B1 blogcsalád



Vidám percek a siralomházban

Könnyűléptű órák

2017. március 20. - B1blog

Nyugi, ráérek, azért élünk, hogy meghaljunk – mondom az asszisztensnőnek, aki együttérzőleg nyugtat, hogy még várni kell. Hát várok.korhazi.jpg

Ma már elhajtottak a Tátra utcai rendelőből, miszerint jöjjek vissza fél háromra, pedig nem is oda tartozom. Vagyis a papírjaim szerint mégis, és az előéletem sem volt Újlipóciától mentes, de a doktornők és körzeti doktor urak neve tényleg idegenül hangzik, és ez nem antiszemita megjegyzés volt.

Addig, mert még hajnal hasad, eltrolizok a mávkórházba vagy mibe, hogy kicsikarjak belőlük valami laborbeutalót, ha már vettem a fáradságot, és reggel egy műanyag tégelybe szartam. Oda is érek negyed 12-re, mert azonnal jön a troli, és pár hete már bliccelnem sem kell.

Hogy ma nem rendel a Weissmann doktornő, de azért nézzek fel, hátha receptet, azt tudok íratni. Felnézek, de előbb a plafonra. Asse szép.

A doktornő persze ott van, és a folyosón el is kapom a Katát, hogy csak recept kéne, meg egy-két beutaló ide vagy oda, még székletminta is van nálam (mint mindig). Épp csak két napja hajtottak el különben innen, hogy ne ácsingózzak itt a bejutás végett, mert

legközelebb csak júniusra van előjegyzés.

De persze receptet azért írnak. A múltkori esettel ellentétben most nincs itt fiatal, csinos és vehemens barátnőm, mintha kicsit meg is enyhült volna a kórházi személyzet irántam.

Déli 12-kor, vagy épp csak két perccel később már a kezemben is az iszonyú paksaméta laborkérő lap, pecséttel, mindennel ellátva, mindenki rohant, Kata tíz ujjal gépelte, majdnem kész is lett időre. De nincs olyan isten, hogy itt a maszek cég alkalmazottai vért vegyenek, ha a templom órája egyszer már elütötte a delet, végülis nem esti műszakba járnak. Pedig ez fizetős művelet.

De jöhetek másnap reggel, ha tetszik, 12 ezer forint lesz. Hát jó, a szar eláll a tégelyben.

Vissza a bélpokol-osztályra, hogy akkor adják a receptet, ha már ilyen jól elvárakozgattam egy órát. A főorvosnő szobája előtt fehér pad, a Ratkó-korszakban erről hajtották el a búsba a leányanyákat. Igaz, azóta vagy kétszer átfestették már (nem a kismamákat). Ez itt a szív és ér, de komolyan is gondolják.

Elmondanám, kik ülnek a padon, hazámnak rendületlenül.

  • Van itt egy bácsi, aránylag nagy testtel, kiváló, golyó alakú, vörös fejjel, de akkora lábakkal, mint egy hatéves balerina. Ide nyilván lábcsere lesz.
  • Egy idősebb házaspár, szerintem láttak már jobb napokat is (ki nem?), a bácsin 1960-as évjáratú cuccok vannak, egyenesen a szekrényből. Ez azóta nem hízott semmit, igaz, otthon neki is molyzsákban kell tartózkodnia. (Persze lehet, hogy rákos, és visszafogyott a takarékosan megőrzött régi cuccaiba.)
  • Van még egy pár, ők fiatalabbak, kövérebbek, na jó, csak aránylag, olyan modern magyar kiszes párocska, mondjuk a hetvenes évekből, csak már pocakot eresztettek. Még tíz évet elüldögélhetnek itt, ha csak ki nem megy addig a divatból a keresztrejtvény, mert akkor kurvára unatkoznak majd.
  • A pad szélén pedig egy aránylag elegáns hölgy, Kata doktornőnek szólítja, persze lehet, hogy csak rendes jattot ad. (Mi, többiek, csak a tébékártyánkat, ez evidens.)

Én állok, fel-alá sétálgatok, időnként sunyin a csuklómat lesem. Lassan eltelik majd a második óra is, biztató ígérettel teli a padlás.

