B1 blogcsalád



A fideszes agytröszt megtalálta a magyarázatot Veszprémre

2015. február 24. - nickgrabowszki

A Fidesz lusta szavazói, az ellenséges média és különösen Simicska Lajos aknamunkája húzódik meg a a veszprémi vereség mögött - erre a következtetésre jut a kormánynak dolgozó Századvég politológusa, Lánczi Tamás.

Szerinte a kudarc miatt nagy arányban

okolható a kormánnyal szemben megfogalmazódó, óriási méreteket öltő médianyomás, amelyben tevékeny részt vállal a Fidesz választók orientációs pontjaként működő Hír Televízió és a Magyar Nemzet is. A szavazók körében ez korábban nem tapasztalt orientációs zavart generált.

Orientációs zavar. Ezt kicsit ízlelgetnünk kellene még. Ez olyan lehet, mint a kommunikációs hiba. A politika jó, csak hát a kommunikáció.

A 2010-12 között a KiM-ben helyettes államtitkár Lánczi úgy véli, Simicskában és a választókban egyszerre van a hiba. Föl sem merül benne, hogy a Fidesz szavazói talán már nem is a Fidesz szavazói, hanem elpártoltak  a kormányerőktől. Ugyanerre utal minden közvélemény-kutatás - már leszámítva a munkahelyét, a Századvéget és a szintén Fidesz-közeli KDNP-t.

Lánczi a közvélemény-kutatók által mért csökkenésre egy szót sem veszteget, a tavalyi és idei eredmények közötti különbséget pedig egyszerűen a kormányoldali szavazók távolmaradásával indokolja.

Ebben nincs is vita köztünk. Abban viszont van, hogy ez mivel magyarázható.

Ha esetleg mégsem a Némedi Lajossal végtelenül ellenséges HírTV vagy Magyar Nemzet állna a Fidesz-KDNP veszprémi veresége mögött, és nem is a Kész Zoltánt a végsőkig támogató, már-már radikálisan ellenzéki közmédia, akkor érdemes szemügyre vennünk egy további lehetőséget is.

Mégpedig azt, hogy 2015 februárjára a teljes népesség alig 15 százalékára csökkent a kormánypártok támogatottsága.

A felmérések és a tényleges választási szituáció közötti különbséget a Fidesz  t e n d e n c i ó z u s  felülmérése okozhatja a legvalószínűbben. Azt feltételezzük, ez a hír még a Lánczi-családhoz is eljutott.

Ez megmagyarázná például, hogy miért mértek a közvélemény-kutatók a tavalyi választások előtt is(!) és után is közvetlenül csaknem hárommilliós támogatottságot a kormánypártoknak, miközben ebből a fülkékben csak 2,3 millió realizálódott.

Itt több eshetőség is akad:

  1. a közvélemény-kutatók hazudnak vagy hibáznak (de ahhoz túl sokszor találták már el jól az eredményt, valamint a többi párt megítélésében nem szoktak tévedni),
  2. a megkérdezettek hazudnak (de ilyenfokú tudatosság olyan ellenszenvet mutat, hogy névtelenül meg kellett volna jelenniük ellenzéki szavazóként),
  3. a Fidesznek ennyivel több a szimpatizánsa, mint a valódi szavazója.

Lánczi persze ezzel nem ért egyet:

Egyszerűen arról van szó, hogy e kutatások másra vonatkoznak: egy potenciális országos választásra (és természetesen nem Veszprémre, nem időközire).

De ez nem releváns. A közvélemény-kutatások ugyanis véleményt mérnek, cselekvést jóval kevésbé jeleznek előre. A Fidesz bandwagon-hatása miatt miatt nála a legrosszabb hibafaktorral.

Most a Fidesz választók érezték úgy tömegesen, hogy számukra nem fontos, vagy nincs tétje ennek a megmérettetésnek (korábban inkább a baloldal). Egy országos (nem időközi) parlamenti választáson azonban a most passzív szavazók szinte biztosan újra megjelennének.

Persze, automatikusan. És épül tovább a szép jövő, a rengeteg stadion, és eltűnnek a szegények rászorultak.

És ezt alkalmasint arra alapozza, hogy

a GDP ismét nő, a munkanélküliség csökken, az államháztartás makro állapota kedvező.

 Szóval nagy a jólét. Ezért

2018 tekintetében a kormánypárt jelenleg nincs bajban. Évek vannak hátra. Évek, amelyek politikai eseményeit ma még nem látjuk előre.

