B1 blogcsalád



A legtöbbször észre se veszi, hogy éppen kirabolják

2015. október 08. - Csák Gergely

Vegyünk egy plasztikus példát a magyarországi korrupcióra.  Ön ott áll a Nyugatinál, és várja a villamost. A villamos nem jön, ön ideges, késik a munkahelyéről, tömeg van.

Egyszer csak odafurakodik Orbán Viktor, kiveszi az ön zsebéből a pénztárcáját,

abból elvesz pár ezer forintot és elmegy. Ön észre se veszi, csak amikor odalépek önhöz és megszólítom.

  1. Kizsebelték, tudja?

roganlazarorban.jpgInnen a beszélgetés, az ön pártállásától függően, több irányba folytatódhat. Vegyük azt, hogy ön bizonytalan / nem szavazna / nem akar pártot választani, ez ma Magyarország szavazó korú népességének 50%-a. Nagy eséllyel ön is ebbe a csoportba tartozik. Ekkor Ön rám néz, és zavartan azt kérdezi:

  1. Mit mondott?
  2. Meglopták, tudja?
  3. Kicsoda?
  4. Orbán Viktor. 
  5. Nem is vettem észre, nem olvasok híreket. Nem akarok tudni róla. Idegesítenek a politikusok. Oda se nézek. 

Ekkor odafurakodik a tömegben Habony Árpád a kézzel varrt, több százezres felöltőjében, kiveszi az ön pénztárcáját, megint kivesz belőle pár ezer forintot. Odasúgja magának:

Azok a mocskos menekültek! A magyarok döntöttek: Magyarországot meg kell védeni!

Ön zavartan áll és azt motyogja: ...meg kell védeni...! A mocskos muszlimok, idejönnek és elveszik az állásomat! Teleszülik Európát! 

habony_1.jpgHabony elégedetten bólint, megvergeti az ön vállát és továbbáll.

  1. Kizsebelték, tudja? - kérdezem meg, immáron harmadszorra.
  2. A mocskos menekültek voltak! Szemetelnek is! - mondja ön, kicsit nekihevültebben. 
  3. Nem, Habony volt az, felismertem. 
  4. Ó, nem is láttam. Azt se tudom, kicsoda. De biztos félreismerte. Maga biztos valami libsi provokatőr! Menekülteket istápol, mi? Mindjárt feljelentem!

Nézzük a jelenetet elölről úgy, hogy Ön elvhű Fidesz-szavazó.

  1. Meglopják, tudja? - kérdezem, mikor Mészáros Lőrinc éppen kivesz az ön pénztárcájából egy adag ezrest.
  2. Kisvasútra kell - mondja, és magára mosolyog.


Ön visszamosolyog, és utána kiállt:

Várjon, Mészáros Úr, nézze, itt a pénzem, legyen a kisvasúton piros-fehér-zöld szalag, igazi magyar kisvasút legyen Felcsúton!

Ezzel pedig ön a híres gázszerelő kezébe nyomja az egész pénztárcáját, sugárzó arccal.

  1. Kizsebelik, tudja? - kérdezem ismét.
  2. Ez egy szent ember, hisz Orbán Viktor megbízik benne - sóhajt fel ön. - Bárcsak mindenki ilyen kedves hazafi lenne, mint ez a Lőrinc, meg a Viktorunk! Bezzeg a mocskos zsidók, azok, azok rabolnak ki minket! De mi majd megmutatjuk Brüsszelnek! Kilépünk az EU-ból! 
  3. De elvette a pénzét...
  4. Igen, de jóra használja! Hiszen igazi hazafi! Ezért kell nekünk az orosz hitel is! Ezért kell eladnunk a magyar földeket is, hogy az igazi magyarok kaphassák meg, ne a hollandoké legyen! Pozsgai elvtárs is azt mondta!

meszaros-lorinc_1.jpgTegyük fel, hogy Ön kiábrándult MSZP-s, vagy feltörekvő jobbikos. Kezdjük elölről a jelenetet. Odajön Rogán Antal a tömegben, kiveszi a pénztárcát, el a pénzt, és azt mondja:

  1. Haver, maga egy lúzer. Sose engedem be a Pasa Parkba.

Rogán elmegy. Maga áll meredten. 

  1. Kirabolják, tudja? - kérdezem öntől. 
  2. De mit tehetnék? Én nem szavaztam rájuk...
  3. Kimehetne tüntetni ellenük. Ez a Rogán is, állítólag nyakig benne van valmai ingatlanpanamában. Mégis, éli a kis boldog életét. 

Maga legyint.

  1. Nincs értelme. Úgyse kapják el. 
  2. De valamit csak tennie kéne. Nézze, az ön mellett állót most rabolja ki Lázár. 

És valóban, Lázár János ruganyosan kiugrik a kormányzati Audiból, divatos öltönyben, lenyalt hajjal; kiveszi az ön mellett álló pénztárcájából a bankjegyeket, közben közli:

  1. Sajnos, az idei költségvetésben sokkal kevesebb jut a nővérek fizetésére. Nem lesz emelés. Amúgy is, inkább mi lopjunk, mint bárki más

Ezzel elhajt. 

  1. Látja, őt is kiraboltják - erősködöm tovább.
  2. De én mit tehetnék? - kérdez ön vissza.  - Ha lenne egy olyan párt, akire szavazhatok, vagy egy hiteles politikus, biztosan szavaznék rá és azok majd nem lopnának annyit... felelősségre vonnák a korrupt politikusokat...
  3. ... és mikor felébredünk, a bilibe lóg a kezünk - fejezem be ön helyett a mondatot. - Lehet, hogy nem is lesz szavazás legközelebb. Tudja, mit tehetne? 

selmeczi_gabriella_nyugdijvedelmi_biztos.jpgUgyanazt tehetné, mint amikor be akarták vezetni az internetadót. És minden egyes alkalommal, amikor valami disznóságot csinálnak, amikor valaki odajön magához, és kiveszi a zsebéből a pénztárcáját, meg az ön mellett állóhoz is, meg az ő mellette állóhoz is, akkor önök szépen összebeszélnek, és ráütnének végre az enyves kezekre. 

Fárasztó dolog, ezt hívják demokráciának. Erős civil társadalomnak. 

Mindaddig ugyanis, amíg ön lehetővé teszi nekik, hogy lopjanak, addig lopni fognak.

Akárkik lesznek is hatalmon. Nem fog eljönni senki, mint valami szőke herceg a fehér lovon: ez van, ez a garnitúra, akikre szavazni lehet. Gyurcsányostul, vonagáborostul, schifferandrásostul: mind ugyanolyanok, mind meg szeretne gazdagodni, egyiknek sincs jobb ötlete, csak a politika. 

