B1 blogcsalád



Tényleg nem Oltyán és Ziegler az Index új tulajdonosa, hanem Orbánék

2018. szeptember 19. - Mr Flynn Rider

Le is tagadták, hogy az övék lenne a lap. (És tényleg nem az övék – de egészen a magyarázat.)

index_ciril.png

Nem lesz több poénkodás Putyinnal. 

Interjút adott a Napi.hu-nak az Index két új tulajdonosa, Oltyán József és Ziegler Gábor. Ahogy a 444 is megírta, Oltyán és Ziegler két dologról dönthet: az Indexhez kerülő pénzekről, illetve az Index függetlenségét biztostó alapítvány kuratóriumáról. Ezzel gyakorlatilag indirekten beleszólhatnak abba, mi jelenjen meg a lapnál. Vagyis:

innentől, ha az indexes újságíró rizikós témába botlik (mint Rogán helikopterezése), kétszer is meg fogja gondolni, hogy megírja-e, mert másnap bármikor kirúghatják.

Tele az ország kirúgott újságírókkal, miután Orbánék bezáratták/felvásárolták a független sajtót. (Hogy nem lövik le/mérgezik meg őket, az csak azért van, mert nem Oroszországban, vagy Törökországban élünk, pedig olcsóbb lenne.)

Mielőtt végigmennénk azon, hogy miért nem stimmel a két új tulajdonos interjúja, nézzük végig, mit tudunk eddig az Index és a pártállam viszonyáról, az Index megvételéről.

  1. Orbán Viktor régóta pályázik az Indexre, a pártállamnak szúrja a szemét, hogy az Index, akárcsak a Népszabadság, vagy a Magyar Nemzet leleplező, kritikai cikkeket ír meg róla. Orbán trumposan fake news-na is nevezte a lapot.
  2. Simicska a választások után kiszállt a médiából és kapitulált, ennek része az is, hogy Spéder Zoltán eladta a CEMP-et (a céget, amitől az Index és pártcsaládja függ) a héten egy Index-közlei menedzsernek és egy, Bács-Kiskun megyéből előlépett helyi KDNP-s politikusnak, akit eddig senki sem ismert. Amit eddig a 444 kiderített: Oltyán egy KDNP-s turbókommentelő, az igazi vonalas pártkatona. 
  3. Nem tudni, hogy a két új tulajdonos kinek a pénzéből vette meg, milyen áron és hogyan jutott hozzá az Indexhez, tehát a lényegi kérdésekre nem kaptunk választ idáig.
  4. Újságírói körökben hónapok óta suttogják, hogy hamarosan érkezik az Indexhez is Liszkay Gábor (ahogy a HírTV-hez is visszaérkezett) és akkor lecsap a bárd.
  5. Nem érdeke Orbánéknak sem egy újabb migráncsok ellen uszító lapot csinálni, valószínűleg csak lezüllesztik a lapot arra a szinte, hogy a kínosabb témákat ne írják meg.

Az „új tulajdonosok” interjújának egy célja volt: megnyugtatni a közvéleményt, elvenni az egész felvásárlásának az élét. Helyette az új tualjdonosok azt a narratívát vezették be, hogy „üzleti szempontból” vették meg az Indexet pénzelő, illetve az Indexet ellenőrző cégeket.

  1. Az „üzleti szempontból-narratíva”

Oltyán elmondta, hogy amikor Ziegler felhívta, és leültek beszélgetni, már az elején nem volt kérdés, hogy belevágnak-e. „Az üzleti lehetőségeket mindig is keresem, ráadásul médiavállalkozó lennék cirka 20 éve, a mostani pedig jó lehetőségnek tűnt” – mondta. Ezzel tagadták a politikai motivációt.

Miért nem stimmel?

Az időzítés miatt. Olyan helyzetben van ma a magyar média, amikor a gazdasági kérdések még egy Buci Maci magazin, vagy egy vidéki rádió adás-vételénél sem játszanak szerepet. Minden a Fidesz (Orbán) politikai akaratától függ. Fideszes doktrína, hogy független média nem maradhat Magyarországon – legalább meg kell szelídíteni, mint a Népszavát, vagy az ATV-t.

