B1 blogcsaládA László Petra-sztori – újratöltve, több tételben

Mi történt a kisfiúval, az apával és az őket felrúgó operatőrrel - tragédia több tételben

2017. szeptember 09. - jdesi

A Süddeutsche Zeitung, a német újságírószakma által a legbefolyásosabbnak tartott országos lap a napokban 3 oldalon foglalkozott azzal, hogy a magyar operatőrnő éppen két éve gáncsolta el a szerb határon azt a szír férfit, aki kisgyerekével a karján menekült Röszkénél a rendőrök elől. A rendkívül alapos összeállítás azt is bemutatja, mi történt a főszereplőkkel azóta. Az anyagot lényegtelen kihagyásokkal közöljük.                 

                     

                  A ballépés

 

Oszama Mohsen az életéért fut. Karján a fia, kezében egy műanyag zacskó, a hátán hátizsák. Körülötte kamerák, menekültek, rendőrök. Utóbbiak közül az egyik megragadja, de a férfi kiszakítja magát a szorításból, nem hagyja, hogy bárki feltartóztassa. A magyar operatőrnő veszi a jelenetet. Amint a férfi elszalad mellette, az asszony egy lépést tesz előre, majd kirakja a lábát a gyermekkel szaladó Mohsen útjába. A másik elesik, a fiút félig maga alá temeti. Nagy nehezen feltápászkodik. A kicsi sír. A férfi káromkodik. És itt vége szakad a videónak.

  1. szeptember 8, Röszke. Kevés ház, vágányok, mezők, egy kerítés. Az egyik oldalán Szerbia, a másikon Magyarország. Menekültek tízezrei lépnek itt át a határon az úgynevezett balkáni úton. Mögöttük a múlt, előttük a remélt jövő. Egyikük Oszama Mohsen. Elesik, feláll, megy tovább. Budapesten és Bécsen át eljut Münchenbe. Mire oda megérkezik, már sztár.

A bukásáról készült felvétel bejárja a világot – az RTL riporterének, Stephan Richternek a jóvoltából. Az egyik legrettenetesebb jelenetet mutatja, 2015-ből, pedig az az év nem szűkölködött ilyen incidensekben. Mohsen jelkép lett, annak a sokmillió szírnek a szimbolikus alakja, aki Európa határain rekedt. Csak Münchenben, később pedig Madridban fogadják, meginterjúvolják, körüludvarolják. Gyereke, a hétéves Zaid közös fotón szerepel Cristiano Ronaldoval, a világsztárral. Miután kínkeservesen elmenekült a háború elől, úgy tűnik, hogy megkezdődik Oszama új élete. 

Az operatőrnő, László Petra viszont azt a Délkelet-Európát testesíti meg, amely hallani sem akar a migránsokról. Világszerte milliók gyűlölik az asszonyt a hozzáállásért, azért, amit tett. Még aznap elveszti a munkáját. Bocsánatkérése visszhang nélkül elhal. Úgy látszik, mintha élete romokban volna.

Itt véget is érhetne kettejük története. Ha a világ olyan egyszerű volna. Ha egy tíz másodperces videó képes volna jókra és rosszakra felosztani az embereket. „Nem érdemeltem meg ezt a boszorkányüldözést” – mondja az asszony ma. „Azt kívánnám, bárcsak soha ne lett volna ez a videó!” – sóhajt Stephan Richter. Ha valaki hármójukkal beszél, kérdőjel lesz a dacos felkiáltójelből, amellyel a twitter-felhasználók kommentálták akkoriban a filmet: Miért csinálta László Petra azt, amit? Mit tett a videó vele és Oszamával? Mit tud elmesélni Stephan Richter? És hány élete van egy embernek? Mert 2015 szeptember 8-a óta két-két László Petra és Oszama Mohsen létezik: egy-egy előtte, egy-egy utána. Egyfelől magánemberként, másfelől közéleti figuraként. A második életük története következik most.

 

Röszke, 2015. szeptember

 

„Az ellátás rettenetes volt. Valóságos gyújtópont alakult ki. Nem egészen két hétig maradtunk a helyszínen”. Stephan Richter a maga 32 évével már veteránnak számít. Az RTL riportereként járt Párizsban a Charlie Hebdo miatt. Münchenbe az ottani ámokfutás szólította. A világ válságai adnak munkát neki. „De ez a három hónap a Balkánon, ez volt a legkeményebb” – meséli. „És azon belül Röszke volt a legszörnyűbb”. 

Az újságíró egy németországi sörkertben ül, rebarbaralevet iszik, cigarettázik. Fiatalnak, gyorsnak és ébernek tűnik. Folyton előhúzza az okos telefonját. A nyár minden fotóját és videóját azon tárolja. Mint egy emlékezet, egy archívum. Bármikor bizonyítani tudja vele, amit jelentett. Úgy becsüli, hogy azokban a hetekben, Röszkénél nap mint nap hozzávetőleg 0 ezrek lépték át a magyar-szerb határt. Szírek, afgánok, irakiak. Mindig a vasút mentén. „Le lehetett látni dél felé a vágányokon. Egyre csak jöttek az emberek”. Sokan rettenetes állapotban voltak. „Láttam egy 65-éves férfit, aki az anyját cipelte a hátán. Mozgássérült gyerekek, tolókocsiban, a kerekekről már lekopott a gumi. A menekültek erejük végére értek”.

A magyar rendőrségnek meg kellett akadályoznia, hogy a tömeg az autópályán eljusson a 164 kilométerre lévő Budapestre. A rendőrök képviselték egyedül az államhatalmat. Egyetlen orvos, vagy ápoló nem volt jelen. Nem létezett semmiféle segítség. Richter úgy fogalmaz: „A menekültek nem ott éltek, legjobb esetben is csupán tanyáztak”. Napközben észtveszejtő meleg tombolt, éjjel nulla fokra esett vissza a hőmérséklet. „Ha esett, az anyák a nedves fűben aludtak a gyerekeikkel” – emlékszik vissza a riporter. Jön a hír, hogy hamarosan lezárják a határt. „Családapák véresre harapdálják az ujjukat kétségbeesésükben, mert elszakadtak a feleségüktől, a kicsinyeiktől”. A menekültek tudják: Magyarországon vár rájuk az út legnehezebb része. Aki eljut Ausztriáig, az megmenekült.

Mivel a forgatagban elvesztette az operatőrét, Richter mindig a keze ügyében tartja az iPhone-t.

14 óra 12 perckor teszi fel a twitterre Petra és Oszama kettősét, nem is figyel igazán oda. Azt írja kommentárként: a helyzet Röszkénél továbbra is rossz. A rendőrség tehetetlen. A menekültek áttörik a védőláncot, sérültek vannak! Amikor este 8-kor ismét ránéz a telefonjára, azt látja, hogy 1500-an reagáltak az üzenetre. A film végigfutott az egész világon, a felhasználók németül, angolul, spanyolul, arabul vitáznak: Az asszony miatt esett el a menekült vagy sem? Szándékosan történt? Ki ez a nő?

Valaki gyorsan talál a világhálón egy másik filmet, az pár perccel korábban készült. Rohanó emberek, tétova rendőrök. Középen: László Petra. Farmernadrág, szájmaszk, kamera a vállon. Egy fiatalember keményen nekiütközik. Majd az asszony belerúg két menekültbe, aki felé fut. Az egyik egy kb. 14-éves fiú, a másik egy lány, talán ha 12 éves. Ezzel meg is pecsételődött László Petra sorsa. „Ok, ez a 2. film meggyőzött, ez tényleg hitetetlen és undorító – üzeni valaki. Csak kevesen veszik védelmükbe az operatőrnőt, aki idegen gyerekeket rugdos. „A migránsok csak azért mennek Németországba, mert az hiszik, hogy ott minden ingyen van.” – jön twitteren. A nagy többség szidja az ismeretlent. Valaki azt írja Richternek, hogy „árulja el az asszony nevét és a nő hamarosan halott lesz”

laszlo_petra1.jpg

Az újságíró csak most fogja fel, hogy mit filmezett le és küldött szét a világba. A jelenet, amilyen zavaró, ugyanolyan jelképes: a magyar nő, aki országát védi a menekülttől. Azt akarja, hogy az ország zárkózzon be. Alattomos. Nincs tekintettel a gyerekre. Megsérti a szakma szabályait, mert az újságíró semleges megfigyelő. Mégpedig a világháló globális nyilvánossága előtt, amely amúgy is reflexszerűen, lelkesedéssel, felháborodással, vagy éppen gyűlölettel reagál az élet minden, tetszés szerinti szeletére, a valóság apró részletére. És ez még inkább így volt egy olyan időpontban, ami nem is lehetett volna kényesebb. „Azt hiszem, azért volt ekkora a figyelem – fejtegeti Richter – mivel válság azokban a napokban közeledett az első tetőpontjához”.

Az újságíró fején találta az igazságot. 2015. augusztus 25-én a szír migránsok esetében a német Menekültügyi Hivatal hatályon kívül helyezi a Dublini szerződéseket. Ők maradhatnak Németországban, teljesen mindegy, hogy mely államokon keresztül érkeztek oda. Augusztus 31-n hangzanak el Merkel híressé vált szavai: „Ehhez az ügyhöz úgy kell hozzáállni, hogy annyi mindent elértünk már, megcsináljuk ezt is!” Putyin öt nappal később megerősíti, hogy támogatja a szír diktátort. A szíriai felkelés végképp kilátástalannak látszik.