Csak rájuk kellene szólni. Ellenőrizni őket. Kordában tartani. Ehhez önnek össze kellene beszélnie a szomszédjával (akit éppen szintén kirabolnak), meg annak a szomszédjával, és kimenni együtt tüntetni a Parlament elé. És addig tüntetni, mint amikor az internetadót be akarták vezetni, amíg össze nem fossák magukat, és abba nem hagyják a lopást. 

  1. - Megvédjük a nyugdíját - mondja hamiskás mosollyal Selmeczi Gabriella közben, és kiveszi az ön zsebéből a pénztárcáját. 

Maga pedig csak áll bambán, és nézi, ahogy viszik a pénzét. Normális ember már rég rendőrt hívott volna. Vagy a kezére ütött volna. De maga csak áll, barátom. A legtöbbször észre se veszi, hogy meglopják. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr997921904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csoio csagasz 2015.10.08. 15:53:10

Gyurcsánynak vannak cégei, abból él. Ha jól emlékszem egy csillárnyi pénz áfáját sikerült ráverni.
orbánnak egy csillárra való nincs amivel tisztességesen el tudna számolni, és nem lopásból származik.
orbán a székház ellopásából finaszírozta a bányát, szőlőt, földeket, és ha jól emlékszem nem oly rég volt az első purdé kistafirungolása, állami útépítés a lábnyomai alá. Van még négy purdé. Lehet számolni, hány lélegeztetőgépre lenne elég az amit ellopnak a feltörekvő purdék és kedveseik.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.08. 15:58:54

Írtél ilyen izét ni.. gondolatébresztőt, mikor az MSZP volt kormányon ?

Nem mi..

Tudod miért nem ?

2006. november.10:

Kizsebelik, tudja? - kérdezem ismét.
Ez egy igaz ember, Öszödön is elmondta bátran az igazságot - sóhajt fel ön. - Bárcsak mindenki ilyen kedves és őszinte hazafi lenne, mint ez a Gyurcsány, meg a Kóka! Bezzeg a szemét tüntető csürhe, azok, azok rabolnak ki minket! De mi majd megmutattuk nekik. Jól elláttuk a rohadékok baját!

De elvette a pénzét...

Igen, de jóra használja! Hiszen igazi baloldai! Szétosztja a szegények, rászorultak között. Ezért kell nekünk az orosz hitel is! Ezért kell eladnunk a magyar földeket is, mert az állam rendkívül rossz tulajdonos. Persze nem ők, hanem általában, de leginkább a jobboldali állam. Megelőző célzattal adunk elmindent, árusítjuk ki az országot.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.08. 16:06:52

@csoio csagasz:

Gyurcsánynak kérlek szépen úgy lettek cégei, hogy az anyósa (Nagy Imre hóhérának férje, nevesül Apró Antal) által vezetett bank rendelkezésére bocsátott cirka 700 millió tőkét, amiből megvette a több milliárdot érő Motimot. A Motim a privatizáció lezárása előtt 13 nappal 340 millió forintos értékben emelt törzstőkét.
mno.hu/migr/motim-700-millio-forint-apro-piroska-vezette-banktol-550964
----

Aztán folytatta kedvenc Gyurcsányod áron aluli ingatlan vásárlásokkal, amiket az állam visszabérelt neki minden esetben úgy, hogy 2 év alatt megtérült a befektetése, és hogy az a busás haszon mégszebb legyen, fel is újította az adófizetők pénzéből az állam, a Gyurcsány Feri ingatlanjait.
archivum.magyarhirlap.hu/belfold/bukott_gyurcsany_az_oszodi_villan.html
fidelitas.hu/cikk/mennyiert_ujitotta_fel_az_allam_gyurcsany_egyik_ingatlanat_
---

Néhány szerződése esetén kellett közokiratot is hamisítania, nehogy elessen az államtól lenyúlt százmillióktól:

mno.hu/migr/nomentanaper-gyurcsany-kihatralt-507741

-------------
Mikor már milliárdos volt, akkor is ódzkodott az adófizetéstől, így kiadta saját házát ahol lakott, saját végének, azt felújította, és az ÁFA-t visszaigényelte.
Magyarul adót csalt.
index.hu/belfold/gyuszoda0509/
--------------------

Rahman Mudzsibur 2015.10.08. 16:07:32

Unalmas vagy kisgyerek. Töröld meg az orrod, hallgasd meg metélt fajtársad gyurcsótány meséjét (mert arra buksz), aztán húzz lefeküdni. Ha kijártad a 8 általánost, talán egy épkézláb cikket is meg tudsz majd írni. Addig pedig SZILENCIUM!

Terézágyú 2015.10.08. 16:20:13

Magyar politikus, tehát lop.

vNHM 2015.10.08. 16:32:37

Huha! Komolyan aggodom erted! Orvos latott mostanaban? A korulotted elok nincsenek biztonsagban.

István Tamasi 2015.10.08. 16:32:38

@Ballib Cenzúra: Nem vagyok gyurcsány fan, sőt! Viszont a mn számtalan sajtópert elvesztett gyurcsánnyal, mszp-vel és tagtársakkal szemben úgyhogy gyurcsány ügyben a mn abszolút hitelét vesztette.
A lakásának felújítására visszaigényelt ÁFA legális, jogszerű volt. A jogszabályok keretein belül járt el mégha az bántja egyesek morális értékrendjét. Érdekes, hogy ugyanazok morális értékrendjét nem bántja mikjor a mutyivezérke apukája és testvére Európa legnagyobb tőzegbányáját működteti magyar természetvédelmi terület közepén meg az sem hogy első uralkodása alatt a vagyongyarapodása 10x akkora volt mint a bevallott jövedelme.

István Tamasi 2015.10.08. 16:34:28

@Ballib Cenzúra: Nem vagyok gyurcsány fan, sőt számos dologban kritizálom. Viszont a mn számtalan sajtópert veszített gyurcsány, az mszp és párttársai ellen úgyhogy a mn teljesen hitelét vesztette gyurcsány ügyben.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.08. 16:50:23

@István Tamasi:

Az MN valóban számtalan sajtópert elveszített.
Alig van amit megnyert,
De Gyurcsány mindkét ügyében, nyert. Az adócsalás ügyében is, és a közokirathamisítás ügyében is.

Megjegyzem rohadtl nem volt jogos az ÁFA visszaigénylés.
Az eset mielött napvilágot látott, kint volt kerek perec az akkor még APEH-nak nevezett weboldalon, a példa hogy ez a cselekmény adócsalás.
Mikoris névleg adócsalás okán adjuk bérbe cégünknek azt a lakást, ahol egyébként életszerűen lakunk.
Mikor kiderült az eset, leszedték az APEH weboldaláról a példát.

Szóval Gyurcsány adót csalt.
Bűncselekménye elévült.

sutyerák 2015.10.08. 17:40:51

ez egy maffiabanda,nem kormány.
de még hazaárulók is többszörösen.
Gyurcsánytól függetlenül

Megoldó 2015.10.08. 17:52:13

A posztíró ott téved, hogy ez itt már nem demokrácia.
Itt már csak a véres forradalom segíthet, talán...
A burzsoázia sosem adta át a hatalmat magától!
Szerintem.

fifibá55 2015.10.08. 18:40:56

Lehet, hogy a posztolónak nem tűnt fel, de igen sokan önként és szívesen adnak, csak a jelenlegi felállás ne változzon. Két és fél év múlva kiderül, ki gyűjtögetett szorgalmasabban.

Netuddki. 2015.10.08. 19:00:50

Ez jó volt. Azaz nem jó, hogy most (is) ez folyik az országban.
Orbánköcsögöknek kiemelném a MOST szócskát. Bár úgyis hülyék hozzá, hogy felfogják...

ősbölény 2015.10.08. 19:22:03

Évtizedek óta járok a Széchenyi Fürdőbe, és mintegy tíz éve vagyok kénytelen minden alkalommal végighallgatni egy odajáró társaság politizálgató traccspartiját az élménymedencében. Ez a politizálgatás állandó antiszemita panelekből áll, és persze a "kommunisták" meg a "libsik" szidalmazásából. Az utóbbi három évben kissé hallgatagabbak, időnként még a Fideszt is kritizálják, mert nem elég "kemények". Valamennyien bőven nyugdíjaskorúak, ezért meglepett, hogy néhány hónapja egyszer valamelyikük a magánnyugdíjpénztárak vagyonának államosítását is szóba hozta (ami persze őket már közvetlenül nem érinthette, a koruk miatt), bíráló hangnemben. Bizony, ez lopás volt, válaszolt egy másik, tűnődve. De másképp a zsidók lopták volna el - tette hozzá.
Ezt azért írom ide, hogy tanúsítsam: a posztban leírt párbeszédek ugyan képzeletbeliek, de jól tükrözik a szélsőjobboldali politikai szubkultúra részeseinek mentalitását.

ogli dzsí 2015.10.08. 19:55:52

@ősbölény: 'a posztban leírt párbeszédek ugyan képzeletbeliek, de jól tükrözik a szélsőjobboldali politikai szubkultúra'

Úgy érted a 3/4 véleményét.

A magadfajta sokáig finghat egyedül a medence sarkába csendesen.

igazi hős 2015.10.08. 20:05:30

@fifibá55: "igen sokan önként és szívesen adnak, csak a jelenlegi felállás ne változzon" Ezt elképzelem az életben, ahogy mélyen hívő bácsika beballag a Fidesz irodába: "Jó napot kívánok, hoztam a nyugdíjamból megspórolt 3000 forintot, tessék betenni a Viktor számlájára a Quastoros 100 mrd mellé."

fidesz maszop dk egykutya 2015.10.08. 20:23:49

@ogli dzsí: nincs 3/4 jó esetben is csak 1/4 van :)

Ugye 50% nem szavazott, és a szavazók fele sem az imádott bolsijaidra szavazott.

ogli dzsí 2015.10.08. 20:27:24

@fidesz maszop dk egykutya: A legjobb eset meg h nekünk náciknak a parlamentben 4/5ünk van, és ez 2018ban csak nőni fog.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.10.08. 20:39:28

@Ballib Cenzúra:
A "hiteles" forrásaid:
- fidesz.hu, MTI, Info Rádió
- Fidelitas
- Magyar Nemzet.

Ha a hiteled olyan lett volna mint a "hiteles" forrásaid, akkor egyetlen Bank se váltotta volna neked át forintra, mert még annál is sokkal gyengébb!

A szeretett agymosodás társaságod első 10 "potentátjából" nevezzél már meg 3-at, aki valaha is nem az adófizetők pénzén hízta magát kövérre mint pártkatona, táskahordó, közvízbenzavarkodó! Mondjuk, trafikos volt, vagy bármi olyat csinált amiért a zemberek önként és dalolva pénzt adtak?
Ma jó napom van, akkor mondjál kettőt!
Azért, ha már vérzik, akkor ne tört tovább a fejed!

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.10.08. 20:43:58

@ogli dzsí:
"A magadfajta sokáig finghat egyedül a medence sarkába csendesen."
Az még hagyján!
De te meg szagolod, és ettől megkeseredik a szád!

fifibá55 2015.10.08. 21:12:20

@igazi hős: Az emberi lélek kiismerhetetlen. Már ezt se zárnám ki..

eßemfaßom meg áll 2015.10.08. 21:35:49

FOLYTASSÁTOK mondaná magasra fel

monddazigazatmar 2015.10.08. 21:50:34

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: "A szeretett agymosodás társaságod első 10 "potentátjából" nevezzél már meg 3-at, aki valaha is nem az adófizetők pénzén hízta magát kövérre"
A másik oldalról tudsz ilyet mondani?
Mert az a kurva nagy helyzet, hogy egyik oldalon sem grállovagok vannak.
Viszont, most annyira ki van akadva a bal oldal, hogy X cég nyer valami pályázaton, igaz? Csakhogy az az X cég megcsinálja az adott feladatot - még akkor is ha drágábban, akkor is ha rosszabbul. Ez a rettenetes lopás.
Az miért nem zavart amikor valaki szarér hogyér elprivatizálta a közvagyont? Lásd Fletó. De volt másik ezer is.
Nem, nem mentesít senkit, hogy a másik is lop. De a kettő közül miért az a nemesebb szerinted, aki mindenféle hozzáadott érték nélkül zsebrebasz némi pénzt, és eladja az állami tulajdont?

