B1 blogcsalád



Orbán Viktor Európa páriája lett

2019. május 11. - nickgrabowszki

Megmentette Manfred Webert, mert közölte, hogy nem támogatja.orszeb.jpg

A dolog onnan indult, hogy Orbán 2018 őszén, a Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadása után 

túlélésre rendezkedett be.

Reményeit abba vetette, hogy az EP-választáson mégiscsak megtörténik az általa remélt szélsőjobboldali, rasszista-fajvédő és euroszkeptikus ("szuverenista") áttörés, amivel majd a Néppárt koalíciót kénytelen kötni, és az igazolja majd az  stratégiáját, azaz ő lehet a közös nevező, amivel akár az Európai Bizottság élére kerülhetne.

Addig azonban azt kellett mutatnia, hogy feladta az ambícióit, és ezt meg is tette: tavaly ősszel deklarálta, hogy maga helyett Manfred Weber mostani néppárti frakcióvezetőt támogatja az élére.

Azóta persze történt egy s más. Leginkább az, hogy a Fidesz tagságát fefüggesztették a Néppártban, bár kizárni nem tudták. Orbán azt a helyzetet is úgy próbálta kezelni, mintha önként korlátozták volna a saját jogaikat, azzal a reménnyel, az az EP-választás eredménye után a Néppárt revidiálni kényszerül majd az álláspontját a Fidesz kizárásáról.

Mindennek ellenére Orbán ragaszkodott Weber támogatásához. Még azután is, hogy a néppárti csúcsjelölt közölte, a Fidesz szavazataira nincs szüksége a megválasztásához. Sőt, el sem fogadná a posztot, ha a Fidesz is megszavazná arra.

Orbán akkor nem reagált, azonban hetekkel később, a hét elején váratlanul bejelentette, hogy nem támogatja Weber megválasztását, mert

megsértette a magyarokat.

Most elegánsan tekintsünk el attól, hogy Weber egyáltalán nem a magyarokat sértette meg, legfeljebb Orbánt és a pártját, továbbá esetleg a Fidesz-vallású szavazókat, akik azonban csak kisebbségét teszik ki a magyaroknak.

De akkor mi indokolta, hogy Orbán közölje, megvonja a támogatását, és ha már megvonta, miért hetekkel később?

Mi történt a háttérben?

Hát az, hogy Orbán megpróbálta learatni mások babérjait, és úgy beállítani a helyzetet, mintha annak alakulására volna valamilyen befolyása, de nem sikerült neki. Sőt, azt is megakadályozta, hogy a dolog egyáltalán megtörténjen.

Tulajdonképpen Weber nem vállalt nagy kockázatot amikor közölte, nincs szüksége a Fidesz szavazataira, mert az EB-elnökségéhez nem Orbán sameszainak, hanem az európai szocialisták és liberálisok parlamenti támogatása kell. Akik viszont részben valós okokból (mert Weber a populista Orbánnal is kompromisszumot kereső német jobboldali politika szimbóluma), részben a saját szavazóik előtti legitimitásuk megőrzése okán elkezdték hangoztatni, hogy

nem akarják Webert az Európai Bizottság élén látni.

Ami virágnyelven úgy hangzott, hogy nem támogatják a spitzenkandidat-rendszert, azaz valamelyik párt listavezetőjének megválasztását, de ugyanazt jelentette.

A dolog már kezdett válsággal fenyegetni, mert

  • jelenleg úgy néz ki, hogy a Néppárté lesz a következő EP legnagyobb frakciója,
  • azaz nekik volna joguk delegálni az EB élére,
  • de nem hozható létre működőképes koalíció az EPP és a szocialisták-liberálisok között, mert utóbbiak nem támogatják Manfred Webert.

Úgy nézett ki, hogy Európának már nemhogy egyetlen vezetője nincs, de még névleges első embere se lesz nyártól, mert nem lesz megválasztott elnöke a Bizottságnak, az Unió kvázikormányának.

Ennek a problémának a kezelésére hívta össze a román soros elnökség az uniós csúcsot csütörtökre Nagyszebenbe. A terv az volt, hogy mindenki kompromisszumot mutat:

  • a szocialisták és a liberálisok deklarálják, hogy a legnagyobb frakció jelöltjét választják meg (azaz tkp. a Néppártét),
  • az EPP viszont közli, hogy nem ragaszkodik majd a spitzenkandidat-rendszerhez.

Azaz: a sorok között bejelentik, hogy ejtik a Weber-tervet.

A Néppárt ki nem mondott, hivatalosan meg nem nevezett jelöltje ebben az esetben a francia Michel Barnier lett volna.

Orbán Viktor eközben elveszítette a befolyását az európai politika alakítására, és komoly vezetők helyett csak olyan marginális, perifériára szorult figurákkal tudott találkozni, mint Salvini és Strache. De azért valahogy mégis kiszagolta, valaki nyilván megsúgta neki titokban, mi készül.

Ennek elébe menve jelentette be, hogy megvonja a támogatását Webertől.

Ami persze egy vicc, mert mint fentebb láttuk, nincs szükség ő támogatására, de a Fidesz elnökének egója nem ismer mértéket: bár semmi befolyása nincs a helyzet alakítására, úgy akarta beállítani, mintha miatta történt volna meg, amiről a véleményét se kérték ki.

A dolog különös pikantériája azonban, hogy eredménytelen volt az uniós csúcs. Nagyszebenben végül nem jelentettek be semmit, mert azzal, hogy

Orbán a saját sikerének akarta beállítani Weber leváltását, voltaképpen megakadályozta azt.

Miután Orbán közölte, nem támogatja Webert, már nem közölhette ugyanezt se Timmermans, se Macron, se Verhofstadt.

Merkel meg kifejezetten jelezte, hogy továbbra is Weber mögött állnak. Ami persze nem jelenti azt, hogy ez még a nyáron is így lesz, de pillanatnyilag Orbán megmentette Webert, és elhalasztotta a leváltását.

Ott tartunk, hogy Magyarország jelenlegi miniszterelnöke már annyira nem kívánatos az európai mainstream számára, hogy inkább saját terveikről is letesznek, ha azt Orbán is támogatja. Inkább maradjon Weber (legalábbis egyelőre), mintsem Orbán triumfálhassa a leváltása után.

Nehéz másként látni, minthogy a Fidesz-vezér Európa páriája lett, ha a szélsőjobboldalon kívül már senki nem akar még csak közös platformra kerülni se vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr714820744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Bates dö Hól 2019.05.13. 18:18:22

@Én de genere Mi: széles még a harácsolásban is sikertelen: amennyit és amennyiszer a valaga alá nyúltak, abból más már jeff bezos lenne;-)...

csüngőhasú norvégbáró 2019.05.13. 18:21:02

@Tényelek:

"hogy Európában a németeknél fogyott el először a krumpli, "

no,ha ezt tudod, akkor azt is, miért lop a cziggányod? mennyit keres hetente a stróman lölő a túlárazott és személyre szabott pályázatokon? menniyt utal és hova a cziggányodnak?

ezeknek sem nehéz utánanézni, fidessdroid. :D igyekezz

Karipapa01 2019.05.13. 18:22:03

@MAXVALL bircaman közíró: Még nem válaszoltál a kérdésemre, miszerint:

Te már évek óta Bulgáriában élsz. Tudsz beszélni (helyesen írni) az egyébként nem könnyű bolgár nyelven? Újbolgáron, amit mindenki rendesen megért. Vagy csak oroszul dumálsz ott is, mert a magyart arrafelé nem nagyon értik.

2019.05.13. 18:25:25

@Sir Bates dö Hól: "hogy a picsába van az, hogy a strabagra mindig szükség van a melóban?"
A "joggállam" miatt van rá szükség, mert uniós előírás, hogy milyen referenciák kellenek a "támogatások" lehívhatóságához, olyan cég meg Magyarországon nincs, kell a Strabag, meg valamilyen egyéb cég, aki adja a pecsétet. A HVG-nek volt egy jó összeállítása, hogy az ilyen építkezések támogatásainak 80%-a nyugati cégek kezébe kerül. Nem a Strabag a csúcs, mert azok leglább dolgoznak, igaz a magyarok adják hozzá az embert, hanem valamilyen dán cég, aminek előtte még nevét sem hallottam, pedig papíron szinte mindent ők csinálnak, .. Ezért ragaszkodnak a jogállami keretekhez nyugaték, nem azért mert bárkit is zavarna, hogy nekünk állampolgároknak jó vagy rossz.

