B1 blogcsalád



Csehországban egy milliárdos, menekültellenes Orbán-Gyurcsány-klón kerülhet hatalomra

Nemzetközi sajtószemle

2017. június 26. - Szelestey

orban-es-gyurcsany.jpg- Az egyik német vezető konzervatív újság azt tanácsolja, hogy Nyugat-Európa csak ne legyen olyan nagyképű a keleti tagokkal szemben, noha azok tényelg nem sokra becsüli a közös értékeket, lásd a civil szervezetekről hozott magyar törvényt

- A Spiegel azt ajánlja, hogy Brexit nyomán menjenek az unióból isten hírével azok az országok, amelyek szerint kívül jobb nekik

- Ha Babis nyer a cseh választásokon, Orbán valószínűleg újabb támaszra lel az EU keleti felén.

 

New York Times/Reuters

A francia elnöknek még sok házi feladatot kell elvégeznie odahaza, a német kancellárnak pedig szeptemberben meg kell nyernie a választásokat, de az biztos, hogy Macron tartja a lendületet, és Merkel támogatja európai elképzeléseit. A francia vezető a brüsszeli EU-csúcson világossá tette, hogy nem fog visszariadni, ha szembe kell szállnia olyan kormányokkal, mint a magyar és a lengyel, amelyek nem tartják tiszteletben a közös, demokratikus értékeket. Azt is megígérte, hogy megfelelő választ ad, ha Kína és az USA nem jár el tisztességesen a nemzetközi kereskedelem ügyében, valamint a szélesebb körű védelmi együttműködés felé terelte az európai partnereket. Berlin korábban mindhárom kérdésben igen óvatos lett volna, figyelembe véve az érintettek, így Budapest és Varsó érzékenységét. Ám Brüsszelben teljes mértékben odaállt Macron mögé és ezt észre is vették főleg a keleti delegációk, amelyeket amúgy is nyugtalanít a Brexit, illetve Trump kiszámíthatatlan elnöksége. Egy keleti-európai diplomata ezt úgy fogalmazta meg, hogy nem mindig az a jó az EU-nak, ha működik a német-francia tengely. Így csak remélni lehet, hogy odafigyelnek a sebességre.

 

 

Die Welt

Drámai méreteket ölt, hogy milyen mértékben távolodik el egymástól Kelet- és Nyugat-Európa, de a menekültek ügyében a kommentár szerint a nyugatnak érdemes volna először önvizsgálatot tartania. Az nem segít, ha szakmányban elátkozza a Keletet a menedékkérők átvételének elutasításáért, illetve ha perekkel fenyegeti a visegrádi csoportot. Ugyanakkor a két oldal az áldozatszerep hisztérikus hangsúlyozásával olyan helyzetbe manőverezte magát, hogy már nemigen van helyük a racionális érveknek. A kvótadöntés értelmében jogos a szemrehányás, hogy itt egyesek ki akarják mazsolázni az előnyöket, de az is, hogy bürokratikus döntésével az EU egész nemzetek szerkezetét meg akarja változtatni. Persze ne legyen félreértés: Orbán, Kaczynski és a többiek nyilvánvalóan idegenellenes hadrendje számára ez utóbbi kifogás csupán ürügy és rá sem rántanak a veszélyeztetett európai liberális alapokra, amiket egyébiránt mániákusan elutasítanak. Szóval bőven lehet, hogy itt képmutatásról van szó, ám arra késztetheti a véleményadó nyugati elitet, hogy végre leszálljon a magas lóról. Mert hogy a muzulmán bevándorlásnak már eddig is vannak jócskán kedvezőtlen következményei.

Be kell vallani a keletet és nyugatot létében fenyegető dilemmában, hogy sok menekültnek teljesen más a mentalitása, mint a Maghreb-térségből érkezett fiatal férfiaknak, akik hajlanak a terrorra és a bűnözésre. Másfelől el kell ismerni, hogy pl. a magyar civil törvény olyan, mintha annak Putyin lenne a szellemi keresztapja, és semmi köze sincs a nyugati értékekhez. Vagyis itt olyan reakciós társadalomfelfogást lehet tetten érni, amit némely Korán-iskolában is tanítanak. Mellesleg az a cseh elnök, aki egy egyetlen szír menekültnek sem kíván otthon adni, nos, éppen ez a Zeman védelmezi mind a mai napig a szudétanémetek véres elüldözését – az etnikai homogenitásra hivatkozva.