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.10.08. 22:35:56

@monddazigazatmar:
A FIDESZ nálad elérte a célját. Annyira megmérgezte a gondolataidat, hogy a beléd plántált dühtől elhomályosul a látásod.
Az MRP programból, a privatizációból, ki voltak zárva az MDF, Kisgazda, Szociáldemokrata, FIDESZ hívők?
NEM!
Azok közül is privatizáltak ugyan olyan kedvezményekkel mint pld. Gyurcsány?
IGEN! (csak abból nagyon kevés van az "élcsapatban).
Természetesen egyik tábor szemetjei sem érdemelnek felmentést, de az a narancsszínű köd amit Orbán fújt rátok és bezárkóztok a gyülölködésbe, magyarkodásba és a nemlétező ellenségekkel való állandó harcotok észrevétlenül alakít át benneteket bábúvá!
A komenisták se voltak kutyák, de az a színvonaltalanság ami most van (csak hallgasd a szóvivőket, alvezéreket, nem kell több csak két napig, ugyan azt nem hallod) az az országot mélyebre taszítja, mint valaha volt.

ősbölény 2015.10.08. 22:41:12

@ogli dzsí: Kedves "ogli dzsi" Amiről beszámoltam, azt a felfogást tükrözi, hogy "ha a mieink lopnak, az megbocsátható, sőt helyeselhető, mert akkor nem tudnak az ellenségeink lopni, sőt, akkor MI gazdagodunk, akkor MI erősödünk, akkor MI bebetonozzuk magunkat a hatalomba." Ez a felfogás egyáltalán nem csupán a mai Fidesz mai híveire vonatkozik, felhívom a figyelmedet arra, hogy ez a logika mozgatta a negyvenes évek végén a berendezkedő kommunista hatalom híveit is, akik az államosításokat (tehát a jogos tulajdonosok megfosztását javaiktól) ugyanilyen alapon helyeselték. Kellett hozzá néhány év, hogy ráocsúdjanak, akikről azt hitték hogy "azok a MI érdekeinket képviselik, a MI jótevőink", akiknek a pártja "a MI pártunk", azok tkp. rablólovagok, akik maguknak rendelik alá az ország erőforrásait. Nehéz az ilyen álomból felébredni, ahogy a Fradi híveinek is időbe telik belátniuk, hogy Pintér Attila sem alkalmas mindenre. Az elkeserítő ebben az, hogy kicsi baj, ha nem kerülünk be az EB 16 csapata közé, de ha az EU-ból az ázsiai kisdiktatúrák kasztjába zuhanunk, ami felé a legjobb úton haladunk, azt az unokáink is megkeserülik.
Most néztem vissza az M3-on a Tartuffe 1969-es Nemzeti színházi előadását. Moliére kiváló lélektani érzékkel mutatta be azokat az embereket, akik az ábrándjaik rabjai, nem hisznek senkinek, még a saját szemüknek sem, és csak akkor döbbennek rá, hogy a bálványuk őket magukat dönti romba, amikor már késő, amikor már mindenüket neki áldozták. Persze az vígjáték, ott közbelép a király (deus ex machina), de minket ki ment meg?
Ha Gyurcsány pártállami rokonsága révén szerezte vagyonát, az miért mentség az éves GDP egynyolcadát kitevő manyup vagyon elsikkasztására, amelyet nem a 2012-es költségvetési hiány és adósságszolgáltatás ellentételezésére fizettek be a polgárok, hanem a saját 30-40 év múlva esedékes nyugdíjuk megalapozására. 17 évfolyam gyűjtötte be azt a tőkét (1995-2012)! Ekkora rablást ember még nem követett el Magyarországon!
Kedves "ogli dzsi"!
Nem tudom, Te hány éves vagy, volt-e Neked is nyugdíjvagyonod (magam nem vagyok személyesen érintett, életkorom miatt), de hidd el: ha még húsz évet megélsz, téged is tönkre tesz ez a példátlan felelőtlenség, amit a Fidesz elkövetett a nemzet ellen. Akár szereted OV-t, akár nem.

ogli dzsí 2015.10.08. 22:49:22

@ősbölény: nem a mieink

mieink akkor lennének, ha mások is láthatóvá válnának

monddazigazatmar 2015.10.08. 23:00:46

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: Ki voltak-e zárva? Nem. Most ki van zárva valaki bármilyen pályázatból? Nem.
Legfeljebb, ha nem nyer, akkor elkezd sápítozni, hogy fideszmaffia, meg orbán.

Nemlétező ellenségek? Mint a migránscsürhe?
Gyűlölködésről pedig talán jobb ha nem szólsz. Az átlagbalosnak csak megemlíted, hogy Orbán, mát ordít is.

monddazigazatmar 2015.10.08. 23:08:31

@ősbölény: "manyup vagyon elsikkasztására, amelyet nem a 2012-es költségvetési hiány és adósságszolgáltatás ellentételezésére fizettek be a polgárok, hanem a saját 30-40 év múlva esedékes nyugdíjuk megalapozására. 17 évfolyam gyűjtötte be azt a tőkét (1995-2012)! Ekkora rablást ember még nem követett el Magyarországon!"
Ennyi kamut 2 mondatban.
Kezdjük ott, hogy nem gyűjtögette senki. A bruttódból levont nyugdíjjárulék egy részét utalta az állam oda. Se hozzátenni, se elvenni nem tudtál belőle. Közben pedig a nyugdíjakat hitelből finanszírozták. Ez egy fasz rendszer volt.
Szóval a manyup ot használták a bankok, az állam a nyugdíjat meg hitelből fizette. Az enyém elment, érintett vagyok, és marhára nem érdekel. Helyes, használja az állam, csökkentse az adósságot, fizessen nyugdíjat.

ősbölény 2015.10.08. 23:09:50

@ogli dzsí:
Kedves "ogli dzsi"! Ne haragudj, nem értem, amit nekem válaszul írtál, bizonyára bennem van a hiba, megkérlek, fejtsd ki részletesebben.