2019.05.13. 18:31:53

@csüngőhasú norvégbáró: "no,ha ezt tudod, akkor azt is, miért lop a cziggányod? "
Ha lesz cigányom és lopni fog, akkor azt tudni fogom és válaszolni is fogok rá.
A "fideszdroid" megszólításból arra következtetek, hogy liberálbolsevik droidnak tetszik leledzeni, ebből adódhat, hogy csak droidokban gondolkodik, .. de sajnos rosszul működik a beazonosító programja /Meg kell szereltetni, mert éles csatában komoly veszély lehet!/, csak ember vagyok!

Sir Bates dö Hól 2019.05.13. 19:11:49

@Tényelek: megadnál egy linket is ehhez? mert ez éppen, hogy szembemegy a piaci versennyel és a közpénzek lehető legjobb felhasználásának elvével.
s vajon miért nem képesek "pecsétképes" állapotba kerülni a magyar cégek?
tényleg várok egy linket, mert nekem így nem kerek a történet. ez az EU, nem egy olyan hely, ahol kötelező egy helyinek is a nevét adnia a céghez;-)...

felucca02 2019.05.13. 19:26:13

@Tényelek: Teljesen mindegy, hogy kinek a kiszolgálásában erősödött meg, a tankok gyártásához is kell vállalkozói kultúra, és a szárnyasbombához is.
Kicsit kényszeredetten jegyzem meg, hogy azért voltak jók a hadiipari termékeik, mert kiforrott munka-és menedzserkultúra állt mögöttük, és nem azért forrta ki magát a munkakultúra, mert a führer odabaszott a haverjának némi reichsmarkot, hogy nesze, mostantól repülőt gyártasz.
Olyannyira naiv feltételezés összehasonlítani ezt a mi munkakultúránkkal, hogy el is pirulok, nem is tudom megtenni.
Hogy mi van nekünk? Semmi, nagy pofánk, mert mi vagyunk a kiválasztott nép. Állandóan vissza-visszatérő toposz ugyebár, mária országa, meg hasonlók.

csüngőhasú norvégbáró 2019.05.13. 19:38:53

@Tényelek:

"Ha lesz cigányom és lopni fog, akkor azt tudni fogom és válaszolni is fogok rá."

tehát pont azt nem tudod, hogy a cziggányod háza végébe -is- miért fontosabb egy staddion, mint az ország gyarapodása?

mészaros lölő 500 milliárdja, mely eu s pénzből lett magánvagyon, nem gyarapodás. legalább is nem a miénk, a népé.

ez tibborcz lámpakirályra (ELIOS) is igaz.

O1G nem a hazát, hanem a pénzét szolgálja.

Tangooo 2019.05.13. 19:42:33

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög: @kutyás majmok országa: Ezt az akadémikusi szintet, nekünk egyszerű embereknek nehéz követni.

Nyithatnátok magatoknak egy külön fórumot - a pöcegödörben.

Sir Bates dö Hól 2019.05.13. 19:53:24

@Tangooo: miért csak nekik szántad e javaslatot?

6.Lenin 2019.05.13. 20:18:46

@csüngőhasú norvégbáró:

A kertvégi stadion miért nem az országot gyarapítja?

Lölő sok ezer családnak biztosít megélhetést.

Te lennél a NÉP? Ne bassz!

felucca02 2019.05.13. 20:30:50

@6.Lenin: Gyarapítja. Ahogy az M6-os alagútjai is, meg a köröshegyi völgyhíd is.
Minden befektetett forint mondjuk fial másfél forintot általa.
Miközben lenbének itt olyan lehetőségek is, ahol mondjuk százhúszat fialna. Csak oda nem jut, mert elment alagútra, völgyhídra, meg stadionra.
De valóban itt van, szó se róla, nem lehet elvinni.
Na, mindjárt gyarapítom én is a lakást valamivel, úgy kedvet kaptam hozzá ettől a nemzeti tőkésosztálytól!

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.05.13. 20:33:29

@Sir Bates dö Hól: szerintem azért, mert taga alkotói szabadságon van

antiinternáci 2019.05.13. 20:37:35

Nevetséges szenvedés.
Majd meglátjuk, hiányzik -e majd a Fidesz szavazata az elnök megválasztásához.
Az nagyban csökkenti bármely jelölt legitimitását, ha megválasztását a bolsevisták támogatják.

6.Lenin 2019.05.13. 20:45:08

@felucca02:

Nem tudod hová mennek azok a pénzek.

Tételezzük fel...
luxus kurvákra-stricije is gazdagodik ezzel- márkásabb cuccokat vesznek-sokan így meg tudnak belőlük élni-van vevő márkásabb kocsikra, villákra. luxus utazásokra-ők is megélnek-stb.
A norvégbárók, tagák elinnák, kannásbort készítő nem nagy üzlet, legfeljebb a detoxikálóban dolgozók túlórázhatnak, kis meló-kis pénz.

Nincs elveszett pénz, csak esetleg neked, meg néhány más csórónak.

antiinternáci 2019.05.13. 20:48:21

@Tényelek:

"Engem is zavar, hogy miért nem én és miért pl. Mészáros,"

Rendkívül jó hozzászólás, gratulálok. Az irigységre alapoz a ballib kampány, persze a sok hőzöngőt egyáltalán nem zavarná, ha ő lenne Mészáros helyében...
Teljesen igazad van abban is, hogy a szdeszmp-s Mészáros Lőrincek elkótyavetyélték a hatalmas összegeket, míg ő működteti azt.
Az emberek kb. 99%-a egyáltalán nem is tudna mit kezdeni ekkora vagyonnal. Nem arra gondolok, hogy ne tudnák elherdálni, hanem arra, hogy nem tudnák működtetni.

mgdé 2019.05.13. 20:55:20

@antiinternáci:

Szerinted ő működteti? :DD

Tangooo 2019.05.13. 20:58:52

@Sir Bates dö Hól: valóban nagy a választék, de az ő stílusukkal most találkoztam először.

Sir Bates dö Hól 2019.05.13. 21:18:30

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: attól függetlenül, hogy te vagy troll vagy (ami nálam elfogadható), vagy a baribaszó ner-cseléd kategória (ami a legalja) -ugye ezt nem tudom eldönteni-, de az tény, hogy nem igazán kooperatív taga minden alkalommal...

Sir Bates dö Hól 2019.05.13. 21:22:12

@Tangooo: ok, csak kérdeztem. csak remélni tudom, hogy oldalfüggetlen a kritikád.

Sir Bates dö Hól 2019.05.13. 21:25:36

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: bár szerintem ez tagánál a játszótárs hiányát jelzi inkább. én tudok vele beszélgetni. tudom, te nem, nála megvan a te eposzi jelződ, de azért tettél is ezért;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.05.13. 21:31:02

@6.Lenin: Lajosom! ezek szerint, ha kirabolnak, akkor te is ok nélkül óbégatsz csak? mert az a pénz sem veszik el, csak esetleg neked, mint csórónak;-)...
fel a fejjel, közeleg a szalonnasütés szezonja, a lángeszed majd ahhoz használjuk!:-DDD...

