B1 blogcsalád



Nagy hiba volna az hinni, hogy Orbán komolyan gondolta a bocsánatkérést

Nemzetközi sajtószemle

2019. március 18. - Szelestey

ortru_4.jpg

  • Weber harapófogóban van a magyar kormányfő miatt, miközben a 13-ak ragaszkodnak a magyar párt kizárásához, hogy megszabaduljanak az orbáni átoktól.
  • Jönnek fel a populisták, bár semmiféle alternatívát nem kínálnak Európa számára, de legfeljebb a blokkoló kisebbségig juthatnak - óriási ellentétek osztják meg őket  
  • Kis Néró és mini-Trump, aki európai szerepről álmodik.

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

Orbán Viktor ugyan bocsánatot kért, hogy elkerülje a kizárást a Néppártból, ám a legkevésbé sem gondolta komolyan a gesztust. Weber és a többi EPP-vezető biztosra veheti: a magyar kormányfő részéről csupán burkolt és gúnyos pofonról van szó. Így ítéli meg a kommentár, hozzátéve, hogy a politikusban – minden látszat ellenére - van valami az abszolutista uralkodóból. „Magyarország, én vagyok!” – így lehetne a lényeget összefoglalni. Részéről egyáltalán nem lehet elvárni, hogy bármiért őszintén megköveti a másikat, és mindegy is, hogy miről van szó. Ezúttal sem volt esze ágában sem, hogy elnézést kérjen. Arról nem beszélve, hogy nem kíván változtatni sem a politikáján, sem a stílusán, csupán taktikai manővert vetett be. Látszik ez a levélben, hiszen ott a bocsánatkérés feltételes módban szerepel. 

És ha kell még bármiféle bizonyíték, hogy nem akar engedni, akkor arra itt van a március 15-i beszéd, amely az európai választási hadjárat nyitányát jelentette. Egyben pedig nagy hadüzenet az EU-nak. Vagyis a „Brüsszel-birodalomnak” és a „birodalomépítőknek”.   

Spiegel

der_spiegel.jpg

A lap szerint csapdában van Weber, miután főnöki szintre emelte a Fidesz EPP-tagságát, miközben az egész ügy számára is tartogat kockázatokat. Hiszen szeretne a Bizottság elnöke lenni, amire egy német politikus esetében több mint 50 éve még nem volt példa. De előtte meg kell oldania a magyar ügyet. Csakhogy harapófogóba került. Mert egyrészt sürgetheti a magyar tagpárt eltávolítását, és akkor bizonyíthatná, hogy tud ő kemény is lenni. Másfelől viszont – és ezt így látja ő maga – Európa nem sokat nyerne azzal, ha a miniszterelnök egy új jobboldali pártcsaládban találna menedéket, pl. a Ligával és a PiS-szel együtt. Csupán még mélyebb lenne a földrészen a megosztottság. A budapesti látogatás után látnivaló, hogy Orbán még nem mozdult el eléggé, így nem lehet a vitát lezárni.

Sokan ugyanis nem feltétlenül azt várják Webertől, hogy bebiztosítsa a CEU jövőjét, hanem megváltsa a Néppártot az orbáni átoktól. Éppen ezért tervez Daul elnök holnapután mindenképpen titkos szavazást arról, kihajítsák-e a Fideszt. Akik a kizárást kezdeményezték, azok hallani sem szeretnének bármiféle kompromisszumról. Ugyanakkor nem sok maradt a német uniópártok kezdeti, kemény kijelentéseiből, bár a múlt heti frakcióülésen záporoztak a bírálatok, amiért az EPP vezetése idáig igyekezett megbékíteni Orbánt.  De a lényeg, hogy Weber és a konzervatívok elhiszik-e, hogy a magyar politikus ezután tartja magát a játékszabályokhoz. A budapesti út ezt nemigen támasztja alá. A kormányfő éppen aznap tüntette ki azt az irodalmárt, aki antiszemita kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet.  