ősbölény 2015.10.08. 23:35:53

@monddazigazatmar:
Helyesen mondod, az állam gyűjtötte. És abban is igazad van, hogy a nyugdíjat, meg egyébként minden más kiadást ugyanaz az állam részben hitelekből finanszírozta. Nem mondod, de nyilván Te is úgy gondolod, hogy ez helytelen, és ebben is igazat adok neked.
Nos: a manyup vagyon viszont tőkeként volt meg, ahhoz (2012-ig nem nyúlt senki, az kimaradt a "felosztó-kirovó rendszerből", hála Bokros Lajosnak, aki erre rá tudta venni Horn Gyulát. Pedig a felosztó-kirovó rendszer volt maga a szocializmus (tehát a hiánygazdaság), a tőkealapú manyup-rendszer pedig a kapitalizmus, és lám, egy szocialista politikus bevezette a kapitalista rendszert, egy polgári politikus (ahogy egy időben OV a maga pártját minősítette) pedig visszaállította a szocialistát.
Igazad van abban is, hogy a bankok használták a manyup vagyont. Hát persze, a tőke azért van, hogy forgassák, ha csak dörzsölik, attól egészen más nő, nem a tőke. Ha a bankok forgatják, abból lesz a hozam. A hozamból pedig 40 év múlva az a tőke, amely ugyancsak "használva", azaz befektetve, megforgatva kitermeli a nyudíjas járadékát.
OV a szőke ciklon szájával mondta, hogy a nyugdíjpénztárak "eltőzsdézik" a tőkéjüket. Ehhez képest a megmaradt nyugdíjpénztárak 4-5-szörös hozamot fizetnek, mint a bankok, a 3000 milliárdot (3 billió Ft., a 2012-es GDP 24 billió volt emlékezetem szerint) a Fidesz tőzsdézte el (Pl. MOL-kötvényeket vett, amelyek ma a felét érik a vételárnak).
Hozzá kell fűznöm: a ma dolgozó nemzedéknek áldozatokat kellett vállalnia a manyupra való átállás érdekében, hiszen a manyupba befolyó járadékot nem lehetett kiosztani nyugdíjként, ezzel tényleg nőtt az államháztartási hiány. OV különben éppen azzal kezdte garázdálkodását e vagyon körül, hogy a járulékot 8-ról 6%-ra csökkentette még első regnálása idején, hogy kevesebb népszerűtlen intézkedést kelljen hoznia. Ezen már akkor is felháborodtam, és azon is, hogy 2002-ben az új kormány sem állította helyre a 8%-ot. Hát persze, úgy könnyebb kormányozni, ha a mai terheket a következő nemzedékek fizetik. De ez hazaárulás.
Úgyhogy majdnem mindennel egyetértek, amit írtál, csak az első és az utolsó mondatoddal nem. Merthogy amit én írtam, az nem volt kamu, továbbá nem vagyok hajlandó arra biztatni az államot, hogy felélje most azt a tőkét, amiből 40 év múlva az akkori öregek (a mi gyermekeink és unokáink) nyugdíját kellene fizetni.

ősbölény 2015.10.08. 23:52:28

@monddazigazatmar:
Még valamit az előzőekhez:
A manyupra való áttérés azt jelentette, hogy csökkent az állami redisztribúció (újraelosztás), tehát a költségvetés terjedelme a nemzeti jövedelemhez képest, és nőtt a privát tőkeforgalom mérete. Tehát a piacgazdaság erősödött az "állami szektor"-hoz képest. A manyup felszámolása ezt a folyamatot állította meg, s terelte az országot a lenini (pardon: putyini) út felé.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.08. 23:56:52

Figyeljetek ballib idióták! Még azok áz állampolgárok is , akik elhiszik a rendszeresen gyártott hazugságaitokat úgy gondolkodnak, hogy "Gyurcsány is lop, Orbán is lop, Gyurcsány nem csökkentette a rezsidíjamat, Orbán igen. Inkább rá szavazok." Ennyi.
Ezt próbáljátok már beleverni abba a buta tulok fejetekbe, hogy minimális esélyetek legyen a választáson..

monddazigazatmar 2015.10.08. 23:57:34

@ősbölény: Csúsztatgatsz megint.
A bankok használták a nyugdíjvagyont. Esetleg hiteleztek az államnak belőle, ugye? Aki ebből a hitelből fizetett nyugdíjat a népnek, ugye?
Magyarul: teljesen feleslegesen tartottuk el a bankokat.
Az "eltőzsdézik' dumában is van valami. Végül is a világválság okos bankok eredménye volt. Ha X nyugdíjpénztár bedől mert Lehmann bros részvényeket vesz a nagy haszon reményében akkor ugyan ki fizette volna ki a szarul járt nyugdíjasokat?

Na, most a fidesz nem tőzsdézett el semmit. Abban igazad van, hogy a MOL 20%át megvették, és a részvényárfolyam fele.
Viszont addig nincs se nyereség, se veszteség amíg nem realizálod az eredményt. Mivel nincs szándékukban eladni, ezért ez nem eltőzsdézés.
Az a MOL 20% nem egy tucat otp részvény mellesleg. Ha az orosz el akarta adni, akkor vagy megveszi a magyar állam, vagy esetleg az OMV. De ha azt ráöntik a piacra akkor esett volna mint a kő.
Persze, ha valaki tőzsdén állna neki venni 20% MOLt akkor meg felmenne az egekbe az árfolyam.
Szóval: tény, hogy az árfolyam fele mint volt, de egy stratégiai cégnek a 20% így nem kifejezhető. Lehet, hogy jó döntés volt, lehet, hogy nem - ki tudja mi lett volna, ha az OMV megveszi. Viszont nem eltőzsdézés, hanem befetetés.

Az állam pedig nem azt a tőkét éli fel, hanem a jelen nyugdíjasoknak fizet. A jelen befizetők pedig gondoskodjanak magukról, ott van pl. az önkéntes nyugdíjpénztár.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.09. 00:02:52

@monddazigazatmar: Ennek a felelőtlen politikának a következtében pedig el is szállt a GDP arányos államadósság elég csúnyán vagy 30 százalékponttal a szocik alatt:

4.bp.blogspot.com/-yELnXe3u96Q/UNBRZZRkfwI/AAAAAAAAA_c/HpJXED0bUXg/s1600/%C3%A1llamadoss%C3%A1g+5.jpg

---

sigma01 2015.10.09. 06:33:28

nincs pénztárcám :)

Pipas 2015.10.09. 06:55:15

@Ballib Cenzúra: "Szóval Gyurcsány adót csalt.
Bűncselekménye elévült."

Azért ez sem volt semmi:

"Ez nem ajándék, [a miniszterelnök] a szó leghagyományosabb értelmében támogatja a családját"

Kíváncsi vagyok ha én hivatkoztam volna erre, akkor mit mondott volna az adóhivatal...

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.10.09. 08:15:34

@monddazigazatmar:
Ha nem csak a fidesznyik propagandából tájékozódsz, akkor pontosan tudod, hogy szinte hermetikusan lezárták a "mások" (seggnyalók) elött a pályázati lehetőségeket.
A szöveged alapján, megítélésem szerint te egy fidsznyik bértollnok vagy.
Ha nem, akkor hallgass több Illést:
- Láss, láss, ne csak nézz!

fidesz maszop dk egykutya 2015.10.09. 09:53:50

@ogli dzsí: kb a nedves álmaitokban. Egyébként nem vagytok ti nácik, bolsik vagytok.

Pipas 2015.10.09. 10:14:51

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: "pontosan tudod, hogy szinte hermetikusan lezárták a "mások" (seggnyalók) elött a pályázati lehetőségeket."

