B1 blogcsalád



Ha a Fidesznek lopsz a megbundázott közbeszerzésen, simán megúszod

2017. december 05. - ashwood

lelegezteto.jpgEsze ágában sincs bármit is tenni a kormánynak az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal – noha a szervezet sorra bukik le a megbundázott közbeszerzésekkel. Következmény természetesen nincs, csak kioktatás, ha valaki szóvá meri tenni a nyilvánvalót.

Orbán Viktor miniszterelnök a világ botrányát emlegette a parlamentben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) megbundázott, bebukott, megbüntetett közbeszerzése kapcsán. Még egyet is tudnánk érteni a vezénylő tábornokkal, ha saját bürokratáit, tolvajmódba kapcsolt végrehajtóit illette volna ezekkel a szavakkal. (Bár a világméretű jelző ez esetben túlzásnak tűnhet, hisz mindennapos esetről van szó a Fidesz-érában.) A kormányfő azonban nem rájuk gondolt, dehogy is. Arra, aki rá mert kérdezni, hogy is van a NER-ben az előre lezsírozott, lepacsizott közbeszerzések rendszere.

Történt, hogy az ÁEEK – amelyet azért hoztak létre, hogy az egészségügyi intézmények központosítottan, vagyis a remények szerint olcsóbban, intézhessék minden közbeszerzésüket – lélegeztetőgépre írt ki pályázatot. Ám a legolcsóbb ajánlatot gyorsan kizárták, nehogy valaki a narancsos körön kívülről is nyerhessen közbeszerzést. Az érintett élt jogorvoslati lehetőségével, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig el is kaszálta az ÁEEK tenderét. Olyannyira, hogy 50 millió forint bírságot is kiszabott a Központra – ezt természetesen adóforintból perkálta ki az ÁEEK.

Korábban pedig 16 kórház laborgépeinek beszerzését függesztették fel, miután a gyártók jelezték, hogy a kiírás korlátozza a tisztességes versenyt. A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt állandó vendég már az ÁEEK, minden három tenderükből kettő sáros valamilyen módon. Ennek megfelelően repülnek ám a tízmilliós nagyságrendű bírságok is.

A legújabb fordulat – már ha beszülhetünk egyáltalán ilyesmiről – az ügyben: az LMP-s Hadházy Ákos – akit sajátjai tolvajlása helyett vádolt Orbán idegen érdekek képviseletével – az iránt érdeklődött az emberminisztériumnál: lesz-e következménye az ÁEEK stabilan rossz, messziről bűzlően bundázott és lebukott közbeszerzési ügyeinek. A válasz természetesen a legfideszesebb: nem. Sőt, annyira nem – így az EMMI államtitkára, Rétvári Bence –, hogy Hadházy inkább szégyellje magát, hogy ilyesmi egyáltalán az eszébe jut. Hiszen a magyar közbeszerzéseknél tisztább átláthatóbb nincs egész Európában.

Nos, Kedves Rétvári államtitkár, ebben egyet értünk. Nincs tisztább és átláthatóbb korrupciós mechanizmus, mint amit a NER-ben felépítettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6213437071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2017.12.05. 11:51:15

Má nmegen loptak? Most a kórházból? Nekem már régóta gyanúsak voltak ezek a fideszisták! Az a hórihorgas szemüveges nagy gazembernek néz ki, a mosolygós a hóna alatt a libával már megtévesztőbb, de hát sunyik ezek na!

2017.12.05. 13:00:04

" Ám a legolcsóbb ajánlatot gyorsan kizárták, "

Csak szólok, hogy a versenyszférában is szokás , hogy a legolcsóbb ajánlatot kiszórják, mert az esetek nagy hányadában irreális és kockztatnák, hogy végül a megvalósítás kudarcba fulladna.
Van egy ilyen mondás is... Olcsó húsnak híg a leve. :)

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.12.05. 13:59:51

Megbuktak mert kedd van.

Bezzeg a régi szép időkben, mikor elprivatizált kórházakban fektettek a rommá adósított kórházakban folyosókra betegeket, és felezték az ágyszámot.

Ahhh...

