B1 blogcsalád



Orbán elől elszívják a levegőt

2019. január 13. - nickgrabowszki

Az a faramuci helyzet áll elő, hogy alighanem úgy lesz igaza a magyar miniszterelnöknek, hogy ő semmit nem profitál belőle. orb_3.jpg

Az már-már közhely, hogy Orbán Viktort nem érdekli a magyar belpolitika. Túlnőtt rajta, unja, kikívánkozik belőle, feljebb vágyik. Erre utalt a csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatója is, ahol egyfelől a külföldi sajtónak szerepelt (Magyarországon valaki vagy vakon bízik benne, vagy egy szavát se hiszi, és ez ugyanúgy igaz a sajtóra is); másrészt viszont el is bagatellizálta az utóbbi egy hónap legjelentősebb belpolitikai fejleményét.

Ti. hogy az elleni pártok felismerték végre, ha már közös az ellenzéki szavazók tábora, nem osztozkodni kellene rajta, hanem egyben hagyni, mert

a kormány- (vagy rendszer-) ellenzéki szavazók tortája egyértelműen nagyobb, mint a NER-pártiaké.

Az országban rossz irányban mennek a dolgok, a szavazók többsége a kormány távozását kívánná - ez meglehetősen szokatlan, amikor az gleischaltolta a közvéleményformáló sajtó legnagyobb részét, és főként annak ellenére, hogy közben világgazdasági konjunktúra van.

De Orbánt nem érdekli a már minden Fidesz-KDNP-n kívüli formációt elérő ellenzéki együttműködés, és önsorsrontásnak tartja a közös lista gondolatát.

  • Ez most utalhat arra, hogy elveszítette az éléslátását.
  • Esetleg arra, hogy tud valamit, amitől nem fog összeállni a közös lista, vagy ha összeáll, se szerez többséget.

De a legvalószínűbb az, hogy Orbánt egyszerűen nem érdekelte az ügy, el akarta napolni a kérdést az EP-választás utánra. Mert azt mindennél fontosabbnak tekinti, ezt nem is mulasztja el hangoztatni soha, sehol az utóbbi egy évben.

A Fidesz elnöke a választás előtt még beleállt a tábornak mozgósításába, az újabb kétharmad megszerzésébe, de utána világossá tette, hogy ki akar szállni a magyar belpolitikából. Először is azzal, hogy nem ragadta meg az alkalmat a NER prezidenciálissá alakítására, és hatalmának kiterjesztésére formálisan is. Már az az április választás utáni legelső (és azóta csütörtökig: utolsó) sajtótájékoztatóján nagyon markánsan világossá tette, hogy nem akar köztársasági elnök lenni, még úgy se, ha kibővítik az államfő hatalmi jogosítványait (mint arra az újabb kétharmad birtokában lehetősége lett volna).

Ez már csak azért is váratlan volt, mert egyrészt nemzetközi nyomás is sürgette erre, másfelől pedig 2010-11-ben ez volt a rendszerváltoztató alkotmányozás mindent megelőző célja és értelme. Az alaptörvényt végül a Fidesz - Orbánon kívüli - hatalmi elitjének ellenállása miatt fogadták el annak lényege, a prezidenciális átalakítás nélkül. Azóta azonban a helyzet megváltozott, a belső - látens - ellenzék meggyengült és felbomlott, Orbán mégse tűzte újra napirendre az ügyet.

Nyolc éves kormányzása alatt alighanem meggyőződött arról, hogy a gazdaságának és lakosságának mérete miatt Magyarország kiszolgáltatott az aktuális nemzetközi helyzetnek és vezetésnek; Budapesten nem lehet bebetonozni a hatalmat, egy külföldi változás vagy erő bármikor elsöpörhet egy itteni autokratát.

Magyarország szuverenitása puszta illúzió. Felfelé kell törni.

Erre megfelelő alkalom a választás után egy évvel, egy másik választás, az európai parlamenti után kínálkozik, amikor nemcsak az EP-t, de az Európai Bizottságot is újjáalakítják.

Az Európai Néppártot régóta támadták a magyarországi autokrata miatt a politikai ellenfelei, de Berlinben illedelemesen megvárták a magyar választást, hogy ne rontsák egy tagpártjuk választási esélyeit, és csak utána szólították fel Orbánt arra, hogy a liberális-baloldali-zöld támadások miatt szakítson a 2015 (vagy 2010-11) óta követett politikájával. Vagy távozzon a Néppártból.

Orbán viszont ellenajánlattal élt. Ahelyett, hogy a Néppárt engedne ellenfelei sürgetésének, állítsa meg inkább a saját lecsúszását, és a szélsőjobboldal szavazóinak elszipkázásával erősödjön meg (vissza). Ehhez a politikához maga ajánlkozott, mint a kampány arca. Azt nem lehet biztosra venni, hogy kérte-e cserébe a néppárti csúcsjelöltséget, és majd az EB elnöki pozícióját, de

meglepő volna, ha olyan önzetlen lenne, hogy nem ajánlkozik királynak.

Orbán azt a csütörtöki sajtótájékoztatóján is elmondta, mire alapozza a politikai igényeit. A felmérései szerint Magyarországon az emberek 52%-a a bevándorlást tartja a legfontosabb kérdésnek, valamint - az Eurobarométer tavalyi adataira hivatkozva - azt állította, ugyanez a helyzet Európában is.

Ha pedig egy politikus sok embert lát irányba vonulni, és nem tudja megállítani őket, akkor az élükre áll. Még mielőtt ezt bárki megtenné előtte.

  • Orbán ugyanígy fordult liberális politikusból jobbra a 90-es évek közepén, amikor elfoglalta az Antall halála után vezető nélkül maradt jobboldalt.
  • Hasonló módon integrálta a magyarországi szélsőjobbot majd' egy évtizeddel később, a 2002-es választási veresége után.
  • És ugyanígy állt a migránsozás élére 2015 tavaszán-nyarán, attól tartva, hogy a kurrens politikai téma kezére játszik az akkor éppen jelentős hegymenetben lévő Jobbiknak.

Nem rasszista ő, csak a szavazói azok. Orbán pusztán pragmatikus populista, aki az élére áll bármilyen többségi véleménynek, legyen szó a halálbüntetés bevezetéséről vagy a bevándorlók kiutasításáról. Ez az illiberális demokrácia lényege: adjuk meg a szavazóknak, amit kívánnak, bármi is legyen az ára. Ők cserébe megadják nekünk, amit mi akarunk: a vagyont és a csaknem korlátlan hatalmat. Azonban a populizmus - másképpen: demagógia - a nyugati kultúrában Kleón és Caesar óta szitokszó,

a populizmus a csőcselék igényeinek kiszolgálása a hatalomra vágyó türannosz-jelöltek részéről.

A Néppárt vezetése ezért tavaly nyáron és ősszel elutasította Orbán ajánlatát, mert az kikezdte volna az önazonosságukat. Persze főként pragmatikus okokból: amit nyertek/nyerhettek volna a szélsőjobb felő fordulással és az ottani szavazók integrálásával, azt elveszítik a másik oldalon, mert lecsatlakoznak róluk a mérsékelt, liberális, centrista választók. (Mint ahogy erre több német tartományi választás, például a bajor választás is rámutatott.)

Az ügydöntő a svéd parlamenti választás volt szeptemberben, ahol a migráció által leginkább érintett európai országban sem történt meg a szélsőjobb áttörése. Ezután a Néppárt világossá tette, se királyként, se királycsinálóként nem kér Orbánból. Ennek manifesztációja a Sargentini-jelentés szavazása volt Strasbourgban, amelynek kétharmados elfogadását a Néppárt képviselőinek jelentős része - például a pártszövetség csúcsjelöltje - is támogatta.

A belső béke és a közelgő EP-választás miatt ugyanakkor elnapolták a Fidesz kizárását (hiába indítványozta például Juncker), ha az nem feszíti tovább a húrt májusig. Orbán akkor mindenbe belement, a kilépést ő sem forszírozta, mert még mindig bízik abban, hogy neki lesz igaza. Nem engedett Salvini kérésének sem, hogy váljon ki, és együtt vigyék győzelemre a populista szélsőjobbot.

  • Ha a Néppárt május után is jelentős tényező marad, akkor neki szüksége lesz a támogatásukra. De ez csak a C-terve, szuboptimális verzió.
  • Ha a jobbközép jelentősen visszaesik, miközben a szélsőjobb előretör, és a Fidesz legalább olyan erős marad, mint most, akkor Orbán kezébe csúszik át a hatalom a pártszövetségen belül.
  • Akár úgy is, hogy ő lehet a közös nevező a Néppárt és a szélsőjobb koalíciójában, ami esetleg szükséges lesz az Európai Bizottság parlamenti megszavazásához. És akkor esetleg ismét szóba kerülhet, hogy ki legyen az EB elnöke.

A Néppárt akkor ragaszkodni látszott a merkeli pozícióhoz, ami voltaképpen a centrális erőtér európai változata. Ti. a jobbközép a baloldallal, a liberálisokkal és a zöldekkel kötött centrista nagykoalíció legerősebb eleme, miközben mindkét szélen a radikálisok vannak ellenzékben.

És ebben most lehet egy jelentős fordulat. retorikailag mindenképpen. A Merkel lemondása után a CDU elnöki posztjára került Annegret Kramp-Karrenbauer interjújában jelentős fordulatot ígért a migráció kezelésében: felül akarja vizsgálni az egész kérdést egészen 2015-ig visszamenőleg. A revízió már februárban elkezdődne, és a kérdésbe bevonnák az Unió határvédelmi szervét, a Frontexet is.

Azaz egészen magyarul: a CDU - és vele természetesen az EPP - választási kampánytémává emelné a migráció kezelését. Már csak preventív csapásként is: ha nem teszik, a szélsőjobb úgyis megteszi helyettük.

A dolog voltaképpen csak kampánytechnika, mert nemcsak Magyarországon nincsenek bevándorolók, már az Unióban is alig, ezért tét nélkül lehet bármi mondani az ügyről, ami kifogja a szelet a szélsőjobb vitorlájából.

Úgy néz ki tehát, megvalósul, amit Orbán akar: a migráció az EP-választás kampánytémájává lesz, de anélkül, hogy az általa javasolt szélsőséges demagógiát és radikális állásfoglalásokat a mérsékelt jobboldal a magáévá tenné, és anélkül, hogy ő maga lenne az összeurópai kampányarc, és bármit is profitálna a dologból.

Jelen állás szerint ebből nem lesz se EB-elnöki poszt, se szélsőjobbal kötött szövetség és királycsinálás se. Hiába ígérte Orbán tavaly nyáron Tusnádon, hogy "most mi jövünk", a hatalmi játszma pillanatnyi állása azt mutatja, hogy

ismét foglalkoznia kell a belpolitikával és marad magyar miniszterelnök még egy ideig.

Legalábbis akkor, ha meg tudja oldani azt a problémát, hogy miként tud kijönni a Fidesz abból a helyzetből, ha az ellenzék és a kormányoldal egy-egy jelöltet és egy-egy listát állít egymással szemben, és a választónak világos alternatívája lesz: támogatni akarja a rendszert vagy leváltani.

Mert, ha nem tudja megoldani, akkor magyar miniszterelnök se marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr414559990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 00:18:52

@morph on deer: mondjuk hogyan fog különbséget tenni a távolból vizsgált betegnél az influenza, hanta vírus, idiopátiás tüdőfibriózis vagy a papagálykór között akármilyen képzett orvos?
Majd köpök a monitorra? A mikrofonhoz szorítom a mellkasom?

paraszthajszal 2019.01.15. 00:26:41

@Igazamvanvagyigazamvan?: „azt írja a cikk, hogy 2015-ben önvezető járműveket állítanak forgalomba Milton-Keynes-ben”

Arra nem tenném le a nagyesküt, hogy ez akkor elindult, de azóta már biztosan mennek Milton Keynesben, de nyilván eleve egy igen korlátozott [sebesség, útvonal], szerintem bénácska tesztrendszerről volt szó. (Ennél jobb állapotban lévő projektek is vannak Amerikában.)

„De ugyan, mire alapozod az önvezető autókat? A gps system-re???”

