B1 blogcsalád



Merkel lepaktál Orbánnal?

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. szeptember 06. - Szelestey

• Elképzelhető, hogy a német kancellár a javarészt pimf Európai Parlamentért cserében békejobbot nyújt Orbán Viktornak, aminek igen súlyos kihatása lenne Európában 

• Verhofstadt szerint meg kell osztani az Európai Néppártot, mert akkor jók az új európai közép esélyei és a viszály almája Orbán Viktor az EPP-n belül

• A magyar kormány azon van, hogy kipiszkálja a CEU-t és félő, hogy csak a megfelelő ürügyet keresi hozzá

Die Zeit

die_zeit.jpg

A konzervatívok megmenthetik a világot a szélsőjobbtól, ám veszélybe kerül a demokrácia, ha olyanokkal állnak össze, mint a tekintélyelvű Orbán Viktor vagy az AfD. Erre figyelmeztet a Harvard Egyetem német származású politológia professzora. Yascha Mounk pontosan ebből a megfontolásból tartja roppant nyugtalanítónak, hogy az amerikai Republikánus Párt siralmas módon csődöt mondott és nem szállt szembe Trumppal. Mert ha az elnök meg is bukik a közeljövőben, akkor is évekig tart, ameddig a tengerentúli politika megtisztul az autokrata törekvések bűzétől. De a konzervatívok Ausztriában is veszélyes szövetségre léptek a szélsőséggel, amely a náci mozgalomból alakult ki, és őszintén csodálja Putyint.

A legmegdöbbentőbb hír az, hogy Merkel taktikai okokból össze akar állni Orbán Viktorral, a liberális demokrácia legnagyobb ellenfelével. A magyar kormányfő az elmúlt 8 évben gyakorlatilag szinte diktatórikus hatalmat épített ki az országban, ami ellen az európai intézmények csupán mérsékelten tiltakoztak. Ennek egyik oka a Fidesz jó viszonya az EPP-vel. A magyarok tagságának legfőbb védelmezője mindig is Manfred Weber volt. A strasbourgi frakcióvezető tökélyre vitte a cinikus hintapolitikát, mert minden esetben, amikor a magyar fél zavartalanul átlépte a vörös vonalat, ám apró taktikai engedményeket tett, pártfogója úgy tett, mintha itt igazi fordulatról volna szó. Ily módon Orbán megúszta, hogy az EU felelősségre vonja, legyen szó a választási visszaélésekről, a független sajtó szétveréséről, a civilek és egyetemek elleni szélsőséges támadásokról.

Weber magatartása nagy mértékben aláásta a lehetőséget, hogy Európa sakkban tartsa a miniszterelnököt. A Néppárt számára a pártpolitikai szempontok fontosabbnak bizonyultak a magyar demokrácia védelménél. Ugyanakkor nem titok, hogy Merkel nemigen kedveli Orbánt, de a jelek szerint mégis azt hiszi, hogy szükség van a magyar politikusra, mert nélküle nem lenne meg a konzervatív többség az Európai Parlamentben. Meg ha nagyon határozottan fellépne Budapest ellen, az valószínűleg kiélezné a CDU viszonyát a CSU-val. Ezért láthatólag úgy határozott, hogy nem érdekes az elvhűség, békét köt a nem demokratikus szélsőjobbal.

A következmények óriásiak az európai politikában. Először is egyértelmű, hogy az EU még jó sokáig teljes jogú tagként tűr meg a soraiban mélységesen illiberális, sőt demokrácia-ellenes államokat. Ám ez hatalmas károkat okoz az unió legitimitásának. Ugyanakkor minden eddiginél törékenyebb a bástya, amelyet egykor a jobb- és baloldal a demokrácia ellenségeinek feltartóztatására emelt. Ha Merkel és Weber hajlandó elárulni az elveit a többség érdekében a nem túl fontos EP-ben, akkor miért kellene abban bízni, hogy egy nap nem utasítják vissza az AfD-t, ha úgy hozzák a hatalmi viszonyok Berlinben? De ha valóban létrejön az összefogás Orbánnal, akkor Merkelre úgy fognak emlékezni, mint aki csődöt mondott a legfontosabb kérdésben, mert nem szállt szembe a demokrácia-ellenes szélsőjobbal.

