B1 blogcsaládMagyarországon rendszerszintű a korrupció - mondja Orbán embere

2019. május 23. - ashwood

394541.jpgOrbán a hazai reformellenes lobbicsoportok letörése helyett azonban intenzív ellenségkeresésbe kezdett Brüsszelben és a nagyvilágban és közben saját oligarchacsapatot épített – mondja az, akit a vezénylőtábornok személyesen nevezett ki a versenyhivatal élére.

Eddig sem volt különösebben nagy kérdés: a NER fundamentumát jelentik a kézből, pontosabban adómilliárdokból és uniós pénzből etetett házi oligarchák és az intézményesített korrupció. E világ működéséről most azonban olyasvalaki számolt be részletesen, aki Orbán kegyeltje, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fideszes elnöke volt. Az 1998-ban kinevezett Nagy Zoltán annyira hatékonyan végezte munkáját, hogy Gyurcsány is felhasználta a szocialista érdekkörök és lobbicsoportok megfékezésére - 2004-ben újabb hat évre kapott kinevezést. A 2010-es Orbán azonban már elküldte.

A Heti Válasz romjain megmaradt felületen most értékes interjút adott a hazai viszonyokról Nagy. Egyebek mellett kijelenti:

– A szociális piacgazdaság gyökeresen szemben áll a vezérelvű hatalomgyakorlás modelljével. Az erős, szabályozó állam mellett a tulajdon szabadságára, a szerződéses szabadságra, továbbá a verseny szabadságára, a decentralizációra épül; a kartellek és a monopóliumok magánhatalmának felszámolására.

– … a magyar társadalmat és gazdaságot durva monopolista struktúrákba, kartellező magatartásra kényszeríti a mostani Fidesz-kormányzat. Nem demokráciaszakértőként vagy jogvédőként, hanem közgazdászként mondom, amit mondok.

– … nem szeretjük a káoszt, de ebből nem következhet, hogy a gazdasági, politikai monopóliumok érdemessé válnak a rajongásunkra.

A korlátlan hatalom mindig, mindenütt és menthetetlenül túlkapásokhoz, rossz utak követéséhez vezet.

A hazai reformellenes lobbicsoportok letörése helyett azonban intenzív ellenségkeresésbe kezdett Brüsszelben és a nagyvilágban – és közben saját oligarchacsapatot épített. Az egészségügy és az oktatás központosításának például egyetlen érdemi hozadéka sincs. És elmondhatatlanul kitekert világkép az, amelyben az egészségügy reformja annyit jelent, hogy minden évben beígérünk egy újabb szuperkórházat. A közpénzek betonba öntése nem politika, csakis biznisz.

– … Beütött a Simicska-ménkű, mai nevén: a Mészáros-ménkű. Nyilvánvalóvá vált, hogy a nagypolitika nem védi meg azokat az állami vállalatvezetőket, akik ütközni mernek bizonyos lobbicsoportokkal. Sőt: egyenesen az előbbieket zavarja el. Ezt hívjuk rendszerszintű korrupciónak; amikor az állami csúcsirányítók és a közbeszerzések legfőbb nyertesei lényegében egy tulajdonosi körként működnek, és mindenkit eltakarítanak, akik blokkolják az ügymenetet.

Mészáros Lőrinc ugyan kimerészkedett a magyar tőzsdére, de ettől még ugyanúgy elbukna a globális piacokon, mint az elődje. Agyaglábakon álló óriásokról beszélünk.

– 

az építőipari piacon csak azért folyik érdemi küzdelem, hogy ki legyen a Mészáros Lőrinc-féle kör alvállalkozója, konzorciumi társa. Maga a felcsúti lobbi nem versenyez senkivel, viszont versenyre kényszeríti a potenciális beszállítóit, hogy lejjebb szorítsa a vállalási áraikat – s így a végelszámolásnál még nagyobb monopoljáradékot szakítson. A politikában is ez a modell működik: Orbán Viktor egyetlen célja, hogy ne vele, hanem egymással versenyezzen a többi játékos.

Pontos meghatározások, egy kereszténydemokarata konzervatívtól.

És egy utolsó megjegyzés, Nagytól, mielőtt elkezdődik a sorosozás: “Furcsa világban élünk. Azok a politikusok bélyegezgetnek másokat, akik egykor Soros pénzén képeztették magukat. Nincs miért foglalkoznom ezzel.”

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1714852312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuglóf. Az 2019.05.24. 16:18:13

A korrupció a VILÁGBAN rendszerszintű, mi itt pitiáner, töppedt mértékben műveljük. Még valami?

alöksz róz 2019.05.24. 16:22:39

@Sir Bates dö Hól: "okés, de most ők vannak hatalmon, sz'al pont leszarhatják, ha vitatni akarnák, de bazmeg egyetlen konkrét lépés nincsen ezirányba téve!" - vitáról volt szó, nem intézkedésről... ő van hatalmon, 2/3-a van, azt csinál amit akar. minek vitatkozna saját magával? :-)

sok lépést nem tettek, de az a kevés amit tettek (kevés segélyt kapnak és még azért is kell csinálni valami munkafélét) tetszik az embereknek (a magyaroknak), úgyhogy a továbbiakban pont leszarják.