Önmagában az még kevés, pl. a Milton Keynesben üzemelő bénácska tesztrendszerben is van Lidar-alapú rendszer is: youtu.be/7dmJMEMGojY

„az a gond, hogy nem a 4. szintű önvezetésről szólnak a cikkeid, miközben te azt sugallod.”

Nem CSAK arról szólnak; speciel a BCG cikk mondjuk leírja, hogy a legtöbb megállapítás a teljesen autonóm járművekre vonatkozik, kivéve, ha külön jelzi, hogy nem arról van szó.

De nyilván amit manapság (2019-ben) közúti forgalomban látsz, az nem ilyen (és ezt nem is állítottam én sem), csak korlátozott autópilóta-modul, ami állandó sofőr-felügyeletet igényel.

„De hogyan hoz döntést egy software, ha a jármű elé lép egy gyerek?
Az utasok sérüljenek, vagy a gyerek?”

Ahogy beprogramozzák.

A laikusok imádják ezeket az etikai dilemmákat hangsúlyozni, miközben a helyzet az, hogy ilyen helyzetben az emberi járművezető sem tud „jó” döntést hozni. (Ha lefagy és elüti a gyereket, akkor egy életen át lelkifurdalása lesz, bár nem ő sértette meg a közkekedési szabályokat).

„Hogyan véded ki a software hivákat?
Jön a frissítés, aztán nem tudsz belépni a Windows-ba?

Kék halál? Ismerős?
Mi van, ha elromlik valamely szenzor?”

Nyilván némi redundanciára, tartalék vészrendszerekre lehet szükség, hogy hiba esetén ne legyen azonnal katasztrófa, és pl. meghibásodás esetén legalább félre tud állni. (Kb. mint a nem teljes értékű pótkerék, amivel azért még a legközelebbi benzinkútba be lehet gördülni, ha defektet kapsz.)

A vezetés veszélyes üzem, amin emberéletek múkhatnak, ezzel a tervezőknek nyilván számolnia kell.

„Mellesleg a linkelt Mercedes oldal is erről ír, hogy elhatározták, a sofőr maximális kiszolgálását, széleskörű segítését elektronikus eszközökkel.”

Ja, most még csak itt tartanak, de ennél náluk is több van hosszú távon tervbe véve (ez a link csak arról szólt, hogy nem kispályás játékosok is beszálltak màr a buliba.)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 00:58:38

@paraszthajszal: tehát: Milton Keynes is full robots. A few hundred meters from the city's central shopping area, an autonomous car approaches Campbell Park roundabout. As the Tata vehicle arrives at the roundabout, which is indistinguishable from any of the city's 130 others, it lurches to a stop. Then waits to make its next move.

"Our system can detect traffic coming around roundabouts but at this point I think we need to do more testing before we allow it to make that final decision," says Andy Harris, a chief engineer at Tata Motors. The human safety driver, sat behind the steering wheel in anticipation of any problems, checks the road is clear and presses a red button telling the vehicle to advance.

2018 májusában indult, októberben a sofőrnek kell utasítani az autót, hogy induljon el, egy közönséges körforgalomban, ami a napi rutin része...
Ja, ha egy humán sofőr nem akarja elütni a gyereket, felszalad a járdára, ha az üres, és kikerüli. A robot nem fogja ugyanezt megtenni. Ha minden autó önvezető lesz, amik kommunikálnak egymással, akkor működhet. Amíg lesznek az úton kiszámíthatatlanul kòzlekedők, nincs algoritmus, ami lereagálná.

Mindennapos angliai szituáció: a szembejövő átjön a te oldaladra, megáll, és betolat, forgalommal szembe, a rossz oldalon a parkolóba...
A software szabálykövető.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 01:03:29

@paraszthajszal: ja, eddig 20 évről beszéltél. Mostmár valamikor a jövőben?

Egy másik modell szerint az önvezető autók nem fogják csökkenteni a városok zsúfoltságát.
Miért?
Ha közösségi megosztásról beszélünk, akkor sem valószínű, hogy pont ott lesz rá igény, ahol kiszállt az előző bérlő, mert takarításra, átvizsgálásra lehet szükség, stb. Tehát az autók üresen fognak járni...

Lesz még Magyar Köztársaság 2019.01.15. 03:33:09

Lehullt a lepel a Soros Györgyöt gyalázó propagandáról:

24.hu/belfold/2019/01/14/soros-gyorgy-fidesz-kampany-arthur-finkelstein-george-birnbaum/

Az Index meg szinte eldugja a hírt. Miért nem öles betűkkel, vezető hírként foglalkozik vele??!

index.hu/belfold/2019/01/14/elmondta_a_fidesz_kampanytanacsadoja_hogy_csinaltak_sorosbol_demont/

dukeekud 2019.01.15. 04:02:02

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Egy másik modell szerint az önvezető autók nem fogják csökkenteni a városok zsúfoltságát."

Egyebbkent nincs igazad. Elsosorban nem az autok szama miatt van zsufoltsag, hanem az esz nelkul ossze vissza cikazo autok millioi altal okozott allando dugok, es balesetek miatt. Az onvezetok nagysagrendileg jobban fognak vezetni, nem lesznek dugok es balesetek. A forgalom sokkal egyenletesebb hatekonyabb lesz. Egy piros lampanal, most jo ha atmegy 20 auto, de az emberek benasaga miatt, meg ennyi sem. Az onvezeto autoknal egyszerre indul majd meg az elso 200 auto, es mind at fog menni a zoldon szaguldozas nelkul. Tehat nagysagrendileg javul a lampak atereszto kepesege, ezert ossz egeszeben kevesebb kell majd beloluk, es azok is rovidebb ideig fogjak megallitani a forgalmat. Osszehasonlithatatlanul jobb, gyorsabb, biztosansagosabb lesz a kozlekedes.

paraszthajszal 2019.01.15. 07:36:37

@Igazamvanvagyigazamvan?: „2018 májusában indult, októberben a sofőrnek kell utasítani az autót, hogy induljon el, egy közönséges körforgalomban, ami a napi rutin része”

Tehát ez még az a teljesen önvezető autó, amit 2030 körülre látni szeretnének az utakon.

„Ja, ha egy humán sofőr nem akarja elütni a gyereket, felszalad a járdára, ha az üres, és kikerüli”

Nincs ok arra, hogy azt feltételezzük, a szoftver algoritmusai (vagy az MI tanítására használt célfüggvények) mindenkor többre értékelik a szabályosságot az emberéletnél, sőt ez biztosan hülyeség.

Az etikai dilemma és a döntési probléma kb. ott merülne fel, hogy felfutna-e a járdára, elütve egy nyugdíjast, hogy megmentsen két szabálytalanul az úttestre futó gyereket. Na ez az a szituáció, ahol se a gép, se az ember nem tud „jó” döntést hozni, legfeljebb valamilyen szempontból kevésbé rosszat.

„Ha minden autó önvezető lesz, amik kommunikálnak egymással, akkor működhet”

Ezért is van olyan javaslat az asztalon, hogy tiltsák be az emberi vezetőket, ha a gép már készen lesz: www.wired.co.uk/article/driving-cars-illegal-2030

„eddig 20 évről beszéltél. Mostmár valamikor a jövőben?”

Nem, eddig is arról beszéltem, hogy különböző becslések, szakértői vélemények láttak napvilágot arról, hogy az önvezető technológia (ami akkorra már a jelen várakozásaink szerint rendelkezésre áll majd) mikorra szorítja ki az emberi vezetőket. Ez az, ami függ a szabályozástól is, ami ezt ellenösztönözheti, betilthatja azt.

paraszthajszal 2019.01.15. 07:39:01

@paraszthajszal: *Tehát ez még NEM az a teljesen önvezető autó, amit 2030 körülre látni szeretnének az utakon.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 08:12:20

@dukeekud: mégegyszer: a tanulmány szerint, ha nem p&r parkolók lesznek, a városok zsúfoltsága nem fog jelentősen változni, mert az önvezetők üresen is kell, hogy járjanak. Nem, az önvezető nem lesz kreatív. Jelenleg azzal szenvednek, hogy a hulló faleveleket mozgó tárgynak ítéli. Mi lesz egy hóviharban? Ha mondjuk viszi a szél a havat, a szenzor lefagyott? Megáll, biztonsági okokból, aztán ha lemerül az akksi, ott fagysz meg?

Gato666 2019.01.15. 08:12:33

@morpho: LOVÁRI PATTANTYÚSOK! SZEVASZTOK!!! HÉBER TÜZÉREK! SZEVASZTOK!!! SZÍR ASZFALTOZÓK! SZEVASZTOK!!! LIBANONI BUSZSOFŐRÖK! SZEVASZTOK!!!

szepipiktor 2019.01.15. 08:15:32

Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy miért kell sokadszorra is hamisítani a tényeket, gyakorlatilag hazudni az posztokban?
.
"ha már közös az ellenzéki szavazók tábora, nem osztozkodni kellene rajta, hanem egyben hagyni, mert a kormány- (vagy rendszer-) ellenzéki szavazók tortája egyértelműen nagyobb, mint a NER-pártiaké."
.
Kamu, hazugság, mellébeszélés!
Rengeteg vizsgálat mutatja be feketén-fehéren, hogy melyik oldalnak mekkor a bázisa. Ezek közül eddig egyedül a Závecz intézet mutatta be becsületesen a teljes lakosság támogatási arányát, a többi rendre csak az aktív népességet mutatja be és abból készít hazug statisztikákat.
.
2018 végén az ellebnzékhez tartozó Závecz jelentés adatai:
- Fidesz (kormány) = 36%
- Passzív, pártnélküli halmaz = 33%
- Ellenzék összesen = 31%
.
Az ellenzékből több mint 10% a jobbik, a momentum, lmp nem éri el a küszöböt.
.
Azaz a "nép" nem egysésges, az ellenzéki összefogás csak a 31%-ot tudja összekovácsolni, ami kevesebb a fideszénél.
A hazugság most az rendszeresen, hogy feltételezik az ellenzéki véleményformálók, gyakorlatilag állítják, hogy a második erő, a passzív halmaz azért passzív, mert az ellenzék nem fog össze. De ez nem igaz, akkor az ellenzéki pártoknál lennének mérhetők.
De pont tőlük vándorol el a tömeg a passzív halmazba - miközben a fideszes bázis gyakorlatilag fix marad -, mert bebizonyosodott, ez a mai ellenzéki erő nem alkalmas a váltásra, ninsc hiteles politikusuk, nincsenek a társadalom számára hasznos programjuk.
A tavaszi választásoknéál az egyetlen lehetséges alternatíva, a jobbik-lmp-momentum koalíció sem mozdított meg senkit!
Miért állítják ma mégis, hogyha most összeállnak, akkor a bázisuk nőni fog?
Mert a meglévő már semmire sem elég.
Nem mindegy, hogy 15, 20, 25 vagy 30%-al a hátuk mögött kapnak ki?
.
A passzív halamazra lenne szükségük ehhez, de ez ma már - látva az időközi választásokat - ezzel az ellenzékkel nem lehetséges. Ők rombolták le a hidakat az emberek többsége felé, most azt várják, hogy azok, akiket évek óta arculköplnek, leszrnak, megaláznak, most majd tömegesen "visszaúsznak" hozzájuk???
Ezt erőlteti ez a poszt is.
Nem az a baj, hogy ne lenne igaz a leírt, hanem az CSAK az, hogy
- csak az ellenáézki bázis számolható össze (ideális esetben!)
- a népet nem szabad beleszámítani, mert az most nem áll az ellenzék mögött.
Ráadásul a poszter nem veszi figyelembe, hogy a "nép" sokszínű, nem a városi bölcsészekből, a ex-balosokból, nem genderalapú Y generációsokból áll, azaz az ellenzék által képviselt eszmék sem elfogadottak a társadalom döntő részénél!
A "falu népét" nem lehet ezekkel az eszmékkel elcsábítani, ahol söpörték a padlást, ahol kulákoztak, ott a baloldalnak nincs helye, ahogy az unokátat akarók sem a momentum "modern" globalizáció alapú világát kívánja, nem lesznek boldogok, ha az gyerekük nem a klasszikus családmodellt választja...
Értelmetlen ezt a kamut erőltetni, ettől az ellenzék nem lesz sem hiteles, sem nem lesznek irányítható az emberek.

