B1 blogcsalád



Hollik egyetlen mondattal igazolta az egész Sargentini-jelentést

2018. szeptember 27. - ashwood

orban-garancsi_foto_ns_archiv.jpgTörténelmi pillanat ez a NER kilencedik évében. Hollik szóvivő végre kimondta az Orbán-rendszer egyik tételmondatát: a törvénysértés politikai kategória. Vagyis a politika, egész pontosan Orbán dönti el, mi számít törvénysértésnek és mi nem.

A sután luxus-gate-nek keresztelt ügy lényege: Orbán Garancsi Kötélbarát István fizette magángépen utazott focimeccsekre. Persze ez csak a jéghegy csúcsa: mint kiderült, a NER-elit előszeretettel használja a luxusrepülőt, épp úgy, mint a Mészáros Lőrinchez kötődő yachtot az Adrián. Feltűnik a két luxusjármű környékén mindenki, aki sikeresen tartja a markát, ha épp elosztandó adóforintok sorsa forog éppen kockán.

Hogy kicsit életszerűbb legyen, miről is van szó, fordítsuk a dolgot hétköznapira: a minden ember szociális hálózatának egyik fő alkotó- és mozgató eleme a szívességek kölcsönös rendszere. Te kölcsön adod nekem a sarokcsiszolót, én neked a csavarbehúzót. Valaki segít költözködni, a másik kivisz a reptérre, vagy kölcsön adja a kocsiját egy bécsi kiruccanáshoz. Hálatelt szívvel gondolunk arra, aki egy hétvégére odaadja a balatoni nyaralót, és később mi sem tagadjuk meg tőle a gyümölcsprést. Így működik minden, lazább vagy szorosabb baráti, ismerősi hálózat.

Ugyan ez azonban már komoly visszásságnak, sőt, mondjuk ki: korrupciónak számít, ha mondjuk a gyógyszergyár viszi luxusútra az orvost, mert az ő termékeit írja fel a pácienseknek. Pedig a doktor bácsi is a szabadidejében repül a trópusokra, még sincs rendben a dolog.

Még a magyar törvényhozó is tisztában volt vele egykor: a korrupció nem csak pénz formájában jelenhet meg. Ezért is került a törvénybe, hogy a képviselő legfeljebb egy havi illetményével egyenértékű ajándékot fogadhat el, az ennél drágábbról számot kell adnia. Persze egy 800 ezres élmény sem akármi, de fogadjuk el, hogy a magyar képviselők ennél többre taksálják magukat. Az már persze nincs benne a remek törvényben, hogy hányszor lehet ilyen ajándékot elfogadni egy nap. De ha a havi járandóság alatt van, be sem kell számolni róla.

Azt nem tudjuk, hogy Orbán hányszor utazott Garancsi számlájára, azt viszont igen, hogy egy ilyen repülő drága mulatság, 2-3 millió forintba kerül minden, használatban töltött órája.

Természetesen lehet matekozni – ahogy teszik most ezt a kormányzati agytörsztök –: osztani, szorozni, főleg kivonni, hogy kiderüljön: nem is ajándék ez, és messze van a 800 ezres limittől is.

Miként arról is lehet egyenleteket felállítani, miért is sikeres annyira Garancsi, aki persze nem kéri vissza a szívességeket - de el sem ugrik, amikor kapja. Mármint a százmilliárdos állami megrendeléseket, a személyre szabott törvényeket, egyszóval: a baráti szívességek baráti viszonzását. Kár, hogy végül minden számlát mi, adófizetők állunk.

Hollik István szóvivő azonban új szintre emelte az üggyel kapcsolatos diskurzust. A "miért kapnak ennyi milliárd adóforintot Garancsi érdekeltségei?" kérdésre azzal a szónoki remekkel felelt: "Garancsi István azért sikeres, mert sikeres!"

Ám még ez is eltörpül a korábban már idézett mondat, a NER alaptézise mögött: "Aki azt mondja, hogy ez törvénysértés, az egy politikai vélemény. Én szerintem meg nem." Hát, szerintünk sem. Mármint: a törvény betartása vagy annak megsértése nem politikai kérdés. Egy jogállamban. Magyarországon viszont…

Hollik nem kevesebbet állít, minthogy a jog uralma helyett ma Magyarországon a politika uralkodik. Ezt eddig is tudtuk - az EP szavazása óta papírja is van róla Orbánnak -, de eddig senki nem vette a bátorságot, hogy ki is mondja. Sok munkát megspórolt volna Hollik Sargentininek, ha ezt előbb közli. A sok száz oldal helyett bőven elég lett volna ez az egy mondat. Még sok is.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8114267269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2018.09.27. 20:08:05

@ankica: "Egyedül istenben hiszek senki másban."

ha lenne isten, akkor a geci és bandája már a pokolban bulizna, és nem a mi vérünket szívnák!

