B1 blogcsalád



Az utólag (sem) gondolkodók

Gábor György filozófus írása

2018. április 30. - B1blog

original_image.jpgEpimétheusz a görög mitológia titánja volt. Neve azt jelenti, hogy későn (utólag) gondolkodó. Szóval az, akinek későn esik le a tantusz, aki képtelen előre gondolkodni, aki számára nincs múlt és nincs jövő, kizárólag a jelenben él, ostobán, bornirt módon.

Ő kapta az istenektől azt feladatot, hogy ruházza fel tulajdonságokkal az élőlényeket, csakhogy mire az emberhez jutott, addigra már mindent kiosztott, s az ember ott maradt minden jó tulajdonság nélkül. Fivére, Prométheusz (neve előrelátót, előre gondolkodót jelent) ezért volt kénytelen ellopni az istenektől a tüzet az emberek számára, s megtanítani az embert a kézművességre.

Ez most csak azért jutott az eszembe, mert egyik nap olvasom, hogy “keresztény értelmiségiek” keményen megtámadták a NER-t és az Orbán-kormányt.

Három héttel a választások után. Mert nekik most esett le a tantusz, most lett világos. Négy hete még minden sötét volt és homályba vesző. Megannyi Epimétheusz!

Csakhogy miként is ír Johannész Tzetzész XII. századi bizánci költő? 

“Az előrelátó elmét Prométheusznak hívjuk,

Mert előre gondol, a bajt még jötte előtt látja.

De azt, ki későn határoz, s a baj után okos csak

Epimétheusznak mondjuk. Van neki egy leánya,

a Megbánás, gyümölcse a megtörtént csapásnak.

Mert akik előre már csak a baj után látnak,

Megbánás a jussuk, és mérhetetlen bánat.” 

(IOANNIS TZETZAE ISTORIARUM VARIARUM CHILIADES.

Ed. Theophilus Kiesslingius, Lipsiae, MDCCCXXVI)

Ámde a hazai “keresztény értelmiségieknek” nem lányuk a Megbánás, és a mérhetetlen bánat, ugyanis egy nappal később mindent visszavontak, s megírták, hogy egy nappal előtte nem is úgy gondolták, ahogy írták. Nem a NER-ről írtak, s nem az Orbán-kormányról, hanem csak úgy, általánosságban, globálisan, világtörténelmileg, az ősembertől a görögségen át az elevenek és holtak fölötti eljövendő utolsó ítéletig.  

Vagyis a “keresztény értelmiségieket” még Epimétheusznak sem nevezném. Epimétheusz megbánta ugyanis tettét, de a mitológiai hagyomány arról nem tud, hogy nyakig össze is csinálta volna magát, amint a mitológiai hagyományt meghaladó magyar “keresztény értelmiségiek” ezt megtették.

Az viszont kétségtelen, hogy Epimétheusz feleségét Pandorának hívták, aki roppant mód kíváncsi volt, kinyította a tiltott hombárt, amelyből aztán kiáradt a világ összes baja, betegsége, szerencsétlensége, a fáradtság és az öregség, s azóta ismeri a szenvedést az emberiség.

Egyedül a remény maradt örökre benne a visszazárt hombárban.

Most már csak azt kéne tudni, vajon kik lehetnek az érintett “keresztény értelmiségiek” feleségei.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2713880520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2018.04.30. 10:39:03

Mondd drága hülye fiam, te érted saját magadat?

NemodaBuda 2018.04.30. 12:01:29

@LKerekes: Van ám egy közérthető magyar mondás is az Ön esetére: disznók elé gyöngyöt .....

Fröccs Öntő 2018.05.01. 13:13:09

keresztény értelmiség? értelmiség aki egy legendában hisz????

