B1 blogcsalád



Orbán, az illiberális demokrácia kántora

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. május 02. - Szelestey

orban1_1.jpegAz este ugyanott tüntettek ezrek a kormány oroszbarát politikája ellen, ahol Orbán Viktor egykor távozásra szólította fel a szovjeteket. Majd kiderül ugyanakkor, hogy ezúttal hajlandó-e beadni a derekát Brüsszellel és a Néppárttal szemben, de aduként van neki 12 apostola Strasbourgban. Magyarország továbbra is azt szajkózza, hogy a migránsok miatt van minden baj, a német szakszervezetek viszont arra figyelmeztettek, hogy úgy nem szabad bánni a menedékkérőkkel, ahogyan azt a magyarok teszik. Egy osztrák vélemény szerint Orbán másként határozza meg az értékeket, mint a nyugat, de ő még hisz a keresztény civilizációban.

Le Monde

le_monde.jpg

Tízezren demonstráltak Budapesten, de ezúttal nem ünnepeltek, mint 13 éve, az uniós belépéskor, hanem tiltakoztak Orbán Viktor tekintélyelvű és Európa-ellenes irányvonala miatt. Az ultrakonzervatív miniszterelnök egy hónapja kampányt indított Brüsszellel szemben, egyidejűleg elárasztották az utcákat az EU-ellenes plakátok. A tegnapi megmozduláson főként fiatalok, egyetemisták és városlakók vettek részt, akik többnyire tudnak valamilyen idegen nyelven. Orbán mumust csinált Soros Györgyből, azzal vádolva az üzletembert, hogy az az ellenzéket pénzeli. A felsőoktatási törvény módosítása pedig drasztikus feltételeket támaszt, hogy a CEU folytathassa működését. Az Európai Néppárt élesen nekiment a kormányfőnek, ő azonban nem hajlandó változtatni a szövegen, ellenben egy új reklámfilm megint nekitámadt Brüsszelnek és Sorosnak a köztévében. Tegnap különben a tömeg azt kiabálta: Európa és lelkesen lengette a közösség zászlaját. A színhely a Hősök tere volt, ahol a rendszerváltáskor Orbán elmondta szovjetellenes beszédét. De ő mára kommunista rendszer ellenfeléből az illiberális demokrácia kántora lett.

Guardian/Reuters

guardian.jpg

Sok ezren vonultak fel Budapesten, hogy kinyilvánítsák támogatásukat az unió iránt, illetve tiltakozzanak az ellen, amit a szervező Momentum az orosz befolyás lopakodó erősödésének nevez. Ez már a sokadik nagy tüntetés azóta, hogy a hatalom néhány hete megalkotta a törvényt a Soros György által alapított CEU kipaterolására. Az egyik résztvevő úgy nyilatkozott, hogy a kormányfő szerdai EP-vendégszereplése mutatta: már nem csak a magyarok vannak torkig vele és a Fidesszel. Szétveri az uniót, közben azonban kell, hogy jöjjön a pénz Brüsszelből, de most már elég! Ezzel együtt a legfrissebb közvélemény kutatás szerint a hatalmon lévő párt biztosan vezet. Egy másik demonstrátor arról beszélt, hogy a jelenlegi választási rendszerben már az is nagy csoda volna, ha a Momentum vagy más kisebb pártok bejutnának az Országgyűlésbe, de hát éppen erről szól az egész.

New York Times/Washington Post/AP

new_york_times.jpg

Ezrek utasították el az este, hogy az Orbán-kormány mind szorosabb kapcsolatokat alakít ki Oroszországgal. Az ország uniós tagságának 13. évfordulóján meghirdetett eseményen Fekete-Győr András, a Momentum elnöke kiemelte, hogy a hatalom Moszkva felé tereli az országot. Orbán Viktor a gazdag, korszerű és szabad Európa helyett a szegény, elnyomott és alulfejlett orosz rendszert tekinti példaképnek. Bírálók úgy látják, hogy a civilek ellen készülő törvény a hasonló orosz jogszabályt koppintja. Magyarország már jelenleg is jócskán függ az orosz energiahordozóktól, de az oroszok bővítik Paksot is. Az egyre gyakoribb megmozdulások ellenére a Fidesz biztosan őrzi előnyét a népszerűségi listákon.

