B1 blogcsalád



Tapolca 5 legfőbb tanulsága

2015. április 13. - nickgrabowszki

Elveszített egy mandátumot és sorozatban a harmadik országgyűlési körzetet a Fidesz. Első egyéni mandátumát nyerte a Jobbik. Régi káderrel kaptak ki a szocialisták. A tapolcai eredmény különösebben váratlan nem volt (a Fidesz várható vereségéről itt írtunk), a kormányzást érintő közvetlen következménye nincs.

De a politikai verseny állásának áttekintésére tökéletes.

1. A Fidesz csak közvélemény-kutatást tud nyerni, választást nem

Október óta a felmérések szerint egymillió támogatót veszített a Fidesz, ennek ellenére vezet azonban a közvélemény-kutatóknál. És megint csak ennek ellenére: hiába vezet, komoly választást nem tudott nyerni. Három időközi országgyűlési körzetet (Újpest, Veszprém, Tapolca), és az ózdi megismételt polgármester-választást is elveszítette.

Miből adódik ez az ellentmondás? A legvalószínűbben abból, hogy a Fideszt a felmérések tendenciózusan fölülreprezentálják, azaz jóval több polgár mondja magát fideszesnek, mint amennyi végül a fejek összeszámlálása után találtatik. Erről Veszprém után itt és itt is írtunk. Ez a tendencia nem új fejlemény, még a két, 2010-ben és 2014-ben kétharmaddal megnyert általános országgyűlési választáson is megmutatkozott.

A 40-es évekbeli kriptokommunisták után a magyar politikában kb. évtizede megjelentek a pszeudofideszesek. A különbség, hogy míg előbbiek tagadták kommunista voltukat, miközben azok voltak; utóbbiak állítják a hovatartozásukat, de nem cselekszenek, azaz szavaznak annak megfelelően. Sőt, egyáltalán nem szavaznak.

2. A Jobbik anélkül erősödött meg október óta, hogy bármi érdemlegeset csinált volna

A kívül néppárt, belül szélsőjobboldal az októberi önkormányzati választások után indult erősödésnek a felmérésekben. Az Ózdon nyert polgármesteri szék még nem volt meglepetés, Kelet-Magyarországon eddig is versenyben voltak, de tavaly őszig teljesen esélytelennek tűntek egy dunántúli egyéniben nyert parlamenti mandátumra.

Több szavazatot most sem szereztek, mint 2014-ben, de hogy azt stabilan tudták hozni, ahhoz kellett

  • a váltópárti kép kialakulása,
  • az erőszakos imázs levetkőzése,
  • a grass-root kampány,
  • helyben erős szervezet és jelölt.

Csak hozzák, amit tudnak: konzisztens politikával és szelídebb külsővel ígérnek világmegváltást, gyors, egyszerű megoldásokat és azonnali jólétet. Aki eléggé le van csúszva - és nem cigány -, azt nem is lehet hibáztatni azért, hogy elhiszi ezt. Bennük még nem csalódtak legalább.

3. A baloldal továbbra sem éri el a kistelepüléseken élőket

Az MSZP viszont semmit nem tud ígérni a rászorultaknak, illetve a deklasszálódástól leginkább tartóknak.

Minél nagyobb egy település, annál több esélye van a baloldalnak a mandátumszerzésre. Ez az alapelv továbbra sem dőlt meg, azaz még mindig igaz, hogy a kistelepüléseket, a falvak és kisvárosok lakóit továbbra se éri el se az MSZP, se bármelyik szövetségese.

Ez a probléma a 90-es években a Fideszt is érintette, erre tartotta, majd nyelte le a Kisgazdapártot. A szocialistáknak viszont nem is ködlik ilyen partnerük, jóllehet a kistelepülések nélkül egy háromosztatú politikai térben szinte lehetetlen választást nyerni. (A probléma ismét elérte a Fideszt is: a Jobbik megverte a tapolcai körzet falvaiban.)

tobiasmesterhazy.jpg

Te se érted ezt? (Kép: MTI/Nagy Lajos)

4. Az MSZP nem tudja megszólítani a bizonytalanokat

Az MSZP-DK jelöltje a tapolcai körzetben négyezerrel kevesebb szavazatot kapott, mint egy évvel ezelőtt, miközben hat hete Veszprémben szélesebb összefogással többet szereztek, mint tavaly áprilisban. Pad Ferencet még a magszavazóik egy része se támogatta, míg a névleg független Kész Zoltán mögé gond nélkül oda tudták állítani a törzsválasztóikat, és a jelölt helyben ismert személyisége további voksokat nyert meg a kormányellenes bizonytalanok közül.

