoztatott ellenőrzés és regisztráció nélkül a sógorokhoz..."

Folytataskent a következőket kell leszögezni. Merkel azután agyazott meg ennek a mindent elsöprő erejű az illegalis migracionak, miután mar az első schengeni orszag Görögorszag nem tett eleget kötelessegenek. Ugyanis a migransok a balkáni útvonalon, Törökországon keresztül a schengeni területre először Görögországba lépnek be.
Görögország mar 2010. október 25-én a Frontexen keresztül kérte az Európai Uniót, hogy küldjön fegyveres gyorsreagálású határvédelmi csapatokat a görög-török határra az illegalis migracio fokozódasa miatt. A görög rendőrség először önállóan próbálta kezelni a helyzetet. Görögország nem, vagy csak kis mértékben fejlesztette szárazföldi határőrizetét, mivel minden támogatást a tengeri határok megerősítésére fordított.
Azonban a Frontex Poszeidón jarőrakcioja gyenge felszereltsége és alul finanszírozottsága miatt nem volt eredmenyes, a súlyos adósságválsággal küzdő Görögország a kellő uniós tamogatas elmaradasa miatt keptelen volt a műveleteket kellőkeppen finanszirozni. Görögorszag schengeni kötelezettségét nem teljesítette, nem próbálta meg megállítani a migránsáradatot, és a migránsok nagy részét nem regisztrálta. /2015 első félévében mindössze 6000 főt regisztráltak./ Ugyanakkor szervezett formában, szállították a regisztrálatlan migránsokat tovább.

A merkeli nyilatkozat es a kellő időben nyujtott lényegi unios segitseg elmaradasa vezetett a migrans káoszhoz! Ez utóbbiban is felelős a német kancellar, mert orszaga az eladósodott Görögorszagot lényegében magahoz lancolta és orszagat tartja az unió vezető erejenek!

"Beengedett többtízezer menekültet, felszállíttatta őket Budapestre, ott megállíttatta őket mindenféle ellátás nélkül, majd elrohant Merkelhez könyörögni, hogy engedje be ezeket, mert humanitárius válság lesz nemsokára Budapesten."

Ezzel szemben a helyzet a következő volt:

Angela Merkel nyilatkozatainak és a magyar hatarzar epítesenek híre eljutott a migransokhoz. A többség vagy megtagadta a magyarországi regisztraciót es a Magyarországgal való együttműködest, vagy regisztrált, de ezek es a menedekkkerelmet beadók túlnyomo többsege nem várta meg kérelme elbírálását, hanem még az elbírálás előtt elhagyta az országot.

2015. augusztus vegetől kezdodoen Magyarország az uniós menekültügyi jogszabályok miatt csak úti okmánnyal és ervenyes vízummal szerette volna tovabbengedni a migránsokat. Emiatt a Keleti palyaudvaron feltorlodo migráns tömeg tüntetésbe kezdett, a gyűjtőpontokról pedig kitörtek. A rendőrség a Keleti pu-on rekedt illegalis migransokat vonaton akarta a bicskei menekülttaborba szallitani, de a migránsok nem voltak hajlandók leszállni ott.

"Az megvan, hogy NINCS folyamatos befogadás?"

Csatold mar légyszíves azt az uniós jogszabályt, amely meghatarozza a befogadas felső határát! Lehet, hogy lemaradtam valamiről?

"Az megvan, hogy már terv sincs ilyesmire?"

Miert, eddig volt? Es ha volt, akkor mi a garancia, hogy ezutan nem lesz?

Lamlam 2018.01.01. 18:20:45

@a nagy hohoohooo:

Mivel másokat is lekezelően szólítasz meg , így Én sem vártam mást . Ezek szerint a Te IQ-d egyszerűen mérhetetlen .
index.hu/chart/2017/12/22/ertelmetlen_infografikak_mennyi_penzt_adtunk_az_eu-nak_es_ok_nekunk/
Ezt hoztad egy példának Ez a statisztika így félrevezető , mert az országban működő 6000-6500 német és kitudja mennyi angol ,francia , kínai , stb vállalatok a profitjuk 100%-át kimentik . Arról már meg sem merlek kérdezni , miért van az hogy ezt a csomó nyugati cég itt van , és ki hívta ide be! Vagy kéretlenül jöttek mint a nácik?
A politikai mézesmadzag az EU-csatlakozás után megszünt ugyebár , s attol fogva alárendelt szerepet tölt be az ország , meg fog is . Nem gondolom hogy az Orbán mindent jól csinál de a nagy ANGLIA miért is lépett ki ? , na meg akad itt más is . AZ orbáni politika a maga tekintélyelvüségével ellensúly Brüsszellel szenben , és miért ? -mert jogköröket vesznek el a tagállamoktól . Ez azt eredményezi , a brüsszeli tekintélyelv ott érvényesül , a tagországok meg elszenvedik . Hiú ábrándot kerget az aki azt hiszi hogy a "visegrádi 4-ek azonosak lesznek nyugateurópával"

Nem kérek mást , az embereket ne jellemezd , úgy hogy nem is ismered !
süti beállítások módosítása