B1 blogcsalád



Mindeközben Semjén Zsolt megbukott történelemből

2016. november 08. - nickgrabowszki

Nem elég, hogy elbukott minden idők legnagyobb gumicsontja, most még a Semjén is akkora butaságot beszélt, mint egy ház.szs.jpg

Az idős babonás nénik és a mindenféle korú szoknyás férfiak örök reménysége az MTI szerint egy hétfői könyvbemutatón azt bírta mondani, hogy

az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc lényegében megmentette Európát az eurokommunizmustól és több országot attól, hogy a Szovjetunió támogatásával, demokratikus választáson a kommunisták kerüljenek hatalomra.

Amit azzal indokolt, hogy a szovjet tankok brutalitása és a távozók beszámolói „kinyitották a szemeket”, ezért a KDNP elnöke most úgy gondolja, hogy a nyugatiaknak

térden állva kellene hálát adniuk a magyaroknak, hogy megmentették őket a kommunizmustól.

Igazán pici hiba, hogy a magyar forradalom - egészen köztudott módon - 1956-ban volt.

És akkor már csaknem 10 éve esély se volt arra, hogy a Szovjetunió támogatásával, demokratikus választáson a kommunisták kerüljenek hatalomra valahol Nyugat-Európában. Az 1947 márciusi Truman-doktrína (vagy containment, feltartóztatás), valamint az ezen alapuló Marshall-terv tett róla, hogy a gazdaság mozgásba lendüljön, és az össznépi elégedetlenségre bazírozó kommunisták nem kapjanak, ne kaphassanak többségi támogatást azokban az országokban, amelyeket nem Sztálin Vörös Hadserege foglalt el a II. világháború végén.

Addig erre igenis volt esély, leginkább a 47-es olasz választáson, de Franciaországban is. Görögországban meg fegyverrel harcoltak a kommunisták a hatalomért.

A kommunisták hatalommegszerzési kísérleteit letörte, megakadályozta, korlátok közé szorította az akkori amerikai elnök új külpolitikai stratégiája, amelyik a kimerült britektől vette át a görög polgárháború antikommunista erőnek támogatását, majd a gazdaság élénkítésével elejét vette a Sztálin hasznos idiótái további népszerűség-növekedésének is.

Azaz gyakorlatilag ekkor,

1947-ben - kilenc évvel 56 előtt - betonozódott be a jaltainak nevezett bipoláris világrend,

amelyik tudomásul vette a katonai realitásokat: az gyakorolja a hatalmat vagy felügyeli az adott ország kormányzását, amelyik a háború végén elfoglalta azt.

Ekkor kezdődött a hidegháború, vagyis inkább hűlt le annyira, hogy ne fenyegessen valódi kitörése a szárazföldön nagy fölényben lévő oroszok és az akkor még nukleáris monopóliummal bíró amerikaik között.

A háború elkerülése érdekében a nagyhatalmak 1947-től tiszteletben tartották egymás érdekszféráját. Ezt Sztálin is tudomásul vette, ezt nevezik Zsdanov-doktrínának (47 szeptember, a két tábor elmélete). 

Innentől kezdve esély se volt arra, hogy a Szovjetunió támogatásával, demokratikus választáson a kommunisták kerüljenek hatalomra. 1947-től ez már nem fenyegetett. 1956 kilenc évvel később volt. A magyar 56-os forradalom semmilyen kommunista választási győzelmet nem akadályozott meg Nyugat-Európában. Erodálta ugyan a kommunista pártok támogatottságát, de választási győzelemre akkor már régen nem volt esélyük.

Föl sem merült ilyesmi. 

De Semjénnek mindezeket nem kell tudnia. Biztos nem volt benne a képes hittankönyvében.

De térden állva neki kellene hálát adnia a történelemtanárának, mert nem vágta ki még a gimnáziumból is, amikor ilyen butaságokat beszélt.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7811942635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papageno39 2016.11.08. 23:13:21

Deáknak nem kell félnie, hogy Semlyén elhódítja tőle a "Haza Bölcse" címet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.09. 00:54:50

Ez egy országos fasz, a kegkisebb probléma vele, hogy nem ismeri a történelmet.,

Dezső Bikkes 2016.11.09. 04:48:58

ha csak ú lenne ekkora barom ,de jó is lenne
süti beállítások módosítása