• Az egyik svéd konzervatív képviselő szerint a magyar kormány még csak leplezni sem próbálja a demokráciaellenes politikát 

• Orbán Viktor azt mondja, hogy ő ugyan nem antiszemita, mégis egy virtigli antiszemitát tüntet ki, de akkor voltaképpen micsoda? 

• Ilyen az, amikor a Habony-művek politikai csőlátásban szenved és öngólt lő, mivel nem tanulmányozza kellőképpen a közösségi oldalakat

Süddeutsche Zeitung

A Néppárt frakcióvezetője megismételte Strasbourgban, hogy némi elmozdulást tapasztalt Orbán Viktornál, amikor kedden jó két órára leült a magyar vezetővel, ám. Weber nem hisz a szavaknak, immár bizonyítékokat akar látni. A megbeszélésen addig jutottak, hogy a házigazda jelezte: kész teljesíteni a feltételeket, nehogy a Fidesznek távoznia kelljen az EPP-ből. A beszámoló megemlíti, hogy a Junckert rágalmazó plakátokat átragasztották, amerre csak a bajor politikus elhaladt, ám a másik az állványok másik oldalán   ott maradt az eredeti kép. Weber ezzel szemben a saját twitter oldalán nem tett közzé egyetlen olyan fotót sem, amelyen Orbánnal együtt látható, a látogatást a zsinagógában készült felvétellel illusztrálta.

Viszont hogy Magyarországon továbbra is megjelennek az EU-ellenes hirdetések, az megnehezíti a konzervatívok bizottsági elnökjelöltje számára, hogy ne tűnjön úgy: megválasztásához nagyon is igyekszik támaszkodni a fideszes szavazatokra. A legújabb előrejelzés szerint a Néppártnak 168 helye lesz Strasbourgban, de ha repül a 13 magyar képviselő a frakcióból, azok aligha voksolnak Weberre. Ám kétséges az is, hogy a politikus megkaphatja-e azoknak a pártoknak a támogatását, amelyek szabadulni akarnak Orbántól. A svéd konzervatívok képviselője úgy gondolja, hogy a bizottsági elnöki tisztség várományosának nem kellene hidat építenie a magyar kormányfő felé, mert annak az egész demokráciafelfogása kétséges, legalább 2013 óta. Lásd a sajtószabadságot, az antiszemita retorikát, valamint Putyin dicséretét. Hökmark hozzáfűzte, hogy az ördög gyakran valóban a részletekben rejlik, de itt már a felszínen megjelenik.

Der Standard

Amit Weber Strasbourgban az Orbán Viktorral tartott megbeszélésről mondott, az nem úgy hangzott, mint valamiféle áttörés. Mindenesetre a párbeszéd folytatódik és a bajor politikus a CEU érdekében kötendő egyezménnyel próbálja megszelídíteni magyar partnerét. Épp ezért tett neki ajánlatot a megbékélésre, miközben a Néppárton belül fokozott erőfeszítéseket tapasztalni a sorsdöntő jövő szerdai ülés előtt, hogy ne kelljen kitenni a Fideszt. A Közép-Európai Egyetem kapcsán Weber elképzelése az, hogy a jövőben a müncheni Műszaki Egyetem közreműködik a magyar társintézmény oktatási és kutatási programjában is, mégpedig jeles amerikai iskolák bevonásával. Hogy Orbán miként reagált a lehetőségre, azt a néppárti vezető nem árulta el, csupán annyit mondott, hogy nem is tárgyalást folytattak.   

New York Times/Yahoo/Reuters

A jövő hónapban Münchenben lesznek az egyeztetések arról, hogy az ottani Műegyetem, Európa egyik vezető felsőoktatási intézménye miként szállhatna be a CEU-n folyó oktatásba. Mint emlékezetes, az együttműködés ötlete Manfred Webertől származik, miután a Néppárt frakcióvezetőjének irodája a bajor fővárosban van. Azért találta ki, mert azt szeretné, ha a Soros György által alapított egyetem továbbra is adhatna ki nemzetközi diplomákat Budapesten. A politikus szóvivője azonban azt közölte: semmiféle politikai garancia nincs arra, hogy a CEU visszakaphatja korábbi státusát, de a részleteket a két iskolának kell kidolgoznia. A jelentés rámutat, ha létrejön a megállapodás, az segíthet rendezni a vitát a Néppárton belül, miután a pártcsalád szeretné lenyomni a populistákat az EP-ben, mert ha a kereszténydemokraták megőrzik jelenlegi befolyásukat, akkor ők jelölhetik a Bizottság következő elnökét, amire éppen Weber pályázik.