München, Frankfurt, Köln az utolsó remény sok szír számára. Ott ölelésekkel, ajándékokkal, élelemmel köszöntik őket a pályaudvarokon. A képeket látják Szíriában, Afganisztánban, Irakban és Törökországban is. Hogy hányan jöttek azon a nyáron, azt soha senki sem tudja majd pontosan megmondani. A német hatóságok feladták, hogy számolják az embereket. A határok megnyíltak. Egy páran inkább lezárnák azokat, mint László Petra. A világ szembesül azzal a 10 másodperccel, amely alatt tettes lett belőle. NBC, CBS, CNN, RT Today – valamennyi leadja. Richter éjjel kettőkor kimerülten dől ágyba és azt gondolja: a videó mindenhová eljutott, ő maga elvesztette az ellenőrzést a képek fölött. László Petra pedig sohasem volt annak birtokában.

Budapest, 2017. május

László Petra, 42 éves, pontosan olyan, mint a felvételeken, amelyeket milliók követtek nyomon: kék farmer, fehér felső rész, azon kötött, nyitott blúz, a haja frissen szőkítve. Férje, Gábor, 43 éves, mellette nagyon fiatalosnak tűnik, a rövidre nyírott hajával, nevető szemeivel. Ő is filmes. Egy tévénél ismerkedtek meg, mindketten ott dolgoztak, 18 éve. Gábor magas, Petra mellé gyűri testét a bőrkanapén, tartja az asszony kezét, hallgatja a másikat.

„Napfényes nap volt” – kezdi Petra halkan. Azt gondoltam, hogy egyszerűen végzem a munkám”. Az N1TV küldte Röszkére. „Vettem a menekülteket, akik egyre másra próbálták meg megkerülni a rendőröket. Amikor megfordultam, hirtelen több százan indultak meg felém. Egyesek meglöktek, az fájt”. A két gyerekes anyának a vállán volt a kamera. „Ezért nem láttam jól. Az életemért reszkettem”. Hogy miért rúgott bele a gyerekekbe? „Önvédelemből. Természetesen senki sem fél egy kislánytól. De ott egy tömeg rohant felém, és egyébként is gyerek csupán egy fél fejjel volt kisebb, mint én”.

És Oszama? Miért buktat el valaki egy férfit, aki csupán elfut mellette? Egy embert, kisgyerekkel a karján? „Segíteni akartam a rendőröknek, hogy feltartóztassák az illegális migránsokat. Rövidzárlat-reakció, nem gondoltam végig, hibáztam. De megfizettem az árát”. Este az autóban, úton hazafelé Röszkéről csörög a mobilja. „Láttad a videót? - kérdi a tévé főszerkesztője. „Milyen videót? – kérdez vissza az asszony. „Nézd meg! Megrúgtál egy gyereket. Ki vagy rúgva!” Az N1TV közel áll a Jobbikhoz, de egy ilyen üggyel ott sem akarnak közösséget vállalni. László Petra védekezik, azt mondja, nem is érzékelt gyereket. Majd megnézi a felvételt. „Sokkolt, hogy milyen brutálisnak látszik”.

laszloo_petra2.jpg

Sok-sok millióan ugyanígy gondolják. Habár a legtöbben csupán pár másodpercet láttak belőle, vagy csupán egy kimerevített fényképet valamelyik újság címlapján. De ez a pillanatnyi jelenet is elég, hogy a digitális publikum egy szörnyű tett szemtanúja legyen. Vagy, ami még rosszabb: ha egyszerre lehet vádló, tanú, bíró és hóhér. László Peta érzi a jogos felháborodást, sőt az egész gyűlöletet. Ő és a televízió fenyegetéseket, sértéseket, átkokat kap. „Le kellene vágni a fejét és azzal focizni, de előtte még meg kellene erőszakolni – üzeni valaki. Paulo Coelho, a finom brazil író Petra gonoszságáról értekezik a Facebook-on. A szociális hálóból pellengér lesz, szerte az egész világon. „Olyan – mondja az asszony -, mintha megkettőződtem volna. Vagyok én itt, a férjemmel, a gyerekeimmel, és létezik egy Petra odakint, a boszorkány, aki megérdemelte a halált. Ki vagyok én?”

Egy ügyvéd azt tanácsolja neki, hogy kérjen bocsánatot. Két nappal Röszke után meg is jelenik a nyílt levél a Magyar Nemzetben: „Nem vagyok szívtelen, rasszista operatőr, aki gyerekeket rugdal. Nem érdemlem meg a mostani boszorkányüldözést, sem a halálos fenyegetéseket. Csak egy asszony vagyok, egy munkanélküli, kisgyerekes anya, aki pánikhelyzetben rossz döntést hozott. Tényleg nagyon sajnálom. László Petra.” 

Petra és Gábor még aznap elhagyják Budapestet. Kiveszik a gyerekeket az iskolából, elutaznak a nyaralóba. A férj elzárja a feleséget minden hírtől, de egy kommentárt azért felolvas neki: a szerző szerint „akinek ekkora feneke van, annak biztosan vannak gyerekei. De hogy tehet egy anya ilyet?” Éjszaka telefonon bejelentkezik Petra édesanyja, akinél be van jelentve. A rendőrség áll az ajtaja előtt. „Be akarják törni, ha nem nyitom ki” – mondja az anya. László Petra odamegy,  egy rendőr megörökíti, amint őrizetbe veszik. Nem sokkal később a felvétel megjelenik a rendőrség Youtube-csatornáján. 66 ezren látják, hogy elvezetik az akaratlanul híressé vált operatőrnőt. Kihallgatják, de csak másnap reggel engedik szabadon. 

 

De még rosszabb következik: Tunéziában a „Fallaga csapat” nevű iszlamista szervezet 20 ezer eurós vérdíjat tűz ki a gyűlölt magyar nő fejére. Rendőri védelmet kap. „Ekkor kezdtem el igazán félni. Ki tudta, milyen őrültek veszik komolyan?” A Blikk képet közöl Petra házáról, megjelölve a kerületet. A családnak el kell költöznie, titokban tartják, hogy hol laknak most. Petra hónapokon át nem mer kilépni a lakásból. A házból sem megy ki, amikor meghal az anyósa.

László Petrának szünetre van szüksége, elszív egy vékony mentolos Marlborót. Gábor felugrik, gesztikulál, elmondja, mi mindentől tartotta távol a feleségét: Facebook-bejegyzésektől, hogy erőszakolják vagy öljék meg az asszonyt. Ezeket a Facebook nem kívánja törölni. Gábor be akarja perelni az oldalt, de tudja, „ez olyan volna, mint Dávid Góliát ellen, semmi esély”. Az egyik oldalon a László Petra nevű szégyenfolt érdekében reklámot csapna egy magyar, hogy pénzhez jusson. „És ehhez jönnek még a külföldi sajtó, illetve ami még súlyosabb: a balliberális magyar újságok hazugságai”. Gábor azonban mindenkit bíróság elé akar citálni.

2015 őszén László Petra olyan viszály része lett, amely szétszakadással fenyegeti egész Európát. Ahogy a kontinens többi része, Magyarország is felzúdul, az emberek többsége nem akar menekülteket az országban. Egy héttel szeptember 8-a után Orbán Viktor végleg lezáratja a határt. Röszkénél, ahol még mindig lyuk tátong a kerítésen, éjjelente szögesdróttal körbetekert vagonnal zárják el a vasúti pályát Magyarország és Szerbia között. „Szürreális jelenség, mintha a Mad Max-ből vették volna ki” – emlékezik Stephan Richter. Bezárult a balkáni út, százezrek reménye.

László Petra azonban állástalan, hamarosan bíróság elé áll. Az első élete véget ér, amikor találkozott Oszamával. A férfi élete viszont nem a videóval fejeződik be. Már korábban odalett a háborúval.

Madrid, 2017 július

„Isten hozta a menekülteket!’ – áll hatalmas betűkkel a Prado mellett egy zászlón, az egyik kulturális központ előtt. Onnan 30 perc autóval délre, Madrid Getafe nevű elővárosába, amely a futballklubjáról nevezetes. Nemrégiben egy sejk meg akarta venni az egyesületet. Udvaroltak neki, elegáns hotelekbe hívták meg. Azután kiderült, hogy a mágnás egy brazil csaló. Getaféban él Mohsen. „Szálem alejkum” – köszönt az ajtóban. Vékonyabb, mint a videón, piros pólóinget és farmert visel. Ősz szakáll keretezi szomorú arcát. Zaid, a fia a díványon fekszik, a tévé előtt, a Real Madrid mezében. Spanyol mesesorozatot néz, élesen nevet. A polcon porcelánangyal, a Bernabeu-stadion félig szétesett mini modellje mellett. Az a Real otthona. Oszama teát hoz és megismétli: Isten hozott Madridban. Majd belekezd a történetbe.