Aztán az egyik emberi roncs – már a padon ülőkön felül – mégiscsak kijön a Weissmann szobájából, látszik a fején, hogy vissza van rendelve egy másik időpontban, amikor szintén az Áder lesz az elnök, de már másodszor (ezt most nem részletezem). Bemennek valami várakozók, én már feladtam, hogy

számoljam vagy szemmel verjem ezeket,

épp elég öröm, hogy nem jöttek ide melegedni újabb szerencsétlen népek.

Közben a Kata is szusszan egyet, nemrég volt ebédelni, ördögöm van, eltelt tényleg a második óra is. Hozza a recepteket, és egy percre letelepszik mellém, hogy azért kifaggasson: a doktornő kérdezteti, hogy mégis mi bajom. Mondanám, hogy semmi, de – de leállít, hogy várjak még egy kicsit, ha már ma úgyis itt nyaralok náluk, előbb vagy utóbb bemehetek.

Hát jó, fél háromra már úgysem érek a Tátra utcába, meg hát mit is csinálnék ott, ha egyszer itt sitty-sutty kigyógyítanak a semmibajomból.

Még a jattos csaj (vagy kivénhedt doktornő) betipeg, szegényt úgy kell támogatni, kicsípte magát, de azért nincs annyira acélos formában.

Utána Kata kiszól: Tardos, ilyenből itt én vagyok az egyetlen, elmasírozok a sok szerencsétlen hatvanas évekbeli figura és az ötvenes évek siralmas kórházi váróterem-díszletei előtt.

Bent már minden oké, bagózunk, kávézunk, bivalyerőset, mert ma reggel csak 200 volt a vérnyomásom.

Tardos János

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2212353595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ISIS CIA projekt 2017.03.20. 14:34:35

Az a csodás 300 Ft meg a kórházi széf hiányzik... Meg Kóka doktor.
Vagy le is lehetne szokni a bagóról/ kávéról.

2017.03.20. 17:55:47

Egész(ség) ügyi felmérés eredményei

Az ágyszám csökkentő bizottság megállapítása szerint, a rendszerváltásnak van a legtöbb betege! A szülészet munka nélkül. A belgyógyász nyomorfekéllyel ápolja betegeit. A törvényhozásban a szív (elég)telenség aggasztó méreteket ölt. Ugyanakkor a vörös vérszívók kóros elszaporodása figyelhető meg Egész(ség) ügyi felmérés eredményei
, ami a szervezetet tovább gyengíti. A terepeauták tanácstalanok a kezelést illetően! Folyton vért kölcsönöznek, de a beteg saját vérét elszívják eladják! A sebész tehetetlenül nézi a sok sebből vérző országot! A fülész nem érti az elharapózó süketséget a jajkiáltások iránt! Az idegorvos idegbajt kap a sok bolondtól, aki őt akarja orvosolni. Az elmeorvos eszelősen keres egy ép elmét, hogy viszonyítási alapja legyen a bolondság eldöntéséhez. De nem talál olyan bolondot, aki hajlandó lenne magáról egy elmeorvosi vizsgálatot nyilvánosságra hozni. Az urológus a kiválasztást nem tudja feljavítani. A pangó vizelet a hólyagok feszülését okozza, s ez újabb feszültséghez vezet. A vérben felszaporodó vizelet az agy működését rontja (húgyagyúság), ami a katasztrófa bekövetkeztét előrevetíti. A boncmesterek a halálos kór okát boncolgatják. S a gyilkos vitákban erkölcsi hullák termelődnek, akik aztán temetetlenül tovább ülnek az ülésteremben.
Cseppben a tenger, egészségügyünkben az egész ügyünk. 1992.
Keleten a helyzet változatlan! 25 éve!