Guardian

guardian.png

Közeleg a leszámolás Orbán Viktor, a mini-Trump, illetve az európai középjobb között. Ha kiteszik a szűrét, a politikus nacionalista pártcsaládot hozhat össze. Egyes szakvélemények szerint a kormányfő még a Brexitnél is nagyobb veszélyt jelent a földrész egységére nézve. Sőt, immár nem elégszik meg a hazai erős ember szerepkörével, de sorsa eldőlhet most szerdán. A nacionalisták szemében hősnek számít, olyan vezérnek, aki kész szabadulni a politikai korrektségtől és határozottan kiáll az ún. keresztény Európáért. Ugyanakkor sok liberális számára, de mind inkább idetartoznak feltételezett konzervatív szövetségesei is, ő testesít meg mindent, ami rothadt, korrupt, sőt egyenesen ijesztő a mai politikában.  De mindkét oldal egyetért abban, hogy mára olyasmit jelképez, ami több, mint egy kicsinyke ország sorsa. Vágvölgyi András ezt úgy fogalmazza meg, hogy Orbán egy kis állam nagy vezetőjének tekinti magát, aki kivívja a nagy országok piti vezetőinek dühét, mert kimondja az igazságot. Éppen az alig leplezett egoizmusával és hatalommániájával érdemelte ki a Kis Néró gúnynevet.

Mivel a nacionalista pártok feljövőben vannak Nyugat-Európában, túl egyszerű volna kelet-nyugati megosztottságról beszélni, de az nem kérdés, hogy Keleten a nacionalista erős embereket vonzza Orbán példája, vagyis hogy gerjeszti az elégedetlenséget Brüsszellel szemben, miközben idehaza összpontosítja a hatalmat. Az EU sorsáért zajló harcot nulla összegű játszmának állítja be, nemrégiben burkoltan a nácikhoz, szovjetekhez és más birodalmi erőkhöz hasonlította az uniót. A nemzeti ünnepen szokatlanul visszafogottnak bizonyult, talán mert nem akarta még jobban provokálni a néppárti bírálókat, de azért figyelmeztetett, hogy összefoghatnak a térség illiberálisai. Verhofstadt azzal vádolja a politikust, hogy az a migrációellenes retorikával cinikus módon csupán a korrupciót és az urambátyám rendszert igyekszik leplezni.  Mint rámutatott, a tét hatalmas: a küzdelem Európa lelkéért folyik.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A jelentés úgy értékeli a közrádióban elhangzott vasárnapi Rogán-interjút, hogy Orbán Viktor csak bizonyos feltételek teljesítése esetén akar a konzervatív pártcsaládban maradni. Mint ismeretes, a kancellária miniszter arról beszélt, hogy a Fidesz számára csak akkor éri meg a tagság, ha a Néppárt nem áll teljesen a migráció híveinek oldalára. Azon kívül a külső határok védelmét ki kell venni a Bizottság kezéből és át kell adni a tagállamoknak. Továbbá a belügyminiszterek tanácsára kell bízni minden döntést a bevándorlás és a határfelügyelet ügyében. Megismételte, hogy a határőrizet költségeit felerészben EU-alapokból kell fedezni.

New York Times/Washington Post/Yahoo/AP

new_york_times.jpg

A magyar miniszterelnök az unióval viaskodik, sőt a viszály a törésponthoz közeleg, miközben erősödnek az aggodalmak a magyarországi korrupció miatt. Hadházy Ákos már csaknem félmillió aláírást gyűjtött össze annak támogatására, hogy a kormány csatlakozzon a leendő Európai Ügyészséghez, miután bírálók azt mondják, hogy a hatalom a brüsszeli támogatások jelentős részét túlárazott, illetve szükségtelen célokra fordította és a pénz jelentős része Orbán szövetségeseinek zsebében kötött ki.  A Transparency International korrupciós listáján Magyarország mögött már csupán Görögország és Bulgária van az uniós tagállamok közül. Hadházy úgy látja, hogy a rendszer két sarokkőre épül: Polt Péterre és az állami médiára, illetve propagandára. Hozzáteszi, hogy a rendszer ragályos és veszélyes az EU-ra nézve, mégis nagy segítséget jelentenek számára a Brüsszelből érkező támogatások.

