B1 blogcsalád



Őcsény öregbíti Magyarország kétes hírnevét

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. október 7.

2017. október 07. - Szelestey

• Az oroszok az EU-ra mutogatnak, amiért a tervezettnél legalább egy évvel később készül el a két új paksi reaktor;

• A masszív kormánypropaganda megtette a magáét: a magyarok 60 %-a idegengyűlölő;

• Orbán szerint Soros kilóra vesz meg embereket és szervezeteket, egész Brüsszel a zsebében van.

New York Times/Reuters

new_york_times.jpg

Magyar illetékesek azt közölték, hogy jó egy évvel kitolódik a paksi bővítés. A beruházásért felelős miniszter egészen pontosan azt mondta, hogy a munkálatok megkezdése az uniós adminisztratív eljárás miatt 22 hónapot csúszik, de a kormány dolgozik azon, hogy ne legyen ekkora késés. Süli János szerint a két reaktor az eredetihez képest egy-egy évvel később, 2026-ban, illetve 2027-ben kezdi meg működését. A kiegészítő létesítmények építésének a Roszatom a jövő év elején látna neki, a két blokkra vonatkozó kérelmet szintén 2018-ban nyújtja be, és ha az EU megadja a zöld jelzést, ami nagyjából másfél év, akkor 2020-ban indulhat a beruházás döntő szakasza. Az orosz cég arra hivatkozik, hogy a Bizottság vizsgálati eljárása miatt kellett felülvizsgálni a határidőket. Perger András a Greenpeace-től ezzel szemben úgy látja, hogy tudni lehetett, mennyi ideig tart az uniós ellenőrzés, és nem ezen múlott, hogy az oroszok mikor adják be a kérelmeket. De hogy felelősek-e a halasztásért, az majd kiderül abból, hogy kell-e büntetést fizetniük. Szakmai körökben az a hír járja, hogy a Roszatom felgyorsítja az első török atomerőmű építését, és lehet, hogy ez csúszást okoz másutt.

 

FT

financial_times.jpg

A migránsellenes kampány termékeny talajra talált Őcsényben, ám Orbán Viktort gyűlöletkeltéssel vádolják, miután a faluban nekitámadtak a szállodatulajdonosnak, aki egy hét végére menekülteknek kínált pihenést. Fenyvesi Zoltán azt remélte, hogy a gesztus egyúttal bizonyítja: az idegenek nem jelentenek veszélyt. Csakhogy a reakció dühödt volt és az összecsapás országos vitát váltottak ki arról, hogy a magyarok meddig mehetnek el a migránsok elutasításában. Őcsény a rasszista félelem szinonímája lett. A miniszterelnök megtámogatta a felháborodott helybélieket, és ezzel az egész ország figyelmét ráirányította a történtekre. Az incidens pont akkor zajlott le, amikor a hatalom nemzeti konzultációt folytat az állítólagos Soros-tervről. Budapest nem fogadja el az Európai Bíróság döntését sem a kvótaügyben. Orbán kemény álláspontja komoly ellentétekhez vezetett Merkellel.

A bírálók attól tartanak, hogy ez a politika és retorika gyűlöletet kelt a közvéleményben, amint arról Őcsény is tanúskodik. A tudósítás kitér arra, hogy Európán belül a magyarok mindenki másnál jobban félnek a menekültektől, vagyis erre rímel Orbán kijelentése. 76 % gondolja úgy, hogy a migránsok befogadása növeli a terrorizmus veszélyét. Sík Endre a Tárkitól úgy látja, hogy az idegenellenesség igencsak megugrott a kormánykampány kezdete óta. A hatalom újra meg újra megnyomja a pánikgombot, és vészjelzés mindenkihez eljut. Az őcsényi vendéglátós azt mondja, valami alapvetően megváltozott a magyar társadalomban, és amit a kormány művel, az egész nemzedékeken ejt sebet.

 

Reuters

reuters.jpg

Az őcsényi szállodás azt mondja, azért akart menekültgyerekeket vendégül látni, hogy pozitív példával szolgáljon, miután másutt a helyiek ellenállása miatt balul sült el a kísérlet. Csakhogy kiderült, hogy az ő falujában sem jobb a helyzet. Helybéliek üvöltöztek vele, amikor kiderült a terv, és kerek-perec megmondták neki, hogy nem kérnek az idegenekből. Majd egy valaki halálosan megfenyegette, és kiszúrták a gumikat nem csak az ő, hanem a fia kocsiján is. A felháborodás láttán visszalépett a tervtől. A jelentés felidézi, hogy Orbán Viktor a falusiak mellé állt, a Jobbik helyi képviselője pedig azt tanácsolta a vállalkozónak, hogy inkább a szegény magyarokra és azok gyerekeire áldozzon. Szavait nagy taps fogadta a falugyűlésen, pedig befogadott menedékérőkről volt szó.

Magyarországon az idén 881-en kaptak valamiféle állami védelmet, közülük 75-öt ismertek el menekültnek. Ugyanakkor az őcsényiek közül senki sem kívánt névvel nyilatkozni, de kamerán kívül néhányan közölték: örülnek, hogy nem mennek hozzájuk a migránsok. A Tárki felmérése arról árulkodik, hogy a magyaroknak már a 60 %-a idegengyűlölő, vagyis 19 %-kal több, mint két évvel ezelőtt. 2010-hez képest pedig több mint kétszeresére emelkedett a szám. Sík Endre, az intézet kutatója azt mondja, a változásban igen nagy szerepet játszik a kormánypropaganda. Az őcsényi hozzáállásban szerinte immár nincs semmi rendkívüli, de ehhez a hatalom rakta le az alapokat.

 

Kurier

kurier.jpg

Ismét Brüsszelt és Sorost támadta Orbán Viktor, aki szerint az EU-bürokratái politikai megrendelésre cselekszenek. A jelentés hosszú részleteket vesz át a miniszterelnök pénteki rádiónyilatkozatából, miszerint a civil törvény kapcsán emelt uniós kifogások közröhej tárgyát képezik. Nekiment továbbá Soros Györgynek, aki a miniszterelnök szemében ősellenségnek számít. Azt mondta, hogy a brüsszeli gépezet a bevándorláspolitikában az üzletember tervét hajtja végre. A milliárdos befolyása alatt áll, miután az embereket és szervezeteket vesz meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7612935945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása