B1 blogcsaládSüddeutsche Zeitung: a kormány még nem izgul, ez még nem tömegmozgalom

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. december 24. - Szelestey
  • Az Orbán-féle autokraták el akarják venni az ellenzék véleménynyilvánítási jogát, ők maguk viszont uszításra és gyűlöletbeszédre használják a szólásszabadságot;
  • Idehaza és külföldön egyaránt békétlenséget szít a nacionalista magyar politika, megtorpedózhatja még az Oroszországgal szemben kialakult európai egységet is;
  • Történelemhamisító a Sorsok házának hivatalos koncepciója;
  • Novák Katalin rasszista beütésű nyilatkozatot adott, szerinte a migráns gyerekek alacsonyabb rendűek, mint magyar társaik.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A vitakultúra fontosságára emlékeztette országát a német államfő. Ünnepi beszédében Steinmeier hangsúlyozta, hogy habzó szájjal nem lehet meggyőzni a másikat, a demokrácia nem létezhet kompromisszum nélkül, de utóbbihoz szándék és hajlandóság is szükséges. Ám ha megtalálják a közös pontot, az nem gyengeség, abban rejlik a demokrácia ereje. Éppen ebből a megfontolásból sürgette a politikus, hogy dialógus útján előzzék meg a társadalom kettészakadását. Hiszen sok más országban látni, hogy mi van akkor, ha ez bekövetkezik. Így Párizsban, ahol barikádok égtek. Mélyek a politikai árkok az USÁ-ban, nagyok a gondok a Brexit miatt, Európa szakítópróba elé kerül Magyarországon, Olaszországban és másutt is. De német földön is bőven tapasztalni bizonytalanságot, félelmet és dühöt.

Az elnök úgy ítéli meg, hogy a németek körében is egyre ritkább a párbeszéd, a közösségi média sokszor mérgező, sok benne a zaj, a felháborodás. Pedig el kell viselni a különbségeket. Akik összekapnak, azok ki is békülhetnek. Épp ezért Steinmeier arra szólított fel mindenkit, hogy nagyon is tudatosan beszéljenek olyanokkal, akikről tudják, hogy teljesen más véleményen vannak, és akikkel egyébként egyetlen szót sem váltanának.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

1. Az ember a legszívesebbek kihúzná a dugót a konnektorból, amikor olyan politikusokat hall, akik éppen gyűlöletbeszédet terjesztenek, csak hát a véleménynyilvánítás joga mindenkit megillet. Ha elnyomják a szólásszabadságot, akkor szép csendben felszámolhatják a demokráciát, de ez a veszély immár egész Európában fennáll. A cél Törökországtól Magyarországig, Lengyelországtól Csehországon át egészen Olaszországig és Máltáig ugyanaz: elhallgattatni a kritikus sajtót. Erdogan, Orbán, Kaczynski, Bolsonaro, Steve Bannon és Duterte viszont a gyűlölködéshez éppen a szabad vélemény jogát használja ki, amikor az ellenfeleik szabadságjogait fenyegetik, illetve etetik a saját híveiket. Mintha mindegyik egy-egy Duce volna. A tisztesség határainak áthágása a program része.

A baj ott van, amikor a szólásszabadságot olyasmire használják fel, ami ellentétes eredeti céljával, az emberi jogok szavatolásával. Nos, olyankor uszítókat segít választási győzelemhez. Trump pl. példátlan primitivitás és hízelkedés segítségével hódította el a Fehér Házat. Ilyen esetekben persze jó volna meghúzni a határokat, hogy meddig lehet elmenni, ám ez törvényesítené a cenzúrát és létrehozná a Nagy Testvér államát. A megoldást csak az hozhatja meg, ha a jogokat kötelezettségekhez kötik. A szólásszabadság vagy van, vagy nincs, nem létezik köztes állapot. A neo- és prefasiszták kisajátítják a szabad szót, hogy másokat lejárassanak. Olyan brutális társadalmat propagálnak, amelynek a civilizáltságot sutba dobva kellene győzedelmeskednie. Éppen ebben rejlik a veszélye, ezt a politikát a liberális demokrácia eszközeivel kell legyűrni. Mindenki által és most.

