B1 blogcsalád



Hat kérdés - mielőtt eluralkodik rajtunk a rettegés

2015. szeptember 21. - Egyenlítő blog

A migrációs válság kapcsán csak abban lehetünk biztosak: nem rendelkezünk megfelelő mennyiségű és mélységű információval a helyzet tényleges megítéléséhez. Talán ezért is nagy az "írástudók" felelőssége, amikor frázisok puffognak napról-napra. 

Generációnk gazdasági és társadalmi problémákkal küzd, ám magyar és európai uniós állampolgárként van egyfajta biztonságérzetünk. Ennek a hajóján ütött léket egy számunkra ismeretlen jelenség. A Keletinél földön fekvő ezrek látványa, a tehetetlenség, hogy valakik, valahonnan, valamiért jönnek, és ugyan kapunk válaszokat a miértekre és hogyanokra, de azok nem kielégítőek. Gondoljuk végig, hogyan reagáltunk erre.

  1. Kevesen ugyan, de elszántan, erőn felül segítettek a földön fekvőknek.
  2. Sejtem, hogy ennél sokkal többen figyeltek együttérzéssel keveredő távolságtartással, mert lássuk be: egy lépéssel hátrább sajnálni mindig kézenfekvőbb.
  3. Sokan lehettek azok is, akikben a bizonytalanság és a félelem elegye már erősebb volt az együttérzésnél.
  4. Csak remélni merem, hogy a nyilvánosan, habzó szájjal gyűlölködők tábora jóval kisebb volt, mint a segítőké.

Meggyőződésem, hogy Németh Gábor főszerkesztői jegyzete

az egyre bizonytalanabb "mérsékelt közép" gondolatait foglalta össze.

Állításai nyomán úgy érzem, még többet kellene beszélgetnünk, vitáznunk, és főleg kérdeznünk, mielőtt végleg eluralkodik rajtunk a rettegés.       

1.) Menekültek vs. gazdasági bevándorolók - miért veszélyesek a buzzwordök?

A migráció kiváltó oka a biztonság hiánya, és itt csak az egyik tényező a fegyveres konfliktus miatti közvetlen fenyegetettség. Az érintett országok többségében nincs stabil politikai rendszer. Etnikai és vallási törésvonalak szaggatják a társadalom amúgy is gyenge szövetét. Fejlődésképtelen a gazdaság, amelynek esetleges hasznait az állampolgárok zöme nem tudja lefölözni. Ezzel a háttérrel gondoljuk végig a sztorit. A sztorit, amelynek szereplőit a kormány szóhasználatában két buzzworddel írják le:

  1. időnként "menekültek" (akiket sajnálunk és kötelesek lennénk segíteni - bár igazán ezt sem akarjuk),
  2. időnként pedig "gazdasági bevándorlók" (akiket nem szeretünk és hazaküldenénk - bármi áron).

A buzzwordök sajátossága: gyorsan terjednek és minél messzebbre jutnak, annál kevésbé akarják magyarázni őket. A menekültstátusz de jure jól körülírható kategória. A "gazdasági bevándorlás" nem ilyen. Évtizedeken át a befogadó Nyugat-Európa számolt ezekkel az emberekkel, akár potenciális munkaerőként is. E logika szerint minden háború elől menekülő ember lehet egyben potenciális "gazdasági bevándorló" is. Oda próbál eljutni, ahol jó eséllyel leginkább boldogulhat.

Ma viszont a hivatalos kommunikációban a "gazdasági bevándoroló" valamiféle ellenségkép része. Számomra ez következik a kormány szóhasználatából, és ezt egyszerűen nem lehet elfogadni.keleti.jpeg

(Kép: Népszava/Tóth Gergő)

2.) Nem tartják be, amit nem tudunk betartatni?

A több éve Európában élő, mondjuk pakisztáni származású taxisofőr Londonban, vagy az algériai gyökerű felszolgáló Párizsban megsértődne, ha egy "illegális hordával" azonosítanák (a kifejezés Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőtől származik, aki a közszolgálati tévében nyilatkozott a röszkei incidens után). Az, hogy másfél hónapja az európai politika nem tud mit kezdeni a koncentráltan, illegális határátlépéssel hozzánk érkező emberek csoportjaival,

egyszerűen impotencia.