Az MSZP ezúttal stratégiát váltott, és a legnagyobb nemjobboldali ellenzéki pártként erőből próbált egy "igazi baloldali" jelöltet átvinni, de csak a DK állt mellé.

A megmaradt 800-900 ezres szocialista szavazótábor akkor is kitart pártja mellett, ha az közéjük lövet, viszont pártja kérésére - ha nem is zokszó nélkül, de - hajlandó átszavazni bárki közös ellenzéki jelöltre. Ez Veszprémben bebizonyosodott. Tapolcán meg az, hogy ez a tábor önmagában kevés a győzelemhez, viszont az MSZP megkopott brandje és régi káderei (pláne Gyurcsánnyal súlyosbítva) nem tudtak szavazatot szerezni az el nem kötelezettek közül.

5. A centrális erőtér nem bukott meg, vagy ha igen, akkor nem most

A helyzet a tekintetben tovább sem változott, hogy három politikai táborra oszlanak a választók, viszont ha úgy értjük a centrális pártrendszert, hogy egy domináns párt és tőle jobbra és balra egy-egy esélytelen közepes, akkor ez már hat hete megbukott, amikor egy független jelölt a Fidesztől és a Jobbiktól balra állók szavazataival simán verte a kormánypártokat egy megyei városban.

Politikai mozgástér tekintetében még mindig a Fidesz van a legkényelmesebb helyzetben, és egy esetleges kiegyensúlyozott 2018-as eredmény utáni koalíciós kényszerben ő döntheti el, kivel akar kormányozni. Hasonlóan, mint az Osztrák Néppárt 1999-ben. Igaz, a szélsőjobbos Szabadságpárt kormányba emelése uniós bojkottot váltott ki. De az is igaz, hogy annak semmilyen eredménye sem volt.

A centrális erőtér olyan értelemben bizonyosan létezik, hogy az Orbán-kormányt és pártjait elutasító választók pillanatnyilag kétharmados többségben vannak az azt támogatókkal szemben. Orbán biztosan nem pont erre gondolt 2009-ben Kötcsén. Mivel azonban a protestszavazatok két, egymástól politikailag a lehető legtávolabb álló tábor között oszlanak meg, az is megtörténhet, hogy a gyurcsányi méretű elutasítás ellenére, ha minden így marad (illetve a Fidesz némileg erősödni tud), 2018-ban is Orbán alakíthat kormányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr357363790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.13. 17:51:57

A baloldal számára legalább akkora vereség április 12-e mint a kormánypártnak, sőt. Kiderült, hogyha saját cégér alatt(Mszp-Dk) indítják a jelöltet, akkor bizony csak ilyen szánalmas eredményre képesek. A Jobbik saján pártnevén indított jelöltjével nyert tegnap, ráadásul hozzá kötődik az utolsó impulzus kormányverés ügyben. Április 12-e a nyitánya volt annak a korszaknak, amelyben a Jobbik első számú ellenzéki erővé lép elő, az Mszp, Dk, Együtt hármas pedig innentől csak mellékszereplő és sokkal rosszabb helyzetből indul a protestszavazatok összegyűjtéséért majd.
A Fidesz számára a legrosszabb opció, hogy 3 év múlva talán koalícióra kényszerül a Jobbikkal.
A baloldal számára a legrosszabb, és legvalószínűbb viszont az, hogy újabb 4 évet lesz kénytelen eltölteni ellenzékben '18 után..

rasztaszív 2015.04.13. 18:03:13

@A megvalósult amerikai ólom..: a fidesz számára a legrosszabb opció az,hogy a masszívan kétfele osztott jobboldai tábor mellett a baloldal relatív kisebbségből is nyerhet.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.13. 18:11:49

@rasztaszív: Erre nem sok esély van. Leginkább csak matematikai. Persze a remény hal meg utoljára..
A baloldal számára a legnagyobb gond az lesz, hogy a kampányban a Fidesz vagy Jobbik kérdésre egyszerűsödik majd le a választás. Egyszerűen nem lesznek fönn a térképen, és sokkal rosszabb hatásfokkal tudnak majd protestszavazatokat gyűjteni..