Der Standard

der_standard.jpg

  1. Orbán Viktor keménynek mutatkozik az Európai Néppárttal szemben és nem akar engedni a CEU ügyében. Az EPP szombaton Brüsszelbe rendelte és megrótta, részben az egyetem, részben az EU-elleni kampány miatt. Az elnökségi ülés után az EPP igyekezett elegyengetni az ellentéteket, Daul elnök azt közölte, hogy a magyar fél eleget kíván tenni a Bizottság követeléseinek. De mire a szerződésszegési eljárás lezárulna, addigra a CEU már rég lehúzta a rolót. Ezért a pártcsalád felszólította Orbánt, hogy az egy hónapon belül adjon helyet a jogi kifogásoknak, ám a politikus nem adja jelét, hogy hajlandó volna eleget tenni a sürgetésnek.
  1. A kommentár Orbán Viktor 12 apostolának minősíti az Fidesz EP-képviselőit a Néppárttal kialakult vitában. A Brüsszel elleni legújabb propagandatámadás célkeresztjében Soros György áll, de alig tért haza a kormányfő az EPP-től kapott fejmosás után, máris megindította az újabb akciót. A köztévé szombat este sugározta az „Állítsátok meg Brüsszelt”-felkiáltással megrendezett nemzeti konzultáció legfrissebb hirdetését. Az nem csak a CEU ellen rohan ki, hanem amiatt is, hogy a milliárdos állítólag a háttérből vezényli a menekülthullámot. Eközben pedig az EU-t is irányítja, de ennek véget kell vetni. Az antiszemita uszítás jól bevált hagyományainak megfelelően az üzletember feje fekete-fehérben, erős kontúrokkal jelenik meg a képen. Orbán embereinek nem is kell kiejteni a szájukon azt, hogy zsidó. És a Néppárt keblére öleli a szélsőséges AfD-nek és az FPÖ-nek ezt az elegyét. De ezzel együtt 30-napos ultimátumot szabott. A kereszténydemokrata frakcióban már eddig nagy felháborodást váltott ki a nem éppen könnyű pártkolléga, de a kizárás gondolata idáig nem jutott többségbe. A 12 fideszes képviselő biankó csekket jelent a miniszterelnöknek. Eddig legalábbis így volt. Majd meglátjuk, mi lesz most, mármint hogy ezúttal netán meghátrál-e a büszke magyar.

Kurier

kurier.jpg

A magyar külügyminiszter visszautasította az Európai Néppárt osztrák alelnökének éles bírálatát. Hahn, aki egyben uniós biztos, azt mondta, hogy Orbán Viktor időnként meglovagolja a populizmus hullámát, noha az árt az európai gondolatnak. Mert pl. Rómában aláírta az EU erősítését kimondó nyilatkozatot, viszont idehaza kampányt szervezett Brüsszel ellen. Márpedig a kettő nem fér össze és mindezt csak tetézi a CEU elleni fellépés. Szíjjártó Péter minderre úgy reagált, hogy Magyarország Európa-barát. Továbbá, hogy Orbán Viktor kész megtárgyalni a vitás kérdéseket. Ugyanakkor az ország elvárja az őt megillető tiszteletet. Arra is hivatkozott a miniszter, hogy amíg a brüsszeli bürokraták a magyarokkal foglalatoskodnak, addig azok az unió határait védik az illegális migrációval szemben. Megerősítette, hogy az Orbán-kormány a nemzetek Európáját szorgalmazza, és itt az idő, hogy az EU is inkább a tényekkel törődjön, semmint mindenféle véleményekkel. Ugyanis – tette hozzá – az illegális bevándorlás a legnagyobb kihívás, és ennek megfelelően kell azt kezelni.

Die Welt

die_welt_1.jpg

A többi közt a demokrácia megerősítésére és a jobboldali populizmus ellen szólítottak fel május 1-én a német szakszervezetek. Stuttgartban az IG-Metall főnöke arról beszélt, hogy a városban a lakosok csaknem fele eredetileg külföldről származik, így itt semmi helye a nacionalizmusnak és a rasszizmusnak. Hozzátette, hogy ha nyertesekre és vesztesekre osztják a társadalmat, az csak a populistáknak kínál táptalajt. Látni a világban, hogy mi történik, ha a félelem, a fejetlenség és az igazságtalanság szétszakít egy társadalmat. A német vasasok tartományi vezetője Tuttlingenben azt hangsúlyozta, hogy a szélsőséges AfD valószínűleg Orbán Viktor mintájára igyekszik átalakítani az országot. Miközben a magyar kormányfő úgy bánik a menekültekkel, hogy a német tartományok immár senkit sem küldenek vissza Magyarországra.  

