B1 blogcsalád



Amikor a bíró a szellemekben és egyéb nem létező dolgokban hisz

2015. augusztus 22. - Spectra

Szívós Máriának a Fővárosi Bíróság tanácselnökeként sokszor volt döntő szerepe előzetes letartóztatások jóváhagyásában és meghosszabbításában. Pont ezért

nem túl szerencsés, ha egy ilyen nagy hatalommal rendelkező személy hisz a szellemekben, vagy legalábbis a nem létező dolgokban.

Szívós ugyanis háromszor is kritika nélkül jóváhagyta Hagyó Miklós előzetesben tartását egy olyan rendőrségi jelentésre hivatkozva, amelyről kiderült, hogy nem létezik.

o-ghost-facebook.jpg

(A kép természetesen illusztráció)

A BKV-ügyben a volt főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását elrendelő, majd meghosszabbító végzések a "szökés és elrejtőzés veszélyét" jelölték meg, mint a fogva tartás szükségességét igazoló okot. A másodfokon eljáró bíróság Szívós Mária tanácselnök vezetésével erre a "szökési adatra" hivatkozva, rendelte el az előzetes letartóztatást. Majd az előzetest ugyanezeknek az indokoknak az automatikus megismétlésével hosszabbította meg háromszor is Szívós. Hagyó így összesen kilenc hónapot töltött előzetes letartóztatásban az "adat" alapján.

Ezzel a bizonyos "szökési szándékra utaló adattal" pedig csak annyi a gond, hogy nem létezik. 

Hagyó védője hiába kérte, hogy bocsássák rendelkezésére a letartóztatás alapjául szolgáló bizonyítékokat. Az a mai napig nem került elő. A kérelmét az ügyészség indoklás nélkül elutasította, sőt az erre benyújtott panaszra sem kaptak választ Hagyóék.

Az iratismertetés során derült csak ki, hogy semmiféle ilyen dokumentum nem létezik. Azóta persze több hivatalos végzés is kimondta, hogy nem találtak szökésre utaló adatot. (Hagyó házi őrizetbe helyezésének elrendelésekor; a szabadlábra helyező végzésében; az Emberi Jogok Európai Bírósága is hiányolta ezt a bizonyos adatot, mikor megállapították, hogy fogva tartása alatt embertelenül bántak Hagyóval.)

Ez nagyjából olyan, mintha Hagyónak azért kellett volna kilenc hónapot ülnie, mert a bírónő szellemeket lát, vagy valamiféle természetfölötti lények sugdosnak tanácsokat a fülébe.

Tudom, hogy vannak olyanok, akik hisznek a szellemekben, és más megmagyarázhatatlan dolgokban, de itt szó sincs megmagyarázhatatlan dolgokról. Gondolják végig logikusan a következőket.

  • Tényleg szökési szándékra utal az, hogy Hagyó 6-8 hónapja tudott a nyomozásról, arról, hogy az eljárásban közel másfél tucat gyanúsított meghallgatására került sor, azonban nem hagyta el az országot?
  • Aki szökni akar, az rendszeresen nyilatkozik, folyamatosan jelzi jelenlétét, igazolja, hogy nem akar elszökni?
  • Szökni akar az, aki nem él a diplomata útlevele által biztosított lehetőséggel, pedig még a mentelmi jog is védi?
  • Szökésre utal, ha már a letartóztatás előtt jelezte a BRFK-nak, hogy bármikor és bárhol a hatóságok rendelkezésére áll?

A történtek után a kétharmados fideszes országgyűlés a Strasbourg által is megerősített "szakmai hibák ellenére" az Alkotmánybíróság tagjává választotta Szívós Máriát, aki ebben a pozíciójában is mindent megtesz, amit egy Orbán-hű alkotmánybírónak meg kell tennie. Innen nézve azt hiszem meg is van, miféle "szellemek" sugdoshattak Szívós fülébe...

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr787695278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

féregírtó 2015.08.22. 20:52:44

Az ügyészség és az AB leplezetlenül Orbán utasításait hajtja végre. Kellettek a kirakatperek, koholt vádak, a gyűlöletkeltés akkor is bejött a fidessnek mint ma, a magyar átlagember él-hal egy kis gyűlöletért. Az ügyészség tekintetében ilyen utoljára Rákosi alatt volt.

midnight coder 2015.08.23. 07:10:34

Szegény ártatlan Hagyó, Tocsik, és a többiek... Előbb-utóbb még a Zuschlagról is kiderül hogy koholt vádak miatt ül... Ja nem, ő súlyosabb dolgot követett el: viccelt.

NekemNemEzKell 2015.08.23. 08:21:32

@féregírtó: Hogy te milyen vonalas vagy! Szerencsére ma már az ilyen butaságot,amit nyomatsz, már senki sem vesz be! ( Tudom te sem, de ez a dolgod, hogy terjeszd ragályt, pusztítsd a magyart!)

Flúgatlan 2015.08.23. 08:38:22

A Fidesz mindenütt szemtelenül nyomul: ezt elismerem és nem szeretem.

De ha az ilyen cikkek, amik Hagyó-féle emberek védelméről szólnak, csúnyán manipulálnak a címmel (a bírónő szellemekbe vetett hite sehol sem igazolódik, de ez a cím fő állítása), akkor eszembe se jut, hogy a jelenlegi szánalmas baloldalt kellene támogatnom.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.08.24. 12:22:43

@Flúgatlan: @NekemNemEzKell: Volt szökésre utaló jelentés, vagy nem volt?
A vonalasok kivételével mindenki elismeri, hogy a vádlottnak joga van a törvényeknek megfelelő bánásmódra.
Az ártatlanság vélelmét már nem is emlegetem - nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy maga a hagyó elleni vád sem áll meg.
Lehet válogatni: a Polt Péter vezette ügyészség olyan hülye, hogy nyilvánvaló báncselekményekre sem talál bizonyítékot (merthogy nyilvánvalónak veszitek, hogy Hagyó bűnös) vagy Hagyó nem bűnös (hozzátenném, hogy nem annyira, mint azt a FIDESZ szeretné bemesélni, mert biztos voltak simlis ügyek, mindenütt vannak, legfeljebb jobban vagy rosszabbul papírozzák le őket, és lassanként ezek eltörpülnek a FIDESZ milliárdos mutyikból álló sosrzata mellett, amelyeket utólagos törvényhozással "legalizálnak").

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.25. 21:08:22

A posztban eg kérdés nyitott maradt, tett-e valaki feljelentést a bíró ellen hivatali visszaélés miatt.

A letartóztatás okát ha nem bizonyítják a bróság előtt, hanem csak állítja az ügyészég, hogy van valami jelentés amiben benne van, akkor a bíró hivatali helyzetével vissza élt, amikor ezt a nem látott jelentést elfogadva elrendelte az előzetes letartóztatást. Pont.

A nem látott jelentésben nem lehet tévedni, és amiatt rossz döntést hozni.
süti beállítások módosítása