Szíria, Törökország, Görögország, Macedónia, Szerbia és Magyarország, 2012-15

Amikor bombák hullottak a városára, Szíria keleti részén, sőt az egész országra, elhatározza, hogy elmenekül. Egy teherautósofőr 10 gyereke közül a 8-ik. Sportot tanult Aleppóban és futballedző lett. Náluk szinte egyáltalán nincsenek profi trénerek. Délelőttönként testnevelést oktat az iskolában, délután pedig az Al-Fotuwa ifjúsági csapatát készíti fel a szülővárosában. Amikor megkezdődik és egyre közelebb nyomul a polgárháború, a gránátok az ő utcájába is becsapódnak. Már nincs munka és Oszama 50-éves. A legkisebb fia, Zaid 4.

Oszama bátyjának van némi pénze, ő ad neki 3500 dollárt. A család, a feleség, a három fiú és egy lány először Rakkába menekül a török határ mentén. Amikor azt is bombázzák, a halottak az utcákon hevernek, átmennek a török oldalra. A törökök barátságosak, munka nincs. Oszama megpróbál gyógymasszőrként elhelyezkedni. Hirdetőcédulákat osztogat, de amit keres, az szinte semmire nem elég a hattagú família számára.

2015 júliusában hirtelen úgy tűnik, hogy a helyzet jobbra fordul. Németország kinyitja a határait, a balkáni út biztonságosabb lesz, a menekülés 5 ezer dollár helyett már csak 2 ezer dollárba kerül. Oszama és az asszony előreküldi a 16-éves Muhammadot, aki Olaszországon át északra megy. Utána felkerekedik az apa is, Zaiddal. A törökországi Bodrumtól a görög Kos szigetéig 800 dollárt fizet egy embercsempésznek. Zaid nem kerül semmibe. 50 másik menekülttel ülnek egy 8 méter hosszú felfújható gumicsónakban. Csak Zaidon van mentőmellény. „Nem tudom elmondani, mennyire féltem” – meséli a szír.

Görögországból mindketten Macedónián és Szerbián át észak felé tartanak. Hetek telnek el, mire elérik Röszkét. Csakhogy elakadnak a magyar-szerb határon. Az éjszakákat a szabad ég alatt, a mezőn töltik, Zaidnak láza van. Egyetlen takarójukat ellopják. Oszamának még 600 dollárja van, az alsónadrágjába bevarrva.

Mint mindannyian az ott lévők közül, a férfi is tovább akar menni. Ő is attól tart, hogy lezárják a határt. „Senki nem tudta, hová küldenek bennünket. Egy páran ellenálltak a rendőrségnek” – mondja. „El akartam szakadni tőlük, messzire kerülni a veszélytől, a gyerekkel.” Amikor elszalad, egy magyar rendőr megpróbálja visszatartani, de ki tudja magát szakítani a fogásból. Azután egy rúgást érez, ahogy egy másik láb a lába útjába kerül. Lezuhan a földre. „Észlelte a szőke operatőrnőt,” „Nem.” „Miatta esett el?” „Igen”. Vagyis futballnyelven szólva, ha van bíró és mindez csak játék, akkor ez a fociban szabálytalanságnak számított volna? „Igen” – válaszolja Oszama és most először elneveti magát. „Igen, ő a bűnös. Egyértelmű gáncs volt a részéről”.

 

Szeged, 2016. szeptember 16.

 

Kopasz Zsolt ügyész Szegeden. 2016. szeptember 7-én, csaknem napra pontosan egy évvel a videó felbukkanása után, ejti a testi sértés miatt emelt vádat László Petra ellen. Az érintett rendőr vallomása, valamint egy szakértői vélemény, miszerint az arab szitok hímnemre vonatkozott, az ügyész szemében arra utal, hogy a férfi nem a nő kitett lábában bukott fel. Vagyis hiányoznak a bizonyítékok. A tévés újságírónőt csupán közrend megzavarása miatt ítélik el, három évet kap, felfüggesztve.

László Petra és Gábor keserűek: „Ha valaki engedély nélkül a házamba, vagy a földemre lép, akkor jogom van megállítani.” Petra megrója Oszamát, amiért az őt tette felelőssé az esetért, jóllehet a bíróság is másként látja a történteket. „Most egy bérelt lakásban csücsül és élvezi az új életet” teszi hozzá az asszony. Számára a videó egy nincstelen menekültből valakit csinált. „Én vesztettem, ő nyert” - jegyzi meg.  Ennél nagyobbat nem is tudna tévedni.

München, Madrid, 2015

„Sztár vagy” – közölte egy egyiptomi menekült Oszamával, amint az megérkezett Münchenbe. „Veled és a fiaddal vannak tele a hírek. Mindenhol!” Oszama és Zaid éppen csak hogy befutottak, amikor először látták a felvételt. „Nagyon kellemetlen volt” – idézi fel az apa. „Szíriában háború dúlt, Minden más lényegtelennek számított. Én csak egy voltam a milliókból”. Az újságírók mikrofont tartanak az orra alá, fejében azonban más kérdések dübörögnek: „Hová menjen? Hogy tudja elhozni a családját?”

laszlo_3.jpg

Azután jön egy hír a Facebook-on Madridból. Miguel Galan, a Cenafe nevezetű futballiskola-hálózat feje hallott a sorsáról. Állást kínál, igen jó kapcsolatai vannak a Reálnál. Oszama elfogadja. Biztonságban akarja tudni a gyereket, akit rettenetesen megviselt a háború és a menekülés. Két nappal később a Madridba tartó vonaton ülnek, Zaiddal és a legidősebb fiúval, Muhammaddal, akivel Münchenben találkoztak újra. A pályaudvaron megint stábok várják őket. A hírnév, amit sosem akart, Spanyolországba is elkíséri.

A lakásban Oszama feláll, hoz egy fotóalbumot. Benne képek róla, és a fiúkról, a Real elnökével. A stadionban a csapat szupersztárjaival. Az egyiken kéz a kézben állnak Ronaldoval, Iscoval, Toni Kroos-szal. A gyerekek sugároznak a boldogságtól. Oszama szomorúan néz. „Fáradt voltam” – meséli. „És már ott éreztem, hogy valami nincs rendben”. Kiderült, hogy nem a Reálnál, hanem a Getafénál kell dolgoznia. De a pálya helyett egy irodában kap helyet. „A nemzetközi ügyek felelőse” – ez áll a névjegykártyáján. Nem érti: mit akar egy spanyol fociiskola az arab világban? A megígért nyelvtanfolyamból, az edzőségből nem lesz semmi. A spanyol szövetségnél választások közeledtek és Oszama jótevője, Miguel Galan elnök akar lenni. Riválisa, a spanyol futball befolyásos ura már 27 éve van posztján, és sok barát támogatja. Galannak épp ezért nagyon kell a jó PR. Oszama ma úgy gondolja, csak ezért fizeti neki Galan a lakást, alkalmazza a labdarúgó iskolában. Pusztán emiatt szervez jól publikált találkozásokat a Real csillagaival. Csakis ezért szerzi meg neki a tartózkodási engedélyt.

 

 

És most éppen ez a vízum bizonyul átoknak. Azzal ugyanis nem hozhatja el a feleségét és a többi gyerekét Törökországból Menedéket kell kérnie, és évekig eltarthat, amíg megkapja. Ha megkapja. Majd elbocsátják az iskolától. „Nem tudott megfelelően beilleszkedni” – hangzik az indoklás. „Nem beszél spanyolul, de hát ezt úgyis tudják” – panaszolja. Még valami kínozza: a video felbukkanása után nem sokkal hírek terjedtek el, hogy ő terrorista volna. Mármint, hogy köze volt 2004-ben az Al-Fotuwa klub egyik meccse körül kirobbant zavargásokhoz. „De hiszen akkor még nem is dolgoztam az egyesületnél”.

Oszama is elvesztette az ellenőrzést saját maga fölött közszereplőként. A szegény menekült története, akiből ünnepelt hős lett, túl jól hangzik. De nem is akar rajta töprengeni, a fejében csakis a családja jár. Hogy milyen lesz a jövőjük.

Oszama családja szétszóródott. Muhammad visszatért Törökországba, hogy beszerezze a bizonyítványokat az egyetemhez. Oszama időközben menedéket kapott, vagyis korlátlan tartózkodási engedélyt. Elhozhatná a feleségét és a lányát, hogy Németországba költözzenek. Csak éppen nincs pénze, nincs munkája, nincs semmi reménye. A nyáron korrupció vádjával őrizetbe vették a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnökét. Galan most minden PR-trükk nélkül is elfoglalhatja az áhított tisztséget. Már nincs szüksége a menekültre. „Rá akar szorítani bennünket, hogy menjünk el” – búslakodik Oszama. Még két hónapig rendezve van a lakbér, azután tovább kell állni. Segítséget a spanyol hatóságoktól sem várhat többé. „A spanyolok nagyon rendesek hozzánk” – ismeri el. „Mint ahogy a németek is”. Ha Asszad egyszer eltűnik a színről, és helyreáll Szíriában a demokrácia, akkor a szírek szobrot állítanak Merkelnek” – bizonygatja.

Budapest, 2017. július.