Egyszer határzárral próbáljuk útjukat állni, máskor pedig vonatra, buszra ültetjük őket, csak menjenek tovább. Döntéshozóink Európa-szerte valóban nem tudták, hogy számíthatnak a balkáni migrációs útvonalakon érkezőkre? Nem volt összehangolt, következetes válaszuk? (tudjuk, állítólag Orbánnak volt - de erről majd később) Mit várunk azoktól, akik egy hátizsákkal, embercsempész hálózatokon keresztül, több ezer kilométeren át jönnek, teljes elszántsággal? Megtalálják a réseket azon a "pajzson", amiről még mi sem tudjuk, hogyan működtessük, ha egyáltalán lehet.

3.) A fátyol és ami alatta van: a civilizációk összecsapásának metaforája?

Egy liberális érzelmű embert bármi betiltása iránti igény legalábbis elgondolkodtat. Kifordítva: tiltsunk be mindent, ami úgy kezdődik, hogy tiltsuk be.

Ahelyett, hogy azt állítjuk: "a bevándorlók nem akarnak beilleszkedni", inkább tegyük fel a kérdést: Európa nyugati része talán kevésbé volt nyitott a XX. században, amikor sokan közülük mindent megtettek a beilleszkedésért? Valószínűleg nem. De időközben kitermelődtek a Párizs-környéki gettók és a hasonló zárványok - amelyekben a radikális szervezetek sejtjei jól érzik magukat. Egyelőre semmi nem igazolja, hogy a mostani migrációs hullám automatikusan ezeknek a szegregátumoknak adja az utánpótlását. Jóllehet,

liberális demokráciánk alapvető értékeivel összeférhetetlenek ezen zárt közösségek szabályai.

Meggyőződésem azonban, hogy adminisztratív eszközökkel ezt csak ideig-óráig lehetne szabályozni.

  1. Hogyan döntjük el, hogy az iszlám mely tradícióit tartjuk konformnak, és melyeket veszélyesnek?
  2. Meddig megyünk el: akár a vallás szabad gyakorlásához való jogot is megnyirbálhatjuk?

Ha egyszer elindulunk ezen az úton, alapvető értékeink kérdőjeleződnek meg.

4.) Mit jelent az, hogy Európának cselekednie kell?

Beilleszkedni képtelen tömegeket lehetetlen befogadni. De miféle jogosítványunk van, hogy a jelen helyzetben  kimondjuk  egyes emberekről, családokról, hogy képtelenek beilleszkedni? Semmilyen.

Mi következik ezután?

  1. Az európai útvonalak teljes lezárása, szigorú határellenőrzésekkel?
  2. Külön adminisztrációt alakítunk ki a "hasznos bevándorlók" kiválogatására?
  3. Kerítést építünk a Nyugat-Balkánra?

Még egyetlen európai politikustól sem hallottuk a jó válaszokat. Érthető követelés, hogy stabilizálják végre azokat az országokat, amelyek a migráció forrásai. Miféle stabilitásról beszélünk? Irak és Afganisztán példáján látszik: korántsem egyszerű a recept.

De tegyük fel, hogy valami csodaszer mégis megállíthatná a szíriai polgárháborút. Először az európai kül- és biztonságpolitika alapvető fordulatára volna szükség.

  1. Mikor hajtott végre az EU bármilyen katonai intervenciót Európán kívül, a NATO-ban túlsúlyos USA nélkül? Soha.
  2. Mit kezdünk az ENSZ BT-ben Oroszországgal? Ők Szíria kapcsán kicsit más kottából játszanak.
  3. És mi lesz a polgárháború után?