Elképzelhető, hogy az Orbán-kabinetnek vissza kell fizetnie a szubvenciók bizonyos hányadát, mert a programok egy része nem felel meg az uniós szabályoknak, ám megfigyelők szerint így is bőven maradtak olyanok, amelyekből a kivételezett magyar elit húzott hasznot. Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója arra hívja fel a figyelmet, hogy a közbeszerzési pályázatok túlnyomó részét ugyanaz a szűk üzleti kör nyeri el, arról nem beszélve, hogy egy sor projektnek csakis az volt a célja, hogy felhasználják a brüsszeli forrásokat.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

1. Egy francia szakértő szerint jelentősek az ellentétek az európai populisták között és ez megnehezíti, hogy szövetségre lépjenek, de ezzel együtt jönnek fel ezek az erők. Jean-Yves Camus, aki a szélsőjobb kutatójaként a politikai radikalizmussal foglalkozó intézetet vezeti Párizsban, rámutat, hogy mind a taktikát, mind az ideológiát tekintve hatalmasak az eltérések az érintett pártok között. Sokat számítanak a történelmi ellentétek is. Kaczynskinak és Orbánnak nemigen akaródzik együttműködni a német és francia „újfasisztákkal”. A kontinens középső részén a magyar, lengyel és osztrák kormányt összeköti a multikulti társadalom és a menekültek elutasítása, de ezen túlmenően óriási különbségek választják el őket. Orbán és Kaczynskit leszámítva a többiek nagy ívben tesznek a vallásra.

A szakember azt jósolja, hogy a populisták nem szereznek többséget a májusi választásokon, de abban bíznak, hogy megkaparintják a blokkoló kisebbséget. Jelenlegi formájában fel akarják számolni az uniót, hogy visszatérjenek a nemzetállami szuverenitáshoz. Ám nincs alternatív modelljük Európa számára. Márpedig ez az irányzat riasztó. Ugyanakkor nem áll jól a mérsékelt jobboldal szénája, de a szociáldemokrácia még nagyobb bajban van. Úgy néz ki, hogy haldoklik mind a kettő. Mindeközben nyomulnak a populisták. Camus szerint azonban hatalmas tévedés a mostani helyzetet a 30-as évekhez hasonlítani. A fasizmus fontos vonásai nincsenek jelen a populizmusban. Így nem működnek félkatonai osztagok, a pártok nem akarnak diktatúrát, inkább a hagyományos kötelékekhez igyekeznek visszatérni, úgy mint, nemzet, család, vallás és a regionális identitás.

2. „Paktumok a gonosszal”. Ezzel a címmel számol be az újság arról a berlini konferenciáról, amelyen azt vitatták meg a részvevők, hogy Közép-Kelet-Európában feltartóztathatatlannak tűnik a tekintélyelvű rezsimek felemelkedése. Az eseményt a Német Kelet-Európa Társaság hirdette meg, a German Marshall-alapítvány közreműködésével és nagy számban hívtak meg rá elemzőket, illetve a irodalmárokat a térségből. Egy amerikai professzor arról beszélt, hogy a régióban a gazdasági sokkterápia után az inga jelenleg jobbra lendül ki a magyaroknál, lengyeleknél és cseheknél. Ungváry Krisztián arra emlékeztetett, hogy Orbán a bőséges uniós forrásokból finanszírozza EU-ellenes politikáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4614698066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.03.18. 04:49:04

ha mostsenem bukik meg a zorbán jövő héten is lesz kedd reszkethet

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.03.18. 05:56:54

Nincs miért bocsánatot kérni, amikor az ember nem vétett.

Anatolij Ubijca 2019.03.18. 07:20:47

„a 13-ak ragaszkodnak a magyar párt kizárásához, hogy megszabaduljanak az orbáni átoktól”

Basszus, ez valami gagyi újgörög mítosz, vagy mi? Orbáni átok, nem tetszik egy kicsit túl patetikusnak lenni?