  1. „Az Index függetlensége garantált”-narratíva

Ziegler az interjúban azt állította, az Index.hu függetlenségét garantálja, hogy „semmilyen jogunk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába bármilyen módon is beleavatkozzunk”, de „üzleti okokból sem áll érdekünkben”.

„Független, nagy olvasottságú és kifejezetten színvonalas Index.hu-ra van szükségünk üzletileg is”

– mondta. Mindez az üzleti narratíva folytatása, indoklása.

Miért nem stimmel?

Schmidt Mária is hasonlót mondott a Figyelőnél, pár hét múlva a lap bedőlt és átment kőkemény fideszes propagandatermékbe. Bodolai László, mint egyszemélyes kuratórium mellé felvehetnek újabb tagokat (Liszkay Gábort), vagy egyszerűen megvonhatják a pénzeket, ha gázos sztorikat hoz le a lap. Ezt az újságírók is tudják. Az is lehet tehát, hogy ilyen drasztikus lépésre talán nem is lesz szükség – egyszerűen az öncenzúra megállítja az Indexet, hogy a durvább sztorikat lehozzák. Orbán már ezzel nyert.

  1. „Oltyán ugyan KDNP-s, de üzletember”-narratíva

Oltyán a közszereplését a KDNP-ben magánéleti indokokkal magyarázta. Hadd írjuk le újra:

KÖZszereplés a KNDP-ben MAGÁNéleti indokkal, ami óvodás-szintű magyarázat.

„Semmilyen módon nem veszek részt az országos politikában és nem is tervezem. A megyei alapszervezetbe magánéleti okokból néhány éve kértem a felvételemet, ahol társadalmi munkában látom el a feladatomat. Az üzleti döntéseimet semmilyen módon nem befolyásolja a KDNP-s munkám.”

A tulajdonostárs Ziegler mindehhez még kincstári optimizmussal hozzátette: nem hiszi, hogy volna jelentősége „annak, hogy Józsi mit csinál a Facebookon, milyen a politikai meggyőződése”.

Miért nem stimmel?

Ugyanilyen óvodás-szintű magyarázatot adott elő Olytán a kommentelése kapcsán. A kommentek alapján egy igazi mélyfideszes bontakozik ki a szemünk előtt, aki összecsapja a bokáját, ha felülről leszólnak neki, hogy feladat van. Tökéletesen alkalmas tehát a kápó szerepére. Ő maga azzal magyarázta a kommentjeit (a HVG, mint „balos huhogóműhely”; „…az Index most így általánosan ellenzékeset játszik, vagy lesz még belőle érdemi lap valaha?”), hogy „pontatlanságok jelentek meg az Indexen” és ezen húzta fel magát.

A pontatlanságok miatt valaki „nem teszi tiltólistára” az Indexet, aztán most hirtelen nem nyilatkozza azt, hogy ő tulajdonképpen ősindexes. .

  1. A CEMP lekerült a feketelistáról

Több lap is megírta, hogy a CEMP, miután megvették, lekerült arról a feketelistáról, ami azokat a lapokat gyűjti, ahol az állam nem hirdethet. Az állami hirdetések adják ugyanis a legtöbb fideszes lap bevételének nagy részét, vagyis ezzel tartják életben a kormánypárti médiát. Ez is a Fideszhez való átállást mutatja. Ziegler Gábor erre megint hurráoptimistán nyilatkozott, mintha Gulyás Gergelyt hallottuk volna valami kormányinfón:

„Azt gondolom, hogy egy hirdető döntése mögött milyen motivációk állnak, azt nem a mi dolgunk megítélni.”