_atpijkamo_ 2019.05.24. 16:32:28

@Kuglóf. Az: "A korrupció a VILÁGBAN rendszerszintű"

MAGYARORSZÁGON rendszerszintű.

A VILÁGBAN börtön, meg kivégzés jár érte.

alöksz róz 2019.05.24. 16:32:43

@Sir Bates dö Hól: miből gondolod hogy nem látja? vagy hogy nem merül fel benne?
nem nagyon van alternatíva, az a baj.

Blogolo Blogi 2019.05.24. 16:48:12

@Full metal burka: "Hat szerintem en meg mar ma leszavaztam zorbanra az EP valasztason. Nacsa"

Igazi hazafi vagy. Most pedig a kovetkezo valasztasig kussolsz.

atomic power 1986DucaDuca 2019.05.24. 16:51:32

@morpho:

"Világszinten nem is látszik."

Nominális GDP-t tekintve a 38. a világban. Olan országokat utasít maga mőgé, mint a Dél-afrikai Köztársaság, Chile, Finnország, Potugália, Csehország, Új-Zéland, Luxemburg...........stb. Nem sorolom továbbb.

Az eredményeiket patrióta gazdaságpolitikával, a kínai diaszpóra tehetségével és stabil kormányzással érték el.

Így indultak:

1. Iparosítás állami támogatással, csak azoknak, amelyek képesek kivitelre termelni, hogy be tudjanak kapcsolódni a nemzetközi gazdasági keringésbe
2. Megtiltották az importot és korlátozták a külföldi tőkét
3. A lakosságot magas kamatokkal ösztönözték a megtakarításra
4. Előbbi lehetővé tette, hogy olcsó hazai pénzből olyan cégeket hozzanak pozícióba, amelyek képesek a behozatalt helyettesíteni
5. Előbbiek lettek az exportképes vállalatok beszállítói
6. Előbbiek hazai tőketámogatással hatalmas konglomerátumokká fejlődtek
7. Előbbiek olcsó vagy ingyen hitelek segítségével léptek ki a világpiacra, ahol kíméletlen versenytársai lettek a nyugati cégeknek
8. Előbbiek egyre több külföldi befektetést generáltak, így vált Szingapur világgazdasági tényezővé

"Kínában az egy főre jutó átlagjövedelem nem éri el a világátlagot."

Most még nem. De nem is egy időben startoltak!

Aranka1973 2019.05.24. 16:56:13

@Sir Bates dö Hól: "ha elgépelnek egy rendelést egy helyiértékkel ingolstadtban, akkor a moi gdp vagy szárnyal, vagy zuhan"

Ja, és ha valaki elfingja magát Mountain View-ban, Kaliforniában, akkor az ír GDP szárnyal vagy zuhan. Hiába lett az egyik legmagasabb GDP/fővel rendelkező uniós ország Írország, az ő GNI-juk (bruttó nemzeti jövedelmük) is alig több mint 2/3-a a GDP-jüknek (bruttó hazai terméküknek).

De persze nem a Google az egyetlen külföldi cég, ami hirtelen "gazdasági csodát" okozhat náluk:
www.theguardian.com/business/2016/jul/12/irish-economic-growth-revised-figures-foreign-investment-aircraft

atomic power 1986DucaDuca 2019.05.24. 16:57:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Na de Szingapúrt nem egy g........i vezette, akit csak az ország romlása, eladása, és a saját gazdagodása érdekelt."

A 2003-2009 közötti időszakról beszélsz, ugye? Amikor sikerült annyi plusz államadósságot felhalmozni, ami Horvátország háborús veszteségével ért fel és újabb eladósódás nélkül államcsőd fenyegetett Magyarországon?

Aranka1973 2019.05.24. 16:57:38

@B60: Látod, lipsikém, érdemi mondanivaló vagy érvek hiányában nem tudsz mást, csak személyeskedni. Szánlak.

_atpijkamo_ 2019.05.24. 17:01:14

@atomic power 1986DucaDuca: "A 2003-2009 közötti időszakról beszélsz"

Beszélhetnék, de most az emútnyócévről beszélek, amikor Ondó Viktor tette tönkre az országot. Gyúrcsány gazdádtól már nem kell félned, a hatalom közelébe se kerülhet többet.

_atpijkamo_ 2019.05.24. 17:02:35

@Aranka1973: "az ír GDP"

Elcserélném bármikor az ír GDP-t a magyarral, vagy az ír vezetést a magyarral. :))

taga.20 2019.05.24. 17:15:21

@alöksz róz: mi van retek, mi a stájsz?

vasárnap a dékára szavazol?:)))

taga.20 2019.05.24. 17:17:25

@Aranka1973: sajnos aranyka,

az a véleményünk , hogy egy sötét , agymosott provokátor vagy !

evan:)

csüngőhasú norvégbáró 2019.05.24. 17:29:37

@Aranka1973:

"Ja, és ha valaki elfingja magát Mountain View-ban, Kaliforniában, akkor az ír GDP szárnyal vagy zuhan. Hiába lett az egyik legmagasabb GDP/fővel rendelkező uniós ország Írország, az ő GNI-juk (bruttó nemzeti jövedelmük) is alig több mint 2/3-a a GDP-jüknek (bruttó hazai terméküknek)."

erre van eszed, de annak utánanézni, hogy a retkes csuti cziggány és bandája mennyit lop, már nincs?

rohadtál volna+ any@dba. ez nem személyeskedés te fidesspatkány, csak már elég abból, hogy a nemzet főtolvaját így nyalod nyilvánosan.

féreg.

midnight coder 2019.05.24. 17:32:59

@baldoc: Fordot nem kellett államilag tolni, de azért van a világ történetében pár nagy vagyon, aminek a keletkezésére nem feltétlenül lehet büszke a gazdája.

csüngőhasú norvégbáró 2019.05.24. 17:33:31

@atomic power 1986DucaDuca:

"A 2003-2009 közötti időszakról beszélsz, ugye? Amikor sikerült annyi plusz államadósságot felhalmozni, ami Horvátország háborús veszteségével ért fel és újabb eladósódás nélkül államcsőd fenyegetett Magyarországon? "

nyilván ez, meg az is mentség O1G és retkes fidess bandájának lopására, hogy kádár Jánosunk is volt.

hát persze, az anyádat...

soros soros migráncs migráncs O1G nem is finnyás! lop amit csak ér.

midnight coder 2019.05.24. 17:35:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nézd meg Szlovéniát, faszkalap. Vagy Csehországot."

Nos, nem tudom ők hogy csinálták, de a gengszterváltás előtt ott is szocializmus volt, 0 darab kapitalistával, most pedig ott is kapitalizmus van, sok-sok kapitalistával. Az állami vagyon valahogy ott is átkerült magánkézbe, és ez az átkerülés jellemzően nem annyira úgy történt jó eséllyel ott sem, hogy az udvart felsöprő melós szerezte meg a gyárat.

6.Lenin 2019.05.24. 17:35:46

@csüngőhasú norvégbáró:

Hú, de kemény fickó lehetsz. Már az oviban is téged vert mindenki?

midnight coder 2019.05.24. 17:36:21

@morpho: Most éppen főleg a szocik lopásait védtem.

alöksz róz 2019.05.24. 17:40:54

@taga.20: jobb programot is el tudok képzelni egy szar eu-s szavazásnál. nem az ep-ben dőlnek el a dolgok... nem is értem, minek van ep.

oszt veled mi van, nyomi, várod már a választási győzelmi pártgyűlést, mi? :D
aztán nehogy megint ordibáljatok meg balhézzatok a móriczon a többi dk-s nyuggerrel, mert megharap valaki

Szűtté mamá? Szűjjé! 2019.05.24. 17:41:00

@nemecsekerno_007: Tudom, hogy fideszes vagy, de azért ennyire hülye csak nem lehetsz, amit ide leírtál... Ja, de mégis.

nincs1itt 2019.05.24. 17:42:20

@taga20: ne legyél már negatív!

atomic power 1986DucaDuca 2019.05.24. 17:45:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Beszélhetnék, de most az emútnyócévről beszélek, amikor.............Viktor tette tönkre az országot."

Vicces ember vagy Te!

Azzal tette tönkre az országot, hogy az országok kockázatosságát mérő CDS felárat levitte a 2009-es 600 bázispont feletti értékről 100 bázispont alá?

/olasz CDS felár: 217, görög: 329/

Vagy azzal, hogy a központi adósság devizaaránya tavaly 20 százalékra mérséklődött szemben a 2011-ben tapasztalt 50 százalékkal?

Vagy azzal, hogy a gazdaság nettó külső adóssága, vagyis a vállalatok, bankok, lakosság és az állam külföldi szereplőkkel szembeni hiteltartozása folyamatos csökkenés után 2021-re nulla százalék közelébe csökken?

Soroljam még?

taga.20 2019.05.24. 17:47:19

@alöksz róz: igazad is van fityesztalpas!
szar az egész eu, szerintem is putyinlandhoz kéne csatlakoznunk.

ott öröm és bodottág van:)

taga.20 2019.05.24. 17:50:17

@nincs1itt: jó nem leszek:)

hollandiából jó hírek jöttek, és most hallottam, hogy a polákoknál is szopóágon van a helyi fityesz.

te mész vasárnap savazni?

2019.05.24. 17:50:19

@Sir Bates dö Hól: "egyet komolyan nem értek: aki nem pénzért jár ide kiállni a ner mellett, az nem hiszem, hogy nem látja, hogy amíg csak ez a migránsozás van napirenden -ami csak arra jó, hogy elterelje a ner-elit lopásairól a figyelmet-, addig nem lehet semmi mást megvitatni. "
Az a baj, hogy ezt az ellenzéki oldal pártjai sem értik és amíg ez így marad, addig a Fidesz nyer, sőt egyre inkább nyer.
Ha van egy idióta társaság, mint most az ellenzék és azt mondja, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor onnantól kezdve senki sem ihat vizet, akkor már nem sok értelme van azon vitázni, hogy a pörköltbe mennyi sót és egyéb fűszert tegyünk, de az sem lényedes, hogy éppen ki lopja el hagyma felét.
de, pl. Ha lett volna pl. esze Vonának és nem megy át full liberálisba, hanem marad jobb oldalon, akkor 2022-ben szinte biztos, hogy nyert volna.
Az azért látszik az elmúlt 15 év kutatásaiból, hogy itt liberális pártgyőzelem a csodával lenne határos, ezt az SZDSZ lerendezte 1994-ban. A jobboldal támogatottsága ~60-65% körüli rendszeresen.
Az, aki nem pénzért jár ide, az azt szeretné megérteni, hogy mi a nyavalyát nem lehet ezen nem érteni.

csüngőhasú norvégbáró 2019.05.24. 17:52:51

@atomic power 1986DucaDuca:

"Azzal tette tönkre az országot, hogy az országok kockázatosságát mérő CDS felárat levitte a 2009-es 600 bázispont feletti értékről 100 bázispont alá?"

ebből a nyugdijas az átlagember kb. annyit lát, hogy a kancsal fasz és a csutti czigány összehozta megint majd a 330 as eurót, és a burgonya kilója 500 huf.

tehát menj a ku..a anyádba a cds felárral, meg a statisztikákkal, ha pl egy fiatalnak esélye sincs önálló albérletre, megélhetésre.

ez alól kivétel pl a csutti cziggány családja, haveri köre, strómanjai.

ez a lényeg, a tolvaj geci gazdád jól él, kb. 1 millió magyar meg mélyszegénységben, na azok is fosnak a cziggányod csoda autógyáras gdp- jére.

és rád is.

alöksz róz 2019.05.24. 17:56:07

@taga.20: csak tudnám minek fórumozol, ha még olvasni se tudsz?

és félanalfabéta létedre szavazati jogod van, elképesztő...

alöksz róz 2019.05.24. 17:57:11

@taga.20: na milyen fontos kérdések dőlnek el az ep-ben, te nagyokos dk-s? :D

taga.20 2019.05.24. 17:57:45

@alöksz róz: na meséjj fityeszpatkány, mit nem értettem az agyhalott kommentedből?

2019.05.24. 17:57:52

@teleorman: "„Ha húszévesen nem vagy liberális, nincs szíved, ha negyvenévesen nem vagy konzervatív, nincs eszed."
Magyarul minden normális ember liberálisként kezdte az életét, .. régebben, .. ma már van tapasztalat, ezért ez az állítás már nem állja meg a helyét.

alöksz róz 2019.05.24. 18:00:12

@taga.20: neked nem kell érteni semmit. minek neked olyan, köpködni értelem nélkül is tudsz.

alöksz róz 2019.05.24. 18:01:10

@taga.20: fingod sincs még az eu-ról se :D

csüngőhasú norvégbáró 2019.05.24. 18:03:32

VASÁRNAP MONDJ NEMET

A FŐSTRÓMAN STADDIONCZIGGÁNYRA

A NEMZETI LOPÁSRA

TIBORCCZ ÉS MÉJSZAROS LÖLŐ MILLIÁRDJAIRA

A GOEBBELS-I ÚSZÍTÁSRA

AZ INTÉZMÉNYESÍTETT MEGFÉLEMLÍTÉSRE

A ROHADÓ KÓRHÁZAKRA

A ROTJADÓ OKTATÁSRA

A KINYÍRANDÓ MTA -RA

A MEGFIZETHETETLEN ALBÉRLET ÉS LAKÁSÁRAKRA

A 330 FELETTI EURÓRA

AZ ELLOPOTT NYUGDÍJADRA

A KINYIRT LAKÁSTAKARÉKPÉNZTÁRAKRA

ÉS A FIDESS, MOND NEM!! ELÉG A LOPÁSBÓL, ELÉG A STADDION-CZIGGÁNYSÁGBÓL!

B60 2019.05.24. 18:08:23

@Aranka1973: te szerencsétlen, mond már meg kik a LIPSIK? Egy sötét bunkó vagy aki csordában jár ide hörögni. Buta ,ostoba és primitív emberek vagytok , orbánc kellően agymosott benneteket.

2019.05.24. 18:12:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nézd meg Szlovéniát, faszkalap. Vagy Csehországot. Vagy bármely másik posztkommunista EU országot, ahol nem hozta vissza a főgeci a Kádár rendszert. "
Ezt állítják itt még sokan, hogy a csehekkel egy szinten voltunk 2002-ig, 2010-ben meg már a hátukat se láttuk, mert a "főgeci visszahozta Kádár rendszert".

Cycmen 2019.05.24. 18:13:48

@alöksz róz: és félanalfabéta létedre szavazati jogod van, elképesztő...

Uggyan már! Három kereszt amikor átveszi a szavazólapot, azon meg egy kereszt a szegfűre! Ezt még taga is abszolválja.

alöksz róz 2019.05.24. 18:28:58

@Cycmen: de az se baj, ha szavazólapra is három keresztet rajzol

nincs1itt 2019.05.24. 18:29:20

@taga.20: naná, hogy megyek és az összes eu szkeptikusra eccere fogok voksolni!