Der Standard

der_standard.jpg

Indulása hivatalos bejelentésekor Weber azt mondta, hogy a közös Európát sürgősen meg kell újítani, túl kell lépni a belső megosztottságon és az uniót sokkal közelebb kell vinni az emberekhez. A Néppárt novemberben dönt arról, hogy mellé áll-e. A politikus az igencsak sokféle erőt tömörítő frakción belül, ahol egyformán helyet kap az EU-kritikus Fidesz, valamint az őszintén integráció hívőnek számító belga és luxemburgi konzervatívok, szóval ebben a körben Weber a kiegyezés emberének számít.  Nem sok ellensége van. Tegnap Brüsszelben arról beszélt, hogy a szervezetet kívülről és belülről egyaránt támadások érik olyan erők részéről, amelyek nem akarják az összefogást. Ez így nem mehet tovább, új tervre van szükség, meg kell védeni a közös értékeket, mint ahogy az európai életmodellt is. Vagyis a demokráciát, a jólétet, a szociális államot. Mint mondta, össze kell tartani, az nem lehet, hogy Európa megosztott legyen, a keletiek szembeálljanak a nyugatiakkal, a kicsik a nagyokkal, a szegények a gazdagokkal. Közölte, hogy itt hidakat kíván építeni.

A tudósítás mindezt kiegészíti azzal, hogy Weber általában csendes, de tud határozott lenni, a döntéseket képes stratégiailag előkészíteni. A nyár elején határozottan kijelentette, hogy el akar határolódni a jobboldali populistáktól, akik meggyengítik az EU-t. A Néppártból közben az szivárgott ki, hogy a pártcsaládon belül kialakulóban van az Európa-barát kereszténydemokraták fiatalabb nemzedékének platformja, amely igyekszik új lendületet adni az unió érdekeit szem előtt tartó politikának.

New York Times/Reuters

reuters.jpg

A Fidesznek feltett szándéka, hogy az EP-választásokra készülve kitart az Európai Néppárt mellett, ám ettől még a közös ügyekben együttműködik az olyan pártokkal, mint a szélsőséges olasz Liga. Ezt az uniós ügyekért felelős magyar államtitkár közölte. Takács Szabolcs jelezte, hogy a kormánypárt nem kíván elhatárolódni az EPP értékeitől. Ám mint mondta, ettől még nyugodtan tárgyalhat olyanokkal, akikkel bizonyos kérdésekben azonos a véleménye. Ebből nem sül ki automatikusan új szövetség. A hírügynökség hozzáteszi, hogy a földrészen az utóbbi időben feljöttek a szélsőséges, migránsellenes erők, Orbán pedig kijelentette, hogy Steve Bannon, aki EU-ellenes szervezetet alapított, rájött: van lehetőség terjeszteni a konzervatív értékeket.

Takács kifejtette, hogy Magyarország támadás alatt áll, amiért kemény álláspontot foglal el a bevándorlás kérdésében. Szerinte a következő csata a jövő kedden lesz, amikor az Európai Parlament megvitatja a Sargentini-jelentést, majd egy nappal később szavaz is arról, hogy Magyarország módszeresen megsértette-e a demokráciát, a jogállamot és az alapjogokat. Szerinte itt politikai kampányról van szó, az uniós intézmények megpróbálnak politikai aktivistaként fellépni. A kormány azonban nyugodt, mert tudja, hogy igaza van egy csomó kérdésben, mivel a vádak bizonyos értelemben puszta hazugságot jelentenek.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A hírügynökség úgy látja, hogy Berlin át akarja venni az EU-ban a teljes vezetést, miután az Európai Néppárt német EP-frakcióvezetője bejelentkezett a Bizottság elnökének posztjára. Hozzáteszi, hogy Weber esélyei igen jók és indulása azt célozza, hogy Németország irányítsa az uniót. Az elemzés kifejti, hogy a német kormány idáig megelégedett a nem hivatalos befolyással, amit az szavatolt számára, hogy több embere is magas tisztséget tölt be a közösségi adminisztrációban. A kancellár álláspontja valószínűleg annak hatására változott meg, hogy Trump ellenségként kezeli a szervezetet és főként a német vezetést. Merkel számára a cselekvőképes EU közös kül-, védelmi, menedék, és fejlesztési politikával egyenlő. Továbbá erős tőkepiaccal és bankunióval, hogy stabilizálni lehessen az  eurót. De egyáltalán nem megszállott híve a szövetségi Európának. Jelszava: határozott, összehangolt fellépés szűkebb területeken.