László Gábor azt magyarázza, hogy Magyarország ezer éve határállam. Újra leült a kanapéra, a karfákat oroszlánfejek díszítik, mint Budapest címerét.”Megvédjük Európát, főleg attól, ami délről jön”. Gábor és Petra a Demokrata szerkesztőségben vannak. A jobboldali-konzervatív hetilap az asszony új munkaadója. Az épület az Andrássy úton található. Bencsik András főszerkesztő a kockás ingében, farmerban és bajuszával olyan, mint egy barátságos tanár, amikor kávét és kekszet szolgál fel és Magyarország történelméről mesél. A László-ügyet a legszégyenletesebb karaktergyilkosságnak minősítette a kommunizmus bukása óta, amikor közadakozásra szólított fel. A menekülteket pedig betolakodó hordának nevezte. Petra közli, hogy senki sem akarta alkalmazni, Bencsiken kívül. Most klipeket forgat a folyóirat honlapja számára. semmi politikai téma. Az olvasóközönség barátságos hozzá. „Az ember megtudja, kik az igazi barátai, ezért hálás vagyok”.

De nem mindenki fordult ellenük. Két héttel Röszke után a gyerekek iskolaigazgatónője bedobott a postaládájukba egy levelet: „Hozzák vissza a lányokat. Tudom, hogy gyakran kíséri el őket az iskolába, anélkül, hogy ott gyerekeket bántana”. Amikor ilyeneket mesél, Petra elneveti magát. Mint amikor arról esik szó, hogyan kommentálták a gyerekei a filmet: „Mama, az iskolaudvaron sokkal rosszabb dolgok is megesnek!”

László Petra megközelíthetetlen marad. Csak egy újságíró, feleség és anya, aki rosszul reagált egy különleges helyzetben? Vagy mégis kőkemény jobbos, aki a rasszizmusát akaratlanul az egész világ elé tárta? Hogyan került az N1TV-hez, amely a jobboldali-radikális Jobbik szócsöve a médiába? „Ennek nincs köze a politikai beállítottságomhoz. Operatőrként felvételeket készítek” – a hang jegessé válik. „Mindegy, hogy mit gondolok. Minden tévének tudnék dolgozni”.

Előbb még önirónikus, lágy, megkönnyebbült. Most meg ez a keménység. Nála mindig mások a hibásak: a média, a politika, a menekültek és Merkel. A szírek, akiket a kancellár Európába hívott. A férj a segítségére siet: „Petra és Oszama csak bábfigurák. Az asszony pedig bűnbak a hazug nyugati sajtó számára.”  A feleség hozzáfűzi: Nem érzem magam áldozatnak. Mert éppen azt akarják elérni”.

Petra és Gábor számára a külvilág ellenséges. Petrával igazságtalanság történt, Oszama törvénytelenül hatolt be az országba. Gábor oroszlánnak tartja az asszonyt, csodálja, milyen erős. És a tisztesség úgy kívánja meg, hogy rehabilitálják. Van elég bizonyíték arra nézve, hogy a finom menekült nem ártatlan családapa, hanem terrorista. Mint oly sokan, akik a nyitott határon át érkeztek Európába. „Csakhogy az igazságnak nem szabad kiderülnie” -jegyzi meg.

Egy pár másodperces film, három emberélet. 2015. szeptember 8. csak egyiküknek hozott szerencsét. Stephan Richter őszinte: „minden újságíró boldog, hogy elcsíp egy ilyen pillanatot”. Gyakran gondol Röszkére, a gyerekekre a sárban, a sikoltozó anyákra. „Ma már nem lenne olyan nagy szám a videó. A világ időközben hozzászokott az ilyen képekhez. De akkor még történelmet adtunk tovább, valós időben”.

Hogy Oszama akarna valamit üzenni Petrának? „Emberként kell cselekedni, ezt egy anyának meg kellene értenie.”. A szír fáradt. Fel kell építenie a jövőt magának és a családnak. László Petra is kimerült. Órákon keresztül mesélt, már a második doboz cigarettát nyitotta fel. Hogy volna valami mondanivalója Oszamának? „Nem”. Esetleg egy újabb bocsánatkérés? „Nem”. Majd kimegy a teraszra.

Amíg odakint dohányzik és Stephan Richter új képet és történetet keres, Oszama pedig aggódik a feleségéért és a gyerekekért, Madrid határában egy sportpályán egy fiatal dekázik. Jobbal-ballal, 20-30-szor. Mintha Zaid egy olyan úton járna, amelyet csak ő lát. Jobb, bal, jobb, bal, jobb, bal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1512817594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2017.09.10. 21:02:37

@Aquincum: Az Európàban elharapózó migràns- bűnözésen és a terrorizmuson kellene moralizàlni és nem ezen a jelentéktelen eseményen...A liberàlis média, miért nem csinàlt vilàgügyet a most Riminiben brutàlis körülmények között megerőszakolt , félholtra vert lengyel hàzaspàrról? Mert az valódi, negatív " vilàghír". Làszló Petra ügye semmi ahhoz! Undorító, amit a libsi media művel vademberek mentegetéséel...

lippsi e vagy? 2017.09.10. 21:06:32

@élhetetlen:
"ott van több száz ember, aki elbírálásra, esetleg beengedésre vár, és a magyar állam azt mondja, hogy napi tízet tudunk elbírálni"

Nem több száz, hanem több százezer, de akár százmillió áll készen arra, hogy bejusson az európai Kánaánba abból a dzsumbujból, amit saját maguknak csináltak. Ha nem tűnt volna föl, a határon feltorlódó migrincsek többsége olyan régiókból érkezik, ahol nincs háború, közülük sokan hazudják magukat annak, ami éppen a befogadó trendi

John Nethem 2017.09.10. 21:07:43

@Aquincum:

"...Teljesen egyértelmű, hogy ez a nő szándékosan elgáncsolta a gyerekével futó apát...."

T__É____V___E___D____É____S !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hányszor kell még leírni ?
Vagy valahol beakadt a lemezjátszó tűje ??

Leírtuk már százszor: A bíróságon a videón látható rendőr is tanúként volt beidézve.
NEM RUGTA FÖL a gyereket cipelő férfit. NEM ÉRT HOZZÁ !!!!! A köztük lévő távolság kb. 50-100 cm közti volt.
EZT A BÍRÓSÁG döntötte el. Amiért felelnie kellett az a másik két rugás.

Már 2015-ben letárgyaltuk a témát más blogon, egy más szemszögből készült videóval. Az elesett fickó egyáltalán nem a nő felé kiabált, hanem a rendőr felé. A nő lába egyáltalán nem ért el odáig. Ahogy a férfi kirántotta magát a rendőr visszatartó kezéből, a lendülettől elvesztette az egyensúlyát, és a talaj sem volt éppen kedvező gyerekkel az ölében a futáshoz, amikor közvetlenül nem lát a lába elé.
www.youtube.com/watch?v=i5_4PNrJQyk

Behajtó70 2017.09.10. 21:07:59

Az ott nem egy apa volt meg egy kisfiú, hanem egy bűnelkövető banda, éppen bűnelkövetés közben! Szerbiából jöttek, pont nem volt háborús helyzet, az illegális "menekülést" semmi nem indokolta! Szemét mocsok balliberális firkászok! Szart sem értek!

Aquincum 2017.09.10. 21:09:41

@felső határ nincs: Az a link egy szép nagy manipuláció. El tudja hinni, hogy Nyugat-Európában támogatták volna ezt az embert, ha bizonyíthatóan terrorista?

Halál kamionja mindenkit elgázol 2017.09.10. 21:10:58

Tüzzel vassak irtani kell minden nem európába való etnikumot - arabot, zsidót, négert, mindet.

Ezekből a magyaroknak csak kára származott, hiába figyelmeztetett Széchenyi a tintás hasonlattal, hogy ne fogadjuk be a bibsi 'menekülteket', mi befogadtuk utána tengernyi diktatúrát köszönhetett a magyar faj ennek az alantas fajtának. arabokból meg még több van, játszadozzanak egymással Kecskebsztánban.

felső határ nincs 2017.09.10. 21:12:41

@Aquincum: Persze, az összes terroristát támogatta nyugat Európa, a berlini gázolót meg ezt is. Mert fingjuk nem volt róla kicsoda.

Ezek a dolgok 1 évvel a 'felrúgás' után derültek ki.

Aquincum 2017.09.10. 21:13:23

@Brix: Biztos voltak a menekültek között "vademberek" is. De azért nem szabadna mindet egy kalap alá venni, ugye?

lippsi e vagy? 2017.09.10. 21:16:39

@Brix:
Itt van két kép Oszama barátjáról és harcostársáról, csak erős idegzetűeknek!

Ezek számára egy lány megerőszakolása csak laza időtöltés, még örülhet is ha életben hagyják, nem úgy mint azt aki a képen látható

syrianfreepress.files.wordpress.com/2015/09/a-friend-of-osama-killed-a-curd-girl-before-to-be-killed-himself.jpg

John Nethem 2017.09.10. 21:18:05

@Aquincum: Amíg nem engedi magát leellenőrízni, újjlenyomatot adni, regisztrálni, addig bizony egy kalap alá kerül a többivel.

Vajon egy EU-s állampolgár beléphet Nagy-Britanniába csak úgy, a határ, akár a ZÖLDhatár bármelyik pontján ??? Na ugye !!!!

eßemfaßom meg áll · https://antivaxxer.blog.hu 2017.09.10. 21:18:12

@Aquincum: 1 Az interneten tegeződünk. 2 Hogy miért hazudsz azt nem tudom, csak a tényt közöltem, miszerint megtetted.

lippsi e vagy? 2017.09.10. 21:22:12

A haladó lippsipress égbe emel egy terrorista-szimpatizánst és pokolra küldené aki el merte gáncsolni. Enniyt a lippsi világfelfogásról

John Nethem 2017.09.10. 21:27:58

Hogy milyen átverős a média ???