BiG74 Bodri 2015.04.13. 18:14:08

@A megvalósult amerikai ólom..:
Amennyiben a jobbik koalícióra lép a fidesszel, úgy arcul csapja a választóit. Akkor nyer bizonyságot, hogy a jobbik csak a fityisz menekülőpártja.

Az ellenzékiséggel nincs baj. Azt kell nézni kinek vagy az ellenzéke. Ebből a szempontból egy eltakarodó arrogáns "kétharmados" fityisz a lehető legjobb .

2015.04.13. 18:15:03

"1. A Fidesz csak közvélemény-kutatást tud nyerni, választást nem"
Akkor miért van hatvan x százalék többsége az országgyűlésben? Miért van többsége a megyékben. Miért van többsége a fővárosban? Miért hozták el az EP választáson a Magyarországnak járó mandátumok többségét?

"És megint csak ennek ellenére: hiába vezet, komoly választást nem tudott nyerni. Három időközi országgyűlési körzetet (Újpest, Veszprém, Tapolca), és az ózdi megismételt polgármester-választást is elveszítette."
Persze, mert az, hogy 2009 óta lényegében minden országos választást nagy arányban nyernek, az smafu. Éljen az objektív és tényszerű tájékoztatás!

Vicces, amikor három elbukott időközi választás után (amiből egy hagyományos balos körzet, a másikban pedig 1% körüli volt a differencia az első és a második között) ilyen következtetést vonnak le a... A kik is? Ja, akik 2009 óta az összes országos választást nagy arányban bukták.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.13. 18:18:32

A lényeg: a ballibák buktak, Washington bukott.

rasztaszív 2015.04.13. 18:27:54

@A megvalósult amerikai ólom..: pont a jobboldal megosztottsága teremt esélyt a baloldalnak.persze,reménykedhetsz,hogy majd csak úgy eltűnnek,és nem indulnak a választáson.szerintem meg ennek kicsi az esélye.

BiG74 Bodri 2015.04.13. 18:40:56

@A demokrácia leszakadó függönye:

Haragod értem, láthatóan a fityisz az életed, így kirohanásod esztelen dühe csak némi sajnálkozást vált ki belőlem.

Ha figyelsz láthatod a fityisz már kormányoz. Nem ellenzékből hülyíti az embereket, hanem nap, mint nap erodálja becses hírét kormányzásával. Ezáltal ha nem lett volna oly előrelátó, hogy változtat a választási törvényen, már most más lenne a helyzet a politikai palettán. Számok mondják, hogy 2014 -ben igen kevesen szavazták rájuk, de már elég volt az is. Az időközik pedig pontminta szerűen jelzik, hogy a fityisz jelöltjei már nem kelendőek. Persze a az államfityisz befolyása által nyomott közvéleménykutatók próbálnak amolyan morális hatást kifejteni az emberekre, hogy a fityiszt hozzák ki dominánsnak, ezáltal elcsüggesztik a nem biztos szavazok ellenzéki részét, és erősítik a fityiszpártiakat. A baj csak az, hogy a kutatás eredményei ellenére szarrá verték a fityiszt.
Amiről te beszélsz az megint a múlt és a közelmúlt, illetve a jelen egy része. Amit az cikk érint az a fityiszpártiak tagadása ellenére kirajzolódó jövő.

zobod 2015.04.13. 18:50:05

@BiG74: a jobbik önálló erővé nőtte magát, nem érdemes már egymás nyakába tologatni. A jelenlegi paletta úgy néz ki, hogy pártok versenyében fidesz, jobbik a sorrend, leszakadva mszp/dk és a kispártok... az egyéni kerületeket meg alighanem jelentős többséggel hozná megint a fidesz, mostanra viszont már nem csak az mszp, hanem talán a jobbik is be tudna ilyen egyéni mandátumokat gyűjteni. Ettől még alighanem ha most lennének a választások, megint a fidesz győzne, bár nem most lesznek a választaások hanem három év múlva, és addig természetesen sok minden történhet, nálunk, a régióban, és a világban is.

2015.04.13. 18:51:04

Csak szólok, hogy az újpestit nem bukta, ugyanis mszps képviselő volt korábban is, csak csere volt.Legalább a tényekkel legyen tisztában egy politikai blogíró...