BOLDOG NEGYEDIK KÉTHARMADOT LIPSIK ! 2019.05.24. 18:31:26

@B60: A LIPSI a libsi kissé modoros változata. Jobban lehet lenézöen, megvetően mondani, főlleg ha két p-vel LIPPSI-nek ejtik.
A jelentése meg közismerten : Mocskos hazaáruló, tolvaj, sorosbérenc arabszopo, nihilista geci balliberális.

Cycmen 2019.05.24. 18:34:45

@alöksz róz: Ja háromesélyesre veszi mert azt hiszi hogy tippmix! :D

Cycmen 2019.05.24. 18:37:24

@BOLDOG NEGYEDIK KÉTHARMADOT LIPSIK !: A kódolt antiszemita változat LIPPSHITZ.

2019.05.24. 18:40:13

@taga.20: 'hollandiából jó hírek jöttek"
A szocdemek EU listavezetőjének pártja akár öt képviselőt is küldhet az Eu- parlamentbe a másfél Magyarországnyi lélekszámú Hollandiából.
Ha a Fidesz ilyen "nagy sikert" érne el vasárnap, Orbán felkötné magát.

_atpijkamo_ 2019.05.24. 18:44:38

@Tényelek: "a csehekkel egy szinten voltunk 2002-ig, 2010-ben meg már a hátukat se láttuk, mert a "főgeci visszahozta Kádár rendszert". "

Kevered az időpontokat, faszkalap. 2010-re a középmezőnybe csúsztunk vissza, a főgeci akkor lépett a képbe, és csinált Magyarországból sereghajtót.

_atpijkamo_ 2019.05.24. 18:46:21

@atomic power 1986DucaDuca: "Azzal tette tönkre az országot"

Azzal tette tönkre az országot, hogy Magyarországot az EU legszegényebb államává tette. Az oktatás szétverésével meg biztosítja, hogy pár emberöltőig ne is kapaszkodhassunk feljebb.

atomic power 1986DucaDuca 2019.05.24. 19:05:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Azzal tette tönkre az országot, hogy Magyarországot az EU legszegényebb államává tette."

A 2008-10-es időszakhoz képest sokat javult Magyarország általános hangulata, az elmúlt évtizedben a vizsgált országok közül a 9. legjobban növekvő boldogságindexe a magyar. Ez ellentmond a Te véleményednek!

Független szakértők által készített HCR:

Happiness Country Rankings 2010-2012 : Magyarország a 110. helyen
World Happiness Report 2018: Magyarország a 69. helyen

photius.com/rankings/happiness_country_rankings_2012.html

s3.amazonaws.com/happiness-report/2018/WHR_web.pdf

Ami leginkább számít a boldogság érzetben:

- az élet anyagi feltételei
- egy főre jutó GDP
- várható egészséges élettartam
- közösség, család

2019.05.24. 19:08:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
2002-ben az éves adósságszolgálat ~480 mrd forint volt, 2010-ben ~2600 mrd forint. Ezt sikerült leszorítani már a ~1100 mrd forintra.
2002-ben a csehek egy picit jobban álltak mint mi, a szlovákokkal egy szinten voltunk, a lengyelek egy kissé rosszabbul álltak.
Ki kell számolni, hogy mennyivel állnánk most előrébb önmagunkhoz képest, ha nem kell a bankároknak kifizetni a 2002-2010 között felvett hitelek után ~9500 mrd forintot pluszban a 2002-es állapothoz képest.

_atpijkamo_ 2019.05.24. 19:22:53

@atomic power 1986DucaDuca: "A 2008-10-es időszakhoz képest sokat javult Magyarország általános hangulata"

De közben a legszegényebbek lettünk. Bűvészkedhetsz mutatókkal, találhatsz néhányat, amivel nem mi vagyunk a tökutolsók. De ez nem szépít sokat azon, hogy a geci tönkretette az országot.

illaim 2019.05.24. 19:24:06

Nyüszít a fidess SA csürhéje, és a beírásaik szerint a saját anyjukat is lekurváznák, ha a hivatalos propagandával szemben nyilatkozna! LOL

_atpijkamo_ 2019.05.24. 19:24:48

@Tényelek: "Ki kell számolni, hogy mennyivel állnánk most előrébb önmagunkhoz képest, ha nem..."

... a kurcsány és a geci vezetné az országot? Hát kétszer jobban állnánk, például a csehek kétszer akkora fejlődést mutattak fel.

atomic power 1986DucaDuca 2019.05.24. 19:49:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"De ez nem szépít sokat azon, hogy a g-----i tönkretette az országot."

Makrogazdasági paramétereket tekintve Magyarország helyzete sokat javult. Az igaz, hogy ennek a javulásnak az eredményei nem egyformán érintik a különböző társadalmi rétegeket.

2005-ben még csak 20 528 milliárd forint volt a háztartások pénzügyi vagyona, ez azóta több mint a duplájára nőtt.

Egy ország lakosságának vagyoni helyzetét jól megmutatja, hogy a háztartások mekkora megtakarítási képességgel rendelkeznek.

Ennél fontosabb a tendencia: 2013 óta a megtakarítási képesség emelkedése uniós átlag feletti.