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.05.13. 21:35:11

@Sir Bates dö Hól: oszt miről szoktál tagaval beszélgetni
a haller ági szípségéről, vagy arról melyikőtök tudja gyorsabban összekenni szarral a budi falát

Sir Bates dö Hól 2019.05.13. 21:39:46

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: inkább zenéről. hellernél kicsit zavarnak kinyilatkoztatásai, mert nem mindig értem, hogy miként jutott el azokhoz, a budi falát meg miért kenném be szarral? nálatok ebből van a családi bajnokság?

felucca02 2019.05.13. 21:49:08

@6.Lenin: Rendkívüli ez az új szemlélet a közgazdaságtanban!
Én még tökéletesíteném! Mit szólnál ahhoz, hogy a közpénzt random kilapátolnák egy nyolcadik emeleti ablakból? Odalent sokezren jól járnának, vennék a márkás kocsikat, pörögne a gazdaság. Szerintem idejétmúlt és felesleges ide még egy mészároslőrincet is beiktatni. Minek?

felucca02 2019.05.13. 21:52:29

@antiinternáci: Működteti, ja!:)
El ne feledd, hogy szigorú elszámolással tartozik a banditafőnök felé, gondolod, hogy gázszerelői agyával mer belőle egy fillért is működtetni? Agyonverik másnap a sarkon!

csüngőhasú norvégbáró 2019.05.14. 06:38:18

@felucca02:

"Szerintem idejétmúlt és felesleges ide még egy mészároslőrincet is beiktatni. Minek? "

STRÓMANNAK, és mivel az ország zöme közömbös már mindenre, O1G egyre pofátlanabbul teszi amit tesz.

ennek mindenki issza a levét, még a fidesskullancsok is, egy ilyen cziggánytól később már nehezen szabadulunk, nem csak a politikába rágja be magát, hanem a gazdaság, ingatlanpiacban is komoly részvevő.

mehet majd minden fidesskullancs valamelyik NER munkaadóhoz fillérekért oboázni.

csüngőhasú norvégbáró 2019.05.14. 06:44:43

@6.Lenin:

"Nincs elveszett pénz, csak esetleg neked, meg néhány más csórónak. "

O1G pénzügyi kultúrája tényleg jobb/kifinomultabb mint az átlag magyaré, tuti nincs annyi offshore számla (LOPOTT eurókkal) vagy titkos széf a nép birtokában ÖSSZESEN, mint a egyedül a straddionfőstrómancziggánynak.

de pl. azért a fidess sikeradója a TRANZAKCIÓS cziggányadó meghozta a gyümölcsét, nincs is annyi kp sehol forgalomban az EU ban, mint itt.

akkora korrupció se.

még több stadion, még nagyobb jólét!!

2019.05.14. 07:37:35

@Én de genere Mi: "Viszont a mienket Antallék siettették, 'a lépéselőny megőrzése' címszóval, a szocik már csak őutánuk jöttek."

Ajjj... na, de ki vezette a kezüket?? Csak nem az, aki a hiteltárgyalások 'moderálásának' terhét vettre a vállára? Csak nem az, aki maga is szívesen átvette volna az adósság kezelését?

antiinternáci 2019.05.14. 08:12:40

@Én de genere Mi:

Működik a vagyon, az számít.
Nyilván nem egyszemélyben maga old meg mindent. Egy nagy cég esetében profi menedzsment végzi el a feladatokat. Nem csak ebben az esetben...
Itt a kérdés az, hogy a szadeszmp 60 éves uralma alatt eredeti tőkefelhalmozott, reálértéken sok-sok százezer milliárd forintból mi működik? Semmi közeli szám a válasz.

antiinternáci 2019.05.14. 08:14:24

@felucca02:

Élénk a fantáziád.
De a lényeg az, hogy műxik a vagyon. Munkahelyeket tart fenn, adózik, stb...

2019.05.14. 08:43:54

@antiinternáci: Nyilván nem a leghatékonyabb módja a cégbirodalom vezetésének..de egy méret felett már másként nem megy, még a legjobbaknak se.. az persze elvárható lenne, hogy a tulajnak legyen valami stratégiája-víziója.. de ha nincs..hát nincs. A fák úgysem nőnek az égig.. (most az lényegtelen, hogy ő nem tulajdonos, csak egy avatár.. és a valódi tulajdonos elég jó stratéga..)

2019.05.14. 08:47:09

@antiinternáci: "De a lényeg az, hogy műxik a vagyon. Munkahelyeket tart fenn, adózik, stb..."

Amikor ezzel jövök, engem is lehurrognak folyton.. pedig ennyivel mindenképpen több marad a határon belül... és adott esetben még mindig fogható valami ..

6.Lenin 2019.05.14. 08:52:29

@felucca02:

Látom nem értetted meg a lényeget, de nem vagy ezzel egyedül, más köcsögök se értették.
A példád jól mutatja, kiszórod az ablakon, sok csóró biztosan örülne, de nem biztos, hogy ők szaporítani is tudnák megfelelően.
A pénz ott van jó helyen, ahol a rendeltetésének megfelelően tudják felhasználni.

A csórók szempontjából majdnem tök mind1, hogy kinél van a lóvé, ők úgyis csak kis hányadát tudják birtokolni. az ország szempontjából nem minde1.

Jól mutatja, hogy te mit tennél vele, kiszórnád az ablakon(segély) aztán csend egy darabig, míg tart a kannás. Ez volt 2010-ig.
Szórták ki feleslegesen, hogy csend legyen, nem lett. Még ehhez se értenek.
Nyugaton miért VOLT csend sokáig? Mohók lettek a pénzszórók?

felucca02 2019.05.14. 09:00:03

@antiinternáci: Hát hogyne működne! Az állam kiszór egy vagon pénzt a piacra, abból elműködget egy darabig a gazdaság. Az más kérdés, hogy hosszabb távon fenntarthatatlan a dolog, mivel állami szerepvállalásra épül, az államnak pedig -köztudomásúlag - nincsen pénze. Világválság után átmeneti intézkedésként lehet Hoover-gátat építeni, és közben bízni abban, hogy közben a gazdaság magáratalál, és el tudja tartani magát.
Ez nálunk fordítva megy, önindítóval megyünk előre, amíg az akksi bírja. Amikor az akksi kimerül, ülünk majd az út szélén tanácstalanul. Ti persze nem, mert meg fogjátok magyarázni, hogy ez így van jól.
Mint a biciklis vicc, tudod: kuss, én így szállok le!

mgdé 2019.05.14. 09:03:45

@Womb Raider:

Simlicska is tartott fenn munkahelyeket, Kapolyi is, Gattyán is, de még Stadler is.
S lám, nekik mégsem tapsolsz. :P

S válaszolnál egy kérdésre?
Meg meri engedni magának mondjuk egy önkormányzat, hogy egy Lölö vagy egy vejkó cégtől - vagy korábban egy Okoslajos cégtől - származó munkát nem vesz át, mert az bizony egyértelműen szar minőségű?
Nem bennfentes céggel szemben simán.

Miért is hasznos és jó ez a a hatalmi alapú különbségtétel az országnak?

mgdé 2019.05.14. 09:07:31

@6.Lenin:

Lenyinbácsi!!! Gyere igyál igyál még egy kis vodkát! Szeretem amikor énekelsz. Olyan szép hangod van! Hejj, te ...

mgdé 2019.05.14. 09:12:32

@Womb Raider:

(Amúgy Matolcsy hol volt akkor? Csak nem ... :D)

6.Lenin 2019.05.14. 09:13:37

@Én de genere Mi:

Seggfej. Egy biztos, rátok nem bíznék nagyobb összeget.
Ahhoz érteni kellene. Az irigység rossz tanácsadó. Főleg a megalapozatlan önteltség, az csak ront a helyzeteteken.

felucca02 2019.05.14. 09:14:12

@6.Lenin: A példád jól mutatja, hogy nem tudsz átvitt értelemben mondatokat értelmezni, így kissé hiábavaló a vita veled. Írtam egy hülye példát, hogy kisarkítsak vele egy helyzetet, erre te megbírálsz érte, ez alapvető kommunikációs analfabétizmus jele.

Tehát igen, még egyszer: ha az állam a zsebébe nyúl, és a neki kedves vállalkozón keresztül kiszórja az utcára a pénzt, vagy csak simán kiszórja, az ablakból, direktben a pórnép közé, ezek között annyi a különbség, hogy első esetben van látszat, a másodikban nincsen.
A közvetítő stróman nem szaporít, itt a te nagy tévedésed, hanem elkölti néhány túlárazott projektre, a központi útmutatásnak megfelelően. Rendkívül kis hozzáadottértékű projektekről van szó, akár stadion, akár felesleges vasút épül, tehát a pénz egy része halott pénzzé válik, a másik része visszacsorog a gazdához. Ha ugyanez a pénz valódi, hozzáértő tőkés kezébe kerülne, sokszoros lenne a hatása.
De a valódi tőkésektől ugye itt inkább olcsón, vagy ingyen veszik meg a cégeiket, és juttatják olyanokhoz, akik tökhülyék, de legalább hűségesek a vezérhez.

6.Lenin 2019.05.14. 09:20:39

@felucca02:

Még mindig nem érted. M lölő megsoxorozta a "rábízott" lóvét, befektetésivel, és már nem csak itthon. Persze nem azt mondom, hogy esetleg mindenki "ért" hozzá most is.
Szerintem az irány jó.
Nekünk most a függőség csökkentése az igazi feladat. Még nem ugrálhatunk nagyon.
Nyugaton nincsenek csődbe ment cégek? Országok?

mgdé 2019.05.14. 09:20:56

@6.Lenin:

Lenyinbácsi, ne izélj már, azt is megmondtad, hogy Trockij elvtárs vagy Buharin elvtárs jobb vezető mint Dzsugasvili elvtárs. Mi meg hittünk neked. :P
Még egy pohár vodkát? Csak bátran, jó elvtársak közt vagy.