Brix 2015.04.13. 19:01:10

@A demokrácia leszakadó függönye: Az , hogy mi volt 3 előző választáson , abból még nem lehet semmire sem következtetni , hogy mi lesz 2018-ban. Ami viszont ma is világosan látszik: a Fidesz egyre inkább teret veszít népszerűségben és elindult a végleges diszkreditálódás útján. 2010-2014 között volt valami program, még ha megkérdőjelezhető módszerekkel is : a válságkezelés, de a mostani ciklusban nem maradt semmi érdemleges program, csak a faszkodások, mint az internetadó ötlete, vagy a vasárnapi boltbezárás, autópályadíj-emelés, stb...
A másik fő probléma , hogy az elmúlt években , a Fidesz szinte csak a társadalmi elitet támogatta, ennek és a sorozatos botrányoknak köszönhetően, egyre csökken népszerűsége.
Ha akar valamit fordítani , akkor árfogó közalkalmazotti béremelésre lenne szükség és az alacsony keresetű dolgozók adócsökkentésére.
Lehet hogy ez sem menti meg, a Jobbik generációs előnyben van a Fidesz kivénhedő politikusaival szemben.
A baloldalt sem írnám le, de nem az MSZP vezetésével, hanem másokkal ,lehet megújulás. Budapesten , ahol az ország értelmesebb része él, mindig a baloldal lesz nyeregben!

Kandabula 2015.04.13. 19:04:50

Én csak figyelek. Minden esetre a választás Orbánnak nagy személyes veresége. Labda, mag kapufa... az agya kezd egy felfújt lufihoz hasonlítani.

BiG74 Bodri 2015.04.13. 19:06:18

@Brix:
" Budapesten , ahol az ország értelmesebb része él"

Huh, ezért mit fogsz te kapni !

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.04.13. 19:08:00

Mondja már meg valaki a f@szom mszp-seknek, hogy nem kellene nekik ugrálgatni (jelölteket indítgatni), mert még rohadt sokan utálják őket az országban... inkább húzódjanak a háttérbe és csöndben támogassanak "független" jelölteket... De legjobb volna, ha jó messzire eltakarodnának...
Jómagam sosem voltam/leszek fidesz szavazó, de ezeket a maszopos görényeket legalább annyira rühellem, mint a fidesznyikeket...
Szélsőjobbra, meg elvből nem szavazok soha...
Így nehéz lenne szavaznom...

lavór 2015.04.13. 19:16:39

Orbán imidzse és személye hullik szép lassan porba.
Hiteltelenné vált a holdudvara jóvoltából.
Orbán nélkül pedig nincs Fidesz.
Így nemsokára bukott jobbodali pártként lesznek emlegetve.
S majd a romok alól sarjadzik egy új párt.... talán.

BiG74 Bodri 2015.04.13. 19:20:42

@lavór:
Reméljük, a baj az, hogy az utat orbán jelölte ki és nagyon bejön pl. a lézerjani féléknek. Szerintem csak váltás lesz:
Meghalt a király, éljen a király!

lavór 2015.04.13. 19:22:46

@BiG74:

A parkokban is vannak kijelölt, kiépített utak, mégis kitaposott ösvények vannak a pázsiton. :)

legeslegujabbkor 2015.04.13. 19:29:55

@lavór: A Lázár Jani félék pontosan érzik, mikor kell új urat választani, csak azt figyeld, hova dörgölőznek, és máris tudni fogod a választás valószínű nyertesének a nevét.

BiG74 Bodri 2015.04.13. 19:31:51

@lavór:

A jelenlegi szavazóképes lakosság 40-50 % -a megy el szavazni. Ennek jelentős része pedig egy sima kitaposott ösvényen képtelen végigmenni, ha nem látja a vezérürü hátát, nem hallja a kolomp hangját, vagy az ösvény pereme nincs 3 m magasban.

sivatagi n. 2015.04.13. 19:33:49

Legfőbb tanulság, hogy a ballibsikből nem kér az ország.

jhn 2015.04.13. 19:34:10

@BiG74: Nem vagyok biztos hogy a jobbiktol valo felelmunkben automatikusan a korupt fideszre kene szavazni.

lavór 2015.04.13. 19:35:20

@legeslegujabbkor:

Értelmes párt/ember elkerüli Lázárékat, mint a pestist.
Elintézték már magukat... Lásd, már az aduász is hiába kampányolt, fenyegetőzve hízelgett...