Mindenesetre ezeket a bevándorláspárti „néppártiakat” a saját népük fogja majd igazán savazni, amikor Ahmed és Ali majd többségbe kerülnek, és hopp, máris nem lesz annyira fontos nekik a „liberális” „jogállam”, államvallássá teszik az iszlámot, bevezetik a saríát, a fehér keresztény európaiak pedig vagy áttérnek, vagy megtűrt kisebbség lesznek a sajàt hazájukban, és fizethetik a hitetlenek adóját, a dzsizját és a haradzsot. Persze még a védelmi pénz sem garancia arra, hogy biztonságban lesznek, mert a muszlimok szeretnek az ilyesféle „ballaszttól” megszabadulni: mindenszo.hu/harom-het-alatt-120-keresztenyt-oltek-meg-a-muszlimok-nigeriaban/

Szép új világ!

Lakatos Rodolfó 2019.03.18. 09:47:07

"a Fidesz számára csak akkor éri meg a tagság, ha a Néppárt nem áll teljesen a migráció híveinek oldalára. Azon kívül a külső határok védelmét ki kell venni a Bizottság kezéből és át kell adni a tagállamoknak. Továbbá a belügyminiszterek tanácsára kell bízni minden döntést a bevándorlás és a határfelügyelet ügyében. Megismételte, hogy a határőrizet költségeit felerészben EU-alapokból kell fedezni."

Így van, nekünk vannak feltételeink!

Ha ezeket az egyszerű és magától értetődő alapelveket nem tartják be, akkor nem tudjuk támogatni a néppárti politikát, és a Weber vezette Bizottságot!

dare 2019.03.18. 11:53:11

"Ugyanakkor sok liberális számára, de mind inkább idetartoznak feltételezett konzervatív szövetségesei is, ő testesít meg mindent, ami rothadt, korrupt, sőt egyenesen ijesztő a mai politikában."

Kb annyira, mint hétköznapi embereknek az ő rothadt, korrupt, és ijesztő politikájuk?

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.03.18. 11:59:12

Sztem alapvetően az lenne a jó, hogyha a Fidesz-Kdnp a néppártból kiválva egy önálló pólus létrehozatalában venne részt az EU parlamentben a megerősödő bevándorlásellenes erőkkel.
Azért kíváncsi vagyok, hogy a hazai liberáltak hogyan magyaráznák ki azt, hogyha mégse zárnák ki Orbánékat szerdán..

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.03.18. 12:23:45

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: természetesen szerdán kibasszák, aztán csütörtökön bedől a ft, hogy pénteken a gigatünti megdöntse a rezsimét
nem tuttad?
ly

Oxica 2019.03.18. 12:33:45

A tolvajpárti felcsúti lótolvaj cigány, még senkitől nem kért bocsánatot és nem is fog.

Most meg az a helyzet, hogy a néppárt, se kiköpni, se lenyelni nem tudja a köpcöst, megakadt a torkukon rendesen a demokrata uraknak. Tetszettek volna előbb kivágni a soraikból, amikor még nem okozott ennyi kárt Európának.

A tolvajpárti felcsúti lótolvaj cigányra, csak a pénzcsap teljes elzárásával lehet hatni, akkor visszahúzódik majd a kotorékjába.
Erre majd a kereszténydemokrata urak is rá fognak jönni idővel, addig a tolvajpárti felcsúti lótolvaj cigány nyugodtan járhatja pávatáncát, mert ez eddig is bevált.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok. O1G.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.03.18. 12:39:55

az vert szöget éppen a fejembe hogy
vannak országok akikkel leginkább versengünk a befektetésekért, a baltik, a szomszédok + cseh lengyel
ÉS ezek mégsem csaholnak ránk, sőt úgy tűnik teljesen semlegesek maradnak
ELLENBEN olyanok akikkel szinte semmi gazdasági vagy történelmi kapcsolatunk nincs, norvég, balga, luxi, dánok svédek folyamatosan szaroznak
a nagyok germania kivételével kussolnak
EZ meg wtf?

FCUK5 2019.03.18. 15:30:50

"legfeljebb a blokkoló kisebbségig juthatnak" az pont elég, ezt nem írta meg a "független" nemzetközi sajtó, Lajos? pedig benne is van a nevében: blokkoló.