Die Presse

die_presse.jpg

Magyarország és az unió folyton hajba kap, a vita most újabb fordulóhoz érkezett a CEU miatt. A hangulat már annyira felfokozott, hogy Brüsszelben már azt is botrányosnak tartják, amiért a magyar kormányfő gratulált a török elnöknek. Orbán láthatólag szándékosan hergeli az EU-s partnereket, amikor megsérti a politikai korrektség elvét. Az új felsőoktatási törvénnyel bevallottan a Közép-Európai Egyetemet igyekszik telibe találni és már születőben van a külföldről finanszítozott civil csoportok elleni jogszabály. Brüsszelt különösen bosszantja a nemzeti konzultáció. De fel kell tenni a kérdést, hogy honnan ered a keserű makacsság, amivel néhány tagállam és a Bizottság vívja a maga kis háborúját Magyarország ellen. Idáig még nem sikerült rábizonyítani Budapestre, hogy az megsérti a demokratikus alapelveket. Ezért nem valószínű, hogy ezúttal súlyos szankciókra kellene számítani, beleértve a szavazati jog megvonását.

Az igaz, hogy az európai politikusok közül egyedül Orbán állít szembe egy másik modellt az uralkodó nyugati felfogással szemben. Ez volna az illiberalizmus, ám az provokációként hangzik a nyugati fül számára, mivel tisztázatlan és ellentmondásos, hogy mit jelent a liberális. Leginkább a demokráciával és a jogállammal hozzák összefüggésbe és az identitáspolitika, valamint a politikai korrektség keverékét értik alatta, amit a politikai fő áram határoz meg. Pontosan erre gondol Orbán is, amikor magát illiberálisnak minősíti. Ő azonban másként definiálja a nyugati értékeket. Azt veti a nyugati vezetők szemére, hogy azok elvesztették a hitet a keresztény civilizációban, pedig az tette naggyá Európát. De van egy rejtett földrész is, ahol még elevenen él ez a civilizáció. A korábbi Vasfüggönytől keletre húzódik.

Independent

independent.jpg

A Közép-Európai Egyetem rektora arra figyelmeztette a brit felsőoktatási intézményeket, ne engedjék meg, hogy May miniszterelnök rászálljon a külföldi diákokra. Magának a kormányfőnek pedig azt tanácsolta Ignatieff, hogy okuljon a jelenlegi magyar eseményekből és gondoskodjon arról, hogy megmaradjanak a hallgatók, illetve a kutatók jogai a britek kiválása után is. Mint mondta, ha megszigorítják a vízumok kiadását az egyetemisták számára, az közvetlen támadást jelent a tanszabadság ellen. A rektor megerősítette, hogy a CEU semmilyen körülmények között nem zár be, csak éppen az új törvény lehetetlenné tenné annak működését. Ignatieff azért járt Londonban, mert az egyetem szeretne ingyenes oktatást szervezni a menekülteknek, illetve menedékkérőknek, amit az Erasmus-programból finanszíroznának, de a részletek jórészt még nem ismeretesek.

 Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr912472803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincs közöttünk csicska 2017.05.02. 23:11:31

Orbán a főpap, nem a kántor.

uncsi ez a szennylapgyüjteméy, inkább legyenek vicces gifek, kutyusok v. cicusok

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.05.02. 23:35:15

De miért van a képen Mr. Bean? :-)

bedeguz33 2017.05.02. 23:50:16

Ki hatalmazta fel ezt a g.cit arra, hogy a demokráciából, illiberális azaz diktaturát csináljon!

Szúrófény 2017.05.03. 05:10:22

@Nincs közöttünk csicska: Mindenki, a saját hülyesége következményeit szenvedi! Népek, országok is! Szeressétek eme önelégült pofát!
Miért csak utólag?

Mért csak utólag, tudunk rájönni,
Nálunk, miniszterelnök lehet, egy senki,
Fajankó, embernek is utolsó,
Ezerszer különb, meg bujdosó!
Gömbös, Szálasi, Rákosi, Kádár,
Sok aljas, hazaáruló, szamár!
Ideológia csecsen nevelkedett,
Népének ellensége lett!
Kutyaként, szolgálja a gazdát
Ki néki hivatalt, hatalmat, ád!
Lógó nyelvvel csóválja farkát,
Úgy lesi parancsoló szavát!
Jó gazdám, ma kibe marjak,
Le kit ültessek, tartóztassak
Bizonyítván hűségem,
Kipusztítom a népem!
Földjét is néked adom!
Részegít a hatalom!
Bámulhattuk furcsán,
Hogyan virít a zsivány
Kisszerű eszével!
Mi mindent nem ér el!
Mert megszavazta
Sok potyaleső buta!
Őt a magas polcra,
Jövődet is eladja,
Adósságba veri,
Kellemes uralma
Attól lesz neki!
Zárom Széchényi szavával
„Az önkény karöltve jár, az ostobasággal!”
süti beállítások módosítása