DFK 2019.01.15. 08:15:32

@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: az azért a térképre nézve ugye megvan, hogy földrajzi lehetetlenség, hogy Magyarország volt az első eus állam, ahova beléptek a migrik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 08:15:44

@paraszthajszal: márpedig döntést hozni kell. És kezdődhet a per a gyilkos gép ellen. Ismered az újságokat.
Az meg utópia, hogy tiltsák meg a vezetést.

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 08:23:24

@szepipiktor: " nem genderalapú Y generációsokból áll, azaz az ellenzék "

Rem,élem ez a besorolás önbeteljesítő és mivel az Y után már nem sok betű van, elfogynak a selejtek és elölről kezdődik az ábécé életképes egészséges fiatalokkal akik jók lesznek bölcsészmérnökségnél hasznosabb feladatokra is!

szepipiktor 2019.01.15. 08:23:53

@DFK:
Tudod valamiért mindkét oldal elfeledi a valóságot!
Amikor a népvándorlás történt, akkor hazánk a schengeni határ egyik része volt!
Nem az a lényeg, hogy másik állam miért nem állította meg a csordát, hanem nekünk kötelező lett volna.
De a csúti aljas politikai céljai miatt egy évig ezt nem tette meg, majd még kuncsorgott is támogatásért az EU-hoz.
Le kellen gondolkodni azon, hogy az otszrákok miért változtatták meg a határvédelmüket! Ők azonnal léptek és bevezették azt, amit nekünk lett volna kötelező meglépni.
Sokadik példa ez, hogy a csúti csak az előnyökre figyel, a schengeni szabad mozgás EU-n belül kell neki, de ennek rá vonatkozó feladatait nem végezte le.

DFK 2019.01.15. 08:24:07

@Hata Mari..: a holokauszt túlélő néni az szavaz bárkire, csak a magyaronak rossz legyen.

konrada 2019.01.15. 08:24:39

@Republic Forever!:
Mert nem akarják, hogy hívassa őket Soros György és azt mondja:
"Mi ez? .... elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek?"

;)))
;-P

DFK 2019.01.15. 08:27:43

@szepipiktor: pl Görögországnak kellett volna védenie a határt, de nem volt rá hajlandó.

szepipiktor 2019.01.15. 08:29:09

@Helga Beauty Salon:
Egyetértek!
A fiam X generációs és már elutasítja mindaqzt, amit az Y generációs mai világ képvisel.
Nem propagandaszakmát tanul, hanem tisztességes, hasznosat, nem csüng a neten, nincs facebook meg más szemét regje, abszolút bizalmatlan a poltikával szemben és a marketing-reklám vonalat is tagadja.
De sajnos még tömeges az X generációsoknál az olyan, akik még inkább netfüggők, ők már azt az alapot sem kapják meg, amit az Y generációsok megkaptak.
De ez sajnos a szülők, a mi felelősségünk.
A valódi társadalmi probléma - az egész modrn világban - az lesz, amikor az X generáció felnő és "egyesül" az Y generációsok gyerekeikel...
Na az lesz a valódi világvége.

DFK 2019.01.15. 08:30:19

@szepipiktor: arra emlékszel, miket mondtak Magyarországra, mert zárta a határt?

szepipiktor 2019.01.15. 08:36:18

@DFK: Görögország az EU ottani szakaszát védhette volna.
De utána volt még egy Szerbia is, aki nem EU-s ország, így a schengeni déli határszakasz ezen részének védelme a mi feladatunk lett volna!
A déli határ ugyanis nem összefüggő.
De nem az a baj, hogy nem védte, mert figyelmetlen volt, hanem kinyitotta azt és átzavarta a tömeget az EU belseje felé!
És amikor ott áll a bál, akkor gúnyosan széttárta a kezét, adjatok pénzt mert minekünk erre nincs.
Ja, ugye pont ezt teszi a NATO ránkeső kötelezettségével is.
Az USA fizeti évek óta, de ráküldi a magashomlokú teremfocist az amerikaiakra...
Ebben jól kiegészítik egymást az ellenzékkel, ők is napi szinten "rohadt trumpoznak", mert a pali elzárta az ingyenpénzeket.

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 08:36:57

@DFK: "a holokauszt túlélő néni az szavaz bárkire, csak a magyaroknak rossz legyen."

Ezt csinálják figyelmen kívül hagyva hogy ebből csak két dolog következhet.
A magyarok megunják hogy rosszat akarnak nekik és ajtót mutatnak.
Vagy a magyaroknak rossz lesz, eltűnnek, viszont akik helyettük jönnek azok nem lesznek olyan jólelkűek mint a magyarok és első dolguk lesz elkapni a nénit!

szepipiktor 2019.01.15. 08:41:33

@DFK: KI MONDTA? KIK MONDTÁK????
És nem mindegy?
Élő jogszabályok vannak, voltak.
Eleve ez háborús esemény következménye volt, alap lett volna, hogy a török határ túloldalán épül fel egy menekülttábor, azt támogathatta volna az EU is.
És ahogy 56-ban Ausztriában, ott történt volna meg az ellenőrzése a menekülteknek.
Amikor ment EU-s pénz, a törökök azonnal meglépték.
Ez megtehető lenne É-Afrikában is, de ugye van egy haza és nemzetáruló halmaz, akik aljas céljaik, elveik miatt támadják a jogot, a jogszerűséget.
Orbánt sem azért támadták (volna), hogy lezárja a határt és a mi oldalunkon ápít fel menekülttáborokat, hanem mert megsérti az szegények jogait, magyarán akármilyen kormányunk lett volna, a cél az volt, ma is az számukra, hogy az érkezők ellenőrzés nélkül vándorolhassanak Európában.
Ha szoci kormány lett volna, ugyanez a vád jött volna elő! Ha azok betartották volna a szerződéseket...

konrada 2019.01.15. 08:53:47

@szepipiktor:
Jó dolog az amnézia, mert az megszépíti a múltat és kitöröli a nem tetsző részeket....

...de én irigy vagyok, ezért felidézem a tényeket.

Először meg akarták állítani a határon őket élő erővel:
Egyből tele lett a nyugati sajtó azzal, hogy verik őket, erőszakoskodnak velük, a Petra eset ( a hp, aki rugdosódott) ikonikus lett számukra, szóval ezt kilőtték.

Másodjára: Be akarták vinni őket táborba, hogy visszatartsák őket.
Ebből lett az botrány is, amiben a sínekre lökött családot rendőrök verik. (na jó, ez nem jött be, hülye videósok!)

Harmadszor: miután nem engedték őket tovább, de az EU-ból utasítás is jött, hogy a határon nem lehet őket élő erővel feltartani, se táborba zárni, jött az, hogy nem engedték őket tovább - ekkor gyűlt fel a Keletiben a tömeg, majd indult meg az oly szívrázóan dokumentált éhségmenet, melyet az általad oly dicsért osztrákok taxiztattak aztán tömegével ki.

(Mindeközben az illegálisan belépők között terjesztették Mutti willkommenkultur-os köszöntőjét, valamint azt, hogy a belépőknek - ha ősz is a szakálluk, vagy koromfeketék is - a nevük Nofingerprint Ali, akik Szíriában születtek 17 ével ezelőtt január elsején.)

Aztán megépült az a senkit megállítani nem képes kerítés, és a tömeg rázúdult a megértően liberális Horvátországra. Amely pár nap alatt beomlott. Ekkor indult meg az a tömeges transzportálás - amit te felemlegetsz a hozzád hasonlóan amnéziás tolvaj börtönössel - melyben 4 ország megállapodása alapján, azok közlekedési cégeit beszervezve ment a horvát határtól Magyarországon-Ausztrián át a tömeg egészen a német willkommenkultur-ig, s tartott addig, míg azok be nem sokalltak, és megkötötték a törökökkel a sortűz-szerződést.

És csak utána jött az általad oly szépen felemlegett kapuk-szárnyakkal típusú osztrák megoldás.

...s elnézésed kérem, hogy felidéztem számodra olyanokat, amiket te már sikeresen el tudtál feledni, de nem féltelek: szvsz. ezek a leírtak is holnapra törlődni fognak, és lehet megint írni:
"De a csúti aljas politikai céljai miatt egy évig ezt nem tette meg, majd még kuncsorgott is támogatásért az EU-hoz.
Le kellen gondolkodni azon, hogy az otszrákok miért változtatták meg a határvédelmüket! Ők azonnal léptek és bevezették azt, amit nekünk lett volna kötelező meglépni."

Ami persze a tének ismeretében nem igaz, de hagyjuk is azt, mert leírhatod rá válasznak:
"Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!"

paraszthajszal 2019.01.15. 08:54:47

@Igazamvanvagyigazamvan?: „márpedig döntést hozni kell. És kezdődhet a per a gyilkos gép ellen. Ismered az újságokat.”

Döntést hozni kell, de ha úgy gyilkol, hogy közben ő szabályos volt (és szabálytalanul sem tudta volna elkerülni, hogy min. egy áldozat legyen), akkor legfeljebb háborgás lesz belőle, pernyerés nem.

Egyébként „gyilkos gép” (önvezető autó) már volt is, az újságok fel is kalták, de csak annyi következménye lett, hogy egy időre leállították a teszteket.

Az emberi vezetők mellett jelenleg a jobb helyzetfelismerő képességük, nagyobb rugalmasságuk dönt; miközben a reakcióidejük hosszabb, a figyelmük megzavarható. A gépeket ezen a téren még fejlesztik.

Ahogy az Economist is megfogalmazta: „In the long term, AVs promise to be much safer than ordinary cars, given that 94% of accidents are caused by driver error.” www.google.com/amp/s/amp.economist.com/the-economist-explains/2018/05/29/why-ubers-self-driving-car-killed-a-pedestrian#ampf=undefined

„Az meg utópia, hogy tiltsák meg a vezetést”

Addig az, amíg nincs olyan gép, ami lényegesen jobban vezet, mint az ember (nem kell, hogy tökéletes legyen!) – akkor úgy vetődhet fel a kérdés, hogy akar-e a kormányzat, helyi önkormányzat kevesebb halálos balesetet, mint eddig? Persze ellenállás garantáltan lesz, de hosszú távon nem kétséges, hogy az önvezető lobbinak vannak jobb lapjai.

konrada 2019.01.15. 09:09:15

Egyébként az is hülye, aki az EU-s választáson összefogást akar, hiszen az tisztán listás választás, így amelyik párt eléri a 4%-ot, annak lesz képviselője kint, így
- hacsak nem attól retteg, hogy megtudják mennyi a valós támogatása, vagy esélytelen a 4%-ra: mert azok nem hülyék! -
teljesen feleslegesen akarnak hátukon olyanokat becipelni, akik később csak visszafogják őket (lásd a párbeszéd számukra haszontalan hülyéit), és csak elijesztik azokat, akiknek az összefogástól összefosás ugrik be, mert egyébként virtigli náciként a magában induló jobbikra, vagy holo-túlélőként valamelyik belvárosi pártra szavazna, de azt nem akarja, hogy az ő szavazatával kerüljön be egy másik értékrend képviselője, vagy egy náci...

konrada 2019.01.15. 09:12:34

@paraszthajszal:
...egyébként nem utópia: Az önvezető funkcióval ellátott Teslákkal 1/6 annyi baleset/mérföld eset történik, mint a többi autó esetén.... (És ezek is túlnyomó részben akkor, amikor ember vezeti.)

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 09:12:56

@konrada: "Egyből tele lett a nyugati sajtó azzal, hogy verik őket, erőszakoskodnak velük, a Petra eset ( a hp, aki rugdosódott) ikonikus lett számukra, szóval ezt kilőtték."

Ha csak a jogszerűséget nézzük akkor is támadhatatlan Petra cselekménye. Egy rendőri intézkedésnek ellenszegülő szabálysértő helyszínen tartásáról van szó, az elgáncsolás pedig arányos és az elkövető testi épségét nem veszélyeztető alkalmazása volt ennek! Figyelem! Amennyiben valaki intézkedő rendőrt lát, jogszerűen a segítségére lehet amennyiben ez szükséges és a képessége megvan erre!

konrada 2019.01.15. 09:16:25

@Helga Beauty Salon:
...de ettől még támadták, és ennek híre is volt.
Ezért is gondolhatták nofingerprinték, hogy nem kell megállni a határnál...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.15. 09:20:07

@konrada: "a Petra eset ( a hp, aki rugdosódott)"

Igen. Nem rugdosol senkit, értem? Én mindig is mondtam, hogy nem a HP. a valódi bűnös, hanem a geci, aki az ilyeneket uszítja.