HabonyArpi 2019.03.18. 18:19:07

"Nagy hiba volna az hinni, hogy Orbán komolyan gondolta a bocsánatkérést"

Zsenialis beszolas volt, hogy aki idiotanak erzi magat az jelenkezen es attol bocsanatot ker Orban Viktor. :))))

Orbán 1 GÉNIUSZ 2019.03.18. 19:05:20

" hogy Orbán a bőséges uniós forrásokból finanszírozza EU-ellenes politikáját."

A lipsik ugyan ennyit kaptak volna. Csak ok, a maguk idejeben annyira leszartak az orszagot, hogy szo szerint egy lepest nem voltak hajlandok tenni az ingyen penzert, egy szerzodest sem voltak hajlandok elolvasni alarni. A Gyurcsanyeknak az volt gondjuk, hogy nem tudtak ellopni, mert csak celzottan az orszagra kolthettek volna, de azzal meg nem foglalkoztak, ezert inkabb hagytak veszni eveken at a milliardokat.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.03.18. 21:53:59

"nemrégiben burkoltan a nácikhoz, szovjetekhez és más birodalmi erőkhöz hasonlította az uniót."
Azt már régen észrevettem orbánban, hogy mindig azzal vádolja az ellenségeit, ami tulajdonképpen ő maga. Amit ő csinál, azzal vádolja a politikai ellenfeleit, és elhiteti a hasznos idióta birkáival, hogy az igaz.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.03.18. 22:00:06

@HabonyArpi: És ebben mi a zseniális? Aki idiótának érzi magát? Már miért érezné bárki is idiótának magát az EU-ban? Nem arról szólt a bocsánatkérési felszólítás, hogy az EU-ban idiótáktól kell bocsánatot kérnie. Mert ha így lenne, akkor a saját szavazóitól kéne elsődlegesen bocsánatot kérnie, amiért évtizedekig hazudott nekik, félrevezette őket, és lopott, csalt közben eltulajdonítva az ország vagyonát a gázt fingó strómanjának, a rokoni körének és a haverjainak.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.03.18. 22:03:59

@HabonyArpi: "aki idiotanak erzi magat az jelenkezen"
No, akkor ha rá szavaztál jelentkezz, hátha bocsánatot kér. De ilyet ne is várj egy felfuvalkodott hólyagtól. Olyat ő nem ismer. Ő lesz az első aki elmenekül, ha arra kerül a sor, és itt hagy a szarban, hasznos idióta szavazójaként. Legalábbis amilyen gyáva erre lehet következtetni. Ha eljön a felelősségre vonása a birka szavazóit fogja elsőként cserbenhagyni a tetve.

morph on deer 2019.03.18. 22:16:45

@közíró MAXVAL bircaman:
“Nincs miért bocsánatot kérni, amikor az ember nem vétett.”

Akkor nem is, de itt most orbáról van szó...

törppicur 2019.03.18. 23:03:04

@Oxica: utálatos egy fajta vagy, cicus
Orbán pont múlt héten kért levélben elnézést, ne hazudj.
Orbán szerinted cigány. Miért is? az apja és/vagy az anyja az, esetleg ő vallotta annak magát?
Neked miért lenne jó, ha megvonnák Mo-tól a támogatásokat? Szerinted amikor a támogatásokat megitélték volt szó arról, hogy a néppártban kell maradni, vagy migránsokat kell simogatni? Marhaság, a támogatást az ország kapja, a Fidesz bandatagsága nem feltétel. Ha Hadházy barátod lenne a minielnök a támogatás akkor is járna, pedig ő még itthon sem tag sehol, nem még az ejuban

Brix 2019.03.18. 23:18:25

Nem Közép-Kelet-Európa, hanem Kelet-Közép-Európa...Nem meglepő, hogy a tekintélyelvű rezsimeknek itt van táptalaja, hiszen errefelé az emberek eleve tekintélyelvűek. Sokan hisznek a szilárd társadalmi hierarchiában, a hatalom mindenek feletti tiszteletében, és abban, hogy megmondják nekik hogyan gondolkodjanak a világról.. A populisták ennek a társadalmi közegnek könnyen el tudják adni azokat az illúziókat, amelyeket megoldásként kínálnak a való világ , a globalizáció problémáira.. Addig nincs is baj, amíg ez a plurális demokrácia keretein belül megy, viszont, amikor a politikai hatalom kizárólagosságára törekszenek és kvázi egypártrendszert vezetek be - mint Orbán- akkor fel kell(ene) lépni EU szinten is. Nagyon messze kerültünk már Lengyelországtól is , szabadság terén, ahol a demokratikus rendszert nem váltották le és az alkotmány is maradt...

leponex 2019.03.19. 00:01:56

@morph on deer: Orbán tévedett, és bocsánatot is kért.
Mert 'hasznos' idiótáknak nevezte a valójában haszontalan idiótákat.