Mindezek alapján az a kép bontakozik ki a szemünk előtt, hogy az Indexet a megszokott konstrukcióban, azaz közpénzen, állami banki hiteleken keresztül vásárolta meg két stróman, akik szépen, lépéről-lépésre leszalámizzák majd a lapot – Orbán Viktor akartának megfelelően.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4114249801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2018.09.19. 18:29:37

éljen az új orosz népköztársaság, orbanisztán!

na lehet örömködni fityeszzombik!

rallus 2018.09.19. 19:21:38

@taga20: Ne idegeskedj, téged megtartanak kontrasztnak.

taga20 2018.09.19. 19:26:54

@rallus: mi van muzsik, miről pofázol?

Helga Beauty Salon. 2018.09.19. 19:35:25

@taga20: Jól mondja. Egy ilyen lápagyú hülyének mint te, tökmindegy hogy ki és mit ír, úgyis a saját kb. ötvenes szókincsedből gazdálkodva hozod tudomásunkra a szintén kb. félszáz agysejted zagyva szüleményét!
Segítek neked, ez sértés volt, ilyenkor anyázni szoksz! :D

taga20 2018.09.19. 19:42:08

@Helga Beauty Salon: "A hót dog nem fog menni, ahhoz ilyen rövid nyakú kutya köll amelyik nem tudja leszopni magát oszt összegyűlik sok gecije!"

gondolom vágod ki volt ilyen nagy szókincsű!:)))

na ménnyiki, csukd be az ajtót, asztán kopogtassál, lépj be, és köszönj!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.19. 19:44:47

Várjuk a teljes Index szerkesztőség kirúgását.

taga20 2018.09.19. 19:48:10

@balcán maxval bircaman: a kurvaanyádat várjad ruszki ügynök!

Helga Beauty Salon. 2018.09.19. 20:00:21

@taga20: Most a mennyiségről van szó, erre te elmentél kikukázni és idemásolni valamit. Az egy másik meccs, a miénk itt van, itt vívd meg gyáva szar!

Helga Beauty Salon. 2018.09.19. 20:01:51

@taga20: De ha már itt tartunk, gondolom a te nyakad is rövid, azért vagy ingerült.

taga20 2018.09.19. 20:06:20

@Helga Beauty Salon: egy perc alatt arcon szarod magad, gyáva fityeszzombi!
te rosszabb vagy, mint a gazdád a geci!

Helga Beauty Salon. 2018.09.19. 20:12:57

@taga20: Na erről beszélek! Már bajban vagy, mert elkezdtél valami nemlétező eseménynek örvendezni. Írd már le hol láttál ilyet, hagy örüljek én is!
Mindenesetre fityeszzombi felhasználva, a geci szintúgy, nem maradt már csak az anyázás.
Mehet!

Hofipisti 2018.09.19. 20:22:45

A pártállam - ismét - mindent elkövet, hogy újraélessze a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adását!

Helga Beauty Salon. 2018.09.19. 20:36:43

@Hofipisti: "A pártállam - ismét - mindent elkövet, hogy újraélessze a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adását!"

Amit a CIA üzemeltetett, úgyhogy biztosan hiteles hírekhez jutnál, mivel egy hírszerző ügynökségnek a legfőbb ismérve az igazmondás.
Ahogy elnézlek neked újra lehetne indítani a Szabó családot is.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.19. 21:15:19

@Helga Beauty Salon: "biztosan hiteles hírekhez jutnál"

Kábé ezerszer hitelesebbekhez, mint a geci gazdád által einstandolt médiától.

FCUK12 2018.09.19. 22:59:37

"Orbánék bezáratták/felvásárolták a független sajtót" írja a b1. adódik a kérdés: ha őket nem, akkor vagy Orbán-seggnyalók, vagy nem függetlenek. olvasva az írásokat, inkább utóbbi. akkor viszont ismét adódik a kérdés: mi jogon tesznek szóvá pártos dolgokat, ha ők is pártosok?

jaj, annyira ciki ez a b1 nevű szarhalmaz, hogy szinte fáj. :):):)

werecke 2018.09.20. 07:22:32

@taga20: Komám ! 30 éve kapitalizmus van. Nem tünt fel ? A tulajdonos annak adja el akinek akarja. Mert már nem lát fantáziát benne. És az veszi meg aki lát. Ha válaszolnál akkor a -geci -és a -gazda - szavakat ne felejtsd el. Ja és a két S betűt sem !