"az EU-ból utasítás is jött, hogy a határon nem lehet őket élő erővel feltartani"

:))

Tucc még ilyen fasságot mondani? Bearanyoztad a napom. :))

Bár, lehet, hogy nem te vagy ilyen vicces, hanem a nagyüzemi hírhamisítók által üzemeltetett állampárti tévében hallottad. Minden baromságot elhisznek a fideSSfasszopók.

2019.01.15. 09:20:58

@DFK: Lehet, hogy Szávay mondatai elveszik a kedvét a nagy összeborulástól. Különösen, hogy Szávay a mai napig a Jobbik frakció tagja..

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 09:28:17

@paraszthajszal: amit írsz, az azt feltételezné, hogy nem folyamatosan, hanem rövid időn belül cseréljék le a járműállományt. Ez gazdasági nonszensz. Egy dolgot tudok elképzelni, az autógyártók tulajdonában marad a járműpark, amit a használók bérelnek. Közösségi autózás.

paraszthajszal 2019.01.15. 09:38:38

@Igazamvanvagyigazamvan?: „amit írsz, az azt feltételezné, hogy nem folyamatosan, hanem rövid időn belül cseréljék le a járműállományt. Ez gazdasági nonszensz.”

A kérdés kb. úgy vetődhet fel, hogy ha 2025-30-re meglesz a technológia, betiltsák-e 2035-40-re a normál autókat.

A gazdasági irracionalitás részben ugyan igaz, de ez nem zavarta pl. azokat a német városokat se, amelyek kitiltották a régebbi dízeles autókat, amelyek még bőven üzemképesek. www.reuters.com/article/us-germany-emissions-factbox/factbox-german-cities-ban-older-diesel-cars-idUSKBN1ND1ZV

A tulaj persze szívhatja a fogát, de az autó előbb-utóbb a keletebbre fekvő országok használtautó-piacán köthet ki. (Pl. Magyarországon is.)

Mindez a téma szempontjából kitérő: költségmegfontolások miatt a professzionális sofőröket jóval előbb fogják robotra cserélni, minthogy az emberi vezetést teljesen betiltsák. (Az eredeti kérdés az volt, hogy Magyarország tömegközlekedése összeomlik-e a jövőben líbiai buszsofőr nélkül.)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.15. 09:40:55

@Hata Mari..: Elítélem a rasszistákat, nácikat, bolsevikokat, hazaárulókat, hazugokat, tolvajokat, mindent elítélek, ami fideszes. :))

GyMasa 2019.01.15. 10:05:19

@paraszthajszal:
"Igényfelmérések azt mutatják, hogy kereslet lesz rá – fogyasztók részéről is + kormányzatok (pl. Dubai) és önkormányzatok is szeretnék ösztönözni az elterjedésüket."
Mondjuk ehhez legeloszor arra van szukseg, hogy letezzenek a MEGBIZHHATOAN mukodo, teljesen onvezeto jarmuvek.
Amivel azert ma meg vannak kisebb problemak:
- Az onvezetesnek 5 szintje van. Jelenleg a Tesla rendszere az, ami kereskedelmi forgalomban barki szamara elerheto, de az a rendszer is most valahol a 3-4 szintek kozott helyezkedik el.
- En egyaltalan nem vagyok biztos benne, hogy egyaltalan lehetseges letrehozni olyan 5. szintu onvezeto rendszert, ami:
* teljesen onvezeto, azaz kormany, es kezeloszervek nelkuli
* barmilyen utviszony es idojaras mellett mukodik (Azert vagyuk eszre, hogy a sok onvezeto autot MIND Kaliforniaban, Nevadaban es Floridaban fejlesztik. Es, mi a kozos ezekben e helyekben? Az, hogy a legdurvabb idojarast az erdotuz jelenti. Az utak szelesek, tukorsimak, es minden festes a helyen van. Majd, ha lesz egy olyan 5. szintu onvezeto auto, amelyik Januarban, havas uton, suru hoesesben, csupan a sajat szenzoraira tamaszkodva, Alaszkaban 30km/h sebesseg felett kepes egy nem autopalyan biztonsagosan elvinni valakit A-bol B-be, akkor mondhatjuk, hogy letezik valodi onvezeto auto)
* egy ilyen rendszernek legalabb egy nagysagrenddel biztonsagosabbnak kell lennie BARMELYIK kozlekedesi helyzetben, mint a human soforoknek. Ennek jelenleg meg a kozeleben sem vagyunk, meg a 4. szintu onvezetes eseten sem.
„se fog elterjedni 20 év alatt!”
Ebben en pl. 100%-ig biztos vagyok.
A Foldon ma van kb. 1 milliard auto.
Elektromos autobol eddig OSSZESEN 3 millio db-ot adtak el az elmult 6-10 evben.
A vilagtermeles szemelyautobok kb 70 millio db evente.
Tehat, ha MA letezne egy 5. szintu, onvezeto auto es matol be lenne tiltva a hagyomanyos autok gyartasa/forgalmazasa, akkor is legalabb 1000/70= 14,3 ev lenne, mire a MA az utakon futo autokat lecserelhetnenk onvezetore.
(Es, ez most egy igen-igen optimista becsles volt. Realisan nezve ugy mondanam, hogy 2050 az a legkozelebbi datum, amikor elkepzelhetonek tartom, hogy mar jelentos mennyisegu teljesen onvezeto auto lesz az utakon)
"A „hány évvel” kapcsolatban különböző becslések, elképzelések vannak, ennél optimistábbak is, szólnak becslések arról is, hogy az első teljesen autonóm járművek a következő évtized második felében jelenhetnek majd meg"
Az 2025.
En ezt teljesen kizartnak tartom.
Ma, az autoiparban egy normal fejlesztesi ciklus, (azaz, letezo, bejaratott technologia) 3 ev.
Egy generacio 6 ev (kozepen egy facelift).
Egy teljesen uj platform bevezetese ennel is tobb idobe kerul. (gondolj csak arra, hogy hogyan szerez az autogyar mubizonylatot egy olyan technologiara, amire meg torveny sincs?)
Tehat, ahhoz, hogy itt 2025-re valodi, level 5 onvezeto autokat lehessen kapni kereskedelmi forgalomban, mar MA leteznie kellene valamifele prototipusnak.
(ugyanis, ha rendesen vegigolvasod az autogyarak sajtokozlemenyeit, akkor minden egyes esetben a hangzatos focim (Mostmarztan bizony arulni fogjuk a sajat onvezeto autonkat 2022-ben) mogott a valos tartalma a cikknek MINDIG az, hogy level 3-4 "onvezeto" autokrol van szo.
Megcsak szo sincs rola, hogy mikor lesz majd igazi, vezetoallas nelkuli 5. szintu onvezeto auto.
Az onvezeto autoknak nem csak technologiai akadalya van, hanem igen eros jogi is.
(felelosseg, biztositas)
"az, hogy mikorra szoríthatnák ki a sofőrös járműveket, attól is függne, hogy a szabályozás ezt mennyire akarja ösztönözni (akár betiltással is)."
Hat, a jelenlegi, kapitalista viszonyok kozott elegge sulyos lenne vilagszerte kitiltani a kozlekedesbol a jelenlegi osszes autot...
" http://www.bcg.com/publications/2015/automotive-consumer-insight-revolution-drivers-seat-road-autonomous-vehicles.aspx"
Idezet a cikkbol:
"A fully autonomous vehicle, of course, can drive itself under virtually all conditions without driver intervention, although limitations—most notably, severe weather—are still to be defined, along with protocols for dealing with such situations."
Tehat az 5. szintu onvezeto autok eseten meg mindig a specifikaciorol folyik a vita.
Ez nem jelent tul sok jot a 2025-os elterjedessel kapcsolatban. (egeszen pontosan kizartnak tartom)
De, itt egy tanulmany a kulonfele megvalosult onvezeto projektekrol:
www.mdpi.com/2071-1050/10/9/3118/pdf
Osszefoglalva, valoban leteznek mar onvezeto buszjaratok.
Igaz, kisse savanyu meg az a citrom, mert a max sebesseguk 12km/h ( a "gyorsabbake" "akar" 20km/h is lehet) es a maximalis vonalhossz az 4 km.
"Ami már most biztos: a technológián már most sok tőkeerős multicég dolgozik, akik nem invesztálnának egy csomó pénzt a projektjükbe, ha nem hinnének abban, hogy ez belátható időn belül megérülhet."
Ezt hivjak "alapkutatasnak", aminek az a tulajdonsaga, hogy siman elkepzelheto, hogy a vegen kidobott penz lesz a raforditott osszeg, mert kiderulhet, hogy a dolog megvalosithatatlan.

konrada 2019.01.15. 10:05:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Persze hogy tudok ilyen fasságokat mondani:
Te nem vagy demagóg félremagyarázó. Ez például legalább akkora fasság, mint az, hogy szerinted lehet úgy is egy 120 km-es határszakaszon random módon feltűnő ezres nagyságú tömeget visszatartani úgy, hogy abból nincs olyan erőszak, amelyet nem lehet felhasználni a német köztévékben, és társaikban a fasiszta magyar rendőrségről, és nem ül össze azon mód a szargentinis statárium-bíróság...;))

konrada 2019.01.15. 10:12:56

@GyMasa:
A kérdés mégis az volt alapból, hogy összeomlik-e Magyarország közlekedése etióp buszsofőrök nélkül az önvezető technika bevezetéséig, vagy sem...

Az hogy kollega kissé túlzóan optimistán utópiázik (másnapos?;), az egy dolog, de egy beteg társadalomátalakító utópiára válaszolt...

GyMasa 2019.01.15. 10:13:15

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"Ha minden autó önvezető lesz, amik kommunikálnak egymással, akkor működhet. Amíg lesznek az úton kiszámíthatatlanul kòzlekedők, nincs algoritmus, ami lereagálná."
Acsi, ez mar feltetelezi, hogy nemcsak az autok lesznek teljesen onvezetok a jelenlegi infrastrukrutan, hanem feltetelezi, hogy a vilag teljes uthalozatat ugy kell atalakitani, hogy tamogassa ezt a rendszert.
Szerinted ez mennyi penzbe/idobe kerulne?
(Es, itt az ido szerintem sokkal durvabb korlatozo tenyezo, mint a penz...)
Egyebkent nekem az a felelmem, hogy csak igy lesz megvalosithato a teljes onvezetes.

GyMasa 2019.01.15. 10:23:38

@paraszthajszal:
"akkor úgy vetődhet fel a kérdés, hogy akar-e a kormányzat, helyi önkormányzat kevesebb halálos balesetet, mint eddig?"
Ez mar most is megvan!
Nezz csak Franciaorszagra. Ott Macron batratunk a kivalo szakember kozlekedesi ministrerevel levitte az orszaguti sebesseghatart 90-rol 80-ra, mondvan, hogy NEKI (Macronnak es a miniszterenek) semmilyen ar nem draga, (amit a NEP FIZET ugye) azert, hogy azt az evente 400 embert megmentsek, aki most meghal kozuti balesetben.
Ehhez csatlakozott karacsony elott Macron papa, aki jol felelmelte az uzemanyagok adojat, hasonlo indokkal, azaz, hoyg "barmekkora arat hajlando megfizettetni az orszaga nepevel, hogy az ideologiai celjait (levegoszennyezes csokkentese) elerje.
" Persze ellenállás garantáltan lesz,"
Lasd Franciaorszag...
Nem is nagyon csipazta a nep azt a fajta progressziv arroganciat.
" de hosszú távon nem kétséges, hogy az önvezető lobbinak vannak jobb lapjai."
En mar ma is szivesen vennek ilyen autot, ha letezne.

konrada 2019.01.15. 10:31:25

@GyMasa:
De nem is feltétlen kell a teljes.
Ha valaki élvezni szeretné az alpok kietlen tájait, a sebességet, hagy menjen!
Az alapkérdés az volt, kell-e profi soffőrök tömegeit behozni Magyarországra (mint pl. Londonba), hogy a közúti személy- és teherszállítás fennmaradjon.