ámen:)

azigaziraptor 2018.09.27. 20:19:59

@taga20: Ha nem Istenen, hanem rajtam múlna, már 2010-ben a Parlament körül bokáztak volna a szélben a kandellábereken lógva!

taga20 2018.09.27. 20:25:47

@azigaziraptor: ha rajtam, akkor 2002 téef után má biztos kandeláber érett volt a geci.

ankica 2018.09.27. 20:38:19

@taga20: Nehéz olyan emberrel el hitetni Isten létezését, aki harcol saját maga hite ellen.Ezzel nem szeretnélek meg sérteni. Az Isten hitemet nekem sem egy ember tömte a fejembe hanem a tapasztalatok, és aztán komolyan vettem és kerestem hozzá egy papot aki sok időt töltött velem a kérdéseimre adott válaszaival. Ha te is ismernéd Jézus életét és szenvedését akkor értenéd mi zajlik a világban és nálunk is. Mindettől függetlenül a bűnös lélek, akár van hite akár nincsen a pokolt nem kerülheti el élete végén ezt te is én is és a világon minden ember meg fogja tapasztalni, de nem mindegy ki hová fog jutni a túlvilágon.

taga20 2018.09.27. 20:41:28

@ankica: én se akarlak meksérteni, de neked nem papot kellett volna keresned, hanem egy magyar nyelvtan tanárt:)

ankica 2018.09.27. 20:47:34

Nem sértettél meg és nyelvtanár sem szükséges, nem szeretek beszélni róla inkább csak feledni szeretném de neked leírom. Halálos balesetből tértem vissza és annak is örülök hogy hosszú idő után tudom használni a kezemet és tudok beszélni és nem rég óta emlékezni is igaz még hiányosan.

taga20 2018.09.27. 20:57:40

@ankica: ha nem baszol át, akkor örülök, hogy élsz. valószínű ez volt a karmádban.

hihetsz bármiben, csak ne gondold, hogy más is abban hisz. ezért, ha osztod itt a zészt, akkor kevesebb púdert nyomjál, me hülyének fognak nézni.

további jobbulást kívánok neked:)

morph on deer 2018.09.27. 21:11:16

@Magentax:
“ő a törvények fölött áll - mi több, ő maga "A TÖRVÉNY"

Szóval önmaga fölött IS áll!
Végül is nem lehetetlen, ha valaki skizofrén, és állandóan többen van, mint tudjuk.
Talán azért nem is lehet hallani egyetlen megszólalást sem , ahol egyes szám első személyben utalna önmagára: a viktor mindig “mi” van.

“Mi elutasítjuk”, mi “kikérjük msgunknak”, - így többes számban, - mindahányan viktorok, ahányan csak vagyunk...

Jó, tudom, egy beteg embert nem illik megszólni, de az ég szerelmére, miért nem megy orvoshoz?!

Is there a doctor in the house?

ankica 2018.09.27. 21:14:05

Köszönöm jó kívánságodat. Igen élek, az orvosok szerint is csoda ugyanis ezt még nem volt aki túlélje, 95% a helyszínen meghal az 5% pedig többé nem tud kommunikálni és fel ülni, tehát ágyba forgatják élete végéig. Ez a Baleseti Kórház orvosainak véleménye. Én pedig járok a saját lábamon és írok éppen most neked nem könnyen de működik. Azt hiszem nem osztottam neked észt és másoknak sem. Válaszoltam arra amit írtál és semmi több.A hitem is csak a saját állapotomat világítja és senkire nem tereltem, ettől még én sajnálhatom azokat akiknek nincsen Isten hite, mert ezzel sem terhelek senkit.

morph on deer 2018.09.27. 21:44:49

@ankica:
“...de nem mindegy ki hová fog jutni a túlvilágon.”

Ó, dehogynem!
Mert most képzeld el, hogy ha én például muszlim lennék, és 72 szüzet kéne deflorálnom a túlvilágon!
Garantáltan a purgatóriumot választanám helyette!
Miért?
Mert - sajnos - ismerem az “élményt”, és kösz, de ilyen “jutalmat” inkább ne!
Nem viccelek. Volt benne rédzem, és én botor lélek cipőkanál nélkül vágtam bele a dologba..!
A következő alkalommal már próbáltam rábeszélni az érdekeltet, hogy mi lenne, ha én inkább a második lennék az életében, ha lehetne... denem ment bele. Harmadszorra meg én mondtam, hogy “help!”, azaz: na neee!

Azóta is eszembe jut néha az a számtalan szerencsétlen, aki a nagy eseményre “őrzi” magát, meg a másik balga bagázs, aki egy “szűz lányt” kíván az élete párjául, és készül a nászéjszakára, hogy az mekkora élmény lesz. Hát az lesz, nem vitás.

Szóval kösz, de a “túlvilágon” bármikor inkább napi néhány korbácsolás, meg parázs és katlan, mint a leánykák meg az örök élet! (Már ez is túl sok, nehogy már hosszabb legyen!:))

Jut eszembe: a hímneműeknek - az egyszerűség kedvéért ‘férfi’ - a 72 szűzlány a “jutalom” a túlvilágon, de tudja valaki, hogy a (nőnemű) nők mit kapnak?
Vagy ők lehetnek a szűzlányok, ha jól viselték magukat?

Kínzó dilemmák a túlvilággal kapcsolatban...
Esetleg neked, mint bennfentesnek van valami más infód?

Hálás lennék, ha megosztanád!
(Na nem a ‘hálás’ miatt, hanem csak úgy egyébként...)

ankica 2018.09.27. 22:11:46

@morph on deer: Ne haragudjál meg érte, de nem tudom össze rakni a gondolataidat különösen a 72 szűzről.A magam infóját röviden tömören valakinek leírtam és még azt is kétségbe vonta, pedig senkire semmit nem szeretnék rá erőltetni, úgy különösen nem ha az illető nem hisz Istenben és a túl világba. Viszont ha téged érdekel a túl világ akkor tudok ajánlani egy könyvet, de itt a neten is megtalálod.Egy halálból visszatért orvos története Dr Gloria Polo Ortiz, a Metropolita.hu is olvasható. Ha érdekel olvasd el nagyon tanúságos sok részletben emeli ki a történteket. Lényeg hogy azt nem én írtam.

Sir Bates dö Hól 2018.09.27. 23:02:21

@ankica: az én istenem legyen veled...