Értik a logikát? Nincs baj, mert évek vannak hátra, de nem tudjuk, ezekben mi történik majd. Tehát nincs baj, mert fogalmunk sincs, mi lesz.

Lánczinak összeállt a kép. Sok hasznos tanács várható még a Századvégtől. De annyi bajunk legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr77212583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi Ténytár 2015.02.25. 04:12:08

@ Érdekes, hogy Simicska/HírTV a hibás az orientációs zavarért és NEM ORBÁN AKI IDE-ODA forog 180 fokokat mindenben útmutatásai!

Jelen esetben a 2/3 és Veszprém fontosságát illetően:

______
index.hu/belfold/2015/02/23/ketharmad_orban_idezetek/

1, a kétharmad Magyarország legfontosabb versenyelőnye.
2, az államgépezet és a kormányzás hatékony működése feltétele

kontra

3, a kétharmadnak a mostani helyzetben nincs jelentősége,
____

Pásztor Miklós 2015.02.25. 06:16:39

@igazi Ténytár: Orbán véleménye a 90-es években évente változott, 2000 körül havonta, most már naponta. Lassan egy beszéden belül is változni fog, az aktuális gyógyszeradagjától függően.

Nzoltan 2015.02.25. 07:43:27

A szavazók tényleg lusták. Mi ebben olyan hihetetlen? Sokan nagyívben szarnak a politikára. És egyre többen vannak.

felcsutisuttyo 2015.02.25. 08:02:16

Hát ennyire okosak a Századvég boszorkánykonyhájában " képzett" seggnyalók...( Pl GiroszÁsz és társai). Ilyen megállapítást az óvodások is tudnak tenni.....

felcsutisuttyo 2015.02.25. 08:08:59

Azért vesztették el a Veszprémi választást, mert gyűlöli a Nép a rohadt Orbánt és tolvaj bandáját. Ilyen egyszerű!

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.02.25. 08:26:36

Sok hasznos tanács várható még a Századvégtől.....én határozottan ebben reménykedem. Az ész távozott közülük.....csak a gátlástalanság, az erkölcstelenség és szervilizmus maradt a táborba.

Álom Polgár 2015.02.25. 08:52:43

Remélem a tendencia folytatódik és 18-ban fordulat jön.
Az mád kérdés, hogy hova.
A dráma az, hogy ha nincs a fideszes pökhendiség és a folyamatos fosztogatás még jó is lehetett volna.
Mert azért emlékezzünk 2010-ben M-on csődközeli helyzetet vizionáltak.
A kormányzat alapvető hibája:
Az apparátusban túl sok a talentum nélküli szerencse lovag.
Csak és kizárólag a párt és holdudvara lehet a többiek nem léteznek, a semlegesek mint apró pénzen is elélő páriák vannak számon tartva. Az állam mindent szeretne felügyelni, beférkőzve az
állampolgárok intim szférájába is. Nem fog menni, ezt már meghaladta az idő. A vezér visszatekintett a kádári múltba és szemeivel keletre figyel.
Nos itt alapvető stratégiai hibák halmozódnak, ezért fog veszteni a mostani hatalom.
-Kádár kor, alku: létbiztonság, élhető viszonyok a tömeget alkotók számára, nos ezt a jelenlegi még nyomokban sem tudja biztosítani.
-Oroszország, Törökország, olajon gazdagodó kisebb államok:
Nos ami nekik van az nekünk nincs, nem is lesz. Mintha az egyszerű
munkásfiú törleszkedne az iparbárókhoz.

zila5 2015.02.25. 08:53:06

Reméljük a szexuális orientációjuk még rendben van merha azt is elorientálja tőlük valami gaz médium, akkor tényleg végképp összeomlik a NER.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.25. 08:54:21

A fidesz közpénzzel kitömött "agytrösztje" az elemzésében kimondja: a fidesz szavazói annyira hülyék, hogy ha egy pillanatra lecuppannak az interfészről, akkor nem tudjék még azt sem, hogy el kell menni szavazni. Szuper. Így akar a fidesz szavazókat visszanyarni? Hogy hülyézi őket?

Hát remélem, hogy ez az elemzés is megért pár 10 millió Ft közpénzt...

ex-dr. vuk 2015.02.25. 12:44:34

@Vállalhatatlan fordulat: a fidesz szavazoi annyira hulyek, hogy azt sem fogjak eszrevenni hogy lehulyeztek oket.
süti beállítások módosítása