6.Lenin 2019.05.14. 09:25:17

@Én de genere Mi:

Figyelj degenerált barátom, nem tudom mi a faszért erőlködsz. Én már néhány hozzászólásod után tisztában voltam azzal, hogy egy alaptalanul öntelt fasz vagy.
NEM KELL MÁR EZT BIZONYÍTANOD. Persze, ha nagyon ragaszkodsz hozzá, a te dolgod.

2019.05.14. 09:25:48

@Én de genere Mi: Te nem tudsz szakítani ezzel a látnok pózzal? Nem áll ez jól neked.

Kapolyi elég ellentmondásos figura... és nekem úgy tűnt, hogy végül feladta, már nem akart széllel szemben vitorlázni, inkább a seftelést választotta. Nagy tudású ember volt, de azért nem voltak aggályai, midőn a kapcsolati tőkéjét kellett kiaknázni..
Egy vitathatalan: nagyon jól látta, mekkora hiba az oroszokkal összerúgni a port. Sokba fájt ez nekünk a végére.
Gattyánnak meg már hadd ne emeljünk szobrot..és a kispályás adócsaló Stadlernek végképp hiba lenne.. Simicska.. valójában Mészáros, csak jobb szoftverrel..
De szerinted Csányi boldog sajtkészítő? Vagy megtöltött már életében egy rőf kolbászt is? Lölö most érte el a kritikus tömeget, nemzetközi szinten is láthatóvá vált és vannak (nyilván nem neki) a cégen belül jó ötletek és piacképes termékkel előálló beruházások. Van abban ráció, hogy az olcsó magyar mezgazd alapanyagból itt állítsunk elő élelmiszeripari termékeket, alapanyagokat.

"egy Okoslajos cégtől - származó munkát nem vesz át, mert az bizony egyértelműen szar minőségű?"
Szakadj már le a lámpa-gate-ről.. az EU-nak sem az volt a kifogása, hogy kevés a lumen, hanem az, hogy szigorúan házon belül futott le a buli. Ahogyan Paks II is csak addig számított ördögi tervnek, míg pár nyugati céget oda nem engedtek Vikiék a tűzhöz.. onnantól egy mukkjuk sincs. Tehát: a nyugati protekcionizmus jó.. a miénk szar..értem..asszem.
"Miért is hasznos és jó ez a a hatalmi alapú különbségtétel az országnak?"
Ha a minőség rovására megy, úgy valóban gond.. de nem egyértelmű, hogy annak is kell lennie, csak azért, mert nem a Guttmann GmbH csinálta..

mgdé 2019.05.14. 09:41:35

@Womb Raider:

Mamó, engem nem az EU véleménye érdekel.
Az érdekel, hogy újból egyre jobban dívik szart átadni, átbaszni a szerződő felet, visszaélni a hatalmi helyzetekkel, sápot szedni. Stb. Nem mesélek, mert jön 6 pohár utáni Lenyinbácsi, hogy "bizonyítsd" :D , no meg hát úgysem hinném el neked, hogy semmit nem tudsz ilyenekről, te nem vagy sem vak, sem hülye, más miatt szereted a ködöt fújni.

6.Lenin 2019.05.14. 09:48:25

@felucca02:

Szerintem a mai vitáknak már az alapjai is hibásak, tévesek, vagy szándékosan megtévesztőek. Választhatsz.

A nyugati "demokráciákban" hány generációnak kellett felnőnie-közben hány országot kellett gyarmattá tennie, kirabolni, milliókat legyilkolni, vagy a tüntetők közé lőni, hogy a mai szintet elérjék? Hány száz év alatt?

Nekünk-Mo-nak, mint kifosztott, gyarmatként kezelt országnak miért csak 15 percet szánnátok, hogy utolérjük azokat, akik eddig kifosztottak, eladtak, sokadrendünek kezeltek minket?

Ott hányadik generáció tanulta meg az ott elfogadott normákat?
Nálunk 90 óta hányadik generáció igyexik megtanulni a saját érdekei szerint élni?

Hány generáció tanul meg egy teljesen más értékrendet?

mgdé 2019.05.14. 09:48:40

@Womb Raider:

"mekkora hiba az oroszokkal összerúgni a port"

Én is láttam. Már akkor. Jól leoltottak a cégnél. Fideszesek ÉS Szdszesek. :D
(Fiatal cég, korosztályi alapon - akkori - fideszhívő többséggel.)

Egyébként Kapolyi valóban okos ember volt.
De 70-80 évesen meg már minek harcolászott volna?
Viszont, ha nincs ellenszél, csinálhatta volna tovább ...

2019.05.14. 09:54:49

@Én de genere Mi: nem, nem rá gondoltam.. kis pötty volt ő akkortájt, inkább csak végrehajtó, mintsem döntéselőkészítő-döntéshozó szerepet játszott..

2019.05.14. 09:58:03

@6.Lenin: "Nekünk-Mo-nak, mint kifosztott, gyarmatként kezelt országnak miért csak 15 percet szánnátok, hogy utolérjük azokat, akik eddig kifosztottak, eladtak, sokadrendünek kezeltek minket?"

Ugye, hogy ugye??? 50 kör lemaradással, egy leszakad talpú dorkóban és fakó klottgatyában léptünk a rekortánra, de már azért is büntető köröket rónak ránk, ha csúnyán futunk..pedig semmi veszélyt nem jelentünk rájuk, utol soha nem érhetjük őket. Nincs reális esélye. ..nem azért rendezték a versenyt.

mgdé 2019.05.14. 10:12:14

@6.Lenin:

Lenyinbácsi, keversz valakivel, mi nem vagyunk barátok, csak elvtársak. Jó elvtársak.
Viszont, már agyadra ment a szifilisz, hogy elhagytad a kulturált alsószibériai stílust, s már-már úgy beszélsz mint egy rabszolgatartó amerikai tahó?

6.Lenin 2019.05.14. 10:13:12

@Womb Raider:

".pedig semmi veszélyt nem jelentünk rájuk, utol soha nem érhetjük őket. "

Miben is kéne utolérnünk őket? Ez egy érdekes kérdés lehet. Az általunk kifosztott, legyilkoltak számában? Vagy az átbaszott polgárok számában, akik abban ringatják magukat, hogy....?

Veszélyesek is vagyunk, hiszen másoknak is kinyílhat az elméjük, hogy talán mi is lehetnénk szabadok, ne adj isten talán egy szövetségben még egyenjogúak is, nem csak szolgalelkűek, kritikátlan elfogadók.

Van itt gond bőven, de akkor ezekkel kéne foglalkozni. és ez sem lenne szerencsés nekik, hiszen másak az érdekeik. Nekik az lenne a jó, ha maradna minden, ahogy eddig is volt.

mgdé 2019.05.14. 10:19:29

@Womb Raider:

Mamó, a csehek, lengyelek nem ugyanilyen szerelésben indultak neki?
Akkor hogy lehet - lehet, hogy épp te írtad, de ha nem is, talán épp tegnap jött elő -, hogy a cseheknek legalább három olyan saját tőkésük is van aki Telenort tudna venni (a magyarországit), a lengyeleknek meg akár tíz is. Pedig egyikük se kapta meg tanulmányozásra Lölö zseniális agya másolatát.

Nem az a kérdés, miért nem értjük még be Ausztriát, az a kérdés, mit hozunk ki a lehetőségeinkből.

Na pá, megyek, s ma megtermelem Lenyinbácsi nyögdiját.

felucca02 2019.05.14. 10:20:06

@6.Lenin: Ez mind nagyon szép, még csak megcáfolni sem akarnám.

Két apró kérdés:

Ez az utólérés biztosan fog úgy menni, ha a piacon egyébként fél másodperc alatt pofáraeső, cégvezetéshez még csak nem is konyító haverokat tömünk ki állami pénzzel? Ez lesz a csodaszer, amivel a fújkapitalista, véreskezű, világkifosztó gyarmatosítóknál meghonosodott társadalmi, pénzügyi, gazdaságszervezési színvonalat utolérjük?