Európai téridő 2018.09.27. 23:07:32

"Vagyis" - "Átlátszó" - Manipu - a harmadik mondatban. Gyorsan ment.

morph on deer 2018.09.27. 23:36:40

@ankica:
“Lényeg hogy azt nem én írtam.”

Köszönöm!
Ezért különösen hálás vagyok, tekintve, hogy akár te is írhattad volna..!

A szüzek csak egy túlvilági értelmezés részesei, és az én polémiám arra vonatkozott, hogy mégis miből gondolja valaki is, hogy a 72 szűz jutalom!

Ezért találkozhattál az én személyes élményeimmel, - aztán gondolj bele, hogy mennyire lehet vonzó ugyanez még hetvenszer!
Ajaj..!

Mindez lényegében a túlvilágra vonatkozó igéretek abszurditását volt hivatott jelezni, meg az én viszonyomat a témához...

A helyedbenén inkább némileg szkeptikus lennék, az eddigi tapasztalatom legalább is ezt mondatja velem, de perszecsak és kizárólag te döntheted el, hogy hiszel-e egyáltalán, és ha igen,miben?

Sir Bates dö Hól 2018.09.27. 23:42:47

@morph on deer: "még hetvenszer!" sz'tem az már 140(2x70) ;-)...

tamask 2018.09.28. 05:16:39

Hollik az a tipikus kis pöcsfej, aki folyton jelentkezett órán, akkor is, ha nem tudta a választ, csak hogy nyaljon a visszeres lábú tanárnőnek, szünetben meg a menő srácok körül sertepertélt, de azok sose fogadták be és a WC-ben faszkorbáccsal büntettek őt a nagyobb fiúk. Kialakult egy kisebbségi komplexusa a homoszexualitása miatt és amiatt, hogy még egy jogi diplomát se tudott összehozni, ami amúgy még Deutsch Tamásnak is sikerült. Ő talán Kósa Lajos mellett a legbutább a Fidesz-KDNP háza táján és ezt mindenki tudja róla. Hollik így kötött ki a KDNP-ben és szerinte ez teljesen rendben van. Egy szerencsésebb történelmi fejlődésű országban ő legfeljebb egy ingatlanügynök lehetne.

chrisred 2018.09.28. 05:27:17

@Magentax: "David Frost: Are you really saying the President can do something illegal?
Richard Nixon: I'm saying that when the President does it, it's *not* illegal!
David Frost: ...I'm sorry?"

2018.09.28. 07:34:26

"Hollik egyetlen mondattal igazolta az egész Sargentini-jelentést"

Ejjjjeej.. milyen nagyvonalúan kezeli a valóságot a t. propagandista harcostárs..

az EGÉSZ jelentés ?? Lehet, hogy a még a Birch és Swinnerton-Dyer-sejtést is igazolja? Bármi lehetséges.
Azért maradjunk a realitásoknál.. az ország gazdaságában tapasztalható anomáliák egyikére talán elfogadható bizonyíték.. ám a jelentés ennél messze szélesebb spektrumon vizsgálta a magyar állam tevékenységét (és nem csak gazdasági aspektusok tekintetében) Abba nem mennék bele, hogy a kritizált problémák vajon hány és hány eu-s tagállam esetében fedezhetők fel, többé-kevésbé.. de azért álljon már meg a menet. Egy igazságot nyomokban tartalmazó jelentéssel kapcsolatban ne tegyünk már ennyire elnagyolt és manipulatív kijelentéseket.
Vagy kezdjük matekozni? Egy igazság+egy hazugság=0.. vajon milyen előjelű és értékű lenne a végeredmény?

Gábris szomszéd 2018.09.28. 07:42:38

@Womb Raider: "Egy igazság+egy hazugság=0.. vajon milyen előjelű és értékű lenne a végeredmény?"

Erről érdemes lenne esetleg a hetente sajtópereket bukó, Orbáni hazugsággyarakat megkérdezned. :)

2018.09.28. 07:49:34

@Gábris szomszéd: Így van.. csak most maradjunk az eredeti kérdésnél: Min alapul a hangzatos cím? Ha vajon az ellenzéki véleményformálásra törekvők ennyire könnyen nyúlnak megkérdőjelezhető eszközökhöz.. akkor mi marad? A cél szentesíti az eszközt? Ez mögé mindig be lehet bújni? Szarni az ojjektivitásra, ha Orbán ellen szállunk harcba? Le kell menni az ő szintjükre???

Gábris szomszéd 2018.09.28. 08:33:59

@Womb Raider: Egy ilyen nyócév után szerinted helyénvaló egy NERseviknek bárkin is számon kérni a "megkérdőjelezhető eszközök" alkalmazását és az "ojjektivitást"?

2018.09.28. 09:24:36

@Gábris szomszéd: Aha.. tehát fátylat a múltra.. csak tudod, a múlt nem kis mértékben a jelen és a jövő alapja. Talán még determinálja is valamelyest :)
Másképp: 'mi' ne mutogassunk a múltra, de a múlt disznóságait 'ti' ignorálhatjátok, mondván: ezek sem jobbak.. ejj.. ez a fránya kettős mérce.

Azért mesélhetnél arról, hogy a nagy kapitalista országok elitjének mérhetetlen (sőt..orbánékéval nem összemérhetően hatalmas) vagyona mind-mind szorgos hangyamunka eredménye? Vagy az elit (a nemzeti 'elit' ) létrehozása a kapitalizálódás kikerülhetetlen mérföldköve, a közösségi tulajdon bizonyos mértékű átáramoltatásának következménye egyfajta, a rendszerbe kódolt szükségszerűség, költség?
Hogyan is van a szállóige? Csak az első milliómat ne kérdezzék honnan van?