Sajnálom, hogy Te ebből kimaradtál és a szegényedés folyamatát kellett megélned.

_atpijkamo_ 2019.05.24. 20:00:53

@atomic power 1986DucaDuca: "Makrogazdasági paramétereket tekintve Magyarország helyzete sokat javult."

Kár, hogy nem lehet megenni a makrogazdasági paramétereket. Ha Szlovákiával és Romániával hasonlítod össze Magyarországot, nincs olyan paraméter, amiben mi lennénk a jobbak.

"Egyetlen ábra összefoglalja, hogyan csúszunk le a régióban"

hvg.hu/gazdasag/20170707_Egyetlen_abra_osszefoglalja_hogyan_csuszunk_le_a_regioban

morpho 2019.05.24. 20:06:57

@atomic power 1986DucaDuca: Singapur jelentéktelen, Kína pedig meghalna a japán, usa eu működőtőke nélkül.

BiG74 Bodri 2019.05.24. 20:13:53

Szerintem a fegyelmezett költségvetés, a folyamatosan javuló világgazdasági környezetben, nem ad felhatalmazást a mértéktelen lopásra, herdálásra, az egészségügy, az oktatás leépítésére, az arrogáns kivagyi kurmányzásra.

atomic power 1986DucaDuca 2019.05.24. 20:25:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Ha Szlovákiával és Romániával hasonlítod össze Magyarországot, nincs olyan paraméter, amiben mi lennénk a jobbak."

De miért ezzel a két országgal hasonlítod össze? Ezeknek az országoknak a GDP arányos államadossága 2010-ben, Románia 29,7%, Szlovákia 41,2%.

Magyarországé 80,2% volt. Ez olyan, mintha három futóból egynek ólom mellényben kellene futnia és mérnéd az idejüket.

Miért nem Portugáliával vagy uram bocsá! Görögországgal hasonlítod össze?

Nézd meg, Portugália GDP arányos államadossága 2010-ben 96,2% volt, nem sokkal több, mint a miénk, azóta feltornázták 125,7%-ra!

"Hát kétszer jobban állnánk, például a csehek kétszer akkora fejlődést mutattak fel."

2010 óta a GDP volumenének változása 2017-ig bezárólag:

Csehország: 15,5%

Magyarország: 16,5%

Miről beszélsz?

nincs1itt 2019.05.24. 20:32:50

@taga.20: csak itten nincsen semmi segíccségem, hogy kire kell ixolni! bezzeg mo.-on!

taga20 2019.05.24. 20:40:25

@nincs1itt: senki nem mondta neked, hogy költözz oda a hanyatló nyugatra:)

ja és stráhéra már ne próbálkozz szavazni, me ő má ibizán tolja a porcukrot a habonyárpival:)))

atomic power 1986DucaDuca 2019.05.24. 20:40:55

@morpho:

"Kína pedig meghalna a japán, usa eu működőtőke nélkül."

Ez lenne a kölcsönös megsemmisítés. Egyébként a Kína az USA legnagyobb hitelezője.

2019.05.24. 20:49:18

@atomic power 1986DucaDuca: "Egyébként a Kína az USA legnagyobb hitelezője."

Hazudsz.

taga20 2019.05.24. 21:02:22

@Tarlós elvtárs patkányos városa: jó, me már azt hittem, hogy teljesen meghülyültél:)

BiG74 Bodri 2019.05.24. 21:09:35

@taga20:
De vízet! A kanálisból! Szenteltet!

Aranka1973 2019.05.24. 21:12:01

@Tarlós elvtárs patkányos városa: ">>Egyébként a Kína az USA legnagyobb hitelezője.<<

Hazudsz."

Így vitatkozik egy szofisztikált lipsi?

A külföldi kézben lévő adósságot tekintve jelenleg "Kína" a legnagyobb hitelező
www.statista.com/statistics/246420/major-foreign-holders-of-us-treasury-debt/

De a US Treasury is tesz közzé adatokat (txt-ben):
ticdata.treasury.gov/Publish/mfh.txt

Aranka1973 2019.05.24. 21:24:09

@B60: "te szerencsétlen, mond már meg kik a LIPSIK?"

Te és az itteni elvtársaid !

Tudjuk, hogy ti magatokat inkább " liberálisoknak " szeretitek hívni, de az túl hosszú, ezért hívunk titeket inkább lipsinek !

Aranka1973 2019.05.24. 21:25:35

@csüngőhasú norvégbáró: "rohadtál volna+ any@dba. ez nem személyeskedés te fidesspatkány"

De, ez személyeskedés !

Mondjuk tőled már megszoktuk, hogy csak cziggányozni és személyeskedni tudsz, ezzel ki is merül a meglehetősen egysíkú "érvkészleted" !

Aranka1973 2019.05.24. 21:29:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Elcserélném bármikor az ír GDP-t a magyarral"

Hát azt el is hiszem, nyilván mindannyian elcserélnénk, de az ír GDP sem 2010-től lett magasabb a magyarnál...

(Sajnos van néhány olyan "versenyelőnyük" is, amivel mi nem nagyon versenyezhetünk, mint pl. az angol anyanyelv vagy a jelentős amerikai ír diaszpóra.)