Az áhított demokráciaexport margójára: amikor a Közel-Kelet "stabilabb" volt (a mostani krízis optikáján keresztül: nem indított útnak tömegeket Európa felé), minimum autoriter, de inkább diktatórikus eszközökkel operáló vezetők dominálták. Az Öböl-országok - akikkel időnként szívesen üzletelne a kormány - sem éppen a klasszikus nyugati demokrácia útját járják. A stabilitásra pedig katonai, politikai, társadalmi és gazdasági értelemben együttesen van szükség. Ugyanez igaz a szubszaharai térség államaira is.

Vajon becsukhatjuk-e Európa kapuit azok előtt, akik a számunkra természetes biztonságérzetre vágynak?

5.) És mi lesz a saját biztonságunkkal?

Mindannyian félünk attól, hogy ellenőrizetlen tömegek Európába áramlása esetén nő a terrorveszély  kockázata is. Hiszen nem felejtettük el a londoni és a madridi merényleteket vagy a Charlie Hebdo elleni támadást. Amikor napról-napra nőtt a félelem, és a különböző európai országok hatóságai láthatóan nem egy összehangolt, végiggondolt forgatókönyv szerint jártak el, egyszerre a magyar közszolgálati (állami) televízió arról számolt be: Röszkén terroristát fogtak el. Ezt megerősítő kormányzati nyilatkozatok is jöttek, mikor végül sikerült tisztázni: nem egy ismert, "bejegyzett" személy került a rendőrség kezére, hanem a röszkei hangadók egyikéről van szó. Nem vitás, hogy a  jogszabályok alapján terrorcselekménynek minősül, ha valaki arra buzdítja társait, támadjanak az államhatárt védő rendőrökre. Nem vitás, hogy a rendőrség helyesen járt el, amikor elfogta ezt a személyt. És az sem vitás, hogy

ordas manipuláció azt emlegetni közmédiában: "terroristát fogtunk el",

mert a kevésbé szemfüles hírfogyasztók rögtön arra asszociálnak: már itt is vannak közöttünk, legalábbis a határainknál. Ha efölött átsiklunk, mert most különleges helyzet van, és amúgy megszoktuk, hogy a közmédia olykor csúsztat és gátlástalanul manipulál, attól ez még baj.

6.) Vesztettünk-e bármit Orbán Viktor igazságával?

Elmondhatjuk, hogy a magyar miniszterelnök kezdettől fogva következetesen képviselte álláspontját a kvótákról és a schengeni határok védelméről. A kerítést felépítettük, valahogy mégis a főváros köztereire került több ezer ember, akik egy Merkel-féle nyilatkozatra hivatkozva akartak továbbutazni Németország felé. Egyesek vonatra szállhattak, mások nem. Kaotikus állapotok alakultak ki

A rendőrségen kívül

az állam semmilyen formában nem volt jelen ekkor. Ahogyan Röszkén, a teljes határzár kialakítása előtt sem.

A kormány persze "rendet csinált", hiszen Magyarország állampolgárai azt látják, hogy az országba illegálisan belépők száma nem nőtt tovább. De milyen áron?

A narratíva, amelynek felépítése megelőzte ezeket az eseményeket, elég riasztó. Kezdődött egy nemzeti konzultációnak nevezett dm levelezéssel, és folytatódott egy plakátkampánnyal, ahol a bevándorlókról formált üzenetek állítólag az embercsempészeknek is szóltak (talán kimondhatjuk, ők nem olvasták ezeket). Persze tudjuk, az itthoni szavazóknak szóltak. Sikerült lassan tematizálni a közbeszédet, erősítve az idegenellenességet és a félelmet. Erre értelmes ellenzéki válasz nem született, csupán egy szellemes civil ellenkampány, amit azóta az események nyilván meghaladtak. A miniszterelnök összes nyilatkozata arról, hogy a nyugat-európai országok ide akarják majd visszaküldeni a menekülteket és Rogán Antal negatív utópiája (le sem merem írni miről, úgyis tudjuk), szintén belföldre készültek. Ahogyan azóta minden kormányzati megnyilvánulás, ideértve a szokatlanul erőteljes külügyminiszteri beszólásokat (megkérdezném Martonyi Jánost vagy Jeszenszky Gézát, mit gondolnak ezekről?), inkább való hazai fogyasztásra. Egyelőre két abszolút eredményt lehet elkönyvelni:

  1. a kormánypárt népszerűségvesztésének megállítását,
  2. és a kormány fellépése nyomán az emberek rendpárti igényeinek átmeneti kielégítését.

Félve merem megkérdezni: nekünk ez valóban elégséges?

Fodor Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr747805592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2015.09.21. 13:37:52

"Magyarország állampolgárai azt látják, hogy az országba illegálisan belépők száma nem nőtt tovább"

Leszámítva a beremendi, magyarbólyi, zákányi, letenyei stb. polgárokat.

Éhes ló 2015.09.21. 15:26:55

Menekültválság nincs is:
"2015. január 27., Együtt-közlemény:„A Fidesz azért akar a hazánkba irányuló bevándorlás nem létező problémájáról beszélni, hogy elterelje a figyelmet az ország valós problémáiról. Amíg »bevándorlóznak«, nem kell beszélniük a növekvő szegénységről, a középosztály folyamatos lecsúszásáról, és arról, hogy mindent átsző a korrupció, nemzeti adóhivatalunk elnökét emiatt az USÁ-ból is kitiltották. Magyarországon nincs bevándorlási probléma. Kivándorlási válság van. Több százezer honfitársunk hagyta el az országot az elmúlt öt évben, menekülve az Orbán-kormány által ránk hozott kiszolgáltatottság elől.

2015. február 4., Pápa Levente, az Együtt elnökségi tagja közölte: elvárják a Fidesztől, hogy adjon megfelelően előkészített válaszokat az ország legégetőbb problémáira, ne pedig álproblémákra adjanak álválaszokat. Ne azzal foglalkozzanak, milyen a bevándorlás Magyarországon, ami egy jelentéktelen probléma, hanem azzal, hogy 1956 után most van a legnagyobb kivándorlási hullám Magyarországon.

2015. február 4., a Demokratikus Koalíció közleménye: A Fidesz ötletel és álproblémákkal foglalkozik (…). A Fidesz az általa okozott problémákat és azok megvitatását kívánja elfedni az úgynevezett gazdasági menekültek új közellenségként való kikiáltásával. Ezt mi elutasítjuk.

2015. június 18., Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke szerint a Fidesz szánalmassá vált korábbi önmagához képest, hiszen míg Orbán Viktor 26 évvel ezelőtt a vasfüggöny lebontásával küzdött a szabadságért, addig most majdnem 180 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítéssel zárná el a „halál elől menekülőket”. A Fidesz ezzel végleg elköszönt saját múltjától és egyben jövőjét is megfojtotta. A bevándorlás egy álprobléma, amit a Fidesz kreált, az igazi gondot ugyanis a magyarok kivándorlása jelenti."
Forrás:
valasz.hu/itthon/eldolt-2018-ban-sem-nyer-a-baloldal-magyarorszagon-115060?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_jog_201509

Nem értem miről hablatyolsz itt, előbb beszéld meg az elvtársaiddal, hogy van, vagy nincs 220.000 menekült a határainkon átgázolva, autópáályákat lezárva, vasútvonalakat lezárva, pályaudvarokat elfoglalva, autóbuszokat, vonatokat, árokpartokat összeszarva, összeszemetelve minden helyet, ahol a hordájuk elvonult.

Utána ráérsz hazudozni.
Azt azonban ne feledd, hogy buktok stabilan 2006 ősze óta minden létező közvéleménykutatáson és választáson:
kozvelemenykutatok.hu

További vidám ajvékolást kívánok!

Anti Liberal 2015.09.21. 15:49:43

Milyen menekült válság????
A tetves gyáva bandát vissza kell zsuppolni Pakisztánba, Bangladesbe, Afganisztánba és legfőképp Szíriába meg Irakba.
A kurva anyjukat akarnak itt üdülni baszd meg amíg otthon harcolni kell??? Takarodjanak a picsába azokkal együtt akik segítik ezeket befészkelni magukat Európába.

paráznabillegető 2015.09.21. 15:53:25

"Mikor hajtott végre az EU bármilyen katonai intervenciót Európán kívül, a NATO-ban túlsúlyos USA nélkül? Soha."
első keresztes hadjárat?
smafu?