István Tamasi 2018.09.28. 09:55:40

Gratula a fideszmaffiának és azon belül hollik eftársnak: feltalálták a kommunizmust ahol nem kell fizetni a szolgáltatásokért, árucikkekért.

Gábris szomszéd 2018.09.28. 10:04:10

@Womb Raider: Nem arról van szó, hogy ki mutogathat a múltra és ki nem. Sokkal inkább, a Fidesz-maffia képmutatására gondolhatunk, akik nap mint nap elkövetik azokat a mocsokságokat, amiért korábban habzó szájjal reklamáltak. :)

2003 Dr. Répássy Róbert: "Etikusnak és jogszerűnek tartja-e, ha egy közbeszerzés előkészítéséért felelős személy az egyik potenciális pályázó meghívására hétvégi luxusnyaraláson vesz részt? Elfogadhatónak tartja-e, ha kormánya egyik tagjának és vezető munkatársainak amerikai utazását egy olyan cég fedezi, amely minisztériumi megrendeléseket kap, és amely cég magyarországi bevételeinek egyharmada az adott miniszter felügyelete alá tartozó megrendelésektől függ?"

rtl.hu/rtlklub/hirek/ellenzekben-mashogy-gondoltak

Gábris szomszéd 2018.09.28. 10:04:51

@István Tamasi: Nem teljesen pontos, hiszen NEKIK nem kell fizetni. :)

chrisred 2018.09.28. 10:20:19

@Gábris szomszéd: Vagyis nem nekik kell fizetni.

2018.09.28. 10:23:58

@Gábris szomszéd: Zanzásítva : így megy ez.. függetlenül, ki ül a trónon.. és a kutya nem akar itt semmit másként csinálni, csak már korog a gyomor. Jó lenne egy kis utazgatás, világjárás másoknak is. Engedjétek már a liberálisokat is a húsosfazékhoz!

Képmutató szarok gyülekezete az ellenzék. Egyről feledkeztek meg: a lopkodásuk közepette vezetni az országot.. az eredmény 2008-ra be is érett. Ez a lényeges különbség az 'akkor' és a "most' között.

Gábris szomszéd 2018.09.28. 10:34:17

@Womb Raider: Azért gondolom tudsz róla, hogy van olyan jelenlegi ellenzéki párt, aki nem vett részt Gyuriferiék ámokfutásában és Viktor 2010-es kétharmadában sem. Az viszont bájos, hogy Orbán elvtárs 2018-ban egészen az önálló parlamenti frakcióig "számoltatta" el az általad is tolvajnak nevezett bagázst. (pld. DK)

2018.09.28. 10:45:10

@Gábris szomszéd: Ha hiszed, ha nem, tudom.. veled ellentétben viszont nem tudom, mindez vajon elegendő garancia-e arra, hogy azonos pozícióba kerülve ne váljanak pont olyanná.. és ne követnék a hagyományokat: Figyelj... az minden épeszű ember számára nyilvánvaló, hogy Mo. kicsi, rossz adottságú és relatíve szegény ahhoz, hogy a teljes népesség.. vagy akár csak nagyobb hányada eu életszínvonalon éljen. Szerinted fog-e valaha valaki ilyen kiindulási feltételek mentén azzal bíbelődni, hogy kicsit javítson ezen, vagy él a nyilvánvalóan kínálkozó lehetőségekkel és ha mindenkit már nem tehet boldoggá, legalább a szűkebb családon belül tegyen ezért. :)
A pénz, amiért a haj korpásodik, sajnos minden politikust megkísértett eddig..és nem hiszem, ezen a téren jelentős változások lennének várhatóak.
A jelenlegi ellenzék zöme szimpla megélhetési politikus, jó dumával és különféle háttérrel. Ha eleddig minden brigád tömte a saját és holdudvara zsebét, miből deriválod, hogy most eljött a pillanat, amikor tiszta kezek ragadhatják meg a kormánykereket? (Az most mellékes, hogy a jó szándék és a tiszta mancs még vajmi kevés egy ország működtetéséhez..)

csak azért cseréljünk, mert már más is szeretne lopni? Csak azért, mert mások másként lopnának? Mert mások esetleg a lopott holmin osztozkodnának olyanokkal, akik most tartják életben őket?
Mondj hiteles ellenzéki formációt, aki társadalmi támogatással és körvonalazható, követhető vízióval, valamint értékelhető kompetenciával bír!
Na, ugye...

chrisred 2018.09.28. 11:43:53

@Womb Raider: "az minden épeszű ember számára nyilvánvaló, hogy Mo. kicsi, rossz adottságú és relatíve szegény ahhoz, hogy a teljes népesség.. vagy akár csak nagyobb hányada eu életszínvonalon éljen."

Ugyanezt Finnországra is el lehetett mondani 50 évvel ezelőtt.

2018.09.28. 12:02:19

@chrisred: Igen... ez igaz.. vannak más hasonlóságok is! Magyarországnak is jókora tengerpartok jutottak azok minden előnyével, Magyarország is el van látva piacképes ásványi kincsekkel, Magyarország is halászik, mint a güzü, hatalmas, jól pénzzé tehető erdeink vannak..A háború bár megérintett bennünket, azért jelentős rombolást nem végzett, nekünk nem kellett 50 éven át egy idegen hatalom érdekeinek alávetnünk magunkat (ahogyan ugye most sem kell..kcsit sem) Magyarország is relatíve homogén népességű és nincs kivételezett helyzetben 'tengődő" népesség, akiket koloncként kell cipelni. És ugye Finnországot is átszabták, ahogyan minket is és így éppen csak, hogy 3.5-szeres területük maradt a végére.. Kiköpött Mo ez a Lappfőd..

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 12:21:56

@Womb Raider: igazad van, nem is tudtam szállást foglalni a finn riviérára, totál bibione... nem tudsz egy kurva kutat ásni, mert egy ásónyom után máris ásványkincsre bukkansz, a finn önálló és független államiság a legrégebbi európában, ha nem a világon, éghajlata miatt elárasztják a brit nyuggerek, a földkerekség legnagyobb tengeri területével rendelkezik, mely közvetlen összeköttetésben van mindhárom óceánnal... mondhatni, a bokréta isten kalapján...

ankica 2018.09.28. 12:27:47

@morph on deer: Köszönöm válaszodat, de a szüzekhez való hozzá állásodat továbbra sem értem, de valószínű hogy nem a keresztényektől tudod ezeket. A muszlimoknál már hallottam már hasonlót, de nem konkrétan így ahogyan te írtad. A keresztényeknél ilyen túlvilági ígéret nincsen, itt csak pokol tisztító tűz és mennyország. Ezeken a helyeken pedig gondolom ismered a lélek sorsát, mit kell viselniük. Továbbra is fenn tartom mindenkivel kapcsolatba, senkit nem szeretnék a keresztény hitre téríteni. A megtérést mindenki magával kell hogy átbeszélje átgondolja és eldöntse. Amiben segíthetünk az kizárólag út mutatás ha valamiben eltévedtél és kérdésed van ugyanis a Bibliában is az van leírva " Sokan vannak a meghívottak és kevesek a választottak" ez arról szól hogy Jézus mindenkiért meghalt de kevesen hálásak érte, persze ez így csak a legegyszerűbben fogalmazva. Ezért én tiszteletben tartom mindenkinek a hozzá állását, azt azonban nagyon nem szeretem ha valakinek nincsen Isten nincsen túl világ és minden második szava az Isten káromlása.

Gábris szomszéd 2018.09.28. 12:46:11

@Womb Raider: Minden gond nélkül lehet mondani olyan ellenzéki formációt, akiknek számos programját, javaslatát érdemes lenne megvalósítani. Valóban olyanokat, amelyek pártokon felül álló nemzeti sorskérdések de ennek ellenére dacból söpri le őket a Fidesz-maffia. Ez az igazán gyomorforgató a szokásos, "mások is lopnának" melléduma mellett.

chrisred 2018.09.28. 12:52:11

@Womb Raider: Ásványkincsek, halászat? Szerintem kevered Norvégiával vagy Svédországgal. Tengerpartja valóban van, nagyjából, mint Lengyelországnak. Fakitermelés: ahol nálunk mezőgazdaságilag hasznosítható területek vannak, ott Finnországban nem terem meg semmi. Ezért ott erdők vannak, amit valóban hasznosítanak, viszont cserébe nincs mit enniük. Tehát összességében minden lényeges nyersanyagból (a fán kívül) behozatalra szorulnak, viszont az ország területe nagyobb, köszönhetően a tajgával, tavakkal és tundrával borított részeknek.

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 12:57:19

@Gábris szomszéd: látom átrágtad magad a kombón:-)...

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 13:02:38

@chrisred: részletkérdés, skandinávia egy és oszthatatlan, nem láttad a ragnar lothbrok életét és munkásságát bemutató dokumentumfilmet?...

2018.09.28. 13:11:25

@Sir Bates dö Hól:

"A gazdasági növekedés 1991 körül a Szovjetunió felbomlásával erősen visszaesett (a finn márkát kétszer is leértékelték, a munkanélküliség az 1990-es 3,2%-ról 1994-re 16,6%-ra nőtt), majd a Nokia robbanásával gyors volt 2002-ig, de 2008-ban lelassult a globális világgazdasági válság miatt. A válság miatt 2009-ben az export és a belföldi kereslet csökkent, és a finn gazdaság teljesítménye csökkent 2012–2014 között; a 2015-ben a GDP növekedése újraindult (0,3%), majd 2016-ban 1,4%-ra nőtt.[2]"

Nem egyértelműen töretlen a fejlődés... és mit ád isten, elég jól építettek az oroszokra.. csak ugye nem velünk azonos feltételek mentén..
Ezzel együtt az adottságaik ugyan nem kedveznek a turizmusnak.. de ugye a vízben nem csak pancsolni lehet és belepisilni, hanem lehet benne halat fogni és akár még hajóépítésbe is foghatsz..ha van kikötőd. Plusz.. nem muszáj a tököd áztatni a langyosvízben, mehetsz síelni, vadászni..és képzeld, vannak sokan, akik mennek is (Semjénes poént mellőzzük..)
Van fa, réz vasérc, cink és akad ezüst..itt-ott némi irgalmatlan jó minőségű gránit..szóval még le sem tudnád nyomni az ásód. A jövőben, a várható felmelegedéssel Finnország előnyös helyzetbe kerülhet, velünk szemben nyilvánvalóan, mert elérhetővé lesznek az Északi sark ásványkincsei..