 

2. A kommentár úgy értékeli, hogy törékeny egységfront jött létre a magyar ellenzék oldalán, de a hatalom egyelőre nem izgul, hiszen a másik táborban túl sok a törésvonal és még nem lehet tömegmozgalomról beszélni. Az emberek 10 nap alatt hatszor vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az orbáni politika ellen. Ám most jönnek az ünnepek és a kormányellenes erők számára a nagy kérdés az, miként lehet a szünet után újraéleszteni az elégedetlenséget. Elszántságban nincs hiány, amire az ad okot, hogy sok év után végre egységesen léptek fel ezek a pártok. Csatlakoztak hozzájuk a szakszervezetek is.

Hogy azután a sztrájk- és egyéb fenyegetésekből lesz-e valami, azt majd meglátjuk. Nemcsak azért, mert a legnagyobb tüntetésen is csupán 15 ezren vettek részt, vidéken pedig mindössze pár száz felvonulót tudtak mozgósítani. A bizonytalanságot erősíti, hogy az ellenoldal számára Orbán elutasítása jelenti a közös nevezőt, de amúgy mélyek az ellentétek, a személyes ellenszenvek. Ebből következik, hogy a hatalom idáig leereszkedően nyilvánult meg. És a miniszterelnöknek még tényleg sok adu van a kezében. Így remélheti, hogy az elégedetlenség elhal, illetve megint egymással kezd civakodni az ellenzék. De legrosszabb esetben simán visszavonhatja a rabszolga törvényt. Ezzel együtt alighanem gondot okoz a Fidesz számára, hogy a mozgalom a társadalom mély megosztottságát tükrözi. Csak az a fontos, hogy Orbánnal, vagy ellene vagy-e. És a korrupciótól a demokrácia aláásásáig rengeteg olyan terület van, ami miatt kirobbanhat a tiltakozás.

 

Daily Telegraph

daily_telegraph.jpg

A kárpátaljai magyaroknak felajánlott kettős állampolgárság azzal fenyeget, hogy összedől az európai egység Oroszország ügyében. De még határvita is kialakulhat az amúgy is nehéz helyzetben lévő Ukrajnával. A vita gyökerei hozzávetőleg 100 évesek, Trianonig nyúlnak vissza. Orbán Viktor az utóbbi nyolc évben megkönnyítette, hogy a határon túli magyarok útlevelet kapjanak, egyben nagy pénzeket adott kulturális és szociális programokra. Beregszász mindig is a fő kedvezményezettek közé számított. Csak éppen a majdani forradalom és a Krím megszállása után az ukrán hatóságok már nem nézték annyira jó szemmel a könnyű kézzel osztogatott magyar állampolgárságot. A kapcsolatok az ukrán nyelvtörvénnyel álltak fejre. A helyzet októberben éleződött ki, amikor kiutasították a magyar konzult. Válaszul Magyarország azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza Ukrajna uniós és Nato integrációját. És ezek nem maradtak üres szavak.  

Névtelenséget kérő európai diplomáciai források elárulták, hogy a magyar kormány tényleg akadályozni próbál minden kezdeményezést az EU-ban Kijev megsegítésére. Olyannyira, hogy már felvetődött: vajon az egész mögött nem Orbán és Putyin szoros kapcsolata áll-e. De a miniszterelnök az orosz államfővel ellentétben nem jelentett be területi igényt, ám ha mégis ilyesmire törekedne, elenyészően csekély a terv megvalósításának politikai és katonai esélye. Azonban ő aligha terjeszkedni akar, inkább a diaszpóra kulturális identitásának erősítése vezérli, amihez kemény hazai politikai számítás járul. Utóbbit Rácz András elemző úgy világítja meg, hogy a Fidesznek kellenek a határon túli magyarság szavazatai. És ez különösen fontos, amikor Magyarországon tüntetnek Orbán Viktor ellen, miközben közelednek az európai választások.

Beregszászon ugyanakkor nagy a gond, hogy tömegesen vándorolnak nyugatra a magyar kisebbség tagjai, ily módon igencsak visszaesett a magyar diákok száma, ennek megfelelően pedig az állami támogatás is. Sokan mondogatják, hogy Orbán útlevele nem a magyar identitás, hanem éppen a gazdasági megfontolások miatt fontos. A polgármester úgy számol, hogy az utóbbi években 4 ezer magyar fiatal költözött uniós államokba. Ők pedig hiányoznak adófizetőként, fogyasztóként. Ebből következőleg a városatyát nem is a szeparatizmus aggasztja, hanem az, hogy a milyen állapotban van a gazdaság, és hogy nem jön a külföldi tőke. Szerinte a nyelvtörvény kapcsán olyan radikálisok igyekeznek gerjeszteni a feszültséget, akik nem is a Kárpátaljáról valók.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Budapesten évek óta üresen áll a Sorsok háza, mert a Mazsihisz elutasította a múzeum koncepcióját, ám most az ultraortodox Köves Slomó hajlandó a nevét adni a tervhez. Az idehaza és külföldön egyaránt bírált magyar emlékezetpolitika koordinátáit már az első Orbán-kormány idején meghatározták és nagy szerepet kapott benne a Terror háza. Vezetőjének, a hatalom közeli Schmidt Máriának szemére vetik, hogy szimplán egy nevezőre hozta a kommunizmust és a fasizmust, ugyanakkor kihagyta a szélsőjobbos Horthy-rezsim zsidóellenes intézkedéseit, és azt, hogy akkori magyar államnak milyen szerepe volt a holokausztban. Vagyis hogy a kettős áldozati mítosszal eltorzítja a történelmet. 

A jobboldali nacionalisták szemében mindig is szálka volt, ha bárki szóba hozta a magyar bűnrészesség kérdését.  A jobboldali-nemzeti kormány 5 éve jelentette be a Sorsok házának tervét, ám az azóta is heves viták tárgya. Annál is inkább, mert a vezető ez esetben is Schmidt Mária lett. A következő években azután mind a Yad Vashem, megbízottai, mind Heisler András kiléptek a Kuratóriumból. Viszont az idén áprilisi választási győzelem után a Fidesz kihasználta a rivalizálást a Mazsihisz és az EMIH között és utóbbit bízta meg a program felügyeletével

Izraelben aggódnak, hogy Orbán és Netanjahu közeledése miatt engedményeket kap a revizionista magyar történelemkép. A Yad Vashem nehezményezi, hogy a magyar elképzelés nem adja vissza népirtás általános összefüggéseit, sem pedig azt, milyen diszkriminációnak volt kitéve a magyar zsidóság már a német megszállás előtt is. Továbbá, hogy kimaradna, milyen kétes szerepet játszottak egyes magyarok a zsidóüldözésekben. Osztja ezt a véleményt Heisler András, aki szerint a kormány rehabilitálni igyekszik Horthyt. A vezető ellen a  Figyelő pár napja antiszemita színezetű támadást indított. 

Die Presse

die_presse.jpg

A magyar családügyi államtitkár kijelentette, hogy migránsgyerekek nélkül kell megoldani a demográfiai gondokat, mert a mennyiség helyett a minőségre kell helyezni a hangsúlyt. Az interjúban Novák Katalin azt mondja, a legtöbb országban ki sem mernek ejteni a szájukon olyan ambiciózus célt, mint amit Orbán Viktor megjelölt, hogy ti. az elkövetkező években a mostani 1,5-ről 2,1-re kell növelni az egy asszonyra jutó gyerekek számát, mert csak akkor képes önmagát számszerűleg reprodukálni a társadalom. A politikusnő úgy véli, hogy Nyugaton az egyszerűbb utat választják: a bevándorlással igyekeznek áthidalni a gondokat, ahelyett, hogy a családokat ösztönöznék több gyerek vállalására.

Hogy azután Nyugaton mégis magasabb a születések arányszáma, azt arra vezeti vissza, hogy ott több a migráns, azok pedig általában népes famíliában élnek. Csakhogy emiatt párhuzamos társadalmak alakulhatnak ki. Magyarország ezzel szemben a családpolitikán keresztül is igyekszik megőrizni és erősíteni a saját kultúráját. Az államtitkár az európai gondok közé sorolja, hogy most már sok nő számára előbbre való a tanulás, a karrier és csak utána következik a gyerek. De pontosan itt kell pénzzel besegítenie a kormánynak. Szerinte a számok alátámasztják az erőfeszítéseket. A lap megjegyzi, hogy Novák Katalin a hatalom egyfajta reklámarcának számít, mert Orbánról úgy hírlik, hogy nem sokra tartja a nőket a politikában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9214510122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Secnir 2018.12.24. 07:21:57

"az ultraortodox Köves Slomó hajlandó a nevét adni a tervhez. [...] Viszont az idén áprilisi választási győzelem után a Fidesz kihasználta a rivalizálást a Mazsihisz és az EMIH között és utóbbit bízta meg a program felügyeletével. "

itt tévedni tetszik Franfurter Allgemeine írójának. Köves ugyanis hászid zsidó, ő a pénzért és a hatalomért bármit. ezt viszonylag korán felismerte, és orbánban méltó társra lelt. nem véletlen, hogy a hászidokat a többi zsidó utálja, ezért amikor lázár odavitte zoltai gusztávot, az zoltai kérésére történt, hogy köves hatalmi törekvéseit kicsit letörje. ugyanez megvan a parlamenten kívül is: az emih a mazsihisz fölötti "uralomra" tör. elég megnézni, hogy az emih milyen pénzeket kapott az elmúltnyolcévben. és ingatlanokat. cserébe a fidesz mellett szórólapozik/kampányol, cserébe legatimizálja a zsidóüldüzést, és így tovább...

rallus 2018.12.24. 07:40:32

@Secnir: Ezt valahogy precízebben ki kellene bontanod, mert a felületes olvasók hajlamosak általánosítani a pénzhez való viszonyuk alapján...

Secnir 2018.12.24. 07:48:35

@rallus:
nem, nem vagyok hajlandó kibontani, mert akkor a T. olvasó az ÉN véleményemet olvassa el, és azt hiszi, hogy az úgy van. nem. olvasson forrást, és alakítsa ki a saját véleményét. aki meg felületes, azt úgyis leugatjuk, akár karácsony van, akár nem ;)

rallus 2018.12.24. 08:01:32

@Secnir: Emlékeim szerint volt valaha egy Schwezoff Dávid nevű ügyvezető elnök, aki azt tévedte, hogy van néhány korrupciós ügy tiszteletre méltó hitsorosai körül. Biztosan nem ezért, de repülnie kellett. Biztosan tévedett, mert aztán nem olvastam semmiféle perről, a pénzek sem tűntek el, feltehetően csak szublimáltak...

NemodaBuda 2018.12.24. 08:45:54

A lényeg az lenne valahol, hogy orbánék listájára egyetlen szavazatnak sem kellene kerülnie ! Az egy jó válasz lenne erre a helyzetre ! Ellenben, ha ez a mocsok a földrészen uralkodóvá válna, évszázadnyi lemaradás következne, tényleg újra kell majd írni a történelemkönyveket, a filozófiát, de még a biológiát is ! Ki kellene dobni az összes sci-fit, kivágni az összes erdőt, bekeríteni a kastélyokat, a tavakat, a dolgozók a munkahelyükön laknának, a nők egyfolytában szülnének. Aztán nyugdíjasok lennének, mindig a túlparton, a rokkantakkal és a munkából kiesettekel együtt.

rallus 2018.12.24. 08:57:37

@NemodaBuda:
"tényleg újra kell majd írni a történelemkönyveket, a filozófiát, de még a biológiát is .."
Ebben a műfajba a haladó baloldal tevékenysége felülmúlhatatlan....
Akarsz konkrét példákat Hitler-Sztálin paktumtól Katynon át Micsurinig?

rasztaszív 2018.12.24. 09:05:19

@rallus: felülmúlható.akarsz példákat a Tanítás meghamisításától egy földrész őslakosságának kiirtásán át az inkvizíció ügyeinek mosdatásáig...?

rasztaszív 2018.12.24. 09:10:43

@rallus: de ide vehetjük ám trianont is!

Európai téridő 2018.12.24. 09:36:51

@Secnir: Kénytelen vagyok Önt felhomályosítani arról, hogy az "újságok", még a legalaposabbak, leglelkiismeretesebbek sem feltétlenül hiteles információs források, sőt...A Mazsihisz pedig ott hibázik, hogy ragaszkodik az elvtársak alatt megalkotott "koncepcióhoz" a Horthy-korszak zsidó szemszögből történő megítéléséhez és azt sem veszi figyelembe, hogy pl. milyen radikális változás történt az itteni antiszemitizmust illetően a "Nagy Háborútól" kezdve, különös tekintettel az orosz megszállás alatti Galícia pogromjai elől a Monarchiába menekülő zsidók okán. Ez a kis "epizód" agyon van hallgatva magyar részről.

Csaba Sz 2018.12.24. 09:46:43

nyomorultak vagytok.

2018.12.24. 10:15:52

@rallus:

a zelmúlt nyócévről dalolJ te b..i rallus.

a szétk..rt szétlopott országról, ami a fasiszta fidess műve.

egyetlen programja van O1G-nek, a SOROS SOROS migráncs migráncs!!

más nem ugat egy éve.

KELLEMES ÜNNEPEKET MINDEN ANTI ORBÁNNAK!

rallus 2018.12.24. 10:26:41

@az EU pénzek zsákolója: "Tovább nőtt a háztartások vagyona - írja aVilággazdaság. A lap a Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján azt írja, csaknem 1300 milliárd forintot takarítottak meg a háztartások az idei első fél évben, ebből a második negyedévre bő 800 milliárd jutott.

A félretett pénz mellett még a hozamok is növelték a megtakarításokat, hat hónap alatt jó 670 milliárd forinttal. Így a háztartások pénzügyi vagyona 49 934,8 milliárd forintos új rekordra emelkedett. A tartozásokkal csökkentett nettó pénzügyi vagyon szintén történelmi csúcson volt, megközelítette a 41 200 milliárd forintot.

A készpénz és a betétek állománya tovább nőtt. A háztartásokban rengeteg pénz hever parlagon, összesen 4633 milliárd forintnyi készpénzük volt június végén, ebből 317 milliárd forint valuta."

A jelek szerint együtt lopott az egész ország.....

István Tamasi 2018.12.24. 10:56:17

@rallus: Emlékeim szerint Schwezoff nevéhez is fűződik néhány vaskos korrupciós illetve gazdasági bűncselekmény.

István Tamasi 2018.12.24. 10:58:22

@rallus: Bizony a nagy mesekönyvet - leánykori nevén biblia - is többször átírták.

rasztaszív 2018.12.24. 11:11:52

@rallus: meg is kaptad.a ti hazugság-hegyeitekhez képest minden más eltörpül.

alöksz róz 2018.12.24. 12:25:49

"A vitakultúra fontosságára emlékeztette országát a német államfő. Ünnepi beszédében Steinmeier hangsúlyozta, hogy habzó szájjal nem lehet meggyőzni a másikat" - roppant hiteles ez a b1 blogon :D :D
no comment...

2018.12.24. 12:51:03

@rallus:

elküldenélek vidékre, meg pár roma faluba te fidessparaszt, ott megmutatnák mit jelent a szűkölés, a valagadon.....

320-330 egy euró, az egész alja mocsok fidessmaffia agya a lopáson jár.

kellemes ünnepeket fiúk! (a fidesspatkányoknak csak kellemes O1G képcsókolgatást)

rallus 2018.12.24. 13:06:41

@az EU pénzek zsákolója:
" Megjelent a KSH A háztartások életszínvonala című kiadványa a 2017-es évről, amelyből kiderül, hogy nőtt a magyar lakosság reáljövedelme, nőtt a munkából megszerzett pénz aránya a juttatásokhoz és más transzferekhez képest, minden szegénységi mutató csökkent, fogyasztásra is több pénzünk maradt."

Az utóbbi napokban minden város zsúfolva volt a Mészáros autóival és a boltokban hosszú sorokban állak a családtagjai megrakott kocsikkal.

Nektek meg az fáj, hogy Orbán felszámolta a ballib kormány egyetlen benneteket pozitívan érintő vívmányát, a 20 000 forintos értékhatárú "megélhetési bűnözés"-t!

2018.12.24. 13:16:35

@rallus:

menj le a hős (mely jó mintája a vidéki átlag élet színvonalnak) utcába, ott üvöltsd ma este, hogy O1G a király, a KSH szerint nagy a jólét. lesz neked ingyen szex.

Gondolom a magyari idők századvég és egyéb fidesspénzelt szarzsákok is próbálják elhitetni, hogy jól élünk.

Nyilván ezért kellett a túlóratörvény, olyan jól élnek 8 óra munkából, hogy még 8 at akart a nép.

méd in hungari
magyarnarancs.hu/data/cikk/10/60/17/cikk_106017/szegenyseg_1734_top_story_lead.jpg

rallus 2018.12.24. 13:43:27

@az EU pénzek zsákolója: Nyerjetek 2022-ben és akkor a "hős (mely jó mintája a vidéki átlag élet színvonalnak) utcában lakók" újra olyan gondtalan gazdagságban fognak élni, ahogy 2010-ig megszokták...
Most a " fidesspénzelt szarzsákok"-nak kell napi 72 órában autózni , megállás nélkül húst enni, a hétvégeken megtölteni a szállodákat és nyáron a tengerpartokat...,hogy valahogy kijöjjön a matekotok...

2018.12.24. 14:08:25

@rallus:

honnan a fa..ból veszed ezt a sok hülyeséget, álmodsz.

ez járna a főromának.... most.

www.youtube.com/watch?v=kQld6YVgmDs

2018.12.24. 14:11:37

a pofátlan gazdagosással egy fidess mocsok se tud elszámolni

www.youtube.com/watch?v=L5N1LFlnjLI

Mészáros Lőrinc felesége szerint a Jóisten segítségével jutott a családjuk oda, ahol van
(a Jóisten neve: O1G )

index.hu/gazdasag/2018/12/22/meszaros_lorinc_felesege_szerint_a_joisten_segitsegevel_jutott_a_csalad_oda_ahol_van/

István Tamasi 2018.12.24. 14:16:17

@rallus: Emlékeim szerint Schwezoff nevéhez korrupciós illetve cslás ügyek kapcsolódtak.

István Tamasi 2018.12.24. 14:18:32

@rallus: Emlékeim szerint Schwezoff más vallás környékén is megfordult.

paraszthajszal 2018.12.24. 14:19:53

„Süddeutche Zeitung: a kormány még nem izgul, ez még nem tömegmozgalom”

Az hagyján, hogy kevesen vannak, de a színvonal, az alulmúlhatatlan: mindenszo.hu/az-ellenzeki-csurhe-szinvonala/

rallus 2018.12.24. 14:20:08

@az EU pénzek zsákolója: Ilyen elkeseredett ember csak olyan lehet, akinek még soha senki nem köszönt előre! Tanulj, vagy dolgozz és hidd el, rengeteget javul a közérzeted.

2018.12.24. 14:20:39

@István Tamasi:

ne bántsd a fidesstrollt, ez az élete. szájában O1G virtuális cerkája, ő boldog, ő is.

www.youtube.com/watch?v=YCr5Bi32wx8

rallus 2018.12.24. 14:33:26

@István Tamasi: Ez semmit nem von le abból , hogy a Zsidótemető és a Zsinagóga belépődíjai körül nem plusz pénzek tűntek fel, hanem meglévő pénzek tűntek el, amiben néhány meglehetősen érzékeny lelkű tisztségviselő is érintett volt.
"2011 novemberében egy feljelentés nyomán a temető pénzügyeit vizsgáló nyomozás indult, a temetkezések körüli korrupció (pl. részben, vagy egészében zsebbe fizetett temetések) felderítésére.[1] Ennek kapcsán december 1-jén házkutatást tartottak a Budapesti Zsidó Hitközség irodáiban és a temetőben is, ahonnan többes könyvelésre (egy valódi és egy a hatóságoknak vezetett könyvelésre) és ennek kapcsán sikkasztásra utaló dokumentumokat találtak és foglaltak le"
"Feljelentést tett a Budapesti Zsidó Hitközség a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatban. Azt gyanítják, hogy a rendszer üzemeltetői elsikkasztották a bevételeket. "

Okom van feltételezni, hogy a meggyanúsítottak patyolat tisztán kerültek ki az ügyből, de úgy emlékszem a perről nem írtak a lapok.. Gondolom valami püspök pedofil ügye fontosabb volt..

2018.12.24. 14:36:01

@rallus:

szopik a fidessmédia.. :D

rallus, fizetem a köteled, ha ma.... kell neked.

www.youtube.com/watch?v=G1YwEied7pM

2018.12.24. 14:44:59

@rallus:

"Ilyen elkeseredett ember csak olyan lehet, akinek még soha senki nem köszönt előre! Tanulj, vagy dolgozz és hidd el, rengeteget javul a közérzeted."

Itt a barátnőm, csinos magas szőke nő, összedobja az ebédet ( jó kis steak_et), aztán dugunk egy jót, te is tégy anyukád@l így. :D este színház. puszika.

rallus 2018.12.24. 15:03:20

@az EU pénzek zsákolója: Öreg ember vagyok és tapasztalatból tudom, hogy mindig azok szerelmeskednek egyedül, akik hősködnek.. Annyit elárulhatnál, hogy mit néztek meg ma a színházban... (Becsüld mag azt a csinos magas szőke nőt, aki karácsony délutánján a konyhádban steaket süt neked.... Ritka az ilyen....)
Medve Anyám!

2018.12.24. 15:10:27

@rallus:

"Annyit elárulhatnál, hogy mit néztek meg ma a színházban..."

nála lesz színház, árny és báb. :D hülye-gyerek.

rallus 2018.12.24. 15:15:35

@az EU pénzek zsákolója:
Látod ,látod! Legalább a közmondásokat ismerhetnéd, különös tekintettel a mozgássérült kutyákra vonatkozókat....

2018.12.24. 15:17:55

@rallus:

sajnos nem tudom érteni, de erre a mondatodra emlékezz mindennap, amikor itt járatod feleslegesen, a pof@d, és szopkodod O1G-t.

2018.12.24. 17:30:52

Nem tudok külön-külön írni mindenkinek, de az összes B1 Blog minden hozzászólójának, kommentelőjének Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok. Thomas Grande.

Laciiiii55 2018.12.24. 20:30:25

Kettővel lejjebb a főcím az hogy fél, itt meg az, hogy még csak nem is izgul, hát mit gondoljon így az ember.

AveCaesarVavan 2018.12.24. 21:12:51

@Secnir: Kövesnél idültebb disznó még nem sátorozott a hetedik kerületben!

István Tamasi 2018.12.25. 09:44:58

@rallus: Ez semmit sem von le abból, hogy a börtönben befejezett 8 elemivel min.elnöki tanácsadó lehetett farkas flóri és közben 1,6 milliárd közpénzt tüntethetett el úgy, hogy még rendőrségi-ügyészségi vizsgálat sem indult.

alöksz róz 2018.12.25. 21:51:32

@rallus: nem ott van a baj, hanem hogy a legszegényebb réteg még lejjebb csúszott

alöksz róz 2018.12.25. 22:00:44

@az EU pénzek zsákolója: mert mitől lenne jobb a 250 forintos euró?

(és pláne miben segítene a cigány falvak lakóin?)
süti beállítások módosítása