@BiG74:

Mint látható, az általad említett szavazóképes választók sem kívánják már hatalmon a Fideszt látni. Mert ugye most is alacsony volt a részvételi arány. A legtöbb szavazót a Fidesz vesztette. És lehet nem átszavaztak a volt szimpatizánsaik, el se mentek.

jhn 2015.04.13. 19:40:46

Mindenesetre Fidesz, es MSzP mar kihuzva a 2018as lehetseges valaszto listamrol korupcio miatt. A tobbi part es fuggetlenek meg eselyesek

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.13. 19:52:28

@rasztaszív: Aha, úgy megosztott, hogy mindkettőnek jóval több szavazója van egyenként mint a baloldalnak.
Egyébként meg a Jobbik megizmosodása során rengeteg egykori maszop szavazót hódított el észak-Magyarországon 2010-ben. Mit gondolsz hogy süllyedt az egykor nagy Mszp középpárti státuszba, amiből zóta sem tud kitörni..?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.13. 19:57:12

@BiG74: Ugyanezt gondolta mindenki az SZDSZ-ről 94-ben, aztán csak összebútoroztak a poszt mszmp-vel..
Ha '18 után 3 közel azonos mandátumszámú nagy erő lesz a parlamentben, nem kérdés hogy melyik kettő fog koalícióra lépni az ország kormányozhatósága érdekében..
A Jobbik pedig 2018-ig jelentős arculatváltáson fog átmenni, aminek jelei már most láthatók.

legeslegujabbkor 2015.04.13. 19:57:15

@lavór: Amíg nem bukik meg senki közpénz lenyúlása miatt, a hatalmon levők mindig ragadós kezűek lesznek.
@jhn: Aztán majd énekelheted, hogy: "Én mindenkiben csalódtam"

BiG74 Bodri 2015.04.13. 19:57:49

@A megvalósult amerikai ólom..:

Nem is fog, pedig kellene a baloldalra is egy párt. De ezekkel a szarháziakkal a baloldal soha nem fog kikeveredni a törpepártok közül.

lavór 2015.04.13. 19:58:50

@legeslegujabbkor:

Megbukni már megbuktak, csak nem lett következménye.

rasztaszív 2015.04.13. 19:59:14

@A megvalósult amerikai ólom..: ehhez képest a baloldal is nyert időköziket.egyébként meg senkinek nincsenek bebetonozott szavazói.a volt mszp-s szavazók is találhatnak még baloldali pártot.az mszp pedig tapolca után már könnyebben visszaszorítható.

legeslegujabbkor 2015.04.13. 20:03:21

@lavór: Az dühít fel, hogy mindig elhiszik a választók, hogy ez a politikus istenbizony nem fog lopni. Miért ne tenné meg? Haverjai az újaknak is lesznek.

lavór 2015.04.13. 20:06:52

@legeslegujabbkor:

S mindaddig ez így marad, míg érinthetetlenek lesznek a politikai elit tagjai. Mentelmi jog, számla nélküli költségtérítés... Istennek érzik magukat. Szóval ennek kell mihamarabb véget vetni. Vagyonelkobzás, börtön... Szigorú ellenőrzés. Pont úgy, mint az átlagembereknél.

BiG74 Bodri 2015.04.13. 20:07:59

@A megvalósult amerikai ólom..:

A jobbik jelenleg a fityisz és a maszop közé egyenlőségjelet tesz és pejoratíve beszél róluk. Ez egy jelentős vonzereje jelenleg, ezért viszi el a két párt szimpatizánsait. A másik, hogy nem ellenez élből minden olyan rendelkezést, melyet a két ellenpárt kormányzása alatt hoztak.

hun.execute 2015.04.13. 20:08:45

Sebaj! Már készülünk az olimpiára! Három év alatt még ezernyi stadiont lehet építeni.

legeslegujabbkor 2015.04.13. 20:10:11

@lavór: Akkor talán vizsgálni kellene, hogy az olaszok hogyan szálltak szembe a maffiával.

Tudományos Iibsizmus 2015.04.13. 20:11:44

A lényeg hogy a brókerkormányból elege van a népnek!