Én akárhogyan nézem, jobb adottságú ország, függetlenebb gazdasággal..ez utóbbi a lényeg igazán.

neko1967 2018.09.28. 13:29:35

"Kedves" fidessnyik/bolsevik munkásőrök! Mosdathatjátok a csuti vajdát, de attól még ugyanolyan fekete lesz a hátsó fele! Azt mondjátok hogy itt nincs mit vizsgálnia az ügyészségnek, mert ebben az ügyben nincs korrupció?

www.hetek.hu/belfold/200501/egy_sutemeny_ara

www.origo.hu/itthon/20070424felmentette.html

index.hu/bulvar/0424mlnrcsb/

Akkor ki emlékszik itt Molnár Csabára? Rendőrtiszt volt, ő csalta lépre Bécsben Kulcsár Attila álbrókert, ő kezdte el a nyomozást, de már befejezni nem tudta - hogy hogy-nem - mert korrupció miatt eljárást kezdeményezett ellene az ügyészség. Mivel vesztegették meg? 1 db 200 Ft értékű karkötővel, 1 db 500 forint értékű tolltartóval és némi arab sütivel. Megrángatták, tönkretették, tönkrement a házassága, vége lett a pályafutása a rendőrségnél. Aztán a bíróság lesöpörte az összes vádat. De az ügyészség szerint ez vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés volt. Hozzávetőleg 1500-1700 Ft értékű megvesztegetés....... Pár milliós repülő út az meg nem!
Egyébként szerintem sem lehet korrupcióról beszélni. A mini duche saját repülőgépén repült, saját pénzéből vette az üzemanyagot. Hogy más nevén van? kinek mi köze hozzá!

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 13:34:49

@Womb Raider: most ugyan nem kell szarnom, időm lenne, ám "bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá"... (átrágtad magad a divina commedián, megalapozottan vagy hangadó környezetben, felnéznek rád társaid, falod a betűket, egy kínzó kérdés nem hagy csak nyugodni: melyik állatkertből szökött meg a párduc és az oroszlán, a farkas rendben van, azt vágod, hogy került alighieri útjába)

2018.09.28. 13:49:02

@chrisred: Drááága cimborám... nézzél már rá, mekkora ipar épült rá Finnországban a fára? A cellulóztól a papíron át a fűrészáruig...

Ez meg milyen érv, hogy a tengerpartjuk nem nagyobb mint lengyelországé? Ausztrália mellett meg teljesen el is törpül, nem? Na, de akkor mi a helyzet velünk?

Azé' látom, abban nincs vita, hogy egy egynemzetiségű, homogén népességű ország.. ahol bizonyos körök nem manipulálnak a többségi társadalom és a legnagyobb kisebbség közti árokássással.. valamint a kutyát sem zavarja a vallás, az egyház (mármint bizonyos vallások..)
@Gábris szomszéd: "Minden gond nélkül lehet mondani olyan ellenzéki formációt, akiknek számos programját, javaslatát érdemes lenne megvalósítani. "
Nem érdekel, hogy ki mekkorát tud ígérni, ki milyen világmegváltó ötletekkel áll elő.. tudjuk, nem lesz g á z á r e m e l é s.. kik azok akik mindezt hitelesen tudják képviselni? Kik?
Akik a hatalomért hol a baloldallal, hol a széljobbal kokettáltak? Heller Ági megmondta: a cél szentesíti az eszközt, ha kell, hát a 'nácikkal' vállvetve döntik meg Orbán hatalmát..
Erről ennyit. Emlékszem, minden egyes kormány színes, szélesvásznú ígéreteire.. meg arra is, ezekből mi is (meg hogyan..) valósult meg. (Utóbbira rémesen egyszerű feladat..)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.28. 14:01:57

@Womb Raider: "abban nincs vita, hogy egy egynemzetiségű, homogén népességű ország."

Nincs vita, mert nem vagy vitaképes. :))

Finnországban 5,5% svéd él. Minden rendőrnek, közalkalmazottnak tudnia kell svédül. Ahol a népességük eléri a 10%-ot, ott mindent svédül is kiírnak.

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 14:26:53

@Womb Raider: tényleg a pb-palackkal indulsz te is hegyet mászni?... éterrel még megértem, de pb-vel?!...

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 14:30:06

@Womb Raider: "nézzél már rá, mekkora ipar épült rá Finnországban a fára? A cellulóztól a papíron át a fűrészáruig..."
sz'al ez a finn csoda titka: van budipapír rogyásig... meg deszka a budinak... már értem mo mé'van szarban...

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 14:39:43

@Gábris szomszéd: "akiknek számos programját, javaslatát érdemes lenne megvalósítani"

maradjunk annyiban, hogy az általuk felvetett problémákat, kérdéseket széleskörű és objektív vizsgálat tárgyává kellene tenni, és adekvát, konszenzuson alapuló, mindenki számára elfogadható megoldásokat felmutatva kellene orvosolni... valóban ok okozati összefüggések mentén...

Gábris szomszéd 2018.09.28. 14:54:57

@Sir Bates dö Hól: Maradhatnánk akár ebben is, de Orbán elvtársék még erre sem képesek, hiszen ami ellenzéki oldalról jön javaslat azt vagy automatikusan lesöprik vagy kilúgozva ellopják.

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 15:13:36

@Gábris szomszéd: youtu.be/0x21u-GzI8c például ez is egy módja a szerinted/szerintetek egyik legégetőbb kérdés rendezésére... és nem maradhatnánk, maradunk... már, ha tabukörön belül akarsz lenni;-)... elég sok tapasztalatot szerezhettél az elmúlt időszakban ahhoz, hogy értsd... nem kell mindenkivel együtt karácsonyozni ahhoz, hogy azonos körön belül legyetek/legyünk...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.28. 15:31:52

@Gábris szomszéd: "automatikusan lesöprik"

És a szervilis fides szavazók tapsolnak hozzá. Pl. a svájci indexálás ellen vannak a fideSS vérnyuggerek. :))

www.atv.hu/videok/video-20180927-legutolso-helyen-van-magyarorszag-a-friss-nyugdijaslistan

Gábris szomszéd 2018.09.28. 15:35:56

@Sir Bates dö Hól: Amúgy igen az elmúlt időszakban sok tapasztalaot szereztem és való igaz, hogy egy csomó dologban össze kellene fogni. Valahogy így.