Másodszor: most kit is akarsz utólérni? Szerintem elfelejtetted, hogy most nem ausztria a jelszó, hanem kazahsztán, meg kína. Félek, nehogy bajod legyen...

6.Lenin 2019.05.14. 10:21:15

@Én de genere Mi:

Na, jó, azt kifelejtettem, hogy te egy sublótfiókban lax (zárt penészszagú világban, ha nem értenéd), és ezért valahogy meg is értelek. Önteltséged is abból eredhet, hogy ott találtál néhány régi kacatot, ami neked igen értékes lehet, de mivel rossz a kilátás, és a szag, mást nem tudsz elképzelni. Vagy valami más korlátoz ebben téged.
Mind1, tojok rá. A te dolgod, és világod.

felucca02 2019.05.14. 10:29:18

@6.Lenin: Ja, sehanyadik generáció sem akar megtanulni élni. Bőven elég az neki, ha az aktuális propaganda megsímogatja a buksiját és elmondja neki, hogy te semmiről nem tehetsz, mások áskálódnak itt ellened, te csak simán ártatlan áldozat vagy.

Képzeld, ha egyszer elkezdenék mondani az embernek az igazságot, hogy faszikáim, ébresztő, tök versenyképtelen tudással olyan dolgokat/szolgáltatásokat állítotok elő, ami már senkinek nem kell! Ha az akarjátok, hogy az unokáitok ne boruljanak fel éhen, akkor nyomás az át- és továbbképzés, és egyébként is felemeljük a nyugdíjkorhatárt tíz évvel.

Haha, az egyszeri fideszhívő delirált álma, miszerint itt forgatják az agyukat az emberek, figyelik a világot, elemeznek és próbálnak életstratégiákat kialakítani...

Ja, a fröccs, meg a virsli után, böfögés előtt.

6.Lenin 2019.05.14. 10:33:37

@felucca02:

Még fel kéne nőnie néhány generációnak ahhoz, hogy megértsük, nem kell utolérnünk senki mást, nekünk kéne úgy élnünk, ahogy mi szeretnénk.
Nem kell(ene) sem amerikainak, se németnek, se orosznak, vagy kínainak lennünk. Ők csak legfeljebb a barátaink, szomszédaink, üzlettársaink lehetnének.

Nem 1xű ezt elfogni azoknak, akik más rendszerben, értékrendben nőttek fel, vagy kényszerítették őket.
Én nem tartom jó 5letnek, hogy mindig valakit is hasonlítanunk kéne, vagy bárkit is utol kéne érnünk valamiban, de nem vagyunk 1formák. Vannak, akiknek kell ez az érzés, hogy változtasson. Hosszú folyamat ez. Máshol is (nyugaton) sok száz év kellett, hogy....
ők is próbáljanak változtatni a sajátjukon. Mert még ott is sok a régi becsípődés (másokat csak szolgának tekinteni).
Mind1, most ez lesz a trend, hogy mindenki megpróbálja megkeresni a saját helyét a világban. Ezek pedig mindig problémákat okoznak, hiszen mindenkinek másak az érdekeik. Kínának, Amerikának, EU-nak, nekünk is.
Sok ezer éves probléma ez. Lesz is.
Szolgalelkűek, kiszolgálók, voltak, vannak, lesznek is, sajnos.

6.Lenin 2019.05.14. 10:35:45

@felucca02:

Pont ezek miatt kell sok-sok generáció. 15 perc ehhez kevés.

mgdé 2019.05.14. 10:41:04

@6.Lenin:

Zöld erdőben jártam, kék ibolyát láttam,
Lenyinbácsi torkát meg kéne locsolni.

:P

felucca02 2019.05.14. 10:46:27

@6.Lenin: Nehéz ügy lesz ez, sok sikert hozzá.

Sajnos, amíg 300 kilométer utazással egy másik világba érkezel, addig senki nem fog megérteni itt semmit, hanem az lesz a példa.

És a nagy példálózásban talán egyszer az is átjön, hogy amíg ekkora a korrupció, addig baszhatjuk az egészet.

felucca02 2019.05.14. 10:50:44

@6.Lenin: Egyébként pontosan, úgy kellene élni, ahogy mi szeretnénk. Ez nagymagyar népi átiratban azt jelenti, hogy úgy szeretne élni mindenki, mint ausztriában, és nem úgy, mint ukrajnában.

Az idők folyamán ehhez a vágyhoz majd társulni fog lengyelország, szlovákia, csehország, horvátország, mint a számunkra valaha elérhetőnek tűnt, de mégsem elérhető színvonal.

De semmi baj, mert jön az ügyeletes propagandista, bekéreti majd a nagykövetet, a másik meg megmagyarázza, hogy soha nem volt még ilyen jó.

Azzal semmi bajom nincsen, hogy magadat átvágod, de tömegeket miért kell átvágni?

2019.05.14. 11:01:51

@Én de genere Mi: Hahaha... majd tessék összehasonlítani a cseh-lengyel és a magyar privatizációs metódust. Ott van a kutya elásva..
Néha az az érzésem, hogy Mo.-t illetően nem voltak teljesen tisztázottak a "Hogyan tovább" nagy kérdései, midőn az oroszok levonultak a pástról. Egyáltalán..az sem biztos, hogy bármi jövőt szántak nekünk.. osztán így alakult.

6.Lenin 2019.05.14. 11:02:45

@felucca02:

Látom nehezen megy a megértése.

Tanulmányozd a nyugati "demokráciák" utóbbi 2-3 száz éves történetét.
Korrupció mindig is volt, van, és lesz is. Természetesen harcolni kell(ene) ellene, de ez olyan, mint a prostitució, az is egyidős az emberiséggel. Sokan kedvelik, de ha már nincs miért, inkább a pénz a lényegesebb.
Valahol (nyugaton) ezt úgy próbálják kiküszöbölni, hogy találnak rá más-más nevet, vagy egy bizonyos körben ezt nem szabad nyilvánosságra hozni, pláne, ha még aktív politikus a tag.
Na, legalább abban kezdesz 1etérteni velem, hogy ez nehéz ügy lesz, és hozzáteszem nem is rövid idő alatt fog ez változni, de lesz változás mindenben, mert az legalább mindig van, változás, szerencsére. Ahogy a gyerekeink is már másak, hiába köpöd ki a tüdődet is, majd megtapasztalják a saját bőrükön, és jobb esetben beismerik, igazad is volt néhány apróbb kérdésben. De már az unokám is 1re többx mondja, papa, te ezt már nem érted, amikor a mobilját baszogatja egész nap.
Ilyen az élet.

felucca02 2019.05.14. 11:09:09

@6.Lenin: Nem megy nehezen a megértés, tökéletesen átjön, hogy egy kommunista dumát nyomsz itt a majdan eljövendő tökéletes társadalomról, melyben mindenki boldog lesz.

De:

Nem lesz tökéletes társadalom, mert mindenki simán csak jobban akar élni és a mutatkozó lehetőségeket ki fogja használni.

A tökéletes társadalom felé vezető úton a tehetségtelen, bunkó haverok támogatása közpénzből egy sötét, bűzös zsákutca.

A morál nem javul, hanem romlik (néha a kormánypárt célzott támogatásával és örömére), a megcélzott tökéletes társadalomtól tehát egyre messzebb kerülünk. Máshol is, de nálunk hatványozottan.

6.Lenin 2019.05.14. 11:14:50

@felucca02:

Miért vágnám én magam át bármivel is?
Jártam Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, és még sok más helyen is. Sok barátom is van ezekben az országokban, és B+, képzeld, én úgy szeretnék élni továbbra is, ahogy nekem tetszik. Én elfogadom, hogy ők is úgy élnek, ahogy nekik tetszik.
Mi a faszért kéne rájuk hasonlítanom bármiben is? Az egyik szereti a kövér nőket, én nem, ő a sramlit, én a blues-t, én szerettem amit csináltam, ők esetleg elfogadják, amit más ajánl nekik, csinálják, mert az a dolguk, de nem szeretik.
Ők is olyan körülmények közt laknak, amit megteremtettek maguknak, én is.
Ma már nyitotta világ (net) mindenki azt néz, hallgat, ami az igényeinek megfelel. Mi a faszért kéne nekem osztráknak lennem ehhez?
Az egységnyi területre eső köcsögök száma ott se tér el nagyon, sőt, de ez így annyira értelmetlen vita, hogy kár tovább feszegetni.