Hát ilyen:

Azt olvasom címsorban, hogy.
---------------------Botkáék már rég mosolyogtak ennyit - ez az oka-------------------

No fene, mi lehet ez?
Aztán rákattintottam, és lőn:

"Botka Dávid és Mesterházi Márk nem ért célba a Barum Rallyn, de a verseny minden kilométerét élvezte a páros..."

Nem mondom, frappáns, de sajnos egyáltalán nem szellemes, inkább meglehetősen félrevezető.
Ehhez képest a HVG minden egyes címoldala telitalálat.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.09.10. 21:42:47

@Halál kamionja mindenkit elgázol: "Tüzzel vassak irtani kell minden nem európába való etnikumot"

Akkor a te büdös náci-ÁVH-s fajtás lenne az első amelyiket legelsőnek ki kell lenne irtani Európából. Köcsög 6 osztályt se végzettt csőcselék gyerek, még Európát se tudod helyesen leírni, annyira bunkó vagy.

Alick 2017.09.10. 21:46:28

Vihar a biliben. Az újságírónő nem bírja a hordaszagot és kissé elveszti a fejét.
Ennyiért meccsen még a piros lap sem biztos...

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.09.10. 21:47:32

@lippsi e vagy?:

A segghülye nácipress égbe emel egy szélsőjobbos barbár, apákat, gyerekeket felrugdosó hulladék ember típust és pokolra küldené aki ezt undorítónak tartja. Ennyit a ruszki bérenc magyar nácik világfelfogásról,

balázs73 2017.09.10. 21:50:21

@kutyás majmok népe: Az indulat butaságot szül, a neveletlenség szintén.

Nem vagyok sem gyermek, sem homoszexuális. Ha valaki mégis az, önt
miért zavarja liberálisként? Engem nem érdekel a neme, a bőrszíne, sem
a szexuális beállítottsága, sem az életkora. A felvetésemre feleljen ha tud.

A Momentum kiütötte orbánt 2017.09.10. 21:50:25

@Alick: Az újságírónő nem bírja a hordaszagot és kissé elveszti a fejét.

Akor mit keres László Petra a Fidesz-Jobbik akolban? Orbánt és Vonát is nagy ívben felrugdossa?

lippsi e vagy? 2017.09.10. 22:18:03

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy:
Nem te voltál, aki a halálos fenyegetéseket küldte a kamerás csajnak?

Csak a hangütésed miatt kérdem

Alick 2017.09.10. 22:35:56

@A Momentum kiütötte orbánt: Nem éppen a higgadt és toleráns újságíró mintaképe, az biztos.

felső határ nincs 2017.09.10. 22:39:27

@Alick: mi a tökömnek kéne bárkinek toleránsnak lenni a bünöző határsértő néger kecskepásztorokkal?

a tolerancia az jó azt ennyi? pont?

Dr.Démonmac1 2017.09.10. 22:46:50

Bár nem szeretném védeni azt a nőt, de tisztán látszik, hogy nem gáncsolta el, csak szerette volna.
Viszont a másik rúgás tisztán látszik.
Szvsz, az operatőrnek nem az a dolga, hogy rugdosódjon.
Gondolkodnia kellett volna... előtte.

Meridian74 2017.09.10. 22:46:59

@élhetetlen: Szóval inkább maradsz annál a verziónál, amit a hazug média etet a világgal. Ahelyett hogy megnéznél azokat a tényeket amit nem média munkások tártak a világ elé, amelyek amúgy nem kaptak akkora szenzációt.
De ez a te bajod. Hülyének, sötétnek lenni nem tilos.

FayRodisz 2017.09.10. 22:51:55

@John Nethem:

Aki el akarja hinni a felrúgást, az elhiszi. A fidesznyikek sosem foglalkoztak a tényekkel. Ez egy ilyen világ. Az orbánszekta agymosása ide vezet, a vakhitű hívek a saját szemüknek sem hisznek ha a vezéri szócsövek mást mondanak.

Meridian74 2017.09.10. 22:52:40

@Infamous: "Lehet nálatok a faluban zűrös a migránshelyzet, de megnyugtatlak, hogy még a terrortámadásoktól súlytott városokban sem rikácsolnak meg paráznak ennyire a helyiek, mint te itt."

Hadd cáfoljalak meg. Íme:
www.youtube.com/watch?v=6IPYEoe8RzE

John Nethem 2017.09.10. 23:10:35

@Dr.Démonmac1:

Fotelben én is megtenném, de nem volt ott a mezőn fotel....... miközben kétszázan csörtettek szanaszét mint egy horda......

lippsi e vagy? 2017.09.10. 23:27:28

@Dr.Démonmac1:
Aki abban látja a problémát, hogy egy migrincset megrúgtak, miközben több százan minden ellenőrzést kikerülve áttörtek a határon, az a terroristák útját egyengeti

histar007 2017.09.11. 00:44:40

Remek írás. Így kell migráns simogatni ügyesen. Elképzelem az USA déli határát, ahol egyszercsak áttörnek a Latin-amerikai menekülők. Ott nem történt volna ilyen László Petrával, mert a határt nem lehet csak úgy megközelíteni illetve TŰZPARANCS van. Aki átlép arra lehet lőni. Sőt, mivel parancsról van szó, kell is.
A genfi konvenció szerint a menekült a következő biztonságos országig menekült. Ott neki meg kell állni és várni, amíg hazatérhet vagy valahol letelepedhet. Ezek szerint sem Törökország, sem Görögország (EU és Schengen tag), sem Macedóna sem Szerbia nem biztonságos. Magyarország pedig nettó szadista, mert itt nem várjuk tárt karokkal az erre járókat, sőt simán megkérdezzük, hogy ki vagy és mi járatban.
Gondolom egy virtigli lipsi sosem visz magával semmilyen papírt sehova és pláne meglepődik, ha egy határon ilyesmit kérnének tőle.
Olyan apróságokról meg ne is beszéljünk, hogy kinek és miért kellett felgyújtani a teljes Közel-Keletet. Ja igen, demokrácia kellett nekik. Ne vitassuk, nem voltak azok a rendszerek túlzottan igazságosak, de legalább stabilak voltak és nem volt polgárháború, nem lőttek halomra házat és embert. A diktátorokat sikerült eltakarítani. Lett helyettük egy másik, esetleg több másik.

Végezetük, ha László Pertát agyontapossák, abból lett volna-e egy minuszor hír? Lehetett volna-e nyomozni bárki ellen? vajon a világ PC fele elégedett lenne, ha egy dzsihadista szabadcsapat megtalálná és családjával együtt kínoznák meg és végeznék ki? Vagy az is csak egy minuszos hír lenne?

VaradiJanos 2017.09.11. 01:19:43

Elmorzsoltam egy könnycseppet.

VaradiJanos 2017.09.11. 01:22:02

@taga20: Viszket neki, pofán rúghatna már pár magadfélét is. Ja, nem, az mán holomolo lenne.

VaradiJanos 2017.09.11. 01:25:09

@Dr.Démonmac1: az operatőrnek nem dolga, de az állampolgárnak kötelessége megvédenie a hazáját a beözönlő férgektől

VaradiJanos 2017.09.11. 01:25:46

Paksi tasli hogy tetszett, hontalanok?

Bajer Zsolt 2017.09.11. 05:29:13

Orulok neki, hogy annyira eselytelennek latjak magukat a libbantak, hogy ket eves hazugsagokat kenytelenek felmelegiteni.

bkkzol 2017.09.11. 06:26:13

Ha megrugdosták volna őket akkor esetleg érthető lenne ez a nagy cirkusz az ügy miatt. Így csak szenzáció hajhászás.
Mit tanul a gyerek ebből? Meghozza gyümölcsét a törvények semmibe vétele. Ki bántotta, ki, mi elől menekültek Törökországból, Görögországból...Szerbiából??
Milyen szülők az olyanok akik gyermeküket élő pajzsnak vagy zsarolási anyagnak használja??? A Keleti Pályaudvarnál színházi kelléknek használták a csecsemőket, gyerekeket.

VaradiJanos 2017.09.11. 07:30:04

A németek visszakapják a pár millió, őseik által kitessékelt szemitát, csak a koszadékabb fajtáját.

2017.09.11. 07:32:50

@taga20: "@miertvesszunk: @Dorottya Veres: na megjött a váltás!

"László Petra az eseményeket filmezve érthetően megijed a felé rohanó, ismeretlen népcsoportot képviselő tömegtől, és elkezdi rúgdosni a migránsokat, segítve ezzel a határ védő rendőrök munkáját"

eddig olvastam ezt a faszságot tőled."

Mi van? Mi közöm ehhez a bejegyzéshez??? HAzudsz, instant, konstans.

2017.09.11. 07:41:05

Két gyereket valóban megrúgott a náci csaj, de a gáncsolás nem sikerült neki, még ha próbálkozott is. Ez persze az ő "érdemein" cseppet sem javít, egy sittrevaló gyökér.