NemNick 2018.05.01. 13:16:03

@Womb Raider: Jó ez az arokaso.blog.
Különösen az a nagyon fajin benne, hogy messzire kerüli a fideszt - aminek a berkeiben ez az egész nyomorúságos taktika, mint amiről a blog szól, megszületett...

morph on deer 2018.05.01. 13:19:25

@NemodaBuda:
Az a baj, hogy annak ismeretéhez is minimum “keresztény értelmiséginek” kéne lenni, ugyanis Máté evangéliuma szerint (7:6) Jézus figyelmeztette eképpen a tanítványokat, hogy ne az érdemteleneknek prédikálnanak: “ne szórjatok gyöngyöt a disznók elé”.

Bár egyszerűbb változata is ismert: “modd a vaknak, hogy virrad!”

nick066 2018.05.01. 13:26:58

A "keresztények" írásuknak az 'Újra néven nevezzük' címet adták, és ilyeneket írtak bele: "...kevés kiválasztott ember aránytalanul nagy mértékben részesedik a javakból... ...közpénzt magánosít,..."

Már bocsássanak meg a magasztos keresztény erkölcs letéteményesei, de ez szerintem minimum:

Btk. 376. § Hűtlen kezelés ...(6) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés
Btk. 396. § Költségvetési csalás ... (5) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés,
...és még pár hasonló paragrafus. s mindezek a legsúlyosabb formában: halmazatban, folytatólagosan, üzletszerüen, és bünszövetkezetben elkövetve.

Ha már 'Néven nevezzük'.

A "keresztények" helyében én inkább az 'Nehogymár néven nevezzük' címet adtam volna ennek az álkeresztény hablatynak.

S a röhej az egészben, hogy még ebböl szarelkenésböl (sic! ha már "néven nevezzük") is visszatáncolnak, s így a végére írt szerepdefiniciót, miszerint:

"A keresztény értelmiségnek joga és kötelessége, hogy nézeteiről beszéljen, nyíltan megszólaljon, és közéleti üzeneteket fogalmazzon meg"

nyugodtan kicserélhetjük arra, hogy

"A keresztény értelmiségnek kötelessége, hogy mindenkori vélt, valós, vagy leendönek remélt kenyéradói seggét nyalja"

Andy73 2018.05.01. 13:56:46

A mitológiai eszmefuttatás érdekes, mondhatni hiánypótló azoknak, akik kevésbé jártasak a témában, ha úgy tetszik, kevésbé műveltek. De már az eleje sem illik a kiadvány szerzőire, hiszen ők nem bántak meg semmit, nem azért írták a kiadványt. Nyilván az időzítés is azért a válaszások utánra esett, mert nem akarták azt befolyásolni. Ma is a Fidesz-KDNP-re szavaznának, hiszen a kritizált hibákkal együtt is tudják, hogy még így is ez a legjobb választás az adott választékból, vagy ha úgy tetszik, ez a legkisebb rossz.
A 2010 előtti kormányzó posztkommunista baloldal teljesítményét már mindenki ismeri, a szélsőjobboldali Jobbik szintén nem alternatíva, az újabb baloldali pártok pedig a parlamenti küszöböt sem érik el, az LMP-t leszámítva, de az is csak szorosan veszi az akadályt.

Leszakadt plakátot zörget a nyári szellő (törölt) 2018.05.01. 15:04:27

De most akkor megbukott Orbán, nem?

Vagy azért, mert a keresztény értelmiségiek ezt írták, vagy a visszavonás miatt. De akkor most már hivatalosan is megbukott, ha jól értem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.01. 16:02:21

Megtámadták? Ugyan már. Nem olyan bátrak ők. Egy nagyon óvatos és általános kritikácskát fogalmaztak meg, de közben vigyázva arra, hogy nehogy magukra haragítsák a Miniszterelnök Elvtársat.

Beer Monster 2018.05.01. 21:30:30

@Andy73: (Mindössze) két személyről tudom a professzorok Batthyány köréből, hogy nagyjából kire szavaz, és (véletlenül) ők éppen egyértelműen nem a fidesz-kdnp-re.
süti beállítások módosítása