Politico

A CEU azt reméli, hogy ha sikerül egyezségre jutnia az egyik legjobb német egyetemmel, amelynek elég sok ilyen együttműködési programja van, akkor kevésbé lesz kiszolgáltatva a magyar kormánynak, függetlenül attól, hogy a Fidesz tag marad-e a Néppártban vagy sem. Weber főként azt tartja fontosnak, hogy a Közép-Európai Egyetem továbbra is kiadhasson nemzetközi okleveleket a végzősöknek, szerinte pont erre szolgál az általa ismertetett javaslat. De ettől még Ignatieff rektor azt közölte, hogy folytatják az áttelepülést Bécsbe. 

New York Times/Yahoo/Reuters

A Webernek tett ígéret ellenére a magyar kormány továbbra is nyomatja az EU-ellenes hirdetéseket. A Néppártban pontosan a Junckert és Sorost ábrázoló reklámok miatt vetődött fel, hogy ki kell zárni a Fideszt. A Bizottság, amely kifogásolja a jogállam megsértését, szintén elutasítja a kampányt. Az EPP strasbourgi frakcióvezetője két napja Budapesten követelte az akció leállítását, és Gulyás Gergely közölte is, hogy eleget tesznek a kívánságnak. Több hatalom közeli lapban, valamint az állami tévében mégis megjelentek a kifogásolt képek. A kabinet szóvivője azt mondta, hogy a határidő: március 15. A hírügynökség hozzáteszi, hogy az előrejelzések szerint továbbra is a konzervatívok alkotják majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben, noha várhatóan előretörnek a populisták.

Le Monde

Orbán Viktor igyekszik megakadályozni, hogy pártját eltávolítsák az európai konzervatívok soraiból, Weber éppen a kapcsolatok megújítása érdekében járt Budapesten. Igaz ott egyetlen éjszaka lefedték a kifogásolt plakátokat, ilyesmit amúgy a kommunisták szoktak csinálni, de hát a hirdetések meggyőzhették volna a vendéget, hogy Magyarország tartósan megszegi a szavát. A frakcióvezető el is ismerte, hogy nem sikerült megoldani a gondokat, ám ezúttal is azt igyekezett megelőzni, hogy a Fidesznek el kelljen hagynia a pártcsaládot. A CEU egyik diákja, aki az egyetemen kérdőre vonta Webert, nevetségesnek és képmutatásnak tartja, hogy a magyar kormány jó ideje átlépi a vörös vonalakat, a német uniópártok mégis állandóan a párbeszéd fontosságát hangoztatják, csak éppen kecskére bízzák a káposztát. 

Közben Daul elnök folyamatosan válságtanácskozást tart, mert ha megválnának a magyar párttól, az csak még jobban elmélyítené a kelet-nyugati ellentéteket. Ráadásul Webernek szüksége van a keleti pártok támogatására. Másfelől viszont ha megint a szőnyeg alá söprik a kérdést és az újabb és újabb provokációk ellenére bent tartják a Fideszt a Néppártban, az teljesen tönkretenné a frakcióvezető európai kampányát. Jelenleg azonban sem a CDU, sem a CSU nem hajlandó átlépni a Rubikont. 

FT

Erősödik a nyomásra Weberre, hogy térítse jobb belátásra Orbán Viktort a Juncker elleni hadjárat után. A bajor politikus sok éven át kiállt a magyar vezető mellett, ám bekeményített, miután 13 tagpárt kezdeményezte, hogy az európai kereszténydemokraták váljanak meg a Fidesztől. Az EPP jövő szerdán tárgyal a kérdésről, de ha búcsút intenek a magyar képviselőknek, az árthat Weber esélyeinek, mármint, hogy ő legyen a Bizottság következő feje.

FAZ

Úgy nem tudja elhárítani Orbán az antiszemitizmus vádját, hogy közben kitünteti Döbrentei Kornélt – írja a vezető német konzervatív lap. Mint rámutat, Weber a héten igyekezett elsimítani a dolgokat Magyarország és az EPP között, ám máris itt az újabb botrány, hiszen az immár  babérkoszorúval övezett költő zsidóellenesnek számít és ez meglövi a kormányfő jó pár próbálkozását. A 72 éves irodalmár nem annyira a művészetéről, mint arról ismert, hogy 14 éve hatalmas felháborodást keltett, miután részt vett egy szélsőjobbos tüntetésen, ahol elégették az izraeli zászlót. Mi több, ott alig burkoltan az állította, hogy a zsidók morális holokausztot követnek el a magyar nemzettel szemben és fellépésre szólított fel. Utána több mint 100-an léptek ki az Írószövetségből, köztük Kertész, Esterházy és Konrád, miután a testület nem volt hajlandó lépni a megnyilvánulás láttán.