ózdi cigány 2015.04.13. 20:12:53

@BiG74: "A jobbik jelenleg a fityisz és a maszop közé egyenlőségjelet tesz"
és ebben igaza is van. Na jó, az emeszpések nem annyira gátlástalanok, viszont tehetetlenebbek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.13. 20:18:31

@BiG74: Nyilván ezt kell tennie. Markánsan meg kell különböztetnie magát a másik nagy jobboldali erőtől, hiszen csak így léphet fel első számú kihívóként. Emlékezetes, hogy annak idején az SZDSZ volt a leghangosabban pártállam ellenes, aztán mégiscsak összeállt az utódpárttal.
A kampány egy egész más műfaj, mint a választások utáni hideg számítás, amely mentén kialakulnak a koalíciók.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.13. 20:28:13

@rasztaszív: Igen, 2014 előtt is nyert időköziket a baloldal, aztán mi lett a vége egy éve áprilisban?
"mszp-s szavazók is találhatnak még baloldali pártot.az mszp pedig tapolca után már könnyebben visszaszorítható." Kit a Dk-t? Ennek a pártnak a lehetőségeit erősen behatárolja hogy Gyurcsányra épül. Mindig lesz egy keménymag, amely kitart mellette, de tömegeket nem képes bevonzani.
De nem is ez a lényeg. Ezekután a jobbik fogja tematizálni a kormányellenes retorikát. Nem volt még kormányon, szűz erő, komoly potenciál van benne, tehát a tőkét is vonzani fogja. Simicska pedig jelenleg szabad.. A többiek csak kullognak az események után majd. Több időközi parlamenti választás pedig jelen állapot szerint nem lesz

♔bаtyu♔ 2015.04.13. 20:36:43

@BiG74: Te jó nagy tévedésben vagy. Talán 10-20% lehet ez a típusú szimpatizánsi kör. A Fidesznél még kevesebb.

Annyi, hogy kb. 60% eleve nem szavaz balliberális oldalra. De ez nem vezér kérdése.

hanta boy 2015.04.13. 20:51:23

6. tanulság:

A Fidesz-KDNP-JOBBIK jobboldali blokk hozta a szavazatok 70%-t.

7. tanulság:

A ballibsik - így összefogva - kaptak 25%-t.

8. tanulság:

A JOBBIK a győzelmét saját jogán hozta, nem kellett hozzá sem a Fidesz, sem a ballibsi bagázs.

9. tanulság:

A Fidesz-KDNP gyengülését, és a JOBBIK erősödését a ballibsik szájtátva nézik.

10. tanulság:

Ha a ballibsik valamit nem változtatnak nagyon gyorsan a politikájukon, akkor jön a lengyel példa, ahol évtizedek óta vagy a jobboldal, vagy a szélsőjobboldal kormányoz, az ottani ballibsik évtizedek óta a padlón vannak,.....

Hahó ballibsik!!!!

Ébresztő!!!!!!!!!!!!

Lehet azon örömködni, és örömódákat írni, hogy a Fidesz vesztett, de mit is nyertek a ballibsik?????

kiir 2015.04.13. 21:01:37

@maxval bircaman szerkesztő:
jaja, Kijevet elveszették, de a tapolcai tavasbarlang már az oroszoké.

Most ugyanazt a politikai éleslátásodat villantod meg, mint amikor 2000 amerikai zsoldost, euromajdant és vérfürdőt vizionáltál tavaly ősszel a Hősök terére?

sanyix 2015.04.13. 21:18:41

@A megvalósult amerikai ólom..: volt egy másik hangosan pártállam ellenes párt is: a fidesz. Ami ma tele van kommerekkel, kiszesekkel, és kitartóan leszavazzák az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát az msz(m)p-vel karöltve.

rasztaszív 2015.04.13. 21:22:18

@A megvalósult amerikai ólom..: szerintem a baloldal felszívódására akkor is hiába vársz.
a fidesz is egy személy által behatárolt.
a dk pedig feljövőben,simán kitörhetnek a karaktergyilkos karanténból.

conchita 2015.04.13. 21:30:56

@hanta boy: Kit érdekel az emeszpé? Szánalmas, ahogy próbálod ezzel elterelni a figyelmet arról, hogy Nix Orbán mekkora arcost dobott a betonra. Jó látni a görcsös vergődésed. :-))

conchita 2015.04.13. 21:31:44

@A megvalósult amerikai ólom..: ...ásít.. terelsz, terelsz. Röhejes ahogy erőlköcc.. :-))

zobod 2015.04.13. 21:34:06

@rasztaszív: Gyurcsány csak visszaszerzi a szétszórt liberális szavazatokat, abból épít egy rétegpártot Pestre. Ez viszont nagyon kevés választást nyerni, a balliberálisok fénykorában sem a liberálisok hozták a volument, hanem az mszp.

hanta boy 2015.04.13. 21:45:30

@conchita:

Hát kedves Wursli!