2019.03.19. 00:15:41

@törppicur: "Orbán szerinted cigány. Miért is? az apja és/vagy az anyja az, esetleg ő vallotta annak magát?" Akkor én az vagyok aminek vallom magam? Ennyire egyszerű lenne? Már mint nemzetiségi kérdésben?

2019.03.19. 00:27:55

@Lakatos Rodolfó: Néha kicsit nehezen tudom eldönteni, hogy ironizálsz vagy amit leírsz azt úgy is gondolod. " "a Fidesz számára csak akkor éri meg a tagság, ha....." Legalább is ebben az esetben. Ami valószínű, hogy az én hibám.

törppicur 2019.03.19. 07:31:34

@Thomas Grande: csak egy alternativ megoldás, hogy igazolhassa oxica , miért cigányozza Orbánt
Nem az igazi érv, de pl egyetemi felvételi pontokhoz is elég
Nem világos szamomra, ha valakivel nem értünk egyet, miért támogatja az én szempontomat, hogy igazságtartalommentesen rámondom cigány?

lenörd hofstadter 2019.03.19. 07:48:05

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:

Ha valaki pénzt ad, hogy egy ország jobb helyzetbe kerüljön, és azt látja, hogy egy ótvar koszos kangecigány azt ellopja, akkor joggal csahol.
Ne aggódj, amikor elzárják az apanázst, a tetves koszos kangecigány addigi csóró rajongói lesznek az elsők akik kötélért nyúlnak, hogy addig szeretett vezérüket a hirtelen nekik is ínségessé és és nekik üveggyöngyhiányossá vált időszakban felpattintsák valahová bokázni.

lenörd hofstadter 2019.03.19. 07:55:54

@Orbán 1 GÉNIUSZ:

Ilyenkor mindig röhögök az ostoba fideSSbolsevik fajtádon.

Gyurcsány előtt 500 km autópálya.
Gyurcsány végén 1500 km autópálya.
Most 1600 km autópálya.

Mielőtt még nagyobb hülyét csinálsz magadból, ahogy az az ostoba orbánistáktól megszokott, nem méter pontos adatok, csak a nagyságrendet tükrözik amiből azért kiderül, hogy a nagyon ostoba csak csicskának jó buta fajtád azért élteti az órsóskangecigányt, mert sikerült az EU pénzek többszöröséből a tizedét építeni annak amit Gyurcsány jóformán EU pénzek nélkül vezényelt le.
Igaz, van mellé minden 300 fős faluba 10 ezres üres és düledezni kezdő sportcsarnok, stadion, csilivili kilátó a műköves főtér közepén, de a beígért 1 millió munkahelyet csak úgy sikerült az ócska kangecigánynak megvalósítani, hogy az mindegyik a határon túlra menekült magyarok számának köszönhetően az EU-t gazdagítja.

lenörd hofstadter 2019.03.19. 07:58:37

@Thomas Grande:

Jó kérdés. Az ócska kangecigányt kérdezd, a "nem létező" adatbázisaikban biztos van genetikai és nemzetiségi rubrika is. Mielőtt te is hülyét csinálsz magadból, a rajongói szintű genetikai alapú osztályozást az ócska tetves koszos kangecigányod vezette be egy beszédében.