Viszont a B1 továbbra is csak arra jó példa, hogy az mszp és a fidesz tök egyforma. Ideje lenne magatokba szállni és felszámolni a pártot. Vihetitek magatokkal a DK-t is, és akkor majd lesz hely felnőni annak az új erőnek, amelyik eltakaríthatja az ország éléről minden idők legférgebb társaságát.

2017.09.11. 07:45:13

@élhetetlen: "Igen te vagy az, aki az atomtudományokban is otthon vagy, tehát nyilván az emberi lélektanban is.....
Természetesen nem zavarja meg az agyadat, hogy ott van több száz ember, aki elbírálásra, esetleg beengedésre vár, és a magyar állam azt mondja, hogy napi tízet tudunk elbírálni. A többi dögöljön ott még x hónapig. Miért akarnának itt regisztrálni, hogy esetleg itt kelljen maradniuk, ha ilyen elbánást kapnak. Neked egyszerű a világod, ezek most dögöljenek meg, az atomtemetők feltárói meg ráérnek megdögleni pár ezer év múlva, mert te tudod a tutit. Na, hess!

Most írjam azt, hogy te meg az vagy, aki se ahhoz, se ehhez (migránstudomány...jajjjaj) nem konyítasz, csak reflexből elutasítasz mindent, ami orbánékhoz köthető. Zsigerből írogattál ott is, teszed ezt itt is.
Ember.... ha egyszer képtelenség hatékonyabban ellenőrizni a beözönlő horda sodorta embereket. Eldobálták a papírjaikat, a biometrikus azonosításhoz szükséges adatrögzítést elutasították... mind 17 éves szírek voltak. Próbálj már meg az USA-ba így becsörtetni... nem fognak limuzint hívni és bekvártélyozni a fórszízönsz elnöki lakosztályába, hanem rövid úton kivágnak még a kontinensről is. Ne bohóckodjunk már. A világ egyetlen normális (értsd: működő, rendezett) országában sem lehet csak úgy ki-be járni a határokon, ahogyan a kis kedvenceid szerették volna. peremországként kötelesek vagyunk még ha csak hevenyészett módon is, de regisztrálni és a későbbiekben követhetően beléptetni a biztonsági kockázatot feltételezhetően nem jelentő egyéneket. Pont leszarom, hogy finnyás fajtájuknak derogál konténerekben és sátrakban tölteni az átmeneti időt. Munkások ezrei élnek éveken át ugyanilyen konténerekben és katonáink százai ilyen sátrakban. Ja... hogy ők tisztán is tudják tartani a saját környezetüket...aha... hát.. tán nem kellene összeszarni még a plafont is és bele kellene találni a kihelyezett kukákba. Értem én, hogy odahaza ikeás bútorral berendezett 180nm-es luxus studiólakásokat hagytak hátra.. nekünk viszont csak erre fussa. Ja.. még annyit.. a beléptetés és a regisztráció kötöttségeit leíró törvényeket nem mi hoztuk, mi végrehajtunk, schengeni peremországként. Javaslom panaszoddal fordulj oda, Rólam meg szakadj le. Ostoba.

2017.09.11. 07:47:18

@Ylim: "Ez persze az ő "érdemein" cseppet sem javít, egy sittrevaló gyökér.
"
Sittre, egy nem egyértelműen bizonyított cselekményért...
Szándékbűnöző!!! Ennyi habzó szájú barmot hogyan sodort össze a szél...

Cycmen 2017.09.11. 07:47:37

Oszama Mohsen az életéért fut.

A poszt pedig egy tárgyilagos hatásvadász ostobaságokat nyomokban sem tartalmazó remekmű!

2017.09.11. 07:50:39

@FayRodisz:

Te mit hiszel? Egy megcsonkított videóra alapozod az állításaid, amiből pont egy érdekes 16mp-es rész maradt le :)

uploads.disquscdn.com/images/8fadb5b6bc991e86b24b1046d8cfcb93851c35ce37fd9787ffbe0db3b032df9f.gif

eßemfaßom meg áll · https://antivaxxer.blog.hu 2017.09.11. 08:15:00

@Ylim: "egy sittrevaló gyökér" hány év sitt jár egy hirtelen fellindulásból elkövetett felbuktatási kísérletért, neadjisten egy lábszáronrugásért egy európai értékrendű liberális demokrata szerint?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.11. 08:25:24

Két hazug b1 blog két nbapon belül.

b1.blog.hu/2016/09/14/okafogyotta_valt_a_migransellenes_nepszavazas
"Most már hivatalosan sincs napirenden a kvótaötlet, ami nemhivatalosan már legalább tavasz óta nincs az asztalon. Most már elvileg
nem lehet képzelt veszéllyel riogatni.
Ezzel teljesen értelmetlenné, sőt, okafogyottá vált Orbán, kormánya és a Fidesz-KDNP októberi népszavazása."

mandiner.hu/cikk/20150911_laszlo_petra_megsem_gancsolt_felvetel_egy_masik_kameraallasbol
László Petra mégsem gáncsolta el a menekülő apát? Felvétel egy másik kameraállásból

Cpeti123456 2017.09.11. 08:26:59

A blogból kiderült, hogy végül is oszama is rábaszarintott.
Annak sok kreténnek pedig üzenem, ha a telkemen gázolna át ily módon egy rakás magát menekültnek hazudó katona és tolvaj - bár bizonyára van köztük rendes ember is - akkor vasvillát és puskát elő. Nem buktatnék én senkit...
Nos az ország is ilyen nekünk állampolgároknak kell megvédeni.
Mondjuk elsősorban a kormánytól... :-)

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.11. 08:30:13

Minden felvétel mutatja, nem gáncsolta el László Petra a férfit.
A férfit a rendőr gáncsolta el mögötte, és amikor megfordul akkor se László Petrának dumál, hanem mögötte a rendőrnek.

Szokásos Ballib hírhamisíítás.

mno.hu/belfold/probara-bocsatotta-a-birosag-laszlo-petrat-1380869
László Petra nem gáncsolta el a szír fociedzőként elhíresült férfit, és nem is akarta – állapította meg a bíróság,

sZulamith 2017.09.11. 08:32:13

Egy dologra jó ez a poszt. A sok hozzászóló képet ad a magyar ember gondolkodásáról . Csak ne terjesszük:)

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.11. 08:53:38

Megjegyzem egy Gyurcsnyista féreg, terjeszti szándékosan az indulatokat kezdetektől, aki pornó iparban utazik:

mandiner.hu/cikk/20150923_heti_valasz_nem_gancsolt_laszlo_petra_pornovallalkozo_gyartott_memet_belole
az N1TV volt operatőre elleni facebookos lincselést az a Györfi András gerjesztette, aki pornóoldalakkal, félrelépést segítő társkeresővel és Zuschlag János „reaktiválásával” tette le névjegyét az internetes piacon.

csillagkutya seven 2017.09.11. 09:17:08

Szegény, hát hogy hogy nem ő a Real edzője? Pedig annyi országon keresztül szaladt, hogy hátha, László Petra még azt a szívességet is megtette neki, hogy belebotlott, hatalmas média-fennforgást okozva...mutogatták, mint valami bazári majmot az ex-terroristát...

nohabgm63 2017.09.11. 09:36:41

Szerencsés lenne kerülni azt a titulust, hogy a gáncsoló személy operatőr! Attól, hogy bárki tudatlan egy kamera nevű játékszerrel betéved egy helyszínre, ott alapvetően nem felfogva a történést, nem tudva azt, hogy az ő szerepe ott közvetíteni, kizárja, hogy operatőr munkát végzett személyről legyen szó a történetben. Az emlegetett nő ott saját magát képviselte, esetleg még egy tudatlan főszerkesztőt, aki abban a tévhitben él, hogy mindegy, kit küld ki egy ilyen eseményre, a kezébe adott bármilyen kamera majd felveszi helyette az eseményt. A magukat a sajtóhoz számító dilettánsok az Internet útján még publikálhatnak is, de nekem, mint olvasónak a feladatom kiszűrni az ilyen álforrásokat.

2017.09.11. 09:50:42

@nohabgm63: Gondolom ez a szűrés nem teljes hatékonyságú... a B1-et nem sikerült kiszűrni :)

konrada 2017.09.11. 10:05:54

"Oszama Mohsen az életéért fut. "
Hátulról a szerbek, elölről a magyar rendőrök géppuskázták őket.
...s persze ott volt ez a némber is, akinél csak látszólagosan volt kamera - megtévesztő álcaként -, a valóságban vállról indítható rakétavető volt az, mellyel az összeterelt tömegbe kellet volna lőnie, így érthető volt frusztrálsága, mikor azok az életüket mentve elfutottak...

Mr. Rustical 2017.09.11. 10:12:31

A német sajtóhoz képest elég kiegyensúlyozott összefoglaló. Elég jól megmutatja a webkettes nyilvánosság működését.
Azt viszont nem lehet nem észrevenni, milyen röviden intézi el az Oszama elleni vádat.
Nem arról volt szó, hogy felröppentek velemi híresztelések róla, hanem konkrétan a kurd felkelők szervezete vádolta kurdok legyilkolásában való részvétellel.
Ezt boncolgatni viszont már nem akarja, vagy nem meri az újságíró. Vagy kivágta a szerkesztő.