2019.05.24. 21:31:17

@atomic power 1986DucaDuca:
'Nézd meg, Portugália GDP arányos államadossága 2010-ben 96,2% volt, nem sokkal több, mint a miénk, azóta feltornázták 125,7%-ra!"
Abban reménykedtek Brüsszelben is, hogy 2020-ra már eléri a 100%-ot a GDP-hez viszonyított államadósság,, az itteni liberálisoknak meg abban, hogy ennél is rosszabbul fogunk állni. Ebben persze semmi meglepő nincs, mert Gyurcsányék azért vették fel az óriási hiteleket, mert ezzel akarták Magyarország önállóságát végleg felszámolni, .. majdnem sikerült nekik.
index.hu/gazdasag/2012/11/06/adossag/

_atpijkamo_ 2019.05.24. 21:32:53

@Aranka1973: "az ír GDP sem 2010-től lett magasabb a magyarnál."

Te hoztad fel, nem én, magaddal vitatkozol. :))

_atpijkamo_ 2019.05.24. 21:33:39

@atomic power 1986DucaDuca: "De miért ezzel a két országgal hasonlítod össze?"

Mert ők a régiós versenytársaink.

Aranka1973 2019.05.24. 21:36:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Miért vitatkoznék magammal? Az, hogy az ír GDP magasabb, mint a magyar, köztudomású tény, és sehol nem mondott ellent annak, amit korábban írtam.

(Pont arra hoztam fel az íreket, hogy kis nyitott gazdaság révén hiába gazdagabbak, mint mi, de a gazdasági növekedésük hasonlóan kitett egy-két nagy külföldi cég teljesítményének, mint a miénk; ahogy azt Sir Bates említette az ingolstadtiak, azaz a német autógyárak kapcsán.)

Aranka1973 2019.05.24. 21:38:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Látom, te közgazdaságilag alulművelt vagy az adósság és a GDP-növekedés kapcsolatáról.

Itt olvashatsz utána, hogy miért problémás a nagyon magas államadósság, ami visszafogja a gazdasági növekedés ütemét:
scholar.harvard.edu/files/rogoff/files/growth_in_time_debt_aer.pdf

Aranka1973 2019.05.24. 21:41:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A fentiekhez kapcsolódva: ezért is volt problémás az a felelőtlen költekezés, eladósodás, amit a 2010 előtti Megyó és Gyurcsány-kormányok műveltek egy évtizeden keresztül.

Olyan szarrakást hagytak maguk mögött, ami egy jó évtizedre visszafogta a GDP-nk növekedését, és még inkább a fogyasztás növekedését. (És ehhez még hozzájön, hogy az eladósodás dacára ők maguk sem produkáltak túl jó növekedési számokat, ami miatt a régiós versenytársak jelentős része már akkor el is húzott tőlünk.)

2019.05.24. 21:42:58

@teleorman: Az Országos Tervhivatalba csak megbízható elvtársak kerülhettek be 1985-ben. Ezért vagyok benne biztos, hogy komcsi volt, mert egyébként nagyon sok olyanról tudok, aki azért lépett be a pártba, mert rájött, hogy csak belülről lehet lebontani a rendszert, szóval a párttagság számomra nem sokat jelent.

atomic power 1986DucaDuca 2019.05.24. 21:48:05

@Tényelek:

"Abban reménykedtek Brüsszelben is, hogy 2020-ra már eléri a 100%-ot a GDP-hez viszonyított államadósság,, az itteni liberálisoknak meg abban, hogy ennél is rosszabbul fogunk állni."

Adósságspirálban voltunk. Az Európai Bizottság az ikerdeficit miatt /túlzott deficit eljárás/nem engedte a nagyobb költségvetési hiányt. Ha a kormány nem használja fel a MANYUP megtakarításokat, akkor az államadósság valóban elszáll 95-100%-ig.

A MANYUP pénz is csak arra volt elegendő, hogy csillapítsa a pénzügyi turbulenciát, mert egy átmeneti csökkenés után történt egy "visszapattanás" a növekedés irányába. Ezért nagy eredmény az a csaknem 10%-pontnyi csökkenés, ami azóta törént.

atomic power 1986DucaDuca 2019.05.24. 21:58:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

""De miért ezzel a két országgal hasonlítod össze?"

Mert ők a régiós versenytársaink.""

Akkor viszont legyél korrekt és vedd figyelembe:

1. Az eladósódás különböző mértékét, azt a hendikepet, amivel ez az ország 2010-ben indult
2. Ne ragadjál ki egy- egy paramétert, hanem komplex módon nézd a gazdasági teljesítményt
3. Főleg ne vond össze a 2X8 év gazdasági teljesítményét, mert óriási különbség van a két időszak között

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.05.24. 23:35:42

tisztánlátás végett jó lenne látni egy grafikont 1985-2018, gdp, külföldi államadósság
Mo., Cseho., Szlovákia, Románia, Belgium, Bulgária, Ausztria
nem google, hanem valami hiteles forrásból

taga20 2019.05.24. 23:39:42

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:

gondolom a szputnyikra vagy az rt-re gondoltál, faszszopó fityeszmuzsik!