Miért nem akarsz grönlandi lenni? Pedig biztosan vannak elégedett, boldog grönlandiak is, akik basznának ide jönni, pedig itt melegebb van.

6.Lenin 2019.05.14. 11:23:14

@felucca02:

"hogy egy kommunista dumát nyomsz itt a majdan eljövendő tökéletes társadalomról, melyben mindenki boldog lesz."

Ilyet soha, sehol nem írtam.

De..

Aztán leírod, amit én is írtam eddig, de te csak ezt Mo-ra érted, pedig ez mindenhol így volt, van, lesz, csak más-más szinten. Valahol még az elején tartanak, ahol mások 200 évvel ezelőtt voltak. Őket szeretnék 1esek utolérni, de minek.

Kezd vicces lenni.

2019.05.14. 12:04:34

@Sir Bates dö Hól: "miért zavar oly sokakat a homoszexualitás? sz'tem mind látens meleg;-)."
Szerintem aki nem halt meg az mind meleg /36,5 fok, az már elég kellemetlenül meleg és mindenkinek ez az alap!/, szóval ezzel nem lehet őket jelölni.
A homoszexualitással kapcsolatban a társadalmakat, közösségeket kizárólag a férfi-férfi /Bakker le sem lehet írni úgy, hogy legalább az egyiket meg ne sértenénk :-) / kapcsolatot tiltották mert az járványügyi, közegészégügyi szempontból közvetlen veszélyt jelentett a közösségre nézve. Az ilyen játékok, még a négy állatbőr között csinálva is, az egész törzs kihalását eredményezhette. Nem etikai ok állt és áll most sem a háttérben, mert pl. nők közötti hasonló kapcsolatot annyira nem vették komolyan, hogy annak még csak neve sem volt egyetlen nyelvben sem, ... szegény leszbosziak ráfáztak pár évtizede.

2019.05.14. 12:13:43

@felucca02: "Hogy mi van nekünk? Semmi, nagy pofánk, .."
Attól még a rétegröngent Székesfehérváron hozták össze és a privatizáció vitte ki a franciáknak, ma tízmilliárd dolláros üzlet évente.
A kerékpárgyártást is most kezdik felfuttatni, lassan már eléri a harmadát a termelés az 1990-esnek.
A Puli terveit a franciák vitték el bagóért, másnap sorozatgyártásba tették, akasztottak is rendesen.
Az ÍEletrolux sem szakadt meg a Hajdú megvételével csak festeni kellet és pár új gépet betenni, a termékpaletta fele még mindig piacképes.
Lehetne ezt sorolni hetekig, a lényeg, hogy nem voltunk és vagyunk rosszabbak, mint mások, .. a kommunista rendszert viszont nem tudtuk kivédeni a Vörös Hadsereg miatt, no meg a "rendszerváltást" is az ő felügyeletük alatt vezényelték le, .. ez lett a következménye.

2019.05.14. 12:24:58

@Sir Bates dö Hól:
Nincs meg a dán céges cikk, gondolom túl sokan használták hivatkozásként és nem tett jót a kampánynak ezért levették HVG-ék.
De azt azért remélem, hogy nem tőlem tudja meg, hogy a jogállami kapitalizmus úgy működik, hogy hozatnak olyan jogszabályokat, amelyek nekik kedveznek, majd szajkózzák, hogy szabad a verseny.
A magyarországi útépítéseknél azért nyüzsögnek a külföldi cégek, mert ahhoz uniós pénzeket használnak fel és be kell tartani a speciális játékszabályokat.
Ugyanezért minden egyes építés túlárazott volt mindig és az is lesz, bár ma már van egy-két magyar cég, amelyik ha autópályát nem is, de gyorsforgalmi utat készíthet egyedül, azoknak az ára barátságosabb is.
Érdemes belenézni egy pár útépítésre kiírt tenderbe, hogy milyen hajfelállító dolgok vannak benne az EU jogharmonizáció miatt, ami több esetben a magyar cégeket eleve kizárja.
A lényeg, hogy az EU pont úgy csinálja a szabályokat, mint itthon a mindenkori kormány a közbeszerzéseknél, ezt elég jól megtanítják a vezetés-szervezés MA-oknak már az első év végére, szóval van utánpótlás, aki érti is miként működnek a dolgok.

2019.05.14. 12:34:35

@Sir Bates dö Hól: A Mészáros Lőrinc mint tőkés és, hogy miért "örülök" neki, hogy látom?
Azt tudjuk, hogy ~240 milliárd dollár értékben vittek ki vagyont Magyarországról az elmúlt negyven évben. Szidjuk őket, mert ellopták, de fogalmunk sincs róla, hogy kit szidunk csak ŐKET.
A Mészáros jelenségnek azért lehet örülni /Ehhez valóban nem szabad politikai szemüveget használni, mert nem lesz érthető!/, mert őt LÁTJUK! Azért látjuk, mert nem vitte ki a pénzt az országból, hanem működteti, ráadásul főként olyan vagyonelemei vannak, ami nem is kivihető, ingatlanra alapul.
A stadionok témaköre ugyanezért nem veszélyes, legfeljebb azon lehet vitázni, hogy miért most, miért ott épült.
Számomra már régen nem sokat jelent az, hogy ki miért annyira gazdag, ha azt a gazdagságot a közösség hasznára működteti.
Tőlem Kóka is lehet még gazdagabb csak hozza haza a hasznot, a névnek, politikai hovatartozásnak semmi jelentősége nincs, csak és kizárólag a közösség érdeke számít.

mgdé 2019.05.14. 13:56:17

@Womb Raider:

Igen, jelentős részben ott lett a kutya elásva.
De, ha figyeltél volna, pont ezt már korábban leírtam, pont itt, ugyan nem pont neked :P , hanem @Tényelek-nek.

S a jobboldali Antall kormány gazdasági tévedései miatti felelősséget kvázi teljes egészében a jelenlegi kormány ellenzékére(!) áttolni, meglehetősen habonyi abszurdum. (Még akkor is, ha az ellenzék valóban ..., de pont ehhez nemigen van közük. Még a Ferkónak se, ő akkor még kisfiú volt az akkori Mszp-ben.) De a te esetedben lám csodásan bevált, nyilván rád a Gyalog-galopp mellett nem csak Ionescu is, de a Barátok közt is hatott. :P (Ugyebár az orosz exportra a korlátozási szabályzást is Antallék csinálták meg, vezették be. Aminek volt racionális alapja, lévén az oroszok devizában fizetésképtelenek voltak, de pl. a Kapolyi típusú barterek, stb. működtek, működhettek volna. Csak hát, akkor még az "abcúg orosz" volt a nagy jobboldali hitvallás. Mondjuk, a libsi Fideszé is. :D
Így hát, mintegy hálából az ő kivonulásukért innen, mi is önként kivonultunk onnan.)

Viszont ezen a helyzeten NEM segít a tehetségtelen sógor-koma-egyebek feltőkésítése.
HA meg a sógor-koma mind csak névleges, a közösség vezetőjének igazából a saját nevére átíratni a kóceráj értékesebb elemeit ugyanúgy aljasság, pofátlanság, no meg törvényellenes, mintha egy kft ügyvezetője lopja ki a - még csak nem is saját és egyszemélyes - kft vagyon gyöngyszemeit saját magának. Bizony akkor is, ha sajátként netán jobban gazdálkodik vele, mint ügyvezetőként tette ugyanazzal még kft vagyonként. Lévén akkor ügyvezető helyett valami egészen más a valódi szakmája.

Ha meg az erősebb kutyával jössz, hogy azért teheti meg, akkor ne csodálkozz, s akkor felesleges Uljacöf bácsi Békemenetelése is, hogy 'Brüsszel' meg nem farkat csóvál, hanem pisál.