2017.09.11. 10:45:08

hát ez sajnos igen messze áll a tényszerűségtől

lippsi e vagy? 2017.09.11. 11:57:00

@Mr. Rustical:
Ez a Richter nevezetű újságírónak titulált fickó egy seggfej lehet azok alapján, hogy az elviselhetelen magyarországi hőségre hivatkozik a trópusi "menekültek" szenvedése legfőbb forrásaként

Ehhez képest már nem okoz meglepetést, hogy eszébe sem jut összefüggésbe hozni az általa is közvetített berlini és egyéb terrorakciókat a szegény csillogó tekintetű "menekültekkel". Mintha nem lenne képes összerakni a fejében két olyan dolgot, ami bárki számára elég evidens

A lippsi mentális állapot fundamentuma a korlátlan butaság, vagy azzal egyenértékű indoktrinálhatóság

prakp 2017.09.11. 12:58:16

@sZulamith: Nem, nem így van. Agymosott honplogárok, akik jól járnak a nerrel, ezért védik. De jellemzően rácsokoznak, na meg egy szöget se tudnak beverni. Ha az ujjára baszik, az is az EU hibája. Persze legéppuskázná a migiriket, csak amikor szembe jön a závár, meg van lepődve a fityfasz. A liftmentes olimpiai épületben a rakaszt se tudná felcipelni, de lángol a blogon. Kikapcsolt helyesírás-ellenőrzővel. Mélymagyar baromarcúak.

prakp 2017.09.11. 13:05:07

@Ballib cenzúrázók réme 25: Te mitől vagy különb, faszkalap? Nem győzöd váltani a nickjeidet, magadat meg nem vállalod. Már kifárasztottad az adminokat, csak azért írhatod a birkával együtt a baromságaidat.

A valóság páros lábbal rugta pofán a libbantakat 2017.09.11. 13:09:09

Nem rugdosni, hanem tankokkal kellett volna a mocskos terroristak koze gazolni. Meg vegyi fegyverrel megszorni az ossszes tetves vadembert.

prakp 2017.09.11. 13:11:16

@A valóság páros lábbal rugta pofán a libbantakat: Mondja ezt egy narkós köcsög. El se tudál sütni egy löveget, te faszciba. De menő neres vagy, mi? Visszasülne a nagy pofádba, bazzeg.

A valóság páros lábbal rugta pofán a libbantakat 2017.09.11. 13:24:49

@prakp: "El se tudál sütni egy löveget, te faszciba."

Hulye faszkalap idiota. Nem szet loni akarnam, hanem hetven tonnas tankkokkal el utni atgazolni rajtuk. Elorre hatra tolatni, rajuk fekezni, farolni.
Pont ugy ahogy ezek a tetves fergek az europai varosokban teszik, a libbantak tamogatasaval.

lippsi e vagy? 2017.09.11. 13:26:06

@sZulamith:
Az afgán fajtád meg két dologban jár az élen a világon: a háborúzás meg az ópiumtermesztés tekintetében

Afganisztánban évszázadok óta nem ismerik azt a fogalmat hogy béke, ezt neked kéne tudnod a legjobban. Csak azért nem fogytak el az utolsó szálig a vég nélküli törzsi háborúskodásban, mert a semmibe se vett nőik úgy ontják magukból a gyerekeket mint a géppuska a lövedéket

lippsi e vagy? 2017.09.11. 13:38:48

@sZulamith:
Itt van egy cikk arról hogyan hozzák be az afgán kedvenceid a nők elleni csoportos erőszakot a világ jobb sorsra érdemes részeire. Csak hogy ne csodálkozz, ha egyszer majd rád kerül a sor

nationalinterest.org/feature/ive-worked-refugees-decades-europes-afghan-crime-wave-mind-21506?page=5

sZulamith 2017.09.11. 13:59:08

@lippsi e vagy?: Te jó Isten már az is hiba, ha egy fotó tetszik, és nem Orbán Viktort ábrázolja:) Itt tartunk.

John Nethem 2017.09.11. 14:31:54

@sZulamith: De remélem nem MARX, ENGELS, LENIN van rajta ? :-)

prakp 2017.09.11. 15:28:33

@A valóság páros lábbal rugta pofán a libbantakat: Nahm, majd ha egyáltalán "tolatni" tudsz egy t-72m-el, gyűlölködj, kistasak. Szart se tudsz, csak amit a ner a húgyagyad helyébe belesúlykolt. Mellesleg, meg is érdemlitek, ennyi legyen a kis világotok.

sZulamith 2017.09.11. 17:06:09

@John Nethem: Ha olyan jól sikerült fotó, min ez, miért ne.

Rögtönzött statisztikát készitettem a Petrát elítélők, és az elfogadók, között. (kihagyva a nem értékelhetőt) Nagyobb számban az elfogadók vannak:(

John Nethem 2017.09.11. 20:34:52

@sZulamith:

Én pl. nem fogadom el és nem is ítélem el.
Akkor lenne joga bárkinek is elítélni/vagy elfogadni, ha valamennyien átélték volna azt a szituációt.
Máskülönben az illető EMPÁTIÁJA nem a beleérző képessége révén jön létre hanem a MÁSIK elleni gyűlöletben gyökerező, ami éppenhogy minden, csak nem empátia.

Nyilván a társadalmi JOG ezt másként kezeli, kevésbé számítanak ott az érzelmi szálak, bár az ok-okozat értlmezése során alkalomadtán fölhasználják és hivatkoznak rá ( indulat stb. formájában)

sZulamith 2017.09.11. 21:07:52

@John Nethem: Szerintem ha csak annyi állásfoglalás lenne ahányan áteltek egy szituációt, akkor unatkoznánk, mint kommentelők:)
Azért a fotón látottak alapján lehet, és én szerintem kell is állást foglalni. Persze a mellébeszélést kihagyva (milyen szögben rúgott, meg védekezett és a többi) De mint tudjuk minden gondolatnak színe, és viszály van.

John Nethem 2017.09.11. 22:39:59

@sZulamith:

Nos igen.
De amíg a tényeket nem rögzítjük, és nem a tényekből indulunk ki, addig csak előítéleskedünk, vagy csapódunk egy nyájszellemhez vagy egyik vagy másik oldalra.....
( vagy belső késztetésből, vagy mert elvárják tőlünk: kb. úgy, mint az iskolai osztályban a két fő vetélytárs banda... vagy jön a kirekesztés, megbélyegzés stb..)

A magam részéről amit eddig tényként látok:

1.) Nem László Petra rugta föl a fickót ölében a gyerekkel. Nem egyértelmű, mit akart a lábával, de inkább ösztönszerű hárításnak tűnik, mint akaratlagos gáncsolásnak.
2.) László Petrát a felé rohanók néhányszor kézzel érintik, meglökik.
3.) László Petra oldalra rug, ahol eltalálja egy srác lábát
4.) László Petra újabb rugása egy kislányt ér.
5.) László Petra bocsánatot kért.
6.) László Petra ügyében bíróság döntött, bűnösnek találták .
--
7.) Boszorkányüldözés jellegű nemzetközi vegzálás indult ellene
---------
Következtetésem:
Tettéhez képest aránytalanul nagyobb támadás érte nemzetközi és hazai szinten
A büntetést jogi értelemben megérdemelte. Ezzel lezártnak kéne betudni a dolgot.
Az esély, a tiszta lappal indulás nyitva áll mindenki előtt.

sZulamith 2017.09.12. 08:25:15

@John Nethem: Annak ellenére, hogy nagyon elitélem a tettét, és nem érzékelem a mentségeket, azt mondom én is, elég volt, ha a gyerekére is gondolunk.

Számtalan lehetősége van jóvá tenni, vagy félreértésnek tekintetni. Nem azt mondom, hogy vonuljon zárdába, de jobb módját is találhatna a jóvátételre, mint ahol munkát vállalt.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.09.12. 09:12:03

@John Nethem: "Nem László Petra rugta föl a fickót ölében a gyerekkel."

Vicces, hogy a fidesz szekértolói minden fideszes patkányságot bevédenek, még ha filmfelvétel is van róla.

Egyébként nem L.P. a bűnös, hanem a gyűlöletkampányt csúcsrajárató, felbujtó fidesz.

John Nethem 2017.09.12. 14:25:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Még megérheted , hogy kerülsz olyan helyzetbe mint a László Petra, készül esetleg olyan pozícióból térkamerai felvétel, ami majd nem a te állításodat támasztja alá, akkor te se várj majd a társadalomtól több megértést, mint amennyit te tanúsítasz más iránt.

De már ezerszer kitárgyaltuk, legalább háromféle kameraállás van, bíróság döntött, így fölösleges a gittet rágnod....

John Nethem 2017.09.12. 14:28:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Nos, tudod ki a szekértoló ??

Aki beáll egy előítélet (ami döntően rosszindulat) mögé, egy mainstreame elmélet vonalára anélkül, hogy a TÉNYEKET szemügyre venné, aztán mikor a tények már napnál világosabbak, ennek ellenére még mindig azt a szekeret tolja.....

rajgy 2017.09.12. 15:46:16

@sZulamith:
Milyen jogon törsz pálcát felette? Csak mert te bandzsa vagy és nem jól látsz?
A tumultusban új felvételek szerint pánikban volt, mert nekirohantak , a lány megütötte, és fel akarta dönteni, tehát a pánik miatt ártatlan. -- Az szír edző pedig egy optikai csalódás volt.
A szégyen az, hogy a magyar nagykövetek nem hirdetik ki az egész világon, hogy ez egy FAKE-news volt.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.09.12. 16:41:53

@rajgy: "Az szír edző pedig egy optikai csalódás volt."