2018.09.20. 07:34:59

Akinek Index kell..az vegyen magának!

2018.09.20. 07:45:15

Amúgy..ha az Index (állítólag) független, sőt, a független véleménynyilvánítás utolsó bástyája, úgy elvileg full piaci alapon kell működjön már most is.. tehát nem lehet azzal sarokba szorítani, hogy ha nem lesznek állami megrendelések (hirdetések) akkor nem fenntartható a működés. Akkor egyedül a tulajdonos szabad döntése a meghatározó.. vagy működteti a szólásszabadság zászlóshajóját, sőt, profitot termel..vagy ha úgy tartja kedve, hát eladja annak, akinek az ajánlatát elfogadja. Akár még a kádkőgyáros is megveheti..vagy a Jázminkertész.. mi az hogy, nagyon is. Egy profittermelő, bejáratott vállalkozás jó befektetés..
Vagy valójában az Index csak a kormánytól független, valójában , nem profittermelő, inkább csak viszi a zsét (kormányzati megrendelések nélkül méginkább..) és egy másik érdekcsoport kesztyűbábja..és csóriknak szűkülnek a forrásaik, már nem éri meg költeni a szólásszabadságra..
Van, aki belát a falakon túlra?
Valamint felvetődik a kérdés.. mi lesz a jómunkásemberekkel? Beülnek az ATV-be és 32 fős kerekasztal beszélgetésekben döntik a rendszert..esetleg koszt-kvártély fejében UP mellett eszik a függetlenség savanyú kenyerét?

chrisred 2018.09.20. 10:34:43

@werecke: Azt nevezik kapitalizmusnak, ha az állam közpénzből mindent felvásárol?

2018.09.20. 11:21:43

@chrisred: Akár... amúgy az állam miből vásároljon? A locsolkodásért kapott pénzéből? Szóval Feri 2006.-ban erre gyűjtött a TV székház előtt?

Az ugye nem zavar, amikor jelentős részben külföldi állami tulajdonban lévő cégek magyar állami tulajdont "privatizálnak" (bagóért..) Meg az sem, hogy a magyar állami tulajdonhányad még így is jócskán elmarad sok EU tagállamban tapasztalhatótól?
Megint előjött a tolvaj szadesz credoja.. Az állam rossz gazda! (Nem az államot irányító aktuális kormány..nem ők, akkor..nem.. "AZÁLLAM"..

szekertabor · provo.blog.hu 2018.09.20. 11:46:42

Érdekes ez a sajtószabadság. Amikor kis híján minden sajtótermék Orbánt és a Fideszt gyalázta, és egy kézen meg lehetett számolni azokat, amelyek nem, akkor ez a kevés kivétel nem részesült állami hirdetési megrendelésekben, sőt az állami intézmények nem is fizettek elő rájuk. Akkoriban ezt a piac önszabályozó mechanizmusával magyarázták. Most, ha fizetőképes kereslet híján egy fideszgyalázó sajtótermék megszűnik, vagy valakinek eladják, rögtön a sajtó és szólásszabadságot temetik. Vicces, hogy még mindig van temetni való kormányellenes médium, szóval eredetileg RENGETEG ilyennek kellett lennie, a hőbörgők, akkoriban mégsem gondolták, hogy kiegyensúlyozatlan lenne a tájékoztatás.

Magentax 2018.09.20. 12:50:21

@FCUK12: Vedd meg b+ és akkor ez a blog is prostisrácok és ripost színvonal lesz

Magentax 2018.09.20. 12:52:58

@werecke: Esetleg inkább gazdáid azt einstandolják, amit csak akarnak - a mi pénzünkből.
Nyilván a régi tulaj teljesen önszántából adta el, ugye? Aha....

chrisred 2018.09.20. 12:54:36

@Womb Raider: Miért kéne az államnak bármit is vásárolnia? Más pénzét mindenki szívesen költené minden baromságra.

chrisred 2018.09.20. 12:56:53

@Womb Raider: "Az ugye nem zavar, amikor jelentős részben külföldi állami tulajdonban lévő cégek magyar állami tulajdont "privatizálnak" (bagóért..)"