És most ez az ember kap elismerést a magyar kormánytól, szinte egyidejűleg azzal, hogy Weber a Dohány utcai zsinagógában arról biztosította a magyar zsidóság vezetőit: az európai konzervatívok elvetik az antiszemitizmus minden formáját. Orbán persze pontosan tudja, hogy külföldön mindig felkavarja a kedélyeket, ha olyanokat talál érdemesnek a kitüntetésre, akinek a nevéhez zsidóellenes kijelentések fűződnek. A politikust egyre másra érik a vádak, hogy pártjával együtt antiszemita. Következik ez az olyan szavak használatából, mint az „idegenszívű”, de abból is, hogy meglehetősen ellentmondásosan viszonyul a Horthy-korszakhoz. De a fő ok a Soros elleni kampány, amely összeesküvés elméleten nyugszik. Ugyanakkor a miniszterelnök sokat tett azért, hogy ne tekintsék antiszemitának, de akkor miért éppen most kellett plecsnit adni egy ilyen poétának?  

Washington Post

Visszafelé sült el a magyar kormány egyik reklámja a születések támogatására. Orbán Viktor azt szeretné, ha több gyerek jönne világra – természetesen csakis magyar szülőktől, hiszen a bevándorlást elutasítja. Éppen ezért hirdette meg nemrégiben az új ösztönző programot, ám az egyik hirdetésen szereplő szerelmes párt nagyon is ismerősnek tűnt. Kiderült, hogy a fiatalok jó pár olyan fotón szerepelnek a közösségi hálón, amely azt illusztrálja, milyen könnyű elcsavarni egy kan fejét. A mellékelt fényképen a fiatal férfi az utcán éppen elismerőleg fordul meg egy mutatós lány után, miközben ezt roppant mód zokon veszik párja, akinek a kezét fogja.

Csáky Zselyke, a Freedom House európai és ázsiai kutatási igazgatója azt mondja, itt tipikus módon melléfogott a hatalom, ráadásul már mémek sorozata született a képről. Volt, aki azt írta a jelenet fölé, hogy „Londonba emigrálni”, ami mutatja, miként állnak a fiatal magyarok a kérdéshez. A Financial Times budapesti tudósítója pedig azt a megjegyzést fűzte az incidenshez, hogy a pár már ismerős a netről, de nem azért, mert annyira imádja egymást.

Guardian

Az újság szintén beszámol arról, hogy a magyar kormány családbarát hirdetéséhez sikerült egy olyan fiút találni, aki csapodár szerepben lett híres (hírhedt) a netezők körében. Úgy hogy most az egész akció gúny tárgya a hálón, pedig eredetileg „a hagyományos” családot és a születések számát akarták megtámogatni vele. Az inkriminált képet egy barcelonai fotós készítette három modellről, különféle helyzetekben, reklámcélokra. Így annak illusztrálására is, hogy milyen könnyű elcsavarni egy férfi fejét. A magyar mémgyártók azután rávetették magukat a témára, kapott a Fidesz rendesen, hiszen Orbán a hagyományos keresztény értékek védelmezőjeként állítja be magát. Szerinte egy igazi család jelenti a megoldást a népességcsökkenés, illetve az elvándorlás megállítására. A washingtoni magyar nagykövet és a emberi erőforrások minisztere ma előadást tart az amerikai Kongresszus könyvtárában „Tegyük ismét naggyá a családokat!” címmel. Az eseményen felszólal több tengerentúli törvényhozó is.    

BBC

Budapesten mosolyt csalt az arcokra, hogy a kormány családösztönző programját éppen egy olyan párral sikerült reklámozni, amelyik egy másik fényképen nem éppen a hűség eszményeként tűnik fel, miközben a városban éppen beszedik a Juncker-ellenes posztereket. Mindenesetre a mulatságot kiváltó fotót olcsón meg lehetett venni az egyik ügynökségnél. Ugyanakkor az EU-ellenes hirdetés Brüsszelt háborította fel, sőt odavezetett, hogy a Fideszt el akarják távolítani a Néppártból. Igaz, ezeket a plakátokat két napja letakarták Ferihegy és a belváros között úton, nehogy Weber láthassa azokat. De tegnap még fent voltak az Orbán weboldalán.