:))

Elképesztő, hogy a fidesz szekértolói minden patkányságot bevédenek.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.09.12. 16:43:38

@John Nethem: "anélkül, hogy a TÉNYEKET szemügyre venné, aztán mikor a tények már napnál világosabbak"

Szemügyre vettem, és a napnál világosabb, hogy elgáncsolta. Több kameraállásból is van felvétel. Ebből nem jöttök ki, szekértolók.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.09.12. 16:45:02

@John Nethem: "kerülsz olyan helyzetbe mint a László Petra"

Tuti nem. Ugyanis nem vagyok fideszes agyhalott, hogy hasson rám a gyűlöletkampány. Soha nem fogok kedvtelésből embereket rugdosni.

John Nethem 2017.09.12. 19:31:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Ezt nevezik ostoba hazugságnak.
Szóval Te tudod a tutit, ellenben az ott lévő rendőr az nem.... Ne röhögtess már....
Cseréld le a szemüvegedet meg vetesd le a szemellenződet. Talán akkor tényleg meglátod amiről a bíróság is döntött, ami alátámasztja az állításunkat.
De többet már tényleg nem pazarolom az időmet az ilyen megrögzött-idiotizmusra.

"..Tuti nem. Ugyanis nem vagyok fideszes agyhalott, hogy hasson rám a gyűlöletkampány. Soha nem fogok kedvtelésből embereket rugdosni..."

Nos, kilátszik hogy még haloványan se értetted amit leírtam. Nem a rugdosás a lényeg abban a szituációban, amibe kerülhetsz, HANEM A FÉLREÉRTÉS !!!!!!!!!!!!! Mert a kamerafelvételek mondjuk azt igazolják hogy éppen olyat teszel, ami tiltott, de valójában nem tetted meg, csak a felvétel pozíciója volt oylan: a félreértelmezhető szituáció.
Hogy értsd, miről van szó: www.keptelenseg.hu/keptelenseg/felreertheto-kepek-110014

www.keptelenseg.hu/keptelenseg/felreertheto-kepek-108357

www.keptelenseg.hu/keptelenseg/csaloka-kepek-101321

John Nethem 2017.09.12. 19:35:07

@John Nethem:

És hogy nehogy kevés legyen:

Kattintcs a képre, aztán ott lehet lapozni:
napidepi.reblog.hu/fuj-de-mocskos-a-fantaziad

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.09.12. 21:06:22

@John Nethem: "meglátod amiről a bíróság is döntött"

Majd a saját szemem helyett hiszek a fideszes Szájerné által gondosan kiválasztott bírónak? Egyébként a bíró Nem azt állapította meg, hogy nem gáncsolt, hanem azt hogy "nem tudta megállapítani", hogy L.P. gáncsolt-e. Ha ezt bizonyítékként hozod fel, akkor nem vagy kompetens az ügyben. Te is inkább hiszel a habonyműveknek, mint a saját szemednek. Szánalmas.

Egyébként a fizikai valóság történéseiben nem bíró dönt, hanem a megfigyelt tények, különben azt vallanánk, hogy sajtból van a Hold.

John Nethem 2017.09.12. 22:36:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Tényleg értelmezési nehézségeid lehetnek......

Nos: AZT állapították meg az ÜGYÉSSZEL EGYÜTT !!!!!! hogy NEM GÁNCSOLTA EL a szír férfit .
Ebben az esetben a gáncsolás SZÁNDÉKÁT nem tudta megállapítani a bíró.
LÉNYEGES KÜLÖNBSÉG !!!!
ÉS a FILMEN ezek a tények.
Ha csak felpörögsz a blog elejére, és ránézel a videó kezdőképére mi a cím ??
"GYerekekbe rúgot bele..." és mi van a képen ???
A szír fickó már az egyensúlyvesztés azon fázisában van, ahol elkerülhetetlen az esés !!!!!!!!!!!! ÉS ehhez semmi köze a L.P. lábának. Ennyi.

"...A jobbik-közeli N1 tévé egykori operatőre két incidenssel került be a hírekbe, az első esetben,

!!!!!!!!!!!!!!!!!a szír fociedző elesésekor mindenki, így az ügyész is egyetértett abban, hogy nem László miatt esett el gyerekével futó férfi, hanem a korábbi lendületvesztése miatt.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az ügyész szerint László gáncsolni próbált, a bíróság ezt sem látta biztosan megállapíthatónak...."

lippsi e vagy? 2017.09.12. 22:56:16

@sZulamith:
" jobb módját is találhatna a jóvátételre, mint ahol munkát vállalt."

Most az Oszama nevű terroristára, másodállásban fociedzőre gondolsz, aki kurd források szerint részt vett az ellenük folytatott iszlamista irtóhadjáratban?

lippsi e vagy? 2017.09.12. 23:01:48

@sZulamith:
Ha felveszed valakinek a nevét nickben, és melléteszed a fényképét, akkor már azonosultál is vele. Pont ilyen alapon keresik a terroristagyanúsakat a neten, például akik felveszik Oszama Bin Laden nevét

John Nethem 2017.09.12. 23:47:02

@lippsi e vagy?: Kivéve azt a szerencsétlen kamionsofőrt, akit lekapcsoltak a valahol a franciák még anno, pedig csak annyit mondott a telefonba hogy ICH BIN LADEN...

lippsi e vagy? 2017.09.13. 11:02:08

@John Nethem:
Hát igen, akkora nagy németben a szabaccság, hogy nemsoká kinyit majd minden városban egy kelléküzlet, amit ott úgy hívnak hogy terrorist Laden

2017.09.13. 11:26:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Soha nem fogok kedvtelésből embereket rugdosni."

Azé' a tendenciózus csúsztatásaid és füllentéseid felérnek egy súlyos testi sértéssel, de amúgy is, notórius visszaesőként már régen a három csapás hatálya alá esel.

Az operatőr szerintem nem azzal a szándékkal ment ki a helyszínre, hogy egy jó rugdosással fűszerezze a napját. Elég méretes káosz volt és olyan arcok is kavarogtak a tömegben, akikről simán el lehet képzelni, hogy egy rosszabb pillanatukban simán átharapják a torkod ...
Még ha mindkét szituációban is egyértelműen elkövette volna azt amivel vádolták és felrúgta volna a kordont áttörő és a rendőrök elől elfutó illegális határátlépőket, még akkor is irreálisan túlzó az a retorzió amivel szembe kellett néznie. Ember: még testi sértést sem követett el.. ha az arányos büntetés elvét követve alapként egy rúgásért ennyi jár, vajon mi jár egy különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért? Az amerikai hadsereg az elkövető faluja elleni szőnyegbombázással torolja meg a cselekményt? Kapjunk már észbe. Egy kisebb , de halállal végződő terrorcselekmény kap hozzávetőleges ekkora médiavisszhangot. Látszik, hogy a libbant oldalon feltoluló és feszítő gyűlölet végre talált egy védekezni nem képes célpontot és felszínre törhetett, tobzódhatott kéjesen. Szánalom az egész. Média pogrom.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.09.13. 11:39:20

@Dorottya Veres: "nem azzal a szándékkal ment ki a helyszínre, hogy egy jó rugdosással"

Pedig benne volt a pakliban. Nem ott alakult át hirtelen a személyisége. Mint már mondtam, nem L.P. a hibás, hanem a fidesz gyűlöletkampánya, ami felbátorítja a patkányokat. A magyarországi muszlimok gyakoribbá váló atrocitásokról számolnak be. Korábban békésen éltek a többi magyar között, az utóbbi két évben tapasztaltak fröcsögő gyűlöletet.

"irreálisan túlzó az a retorzió amivel szembe kellett néznie."

Fasz közöm van hozzá?

Nyomortelepy 2017.09.13. 11:44:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"nem L.P. a hibás, hanem a fidesz gyűlöletkampánya, ami felbátorítja a patkányokat."

Persze, nyilván a Fidesz gyűlöletkempánya miatt késelnek ezek a derék jó emberek, autókáznak a tömegbe a járókelők közé, erőszakolnak meg brutális módon lányokat, ez mind a Fidesz bűne, ki másé, te szadista kretén

John Nethem 2017.09.13. 11:49:24

@Nyomortelepy: Hát a Kálmán - nagyon odatette - Olga megmondta pont ezt a tutit :-)

John Nethem 2017.09.13. 11:53:26

Mert ugye ezek a nagyon világjáró menekültek azt gondolják, hogy ha már Európa a szabadság, a szabad mozgás és demokrácia hazája, akkor nekik ez ugyanúgy jár, és miazhogy kerítés, meg miazhogy ujjlenyomat....
Ja kérem, a szabadság a BENNE ÉLŐKNEK jár, akik a szabadság KÖTELESSÉGEK oldalát is viselik....

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.09.13. 11:56:07

Vicces, hogy a fidesz szekértolói minden fideszes patkányságot bevédenek.
süti beállítások módosítása