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.21. 15:54:02

Kedves Feri..

Orbán igenis sikerrel lezárta az EU határait.
Annak a kerítésnek a segedelmével, amit hónapokon keresztül fikáztatok, és amely megfelelő (azóta megszavazott) törvények segítségével tökéletesen betölti a funkcióját, az EU határok védelmét.

Ennek köszönhető az alábbi fejlemény is pl:
index.hu/kulfold/eurologus/2015/09/21/most_mar_a_mi_54_ezrunkon_osztozkodnak/
A legutóbbi hírek szerint az EU-s tárgyalópartnerek már letettek arról, hogy Magyarországon létesítsenek elosztó-központokat. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem leszünk „frontország”, és máshonnan fogják áthelyezni azt az 54 ezer menedékkérőt, akik az Európai Bizottság szeptember eleji terve szerint hazánkban jelentkezhettek volna az áthelyezési programra.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.21. 15:55:06

@Ballib Cenzúra:

Más.

Ami most zajlik az közönséges honfoglalás.

Megjegyzem Európa nem bírja a folyamatot megállítani, csak kitolhatja a túlélését 500-1000 évvel, ha a határokat lezárja.

Ahol több ember van, onnan hosszú távon oda áramlik a tömeg, ahol van erőforrás, és nincs elég ember.
Európába.
Ez fizika.

A kérdés a gyerekeink, unokáink túlélése, abban a közegben, amit ma Európának hívunk.

Anti Liberal 2015.09.21. 15:57:53

@Ballib Cenzúra: Nyílvánvaló hogy harcolni kell, és nem szavakkal.

paráznabillegető 2015.09.21. 16:00:04

@Ballib Cenzúra: lehet, hogy az unokád félig migráns lesz, hm?
kicsi cuki kapucsínó...

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.21. 16:02:34

Mégvalami Feri..

A habzó szájjal gyűlölködők tábora igazad van, kicsi.
Egy kicsivel kisebb, mint azoké az agyatlan ballibeké, akik az EU-t illegális bevándorlókkal szeretnék kontrollálatlanul elárasztani.

A legtöbben azok vannak, akik az illegális bevándorlásnak véget akarnak vetni, és a határok védelme mellett teszik le a voksot.
Szerencsére.

A ballib így csak újabb szavazókat veszít el, ha ismét letagadják a tényeket, mint tették (és teszik) azt a cigány bűnözés jelenség letagadása esetén is.

index.hu/belfold/2015/09/21/ipsos_erosodott_a_fidesz_nekik_all_a_zaszlo/

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.21. 16:04:31

@paráznabillegető:

Ez valami érv akar lenni, az izé ni...
Szóval mi mellett is ?

Ez valami olyasmi akar lenni, mikor egy ballib tolerancia bajnok élből cigányozza Orbánt, avagy buzizza a homofóbot ?

paráznabillegető 2015.09.21. 16:07:52

@Ballib Cenzúra: nem, nem.
hanem, hogy megeshet. oszt akkor mi lesz, mit írsz? :)

Brix 2015.09.21. 16:09:46

"A migrációs válság kapcsán csak abban lehetünk biztosak: nem rendelkezünk megfelelő mennyiségű és mélységű információval a helyzet tényleges megítéléséhez. "

Ez egyszerűen nem igaz. A mostani folyamatok már évekkel ezelőtt elkezdődtek. A iszlám világ legnagyob része, ma modernizációs válságban van. Elépesztő méretű népességrobbanás , tömeges munkanélküliség, felélt természeti erőforrások, természti katasztrófák vezettek a mostani forrongó állapotokhoz. Ekkora népességszaporulatnak egyszerűen nem lehet emberhez méltó körülményeket biztosítani, ezért nem lehet sem az iszlám extremizmusnak sem a folyamatos háborúknak gátat vetni.
Európa ebben a helyzetben egy dolgot tehet: a legmodernebb fegyverekkel és megerősített hadsereggel útját állni ezeknek az erőforrásokért betörő embermillióknak...