Akkor örömködj tovább azon, hogy "Orbán mekkora arcost dobott a betonra"

További jó örömködést!
(persze kis öröm is öröm.....egészségedre!)

rasztaszív 2015.04.13. 21:48:08

@zobod: szerintem már láthatóak némi átstrukturálódás jelei...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.13. 22:10:19

@rasztaszív: Nem felszívódásról van szó. Egyszerűen a következő 7-8 éévben nem lesznek kormányon. Ha a Fidesz-Jobbik koalíció öszeáll '18 után, akkor lesz esélye a baloldalnak 2022-ben..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.13. 22:20:20

@sanyix: Angela Merkel az NDK ifjúsági kommunista szervezetének volt a tagja.. Ehhez mit szólsz? Persze nagyon nem mindegy hogy valaki milyen szinten volt az állampárt idején. Komoly hatalommal bíró függetlenített Kisz titkár, majd városi Kisz-führer volt mint Gyurcsány, vagy esetleg csak osztálytitkár. Egyébként ha egyes fideszeseken számon kéred a múltat, akkor a radikálisan kapitalista Fletón miért nem kéred számon a komcsi múltat? Nála nem számít? Vagy Demszkynél Majtényi Lászlónál a maoista elkötelezősést a 70-es években. Erről nem illik beszélni?
Egyébként számos hazug, provokátorok által gyártott lista kering a neten , amely olyan jelenlegi kormánypolitikusokról is Mszmp-s múltat terjeszt, akik nem voltak párttagok..

rasztaszív 2015.04.13. 22:45:00

@A megvalósult amerikai ólom..: az adott választási rendszerben két hasonló részre megosztva a szavazatok több mint fele,akár közel kétharmada is kellhet a biztos többséghez,nem 44% a kétharmadhoz.persze lehetséges,de az is,hogy a liberális demokrata ellenzék összefogva elérjen 35-40%-ot,ami akár két 30%-os jobboldali párt ellen is bőven elég az egyénik többségében.az pedig sima többség a parlamentben.

Tudományos Iibsizmus 2015.04.14. 05:35:04

@A megvalósult amerikai ólom..: Én is hatalommal bíró KISZ titkár voltam, bárkiről írhattam jelentést, kivéve a párttagokról.

csak egy néző 2015.04.14. 09:10:36

De szép kormányunk lesz majd minékünk.

Miniszter: Vona Gábor
img.444.hu/vona-g%C3%A1bor-64-v%C3%A1rmegye.jpg
Belügy: Novák Emőke
kuruc.info/galeriaN/hir/Novak_Elod_karmester.jpg
Külügy:KGBéla
static.168ora.hu/db/05/7E/kovacsbela-d0001D57E6c5d1c8dac67.jpg
Emberi erőforrás: Hegedüs Lóránt
alfahir.hu/sites/barikad.hu/files/2012/11/tuntetes_8.jpg
Oktatásügy:Szávay István
m.cdn.blog.hu/le/lehetmas-a-jobbik/image/szavay-istvan5.jpg

Szép új világ. Hajrá!
Vajon mennyi idő kell a bukásukhoz majd. Vajon kialakul addigra valami a többség által elfogadható párt?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.04.14. 10:01:36

Az,hogy a tetves geciláda fideszpatkányok is kussolhatnak!

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.14. 10:19:32

@rasztaszív: "hogy a liberális demokrata ellenzék összefogva elérjen 35-40%-ot,ami akár két 30%-os jobboldali párt ellen is bőven elég az egyénik többségében.az pedig sima többség a parlamentben."

Ez illúzió. Ha 3 közel azonos erő lenne '18-ban, akkor is rendkívül csekély az esélye annak, hogy egyikük megszerezze a választókörzetek több mint felét.Ez csak egy matematikai lehetőség. Ráadásul ez sem lenne elég, hisz ekkor lenne 35 listás helye, és 48 egyéni képviselői helye. Ez még mindig csak 83 hely a parlamenben, ami nem elég az egyszerű többséghez..
A legnagyobb gond viszont annak a "35-40 %-nak" a megszerzése a baloldal számáraegy olyan környezetben, amely a Fidesz- Jobbik párharcról szól majd..

rasztaszív 2015.04.14. 12:00:57

@A megvalósult amerikai ólom..: ha három közel azonos erő van,akkor máris nem a fidesz-jobbik párharcról szól a dolog.ebben az esetben csak nagyjából tíz százalékot kell még gyűjtenie a választásig egy liberális demokrata összefogásnak ahhoz,hogy nevető harmadikként vigye az egyénik többségét(és nem csak több mint felét).tehát kevesebbet kell erősödniük,mint a jobbiknak,hogy nyerhessenek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.14. 16:30:51

@rasztaszív: Erre írtam, hogy ennek matematikai esélye ugyan van, de három 30-35 %-os erő esetén csekély esélye van annak, hogy bármelyik is megszerzi a szavazókerületek többségét, pláne mondjuk a 96-ból 60-at.