2019.05.14. 14:22:24

@Én de genere Mi: Tehát azt mondod, hogy a Medgyessy-rezsim :) észnélküli privatizációja pusztán a kényszer okán valósult meg úgy, ahogy? Nem azért kötöttek összességében előnytelen szerződéseket, mert visszakézből jelentős mértékben érdekeltté voltak téve ebben, hanem mert Antall.. ne vicceljünk már. Ha megnézed a privatizélés tempóját/mértékét, úgy te is láthatod, hogy punkt nem a fidesz 'érában' pörgött a leginkább.. sőt.. talán náluk volt kimutatható némi nemű állami vagyon növekmény.
A sógor-koma-jobbraát feltőkésítése legalább ennyire kényszer, minthogy biztosra kellett menni azt illetően, hogy a rájuk bízott vagyon egyrészt nem fogják elkótyavetyélni..másrészt ha a szükség úgy hozza, hajlandóak lesznek bizonyos szivességek/áldozatok meghozatalára. Az egyik brigád végkiárusítást tartott.. a másik az ország vagyonát apportálta a Fidesz Zrt-be... hosszú távon (minden hibájával együtt) ez lesz a kisebbik rossz.. már most is az.
Az orosz témában teljesen egyetértek, mi is kötöttünk egész jó üzleteket akkoriban .. nyilván a végtelenségig nem volt pálya.. de minden ellenkező híresztelés ellenére az oroszok, fehéroroszok tartották magukat a vállaltakhoz.
..és láttam én józan paraszti észre épülő, a tsz-melléküzemágból kinövő milliárdos vagyonokat..igaz, nem egy-két év , hanem 2 évtized távlatában :) Az egyik benne van az első tízben (mármint a publikus első tízben..) azóta már a határokat is sikerült átlépnie.

"Pedig egyikük se kapta meg tanulmányozásra Lölö zseniális agya másolatát."
Most lovagolhatsz ezen, de elviekben nem kell mindenhez (is) érteni nemzeti gázmesterünknek.. és lássuk be, a mögötte zsizsgő menedzsment nem annyira kispályások gyülekezete.. csak ugye majd' 20 év lemaradással indulhatott el a 'projekt'..mert ehhez 1 ciklus kevés..még az előkészítésre is szűkös időtáv.

mgdé 2019.05.14. 14:24:05

@Womb Raider:

Medgyessy-rezsim alatt az ő Bokros-utódlását, vagy a minielnökségét érted?

mgdé 2019.05.14. 14:31:50

@Womb Raider:

Hát, Horn jóval nagyobb kényszerhelyzetben volt mint majd Viktor.
Csak fejből, KSH-pontosít majd akinek ez hobbi, országon belül 30 %-os hitelkamatok, féléves fizetési csúszások, 20 % körüli infláció, frissen szélnek eresztett sok-sok munkanélküli, sok kényszerből előnyugdíjas. Túléltük.
Nem kedveltem, de tette a dolgát.

mgdé 2019.05.14. 14:33:10

@Womb Raider:

Igen, egy ciklus kevés. :)

2019.05.14. 15:01:54

@Én de genere Mi: Horn fantasztikus ember volt.. régi vágású, pragmatikus szemléletű, vonalas ember.. gyászos örökséggel. De az is igaz, hogy ezen örökséget az eftásak hagyták rá.Elévült..így vállalom, de annak idején rá szavaztam. Pedig tudtam, egy fecske, egy nyáron.. nagy dolgokat nem tehet.És engem épp annyira meglepett anno a győzelmük mértéke, ahogyan őt is. Kellett volna neki még legalább egy ciklus...és az szdszt felesleges volt a nyakába vennie. Jó helyzetfelismeréssel bíró..és szerintem meggyőződéses ember volt, bár nem tévedhetetlen. Óriási baromságnak tartom az életművét holmi pufajkásozással letudni.Nem tudom, ki , mikor, mekkora kényszer nyomása alatt cselekedett.. szerintem földi halandó nem fér hozzá a lényegi infókhoz..ki tudja, valaha lesz-e erre módja bárkinek.. anélkül meg nehéz helyesen megítélni mindazt, ami történt. A publikus 'tények' nem feltétlen jelentenek minden tényt..

"országon belül 30 %-os hitelkamatok, féléves fizetési csúszások, 20 % körüli infláció, frissen szélnek eresztett sok-sok munkanélküli, sok kényszerből előnyugdíjas. Túléltük."
Ohhhogyne.. a drága MSZMP elegánsan lovak közé csapta a gyeplőt és jobbára a vagyonátmentésre és az akasztás elkerülésére fókuszált..és tényleg túléltük..de mennyire rokkantunk bele? Vajon várható, hogy egyszer kinő minden végtagunk?

mgdé 2019.05.14. 15:23:17

@Womb Raider:

Rossz helyre illesztetted az idézetet.
Vagy csúsztattál volna? :)

Az idézet arra a helyzetre vonatkozott, amivel Horn átvette.
A lovak közé meg ez esetben nem stimmel, pl. a Bokros csomag semmiképpen nem a gyeplő elengedése, sem jó, sem hibás elemei tekintetében. (Volt benne mindkét fajta, a kommunikáció meg teljesen gyászos.)

A privatizációra visszatérve: A "nagy" egyedi privatizációs ügyletekre valóban csak részben, de arra, hogy a valamiféle termelő vagyonnal bíró középpolgárság nehezebben és kisebb arányban alakulhasson ki, mint lehetett volna, s mint kívánatos lett volna (hogy maradjunk a cseh példánál), bizony komoly hatással volt az Antall-féle választott út. (Az állampolgári jogon járó kupon helyett pl.) De ezeket már pl. Tölgyessy meg mások is is megírogatták, nem tisztem egyszeri hsz-ben pótolni komolyabb elemzéseket, még ha Uljacöf bácsi a vodkácska mellé elvárná is.

De nem akarom Antallékat citálni mindenre, ez már sajnos mindegy, megtörtént, abból főzünk ami abból kisarjadt.

"Vajon várható, hogy egyszer kinő minden végtagunk?"
Engedelmeddel visszakérdezek: Meg tudunk tanulni kooperálni?

2019.05.14. 16:04:51

@Én de genere Mi: "Engedelmeddel visszakérdezek: Meg tudunk tanulni kooperálni?"
Rosszul kérdeztem.. : Rajtunk kívül fűződik-e bárkinek érdeke ahhoz, hogy összeszedjük magunkat? ..és vannak-e, akik mindebben ellenérdekeltek.

"bizony komoly hatással volt az Antall-féle választott út."
Erre kérdeztem én, hogy vajh mennyire volt ez választás..és mennyire szelíd kényszer (most nyilván Antall idiotizmusa "Fizetünk, mint a katonatiszt" más tészta..) de arra gondolok, hogy Mo. eladósítása (hurokba a fejünkkel) vajon mennyire volt véletlen és mennyire hosszú távú stratégia ? Mert az is fura valamennyire, hogy pár 'látó' ember már jóval az összeomlás előtt itt sertepertélt a tűz körül, hogy midőn lépni lehet/kell, hát azonnal léphessen.

"A lovak közé meg ez esetben nem stimmel, pl. a Bokros csomag semmiképpen nem a gyeplő elengedése, sem jó, sem hibás elemei tekintetében. "
Az Antalli kitérő előtti időkra, mint a jövőt 'megalapozó'..sőt..sínre tevő évekre gondoltam..azért is írtam MSZMP-t.
Ennyi elbaszást látva az emberben óhatatlan felmerül a kérdés: biztosan véletlen szerencsétlenkedés volt ez?

mgdé 2019.05.14. 16:50:36

@Womb Raider:

Gondoltam, hogy azért írtál MSZMP-t :) , csak hát én nem azt a kort kérdeztem.

Szándékos?
Nem tudom, fogalmam sincs.
Mondjuk pl. Fekete Jánost kellett volna erről megkérdezni.
De simán van valószínűsége annak, hogy egyszerűen ennyire hülyék voltunk/vagyunk.
Előbb az adósságcsapdával, aztán a privatizációnkkal.
(Bár az adósságcsapdát még úgy-ahogy érteni vélem, Kádárnál előfordulhat, hogy a legvidámabb barakk státusz minél további fenntartása elsődleges, mindenáron való cél volt. Meg hát, ha már Antall - mint főnök - felelőssége szóba került, Kádár sem Nobel-díjas közgazdász volt.)

mgdé 2019.05.14. 17:16:27

@Womb Raider:

"Rajtunk kívül fűződik-e bárkinek érdeke ahhoz"

Ez attól függ, hogy szükséges-e egy 'egységes Európa' létrejötte (bármilyen formát is jelentsen ez a valóságban), az európai országok számára, vagy a főbb erők úgy vélik boldogulnak önmagukban is. (A fenyegető problémák felsorolását és kiértékelését most hagyjuk.) Ha igen, lesznek kinyújtott kezek. Mennyire lesz/lehet egyenrangúak kézfogása? Teljesen valószínűleg sosem. A dánok eléggé gazdagok, mégsem lesznek pariban soha mondjuk a franciákkal. Legalábbis, amíg országok és nemzetek a szereplők.