A cikk a jelölt előnyei között említi, hogy hidat építhet a lázadó Orbán Viktorhoz, miután a magyar miniszterelnök megfelelő tárgyaló partnernek tekinti a bajor politikust. Emellett azonban Weber sok mindenről hasonlóképpen vélekedik, mint Merkel. Beszédeiből az tűnik ki, hogy mérsékelt, aki nem forradalmi átalakulást szorgalmaz az unió ügyeiben, hanem több összefogást és nagyobb hatékonyságot. Pl. azt szeretné, a jövőben a legfelső szinten nem csak teljes egyetértéssel lehetne döntéseket hozni. A Bizottság élén várhatóan a kompromisszumokat keresi majd, és nem makacsul a német véleményt jeleníti meg. De lehet, hogy Macron nem támogatja a megválasztását, mert a francia elnök nem híve annak, hogy pártalapon döntsenek a posztról. Ám mindent egybevéve azt látni, hogy egy olyan Németország van kialakulóban, amely az eddiginél határozottabban kíván fellépni a nemzetközi színtéren.

Libération

liberation.jpg

Macron ugyan harcot hirdetett a tekintélyelvű kormányok ellen, ám Európa hívei még nem találták meg a csodatévő megoldást. Mert ugyan az elnök megválasztása reményt keltett ezekben a körökben, ám az is érződik, hogy már nagyon várnák az első eredményeket. A körképből kitűnik, hogy Brüsszelben ugyan nem felejtik el az elnöknek, hogy zászlóhegyre tűzte az EU-ellenes hidra, Le Pen fejét, ám azzal még nem fogja megnyerni az európaiakat, hogy a közös értékek védelmezőinek élére áll. Mellesleg Orbán és Salvini arról álmodik, hogy ők veszik át ezt a szerepkört. Ugyanakkor az államfő még kevésbé lehet biztos abban, hogy elegendő támogatást szerez politikájához Strasbourgban. Mert veszélyes lehet, ha a jövő évi EP-választást népszavazássá alakítja át – Európa mellett vagy ellen. Mert akkor a polgároknak az a benyomásuk támadna, hogy úgy kell elfogadniuk az uniót, amilyen az jelenleg. És ez nagy lehetőséget adna az euroszkeptikus erők kezébe. Orbán és Salvini csak erre vár.

Verhofstadt, a liberálisok vezére úgy ítéli meg, hogy jobb eszközt kínál szembeszállni a demagóg Európa-ellenes körökkel, valamint az EPP-t is inkább meg lehet gyengíteni, ha a a tagok ellentéteire játszanak rá. Hiszen a Néppárton belül a luxemburgiak felfogása eléggé közel áll a szociáldemokraták nézeteihez. Ezzel szemben Orbán megalkotta az illiberalizmus elméletét, az Osztrák Néppárt pedig összeszövetkezett a szélsőjobbos FPÖ-vel. Verhofstadt és Macron abban bízik, hogy szétrobbantja a konzervatívokat, ha megakadályozzák, hogy összeálljanak a populistákkal. Mert ha összeszövetkeznek Orbánnal, onnantól kezdve már Salvini sem tűnne annyira rettenetesnek. Viszont nem látni, hogy a francia államfő kikre támaszkodva hozhatna létre új erőt Strasbourgban a politikai paletta közepén.    

Berlinben még mindig modellnek tekintik Macront, bár akaratossága mérsékli a lelkesedést iránta. De ezzel együtt nem a megmentőt látják benne az európai populizmus felemelkedésével szemben. Berlin az euróövezet reformjának prizmáján keresztül nézi a dolgokat. A németek nem tartoznak a lendületes átalakítók közé. Merkel helyzete odahaza megrendült. Egyébként pedig a három évvel ezelőtti határnyitás felhozta a populizmust és a miniszterelnök még mindig nem tudja, miként küzdjön az AfD ellen. A franciákat első számú partnernek tekinti, de a két országnak mások a fő célkitűzései. Macron gazdasági és pénzügyi átalakításban gondolkodik, a németek számára a fő kérdés az, hogy miként küldjék haza az elutasított menedékkérőket. Ezek az ellentétek visszafogják a páros hangját, amikor a populista és euroszkeptikus kormányok támadásáról van szó.