Életedben hány pályázatot írtál? :D

ősbölény 2015.10.09. 10:59:03

@monddazigazatmar:
Sajnos, ezúttal egyetlen állításoddal sem tudok egyetérteni.
1. Ezt állítod: „A bankok használták a nyugdíjvagyont. Esetleg hiteleztek az államnak belőle, ugye? Aki ebből a hitelből fizetett nyugdíjat a népnek, ugye? Magyarul: teljesen feleslegesen tartottuk el a bankokat.”
Ezzel szemben a nyugdíjpénztárak (amelyek közül egyeseket valóban bankok hoztak létre, másokat nem) nagyobbrészt külföldi befektetési alapokba fektették a tőkét, és az állam kezdettől fogva szabályozta is, hogy mibe fektethetnek. (www.delmagyar.hu/gazdasag/kotelezo_magannyugdijpenztar_elt_12_evet/2190164/)
A túlélő nyugdíjpénztárak hozamadatai is azt mutatják, hogy jellemzően nem állampapírokat vettek, különben nem tudtak volna 5 és 10% közötti hozamokat elérni.
(www.azenpenzem.hu/nyugdijam/magannyugdij/)
A bankokat különben nem eltartjuk, hanem arra „tartjuk”, hogy a megtakarításokat visszaforgassák a gazdaságba. Ez utoljára 1830-ban volt újszerű megállapítás Magyarországon, amikor Széchenyi megjelentette a Hitelt. Azóta a bankok létjogosultságát csak a kommunisták vonták kétségbe, akik igazi bankot nem is működtettek.
2. Azt állítod, hogy a Fidesz-kormány MOL részvényvásárlása nem volt rossz befektetés, azóta bekövetkezett zuhanása nem realizálódott, mert nem adták el a részvényeket, és majd emelkedni fog a részvényár, akkor eladják, és ez tehát egy jó befektetés.
Ezzel az eszmefuttatással két baj van, egy gyakorlati és egy elvi. A gyakorlati az, hogy a MOL részvényeknek zuhanását nem a természetes volatilitás (árfolyamingadozás) okozta, hanem az olajkereslet csökkenése és a kínálat növekedése, ami előre látható folyamat volt, mert tudni lehetett, hogy a kínai gazdasági növekedés kétszámjegyű üteme nem tartható fenn évekig, és a palaolaj-termelés pedig egyre növekedni fog. A kormány 2011-ben 24.000 Ft. fölötti áron vette a MOL-részvényt, a mai árfolyam 13.000 Ft. körül ingadozik, és csak további csökkenés várható.
(abszoluthozam.hu/grafikonok/MOL_reszveny-5y-l-lg#fontos)
És ezzel át is léptünk az elvi megfontolások világába. Az államnak nem dolga a vállalkozás. Egyrészt azért nem, mert hatalma van, s ez enyhébb esetben a piacot torzítja, de rosszabb esetben az állampolgárok szabadságát veszélyezteti, ilyen állami vállalkozás volt pl. a 18. században a hesseni választófejedelemé, aki az alattvalóit zsoldos katonáknak adta el, de a hitleri koncentrációs táborok és a szovjet gulágok is állami vállalkozások voltak.
Az államnak hatalma van, de felelőssége nincs. Ha mondjuk Csányi Sándor vette volna meg 2011-ben a MOL-részvényeket, már rég tönkrement volna, és többé nem lett volna módja ilyen príma üzletek elkövetésére. Orbán Viktor azonban vígan tőzsdézget továbbra is a mi pénzünkért és a mi bőrünkre, mert ha vesztett, legfeljebb kevesebbet költ az egészségügyre vagy a tanügyre, hagyja lerohadni a metrót (az úgyis a bűnös Budapesté), esetleg emeli az áfát vagy bevezet tucatnyi új adót. Az államnak nincs felelőssége tehát, ezért nem is vállalkozhat, az önkormányzatok számára a törvény tiltja is, kezdettől fogva.

monddazigazatmar 2015.10.09. 11:14:49

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte:
Persze, aki nem ért egyet az bértollnok...
Tehát azt állítod, hogy csak és kizárólag fideszközeli nyerhet pályázatot ugye?

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.10.09. 11:19:21

@Pipas:
40 éve dolgozunk ilyen pályán. Számold ki.
Második éve itthon már el se indulunk, árbevételünk döntő többsége már külföldi munkákból jön be.
Hamarosan, Ausztriából és Németországból járnak majd vissza a magyar szerelők itteni javításokra is. Akkor majd poénkodhatsz és fizethetsz mint a katona tiszt!
Tudod az a baj veletek, hogy mindíg magatokból indultok ki, el se tudjátok képzelni, hogy vannak még olyan emberek akik munkából élnek a PIACON! Tehetségetek annyi, hogy leírjátok:D!
Nos, ti maradtok majd Viktorkának.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.10.09. 11:23:05

@monddazigazatmar:
Természetesen lehet más a vélemény, de az legyen a saját kialakult tapasztalatok alapján szerzett vélemény és ne a pártpropagandát skandáld.
A második bekezdésedre válasz: olvasd amit pipasnak írtam.

DrGehaeuse 2015.10.09. 11:24:47

@Ballib Cenzúra:
A rendszeresen áron alul vásárolt áramról se feledkezz meg amit a Motim a kádkőolvasztó ívfényes kemencéiben használt el fletóka nagyobb profitjának kitermelésére.
Ezzel az összes áramfogyasztó zsebéből húzta (húzza) ki a pénzt.

monddazigazatmar 2015.10.09. 11:25:52

@ősbölény:
1. A nyugdíjpénztárak szabályozva voltak. Vehettek állampapírt például ugye? Az állampapírra az állam kamatot fizet. Szóval a saját pénzére fizetett kamatot.
2. Én nem azt mondtam, hogy jó lesz ha majd eladják mert felmegy az árfolyam. Hanem azt, hogy nem akarják eladni. Mert stratégiai ágazat.
Marhaság a gulággal jönni, meg a táborokkal, nagyon sok olyan cég van a világban ami állami tulajdonú. Leginkább azért, mert piaci alapon nem lehetne üzemeltetni. Vagy mondjuk olyan szektor, amit normális ország nem bíz magánkézben lévő vállalatra.

monddazigazatmar 2015.10.09. 11:29:27

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: Tehát csak akkor tudod elfogadni a véleményt, ha az eltér attól amit a kormány mond. Te meg ugyanazt szajkózod, mint az ellenzék, tehát akkor te meg onnan vagy fizetve?