2017.03.20. 17:59:06

A takarítónő az őrület határát súrolja! A nővérek végkielégítést kapnak. A gyógytornász a bolondját járatja. A cukrásznak nincs „sütni valója”! A szakácsnő összeszűri a levet a kuktával. A hentes savanyú pofát vág, disznó főnöke disznósága miatt!
Az orvosok képtelenek kezelni, a haldokló betegbiztosítást. A beteg anorexiás, sovány, mint az elmúlt hét szűk esztendő! Kopog a szeme, mint a szívleállás jelzője!
Az orr-fül-gégész nem köti orromra a bajom, és a füle botját se mozgatja. A sebész nem gyógyít vérző szívet, a szülészeten nem születik gól, megoldás, se eredmény! Az elme osztályon magukra találnak a hozzátartozók! A nőgyógyász nagy feneket kerít, és résen van! Az urológus minden követ megmozgat! A szemész a válságból se lát kiutat.
A járó betegek, a végüket járják. A fekvőbetegek ágyát, csak az imádság tatja, a leépítés ellen. A beteg, ha orvost lát, inába száll a bátorsága, és farkasszemet néz! Az „elfekvők, elfekszenek otthon, és hálni jár beléjük a lélek! A haldoklók azzal a reménnyel indulnak a másvilágra, hátha ott jobb dolguk lesz!

apácai 2017.03.20. 18:58:22

@ISIS CIA projekt: A vizitdíj leszavazása politikai hasznot hozott Orbánnak, de súlyos kárt okozott a betegeknek. Most nem évi 6 ezer forintot fizethetnek. Már a gyógyszer költség is ennyivel magasabb havonta.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.21. 10:25:23

Nézzünk néhány tényadatot is:

magyaridok.hu/velemeny/valaszfele-kiss-tibornak-prozaban-1485112/

„A kórházak adósságállománya 2006 óta szignifikánsan nő, előtte összesen évi 3-4 milliárdos tartozásokkal küszködtek az intézmények (2002-ben a pénzügyi rendezésre mindössze 3 milliárdot fordítottak), stabilan azonban nem merült fel konszolidációs igény. Az adósságspirál kialakulásában sok minden közrejátszott, többek között a teljesítmény-volumenkorlát (tvk) 2004-es bevezetése és 2006. július elsejei szigorítása. Sinkó Eszter egész­ségügyi közgazdász szerint ez volt az egyik első lépés, amely elindította a kórházakat lefelé a lejtőn. Intézményekre és hónapokra le­bontva megállapították, hogy az egészségbiztosító maximum mennyi beavatkozást finanszíroz, és e 100 százaléknak tekintett tvk-limit túllépése esetén az adott intézmény – egy szabályozórendszer alapján – csökkentett forráshoz jutott. 2006-ban Molnár Lajos egészségügyi minisztersége alatt ezt az ún. degresszivitást eltörölték, a korábban megállapított 100 százalékot leszállították 95-re, és Sinkó Eszter szerint »befeszítették a rendszert, azon felül nem járt semmi, így kevesebb pénz került a rendszerbe«. 2006 és 2007 között például több mint 6 milliárddal nőtt az az összeg, amelyet a tvk-nak köszönhetően nem fizettek ki a kórházaknak.
Ennek hatását 2008–09 környékén kezdték érezni a szektor szereplői. A korábbi néhány milliárdos konszolidációk után 2009 őszén egy 24 milliárdos igényt fogalmaztak meg az intézmények az akkori kormányzat felé; ez végül 40 milliárdra kúszott föl, amit csak 2010 januárjában – a választások előtt – kaptak meg az az évi költségvetés terhére. Attól kezdve 25-35 milliárdot minden évben igényelt a rendszer az adósságok rendezésére.”

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.21. 10:26:04

Némi kiegészítés:

magyaridok.hu/velemeny/valaszfele-kiss-tibornak-ii-1488964/
a 2010-ben megválasztott kormány örökölt egy valóban tönkretett egészségügyet, irtózatos és állandóan újratermelődő kórházi adósságokkal, végtelen várólistákkal, lepusztult intézményi hálózattal, rémségesen alulfizetett orvosi és szakdolgozói állománnyal. Ezt hagyták örökül az előző kormányzatok, továbbá bezárt kórházakat és szakrendelőket. Az volt az az időszak, amikor lakat került a Lipótra, szélnek eresztették a súlyos ideg- és elmebetegeket, az volt az az időszak, amikor bezárták a svábhegyi gyermekklinikát, és az akkori miniszter, egy Horváth Ágnes nevű elmebeteg bűnöző annyi megjegyzést fűzött az esethez, hogy „az asztmát ma már nem jó levegővel gyógyítják”.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.21. 10:27:06

És az aktuális állapot:

magyaridok.hu/velemeny/valaszfele-kiss-tibornak-ii-1488964/

Az utolsó öt évben a kormány 322 mil­liárd forintot szánt az egészségügyi intézmények felújítására, és ebből a pénzből nevezett intézmények hetven százalékát sikerült teljesen vagy részben rendbe tenni. Mindezeken túl ugyanebben az időszakban 105 milliárd forint jutott orvosi műszerek, berendezések vásárlására.