És erre már alakulnak a válaszok: Kamionok viszonylag hamar megkapják majd azt a képességet, mellyel autópályán önvezetőmódban tud menni - így a vezető kiiktatható, ezáltal csökkenthető az állásidő, ergo kevesebb kell belőlük.
Nagyvárosi környezetben viszonylag egyszerűen kialakítható olyan virtuálisan kötöttpályás rendszer, amely nem csak sínes, de sima úton is képes végig vezetni egy buszt, vagy egy taxit.
Mindezekhez persze kell majd ember is, de az inkább operátor, akinek nem kell PÁVII, és egyéb végzettség, végtelen monotónia-tűrés, és akár több járműre is képes távfelügyelni.

...tehát nem kell majd nomádok tömegeit idegen kontinensekről behozni...

GyMasa 2019.01.15. 10:33:08

@paraszthajszal:
"A gazdasági irracionalitás részben ugyan igaz, de ez nem zavarta pl. azokat a német városokat se, amelyek kitiltották a régebbi dízeles autókat, amelyek még bőven üzemképesek."
Azert, azt tegyuk hozza, hogy a nagy reszuk bizony nem onszantabol tette ezt meg, hanem egy birosagi vegzes miatt, amit a kornyezetvedok ertek el.
www.autonavigator.hu/cikkek/ujabb-nemet-varosbol-tiltjak-ki-a-dizelmotoros-autokat/

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 10:35:55

@paraszthajszal: Thursday, a court ruled that Cologne must introduce bans on older diesel vehicles in certain areas from April 2019. The nearby city of Bonn must impose bans for two roads"

Hazudni csak pontosan, szépen...
Nem a városból, két utcából...

GyMasa 2019.01.15. 10:36:00

@konrada:
"A kérdés mégis az volt alapból, hogy összeomlik-e Magyarország közlekedése etióp buszsofőrök nélkül az önvezető technika bevezetéséig, vagy sem..."
Ebben a temaban nem kivanok allast foglalni!
"Az hogy kollega kissé túlzóan optimistán utópiázik (másnapos?;), az egy dolog, de egy beteg társadalomátalakító utópiára válaszolt..."
En kizarolag a dolog technikai allasaval es a kilatasokkal kapcsolatban kapcsolatban reagaltam.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 10:39:18

@GyMasa: szerintem az önvezető autó nonszensz. Jelenleg azon dolgoznak, hogy ne satuzzon be, ha a szél faleveleket fúj az útra.

Azért elképzelem, hogy az egymással kommunikáló autók, egy napvihar miatt , biztonsági okokból félreállnak...mondjuk 40 ezer Budapesten...

Tangooo 2019.01.15. 10:43:02

Az ellenzéki közös lista az EP választáson csak arra jó, hogy ismét ne derüljön ki, hogy melyik párt mennyit ér. Még a végén kiderülne, hogy az MSZP teljesen feleslegesen tesz nímandoknak (nem létező pártoknak) szívességeket azzal, hogy egy-egy képviselőjüknek mentőövet dob: ezzel nem szerez több szavazatot, csak egy saját emberüket sértik halálra.
Amikor pedig olajat a vízzel próbálnak összekeverni (DK - Jobbik), annak az az eredménye, hogy csak a sz@r jön fel a felszínre.

GyMasa 2019.01.15. 10:46:43

@konrada:
"És erre már alakulnak a válaszok: Kamionok viszonylag hamar megkapják majd azt a képességet, mellyel autópályán önvezetőmódban tud menni - így a vezető kiiktatható, ezáltal csökkenthető az állásidő, ergo kevesebb kell belőlük."
Ezzel csak annyi baj, hogy:
- Ez nem 5. szintu onvezetes, hiszen a NEM autopalyas kozlekedeshez tovabbra is szukseg lesz soforre.
- Ezzel nem sproolnak meg szinte semmit, hiszen a sofor tovabbra is ott, kell, hogy legyen.
- AMi hasznos lehet ezugyben az az, amikor tobb kamiont osszekotnek olyan orszaguti vonatta, amit az elso kamionban ulo sofor vezet, a tobbiek meg pihenhetnek kozben, es, amikor eljon az elso sofor kotelezo pihenoideje, akkor egy masik kamion az elre allhat.
Ezzel viszont az a baj, hogy feltetelezi, hogy az a sok kamion pont MIND A-bol B-be megy EGYUTT.
"Nagyvárosi környezetben viszonylag egyszerűen kialakítható olyan virtuálisan kötöttpályás rendszer, amely nem csak sínes, de sima úton is képes végig vezetni egy buszt, vagy egy taxit."
Szerintem egy ilyet se nem egyszeru, se nem olcso megvalositani.
"Mindezekhez persze kell majd ember is, de az inkább operátor, akinek nem kell PÁVII, és egyéb végzettség, végtelen monotónia-tűrés, és akár több járműre is képes távfelügyelni."
Vaaaaaaaaaaaaaaaaaagy...
Majd ezt is rabizzuk valami MI-re, ami nem teved (de igen), nem ker enni, nem alszik, nem rug be, nem szrtajkol, es mindezt INGYEN csinalja.

GyMasa 2019.01.15. 10:49:11

@GyMasa:
Ja, es specifikusan Nemetorszagban a 30 evnel idosebb autok, amelyikeken H-rendszam van (a magyar OT-nek felel meg) azok barmifele megkotes nelkul, siman bemehetnek ezekbe a zonakba. Az iden az 1989-ben gyartott autok erik el a 30 eves kort.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 10:52:07

@konrada: nézd, 2015-ben a jóslat az volt, hogy 2018-ra megvásárolható lesz. Végülis így van, csak nem 5. szintű, tehát önvezető, hanem állandó felügyeletet igénylő. Ha valaki ott kell, hogy üljön a volán mellett, hogy felülbírálhassa a technikát, annak bizony megfelelő ismeretekkel kell rendelkeznie.

2018 májusában kezdték tesztelni az önvezető izéket Milton Keynes-ben. Októberben ott tart, hogy a körforgalomhoz érve megáll. A sofőr meg kell hogy nyomjon egy gombot, ha úgy látja, hogy biztonságosan besorolhat, amire az autó szerű izé elindul....hááát.
Nem látom se áttörésnek, se biztonságosnak.

Ha a szél falevelet fúj az útra, az autó megáll. Mozgó tárgy. El tudod képzelni egy hóviharban?
Nézd, Angliában volt már olyan köd, hogy nem láttál öt méterre, a gps /itt sat-nav/ nem működött, de még a mobilon sem tudtál hívást kezdeményezni. Szuper lesz, ha az M3-on megáll a csodamasín és ott fagysz meg télen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 10:56:23

@konrada: kötöttpálya??? Az milyen? Most épp a kerékpárosok használják a buszsávot. Ettől veszélyesebb párosítás nem nagyon van.
De Londonban azon lobbiznak, hogy a "iskola-anyukák " közlekedhessenek a buszsávban...ez pont ellentétes irány.

paraszthajszal 2019.01.15. 10:57:08

@Igazamvanvagyigazamvan?: „Hazudni csak pontosan, szépen”

Má bocs, de ez szalmabáb. Ki a fene mondta, hogy a város minden részéből kitiltották? Mert én aztán nem. Azt ne nevezzük má hazugsàgnak, amit behaluzol egy hozzászólásba.

„Nem a városból, két utcából.”

Bonnban pont két utcában, Kölnben a belváros bizonyos részében, a többi városban pedig változatos helyekről fogják vagy tervezik kitiltani. Most komolyan azt vàrod, hogy részletesen foglaljam össze azt a cikket, ami az eredeti téma szempontjából amúgy mellékszàl?

GyMasa 2019.01.15. 10:57:32

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"szerintem az önvezető autó nonszensz."
Hat, ha nem is teljesen az, nekem sulyos ketelyeim vannak aziranyba, hogy siman csak a human vezetot lecserelve egy MI-re ez a feladat kello biztonsaggal megoldhato - egyaltalan.
Abban biztos vagyok, hogy a jelenlegi infrastruktura modositasaval ez a dolog megoldhato, de ez viszont valam oriasi erofeszites, es befektetest igenyel!
Kezdve egybol azzal, hogy ha erre lenne szukseg, az elso lepes egy jo rendszer kidolgozasa, amit a vilag minden orszaga elfogad es torvenyerore emel.
Tehat, mar ezen a ponton latok egy 5-25 eves csuszast a projektben...
Es, ekkor meg csak ott tartunk, hogy megvan az egyetertes, hogy hogyan modositsuk a vilag teljes uthalozatat.
Akkor jo utana a feladat, hogy ezt meg is kell majd valositani.
" Jelenleg azon dolgoznak, hogy ne satuzzon be, ha a szél faleveleket fúj az útra."
Ez csak egy apro problema.
Jelenleg a technologia a kozeleben sincs annak, hogy egy embert tetszoleges korulmenyek kozott helyettesito, es annal jobb teljesitmenyt nyujto teljesen autonom rendszert kialakitsanak.
"Azért elképzelem, hogy az egymással kommunikáló autók, egy napvihar miatt , biztonsági okokból félreállnak...mondjuk 40 ezer Budapesten..."
Ennel sokkal nagyobb gond lehet az, ha egy terrorista megall egy feluljaron, es kiadja az egymassal kommunikalo, alatta elhalado autoknak a "setspeed=255, *" utasitast.

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 11:02:03

@konrada: ...de ettől még támadták, és ennek híre is volt.

Volt bizony, ment a hangulatkeltés és érdekes módon az ellenoldalon nem találkoztam az én érvelésemmel, ami jogszabályokon alapul!
Ennyit a kormánypárti médiatúlsúlyról, és a kormánypárti média szakmai minőségéről!

konrada 2019.01.15. 11:06:10

@GyMasa:
Persze hogy szükség lesz.
De azt tudod, hogy milyen időközönként mennyi pihenőidőre kell kiállni? Ha sztrádás haladást elfogadják önvezető módnak, az már 30%-kal kevesebb jármű, ember.

Európában minden nagyobb város között van autópálya, és egy kamionos szállításnál ritka az, hogy egy-egy főfolyóson 300-400 km-nél kevesebbet halad folyamatosan egy-egy jármű. (Pl. Röszkénél belépő kamionok kb. 90%-a a bécsi ringig ugyanazon útvonalon halad, az közel 500 km.)
Így meg viszonylag könnyű lehet sorba rendezni is akár országúti vonattá a gépeket, ami 5-6 órás pihenőidőt is kiad.

...s biztosan nem olcsó, de ha megnézzük, egy fővárosi dugóban araszoló busz bérköltségét nyugati árakkal, az is kiba drága (legyen 3 000 €/műszak*3/hónap*12hónap/év. : ha kiszorzod, akkor évente cca. 110 ezer € minima a bérköltség. És ebből több százat kell összeadni.
Ha a MI fejlődésével ennek jó része megspórolható lesz, akkor meg fogják spórolni...

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 11:12:20

@GyMasa: "A gazdasági irracionalitás részben ugyan igaz, de ez nem zavarta pl. azokat a német városokat se, amelyek kitiltották a régebbi dízeles autókat, amelyek még bőven üzemképesek."
Azert, azt tegyuk hozza, hogy a nagy reszuk bizony nem onszantabol tette ezt meg, hanem egy birosagi vegzes miatt, amit a kornyezetvedok ertek el."

Pont nem irracionális a mostani gazdasági szemléletben. Ösztönöz új autó vásárlására, tehát felpörgeti a fogyasztást, az ipari szektor kívánalmainak megfelelően. Szerintem a környezetvédelem már régen a multinacionális cégek bábja, ahogy ennél a példánál is, kimutatható a hátsó szándék. Emlékszel a libatömést támadó négy mancs esetére amikor felfedték hogy a francia libamájlobbi keze volt az egészben?

konrada 2019.01.15. 11:17:43

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Kötött pálya: olyan virtuális, melyben a jármű kommunikál a térfigyelőkkel, a beépített szenzorokkal, így a megállás, elindulás, haladás kontrollált, a beépített vészfékrendszer-távolságtartó meg képes megállítani.

Ezek azért nem sci-fik már ma sem.

De eltértünk a témától, ami az, kell-e beduin sofőrök vagy sem a közlekedés fenntartásához...

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 11:18:50

@GyMasa: Kezdve egybol azzal, hogy ha erre lenne szukseg, az elso lepes egy jo rendszer kidolgozasa, amit a vilag minden orszaga elfogad es torvenyerore emel.

Akkor el is lehet felejteni, most 2019 van és még a menetirány sem egységes több mint 150 év után!
Mielőtt valaki nekem esik, a 1501 kb. reális megközelítés függetlenül a motorizáció elterjedésétől, hiszen már a lovaskocsik világában is szükség volt valamiféle KRESZ-re.

GyMasa 2019.01.15. 11:20:13

@konrada:
"De azt tudod, hogy milyen időközönként mennyi pihenőidőre kell kiállni?"
Hat a nyakamat nem tenne ra, de valami olyasmi remlik, hogy 4 ora utan kotelezo 30 perc piheno, 8 ora utan 1 ora piheno, es hetente tala 2x megtehetik, hogy erre rahuznak meg 4 orat, de akkor utana talan 24 oraig nem vezethetnek... De, mint mondtam, azt nem tudom, hogy ez hogy van. Arra viszont emlekszem, hogy a pihenoidoben ha vezetnek, akkor az nem franko.
" Ha sztrádás haladást elfogadják önvezető módnak, az már 30%-kal kevesebb jármű, ember."
Miert pont 30%, miert nem felezodik, vagy 1/3-a?
"Európában minden nagyobb város között van autópálya, és egy kamionos szállításnál ritka az, hogy egy-egy főfolyóson 300-400 km-nél kevesebbet halad folyamatosan egy-egy jármű. (Pl. Röszkénél belépő kamionok kb. 90%-a a bécsi ringig ugyanazon útvonalon halad, az közel 500 km.)"
Igen, de valakinek ezt ossze kell fognia, es megszerveznie.
Valamint szabalyozni is, hogy mi a minimum, es maximum szama az igy osszefoghato kamionoknak.
Mert mi van akkor, ha nem a Roszke- Becs utvonalrol beszelunk?
Mennyit kell/lehet varnia egy kamionnak egy (vagy tobb) masikra?
"Így meg viszonylag könnyű lehet sorba rendezni is akár országúti vonattá a gépeket, ami 5-6 órás pihenőidőt is kiad. "
Igen, de egy szervezore akkor is szukseg lesz.
Meg az ezt kezelni kepes kamionokra.
"...s biztosan nem olcsó, de ha megnézzük, egy fővárosi dugóban araszoló busz bérköltségét nyugati árakkal, az is kiba drága"
Mivel a kamionok NEM hajthatnak be pl. Budapestre, igy ennek a kepnek semmi koze nincs a kamionforgalomhoz.
"Ha a MI fejlődésével ennek jó része megspórolható lesz, akkor meg fogják spórolni..."
EZ igy van, viszont ehhez eloszor arra lesz szukseg, hogy ez a technologia letezzen, es rentabilisan elerheto legyen.
Ma meg nem ez a helyzet.

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 11:23:28

@konrada: De eltértünk a témától, ami az, kell-e beduin sofőrök vagy sem a közlekedés fenntartásához...

Kellenek és kellenek a sofőr robotok is, illetve a beduin-robot keverék, csak őket nem lehet humorosan a robot cigány mintájára gépLakatosnak nevezni!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 11:29:26

@konrada: igen, majd a kamion megáll, kisorol, és felszáll egy sofőr, hogy bevigye a városba???

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 11:32:18

@paraszthajszal: már bocs, de te mondtad, hogy központi döntéssel meg lehet tiltani a hagyományos autózást. Mert íme, a német városok is...ez pont olyan, mint a sétálóutca. Az nem jelenyi, hogy Budapest kitiltotta az autókat, mert a Váci utcába nem hajthatsz be.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 11:34:08

@GyMasa: biztos vagyok benne, hogy az önvezető technológia, annak karbantartása/felügyelete/frissítése nem lesz ingyenes.

kvp 2019.01.15. 11:40:51

Ahogy en latom Orban nem egy kozpontositott Europat szeretne, hanem egy nemzetek konfoderaciojabol allot. Ez volt az eredeti europai kozos piac otlete is, szoval nem all tul tavol a kezdeti elkepzelesektol. Egy ilyen rendszerben nincs EU-s vezeto, hanem a minisztertanacs, tehat a tagorszagok minisztereinek tanacsa allapodik meg mindenben. (ez egyebkent nagyjabol meg most is igy van) Itt minden orszagnak meretetol fuggetlenul azonos beleszolasa van a dontesekbe es (elvileg) csak a sajat orszagukban megvalasztott politikusok vannak benne. A rendszernek hatalmas elonye, hogy elvileg ugyanakkora szava van Magyarorszagnak mint Nemetorszagnak es mindenkinek vetojoga van, tehat tenyleg meg kell allapodni mindenkinek mindenben. Egy ilyen rendszer tamogatasa teljesen ellentetes barmilyen nem valasztott EU-s vezetoi pozicioval. Arrol nem beszelve, hogy a valasztas utan is 12 eves intervallumrol beszelt, tehat meg 2 magyar valasztast szeretne megnyerni. Addigra nagyjabol nyugdijas koru is lenne.

Fontos latni, hogy ha az embernek valamilyen celja van, akkor nem az a lenyeges, hogy milyen pozicioba kerul, hanem az, hogy az tortenjen amit szeretne. Egy szimbolikus EU-s pozicio, valodi dontesi jogkor nelkul sokkal rosszabb mint egy valasztott es kvazi vetojoggal rendelkezo pozicio. (mint amilyen a magyar miniszterelnoki jelenleg) Ezek fenyeben valoszinusitheto, hogy nem az EU-s vezetesben akar feljebb jutni, hanem azt inkabb el akarja takaritani, hogy visszalljon a tagallamok vezetoinek teljes jogkore, amilyenre eredetileg megalmodtak az EU-t.

Az ellenzek osszefogasarol pedig annyit, hogy a valodi jobboldali szavazok mar joreszt elmentek a valodi jobboldali kepviselokkel egyutt a jelenlegi szelsojobb(nemzetikommunista)-liberalis koalicio kozelebol, ezert minel szorosabb az osszefogas a baloldalon, annal kevesebb szavazo marad. Nem azert mert a jelenlegi vezetest szeretnek, hanem azert, mert a jelenlegi ellenzek sokkal rosszabb lenne. Az azert eleg szomoru, hogy ma az egyetlen komolyan veheto ellenzeki part az MKKP es akarmennyire rossz is a jelenlegi vezetes, meg mindig jobb az atlagos emberek sajat szempontjabol mint az osszes baloldali liberalis alternativaja.

konrada 2019.01.15. 11:41:54

@Igazamvanvagyigazamvan?:
...maradjunk annál, hogy a logisztika is egy szakma. Ahol sok pénz mozog, ott ezt is megoldják. (De mint írtam, csak a pihenőidő kiiktatásával 30% megtakarítható úgy is, hogy a vezető bent héderel.)

@GyMasa:
A válaszom kétirányú volt, az eleje az országúti áruszállításról szólt. (Teszem hozzá: jártál te Röszke-Bécs között? Így is egymás fenekében mennek folyamatosan, ti. biztosan kell legalább negyedóra, mire egy sor összeáll...)

A vége meg a városi személyszállításról szól, ahol kicsi az átlagsebesség, így egyszerűbb az irányítás is.

paraszthajszal 2019.01.15. 11:50:06

@GyMasa: „En egyaltalan nem vagyok biztos benne, hogy egyaltalan lehetseges letrehozni olyan 5. szintu onvezeto rendszer”

Maradjunk annyiban, hogy az általam eddig olvasott (komoly cégek által jegyzett) tanulmányok túlnyomó többsége abban egyetért, hogy az általad (is) vázolt mérnöki kihívások dacára a kérdés nem az, hogy lesznek-e teljesen önvezető autók, hanem, hogy mikorra.

„»különböző becslések, elképzelések vannak, ennél optimistábbak is, szólnak becslések arról is, hogy az első teljesen autonóm járművek a következő évtized második felében jelenhetnek majd meg«
Az 2025.”

A masodik fele az sokkal inkább 2025-2030 (amit koràbban írtam is). Nem mintha 2025-ös céldátumot nem olvastam volna sehol.

„Az onvezeto autoknak nem csak technologiai akadalya van, hanem igen eros jogi is.
(felelosseg, biztositas)”

Ha egy teljesen önvezető autóról beszélünk, akkor a felelősség vajon lehet-e a vezetőé? Ha a gyártó nem képes a biztonságos működést szavatolni (felelős, gondos üzemben tartót feltételezve), akkor milyen alapon dobnánpiacra a terméket?

Tény az, hogy a felelősség áthelyezése a vezetőről a gyartóra+üzemben tartóra jogszabályok módosítasát igényli, de ha kellő politikai akarat van a rendszer bevezetésére (márpedig a BCG felmérése alapján ez valószínűleg lesz), akkor a jogszabályok módosítása könnyebben megoldható, mint a mérnöki kihívások leküzdése.

„De, itt egy tanulmany a kulonfele megvalosult onvezeto projektekrol:
www.mdpi.com/2071-1050/10/9/3118/pdf
Osszefoglalva, valoban leteznek mar onvezeto buszjaratok.”

Ez megnyugtató, mivel a líbiai buszsofőr elsősorban buszt vezet(ne), előre kijelölt útvonalon, nem autót random földutakon.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.15. 11:52:39

@konrada: "kell-e beduin sofőrök vagy sem"

Feltétlenül, amennyiben sikerül hintázó, teve alakú autókat gyártani. :))

GyMasa 2019.01.15. 11:53:38

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Ebben en is biztos vagyok. Semmi nincs ingyen.

paraszthajszal 2019.01.15. 11:57:55

@Igazamvanvagyigazamvan?: „központi döntéssel meg lehet tiltani a hagyományos autózást”

Központi döntéssel is, de valószínűbbnek tartom, hogy a német városok mintájára a nagyvárosok belvárosaival fogják kezdeni; ahogy az egyik BCG-tanulmány is előrevetíti.

„Some 60% of these policymakers expect that by 2025, at least one city will have banned traditional-car ownership, partly as a result of robo-taxi fleets.”
www.bcg.com/d/press/21july2016-self-driving-vehicles-robo-taxis-39100

(Szerintem a 2025 itt optimista, én pár évvel későbbre várom ezt.)

GyMasa 2019.01.15. 12:00:33

@konrada:
"A válaszom kétirányú volt, az eleje az országúti áruszállításról szólt."
Igen, mert ott van elsosorban a jelenlegi felallas szerint letjogosultsaga (es ugye rentabilis uzleti modellje) valami hasonlonak. Bar, a kamion-vnat rendszer meg mindig nem level 5 Autonomus driving.
" (Teszem hozzá: jártál te Röszke-Bécs között? Így is egymás fenekében mennek folyamatosan, ti. biztosan kell legalább negyedóra, mire egy sor összeáll...)"
Igen, ezzel nem is vitatkoztam. A kerdesem pont a sokkal egzotikusabb viszonylatokra vonatkozott, ahol mondju naponta 2 kamion jar csak.
"A vége meg a városi személyszállításról szól, ahol kicsi az átlagsebesség, így egyszerűbb az irányítás is."
Az lehet, hogy a sebesseg alacsonyabb, de cserebe a kornyezet sem annyira ingerszegeny. (ugye kevesebb kisiskolas szalad ki eled takarasbol az autopalyan, mint a varosban.)
De, ezzel a ket irannyal smetcsak az a problema, hogy kulon-kulon kezeli a ket felmerulo igenyhalmazt, es ahogy latjuk, sajnos nem teljes az atfedes a halmazok kozott. Marpedig ahhoz, hogy az onvezeto autok levaltsak a jelenlegi organikus vezetoket az kell, hoyg egy onvezeto auto BARMILYEN kozlekedesi viszonyok kozott JOBB teljesitmenyt nyujtson, mint az ember.

2019.01.15. 12:02:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Szerintem ne az előítéleteid alapján ítélkezz, hanem aszerint, hogy ki mit ír, mond. Márpedig jó néhány ellenzéki kommenttársad rendszeresen cigányozik, és rasszista megjegyzéseket tesz. Ez rímel arra a néhány éve készült felmérésre, mely szerint az Mszp és a Jobbik szimpatizánsok körében van jelen a legnagyobb arányban a rasszizmus és az antiszemitizmus..