Willkommenskultur 2019.03.19. 08:07:58

A neppart elkesett az iszlamizacios kiserletert a bocsanatkeressel.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.03.19. 08:21:18

@leponex: Dehogy kért bocsánatot. Olvasd el még egyszer hátha megérted a szöveget. Habár megértem, hogy ezt a magyartalan orbanisztáni kuruttyolást félreérted, hiszen ez a célja, hogy félrértsd.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.03.19. 08:24:42

@Thomas Grande: Csak rá kell nézni, plusz a cselekedetei is elárulják hova tartozik genetikailag. Lop, csal, hazudik, ez csak egy bizonyos fajt jellemez.

m54 2019.03.19. 08:28:09

@lenörd hofstadter:

"Magyarországon az M5-ös és az M6-os autópálya épült úgynevezett PPP-konstrukcióban, összesen háromszázhatvan kilométert üzemeltetnek magánbefektetők. Legkorábban az M6-os Érd–Dunaújváros szakaszának esetében jár le a koncessziós szerződés, 2026 októberében, a Dunaújváros–Szekszárd szakaszért viszont az érvényben levő egyezmény szerint 2038 júliusáig kell fizetni a rendelkezésre állási díjat. A négy szerződés közül az elsőt – M5-ös Budapest–Röszke szakasz – 1994-ben, a többi hármat – M6-os Érd–Dunaújváros–Szekszárd–Pécs közöttit – pedig 2004 és 2008 között írták alá a felek. Érdemes megjegyezni, hogy a mindössze százötvenhat kilométer hosszú M5-ös autópálya koncessziós díja 2015-ben 39,24 milliárd forint volt.

Mint azt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium érdeklődésünkre közölte, a 2016. évi kifizetésekről a zárszámadási törvény elfogadása után adható pontos tájékoztatás. Tavaly összességében a négy autópálya-szakaszért 109,955 milliárd forintot fizetett az állam, ám az összeg évente emelkedik: 2011-ben még 95,382 milliárd forint volt a koncessziós díj. Összehasonlításképpen az országos úthálózat fenntartására és üzemeltetésére idén 73 milliárd forint jut, az összeg 2020-ra emelkedik 98 milliárd forintra."

chrisred 2019.03.19. 08:34:17

@Willkommenskultur: Reméljük, Orbán nem késett el a putyinizációs kísérletért a bocsánatkéréssel.

Cinkes 2019.03.19. 08:44:32

Orbán csak azt gondolja komolyan amitől az ostoba birkái lázba hozhatóak. Lázítás, gyűlölködés, faszlóbálás.

Anatolij Ubijca 2019.03.19. 08:54:40

@Cinkes: „faszlóbálás”

…és ez a LIPPSIKNEK nem tetszik, mert ők a „merjünk kicsik lenni” szellemében csak azt szeretik, ha valaki szerényen bólogat, szolgaian követi a központi utasításokat.

Ez az ukáz '89 előtt még Moszkvából érkezett, de manapság már Brüsszelből és Washintonból várják.

Felhábor8tó, hogy van egy nemzeti kormány a direktívák, ultimátumok helyett a nemzeti érdek szolgálatában cselekszik!

Cinkes 2019.03.19. 09:01:43

@LIPPSIGEDDON 2019: Félreérted, töketlen nyomik vagytok és kell nektek a túlkompenzálás. Ez az erőszakosság mindig a szélsőségeseket jellemezte, mert az életetekben nem vittétek sokra és magatokra mégsem haragudhattok. Az önvizsgálathoz meg kéne némi intelligencia. Nem is értem miért nem szeretitek a muszlimokat, elvekben elég közel álltok hozzájuk.

chrisred 2019.03.19. 09:07:29

@LIPPSIGEDDON 2019: Az orosz megszállásra a magyar nép nem szavazott, az uniós csatlakozásra igen. A magyar polgárok 85%-a azt akarta, hogy az uniós szervek felügyeljék és kontrollálják a kormány jogállami működését. Ennek az elvárásnak sajnos az Unió sem Gyurcsány elqrása, sem Orbán mostani szovjetázsiai hatalmi rendszerének kialakítása során nem tett eleget.

2019.03.19. 09:19:25

@lenörd hofstadter: Mielőtt én is hülyét csinálnék magamból? Nahát. Az egyszer biztos, hogy nem az én "kangecigány"-om.

Willkommenskultur 2019.03.19. 09:35:08

Az utrechti dzsihadista ballipsirol nem lesz poszt?

Qrva eletbe
süti beállítások módosítása