István Tamasi 2015.10.09. 11:37:28

@Ballib Cenzúra:
A mn nem nyert gyurcsánnyal szemben.
Amennyiben gyurcsány adót csalt volna miért nem vizsgálta az APEH illetve miért nem jelentette fel őt bárki a határidőn belül?

Igazán kíváncsi lennék hogy ön ilyen vehemensen foglalkozik-e mutyivezérke első uralma alatti vagyongyarapodásával amikor is a bevallott vagyona 10x annyival nőtt mint a bevalott jövedelme?

István Tamasi 2015.10.09. 11:43:07

@A megvalósult amerikai ólom..:
Figyelj fideszbirka!
- Mutyivezérkéd az első uralma alatti bevallott vagyongyarapodása 10x akkora volt mint a bevallott jövedelme.
- A rezsikamu egy nagy átverés ugyanis a világpiacon az energiahordozók ára sokkal nagyobb mértékben esett mint a rezsikamu volt. Vagyis a mutyiqrmány lenyelte a különbözetett a birkákat perdig behülyítette arezsikamu dumával.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.09. 11:53:07

@István Tamasi: Hazudtok reggel, délben, meg este, ahogy nagy vezéred mondotta Őszödön te liberlál faszfej..
Az a legszebb, hogy már senki nem veszi be az ócska szövegeiteket, viszont sokan emlékeznek arra, hogy szocijaid 200%-kal emelték a gáz 150%-kal a villany és ugyanennyivel a tömegközlekedés árát gyászos 8 évük alatt, miközben két pofával hazudták magukat baloldalinak.
El is lettetek hajtva 2010-ben az egyharmados bús picsába, a megérdemelt helyetekre..

Pipas 2015.10.09. 12:04:00

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: "40 éve dolgozunk ilyen pályán. Számold ki."

"Tudod az a baj veletek, hogy mindíg magatokból indultok ki, el se tudjátok képzelni, hogy vannak még olyan emberek akik munkából élnek a PIACON!"

Most akkor egyszerre vagy büszke arra, hogy mennyire sok pályázatot írtál és arra, hogy a munkából élsz a piacon. Nem ellentmonás ez egy picit?

Pipas 2015.10.09. 12:07:43

@ősbölény: "A túlélő nyugdíjpénztárak hozamadatai is azt mutatják, hogy jellemzően nem állampapírokat vettek, különben nem tudtak volna 5 és 10% közötti hozamokat elérni."

Az államosított mintegy 2700 milliárd manyup vagyonból kb. 1000 milliárd volt állampapírban.

fidesz maszop dk egykutya 2015.10.09. 12:16:40

@A megvalósult amerikai ólom..: nektek meg az alvezéretek mondta, hogy loptok csaltok reggel délben meg este. Az hogy hazudtok meg egyértelmű, a bolsik mindig hazudnak. Egyébként nem a szocik emelték a gáz és a villany árát, hanem főképp a piac.
Az a piac, ami a válság óta csökkenti, és lehetővé tette hogy a faszfej imádottjaid a saját mellüket verve "rezsit csökkentsenek", és a legutóbbi rezsicsökkentés óta is csökken a piaci ár , de valahogy az újabb rezsicsökkentés még is elmarad, mert már a haverok kezében van a nagykereskedelem, ahol nem árt a profit :) Ugye "elvtárs"?

fidesz maszop dk egykutya 2015.10.09. 12:20:40

@A megvalósult amerikai ólom..: http://www.sokkaljobb.hu/content/villamos-energia-és-gáz-ára-folyamatosan-csökken-világpiacon?honnan=Nemzeti_Hirhalo

István Tamasi 2015.10.09. 12:22:36

@A megvalósult amerikai ólom..:
Nem vagyok szoci fan, de ami igaz az igaz: A szoci kormány alatt több, mint 200%-al emelkedett a világpiacon a gáz ára. Ezt persze elhallgatja a fitymasz propaganda és maradt a birkák hülyítése a rezsikamuval.

2015.10.09. 12:24:00

Jellemző hogy az egyes oldalak szimpatizánsai (hívei) azonnal elkezdik felhánytorgatni a mások oldal politikusainak lopásait, észe sem véve, hogy "egy brancs maguk, ne is tagadja". Ehelyett a cikk alapgondolatát kellene megszívlelni:

"Mindaddig ugyanis, amíg ön lehetővé teszi nekik, hogy lopjanak, addig lopni fognak.
Akárkik lesznek is hatalmon. Nem fog eljönni senki, mint valami szőke herceg a fehér lovon: ez van, ez a garnitúra, akikre szavazni lehet. Gyurcsányostul, vonagáborostul, schifferandrásostul: mind ugyanolyanok, mind meg szeretne gazdagodni, egyiknek sincs jobb ötlete, csak a politika.
Csak rájuk kellene szólni. Ellenőrizni őket. Kordában tartani."

István Tamasi 2015.10.09. 12:24:11

@A megvalósult amerikai ólom..:
Te fitymaszos bértollnok! Válaszolj már arra hogy miből nőtt mutyivezérkéd bevallott vagyongya 10x annyival mint a bevallott jövedelme?

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.10.09. 12:26:43

@Pipas:
Ha valamire is, de nem a pályázat írásaimra vagyok büszke.
Ha nem akarod érteni azt amit leírtam (2. bekezdés) akkor nincs miről beszélni, marad a mantra!

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.10.09. 12:40:29

@monddazigazatmar:
A saját tapasztalataimon alapuló SAJÁT véleményemet írom le, nem képviselek ellenzéki véleményt, ugyan úgy távol tatom magam a szegfűs bandától mint a narancsostól. De ez a mostani ez nagyon színvonaltalan, és demagóg. Figyeld meg nemsokára megint vonulhatunk a Hősök terén és tekintetünket a pulpituson fészkelődő Vezírre vethetjük.

Pipas 2015.10.09. 14:12:19

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: "Ha nem akarod érteni azt amit leírtam (2. bekezdés) akkor nincs miről beszélni, marad a mantra! "

Egymásnak ellentmondó dolgokat írtál, amikor felhívtam rá a figyelmedet, akkor azzal jössz, hogy "mantrázok". Gratulálok!

monddazigazatmar 2015.10.09. 14:19:38

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: Jó. Akkor azt miért nem tudod elképzelni, hogy én pedig a saját véleményemet írom?
Az egy marhaság, hogy távol tartod magad mindentől - ilyen nincs. Valakik közül lehet választani. Amíg nincs jobb alternatíva, mit csinálsz?

monddazigazatmar 2015.10.09. 14:22:19

@István Tamasi: A 8 év szoci uralom alatt nem volt olyan időszak amikor csökkent volna a gáz ára? Mert a grafikon szerint volt. Akkor miért is nem csökkentették?

monddazigazatmar 2015.10.09. 14:27:38

@István Tamasi: Ja, és ugye miért is sír-rí a sok szolgáltató, hogy veszteségesek?