Spiegel

der_spiegel.jpg

A lap az idegenellenes orbáni politika közvetett áldozataként mutatja be azt a bangladesi menekültet, aki feladott mindent Németországban, hogy a CEU-n tanulhasson, ám a ’Stop, Soros” miatt az egyetem kénytelen volt lefújni a kiszemelt oktatási programot. A férfit odahaza üldözték, mert a véleményszabadságot hirdette, ugyanakkor elutasította a vallási megszállottságot. Halálos fenyegetések érték, így három éve menedéket kapott a német hatóságoktól. A magyar büntető adó miatt 54 menekült nem kezdheti meg tanulmányait, közülük 40-en Magyarországon élnek. A tíz hónapos kurzus előkészítő lett volna a mesterképzéshez. A helyzet egyszerre képtelen és szomorú, de jól illusztrálja a magyar menekültpolitika súlyos állapotát.

A bangladesi férfi már feladta hamburgi lakását, beszerezte a magyar tartózkodási engedélyt, szállást bérelt, amikor értesítették, hogy törölték az OLIve névre keresztelt a programot, meg egy másikat is, bár Enyedi Zsolt rektorhelyettes szerint csupán ideiglenes lépésről van szó. A jogszabály körül ugyanis nagy a bizonytalanság, ám az egyetem attól tart, hogy a hatalom csupán ürügyre vár, hogy lehetetlenné tegye az intézmény működését. Hogy a kormány még mindig nem írta alá a CEU további működését lehetővé tevő megállapodást, az Enyedi szerint arra utal, hogy arra próbálják őket rábírni: inkább menjenek maguktól, szépszerével.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5914225303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszthajszal 2018.09.06. 07:49:25

"inkább menjenek maguktól, szépszerével"

Hát igen. Erre mondhatná valaki, hogy "Milyen szép ez az egyetem. Nagy kár lenne, ha valami baja esne."

"meg kell védeni a közös értékeket, mint ahogy az európai életmodellt is. Vagyis a demokráciát, a jólétet, a szociális államot"

Hát igen, ezzel csak egyet lehet érteni: Európát, az európai emberek biztonságát és jólétét valóban meg kell védeni. A kontrollálatlan bevándorlástól is.

NemodaBuda 2018.09.06. 08:44:30

Aki orbánnal szóba áll, az nem ad magára ! Ez a takács is kezdi a pávatáncot, nagy komoly arccal - tessenek már elhinni neki, hogy harcos véleménye igaz, orbán tényleg úgy gondolja. És ha el tetszenek neki hinni, akkor tényleg nincs mit mondani magukról. Leszerepelnek. Az új Európa - természetesen - megoldja az illegális bevándorlás kérdéseit, előtte a menekültek kérdését fogja rendezni, és továbbra is népeinek jóléte lesz a célja. Ha ennek során még több embert tanít majd meg az európai normákra, minden téren, miért ne tenné ? Ehhez megfelelő nemzetközi oktatási rendszereket, egészségügyi rendszert, közlekedést, tudományos életet és konstruktív finanszírozást fog kialakítani a közös adórendszer és pénzügyek mentén. Valami ilyesmi. Ehhez a Néppárt - ha orbánhoz és a hasonlókhoz alkalmazkodik - nem fog hozzászólni.

NemodaBuda 2018.09.06. 08:49:50

Az illegális bevándorlás - nonszensz szóösszetétel - megérdemel egy pár megjegyzést. Be lehet utazni egy országba illegálisan, de nem lehet ott élni illegálisan. Nem lehet pénzt keresni, lakást építeni vagy szerezni, családot eltartani, családot egyesíteni, gyereket nevelni. A bűnözőket elkapják, megbüntetik, abból sem lehet megélni. Nem egy fenntartható állapot illegális migránsnak lenni. Valahol tehát ott van a kérdés, hogy kinek engedjük meg egyáltalán a beutazást, az ittmaradást, kinek segítünk az átmenetben, kit fogadunk el, akár hosszabb távra is néptársnak. Ez a marhaság a kirgizekkel, turkokkal - még visszaüthet !

paraszthajszal 2018.09.06. 08:55:21

@NemodaBuda: "közös adórendszer" "Ehhez a Néppárt - ha orbánhoz és a hasonlókhoz alkalmazkodik - nem fog hozzászólni."

Azzal ugye tisztában vagy, hogy bármilyen érdemi ügyben, ahol most még nincs kizárólagos EU kompetencia, a Tanács hozzájárulása is kell az előrelépéshez? Ráadásul az igazán stratégiai, pl. szerződésmódosítást igénylő ügyekben konszenzus is kell?

Ha valaki azt gondolja, hogy mindez a Néppárt nélkül elérhető, az nincs tisztában a politikai realitásokkal (vagy az uniós döntéshozatal alapvető elveivel).