 

Bloomberg

Az őszi cseh választások nagy esélyese centristának tartja magát, és nem szereti, ha politikai címkéket aggatnak rá, noha több kérdésben is hasonlóképpen elutasító, mint Orbán Viktor, lásd a menekültkvótákat vagy a szuverenitás megőrzését. Babis pl. úgy nyilatkozott, hogy meg kell őrizni, amit az elődök felépítettek az országban. Mert ha Brüsszelben több lesz a muzulmán, mint belga, az az utóbbiakra tartozik, de Csehországban ne a muszlimok mondják meg, hogy miképpen kell élni. Továbbá, hogy az EU-ban a legnagyobb érték a nemzeti identitás, és az erős Európa az erős tagállamokon múlik. Az ANO vezére nem kér ugyanakkor az euróból, mert ha átvennék, az korlátozná az ország függetlenségét. És Brüsszel a közös fizetőeszközön keresztül is beleavatkozna a cseh belügyekbe. A milliárdos Babis egyébként azt állítja, hogy a francia elnök tanácsot kért tőle saját mozgalmához. Amúgy a politikus azt tervezi, hogy véget vet az élősködésnek, ezért korlátozni kívánja a szociális juttatásokat.

 

Spiegel

Az elemzés arra figyelmezteti az uniót, hogy az tanúsítson több kompromisszumkészséget a Brexitről zajló tárgyalásokon, mert ha jól sikerült a britek kiválása, az jelzés lehet a szkeptikus tagállamoknak, ugyanakkor segíthet megszilárdítani az unió magját. London jelenleg kérlelhetetlen, az EU pedig statuálni akar, hogy megmutassa a többieknek, milyen sokba kerül a kilépés. El akar rettenteni, nehogy széthulljon a szervezet, pedig semmit sem nyerhet, ám rettenetesen sokat veszíthet. A lap éppen ezért azt javasolja, hogy Brüsszel tekintse esélynek a szigetország döntését, mert a távozás modellül szolgálhat más államok számára, amelyek kevesebb Európát akarnak. Követhetik az angol utat, és először nyílna meg épkézláb lehetőség, hogy aki akarja, vehesse a kalapját.

Nem mindenki szeretne mélyebb integrációt. A lengyeleknek, magyarok, cseheknek, de még a svédeknek sem igen fűlik a foguk az euró bevezetéséhez. Az unió úgy igyekszik áthidalni a szakadékot, hogy a többsebességes Európát ajánlja. A központi országok csak akkor tudják megszilárdítani a valutaövezetet, ha a szövetségi állam irányában haladnak. A külső körön lévő tagok közül egynémely akár el is köszönhet az EU-tól. De még az is lehet, hogy a belső zónában is kiéleződik a közösségellenes hangulat és összeomlik az egész európai terv. Ám a lényeg, hogy nyíltan letegyék az asztalra a lehetőségeket és ne hátsó szobákban agyaljanak azokon.

 

The Times

Magabiztos, nyitott és korszerű városnak találta Budapestet az újság munkatársa, aki a nászútját töltötte nálunk. Úgy véli, hogy a magyar főváros büszkén és elevenen őrzi császárok, költők, szentek, királyok és katonák emlékét. Az útleírás a New York Kávéházzal kezdődik, amely a beszámoló szerint megőrizte 19. századi fényét, és amelyet látni kell, hogy hihető legyen, ami ott van. Az út a Széchenyi fürdőben folytatódott, miután Budapest geológiai csoda, hála a rengeteg hévíznek. Külön szól a romkocsmákról, amelyek közül a Szimpla Kertről azt írja, hogy olyan a hangulata, hogy azért sok divatos londoni bár ölni tudna. A Révay utcai Cat Caféről pedig azt gondolja, hogy az valószínűleg a világ egyik legboldogabb helye, ahol valaha is járt. Az ételekről az a véleménye, hogy senkit se tévesszenek meg a kimondhatatlan magyar elnevezések, ezek általában húst és zöldséget jelentenek.

 

 

Hangos sajtószemle.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4012620763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sinus67 2017.06.26. 12:05:14

Most akkor cél a Közép-kelet Európai Unió az Uralig? Fasza lesz! Annyi lesz a különbség a régivel, hogy nem erőltetetten szocialista népi demokrácia lesz a neve, hanem ILLIBERÁLIS DEMOKRÁCIA! És akkor majd Putyin bácsi ideküldi megint Mikojant meg Szuszlovot, hogy rendben menjenek a dolgok? Csak jó lenne tudni azt is, az alumínium függönyt mikor eresztik le, hogy legyen még idő tiplizni!
:))))

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.26. 12:25:22

@sinus67: Én évek óta ettől cidrizek. Kádárt túléltem, ezt a két majmot már nem biztos. Meg nem is akarnék kivárásra játszani...

Akhmed Há CIA terrorista 2017.06.26. 13:57:06

Az biztos:

-Macron tartja a lendületet: pofázásból továbbra sincs hiány, nagymama korú asszony is kielégítve

-Merkel NSA- spiclit nem hagyja veszíteni az NSA szavazatszámláló szoftvere
süti beállítások módosítása