B1 blogcsalád



A világ döbbenten látja, milyen mélyre süllyedt a magyar demokrácia

Nemzetközi sajtószemle

2019. február 06. - Szelestey

strorb.jpg

  • Magyarország világcsúcstartó: az utóbbi csaknem 50 évben sehol sem ásták alá ilyen rekordsebességgel a demokráciát. 
  • A trumpi Amerika rossz példával jár elöl a világ autokratái számára, módszereik nagyon is hasonlóak- 
  • Az ököljog az illiberalizmus alapja, ám utóbbi minden, csak nem demokrácia-

  Bloomberg

bloomberg_1.jpg

(Szó szerinti fordítás)

Magyarország az első uniós tagállam, amely „részlegesen szabad” minősítést kapott a demokratikus szabadságjogok éves értékelésében, aláhúzva annak következményeit, hogy Orbán Viktor illiberális államot akar teremteni.  A Freedom House, a Washingtonban bejegyzett elemző intézet idei összesítése, „Szabadság a világban” címmel azt hangsúlyozza, hogy a magyar demokrácia lebontása jelenti a legdrámaibb hanyatlást, amióta csak ilyen felmérések készülnek. Az összes többi EU-s tagállam megőrizte a „szabad” besorolást.

A magyar kormány visszautasította a jelentést, azt állítva, hogy a Freedom House Soros György” birodalmának része. A szervezet anyagi forrásainak legnagyobb hányadát az amerikai kormányzat fedezi. Orbán, aki 2010-ben tért vissza a kormányrúdhoz, a rendszerváltás óta a hatalom legátfogóbb központosítását hajtja végre. Korábban független intézmények élére szövetségeseket nevezett ki, kiterjesztette befolyását az igazságszolgáltatás bizonyos területeire, megszigorította a szabályokat az egyetemek és a civil társadalom számára, ily módon korlátozva az eltérő vélemények kinyilvánítását. Az EU most vizsgálja, hogy büntesse-e a jogállam észlelt megsértését Magyarországon és Lengyelországban.

Csáky Zselyke, a Freedom Housen európai és eurázsiai kutatási igazgatója úgy jellemezte a helyzetet, hogy Magyarország a demokrácia felszámolásának úttörője lett. Továbbá utánzókra talált az unión belül, valamint az atlanti térségben.

New York Times

new_york_times.jpg

A véleménycikk felhívja a figyelmet, hogy az Egyesült Államok már nem tartozik bele a demokratikus világ krémjébe. Ezt a Freedom House állapította meg, amelyet 1941-ben, a nácizmus ellen alapítottak, és amely a 70-es évek eleje óta minden évben közzéteszi felmérését a politikai és polgári szabadságjogok átfogó helyzetéről. Az USA tavaly és az idén érte el a legrosszabb eredményt, mert ugyan még szabadnak számít, de már Görögország, Lettország és Mauritius mögé szorult, és inkább olyanokhoz került közelebb, mint Horvátország, nem pedig Németország vagy Nagy-Britannia.  Trump elnökségének két éve azonban bizonyította, hogy az amerikai demokrácia meglehetősen ellenálló.

A jelentés azonban legalább két okból folyamatos riadalomra ad okot: az egyik annak megállapítása, hogy általában több mint két év szükséges, amíg összeomlik egy demokrácia. A cikk idézi a dokumentumból, hogy az olyan helyeken, mint Magyarország, Venezuela vagy Törökország azt éli át, hogy a demokratikus intézmények fokozatosan megadják magukat az antidemokratikus vezetés nyomásának, a gyakran nehézkes indulást követően. A szervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a korrupció megerősödése és az átláthatóság gyengülése fémjelzi az ilyen kormányokat, és sokszor mindkettő már előrevetíti: gondok vannak demokráciával. Mindkettő aláássa a rendszer törvényességében vetett bizalmat.

A másik, ami nyugtalanító, az az, hogy az amerikaiak ugyan figyelmen kívül hagyják Trump megnyilvánulásait, a külföldi vezetők nagyon is odafigyelnek azokra. A tekintélyelvűség feljövőben van az egész világon. Az elnök rendszere ebbe irányzatba illeszkedik bele, ám fel is gyorsítja azt. Azt látni, hogy a mostani washingtoni adminisztráció alatt az USA teljesen amorálisan és kereskedelmi szemlélettel viszonyul a világban a demokráciához, ami kitermeli a maga veszélyeit. Az autokraták rájöttek, hogy nem kell súlyos árat fizetniük, ha újságírókat nyomnak el, sőt gyilkolnak meg. Remélhetőleg az Egyesült Államok 2020 után, egy új elnök alatt kidolgozza, miként lehet módszeresen visszaszorítani az illiberalizmust. Nem csupán az Amerikának lesz szüksége rá.

Washington Post

washington_post_1.jpg

A Freedom House vezetője úgy összegzi az idei jelentés legfőbb mondandóját, hogy Trump eltorzítja a demokráciát odahaza, de világszerte is. Szerkesztőségi véleménycikkében Abramowitz rámutat: két év elteltével nem sok kétség van afelől, hogy az elnök befolyása alapvető amerikai értékeket tesz tönkre, és külföldön is aláássa a demokráciát, valamint a szabadság ügyét. Hozzáteszi, hogy az általa irányított szervezet még soha nem aggódott ennyire a demokrácia Egyesült Államok-beli állapota miatt. Gondok persze már korábban is akadtak, ám Trump gyakorta támadja az alapvető normákat és intézményeket, így a független igazságszolgáltatást, a hatalmi ágak szétválasztását, a szabad sajtót és a választások törvényességét. Mindez azzal fenyeget, hogy felgyorsul a rendszer lebomlása, hiszen elkoptatja a fékeket és ellensúlyokat.

Másutt, így Magyarországon, Venezuelában és Törökországban azt látni, hogy egy megtévesztően lassú rajt után, a demokratikus intézmények egymás után maradnak alul a folyamatos nyomás hatására. Hogy az USÁ-ban mi történik, az azért fontos, mert más kormányok nagyon is nézik a fejleményeket, és Washington szerepét semmi mással nem lehet helyettesíteni, ha a politikai és szabadságjogok megvédéséről van szó. Ám hogy a helyzet rosszabbra fordult a tengerentúlon, az már eddig is felgyorsította a demokrácia hanyatlását a világban. Trump hasonló módszerekkel él, mint más autokraták és populista demagógok, akik megpróbálják megszüntetni hatalmuk korlátait.  Az ilyen vezetők erőt merítenek abból, hogy Trump keményen összecsap az USA hagyományos, demokratikus szövetségeseivel és nem hajlandó fenntartani a katonai szerződéseket, amelyek pedig segítenek megőrizni a nemzetközi biztonságot. Úgy tűnik, a Fehér Ház mostani lakója inkább bátorítja ezeket az erőket, semmint hogy szembeszáll velük. Tevékenységének eredménye jól látható az egész földtekén.

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

Napjaink szélsőséges politikusaiban közös az a vonás, hogy számukra a politika egyenlő az erősebb jogával. Továbbá minden másnál előrébb való a saját ügy, de ez nagyon is tudatos részükről. Erre figyelmeztet egy ismert német professzor, a demokrácia szakértője. Alexander Görlach úgy látja, hogy ezeknél a vezetőknél, Trumptól az osztrák belügyminiszterig (a felső képen Orbánnal), fontos annak igazolása, hogy programjukat a nép akarataként jelenítsék meg. Az ő logikájuk szerint a többségi szándék szabja meg a törvényeket. És aki akadályozza a zavartalan kapcsolatot a tömegek és azok választott képviselői között, az idegenszívű, akinek nincs helye a társadalomban.

Az ilyen politikusok, akik erős emberekként ünnepeltetik magukat, megvetik a demokráciát. Azt állítják, hogy az ő köztársaságuk illiberális. Az osztrák belügyi tárca vezetője pl. nemrégiben feltetette, hogy a jogot alá kell vetni a politikának. Ám a demokrácia vagy liberális, vagy nem létezik. Nincs illiberális demokrácia! A mai demokrácia csak a jog és nem az erősebb uralmaként létezik. A demokráciák elismerik az emberi jogokat.

Mert milyen lenne az illiberális változat? Az emberi jogokat csak, mondjuk, a bioosztrákoknak szavatolnák? A muzulmánok korlátozott vallásszabadságot élveznének? A melegeket bizonyos negyedekbe vonnák össze? A populisták azt hangoztatják, hogy a kultúra homogén, ezzel szemben a sokszínűség a torzulás kifejeződése. Csodálják Putyint, akinek nem kell hadakoznia az emberi jogokkal. A magyar és a lengyel vezetés egészen el van ragadtatva az orosz elnök stílusától. Sok oka van annak, hogy a népek lépre mennek az ún. „erős embereknek”, miközben azok egyáltalán nem erősek. Hiszen igen sok kárt okoznak a gazdaságuknak, felzaklatják a társadalmat. Ezzel szemben a demokrácia jólétet és biztonságot hozott. Nem a bőrszíntől vagy a vallástól függ, hogy ki lehet a demokrácia része. Az olyanok azonban, mint az osztrák belügyminiszter, a törzsi hovatartozás és az ököljog világába akarnak visszatérni. De menjenek csak egyedül a Pokolba vezető úton!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9414610450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fülig José 2019.02.07. 07:46:02

@Orbán 1 GÉNIUSZ: na menj vissza mosogatni, ahhoz lehet, hogy értesz. a politikát hagyd, csak összezavar oszt butábbnak tűnsz mint a valóságban (ha ez egyaltelán lehetséges) ... megtámadtak minket?! ki a faszom, teszerencsétlen egy agysejtű barom?!

sure_shot 2019.02.07. 08:25:29

Ez most komoly? Duna-híd tervdokumentációjára 4 milliárd. Menyjenek már a faszomba.

morph on deer 2019.02.07. 08:48:13

@szepipiktor:
“... és ugye a komcsi maradványok.”

Rosszul tudod, a fidesz nem ellenzéki párt, - annak ellenére sem, hogy a legtöbb “komcsi maradvány” náluk található!

Hacsak a józan észhez való viszonyukat nem számítjuk persze, mert annál “ellenzékibbet” keresve se lehetne találni...

A legutóbbi magyar vétó megvan?
Na látod!

Sütemény1975 2019.02.07. 08:56:37

A hírcsárda is megirigyelhetné ezt a sok baromságot

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.07. 09:17:03

Bezzeg Ferinél demokratikusan lőtték ki a szemed.

citrix 2019.02.07. 09:20:42

Nem volt nehéz összehozni a pártállamot, egyszerűen lemásolták Rákosiék hatalomra kerülésének sztoriját és regnálást. Nyilván korszerűsítették mert csak eltelt jó 60 év és egyelőre erősen függ az ország az EU-tól és nem szovjet "tanácsadók" segítenek. Lölő és a többbi stróman, pereputty kizárólag EU-s pénzből lett multimilliárdos. A pártállamot ügyesen visszahozta az Orbán rezsim.

n3spr3ss0 2019.02.07. 09:26:21

@putris72: Ezt a marhaságot honnan vetted? Nem nem vagy tisztában a számokkal.

n3spr3ss0 2019.02.07. 09:27:16

@enpera: Bizony úgy, nem kellett volna elé állnia. Az enyémet sem lőtték ki.

n3spr3ss0 2019.02.07. 09:30:45

@Populista Pista: Mi bajod a 4-es metróval, Ez legalább működik, ellentétben a Tiborc féle világítással. A metróra eddig még semmit sem sikerült ráhúzni, csak szövegelni.

Kukubenko 2019.02.07. 09:33:19

@n3spr3ss0:

Pedig megérdemelted volna, te okádék patkány ! Minden rokonoddal együtt.

ben2 2019.02.07. 09:36:52

Adott egy USA által alapított és pénzelt intézet, ami szubjektív szempontok szerint osztályoz más országokat.
Ha ehhez képest a magyar állam alapítana egy hasonlót és állítana ki lesújtó országjelentéseket mondjuk Németországról vagy Franciaországról, hogy a médiában hogyan hallgattatják el a migránsokat negatív színben feltüntető tényeket és véleményeket, akkor az egész nyugati világ azon hörögne, hogy mégis milyen alapon minősítgetnek más országokat.
Na ennyit kb. a Freedom House jelentések komolyságáról.
A többi idézet már csak a különböző liberális lapok borítékolható reakcióját összegzi az FH jelentésről.

Ami a liberális demokráciát illeti, erről már sokszor volt szó.
A természetes személyeket megillető szabadságjogokban nem lehet kompromisszum, ez eddig oké.
Csakhogy a modern neoliberalizmus a természetes személyeket megillető szabadságjogokat megpróbálja kiterjeszteni a jogi személyekre is, ezzel pedig ideológiai alapon akarja megfosztani az államot a jogi személyek szabályozásának lehetőségétől.
Ha ugyanis a jogi és a természetes személy szabadságjogai azonosak, akkor az állam nem avatkozhat be a jogi és a természetes személy konfliktusába, azaz nem szabályozhatja a bankokat, közműszolgáltatókat, kereskedelmet, kb. semmit, mert azzal alapvető szabadságjogokat sértene.
Az illiberális demokrácia a jogi és a természetes személyek jogainak különválasztását, a jogi személyek erős moderációját és nem a természetes személyek alapvető jogainak korlátozását jelenti.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 09:39:30

@enpera: "Bezzeg Ferinél demokratikusan lőtték ki a szemed."

Nagyon csúnya dolog volt a 2006-os rendőrségi fellépés, amikor az azonosítókat gergényi levettette. "lehullott"

Eltelt 13 év.

Évente magyar honfitársaink TÍZEZREI halnak meg kórházi fertőzésben (a nyugati átlag két és félszerese), mert a geci gazdád kilopta a pénzt az egészségügyből is.

TÍZEZER élet neked nem számít, 1 darab 13 évvel ezelőtti szemkilövetésen rugózol, hazaáruló fideSSfasszopó. Neked a magyarok élete NEM SZÁMÍT. SZAKADTÁL VOLNA ANYÁDBA!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 09:41:22

@ben2: "Adott egy USA által alapított és pénzelt intézet, ami szubjektív szempontok szerint osztályoz más országokat."

Hagyjuk az intézetet. A geci gazdád évente ezermilliárdokat lop a közpénzből. Ehhez mi a hozzáfűznivalód, fideSSfasszopó?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 09:44:24

@Populista Pista: @n3spr3ss0: A 4-es metróből loptak, az autópálya építésekből is loptak, szóval loptak a szocik százmilliárdokat, és lop a geci ezermilliárdokat. Az a kérdésem, hogy MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN?

ben2 2019.02.07. 09:52:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Hagyjuk az intézetet."

A cikk az FH jelentésről szól.
Ha te kínodban más témáról akarod hányni az epét, akkor egyeztess a B1 szerzőivel, hogy rakjanak ki több "ezermilliárdokat lopnak" témájú cikket.

Mellesleg pont azért lophatnak, mert a hozzád hasonlók érvek helyett csak ordenáré trágárságokat köpködnek. Persze tőlem fasszopózhatsz nyugodtan, csak nem árt ha tudod, hogy amit csinálsz, az erősen kontraproduktív.

Larry Silverstein 2019.02.07. 09:55:27

A Freedom Housnal verik es szexualisan abuzaljak az alkalmazottakat. Ezenkivul napi szinten alazzak oket, az ongyilkossag mindennapos.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 10:13:03

@Larry Silverstein: "az ongyilkossag mindennapos"

Értem. Évi 365 öngyilkosság. Az egy sokmilliiós nagyvárosnak felel meg. Hülye. :))

Aggódsz a Freedom Housnál dolgozók egészségéért? Évente magyar honfitársaink TÍZEZREI halnak meg kórházi fertőzésben (a nyugati átlag két és félszerese), mert a geci gazdád kilopta a pénzt az egészségügyből is. Értük nem aggódsz, fideSSfasszopó?

Szólj a főnökeidnek ott az FSZB-nél, hogy adjanak már egy ékezetes billentyűzetet, mert így állandóan lebuksz. :))

Kuglóf. Az 2019.02.07. 10:13:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Figyelj ide te baszomszájú mocsadék, te ugye azt állítod, itt a balliberális időben, meg a Kádár alatt VILÁXÍNVONALÚ egészségügy volt és MOST a Fidesz kilopja onnan a pénzt, mi?
Én remélem hogy egyszer Mc Dögless és gutaütést kapsz, miközben fröcsögszesz.

Meghagyva azt az opciót, hogy sima kis gennyfika fidesztroll vagy akit azért fizetnek, hogy bizonyítsa, hogy az ellenzék szimpatizánsai segghülyék. Amit (akár fizetnek, akár nem) a legnagyobb tökéllyel csinálszasz.

Larry Silverstein 2019.02.07. 10:17:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Igen, ez az alacsony szam a korhazi fejlesztesekbol adodik, Magyarorszag 1000 evebol a 2018as volt az, amikor a legkevesebben haltak meg korhazi fertozesben.

De azt megsem tartom helyenvalonak, hogy az Amnestynel, FH-nal verik es tuloraztatjak a lipsiket, akik ongyilkosok lesznek a nyomas alatt. Nem szeretem a lipsiket, de nem segit rajtuk a veres, sajnos.

Fejetol buzlik a hal, Soros kivetelesen eroszakos munkaltato hireben all.

444.hu/2019/02/06/borzalmas-mergezo-munkahelykent-jellemeztek-a-dolgozok-az-amnesty-international-londoni-kozpontjat

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 10:20:02

@Kuglóf. Az: "és MOST a Fidesz kilopja onnan a pénzt, mi?"

Így van. Nem most lopta ki, hanem 2010 óta folyamatosan kilopja. Előtte 8% GDP volt az egészségügy költségvetése, a geci levitte 5%-ra. Előtte se volt túl fényes a magyar egészségügy helyzete, de a geci uralkodása alatt tragikus lett. Vigyázz, fideSSafsszopó, ne betegedj meg, mert ha kórházba kerülsz, egy valódi hamisítatlan no-go zónába, megdöglesz.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 10:29:05

@Larry Silverstein: "Magyarorszag 1000 evebol a 2018as volt az, amikor a legkevesebben haltak meg korhazi fertozesben."

Féknyúz.

"Soros kivetelesen eroszakos munkaltato hireben all."

Örüjjé, vazzeg, hisz úgyis gyűlölöd a civileket.. Én meg annak örülök, hogy Kubatov meg a gazdád olyan segghülyék, hogy érvek helyett csak féknyúzzal tudnak téged traktálni, és másodpercek alatt lebux. :))

Egyszer majd a havi fizetésed felén vegyél már egyékezetes billentyűzetet. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 10:33:18

@ben2: "Ha ehhez képest a magyar állam alapítana egy hasonlót és állítana ki lesújtó országjelentéseket mondjuk Németországról vagy Franciaországról"

Körberöhögnék, mint a féknyúz gyártás különösen szánalmas példáját. :))

"a modern neoliberalizmus"

Ha valamelyik demokráciában a szavazók többsége egy neoliberális pártra szavaz - ilyen még nem történt meg - akkor ők így szeretnek élni, fasz közöd van hozzá?

A geci gazdád évente ezermilliárdokat lop a közpénzből. Ehhez mi a hozzáfűznivalód, fideSSfasszopó?

Larry Silverstein 2019.02.07. 10:34:58

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Kubatovnak mi koze a 444.hu-hoz meg az Amnestyhez?

Koveteljuk, hogy Soros fejezze be a lippsik kinzasat, s ne kenyszeritse oket ejjel-nappal hazudozni, hogy a vegen csak az ongyilkossag jelentse a kiutat!

sas70 2019.02.07. 10:38:51

A fidesz, most olyan, mint a debil gyerek a homokozóban.
Szórja magára a homokot, előre-hátra billeg és közben azt mondogatja: -Nem vagyok hülye, nem vagyok hülye.
Nem hát, csak mindenki annak lát!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 10:40:44

@Larry Silverstein: "Kubatovnak mi koze a 444.hu-hoz meg az Amnestyhez?"

Én nem tudom. Kérdezd meg egyszer a reggeli eligazításnál. :))

"Koveteljuk, hogy Soros fejezze be a lippsik kinzasat"

Szólj a gazdádnak, hogy délután hozzon egy törvényt ez ellen. Vagy írja bele az alkotmányba. Ma még úgyse módosította a gránitszulárdságút. :))

morph on deer 2019.02.07. 10:46:10

@ben2:
Alapos magyarázat, kösz!
Kár, hogy a végére sikerült visszahozni a fogalomzavart a definicióval, ugyanis ez simán ‘illiberalizmus’ és ennél nem több.

Olyasmi ugyanis, hogy “illiberális demokrácia” NEM létezik!
Lásd fentebb is: “... a demokrácia vagy liberális, vagy nem létezik. Nincs illiberális demokrácia!”

Mondjuk viktorunk nem is beszélt eredetileg ilyesmiről, ő kizárólag az “illiberális állam” kifejezést használta, - akkor még helyesen. Aztán mivel ez világszerte felhördülést váltott ki, a mamelukok siettek megmagyarázni a szokásos “azt ő úgy értette, hogy..” kezdetű mondatokkal, - amivel sikerült azt a hatást megerősíteniük, miszerint a vezér nem tudja kifejezni magát világosan, - és akkor került elő a hatás tompítása érdekében az “illiberális demokrácia” nevű bullshit.

Nem véletlen, hogy amikor a Merkellel közös sajtótájékoztatón orbán már az “illiberális demokrácia” kifejezést használta, a kancellár úgy reagált, hogy ez “számára értelmezhetetlen”, merthogy valóban az. (Figyelem, nem azt mondta, hogy nem érthető, hanem nem értelmezhető!)

Szóval a szabadságjogokat az illiberális állam korlátozza, és NEM az illiberális demokrácia, mivel “olyan állat nincs is”.
A öbbi viszont szerintem korrekt..

Benoke2 2019.02.07. 10:47:25

@Larry Silverstein: "Magyarorszag 1000 evebol a 2018as volt az, amikor a legkevesebben haltak meg kórházi fertőzésben." Áhám. Hát tudod édesanyám kórházban dolgozott, kis híjján kórházban nőttem fel, kórházi ovoda, és társai párszor elmúltam már 10 szal nyugi... Olyan hogy kórházi fertőzést kapjon valaki hát az olyan ritka volt hogy ha egy évben egy pár összejött már fejek hullottak, nem halálról van szó, hanem emberi mulasztásból bekövetkezett felesleges fertőzésről. Most meg naponta többen is meghalnak benne. Ha ez csökkenés szerinted akkor én javaslom hogy újra kéne kezdeni az általános iskolát... Matekból igen vacakul állsz. A helyzet az hogy rohamosan nől a kórházi fertőzésekben meghaltak száma. A baj ezzel az hogy a halálozások legnagyobb része multi rezisztens baktériumtörzsek miatt történik amik a fertőtlenítés hiányára utalnak. Ugyanis ezekre nincs ellenszer. Mindennek ellenállnak, szépen megesznek belülről. Nekik magyarázhatod a propagandát ahogy tetszik... Rájuk mondhatod hogy soros meg migri, meg fenyegetőzhetsz joggal, alaptörvénnyel ami nincs hatályban. Leszarják csak megölnek.

Pár szösszenet, hogy az eszközök ki vannak porciózva és nem betegre hanem napra. Ha egy nap több beteg jön akkor megszívták. Erre van pár trükk. pl a következő napit is elkezdik fogyasztani. Csak hát nem minden napra van ugyan annyi pl. Hétvégére kevesebb van, és napi átlagos terhelésenként tud változni is. Szal a következő napit elhasználják. Másnap mi lesz? Megmondom. Meghalsz ha úgy adódik. Majd mész magánkórházba? Hát az szopacs, mert ilyen nincs Magyarországon. Ambuláns és egynapos sebészetek léteznek. Esetleg speciális intézmények. Ha baj van és mentőt hívsz akkor biza az alapellátási rendszerbe kerülsz. Mindegy ki a haverod, mindegy mennyi pénzed van a raktár üres, nincsenek ott a szükséges eszközök. Azért 149 milliárdért hallgatod hogy minden rendben van. Nekem vagy akárkinek magyarázhatod amit akarsz. A kórházi raktárból hiányozni fognak az eszközök akkor is. Majd te megveszed? Ó szuper ha hirtelen kell és fekszel valahol és várod a segítséget majd elrohansz a patikába... Ha éppen nem találják ki hogy vasárnap záróra és keresed melyik az ügyeletes patika és társai. Az egészségednek magyarázhatsz amit akarsz, fröcsöghet a nyálad is. A valóság a pofádba fog röhögni keményen és egyenesen, nem finomkodva...

Larry Silverstein 2019.02.07. 11:01:39

@Benoke2: Ahol en lakom, ott kifogastalan az egeszsegugy.

Igaz, fizetek erte de nem veszes. A fogorvos nekem tetszo zenet allit be, amig dolgozik. Igen kedves, profi a hozzaallas.

Nalunk a korhaz is zsenialis.

ben2 2019.02.07. 11:05:53

@morph on deer:

Szerintem az illiberális demokrácia igenis értelmezhető fogalom - már ha valaki hajlandó túllépni a politikai indulatain.
Az "illiberális" jelző körül jelenleg nyilván dúl az értelmezési háború, mint annyi más politikában gyakran használt fogalom körül általában, de ez magából a fogalomból adódik.

Ha az illiberálist a jelenlegi mainstream liberális dogmák antitéziseként fogjuk fel, akkor az pont azt jelenti, amit írtam: a jogi- és a természetes személyek alapvető jogainak különválasztását pont azért, hogy a demokrácia valódi népuralom lehessen. Ha ugyanis az állam kivonul a jogi- és természetes személyek konfliktusából mondván, hogy az két azonos jogokkal rendelkező entitás magánproblémája, azzal a népet gyakorlatilag kiszolgáltatja a nagyságrendileg erősebb érdekérvényesítő potenciállal rendelkező piaci szereplőknek.
Azaz a - jobb híján hívjuk így - neoliberális demokrácia valójában nem más, mint a vadkapitalista érdekérvényesítés győzelme a valódi népuralom fölött, az illiberális demokrácia pedig a piaci szereplők állami szabályozóinak visszaállítása pont a természetes személyek alapvető jogainak védelme érdekében.

Az értelmezési háború pedig pont azért alakult ki, mert a jelenlegi mainstream liberális elit abban érdekelt, hogy a jogi és a természetes személyek alapvető jogai összemosódjanak, azaz csak egyféle liberalizmus legyen: az övék.
Így aztán a szokásos politikai sárdobálásban a kérdést szándékosan leegyszerűsítik: ahol nincs az általuk definiált liberalizmus, ott demokrácia sincs, minden más politikai képződmény pedig csak átfestett fasizmus lehet.

Populista Pista 2019.02.07. 11:07:12

@n3spr3ss0:
A négyes metró mint a szoclib korszak sikersztorija ... én inkább azt mondanám hogy az állatorvosi lova.

Tíz éven keresztül csak fantáziáltak, aztán nekirohantak Hübelebalázs módra, félbehagyták, elcseszték, magyarázták. Végül az OLOF nevezte kapitális korrupciónak, még a Sargentini jelentésbe is bekerült mint első számú példa milyen nagy a korrupció Magyarországon. Ja, tényleg...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 11:08:31

@morph on deer: @ben2: "az illiberális demokrácia igenis értelmezhető fogalom"

Szerintem is. Nem demokrácia. Pont úgy, mint a népi demokrácia. Diktatúra, csak szebben hangzik.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 11:14:01

@Larry Silverstein: "fizetek erte de nem veszes"

Amíg nem éred el az ötvenet, a fizetős egészégügy megoldást jelenthet, ha rendes fizetést kapsz. Ötven fölött jönnek a halálos betegségek, szív-érrendszeri, rák, stb. Erre nincs fizetős ellátás mert senki nem tud hosszú időn keresztül havonta többmilliót kipengetni. Ott fogod magad találni a kékgolyó omladozó vakolatú alagsorában, és ezerszer elátkozod a geci gazdádat, hogy valaha segítetted hazugságaiddal fenntartani az uralmát.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 11:16:39

@Populista Pista: "Végül az OLOF nevezte kapitális korrupciónak"

Pont mint a Tiborc vő patkányságait. De hogy a Tiborcot és a többi fideSSpatkányt ne kelljen dutyiba dugni, futni hagyták a szocikat is.

conchita wurst 2019.02.07. 11:17:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Erre nincs fizetős ellátás mert senki nem tud hosszú időn keresztül havonta többmilliót kipengetni. "

Aki 50 evesen nem tud havi tobbmilliot kipengetni, az annyit is er.

Minden ballib bérretteg 2019.02.07. 11:21:39

Tényleg megdöbbentő látni, hogy a Soros által irányított szervezet, minden országot leértékel ahol jobboldali vagy konzervatív kormány van, és ugyanezeket azonnal fel is értékeli ha ballib Soros bérencek jutnak hatalomra.

Már a látszatra se adnak a Freedom Hause féle szarrágóknál.

Miközben durva szexuális visszaélések, zaklatások öngyilkosságok fémjelzik ezen Soros bérenc szervezeteket:

www.origo.hu/itthon/20190206-amnesty-international.html
a szervezet két munkatársa öngyilkos lett. A jelentés többek között azt állapította meg, hogy zaklatások, nyilvános megszégyenítések és diszkrimináció jellemzi Soros szervezetének mindennapjait.

Populista Pista 2019.02.07. 11:24:18

@morph on deer:
A liberális állammodell azt jelenti, hogy az állam legfeljebb egyenrangú, de valójában inkább alárendelt szereplője a közéletnek. A valódi irányítók a pénzzel és befolyással rendelkező láthatatlan érdekcsoportok.

Soros egy tipikus példája volna a liberális állam hatalmi tényezőinek. Csak abban különbözik, hogy egyszemélyes szereplőként exponálja magát, részben mivel Orbán erre rákényszerítette. De ha lehet fű alatt hozza be az újításait, és a végeredmény mindenki számára látható. Az EU egy liberális de nem demokratikus szervezet, Soros rögeszméinek a kiszolgálója. Saját vesztébe rohan akarat nélkül mint egy vágóhídra hajtott barom.

Én akkor már inkább az illiberális, demokratikus állammodellre szavazok.

moloy 2019.02.07. 11:29:37

@szepipiktor: Szerintem, ha a "nem szavazók" megmondanák, hogy mit akarnak, lehetne velük foglalkozni. Béna gyereknek az anyja...
Ámbár, az alábbiak valamelyike is lehet:
ad.1. Nincs véleményük
ad.2. Elfogadják a többségi akaratot
ad.3. Félnek vmilyen retorziótól

Populista Pista 2019.02.07. 11:31:46

@Minden ballib bérretteg:
Az Amnesty olyan, mint az a férj, aki világszerte küzd az elnyomás ellen, odahaza meg veri a feleségét és terrorizálja az egész családját. Nagy álmokból születnek a legdurvább valóságok, lásd még komenizmus.

ben2 2019.02.07. 11:33:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Szerintem is. Nem demokrácia. Pont úgy, mint a népi demokrácia. Diktatúra, csak szebben hangzik. "

Esetleg el is olvashatnád amire reagálsz, akkor nem írál ennyi hülyeséget, de gondolom a reflexből fröcsögés kényelmesebb.

moloy 2019.02.07. 11:35:26

@sure_shot: Igazad van. Elég lenne, ha csak 4 ezret fizetnénk.

conchita wurst 2019.02.07. 11:35:45

@Minden ballib bérretteg: Bekemenetelni kellene az Amnesty es mas lippsi szervezeteknel dolgozokert.

Igaz, onkent mentek oda, de mar nem tudjak elengedni, s a belso meghasonlottsagukra csak azt a megoldast latjak, hogy felkossek magukat.

Ez szomoru, mennyi elpazarolt fiatal!

Populista Pista 2019.02.07. 11:39:09

@moloy:
Azért nem menek szavazni, mert félnek a retorziótól! Máskülönben minden nem szavazó az egységes liberálszocialistaoperettnácimigrincspátyolgatóelzavaró platformra adná a szavazatát.

pizo 2019.02.07. 11:46:32

@közíró MAXVAL bircaman: Korán kezdődik a műszakod... ki sem tudod magadat aludni. Remélem jól megfizetik.

Zoli

John Brennan 2019.02.07. 11:48:30

@ben2: a hosszúnevű olyan hasznos hülye, mint Gyurcsány

Világít a torony 2019.02.07. 11:56:39

Nem értem, miért fáj elismerni, hogy ez egy roppant álságos és kontraproduktívan hatásvadász főcím. Mert az! Lehetetlen tartalmat hordoz.
Azt sem értem, miért nem kell az agyhalottaknak meghagyni a sorozozást? Meg kell hagyni a bennük kialakult ostoba dühöt amiatt, hogy Soros nem igazán méltatja válszra őket, elegánsan átlép felettük. Hagyni kell őket abban az elmebeteg gondolatban fetrengeni, hogy bár Soros a fél világot uralja szerintük, mégsem bír el egy gyenge gazdaságú, bérszolgaságban vergődő kis országgal. A city poszterek népe nem az eszéről híres.

Világít a torony 2019.02.07. 11:59:56

@Világít a torony: "...az agyhalottaknak meghagyni a sorozozást.."*
* ...az agyhalottaknak meg kell hagyni a sorosozást....
(* javított részlet)

Brix 2019.02.07. 13:00:53

@ben2: "Ha az illiberálist a jelenlegi mainstream liberális dogmák antitéziseként fogjuk fel "
DE, nem így fogjuk fel! Az "illiberális" demokrácia fogalmát Fareed Zakaria találta ki, azokra az országokra alkalmazva , amelyek már nem tekinthetők teljesen demokratikus államnak, ahol többé-kevésbé sérülnek az alapvető szabadságjogok. Az "illiberális demokrácia" , valójában oximoron-mert a demokrácia nem lehet valódi demokrácia, annak alapvető ismérvei nélkül... A liberális demokrácia konszenzuális demokráciát jelent- a liberális jelző pedig nem politikai irányultságot, hanem a szabadságot! Ha úgy tetszik: van a szabad demokrácia , és van a nem teljesen szabad- mindenféle jelzős köntösbe öltöztetve: irányított, vezér , szocialista, népi...Amikor egy szűk kör a népre hivatkozva kisajátítja a hatalmat, a pártok egyenlő versenyén és váltógazdálkodásán alapuló plurális rendszer helyett...
Nálunk kvázi egypárt rendszer van: az állampárt mindent ellenőriz, a saját hatalmi érdekei szerint formálja a választási törvényeket, nincsenek fékek és ellensúlyok , a független hatalmi ágakat az állampárt kontrollálja , a közmédiát tanács ellenőri, a közszféra legkisebb vezető elemei is hatalompárti funkcionáriusok, mindamellett a pártközeli elit birtokolja a hazai gazdaság jelentős részét..
A miniszterelnök családja milliárdos állami megbízásokból gazdagodik, párt alapon szerveződő korrupciós háló szövik át az ország gazdasági életét..
A fideszes potentátok családtagokra íratják a vagyont, vagy vagyonkezelőkre bízzák , hogy elrejtőzzenek a társadalom haragja elől...
A fent felsoroltak miatt nem vagyunk nyugati -európai demokráciának tekinthetők, de diktatúrának sem...Valahol félúton vagyunk a demokrácia és a zsarnokság között... Az Orbán-rendszer, egy jól felépített és szofisztikált eszközökkel, sok pénzzel és manipulációval működő autoriter rendszer, kvázi egypártrendszer... Az explicit államcél: a fehér, keresztény, etnikailag homogén magyar állam megtartása ( átvették a modern al-right divatos közvéleményformáló trendjeit...
Az implicit államcél: párközeli nagytőke vagyongyarapítása, hogy a Mészárosok a Tiborcok mesebeli vagyonra tegyenek szert... Van itt 9%-os tánya, ingyen MNB hitel, és évi kb 5 millárd euró EU támogatás...

Brix 2019.02.07. 13:10:31

Orbán szerint már nem pusztán illiberális demokrácia vagyunk, hanem (illiberális ) kereszténydemokrácia, ahol " joga van az államnak bizonyos létformákat védeni, előnyben részesíteni " A kérdés csak az, hogy milyen " létformákat" akar előnyben részesíteni...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 13:29:37

@Brix: "nem vagyunk nyugati -európai demokráciának tekinthetők, de diktatúrának sem"

Ha az állampárt leválthatatlan, akkor az diktatúra. Pont. Nem számít mennyi szépségtapasz van rajta. Magyarországon valójában nem állampárt uralkodik, hanem pártköntösbe bújtatott maffia. Mondhatjuk, hogy loptokrácia.

ben2 2019.02.07. 13:34:45

@Brix:

Ez is lehet egy definíció, de ha így fogjuk fel az illiberális demokráciát, akkor Magyarországon sosem volt szabad demokrácia.
A közszféra, az igazságszolgáltatás, a média, a jelentősebb piaci szereplők, szakszervezetek, stb. mindig is politikai kézben voltak, mert vagy az MSZMP-től direktben örökölték a pozícióikat vagy később politikai alapon cserélték őket.

Orbánék is csak a szoci-szdsz kádereket cserélték fideszesekre, az állami pénzt pedig szoci-szdsz vállalkozók helyett fideszesekhez csatornázták. Azaz nem csináltak semmit, amire ne lett volna precedens korábbi kormányok részéről, beleértve a médiatörvény, alkotmány, választási törvény módosítását és az összes korrupciós manővert.
Rendszer szinten viszont nem változott semmi, csak a szokásos politikai sárdobálás részévé vált, hogy mindig az a pártfüggetlen, akit kirúgnak és mindig az a pártkatona, aki a helyére kerül. Miközben az esetek 99%-ában már kb. 1948 óta mindenhol csak pártkatonák ülnek.

Orbán ugyanakkor az illiberalizmust nem ilyen kontextusban említette, hanem az állam társadalmi felelősségének visszaállításáról, azaz a neoliberális, elcsökevényesedett, az állampolgárait a piaci szereplőknek kiszolgáltató állam helyett egy piacot erőteljesebben szabályzó államról beszélt. A neoliberális állam antitéziséről.

ben2 2019.02.07. 13:39:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Ha az állampárt leválthatatlan, akkor az diktatúra. "

Magyarországon a kormányzó párt nem leválthatatlan. Attól, hogy az ellenzék széttöredezett és hogy a társadalom jelentős része nem akarja leváltani a kormányt még nem lesz automatikusan diktatúra.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 13:50:20

@ben2: "Magyarországon a kormányzó párt nem leválthatatlan."

Ezt miből következtetted ki?

"Attól, hogy az ellenzék széttöredezett"

Milyen ellenzék? Nincs ellenzék. Ha valaki kidugja a fejét, a geci rögtön eltapossa. Most éppen a jobbikot.

"a társadalom jelentős része nem akarja leváltani a kormányt"

Akit én ismerek, azoknak egyiknek se tetszik az ország lecsúszása. Ők is szeretnének igazi kormányt végre. A szavazók fele is a fideSS ellen szavazott. Biztos van egy pár százalékos kemény hazaáruló fideSS mag, talán a parlamenti küszöböt is át tudják lépni, mint a DK. A fideSS a szavazatait megtévesztett deprivált rettegő falusi nincstelenektől kapta. Dehogy akarnák ők a fideSSt. Csak elhitette velük a geci, hogy a migráncsok millióitól megvédi őket.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 13:54:39

@ben2: "Magyarországon sosem volt szabad demokrácia"

1990-től 2006-ig nagyrészt demokrácia volt. Az elkúró választási csalásaival kezdődött az erodálódása, és a geci maga képére írt választási törvénnyel fejeződött be. Onnan már leválthatatlan volt a geci, szabadon lebonthatta a fékek és ellensúlyok szinte teljes rendszerét.

conchita wurst 2019.02.07. 13:59:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Milyen ellenzék? Nincs ellenzék. Ha valaki kidugja a fejét, a geci rögtön eltapossa. Most éppen a jobbikot."

Ez a dolga.

Nem diktatura van, hanem Orban magaslik ki a politikusmezonybol annyira, emberileg es szakmailag, mo-n es kulfoldon, hogy nem talalnak rajta fogast. 1848 ota Orban a legnepszerubb magyar politikus.

Igy inkabb fetrengenek, bofognek es diktaturaznak a bukott elit csicskasai, hogy ugy tunjon fogyatkozo hiveiknek, mintha csinalnanak valamit.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 14:03:10

@ben2: "az állami pénzt pedig szoci-szdsz vállalkozók helyett fideszesekhez csatornázták"

Hány szoci-szdsz "vállalkozónak" lett 400000000000 forintja közbeszerzésekből? Mennyit kapott a leggazdagabb? Tényleg érdekel.

Azt tudom, hogy a Simonnál találtak párszáz milliót. Az kevesebb mint a fenti ezred része. Meg gyanítható, hogy az autópálya építésekből is jó pár milliárdot elloptak.

Miért van az, hogy az 50 leggazdagabb magyar között csak fidesz alatt meggazdagodottak és saját erőből meggazdagodottak vannak? Hova tűntek a szoci-szdsz tolvajok?

morph on deer 2019.02.07. 14:04:09

@ben2:
“az általuk definiált liberalizmus”

Épp ez az.
Mivel a liberalizmus nem azonos az orbáni definicióval - sem, - ahogy te a ‘neoliberális’ jelentését magyarázva egészen pontosan világossá tetted!
A neoliberalizmus egy kapitalista gazdaságszemlélet, ami elsősorban a gazdasági élettel kapcsolatos szabadságjogokat érinti, és annyiban valóban liberális, hogy a szabad vállalkozást, szabad versenyt, stb. propagálja, de a liberális demokráciához ennél nincs több köze.
A “liberális”, a “liberalizmus” ideolódiai-, míg a “neoliberális” gazdasági fogalom.

Ad absurdum ezért aztán nyugodtan létezhetne neoliberális gazdaság akár egy fasiszta diktatúrában is, hiszen a szabad versenynek nem feltétele az igazán demokratikus környezet, például.

Az a liberalizmus viszont amely a demokrácia jelzőjeként a demokrácia mellé rendelődött, az NEM erről szól!
Ez az ember, az egyén választási szabadságát jelenti, azt, hogy szabadságjogainak korlátozása nélkül élhet a választási szabadságával mindaddig, amíg másoknak - az övével egyébként mindenben azonos - jogait tiszteletben tartja.
A demokrácia pontosan ezen alapul, ahol minden szempont érvényesülése biztosított, és ugyan a többek által támogatott vélemény élvez prioritást, de a kissebség véleményének figyelembevételével.

Tehát demokráciában szó sincs arról, hogy a többség “diktál” a kissebbségnek, akiknek amúgy kuss, - ez a bolsevizmus, és NEM a demokrácia.

Tehát sajnos igaz, hogy ha van demokrácia, akkor az egyúttal liberális is, és igen, még a kereszténydemokrácia is az, meg a szociáldemokrácia is, a különbség mindössze a hangsúlyokon van, az alapja azonos.

Ezzel szemben az illiberalizmus pontosan azokat az alapvetéseket utasítja el, amik a liberalizmust - és így a demokráciát is - jellemzik.
Ahogy mondtad: például az egyéni és a közösségi jogok szétválasztása és korlátozása is jellemzi.
De itt van még az egyoldalú, sőt, egyszemélyi döntéshozatal, a vezérelvűség, az egyik “oldal” uralkodása mindenki más felett, a javak aránytalan újraelosztása, és még sorolhatnám napestig, ezek egyike SEM a demokrácia jellemzői, akárhonnan nézve sem.

Az egyetlen fügefalevél - ma még - a “szabad” választások megtartása, és a parlament működése, bár az egyiknek fele sem igaz, a másik meg egyre inkább egy bábszínházra emlékeztet, és nem egy demokratikus törvényhozó testületre.

Szóval szerintem ideje lenne szembenézni a valósággal, és nem erőltetni ezt az “illiberális demokrácia” nevű kitalációt, mert ennek se füle, se farka.

Ma Magyarország egy illiberális állam.
Ennyi.
Ráadásul ez legalább igaz.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 14:06:55

@conchita wurst: "Orban magaslik ki a politikusmezonybol annyira, emberileg es szakmailag"

:))

Pont annyira, mint a strómanja emberileg és szakmailag. Az becsületesebb és okosabb a cukkerbergnél is. :))

Te meg hülyébb egy páfránynál, ha ezt elhiszed. :))

A geci gazdád olyan gyáva, hogy tíz éve nem mer kiállni vitatkozni. :))

Emberileg.

Inkább geciileg. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 14:14:01

@conchita wurst: "Orban a legnepszerubb magyar politikus"

Úgy érted, a leggecibb? Nem, az elkúró még előtte áll. :))

Az adott politikust “kifejzetten nem kedvelők” aránya:
elkúró 28,9
arogán 22,1
geci 21,8

republikon.hu/media/38236/republikon_politikusi-ne%CC%81pszeru%CC%8Bse%CC%81g_2016_augusztus.pdf

conchita wurst 2019.02.07. 14:18:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Meszaros a Fidesz kampany-penztarosa, a Fidesz Puch Laszloja, nem stroman.

Orban maga kifejezetten puritan, ha erdekelte volna a penz akkor azt csinalta volna 90ben mint Gyurcsany es Bajnai.
Ezert nem lehet fogast talalni rajta, mert jo peldaval vezeti a nepet. Ha korrupt volna, ugy jart volna mint az osszes tobbi miniszterelnok.

Vitatkozni Orban nem szeret, nala butabbakkal. Ez idopazarlas lenne, igy is a magyar gazdasag fejlodik Europaban a leggyorsabban.

Akkor, mirol kene vitatkozni, es kivel?

ben2 2019.02.07. 14:46:20

@morph on deer:

Egyéni szabadságjogok szintjén semmilyen lényegi változás nem történt 2010 óta. Sőt volt is némi elmozdulás pozitív irányba, első sorban EU irányelvek átvétele miatt.

"Tehát demokráciában szó sincs arról, hogy a többség “diktál” a kissebbségnek, akiknek amúgy kuss, - ez a bolsevizmus, és NEM a demokrácia."

A bolsevizmusban a kisebbség diktál és a többségnek kuss, de ez részletkérdés.

A magyar közéletet nem az jellemzi, hogy bármilyen kisebbségnek is kussolnia kellene, nálunk pont az a probléma, hogy a választások után a kisebbség kivonul az utcára "mi vagyunk a többség" táblákkal és elvárja, hogy a kisebbségi vélemény élvezzen prioritást, mert ha nem, akkor telekürtölik a világot, hogy itt diktatúra van. Külföldön meg vagy nem értik mi folyik itt, annyira abszurd az egész, vagy nagyon is értik és cinikusan asszisztálnak hozzá.

"De itt van még az egyoldalú, sőt, egyszemélyi döntéshozatal, a vezérelvűség, az egyik “oldal” uralkodása mindenki más felett, a javak aránytalan újraelosztása"

Magyarországon Fletó ámokfutásának köszönhetően megszűnt a ballib váltópárt, az MSZP viszont pont elég erős maradt ahhoz, hogy tönkretegyen minden komolyabb ellenzéki kezdeményezést. Emiatt kialakult az erős fidesz és széttöredezett ellenzék felállás, ami vitán felül rossz, de semmi köze sem a diktatúrához, sem az illiberalizmushoz.
A helyzet rákfenéje, hogy az ellenzék megosztottsága nem szervezeti jellegű, hanem maguk a szavazótáborok nem kompatibilisek egymással. Ezért van a Fidesz már 8 éve nyerő helyzetben, nem valamiféle diktatúra miatt.
Ezt az is pontosan tudja, aki napi szinten diktatúráról kajabál, mert ha diktatúra lenne, akkor ugyebár nem kajabálhatna diktatúráról.

Persze a Fidesz cinkelt lapokkal játsszik (és ez alól az sem mentség, hogy mindenki más is), csakhogy ha nem lenne mögötte valódi társadalmi támogatottság, akkor a leejtős pálya ellenére is rég elzavarták volna.
Így a felállás pont a fordítottja annak, mint amit felvázolsz: nem a diktatúrán fügefalevél a szabad választás, hanem az ellenzék sorozatos kudarcainak felelősségét próbálják rendszeresen elkenni a Fidesz gátlástalan nyomulására hivatkozva.

ben2 2019.02.07. 14:58:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Ember, legalább olyan kutatást citáljál, ami nem téged aláz.

“És ön szívesen látná országos politikai döntéshozó pozícióban az adott politikust?”

Orbán: 37.6%
Fletó: 21.5%

Az adott politikust “kifejzetten kedvelők” aránya

Orbán: 11.2%
Fletó: 3.1%

Az adott politikust kedvelők százalékos aránya (kedvel + kifejezetten kedvel)

Orbán: 35.8%
Fletó: 23.9%

(Itt vannak egyedül ellenzéki politikusok a listán, akik megelőzik Orbánt)

És ez egy olyan kutatócégtől, akiktől rendszeresen szoktak "trendfordulós" kutatásokat rendelni a szocik a kongresszusaikra időzítve, hogy aztán egy hónappal később kiadjanak egy korrekciót, hogy a trendforduló csak ideiglenes kilengés volt.

Azaz általad citált negatív index mindössze arról szól, hogy az ellenzéki szavazók nem szeretik Orbánt.
Pont ezért nem szabad véleménybuborékban élni: ha csak a neked szimpatikus tényeket veszed figyelembe, akkor újra és újra megismétlődik a 2018-as eset, amikor az ellenzék kormányváltó hangulatba hergeli magát, a szavazók többsége meg nem.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 15:08:53

@ben2: "Itt vannak egyedül ellenzéki politikusok a listán"

El vagy tévedve.

A gecit annyira gyűlölik, hogy még a saját pártjából is csak arogán tudja legyőzni. A hazudós arogán. (Nem csak ő hazudik, csak ő bután hazudik, hogy azonnal le is bukik. :))

Kuglóf. Az 2019.02.07. 15:11:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
OK, nem csak gennyfika vagy, de még hülye is. Kb. mintha azt mondanád, a rablók a hajléktalanokat fosztogatják, onnan van pénzük.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 15:14:45

@ben2: "Magyarországon Fletó ámokfutásának köszönhetően megszűnt a ballib váltópárt, az MSZP viszont pont elég erős maradt ahhoz, hogy tönkretegyen minden komolyabb ellenzéki kezdeményezést. Emiatt kialakult az erős fidesz és széttöredezett ellenzék felállás, ami vitán felül rossz"

Idáig stimmel. Pontosítom annyiban, hogy az mszp-szdsz nem az elkúró ámokfutásáért vesztett 10-10% szavazót, hanem azért, mert az őszödi beszéd kipattanása után is hatalomban tartották.

"de semmi köze sem a diktatúrához, sem az illiberalizmushoz."

Nagyon is köze van. A geci az ország összes erőforrásának birtokában tartja életben a megszűnni akaró pártokat, és tapossa el a kiemelkedőket. Amikor az mszp nagyon meggyengült, azonnal behívták az m1-be adásba, amikor a jobbik megerősödött, ezermilliárddal zsarolták meg. A geci abszolút gátlástalan pszichopata.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 15:19:40

@ben2: "Egyéni szabadságjogok szintjén semmilyen lényegi változás nem történt 2010 óta."

Ja, nem. persze hogy nem. Mindössze az alkotmánybírósághoz nem fordulhatnak többet, népszavazást nem kezdeményezhetnek, ha nagyon erőlködnek, akkor verőemberekkel tartják tőle vissza. Te nem vagy magadnál.

Nincs szabad választás, kamupártokkal, és az ellenzéki pártok kinyírásával gátolják meg a szavazójog gyakorlását. A vélemény nyilvánítást is büntetik. A szabad tájékozódást is gátolják. Te egy akkora hazudós barom vagy, hogy a fal adja a másikat.

Kuglóf. Az 2019.02.07. 15:19:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ja NEMRÉG voltam kórházban. KÉTÁGYAS szobában feküdtem, tévé volt, a kaja menza minőségű. Lefotóztam, szétküldtem az összes rokonomnak, te meg megb.
Azhatod magad, mivel járok külföldre is és VOLTAM MÁR szarabb ellátáson Németországban és Angliában is.
Egynapos sebészeten is voltam, INGYEN TB-re, szuper volt és a feleségem is volt egy ugyanilyen de nálam JÓVAL komplikáltabb egynapos sebészeten (szétvágták kb. az alkarját) ÉS UGYANEZT mondta.

És még az a getzi Index is azt írta, hogy HATVANSZOR többet költött 2015-ben a getzifidesz az egészségügyre, mint stadionokra.
És a getzi Index írta meg azt is, hogy a magyar egészségügy válságáért az ORVOSBÁRÓK felelősök, akik NAPI 100-500ezer Ft-ot keresnek és a 3,14csába nem keresnének ennyit sehol külföldön, ezért hülyék lennének elmenni itthonról.
És igen nekik van az irodában mahagóniasztal és kristálycsillár és sofőrrel BMW SUV, miközben a kórház VÉCÉPAPÍRÉRT könyörög és veled veteti meg a gyógyszert.
Bar. Omarcú kötsög. Csak mondom, csinálj kistestvért magadnak.

Tudod baromka, az úgy szokott lenni, hogy Amerikától Zimbabwéig NINCS olyan ország, ahol ne lenne BÁRMILYEN kampány része, hogy MI TÖBBET FOGUNK KÖLTENI az egészségügyre".

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 15:22:25

@Kuglóf. Az: "a rablók a hajléktalanokat fosztogatják, onnan van pénzük. "

Ha a GDP 8%-át ellopod, fideSSfasszopó, és csak 5% marad az egészségügyre, akkor ugyan koldust loptál meg, de azért a GDP 3%-ából elég sok Gundel somlóit lehet venni a geci gazdád különbejáratú menzáján. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 15:24:02

@Kuglóf. Az: "KÉTÁGYAS szobában feküdtem"

Amíg nem éred el az ötvenet, a fizetős egészégügy megoldást jelenthet, ha rendes fizetést kapsz. Ötven fölött jönnek a halálos betegségek, szív-érrendszeri, rák, stb. Erre nincs fizetős ellátás mert senki nem tud hosszú időn keresztül havonta többmilliót kipengetni. Ott fogod magad találni a kékgolyó omladozó vakolatú alagsorában, és ezerszer elátkozod a geci gazdádat, hogy valaha segítetted hazugságaiddal fenntartani az uralmát.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 15:39:34

@conchita wurst: "Orban maga kifejezetten puritan"

:))

"ha erdekelte volna a penz akkor azt csinalta volna"

...hogy egy csomó ofsór számlára, meg sok strómanra dobja szét a vagyonát, mészaros, szíj, ... Ja, várj, PONT ezt csinálta. :))

A geci mint puritán. Tudsz még ilyen vicceseket? :))

dunántúli gyerek 2019.02.07. 15:42:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Orban Golfot vezetett elso miniszterelnoksege idejen, ma is VW-t vezet. Ugyanott el ma is, mint dicsoseges elso miniszterelnoksege idejen, a szulofalujaban.

Habar felesege sikeres ugyved, megelhetesi gondok azert nem fenyegetik.

ofsor, stroman, zoddosszie, unalmas. Minden korrupt politikus lebukott, pont ezert szereti as nep Orbant annyira, mert o nem olyan.

Kuglóf. Az 2019.02.07. 15:44:23

@morph on deer: Egyszer olvastam, hogy Achillesz KÉPTELEN utolérni a leglassúbb teknősbékát. És ezt marha egyszerűen "be is bizonyította" a görög zseni. Aztán Achillesz egyszerűen ÁTLÉPETT a teknősön.

Na, hát épp ilyen igazság az hogy NINCS illiberális demokrácia. érvelhetsz, számolhatsz, pattoghatsz, aztán ránézel Magyarországra és hopp. Itt van.
Itt annak a liberalizmusnak, amit te képviselsz, a homoklobbi meg az QWERTZUIOPŐÚ fazonok, a mindenfehérférfi getzi és a többi LIBERALIZMUSNAK nincs helye. Ki hány tuk és még le is hu gyoz tuk.

Nincs illeberális demokrácia, persze. Ha te mondod, úgy is van.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 15:48:05

@dunántúli hülyegyerek: "ma is VW-t vezet"

:))

Az olyan kampányvideókban, amiket a hozzád hasonló fideSSfasszopók egy az egyben beszopnak.

A Kádár elég sikeresen fenntartott magáról egy puritán lépet. Persze nem volt puritán, nagy házat kapott, királyi ellátást, luxusvonatot, üdülőt. persze a geci gazdádhoz képest még ez is puritánnak tűnik. Mellesleg Kádár betonnal kiöntette a kerti úszómedencét, hogy ne zavarja vele a Népet.

"szulofalujaban"

... ahol a budi mellé épített magának egy kurvanagy stadiont. A világ röhög rajta, de van aki el se hiszi, hogy ilyen lehetséges. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 15:49:26

@Kuglóf. Az: "aztán ránézel Magyarországra és hopp"

... itt egy jólfejlett diktatúra. Na, fideSfasszopó, hova jutottál? :))

dunántúli gyerek 2019.02.07. 15:56:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: nincs olyan videod, ahol Orban nem a VWjen kozlekedik

Orbannak nincs a budi mellett stadionja.

Azaz puritan, neked folyik a szar a szadbol...

Kuglóf. Az 2019.02.07. 16:04:16

@Benoke2: Nézd, IGAZAD az van, csak azon gondolkodom, hogy a 3,14csába ÉLÜNK még. AMENNYIRE, mondom AMENNYIRE szar a helyzet SZERINTED, itt már MINDENKI meghalt minden kórházban. Szóval nem értem, most vagy nagyon gyorsan születünk, vagy valahol valami MÉGSEM stimmel.

Egyszer volt, hol nemvolt, NÉMETORSZÁGBAN valami dioxin mérgezésben meghalt három ember, és fúúúú, és fölháborodás meg minden. Aztán az ÚJSÁGÍRÓ közölte, hogy (Németországban) öregek otthonában évente úgy 4000 (négy EZER) ember hal meg q.rvaegyszerű SZALMONELLAFERTŐZÉSBEN. csak hát a dioxin az dioxin, a szalmonella meg szalmonella.

Hát valahogy EZ jutott az eszembe, amikor a feketére mázolt Halálgyárakról olvasta nálad, minden bizonnyal a tisztesség és a becsület vezetett, amikor ezeket a papírra vetetted. Azt nem tudom KI OLVASSA, hiszen ha IGAZAD van (miért ne lenne igazad?) már MIND meghaltunk:

Aztán ott van még pl. a BRITTTTTT rendszer, ahol hazaküldték az agyhhártyagyulladásos (vagymijevolt, szegénynek) magyar fitneszedzőt aztán meghalt, ismerősöm NYOLC hónapra kapott időpontot a bőrgyógyászhoz valami durva segg-pattanás-sipoly (mittomén mi) miatt (a hülyének ELMÚLT MAGÁTÓL mire orvoshoz jutott). Az orvos MINDENRE paracetamolt ír fel, hagy pusztuljon a májad (cserébe olcsó) és azt mondja, ha be akarsz kerülni a kórházba 1. vizezd be a hajad, 2. fusd körbe a kórházat, akkor lázasnak tűnsz és izzadtnak, egyébként ESÉLYED nincs bekerülni.
De tudok neked Németországban két-és-fél-év-múlva (!) orvosi szemvizsgálatta időpontot szerezni, na persze csak akkor ha te általános biztosított vagy. Ötven euróért meg holnapra.

Szóval igen, tudom, mindenhol minden jobb és egyebek, és valóban, igazából már mind meghaltunk valamelyik kórházban és itt sincs senki.
Tudok neked német látásvizsgálatot általános

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 16:05:02

@dunántúli hülyegyerek: "nincs olyan videod, ahol Orban nem a VWjen kozlekedik"

www.youtube.com/watch?v=-p9QX61riDc

"Megújult a Multivan Business. A Volkswagen mobil konferenciaterme még exkluzívabb belsővel, internettel és 26 millió forintos bruttó vételárral üzletel."

www.autonavigator.hu/cikkek/ilyen-luxusauto-var-orban-viktorra/

A geci, mint puritán. Toljad még a kreténséget hülyegyerek. :))

Egyébként a konferenciabusz a legkevesebb, ha elkezdene kormányozni, nem is sajnálnám tőle.

dunántúli gyerek 2019.02.07. 16:08:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ez nagyon puritan Orban szintjen.

Meg puritanabb lenne persze, ha nem lenne muszaj testort cipelnie magaval, de sajnos a torveny az torveny.

Kuglóf. Az 2019.02.07. 16:09:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Gennyfika, hát oda jutottam hogy itt ILLIBERÁLIS demokrácilya van és téged emiatt meg megüt a guta.

Mondom, illiberális demokrácilya, meg kétharmad, meg 2010 óta és még egy csomó mindent is mondanék, csak hát miért kéne az embernek gennyfikákkak beszélgetni? Egyébként én MIHAZÁNK fasz szopó vagyok, de ne zavarjon, hiszen bináris világodban vagy izé valaki, vagy bigyó, esetleg még valami más.

Illiberális demokrácilya.
Kétharmad.
Vesztettetek.
2010 óta.
OrbánEgyGéniusz
Sorosgyörgy.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 16:10:09

@Kuglóf. Az: "Szóval nem értem"

Nem csodálom. 20-szal több lenne az IQ-d, lehetnél akár páfrány. :))

"most vagy nagyon gyorsan születünk"

Gyorsabban halunk, mint születünk, olyan évi negyvenezerrel.

Hasonló nagyságrendben halnak meg magyarok gyógyítható betegségekben. A nyugati átlag 2 és félszeresén.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 16:12:48

@Kuglóf. Az: "illiberális demokrácilya, meg kétharmad"

Diktatúra, és elcsalt választások. De erre a geci gazdádnak kéne büszkének lennie, nem egy ilyen hazaáruló fideSSfasszpónak. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 16:17:05

@dunántúli hülyegyerek: "Ez nagyon puritan Orban szintjen."

Na ugye! Amennyit tolvajkodott, járhatna ezzel is:
www.youtube.com/watch?v=VDsSomdFFIE
"Donald Trump ridding in his golden car woth $750million to the white house."

:))

dunántúli gyerek 2019.02.07. 16:20:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Hat tulajdonkeppen megerdemelne.

De: Orban mindennel fontosabbnak tasrtja a peldaval vezetest

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 16:23:47

@dunántúli gyerek: "Orban mindennel fontosabbnak tasrtja a peldaval vezetest"

Hogy mindenki fosztogassa az országot, ahogy bírja? Hát ha ez a célja, mindent bevet, hogy példázza a tolvajlást.

ben2 2019.02.07. 16:30:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"El vagy tévedve.

A gecit annyira gyűlölik, hogy még a saját pártjából is csak arogán tudja legyőzni. A hazudós arogán. (Nem csak ő hazudik, csak ő bután hazudik, hogy azonnal le is bukik. :)) "

Bakker Te linkeled be a közvélemény kutatást és még csak el sem olvasod.

Az általad citált szám a "Az adott politikust “kifejzetten nem kedvelők” aránya" címen szerepel a dokumentumban.
Értsd: megkérdezik a zembereket, hogy mondok egy nevet, te meg mond rá, hogy:

- kifejezetten kedveled,
- kedveled,
- nincs véleményed,
- nem kedveled,
- kifejezetten nem kedveled

Aki Fidesz szimpatizáns, annak a véleménye eleve nem szerepel ezen a listán, ahogy a DK-sok véleménye se ad hozzá Fletó pontszámához, mert ők eleve nem ixelik a "kifejezetten nem kedveli" opciót.
Azaz ez a szám azt mutatja, hogy a másik szekértáborból mennyire utálják az adott politikust, nem azt, hogy általában mennyire népszerű.
Azt is megkérdezték, ott van a dokumentumban és azon a listán Orbán az élbolyban van, Te is látnád, ha nem ignorálnál minden tényt, ami ellentmond az indulataidnak.

ben2 2019.02.07. 16:34:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"A vélemény nyilvánítást is büntetik. "

Nem zavar, hogy már a nicked is az ellenkezőjét bizonyítja?
Na meg az alpári fröcsögés, amit a fórumokon rendszeresen előadsz.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 16:37:05

@ben2: "Az általad citált szám a "Az adott politikust “kifejzetten nem kedvelők” aránya" címen szerepel a dokumentumban."

Ügyi vagy, hogy megtaláltad. 20-as IQ-val azon ois csodálkozom, hogy lélegzetet tudsz venni. Namindegy. Én is pont ezzel írtam ki, hányan gyűlölik a geci gazdádat:

"Az adott politikust “kifejzetten nem kedvelők” aránya:
elkúró 28,9
arogán 22,1
geci 21,8"

Még a saját pártjából is csak arogán tudja megelőzni. Pedig erős a verseny. :))

zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt 2019.02.07. 16:40:38

Jujj ne, egy Dzsordzs bácsin keresztül fedett CIA- fedőintézet megint leszólta Magyarországot...

Gyurcsány szemkilövetése idején 96 volt a 100ból elérhető pontszám...

torró 2019.02.07. 16:42:38

Külföldön már mindenki agyturkászhoz jár a Magyar demokrácia miatt! Ebből mi lesz?! A rettegés foka! Van egy ilyen film is! Nem tudjátok véletlenül Orbán mikor bukik meg? Ezt a bizonytalanságot! Azért szóljatok, hogy Kari Geri mikor ül fel a trónra! Mert Pesten már legyőzte a fideszt! Jó ez a ritmus!:DDDD

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 16:43:51

@ben2: ""A vélemény nyilvánítást is büntetik. "
Nem zavar, hogy már a nicked is az ellenkezőjét bizonyítja?"

Mi köze van az ügyészség kollaboráns létének a vélemény nyilvánítás szabadságához?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 16:51:30

@ben2: "Aki Fidesz szimpatizáns, annak a véleménye eleve nem szerepel ezen a listán"

Dehogynem. Azok régen az elkúróba voltak szerelmesek, most meg a gyűlölködők táborát gazdagítják.

"ahogy a DK-sok véleménye se ad hozzá Fletó pontszámához"

Ez így van. Az szekta, nem párt.

torró 2019.02.07. 16:52:38

Na! Szórakozzatok is egy kicsit! Nézzétek Pityingert!
www.youtube.com/watch?v=lKlfQ5RonAY

MIx 2019.02.07. 18:19:42

Olyan nyelvtani kifejezés, hogy "magyar demokrácia" nem létezik!
Olyan még van, hogy "látszat demokrácia", de az meg igazából a diktatúra egy bizonyos szintjének szinonímája.

morph on deer 2019.02.07. 18:25:06

@zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt:
”Gyurcsány szemkilövetése idején 96 volt a 100ból elérhető pontszám...”

Mert párszor mellélőttek.
Amúgy meglett volna a 100 pont, de elcseszték. Például te is megúsztad...
Ne búsúlj, majd legközelebb!:)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.07. 18:56:40

@morph on deer: "96 volt a 100ból elérhető pontszám...”
Mert párszor mellélőttek.
Amúgy meglett volna a 100 pont"

:))

torró 2019.02.07. 20:32:39

Ha még olvassa valaki! Legfrissebb hír!!!! Az elő választáson csaltak bazd meg! na erre varjatok gombot! Egy teljesen semmit mondó eseményt sem tudnak tisztességesen levezényelni? És ezek akarnak vezérek lenni? Az MSZP ki van akadva! Innentől hiteltelenek, és semmi joguk a fideszen bármit számon kérni!

taga20 2019.02.07. 20:48:25

@torró: te egyébként magyar vagy, mert ugatod a magyar nyelv szabályait.

morph on deer 2019.02.07. 22:38:40

@ben2:
“Ha az illiberálist a jelenlegi mainstream liberális dogmák antitéziseként fogjuk fel...”

De mire fel?
Az, hogy ‘kék’ egy szín megjelöléseként “fogjuk fel”, mivel az!

Ezért aztán az a kifejezés, hogy “illiberális” ugyancsak azt jelenti, ami a szótárban áll, nevezetesen:

illiberal
/ɪˈlɪb(ə)r(ə)l/Submit
adjective
1.
opposed to liberal principles; restricting freedom of thought or behaviour.
"illiberal and anti-democratic policies"
synonyms: intolerant, narrow-minded, unenlightened, puritanical, fundamentalist; More
2.
ARCHAIC
uncultured or unrefined

Azaz:
A liberális elvek ellenzője, korlátozója a szabad gondolkodásnak és viselkedésnek. Intoleráns, szűk látókörű, nem felvilágosult, a puritánizmust kedvelő fundamentalista.

A korábbi értelmezés szerint még a kulturálatlan és faragatlan jelzők is ide tartoznak.

Szóval EZT jelenti az ILLIBERÁLIS, és teljesen feleslegesen próbálod akár te, akár orbán meggyőzni a világot arról, hogy ez valami nagyon fasza, ez bizony ezt jelenti, és NEM mást!

Tehát ezt nem kell valahogy felfogni, ennek a jelentése ismert világszerte!
Szóval NEM szabadon választott mellébeszélés társul az “illiberális” kifejezéshez, hanem az, amit fentebb olvashatsz!
A jelentését én forsítottam le a fideszesek kedvéért, ha jobbat tudsz, lehet javítani..

A lényeg az, hogy a szavaknak NEM tetszés szerinti a jelentése, tehát NEM tőled, vagy a te értelmezésedtől függ, hogy mi mit jelent!
(Mondjuk etekintve a “cowfefe” jekentésétől.)

Szóval ne magyarázd meg, kérlek, mert ez úgy marhaság, ahogy van.
Unkább maradjunk annyiban, hogy Magyarország - jelenleg - illiberális, miközben ugyan kormánya igyekszik a demokrácia látszatát kelteni, - még ideig-óráig, - de már mindenki átlát a szitán, szóval akár fel is lehetne vállalni, mert úgy kevésbé tűnne takonygerincűnek a kormányfő, mint ahogy most éppen kinéz.

Ahogy én látom, még ez az állapot is csak az EU-s választásokig tart, mivel egy esetleges győzelem esetén orbán már nyiltan elő mer(ne) jönni egy (fasiszta) authoriter modellel, mivel az lenne a végső megoldás (endlösung) Soros meg a menekültek ellen.

Miközben se Soros, se menekült, meddig a szem ellát! What a shame..!

John Brennan 2019.02.08. 07:00:23

@morph on deer: nem értesz te ehhez.
A liberális szó is teljesen mást jelent ma, mint a 18. században. Akkor az állam szerepkörére vonatkozó tantétel volt. Ma az abnormalitás és deviancia állami támogatását, privilegizálását jelenti.

John Brennan 2019.02.08. 07:31:55

@torró: nem az indexen olvastál a csalásról; ezt a csalást is elhallgatják, mint a román miniszterelnök interjúját meg oly sok mindent
süti beállítások módosítása