Hofipisti 2017.12.05. 14:18:17

@Womb Raider: Nem csak a legolcsóbbat, de a legdrágábbat is együtt dobják ki, de a többit viszont TISZTESSÉGGEL!!! pontozzák, s ez alapján születik meg a döntés.

2017.12.05. 14:45:24

@Hofipisti: Igen, ez is előfordul. Ám a tisztességgel pontozáshoz hozzávenném azt is, hogy résen kell lenni, mert némely szemtelen multi hajlamos a többiekkel kartellbe lépve jól felverni az árakat és maguk közt leosztani a piacot, a beszerzéseket..Ingoványos terep ez, még a legjobb szándékkal is születhet kedvezőtlen döntés.
Nem mentegetni akarom a Ma Is Megbukott Fideszt, csak jelezném, hogy árnyaltabb a kép, mint ahogyan itt sugallni igyekznek.

Gedeon Vinklmann 2017.12.05. 23:57:23

Zocskos Fidesz .......kizárta a legolcsóbb lélegeztetőgép ajánlatot! Skandalum!
Ocsó lélegeztetőgépeket, és még olcsóbb vastüdőket mindenhova!

morpho 2017.12.06. 03:07:09

@Gedeon Vinklmann: Neked elég lenne egy gyógytea agyfasz ellen!

megamedve 2017.12.06. 06:07:30

@Womb Raider: ez hülyeség, nem lehet ezt automatikusan csinálni csak azért, mert ez az ajánlat a legolcsóbb, kivéve akkor ha a pályázatkiíró ezt előre kijelenti. (Illetve lehet, de annak a fenti per, és bírság lesz a következménye) De ennek amúgy nincs sok értelme, hiszen egy beszerzési pályázat pont arról szól, hogy megtalálod a feltételeknek megfelelő legolcsóbb beszállítót. Egy normális pályázat paraméterezve van, így az is, hogy hogyan kell igazolni az alkalmasságot. Ami ott le van írva, azt kell tudni teljesíteni.

2017.12.06. 06:40:08

@megamedve: Mondom... versenyszféra. Nem pályázatosdi. Kérnek egy adott munkára/anyagra/berendezésre árajánlatot , aztán nem feltétlenül az ár fog dönteni. Millió egyéb paraméter is fontos lehet.

Lajos Csánó 2017.12.06. 09:59:17

Talán nem véletlen,hogy sok sportban a legkisebbet és a legnagyobbat nem veszik figyelembe!

megamedve 2017.12.06. 19:43:48

@Womb Raider: Én pályázok versenyszférában, és közbeszerzésen is. Ha valahol kizárnának azért, mert a legolcsóbb ajánlatot tettem, egyébként szabályosan, azonnal megtámadnám, és meg is nyerném. Ilyen nincs. Pályázatot elbírálni, árajánlatot elbírálni ezer szempontból lehet (ami ezer szempontot előre rögzíteni kell a kiírásban, felkérésben), de pusztán azért kizárni valakit, mert a legolcsóbb, na azt nem.
Kár ezen rugózni, az eredeti kijelentésed hülyeség volt.
Off.

2017.12.07. 06:19:55

@megamedve: ; Oks... te már csak tudod. Megnyugtatlak, napi átlag 2 árajánlatot adunk, ami éves szinten elég sok, felére kb semmi reakció, 20%-nyit talán még egy körben megfuttatnak, pár kiegészítéssel, és ha 5%-ból lesz valami, az szuper. Közben azt sem tudod (hivatalosan) ki a többi pályázó,hányan adtak árajánlatot, milyen szempontok vannak valójában. Zömében német cég, néha egy-két indiai-francia-amerikai. Némelyik vissza sem jelez, de lehet, hogy 3 hónap után ír, hogy 21napon belül átadás. Nem olyan fekete-fehér a dolog, ahogyan te előadod. Bár ez a topic témáját illetően amúgy lényegtelen.
Perelgethetsz, de attól még miért is te kapnád a munkát? Csak mert a legolcsóbb? Ez lenne a az egyetlen és fő szempont? A megvalósítás színvonala, a referenciák, a megbízhatóság, a kapcsolódó szervízszolgáltatások??? Te is leírod, hogy ezernyi a szempont :)
süti beállítások módosítása