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.05.24. 23:47:18

@taga20: hát rád nem gondoltam, kajold csak be a szarab túrós palacsintát, ne foglalkozz mással

taga20 2019.05.24. 23:52:54

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:

gondolom a hazádat árulod 0-24-ben a kágébésputyinéknak.

büszke lehet rád az összes szarházi fityeszpatkány. bangóné egy vátesz.

alöksz róz 2019.05.25. 00:54:18

@Cycmen: ja, tippel hármat a nagytudású, valamelyik csak bejön :D

alöksz róz 2019.05.25. 00:56:20

@taga20: bangóné egymagában kiejtené az mszp-t, csak hagyni kellene dolgozni :-)

kolomparlole1114 2019.05.25. 06:42:21

Mikor lesz már akasztás?

Aranka1973 2019.05.25. 07:15:43

@kolomparlole1114: Kit kéne akasztani? Hőbörgő lipsiket? Nem fogjuk nektek megadni ezt az örömöt, Orbán Viktor simán fenn tudja tartani a társadalmi békét és prosperitást ilyen eszközök nélkül is.

De ha te nem tudsz akasztás nélkül élni, akkor keress magadnak egy jó erős kötelet, és irány a pince...

taga20 2019.05.25. 07:24:17

@Aranka1973:

aranyka, drága egyszerű virágszálam. te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak jáccol velünk?;)

Full metal burka 2019.05.25. 10:07:37

Mar leszavaztam Zorbanra egyik kulfoldi kovetsegunkon. Jo volt a hangulat jott vmi javorbenedek arcu kis csotanygyerek szavazni, azt elzavartuk a gecibe.

hajra magyarok

hobb 2019.05.25. 11:14:35

A magyarok megszokták, hogy nincs beleszólásuk a saját életükbe, elégedettek vele és örömmel rohadnak meg a saját szarukban. Egészségükre.

Anita Nagys 2019.05.25. 11:44:36

ez a kormany a legalja....

nemecsekerno_007 2019.05.25. 14:22:28

Viccesek vagytok by the way...

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.05.25. 15:24:58

@Full metal burka: nagyon helyes
ne engedjük a hazaáruló proli csürhét brüsszelbe menekülni!
hajrá Magyarország hajrá Viktor!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.05.25. 16:06:42

Azé fideszes bérkommentelők,anyátok mit szól ,hogy ezt csináljátok?
Büszke rátok?
Vagy csak megkérdezik,hogy meghoztátok e az Erzsébet utalványt?

csüngőhasú norvégbáró 2019.05.25. 19:39:15

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:

VASÁRNAP MONDJ NEMET:

A FŐSTRÓMAN CSUTI ELMEBAJOS STADDIONCZIGGÁNYRA

A NEMZETI INTÉZMÉNYESÍTETT LOPÁSRA

TIBORCCZ ÉS MÉJSZAROS LÖLŐ MILLIÁRDJAIRA

A GOEBBELS-I PROPAGANDÁRA ÉS USZÍTÁSRA

AZ INTÉZMÉNYESÍTETT MEGFÉLEMLÍTÉSRE, A MÉDIA FIDESS-ES BEKEBELEZÉSÉRE

A ROHADÓ KÓRHÁZAKRA

A SZÉTVERT OKTATÁSRA

A KINYÍRANDÓ MTA -RA

A MEGFIZETHETETLEN ALBÉRLET ÉS LAKÁSÁRAKRA

A 330 FELETTI EURÓRA

AZ ELLOPOTT NYUGDÍJADRA

A LETAROLT LAKÁSTAKARÉK-PÉNZTÁRAKRA

A MÉLTATLAN FIZETÉSEKRE

A MEGNYIRBÁLT CAFETERIÁRA

A REJTETT ÁREMELÉSEKRE ÉS A HAZUG INFLÁCIÓRA

A KIVÁNDORLÁSRA

A FIATALOK NYOMORÁRA, NEM CSOK-I KELL, TISZTES BÉR KELL

MONDJ NEMET A GŐGÖS ÉS HAZUG A FIDESSRE, MOND NEM!! ELÉG A LOPÁSBÓL, ELÉG A STADDION-CZIGGÁNYSÁGBÓL!

KÖPJ EGYET A FIDESS-RE!

csüngőhasú norvégbáró 2019.05.25. 19:47:13

@Cycmen:

ÍGY FUT EGY GYŐZTES CZIGGÁNY, AKINEK NINCS VÁLASZA A TOLVAJLÁSRA. :D

FUT A CZIGGÁNY, FUT

www.youtube.com/watch?v=WVrO6ltRO4M

2019.05.25. 19:58:23

most jól látszik a felcsuti törpe és a fideszjugend hatalom éhsége mellett
a pitiánersége.
nem elég a több mint 50%- os megjósolt támogatottság még utolsó nap még néhány tized százalékkal meglehet fejelni.
röhejes náci tempó!
index.hu/belfold/2019/05/25/41_mszp-s_muanyagtablaval_ertek_tetten_a_fideszes_aktivistakat/
süti beállítások módosítása