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.21. 16:16:36

@paráznabillegető:

Most arra célzol, hogy Hollandiában, Dániában, és Svédországban az 1-2%-nyi muszlim kisebbség követi el a nemi erőszakok túlnyomó többségét, és megerőszakolják a lányomat?

Esetleg arra, hogy egy Ahmed nevű migráns elcsábítja, és egy mecsetben elveszi, mint 3. feleségét ?

Hogy az unokámat az iszlám szerint nevelik majd, és arra oktatják a korán szerint, hogy a nem iszlamistákat, becsaphatja, megölheti ?

Mert mindhárom eset megtörténhet sok Európai apával.
iszlamallam.blog.hu/2015/09/13/tudta_hogy_a_koran_nagy_resze_onrol_szol

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.21. 16:22:53

A ballibaizmus alaposan leszerepelt az ügyben, ez a legjobb hír.

Európa pedig ébred a liberó rémálomból, ez a másik, még jobb hír.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.09.21. 16:31:32

Mondjuk bayert például rühellem,mert fideszbirka.
Viszont egyszer megkérdezte,hogy mi lesz ha az európai emberek ezt megunják és visszalőnek,stb?
Előbb utóbb ez lesz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.09.21. 16:32:52

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Mi van bazdmeg,idetaláltál?!
Ilyen későn?!
Mi lesz így a prémiumoddal?!

nu pagagyí 2015.09.21. 16:36:36

@Éhes ló: Szerintem a Fidesz már vagy két éve nem nyert időközi választást.

nu pagagyí 2015.09.21. 16:40:14

@Ballib Cenzúra: Nem sokat érhet a "keresztény értékrended", ha képtelen vagy átadni a gyerekeidnek.

nu pagagyí 2015.09.21. 16:41:39

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ha így haladunk, megint egyedül maradunk körbevéve ellenségekkel. Ez lenne a harmadik jó hír.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.21. 16:44:56

@nu pagagyí:

Nem, ez biztosan nem így lesz, mivel egész Európa ébredezik.

nu pagagyí 2015.09.21. 16:45:36

Orbán belepisilt a hordóba és azóta fennhangon szidja a bor minőségét. A panasz tehát jogosnak tűnik.

nu pagagyí 2015.09.21. 16:52:46

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: AZ EU-nak nincs értelme, ha minden nemzet felrúgja a közös vállalásokat, elveket és csak a saját érdekeit szeretné érvényesíteni. Vagy kirúgják Magyarországot az EU-ból vagy szétesik, ami a mi szempontunkból mindegy. Számunkra megszűnik egy önkorlátozó tagokból álló szövetség és ugyan egy darabig kellethetjük magunkat az orosz maci és a fejlett Nyugat közti pufferzónában, de előbb-utóbb valamelyik seggbe kúr minket, ahogy történelmi tapasztalatainkból ezt sejthetjük.

paráznabillegető 2015.09.21. 16:56:30

@Ballib Cenzúra: negyedik verzió.
összejön egy szinessel. aztán persze kibújik a szög a zsákból, de akkor már késő...

paráznabillegető 2015.09.21. 16:58:03

@nu pagagyí: nem leszünk se kirúgva, se az eu nem fog szétesni.
a seggbekúrás viszont meglesz! :)

maxell birka meghízott hegesztő 2015.09.21. 17:25:12

@nu pagagyí: Az EU megalakulásának eleve semmi értelme sem volt!

A megoldás egy Pánszláv Unió, ahol Bolgáriában működik a parlament, Oroszországban pedig a végrehajtó hatalom különböző ágai

S ekkor végre nyugalom és prosperitás köszönt majd egész Európára.

aleb19 2015.09.21. 17:35:27

europa az europaiake

Éhes ló 2015.09.21. 19:36:25

@nu pagagyí: ha az vígasztal, hogy jobbikosok és függetlenek nyernek, akkor légy boldog.
De a sanda ipse tudhat valamit, nem?
ipsos.hu/hu/news/erosodott-fidesz

VALAKI1969 2015.09.21. 21:09:49

Lőni, lőni,lőni...