Az Usa esetében, az ő szempontjukból max. inkább csak hasznos eszközök lehetünk.
Így aztán nálam Trump is stornó. :D
Az orosz modell meg - csak szvsz persze - nem felvilágosult európai embernek való.
(Nekik ettől még lehet biztonságosabb életet nyújtó, mint vmi egyéb társadalmi formáció.)
A kínainál meg még az orosz is inkább.
Nem az én világom a "kiálló szeget be kell ütni".
(Amennyit tudok rólad, neked se nagyon.)
A Nyugati Iszlám Kalifátusban meg - bocsánatodért esedezve - nem hiszek.
(Azt, hogy Nyugat-Európában esetleg lehetnek akár komolyabb társadalmi változások már a közeljövőben, azt el tudom képzelni.)

Sir Bates dö Hól 2019.05.14. 21:14:26

@Tényelek: ez okés, ha te társadalomszociológiai címszóval illeted ezt, akkor legyen így (valami ilyesmit gondoltam én is)

Sir Bates dö Hól 2019.05.14. 21:16:27

@Tényelek: ezt nem gondolom igaznak: mennyivel okoz nagyobb fertőzésveszélyt a férfi szerelem, mint a férfi-női? főleg az idők kezdetén?
(én erről mást gondolok)

Sir Bates dö Hól 2019.05.14. 21:25:58

@Tényelek: ;-) nem kellene a szarkazmus, az irónia ["De azt azért remélem, hogy nem tőlem tudja meg, hogy a jogállami kapitalizmus úgy működik, hogy hozatnak olyan jogszabályokat, amelyek nekik kedveznek, majd szajkózzák, hogy szabad a verseny."], mert gyorsan legörbül az a száj;-)...

sz'al azért kértem a linket, mert az eu-ban nincs ilyen megkötés: ami van, az mindenkire vonatkozik, a mora vonatkozó tendereket meg moon írják ki (igen, az EU -mindenkire egyformán vonatkozó!- regulái alapján;
a fentiek miatt nem tudom jelenleg elfogadni felvetésed, hogy a strabagra az EU miatt van szükség; én továbbra is azt gondolom, hogy ők tudják megcsinálni a munkát, a strómanok nem...

Sir Bates dö Hól 2019.05.14. 21:31:34

@Womb Raider: ". a másik az ország vagyonát apportálta a Fidesz Zrt-be... hosszú távon (minden hibájával együtt) ez lesz a kisebbik rossz.. már most is az."

ezt miből gondolod?!?!

2019.05.14. 21:32:21

@Sir Bates dö Hól: A férfi-női kapcsolatot a természet találta ki, míg a másiknál mindenképpen belép fekália effektus, ami önmagában veszélyes /Lásd. rengeteg beteg köztük ma is!/, a kor tisztálkodási szokásait nézve ez fokozódik, ami meg a szó szerint melegebb éghajlaton hatványozódik.

2019.05.14. 21:38:49

@Sir Bates dö Hól: Valóban Magyarországon írják ki, de az eu-s szabályok szerint. Amikor a hírekben van, hogy leállították a M4 autópályát vagy vissza kell fizetni a négyes metró után, az azért van mert a maygar szabályoknak megfelelt, de az EU-s nak nem.
Au EU támogatásokat, kifizetéseket ezért szokták ˇ10%-al túlpályázni, mert nagyjából ennyit dobnak vissza ciklusonként, függetlenül attól, hogy ki van kormányon.
Az egyébként úgy van, hogy eu-s szabályok mindenkire vonatkoznak, ezért szorulnak ki a magyar cégek sorra a magyarországi fejlesztésekből, mert olyan referenciákat kérnek, amivel nálunk nem is rendelkezhet senki, jönnek a nyugati cégek helyettük, .. akik persze nagyon meglepődnek, hogy jé miért nem csinálják a magyarok :-) .

Sir Bates dö Hól 2019.05.14. 21:40:58

@Tényelek: hát, ez azért nem igaz: okés, hogy szaros lehet a farka, de ne gondoljuk azt, hogy nem csutakolja le valahogyan! s, mint te is jelezted, a kor higiéniai sztenderdjei mindenkire állnak!

Sir Bates dö Hól 2019.05.14. 21:54:49

@Tényelek: várjá'má'! az eu az mo is! a kiírásokat meg mo teszi! ne menjünk ebbe bele! készséggel elhiszem, hogy láttál egy ilyen cikket, ezért is kérem, mert az, amit állítasz, az nem kerek! ez nem így van!;-)... az iszlamofóbiád,az okés, van ilyen, de ne menjünk már le a laposföld-fanok szintjére: direkt úgy szabályozzák, hogy magyar ne is nyerhessen!;-)...

mgdé 2019.05.14. 22:14:59

@Sir Bates dö Hól:

Mert egy Zrt-ben részvényesnek lenni jó! :)

2019.05.14. 22:41:54

@Sir Bates dö Hól: Elég naív megközelítés.
Pl. Magyarországon emberemlékezett óta fél év volt a mirelit termékek szavatossága, amit Koppenhágában Megyóék kemény tárgyalás után lealkudták egy évre.
Ezért van az, hogy keleten átcimkézett cuccok tömege van a mirelit pultokban, mert azóta idehordják a szemetet nyugatról. Ezt szó szerint értve, mert azt már ott meg kellene semmisíteni kemény pénzekért, helyette feletetik a keletiekkel a partnerség jegyében.
Ez nemcsak erre a termékkörre vonatkozik, hanem pl. pelenkákra is /Ott a benne lévő, romlandó olaj miatt szigorú az előírás!/, ezért mikor már kint nem biztonságos, akkor átteszik ide eladni. Itt meg csodálkoznak a kismamák, hogy amit Ausztriából behoznak ugyanolyan pelenkát, attól miért nem kap kiütést a kiskölök, a bentitől, meg miért igen.
De az eredeti témakörre visszatérve; Továbbra is javaslom, hogy olvasson bele egy tenderkiírásba, azok mindig nyilvánosak! Visszafelé is lehet olvasgatni, pl. hogy miért vonták vissza több út, autópálya, autóút támogatását az elmúlt 10 évben.

2019.05.14. 22:54:49

Még beugrott a cukorgyári biznisz, amikor a nyugati cégek sorra felvásárolták a magyar cukorgyárakat. Felvették rá az eu-s támogatást, világszínvonalú gyárakat hoztak létre Kabán, Ácson, Petőházán majd a Koppenhágában megkötött szerződés alapján azokat be kellett zárni másfél év múlva csak a Kaposvári maradt, az is osztrák kézen. Az EU sok milliárd forintot fizetett a cégeknek, hogy szereljék le azokat a gépeket, amit szintén Brüsszel pénzéből vettek. A gépeket jó pénzért eladták, felnyalták a pénzt és mi meg magyar cukor nélkül maradtunk.
Most ugyanazok a cégek elkezdték újra felvásárolni a régi cukorgyárakat, mert felszabadítják a kvótát, ami alapból csak arra volt jó, hogy leépítsék a kapacitást és piacot adjanak a nyugati cégeknek.
Na ja, mi is az EU vagyunk, de nyugaton csak bevételi forrásként kezelnek minket, nem partnerként.
Ha nem így lenne, akkor pl. itteni multi szolgáltatók nem tegeznék le az ügyfeleiket, miközben tudják, hogy az megalázó számukra "csendőrpertu". 1990-ben a börtönőröknek megtiltották, hogy letegezzék a rabokat, erre fel az összes monopolhelyzetben lévő multi megteszi.
Ugyanez a multi Ausztriában, ahol ugyanaz a kultúra ebből szempontból, tudja, hogy ezt nem szabad, nem is teszi.
Mondjuk valószínűleg élve nyúznák meg azt, akinek eszébe jutna ilyen, a rendőr letegezésért is 5000 eurós büntetés jár. Nálunk csak Áder letegezésért jár büntetés, a polgárokat lelehet alázni.

Sir Bates dö Hól 2019.05.14. 23:27:01

@Tényelek: okés, akkor van egy brüsszel/eu fóbiád is;-)
(a cukorgyáraknak nézz utána! azt pont orbánék tárgyalták le a csatlakozás során;-))
süti beállítások módosítása