" csak nagyjából tíz százalékot kell még gyűjtenie"

Hát igen kellene. Ha ősz óta nem volt képes erre, akkor mikor? Minden kormányzóerő ciklusa második felében képes jelentősen javítani pozícióit.
Jelenleg a biztos szavazó pártválasztók körét tekintve 11 % különbség van a Fidesz és a baloldal között ( 37, illetve 19,7,1 %) és akkor még ott van az egyre erősödő Jobbik, amely sokkal eredményesebben képes tematizálni a korrupció témát..

rasztaszív 2015.04.14. 17:59:27

@A megvalósult amerikai ólom..: három hasonló erő között 5% különbség döntő lehet,az egyéniket le lehet tarolni,és ez elég a parlamenti többséghez.természetesen,elvileg,ez bármelyik párt számára lehetséges,de a jobbiknak ehhez jóval többet kellene erősödnie,mint a liberális demokrata tömbnek.az illiberalizmust elfogadók kettéosztottsága,és ezen belül a jobbik(az aktuális gyengébbik)erősödése pedig a liberális demokratáknak kedvez.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.14. 22:20:55

@rasztaszív: "de a jobbiknak ehhez jóval többet kellene erősödnie,mint a liberális demokrata tömbnek" Miért? Jelenleg a Medián és a Szonda szerint is jobban áll mint a ballib tömb, mert képes volt profitálni az ősz óta tartó elégedetlenségi hullámból. Míg a baloldal nagyjából ugyanott toporog mint egy éve április 6-án. 25,57 %-os listás eredményt szereztek akkor, jelenleg pedig az Mszp, dk, Együtt hármasnak 26 %-a van a Szonda Ipsos szerint, vagyis gyakorlatilag nem voltak képesek növekedésre a kormánypárt igen nehéz időszakában sem, míg a Jobbik komoly bővülést realizálhatott..

rasztaszív 2015.04.14. 22:31:13

@A megvalósult amerikai ólom..: a jobbik országosan a komoly bővülésével együtt is messze van még a liberális demokrata tömbtől.azért.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.15. 15:38:25

@rasztaszív: Miért lenne messze? A Medián és a Szonda szerint is népszerűbb a ballib oldalnál, és saját néven indított jelölttel nyerte az időközit is..

rasztaszív 2015.04.15. 16:50:58

@A megvalósult amerikai ólom..: vagy elnézted a sorokat,vagy direkt beszélsz hülyeséget...:)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.15. 18:30:47

@rasztaszív: "A jobbik országosan a komoly bővülésével együtt is messze van még a liberális demokrata tömbtől." Miért van messze a liberális demokrata tömbtől?

rasztaszív 2015.04.15. 18:41:45

@A megvalósult amerikai ólom..: mitől lenne népszerűbb?összeadni tudsz még?:)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.16. 15:03:32

@rasztaszív: Te azt írtad, hogy a Jobbik messze van még a "liberális demokrata tömbtől". Ehhez képest a Szonda legutóbbi mérése szerint a biztos szavazók között 28 %-on áll, míg az Mszp, Dk, Együtt hármas 27%-on (19,7,1). Akkor tehát miért is van messze tőlük népszerűségben? Ráadásul a baloldal alig volt képes bővülni 2014 április 6-hoz képest..

rasztaszív 2015.04.17. 07:45:28

@A megvalósult amerikai ólom..: te tényleg nem tudsz számolni.vagy csak olyan fideszes mód...:)
szonda:19+7+1+1,+4% az lmp,jobbik 28
nézőpont:10+12+3+1,+7% lmp,jobbik 23
medián:17+10+2,+4% lmp,jobbik 25
a liberális demokráciának pedig egyelőre még ennél is nagyobb a támogatottsága,bármennyire fáj ez neked.a liberális demokrata szavazók szépen meg fogják találni a maguk nem illiberális pártját.
süti beállítások módosítása