"Nincs más út, mint összekapaszkodni minden megszomorítottnak. Most még nem a kormányváltásért, hanem a megmaradásért. Megalapítani sok zászlóból a másik tábort, amely nem hagyja magát – és nem hagyja a másik áldozatot sem. Olyan tábort, ahol helye van Magyarország minden színének, amelyet maga alá gyűrni igyekszik a nagy, pohos, löttyedt narancssárga segg. Olyat, ahol rovásírással véssük a falra, hogy te is más vagy. Nevezhetjük nyugodtan nemzeti oldalnak. Mert A NEMZET SOKKAL TÖBB, MINT A FIDESZ."

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.28. 15:38:23

@neko1967: :))

Remélem a számik nem olvassák a főgeci kinyilatkozásait.

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 15:39:29

@Gábris szomszéd: komplexitás van, nincs "a" legégetőbb probléma, komplex helyzet van...

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 15:43:28

@Gábris szomszéd: ja, legyen inkább latin ábécés az a felirat... a nemzettel nem tudok mit kezdeni, a humánummal tudok mit kezdeni... azért ne rakd messzire a kombót, nem a polcon van a helye, forgasd még, ártani nem árt...

István Tamasi 2018.09.28. 15:44:07

@Sir Bates dö Hól:
Bezony. Még a Nokia is papírgyárként kezdte most meg lett belőle az ami.

István Tamasi 2018.09.28. 15:47:07

@Gábris szomszéd:
Tehát a kommenista fideszmaffiának már nem kell fizetni semmiért, mert számukra itt van a kommenizmus.

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 15:47:36

@István Tamasi: irónia?... vagy papírmalom nélkül kizárólag vonalas telefon van?...

István Tamasi 2018.09.28. 15:54:46

A Finnországgal példálódzóknak: A finnek felmérték mik is az ő természeti kincseik és azt találták, hogy az ezer tó /amik évente több hónapon keresztül befagynak/ és a sok fa. Rájöttek, hogy az elsőből nem sok hasznot tudnak húzni és a második is el tud fogyni ha nem jól gazdálkodnak vele, tehát mazt mondták, hogy hosszú távon marad nekik a humán erőforrás, magyarul az ész, értelem, intelligencia, tudás és elkezdtek befektetni az oktatásba és képzésbe .Csak emlékeztetőül: a Nokia papírgyárként kezdte és ma a világ egyik vezető mobilgyártója.
Na és milyen természeti erőforrásai vannak Magyarországnak? A délibáb meg a Balaton. Az utóbbit - mint látjuk kisajátítja, felvásárolja a fideszmaffia és strómanjaik, az előbbi vagy megjelenik vagy nem. Viszont a humán erőforrást kis hazánk a semmibe veszi: elengedi a tettre kész és tetterős generációkat, az ifjú generációk oktatási és képzési rendszerét az elemitől az egyetemig pedig lezúzza. Költői a kérdés: mi lesz a végeredmény?

István Tamasi 2018.09.28. 16:06:13

@Sir Bates dö Hól:
A gyengébb értelmi képességűeknek: A papírgyár NOKIA rájött, hogy a korszerű - persze tudást, intelligenciát szükségeltető - termékváltással jobban tudnak keresni, tovább tudnak lépni. Lásd még a 15:47:46-kor írt bejegyzésemet.

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 16:09:38

@István Tamasi: akkor irónia, mivel ugyanazt írjuk:-)...

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 19:51:31

@Gábris szomszéd: ezek egész moot kifizetőhelyként kezelik...

Gábris szomszéd 2018.09.28. 20:00:26

Egy kis emlékezet frissítés :)

Amikor a Fidesz szóvivője teljesen kiakadt a miniszterelnöki magánrepülőzésen

hvg.hu/itthon/20180928_szijjarto_peter_maganrepulogep_orban_viktor_garancsi_istvan

taga20 2018.09.28. 20:30:53

@Gábris szomszéd: "Egy kis emlékezet frissítés :)"

egy rúgóra jár az agyunk angyal!:)))

coub.com/stories/4122-fidesz-idogep

Gábris szomszéd 2018.09.28. 20:39:55

@taga20: Ez kurva jó. Figy haver. Ezeket megnézted a múltkor. Én padlót fogtam tőle. :)))

youtu.be/74mMiEetjFA

youtu.be/cbjxxCp2YZY

taga20 2018.09.28. 20:54:40

@Gábris szomszéd: nem rossz.

haver, azé ha valaki aszt mondja három évvel ezelőtt, hogy 2018 őszén mi a barikád ugyan azon az oldalán fogunk állni, akkor aszt elküldtem volna az anyjába:)))

Gábris szomszéd 2018.09.28. 20:56:11

@taga20: Hát hallod ezt én sem gondoltam volna. A g..i jól összeboronált minket. :)

Gábris szomszéd 2018.09.28. 21:07:54

Az ország első embere lebukik azzal, hogy egy állami megrendelésekből milliárdossá hízott oligarcha pénzén luxusgépen repked, majd erre válaszul a közmédiában megfenyegeti azokat, akik lebuktatták. Csak a szokásos maffia tempó.

alfahir.hu/2018/09/28/orban_viktor_kossuth_radio_garancsi_istvan_fenyegetozes

taga20 2018.09.28. 21:12:21

@Gábris szomszéd: a végén még gyurcsányt is megkedveled:)))

egyébként döbbenet, hogy egy kibaszott maffia uralkodik az országon, és vannak olyan tetvek(itt is), akik teli pofával védik!