GyMasa 2019.01.15. 12:10:33

@paraszthajszal:
"Maradjunk annyiban, hogy az általam eddig olvasott (komoly cégek által jegyzett) tanulmányok túlnyomó többsége abban egyetért, hogy az általad (is) vázolt mérnöki kihívások dacára a kérdés nem az, hogy lesznek-e teljesen önvezető autók, hanem, hogy mikorra."
Maradjunk annyiban, hogy parszaz eve meg az volt a kozvelekedes, hogy a fold lapos, illetve, hogy a nap kering a Fold korul.
Illetve en konretan az olyan onvezeto autokkal kapcsolatban fejeztem ki a ketsegeimet, amik az infrastruktura atalakitasa nelkul , kizarolag a sajat erzelelesukre tamaszkodva kepesek az embernek legalabb egy nagysagrenddel biztonsagosabb kozlekedest biztositani.
Ebbe nem tartozik bele az olyan rednszer, amihez komplett kulon autopalyakat kell epiteni, vagy ami rosszabb balesetbiztonsagi statisztikaval mukodik, mint az emberi vezetes, mert olyan rendszereket mar akar ma is siman lehetne csinalni.
"A masodik fele az sokkal inkább 2025-2030 (amit koràbban írtam is). Nem mintha 2025-ös céldátumot nem olvastam volna sehol."
Ezeket a hireket MINDIG oriasi alapossaggal kell elolvasni, mert az autogyarak (es atobbi fejleszto is) imadnak nagykepuskodni, es csusztatni. (Ahogy mar leirtam, "onvezeto auto" all a cimben, es egy sima Level3 savtartorendszerrol szol a cikk.
"Ha egy teljesen önvezető autóról beszélünk, akkor a felelősség vajon lehet-e a vezetőé?"
Hat, ha a kalsszkuis jogot nezed, akkor nem.
Ebben az esetben viszont ez a feleosseg atszall az autogyartokra.
Ezt viszont hulyek lesznek vallani.
" Ha a gyártó nem képes a biztonságos működést szavatolni (felelős, gondos üzemben tartót feltételezve), akkor milyen alapon dobnánpiacra a terméket?"
Na, eppen ez az!
Pont ezert illuzio a Level5 onvezetes, az elkovetkezo par evtizedben.
"Tény az, hogy a felelősség áthelyezése a vezetőről... a jogszabályok módosítása könnyebben megoldható, mint a mérnöki kihívások leküzdése."
Hat, en nem vagyok biztos benne, hogy letrehozni egy egyseges jogi kornyezetet az egesz vilagra, annyira egyszeru feladat lenne.

konrada 2019.01.15. 12:12:35

@GyMasa: ...a Volvonak olyan - már használatban lévő - vészfékrendszere van, amely nagyságrendekkel megbízhatóbb az emberi vezetőknél:
(Ti. az überest is megfogta volna, ha nem kapcsolják ki: azaz ha az elüti a takarásból kiszaladó iskolást, akkor az embersofőr is - s a vészféknek nem kell drága pszichológus...)

...de tényleg csak azért mentem bele a technikai részletekbe, hogy megértessem: kisebb ütemben fog annál kihalni az európai őslakos, mint amikorra elterjed, így nem lesz szükség bantu buszvezetőkre a pótlásukra...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.15. 12:18:08

@Hata Mari..: "ellenzéki kommenttársad"

Mit jelent, hogy ellenzéki? Nem szopja a geci faszát?

Mi az, hogy kommenttársam? Ő is, én is, egy blogban kommentelünk? Mitől lesz társam? Vedd figyelembe, hogy sokan szabad, önálló akaratunkból kommentelünk, igazat írhatunk, nem a Kubatov küldött ide hazudozni és trollkodni.

"rendszeresen cigányozik, és rasszista megjegyzéseket tesz."

Hajaj, a kommentelő mondanak mindent, zsidóznak, buziznak, cigányoznak, meg hazudoznak, hogy milyen jól megy a gazdaság, nem hullanak az emberek a kórházakban, stb. Én próbálok néhány hazugságot javítani, de ezzel az áradattal nem bírok.

Ha meg egy hazaáruló vérnáci faszt a geci vélt cigány származásával frocliznak, nem tudom szánalommal nézni a vergődését, bocsi.

GyMasa 2019.01.15. 12:23:58

@konrada:
Az akkor sem egy level 5 AV rendszer, csak egy db ADAS reszegyseg.
Ott van az adaptiv tempomat is, ami sokkal jobban megelozi a rafutasos baleseteket, mint egy, a dugoban esetleg elbambulo autos, es az sem egy onvezeto rendszer.

paraszthajszal 2019.01.15. 12:24:25

@GyMasa: „»Ha egy teljesen önvezető autóról beszélünk, akkor a felelősség vajon lehet-e a vezetőé?«
Hat, ha a kalsszkuis jogot nezed, akkor nem.
Ebben az esetben viszont ez a feleosseg atszall az autogyartokra.
Ezt viszont hulyek lesznek vallani.”

A jogszabály a szerződésekkel ellentétben kötelezhet valakit úgy is, hogy az illető azt nem szeretné. Ha nem akar felelősséget vállalni, akkor ne árulja a termékét úgy, mint (teljesen) önvezető autó.

Persze bizonyos mértékű felelősséget érdemes az üzemeltetőre/üzemben tartóra is telepíteni, hogy érdekeltté tegyék abban, hogy a szükséges javításokat, karbantartást, rendszerfrissítést időben meglépje; ne használja a járművet arra, amire nem lehetne (ne akarjon átgázolni a kukoricáson stb.).

„en nem vagyok biztos benne, hogy letrehozni egy egyseges jogi kornyezetet az egesz vilagra, annyira egyszeru feladat lenne.”

Biztosan nem lenne az, de ez nem is szükséges. Ha Kinshasa-külsőn egy önvezető autó sincs, akkor ott jó a korábbi jogszabály. Ha egy ország, tagállam (pl. Szingapúr, Dubai, Kalifornia stb.) első/vezető akar lenni az önvezető autók terén, akkor a helyi vezetők ezen ambiciójukat a megfelelő helyi jogszabályi környezet megteremtésével támaszthatják alá. (Amit aztán a legjobb gyakorlatok kikristályosodása az egyéb fejlett régiók [pl. USA szövetségi szinten, EU stb.] követhet.)

De ez a probléma tényleg nem most aktuális.

konrada 2019.01.15. 12:25:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...a somat már!
...hát már abban sincs közösség, hogy nem a zorbánt akarjátok, azaz ellenzitek??
Hogy a csába lesz így összefosás???

;))
;-P

konrada 2019.01.15. 12:28:00

@GyMasa:
Erről írtam én is:
Ezeket kell rendszerbe foglalni addig, mielőtt kihalnak a bennszülött sofőrök, és akkor nem kell buckalakókat ültetni a bakra...

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 12:29:16

@Hata Mari..: Ez rímel arra a néhány éve készült felmérésre, mely szerint az Mszp és a Jobbik szimpatizánsok körében van jelen a legnagyobb arányban a rasszizmus és az antiszemitizmus..

És mindkettőről elmondható, hogy egy határt meg nem haladóan az egészséges életösztön részei, hiszen tapasztalati úton levezetett objektív következtetések alapján alakulnak ki.
Részemről például szarok azokra akik ezt überelhetetlen szitokszóként alkalmazzák úton, útfélen, én igenis antiszemita és rasszista vagyok bizonyos ellenszenves jelenségek fennállásáig! A helyzet a kölcsönösség elve alapján bármikor változhat, bár ennek eljövetelére nem sok esélyt látok!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 12:36:02

@konrada: vége meg a városi személyszállításról szól, ahol kicsi az átlagsebesség, így egyszerűbb az irányítás is"

Nem, sokkal bonyolultabb. A balesetek java nem autópályán, hanem a városokban történik.

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 12:37:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Mi az, hogy kommenttársam? Ő is, én is, egy blogban kommentelünk?

Még nem ismer igazán, az téveszti meg! Látszólag tényleg nem különbözöl a többi arrogáns alpári bunkó balos prolitól, de ez csak a felszín, én már látom hogy te egy különutas egyedülálló köcsög vagy! :P

konrada 2019.01.15. 12:37:22

@Helga Beauty Salon:
Álljatok már le erről a rasszizmus témáról pont ma, amikor ez az indexen az egyik fő hír:

index.hu/belfold/2019/01/14/felkutatjak_a_holokauszt_alatt_a_dunaba_lott_zsidok_maradvanyait/

(S azt jól p.csán kell rúgni, aki olyan hülyeségekkel jön, mint áramlástan, meg a biológiai lebomlás folyamata élővízben.
Mert azok rohadék rasszista tanok! Pont olyan rasszisták, mint az a 74 év, amely ezek segítségével próbálja eltüntetni a nyomokat!)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 12:41:24

@konrada: tehát az önvezető autó nem iktatta ki a sofőrt, hisz az ott héderel...de a 30% megtakarítás így nem jön ki...légbőlkapott.

Lesz még Magyar Köztársaság 2019.01.15. 12:43:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A geci nem vélt cigány, hanem cigány.

Normál esetben én magam is elítélem a cigányozást, ugyanakkor Orbánnal kapcsolatban ez megengedhető, sőt. Nem árt gyakran felemlegetni egy olyan embernek a származását, aki bár a vérük, a romáktól csak a szavazatok kellenek, míg két választás között semmibe veszi őket, és még a vizet is elzárja előlük. Aki putris cigányként a Soros pénzén egyetemre tudott menni, onnan pedig a miniszterelnöki bársonyszékbe kerülni, ellenben Horthyt imádja, akinek idején a putriból minderre nem volt lehetőség. Egy horthyimádó putris cigány, akinek megtetszett a két vh közötti avitt úri világ, és az általa felépített rendszerben ezt a hamis "kereszténynemzeti" ideológiát a bolsevik gyakorlattal ötvözi. 2010 óta a Horthy idők és a szocializmus egyszerre köszön vissza ennek a horthyimádó putris cigánynak a jóvoltából, akinek a saját bevallása szerint nem az előző rendszerrel volt baja, hanem csak annak működtetőivel.

konrada 2019.01.15. 12:43:30

@Igazamvanvagyigazamvan?:
...emberi hibákból.
...azért már most is qrvára kell teperned, hogy egy önvezető funkcióval, parkasszisztenssel felszerelt A6-ossal balesetet okozz.
(Nem véletlen idéztem az önvezető funkcióval felszerelt Tesla - ami egyébként megbízhatatlanabb az Audi és a Volvo rendszerben lévő segédleteinél - 1/6 baleset/mérföld számait, amiből az az 1 is közel 100%-ban emberi tényező.)

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 12:45:51

@konrada: Lőjünk be újakat hogy legyen mit felmutatni?

konrada 2019.01.15. 12:47:32

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Mit nem értesz? Teljesen más szabályok vonatkoznak egy operátorra, mint a gépjárművezetőre. Egy operátor lenyomhat 12 órás műszakot egyben, egy sofőr csak 8 órát vezethet 1 nap összesen.
...no máris megtaláltuk a 30%-ot.