Ian Turel 2017.03.21. 10:46:44

Mindenki tudja, hogy a MagyarIdők egy szar pártújság.
Gyere el a Jánosba, vagy a Margitba! Körbevezetlek, és mutasd meg, hol vannak ezek az eszközök, hol van a felújítás.

marcogo 2017.03.21. 10:54:22

@Ballib cenzúrázók réme 25:
a számok nagyszerüek, csak nem látszik az eredmény. A GDP-böl részarányosan igen alacsony összeg megy az egészségügybe. A szép összeg nagy része val.szeg, épités, amit ki lehet irni, meg lehet pályázni és el lehet lopni egy jelentös részét. Ismerös??

Napi helyzet egy idöpont (mondjuk CT) kérésére (apósom): tessék telefonálni két hét mulva pénteken 8-10 óra között, egy idöpontért, ami 3-4 hónap mulva lenne.
Tel. foglalt, naná!, Következö menet ujra 2 hét mulva (nem idöpont, csak a telefonkapcsolat kisérlete).
Hát az átkos szocializmusban ez jobban ment..

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.21. 10:58:20

@Ian Turel:

Mindenki tudja, hogy az index, 444, HVG egy szar pártújság.
Ahogyan azt is tudja mindenki, hogy a b1 az MSZP házi blogja.

Nem is nagyon lehet ezzel mit kezdeni, hisz konkrétumot véletlenül se írnak, csak gyűlöletkeltő uszítást.
Szöges ellentétben a magyar időkkel ahol tényadatokat írnak, forrás megjelöléssel.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.21. 10:59:39

@BiG74 Bodri:

Nem mindenhova, csak ahol az egészségügy a téma, és a ballib pártmunkások hazudnak.

Nem gondolod hogy van olyan ember, akit a tények is érdekelnek ?

Azt tudom, hogy te leszarod a valóságot, ismerünk régről.

BiG74 Bodri 2017.03.21. 11:02:13

Az speciel figyelemre méltó apróság, hogy hogyan sikerült a műanyag edényzetbe szarni, mert ha a teljes produktumot vitte be az azért enyhe túlzás, ha nem akkor meg kivételes önuralom és záróizmok jellemzik az urat.

BiG74 Bodri 2017.03.21. 11:07:25

@Ballib cenzúrázók réme 25:
Ha te vagy a valóság lehet róla szó !

Az jó ha ismertek, de kik is? Hányan vagytok a nick mögött, mikor van váltás?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.03.21. 11:45:30

@Ballib cenzúrázók réme 25: "Mindenki tudja, hogy az index, 444, HVG egy szar pártújság.
Ahogyan azt is tudja mindenki, hogy a b1 az MSZP házi blogja."

Akkor fideszes fosként minek jérsz ide te szar. Én is kibírom, hogy ne olvassak 888-at. Elég nagy az internet.

Jimbo75 2017.03.21. 11:49:07

@Csuvakka a migráns vuki:

Jaj, de szép oltás volt ez, csudálatos:)))))))

hidroponi 2017.03.21. 12:02:20

@BiG74 Bodri: bodrikam oruljon es csovalja a farkat, hogy meg nem kellett szart vinnie sehova! mert akkor tudna, hogy hejde kis lapatka is jar a szaros bodonhoz, amibe ha mesterlovesz lenne akkor sem tudna beleszarni.

BiG74 Bodri 2017.03.21. 12:12:37

@hidroponi:
Olyan kefeszerű valami, ammán döfi, nem lapátoljuk a szart, pláne nem szarunk az edénybe, meg a perem alá.

Ian Turel 2017.03.21. 12:28:10

@Ballib cenzúrázók réme 25: :DDDD
Nagyon hitelesek az egymásra linkelő pártújságok.
Gyere csak kórházba, és meglátod az igazságot. :D

dunántúli gyerek 2017.03.21. 14:43:36

angliában pont így van

időpont hónapra vagy fizetsz - nem 10000 forintot
süti beállítások módosítása