Már hogyne zavarna! Számodra csak ez a két véglet létezik?

FCUK12 2018.09.20. 13:07:15

@Magentax: á, annyit nem tud ez a blog fejlődni.

2018.09.20. 13:08:08

@chrisred: "Miért kéne az államnak bármit is vásárolnia? Más pénzét mindenki szívesen költené minden baromságra."

Miért is ne vehetne az állam ezt-azt? A német, angol, francia állam (közvetve)miért vásárolhatott? Nem azt mondom, hogy baromságokat vegyen..evidens.. de miért is volt szíves a liberálbolsi kiccsapat stratégiai ágazatokat, infrastruktúrát, mindent, ami mozdítható, elkótyavetyélni??? Akkor talán nem kellett volna visszavásárolnia az államnak..és most ingyen sör és örökélet járna állampolgári jogon mindenkinek.

Az osztrákok Rail Cargo-ja miért is vehette meg a MÁV Cargo-t? (Kis kitérővel, de végül a GYSEV-et kitolták , vakvágányra. A sógorok hupákoltak, hogy ne költse az állam az adó euróikat?

chrisred 2018.09.20. 13:23:48

@Womb Raider: Milyen médiatermékeket vásárolt fel a német, angol vagy francia állam?

chrisred 2018.09.20. 13:40:44

@Womb Raider: A Rail Cargo Austria egy állami cég. Itt nem arról volt szó, hogy a MÁV ne vásároljon szerelvényeket, vagy a MOL ne fektessen külföldi olajlelőhelyek kiaknázásába.

2018.09.20. 13:47:23

@chrisred: :))))) Mellébeszélsz.. nálunk egyetlen egyet sem.. de két jelentős csatornát is birtokolhattak nyugat-eu média-cégek nálunk.. Fordítva nem jellemző és a magyar állam sem vásárolta fel a Sky-t vagy a TF-ot
..és Eu. szerte jelen van az állami tulajdon a médiában. Talán nekik azért nem kellett felvásárolni, mert el sem adták! Másfelől..

"A Rail Cargo Austria egy állami cég"
Amelyik a magyar államtól nevetséges áron "megvásárolta" a MÁV egyetlen profitábilis ágazatát.. Vajon fordítva el tudod képzelni? Ez nem bécsi cukrászda...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.09.20. 14:16:29

Érdemes megnézni a DK színvonalat:

www.facebook.com/dk.kertvaros/posts/2113050812049409?__tn__=-R
1. hozzászólás:
Annyira emelkedett volt a hangulat, hogy a resztvevok arnyek nelkul levitaltak a talaj felett? :DDD

Proud Mary 2018.09.20. 16:43:18

@taga20: melyik szót nem érted?

Proud Mary 2018.09.20. 17:04:09

@Rettegek mert ballib vagyok: baszkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :DDDDD ez epic

taga20 2018.09.20. 17:18:07

@Proud Mary: mi van muzsik, miről pofázol?

Proud Mary 2018.09.20. 17:30:48

@taga20: jaaa, tehát te a mondatvégi írásjeleket SEM ismerem. messziről kell kezdeni az okításod, de szerencséd van, most türelmes vagyok.

taga20 2018.09.20. 17:32:38

@Proud Mary: "jaaa, tehát te a mondatvégi írásjeleket SEM ismerem. "

szakadok rajtad haver! okícs lécci!:)))

azigaziraptor 2018.09.20. 20:24:01

@taga20: "Bírom" ezt a fazont!
Nemsokára jön Susie Q is, oszt tánc! :-))
www.youtube.com/watch?v=-txZ20uH8IY

Helga Beauty Salon. 2018.09.20. 20:47:39

@azigaziraptor: A buzitalálkád füstbe ment, mert a Tagát tegnap leugattam és most fosik, meg meg is van sértődve, ezért felbukkan de gyorsan el is húz. Bár látod te ezt amikor a másik nickeden kommentelsz gyökér libsi.