Potyka Kálmán 2015.09.21. 21:15:54

a "pajzs" :DDDD

Mit csuinálsz, ha nem akarod, hogy valaki nálad lakjon? Hazaküldöd. Nem pajzsot tartasz elé, hanem hazaküldöd. Ez lenne az alternatíva.

A milliós menekülttáborokkal az a baj, hogy senki sem akarja a maga területén.-És mindenkinek igaza is van: egy milliós menekülttáborhoz százezres hadsereg kell arra az esetre, ha mondott menekültek fellázadnak, mert ők "a jussukat akarják". Hogy arról ne is beszzéljünk, hogy az unió valamiért garasoskodik menekültkérdésben.

Amíg ezzel valaki szembe nem néz, addíg persze "egészen bizonytalan" abban, hogy mégis mit is kellene tenni.

Nos, örülök, hogy a "bizonytalanságot" megengedheti magának a T. szerző. A magyar kormányok így "bizonytalankodtak" az elmúlt harminc év összes gazdasági és politikai kihívása kapcsán, az ismert eredménnyel.

Nos: ha nem tudod, milyen következmények várhatóak, akkor a legroszabbra kell felkészülnöd.

Ha nem csal a megérzésem a magyar kormány is ezt tette. Arra számít.hogy végsősoton egyedül marad a milliós tömeggel és ezért egy dologra öszpontosít: hogy ne maradjon egy menekült se az országban és megszűnjünk tranzit útvonalnak lenni. Ilyen nagyon egyszerű.

Erre lehet a nagy kognitív zavarban gyönyörű csomókat kötni. Csak minek?

átlátó 2015.09.21. 21:18:30

A faszom ki van már velük...vannak ugye azok, akik "vallástalanok"...na most, ha ezek a menekülők nem ide a nyakunkba akarnák varrni a szarukat, hanem otthon sem felkelők, sem kormányerők, sem kurdok, sem törökök, sem Is harcosok, nem egyéb milíciába eddig nem tartoztak, - akkor most ha egyesülnének ezek a mellesleg frissen bedolgozott séróval bíró fiatalemberek, akik egyik kezükben a blázzal, a másikban vízzel ballagnak a sztrádákon, na, ha ezek minde fegyvert fognának, akkor rendet tudnának tenni...nem kevesen vannak ehhez, de hát más nyakába belevarrni az eltartást sukárabb...tudom, tudom...ezeknek java része orvos, meg mérnök, meg a tanulmányait akarja befejezni és különben is...a család minden tagja már régen németben, svédben vannak, ő csak hozzájuk megy egyesülni...elmondom mi van. Lángszóró van kevés.

Willkommenskultur 2015.09.21. 21:44:40

1933 ellenséges kisebbség uralja a német médiát, de hazudozása kiver minden biztosítékot
1934 ellenséges kisebbség 'hadat izen' Németországnak

2015 ellenséges kisebbség uralja a német médiát, de hazudozása kiver minden biztosítékot
???

Béláné Hegedűs 2015.09.24. 22:42:33

Az emberek nem ok nélkül félnek. Aki megnézi azokat a tudósításokat, videokat, amelyek a nyugat-és északeurópai városokból való szörnyűségeket mutatják, joggal érzi úgy, hogy ezek mellett a borzalmak mellett eltörpülnek a mi hazai problémáink.Valószínűleg engem személy szerint ez a veszély már nem fog érinteni, mert öreg vagyok, de még meghalni sem tudok nyugodt szívvel a gyermekeim, unokáim, a dédunokám féltése miatt, akikre nem szeretnék egy muzulmán Európát, még kevésbé ilyen Magyarországot örökül hagyni.Aki még nem tette meg, az nézze meg videon a jeruzsálemi imámmal készült interjút, ami önmagáért beszél, megtudhatjuk, hogy mi a célja az iszlámnak, tekjesen nyíltan beszél róla.
süti beállítások módosítása