taga20 2018.09.28. 21:14:51

@Gábris szomszéd: ez valami kamu, ezek színészek!:)

na viszont erre lehet "lazulni"!:)))

www.youtube.com/watch?v=sFnib9M3bIM

Gábris szomszéd 2018.09.28. 21:39:38

"Értem én, hogy az átlagember nem ért milliárdul, ezermilliárdul főleg nem és nem is érti, hogy azt a pénzt tőle lopták el. Pedig de. Tőle is, a szüleitől is, a gyerekeitől és az unokáitól is. És nem ám csak a mocskos komcsiktól és a buzi libsiktől, hanem a hazafias fideszesektől és a mélyen vallásos kádéenpésektől is. Mindenkitől. Ha semmi másban, ebben tökéletes demokrácia van. Én sem azért beszélek most erről, mert egy demagóg köcsög vagyok, pláne mert irigykedem amiért a vagyontalan miniszterelnök saját lábon álló ivadéka egy ház árát aggatja magára amikor piknikezni indul, hanem azért, mert rohadtul utálom, ha meglopnak és még hülyének is néznek."

kolozsvaros.com/2018/09/26/rohadtul-utalom-ha-meglopnak-es-meg-hulyenek-is-neznek/

taga20 2018.09.28. 21:55:12

@Gábris szomszéd: és mit szósz, hogy a fityeszmaffia, hogy be van szarva a hadházy féle aláírás gyűjtéstől?

az asszony is gyűjti az ismerősi körben, remélem ez lesz a veszte a csúti trógernek!

Gábris szomszéd 2018.09.28. 21:58:07

@taga20: Jó lenne bár sajna nem hivatalos népszavazással kapcsolatos aláírásgyűjtés. :(

Gábris szomszéd 2018.09.28. 22:08:50

@taga20: Úgy értem, hogy nem olyan mint pld. a Nolimpia volt. Választási bizottság által jóváhagyott ívek, stb. Ezt csak nyomásgyakorlásként gyűjtik.

taga20 2018.09.28. 22:12:46

@Gábris szomszéd: és ha összegyűlik pár százezer aláírás, akkor nem fog beszarni a geci, mint az nolimpinánál?

kit érdekel egyébként a választási bizottságnak kinéző disznóhizlalda?

taga20 2018.09.28. 22:20:03

@Gábris szomszéd: bakker, hova tűntek a fityeszdroidok?

sehol egy birka, vagy egy helga?:)))

Gábris szomszéd 2018.09.28. 22:21:51

@taga20: Nem tudom. Figy FAB-ról azóta sincs semmi híred? Nem lehet tudni mi lett vele?

taga20 2018.09.28. 22:30:28

@Gábris szomszéd: semmi. szerintem mekkínálták egy polóniumos csájával.

ja, te mint nagy ruszki barát, mit szósz a szkripál balhéhoz?

Gábris szomszéd 2018.09.28. 22:35:37

@taga20: Hááát nekem az a furcsa benne, hogy egy ilyen profi szervezet, mijafasznak bajlódik ilyen amatőr módon azokkal, akiket el akar tenni láb alól, amiatt mert árulónak tartja őket. Neked nem furcsa, hogy a világ egyik legjobb titkosszolgálata még egy ilyen alapvető "feladatra" is alkalmatlan?

Gábris szomszéd 2018.09.28. 22:40:16

@taga20: Na mibe, hogy hamarosan őket is kicsinálja majd "mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk" Viktor?

atlatszo.hu/2018/09/24/orban-viktor-a-maganrepulogep-a-luxusjacht-es-a-meszaros-klan-tudjuk-hol-nyaraltak-iden-nyaron/

taga20 2018.09.28. 22:43:04

@Gábris szomszéd: kontraszelekció idevezet. szerinted egy tiborc vagy mészaros nevű szardarab, mikor állná meg a helyét a piacon?

ez a veszte minden szarházi despotának, hogy ostoba állatokkal veszik magukat körbe, akik nem kérdezik meg a vezért, hogy:

de főnök, ez kibaszott szar vot! nem lesz ebből baj?

taga20 2018.09.28. 22:46:29

@Gábris szomszéd: nem tudom, hogy mi a véleményed az ngo-ról, de szerintem ezért támadt rájuk a geci és bandája, mert kiperlik a lopásaikat, és ez zavarja a gecit.

Sir Bates dö Hól 2018.09.28. 22:47:29

@taga20: azért a szappant ne ejtsd le...

taga20 2018.09.28. 22:56:40

@Sir Bates dö Hól: :)))

azé te mindig a lényegre térsz rá, semmi petting! egyből dúr bele a közepibe:)))

taga20 2018.09.29. 00:06:54

@Sir Bates dö Hól: szerintem azt nem értik, hogy normális ember vagyok.

Sir Bates dö Hól 2018.09.29. 00:08:06

@taga20: ezzel vagyunk így egy páran:-)...

taga20 2018.09.29. 00:12:44

@Sir Bates dö Hól: haver, azé aki normális, az tudja magáról, hogy nem egészen normális, aki nem normális, az nem tudja magáról, hogy nem normális:)

zenét bírod? nesze!

www.youtube.com/watch?v=Y1aEGtreQWM&index=1&list=RDY1aEGtreQWM

Gábris szomszéd 2018.09.29. 06:04:27

@taga20: Melyik szappanra gondolhatott?

taga20 2018.09.29. 07:12:13

@Gábris szomszéd: ne kezd el haver má megint, azt hittem megjavultál, mint szegedi csanád!

:)
süti beállítások módosítása