GyMasa 2019.01.15. 12:48:22

@paraszthajszal:
"A jogszabály a szerződésekkel ellentétben kötelezhet valakit úgy is, hogy az illető azt nem szeretné. Ha nem akar felelősséget vállalni, akkor ne árulja a termékét úgy, mint (teljesen) önvezető autó."
Hat, valami ilyesmit csinal a Tesla is...
Autopilotnak nevezi a rendszeret, de azert alairatnak az emberrel egy nyilatkozatot, hogy nem onvezeto a rendszer.
De ugyanez van majdnem az osszes sajtokozlemenyben is:
Full onvezetesrol beszelnek a cimek, de csak a cikkbol derul ki, hogy gey szimpla level3-4-rol van szo.
"Persze bizonyos mértékű felelősséget érdemes az üzemeltetőre/üzemben tartóra is telepíteni, hogy érdekeltté tegyék abban, hogy a szükséges javításokat, karbantartást, rendszerfrissítést időben meglépje;ne használja a járművet arra, amire nem lehetne (ne akarjon átgázolni a kukoricáson stb.). "
Nyilvan ez alap dolog, viszont a teljesen onjaro auto siman el tud menni a szervizbe, amig a gazdi dolgozik.
Arr ameg, hogy merre menjen, mar a Nissan GTR-ben evek ota megvan az ellenszer.
A GPS jel alapjan csak valamilyen versenypalya kozeleben engedi ki az osszes loerot a karambol.
"Biztosan nem lenne az, de ez nem is szükséges."
Mar, hogyne lenne szukseges?
Foleg, az "egyseges" szon all a hangsuly!
Az autogyartok nem fognak addig onvezeto autot gyartani, amig a vilagon van 40 fele, egymasnak sok-sok ponton ellentmondo jogi kornyezet.
" Ha Kinshasa-külsőn egy önvezető autó sincs, akkor ott jó a korábbi jogszabály."
Es, akkor hogy lesznek vilagszerte betiltva a hagyomanyos autok?
Vagy, mi tortenik, ha valaki megis oda akar latogatni autoval kulfoldrol?
"Ha egy ország, tagállam (pl. Szingapúr, Dubai, Kalifornia stb.) első/vezető akar lenni az önvezető autók terén, akkor a helyi vezetők ezen ambiciójukat a megfelelő helyi jogszabályi környezet megteremtésével támaszthatják alá."
Igen, es ezeknek a vege az, hogy lesz aa vilagon 40 fele, egymatol igen sokban kulonbozo jogi kornyezet.
" (Amit aztán a legjobb gyakorlatok kikristályosodása az egyéb fejlett régiók [pl. USA szövetségi szinten, EU stb.] követhet.)"
Kiveve, ha a nyomorult EU-rokratak nem zarjak le ezt a temat is a "jogalkotas nemzeti korbe sorolasaval", mint az oraatallitassal kapcsolatban.
"De ez a probléma tényleg nem most aktuális."
Mondjuk a jogszabalyi kornyezet megalkotasat nyugodtan el lehetne kezdeni akar mar ma.
Kezdve a felelosseg, es a moralis dilemmak tisztazasaval.

konrada 2019.01.15. 12:49:43

@Helga Beauty Salon:
Tudtam én, hogy elvicceled!
Ahelyett hogy értékelnéd azt az erőfeszítést, amivel megpróbálnak egy élő folyóban 74 év múltán konkrét személyeket megtalálni!

GyMasa 2019.01.15. 12:52:27

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"tehát az önvezető autó nem iktatta ki a sofőrt,"
Mert, mondjuk a fent nevezett rendszer semmilyen szempontbol nem onvezeto rendszer, igy nem is a vezeto kikuszobolese a celja.
Egy ilyen rednszerrel, ha 3, vagytobb kamiont igy osszekapcsolsz, idealis esetben el tudod erni, hogy a karavan 24/7-ben utazzon, es nem kotnek a mostani pihenoidore vonatkozo eloirasok, hiszen mindig lesz egy pihent sofor, aki a karavan elere allhat.

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 12:54:12

@konrada: Ahelyett hogy értékelnéd azt az erőfeszítést, amivel megpróbálnak egy élő folyóban 74 év múltán konkrét személyeket megtalálni!

Aztán megtalálnak egy csontvázat lóháton Attila kardjával az oldalán és elküldik Izraelbe?

konrada 2019.01.15. 12:58:45

@Helga Beauty Salon:
Naná!
Hiszen mindenki ugyanazon ősatyától származik, így az, hogy egy másik kor, másik folyó, az nem értékteleníti el erőfeszítésüket, és minek azon kekekckedni hogy holokauszt áldozet vagy sem! Víz alatt volt, akkor az már csak rasszista kekeckedés, hogy tán mégsem azt találták meg, akit kerestek...

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 13:11:13

@konrada: tán mégsem azt találták meg, akit kerestek..

Ja! Hogy korcsolya van a lábán, érthetővé teszi a rakparton hagyott cipőket!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.15. 13:16:32

@Helga Beauty Salon: "érthetővé teszi a rakparton hagyott cipőket!"

Ez talán még vicces is lenne, de kérlek, a nyilas dunábalövésekkel inkább ne viccelj, sírni tudnék, ha csak rágondolok. OK?

paraszthajszal 2019.01.15. 13:35:05

@GyMasa: „Az autogyartok nem fognak addig onvezeto autot gyartani, amig a vilagon van 40 fele, egymasnak sok-sok ponton ellentmondo jogi kornyezet.”

Hát ha ez így lenne, akkor a rossz hír az, hogy még sokáig várhatnának. Azt értem, hogy a méretgazdasagosság miatt a fragmentált jogszabàlyi környezet nem jó.

De a közlekedésre vonatkozó jogszabályok, sebességkorlátozások, infrastruktúra (utak állapota) eddig is igen nagy különbséget mutattak (pláne globálisan), és egy-egy gazdagabb ország (pl. USA, Japán) részére eddig is hoztak ki külön típusokat stb.

Egy új pilot típusnál, pláne elektromos busznál akár az is beleférhet, hogy ennél jóval kisebb területen (pl. Szingapúr, Dubai) értékesítsék, ha cserébe valamilyen szempontból a „global first” titulussal fényezhetik magukat.

„»Ha Kinshasa-külsőn egy önvezető autó sincs, akkor ott jó a korábbi jogszabály.«
Es, akkor hogy lesznek vilagszerte betiltva a hagyomanyos autok?”

Úgy, ahogy a régi dízelautók; egy-egy belvárosban, aztàn egy-egy orszàgban, egy-egy régióban (pl. EU); és ötven évvek ezután meg esetleg világszerte is. Érdekel az Szingapúrban bárkit, ha Romàniában még ma is találkozol lovaskocsival a vidéki utakon?

„Vagy, mi tortenik, ha valaki megis oda akar latogatni autoval kulfoldrol?”

Lebeszélik róla. :-))

Béreljen autót helyi sofőrrel helyben, ha màr mindenképpen a világ segglyukát akarja látni.

Az Antarktiszra se mehetsz hagyományos autóval, ez szerintem nem gond.

„Kiveve, ha a nyomorult EU-rokratak nem zarjak le ezt a temat is a »jogalkotas nemzeti korbe sorolasaval«, mint az oraatallitassal kapcsolatban.”

Ez inkább fordítva lesz: Ha most még a közlekedési jogszabályokat túlnyomórészt nemzeti szinten alkotják meg, akkor a tagállamok állam- és kormányfőinek (a Tanácsnak) kéne erről lemondani, ennek a lehetőségét uniós szintre delegálni, de politikai okokból ez nem biztos, hogy menni fog (l. német nemzeti büszkeség, sebességhatár nélküli autópályák).

Az eurokraták (Bizottság és csatolt részei), EP-képviselők alighanem szívesen vennék, ha növekedne a befolyásuk azáltal, hogy uniós jogszabályt alkothatnának.

„Mondjuk a jogszabalyi kornyezet megalkotasat nyugodtan el lehetne kezdeni akar mar ma.
Kezdve a felelosseg, es a moralis dilemmak tisztazasaval.”

Valami (EU-szinten) van, de megmondom őszintén, részletesen nem ismerem.

A rövid összefoglalót olvastam: www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/economy/20190110STO23102/self-driving-cars-in-the-eu-from-science-fiction-to-reality (ez egész friss)

Az EP-határozattervezetet nem, mert hosszú és uncsinak látszik: www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&mode=XML&reference=A8-2018-0425&language=EN

Helga Beauty Salon. 2019.01.15. 13:37:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ez a viccnél sokkal mélyebb értelmű megjegyzés volt. Ez a túlspilázott ikonikus történet ami a szakadatlan lelkiismeret furdalást követeli engem így nem hat meg. Nagyapámat az oroszok vitték el, ott halt meg, katona sem volt postásként, úgyhogy hadifogoly státuszúnak sem tekinthető teljesen ártatlan embernek minősül. Ő az én halottam, nem vádolok senkit ennyi év után, nem emlegetem egyfolytában, de nem felejtem még úgy sem, hogy nem ismertem. Ezt érts úgy, ahogy akarod.

GyMasa 2019.01.15. 13:48:14

@paraszthajszal:
"Hát ha ez így lenne, akkor a rossz hír az, hogy még sokáig várhatnának. Azt értem, hogy a méretgazdasagosság miatt a fragmentált jogszabàlyi környezet nem jó."
Vagy mostmar ebben a globalizalt vilagban siman megtehetik, hogy enyhe nyomast gyakorolnak az orsszagokra, az egysegesites iranyaba.
Igazabol azt hiszem, hogy az egyes orszagoknak is inkabb erdeke az egyseges jogi kornyezet.
SOkkal konnyebb ratifikalni egy, mar letezo jogszabalyt, mint egy ujat a semmibol kidolgozni.
"De a közlekedésre vonatkozó jogszabályok, sebességkorlátozások, infrastruktúra (utak állapota) eddig is igen nagy különbséget mutattak (pláne globálisan), és egy-egy gazdagabb ország (pl. USA, Japán) részére eddig is hoztak ki külön típusokat stb."
Ez viszont nem jelenti azt,hogy ezutan is igy kell lennie.
Azok, a regi szabalyok meg a nemzetallamok idoszaka alatt alakultak ki.
"Egy új pilot típusnál, pláne elektromos busznál akár az is beleférhet, hogy ennél jóval kisebb területen (pl. Szingapúr, Dubai) értékesítsék, ha cserébe valamilyen szempontból a „global first” titulussal fényezhetik magukat. "
Erre pleda az USA-ban Kaliforni, Nevada es Florida. Ott engedelyeztek az onvezeto autok hasznalatat.
". Érdekel az Szingapúrban bárkit,..."
Es erdekel engem, hogy mi van Szingapurban?
Ellenben egy BMW-t igen erosen erdekli, hogy hany varainst kell fejlesztenie egy adott modellbol. Illetve az is, hogy eleg-e nekik egy "global Level5 autonomus driving certificate"-ot beszezniuk, mondjuk 200 millio USD befektetessel, vagy ezt a vilag mind a 19x orszagaban egyenkent meg kell tenniuk.
"Lebeszélik róla. :-))"
Az am az igazi progressziv, tolerans hozzaallas...
"Béreljen autót helyi sofőrrel helyben, ha màr mindenképpen a világ segglyukát akarja látni."
OK, ertem.
"Az Antarktiszra se mehetsz hagyományos autóval, ez szerintem nem gond."
A kulonbseg "csak" annyi, hogy oda nem is TUDSZ, mig Kinszashaba vezetnek utak.
"Ez inkább fordítva lesz:..."
Nem forditva LENNE ERTELMES, de az idiota EUrokrataktol siman kitellik, hogy a jozan esz elleneben fognak torvenykezni.
(Lasd a NEDC koruli idiotizmust! Varatlan modon visszautott, amikor a fogalmatlan jogaszok elkezdtek jogszabalyokkal felulbiralni a fizika torvenyeit...)
"Az eurokraták (Bizottság és csatolt részei), EP-képviselők alighanem szívesen vennék, ha növekedne a befolyásuk azáltal, hogy uniós jogszabályt alkothatnának."
Hat, sokmindent el lehet mondani az EU-rol, de azt, hogy esszeruen cselekszenek, az sajnos nem a legjellemzobb erdemuk.
"Valami (EU-szinten) van, de megmondom őszintén, részletesen nem ismerem."
Akkor egeszen biztosan nem elegseges a haladas irama.
"Az EP-határozattervezetet nem, mert hosszú és uncsinak látszik:"
Ez, viszont jo hir, es igeretesen hangzik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 14:15:17

@GyMasa: így van. Csakhogy az volt az érv, hogy nem kell többé sofőr, mind elveszti a munkáját.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.15. 14:35:01

@konrada: nem. Ha valakinek vezetni kell a járművet, az nem operátor. Ha valakinek a szakmája a közlekedés szabályainak ismerete, egy jármű működésének ismerete, annak irányítása, az nem operátor.
Nyilván pihenhet, de az is munkaidő. Avagy úgy gondolod, hogy az operátorod nem munkaidôben fog autókázni?
De két sofőr esetén ma sem kell pihenőt tartani. Hol a 30%?
süti beállítások módosítása