Bambano 2018.09.20. 21:16:46

te blogger, mit vidámkodsz azon, hogy a blogodat szolgáltató bandát megvette az ellen?
lehet, hogy az index lesz az első, amit bedarálnak, de hogy a b1.blog lesz a második, az biztos.

azigaziraptor 2018.09.20. 21:20:21

@Helga Beauty Salon: Te barom!
Nekem ez az egy van, nem használok másikat!
Egyébként a "leugatás" sztem fordítva volt/van mucuska!
Ne erőlködj, mert beszarsz! :-)

taga20 2018.09.20. 21:24:10

@azigaziraptor: helgának van legalább 10 nickje, de ő kóstolgat olyanokat, akiknek egy van.

tipikus fityesztempó.

azigaziraptor 2018.09.20. 21:32:46

@taga20: Attól még lehetne normális, de így csak ab...!
Egy tipikus Fideszfasz!

n_dy 2018.09.20. 22:05:22

nem tudom, miért jut eszembe hasonló esetekben Bajnai örökzöld mondása: "ha médiát akartok magatoknak, vegyetek..!

Helga Beauty Salon. 2018.09.20. 22:11:20

@azigaziraptor: Bocsesz, amilyen hülye vagyok mindig elfelejtem hogy milyen fenoménekkel állok szemben. Természetesen ti ugattok le, ti vagytok az ész, ti vagytok a többség! El ne rontsam már a kis mesevilágotokat. :D
Na nem mintha zavarna benneteket a valóság! Köcsög.

chrisred 2018.09.21. 08:25:16

@Womb Raider: Te beszélsz mellé, semmilyen médiát nem vásároltak fel nálunk külföldi államok, vagy állami cégek. Ugyanakkor a magyar állam közpénzből (Eximbank) szerzett befolyást strómanokon keresztül a médiapiacon.

chrisred 2018.09.21. 08:36:58

@Womb Raider:
' "A Rail Cargo Austria egy állami cég"
Amelyik a magyar államtól nevetséges áron "megvásárolta" a MÁV egyetlen profitábilis ágazatát.. Vajon fordítva el tudod képzelni?'

Elképzelni el tudom, de valószínűtlennek tartom, hogy egy, a miénknél jobban működő állam cégének a megvásárlására esély lenne. Viszont az sokkal könnyebben elképzelhető, hogy a MOL megvásárolja a horvát állami olajcéget, tekintve, hogy ez meg is történt.

2018.09.21. 12:08:51

@chrisred: Naaaa... nézzél csak rá, hogy az elmúlt évtizedekben miként is alakult-változott a magyar print média tulajdonosi szerkezete.. vagy rádióké.

"sokkal könnyebben elképzelhető, hogy a MOL megvásárolja a horvát állami olajcéget, tekintve, hogy ez meg is történt."

Egy volt szoci ország bevásárol egy volt szoci országban... némileg más a helyzet.. a rendszerváltás után nem mi vásároltuk fel Nyeu-t, hanem fordítva.. Sőt.. valami izráeli miniszterelnök is verte a mellét, miszerint felvásárolják Mo.-t (így, en bloc..) meg Lo.-t..
Árulkodó.. mint valami garázsvásár. Vicces, hogy az "elszólás" egybeesett a libbant brigád országlásával...

taga20 2018.09.21. 20:41:14

@intelligens libbant: párdon, egy kommentes nicknevű barátom!

azigaziraptor 2018.09.22. 14:40:08

@Helga Beauty Salon: "Bocsesz, amilyen hülye vagyok mindig elfelejtem hogy milyen fenoménekkel állok szemben.".....
Maradjunk ennyibe, te ostoba muzsik!

Helga Beauty Salon. 2018.09.22. 14:51:36

@azigaziraptor: Gyenge vagy. Szerintem ebben maradunk.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.06.06. 21:30:25

Hát, kurvára nem lett igazatok most sem..:)
süti beállítások módosítása