B1 blogcsalád



Az 5 legabszurdabb mondat a hétről

2016. április 29. - nickgrabowszki

Orbán a Várba költözéssel szórja a közpénzt, Matolcsy meg csak úgy simán - ezek voltak a hét témái, és ebben látott el bennünket a kormányzati kommunikáció a legvadabb hülyeségekkel.

Párat kiemeltünk közülük.korkomm.jpeg

1. Gyurcsány miatt kell a Várba költöznie Orbánnak.

Ezt Lázár János bírta mondani a csütörtöki Kormányinfón. Szerinte a a Vár nagy felújításáról, és a Miniszterelnökség Várba költözéséről még 2004-ben döntött a Gyurcsány vezette MSZP-SZDSZ-kormány. 

Szóval Gyurcsány kényszerítette Orbánt, hogy költözzön a Várba. De ez nem igaz. A Gyurcsány-kormány csak épületfelújításról döntött. Ha amúgy a Miniszterelnökség költöztetéséről is döntött volna, egy másik kormányhatározattal simán fölül lehetett volna írni: Gyurcsány nem tudta volna kényszeríteni se Orbánt a költözésre.

A kormány Várba költözéséről még 1999-ben határozott az akkori kormány, amelyet - minő meglepetés - Orbán Viktor vezetett. Már a 2002-es választásokra be akart költözni a Sándor-palotába, de legnagyobb sajnálatunkra elveszítette a hatalmat. A Sándor-palotát - mint Orbán cezaromániájának szimbólumát - Medgyessy nem kérte, átengedte az államfőnek.

Mivel Orbán nem tett le arról, hogy fölköltözzön a Várba, fel kell újítani egy másik épületet neki. Erre jövőre 50 milliárdot költünk.

2. Aki a jegybankot támadja, a forintot veszélyezteti.

Ez is Lázár-mondat. Ez pont ugyanaz az érvelés, mint amikor a terroristák (az ISIS vagy a Hamász) iskolaudvarokra telepítenek rakétaállásokat, kórházakba meg támaszpontokat. Árukapcsolás.

De nincs ilyen összefüggés.

A forint nem rendült meg attól, mert Matolcsyék lenyúlták a közpénzt. Meg attól sem, hogy ez kiderült. Ha Matolcsyt börtönbe zárnák, akkor is vígan ellenne. Nem dőlne össze a világ. Csak a Matolcsyé és rokonaié és haverjaié.

3. Matolcsy a magyar gazdaságtörténet legjobb jegybankelnöke.

Ezt Szijjártó mondta pénteken, de hasonlóan fogalmazott előző nap Lázár is, amiből látszik, hogy ez a hivatalos vonal. Ezt bírta kiötölni a kormányzati kommunikáció (aka. propagandaminisztérium) a válság kezelésére.

Kb. úgy hangzik, mint a védekezés a Kiss László-ügyben: igaz, hogy erőszakolt, de mennyi aranyat hozott Magyarországnak. Igaz, hogy Matolcsy lopott, de milyen jól dolgozik!

Az MNB-ről tudni kell, hogy

  • már kétszer hozott létre új pénzt, előbb a pengőt, azután a forintot,
  • megfékezte a háborúk utáni hiperinflációkat,
  • finanszírozta az országot a '80-90-es évek válsága idején,
  • jelentősen hozzájárult a stabilizációhoz a csúszó leértékeléssel.

Például.

Matolcsy meg konjunktúra idején shortolja a forintot. És ő a legjobb jegybankelnök. Még Imrédy Béla is forog a sírjában.

4. Betonfal húzódik a kormány és a jegybank között.

Lázár Kormányinfón hivatkozott erre, amikor próbálta megmagyarázni, miért nem lép a kormány és a Fidesz-KDNP semmit a jegybanki alapítványok ügyében. 

  • Az országgyűlés azonban a jegybanki függetlenség bármilyen sérelme nélkül is elvonhatná az MNB nyereségét, és akkor nem is volna lehetséges, hogy Matolcsyék elszórják azt a haveroknak.
  • A betonfal eléggé lyukacsos lehet, tekintve, hogy az MNB megrendel és ír (vagy Matolcsy szerint: előkészít) törvényeket az alapítványi pénzek eltitkolásáról, meg a jegybankelnök fizetésének emeléséről.

5. Nem sikerült.

Kálmán Olga: Önök ezt megpróbálták eltitkolni.
Kovács Zoltán: De sikerült?

Ez a beszélgetésrészlet az ATV-ben hangzott el. Ezzel a visszakérdezéssel a kormányszóvivő tulajdonképpen beismerte, sőt, bevallotta, hogy megpróbálták, de nem sikerült eltitkolniuk az MNB pénzmosását és a közpénzek ellopását.

Azért emlékeink szerint ilyet még kormányszóvivő nem nagyon tett. Ti., hogy beismerje, bűncselekményeket törvénymódosítással próbáltak eltitkolni a kormánypártok.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr338672330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2016.04.30. 11:42:58

Én inkább a kormányzati kommunikációt veszem be nem ezt a szart.

Spermahajder 2016.04.30. 12:50:54

@dunántúli gyerek: Igazad van, az mégiscsak az igazi szar, örülök, hogy ízlik.

csak egy néző 2016.04.30. 17:11:19

@dunántúli gyerek:
Te tudod mit vegyél be? egy méretes kékerest, hülye gyerek.
Cáfolni egyetlen pontot sem sikerült persze.
süti beállítások módosítása