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.10.09. 15:58:41

@monddazigazatmar:
Figyelek és várok.
Aztán kicsinálják egymást, megint jön egy új éhes száj amit be kell tömni.
A dolog ne változik, csak újraindul.
Támogatni azt tudom akik - a rabláson kívül - profi (félprofi) módon stabilizálja az országot, mert ha van értelmes munka, a zembereknek elfogadható jövedelme, akkor mindenki leszarja a politikusok bohóckodását. Ettől most egyre messzebb kerülünk. ha a képzetleneknek nem tudunk munkát adni nagy baj lesz.A szakmunkás-értelmiséggel nincs gond, azok hamarosan a német osztrák angol TB-t fogják fizetni.
Csak egy felvetés: irdatlan EU-s pénzt költünk el út-vasút-közmű építésekre. Az alépítményeknél sok képzetlen munkaerőt lehetne foglalkoztatni nem azon az idétlen árokkaparó közmunkán az adónkból! Egy csomó cigánynak megoldódott volna a problémája. De nem! Megvásárolták a környék összes szar gépét hatalmas összeggel lekönyvelve, a nagy zseton meg lenyúlva. Pedig a munka semmivel nem jobb és gyorsabb.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.10.09. 16:08:04

@Pipas:
"Második éve itthon már el se indulunk, árbevételünk döntő többsége már külföldi munkákból jön be."
Nem itthon, KÜLFÖLDÖN! Ezért nem ellentmondásos.

István Tamasi 2015.10.09. 16:11:35

@monddazigazatmar:
Az áram/gáz ára, fizetési rendszere nem hasonlítható az üzemanyagéhoz ami hetente változtatható.
A szolgáltatók siránkozás helyett inkább kivonulnak a veszteséges üzletből és hátrahagyják a lepukkanó /elmaradt fejlesztések/ üzletágakat a magyar adófizetőknek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.09. 17:13:11

@István Tamasi: Bizonyítékok nélkül hazudozol. Ha majd bemutatod a bizonyítékokat, beszélhetünk arrül, hogy hogyan nőtt tízszeresére vagyona.
Gyurcsányod módszerváltás környéki vagyongyarapodásáról persze mélyen kussolsz..

monddazigazatmar 2015.10.09. 20:45:51

@István Tamasi: Hát azért én láttam olyan grafikont, hogy szépen csökkent a gáz ára. A szociálisan érzékeny balos kormánynak eszébe sem jutott csökkenteni.

István Tamasi 2015.10.10. 09:21:26

@A megvalósult amerikai ólom..:
Ferenczi Krisztina szépen összegyűjtötte a bizonyítékopkat mutyivezérke vagyonosodásáról. Tessék elolvasni a könyveit és láthatod hogy nem bizonyítékok nélkül hazudozok.
Nekem nincs gyurcsányom, csak neked van mutyivezérkéd.

István Tamasi 2015.10.10. 09:23:37

@monddazigazatmar:
A fitymasz rezzikamuzásának ékes bizonyítéka, hogy a világpuiacon kétszer akkora volt az áresés mint a rezsikam. Sőt más európai országokban is nagyobb mértékben csökkentek az energia fogyasztói árai mint nálunk rezsikamuval körítve.

monddazigazatmar 2015.10.11. 04:39:34

@István Tamasi: Persze. Csak amikor a világpiacon ugyanekkora esés volt 2002 és 2010 között, akkor a ballib kormánynak eszébe sem jutott csökkenteni az árakat.
Mondjuk 2008 ban a harmadára esett az ár. 4,1usd-ről 1,6 ra. De 2010ben is csak 2,6 volt. Pont mint most. Rémlik rezsicsökkentés 2007-10 ig?

ősbölény 2015.10.11. 19:56:35

@Pipas: Kedves Pipas!
Ha megnézed azokat a linkeket, amiket korábbi bejegyzésemben megadtam, láthatod, hogy háromféle portfóliót ajánl minden pénzügyi kezelő intézet: biztonságit, közepest és kockázatos. Az elsőt választják a legtöbben, és ez a portfólió jellemzően állampapírokat tartalmaz. 2010 előtt magyar állampapírokat, mert akkor megfelelő volt a hozam, ma már inkább külföldit, pedig annak már alig van hozama.
De azt hiszem, ezt a témát már ki is merítettük: azt az alapállításomat, hogy ti. a manyup-vagyont OV kormánya a jelen kiadások fedezésére fordította, holott annak a jövőbeli nyugdíjak alapját kellet volna képeznie, senki nem vitatta. Márpedig ez lopás. OV a fiaink és az unokáink nyugdíját lopta el, hogy ne kelljen "megszorításokkal" veszélyeztetnie hatalmát. Ciprasszal kellene összekötözni őt, aki ugyanúgy hirdette tele szájjal a megszorítások elvetését, a hatalomra kerülés érdekében, és azután elfogadott minden megszorítást, amit a hitelezők (jogosan) megköveteltek. A görög nép különben ugyanolyan hülyének bizonyult, mint a magyar, mert nekik is elég volt a retorika, mivel elég harciasan pocskondiázta a hitelezőket, beleszerettek, és már nagyobb megszorításokat is elfogadnak, mint amit a Szamarasz-kormány kilátásba helyezett. Meg is érdemlik.
És ezzel tértünk vissza a blogbejegyzés eredeti témájához. Ebben a vitában elég karakteresen jelen voltak OV elszánt hívei, de a Fidesz iszonyatos és teljesen leplezetlen korrupcióját nem is merték tagadni, legfeljebb mutogattak Gyurcsányra, mert az már olyan legenda, amit hithű fidesznyik nem hagyhat ki egyetlen megnyilvánulásából sem. Mégis hívek maradnak. Egészen világos, hogy OV hatalomtechnikája azonos a plebejus diktatúrák örök receptjével: egy szűk kört korrumpálunk, ők az érdekeik miatt támogatnak, a plebsnek pedig ideológiát vetünk táplálékul: olyat, amelynek alapján korgó gyomorral is felsőbbrendűnek érezhetik magukat másoknál. Ehhez megfelelő ellenséget kell találni, minél többfélét, hogy az ellenségek mezőnye milyen érdekesen változhat, ezt megírta Orwell, és mi is megfigyelhettük, hogy az orosz diktatúra hogyan vált OV világképében ellenségből példaképpé.
süti beállítások módosítása