Helga Beauty Salon. 2018.09.06. 09:00:06

" figyelmeztet a Harvard Egyetem német származású politológia professzora. Yascha Mounk "

A német származásút írni sem kellett volna, Solymáron számtalan ugyanilyen nevű sváb család él! :D
Na elmentek a sunyiba a tengerentúli figyelmeztetőitekkel együtt!
Ha valahol egy huszonkilencedik senki politológus libtard röfög valamit már szentírásként tálaljátok! Van nekünk saját Kérink mag Lengyelünk, hogy tudjuk, mi fán terem a politológus!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.06. 09:23:30

@Helga Beauty Salon: "saját Kérink meg Lengyelünk"

Igen, sokkal könnyebb ignorálni egy hazai kritikát, mint egy külföldit. :))

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.06. 09:26:34

" ... Weber a kiegyezés emberének számít ... "

Ha Webert megválasztják, az a liberálfasiszták bukásával lesz egyenértékű, de valójában mindegy, mert a jövő évi EP választáson a Csuti "patás" Napóleon fémjelezte szemlélet fog előre törni, ha tetszik, ha nem, idehaza nagymértékű "ellenzéki" visszaesésre/átrendeződésre számítok.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.06. 09:27:49

@paraszthajszal: "Európát, az európai emberek biztonságát és jólétét valóban meg kell védeni. A kontrollálatlan bevándorlástól is. "

Hát igen. Ez nagyon fontos kérdés. Igaz, van száz fontosabb. Pl. honfitársaink tízezrei halnak meg a lepusztult kórházakban egyébként gyógyítható betegségekben. De a fideSSfasszopók 15 migráncstól rettegnek.

Helga Beauty Salon. 2018.09.06. 09:34:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:" Igen, sokkal könnyebb ignorálni egy hazai kritikát, mint egy külföldit. :))"

Nem én ignorálom, ők járatták le magukat módszeresen. Ha nem így lenne, a szememben többet érnének a véleményükkel mint egy tengerentúli messzeségből érkező bölcs a nyilvánvalóan szűkebb rálátásával!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.06. 09:34:49

@NemodaBuda: " ... Az illegális bevándorlás - nonszensz szóösszetétel - megérdemel egy pár megjegyzést. Be lehet utazni egy országba illegálisan, de nem lehet ott élni illegálisan. Nem lehet pénzt keresni, lakást építeni vagy szerezni, családot eltartani, családot egyesíteni, gyereket nevelni ... "

Kurvára nagy tévedésben élsz! Amíg léteznek olyanok, akik más emberek munkájából a hivatalokat megkerülve hasznot tudnak húzni, addig az illegális bevándorlás is működni fog.
Illegális határátlépés - fekete munka kizárólag készpénzért - feketén kiadott albérlet kizárólag készpénzért...

Nem hiszem hogy lehetetlen lenne, amikor még most is sok vállalkozás bukik meg fekete munkások miatt és sok esetben azok a fekete munkások külföldiek és nem is uniós állampolgárok. Felejtsd el azt ahogy "nem lehet", mert eleve létező dolgot próbálsz letagadni.

Anna Kisfaludiné Baán 2018.09.06. 18:06:28

Az a némber annyi félti a kancellárságát, hogy bármire képes érte. Remélem, hogy Orbán Viktor lesz a veszte!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.06. 22:01:50

Atya Isten, Zorbán lefizette Mertkellt??? Ez antiszemitizmus!

Hajdú Peter 2018.09.06. 23:13:04

Mind az unios, mind a hazai libbantak jol be vannak szarva Orbantol, hogy rongya veri oket az EP valasztason. Es ugyis lesz, 19-ben Orban leszamol a belfoldi utan az unios libbantakkal is.

Hajdú Peter 2018.09.06. 23:13:41

Mind az unios, mind a hazai libbantak jol be vannak szarva Orbantol, hogy rongya veri oket az EP valasztason. Es ugyis lesz 19-ben Orban leszamol a belfoldi utan az unios libbantakkal is.

moonlight777 2018.09.07. 01:01:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Orbán mindaddig hatalmon lesz, amíg ilyen ostoba módon, tagadva a valóságot, bagatelizáljátok európa alattomos iszlamizációját, iszlám megszállását.. .a migráció erről szól nem kevesebbről.... arról, hogy a gyerekeid iszlámra kényszerítve fogják melélni az öregkorukat, ha előbb le nem mészárolják mint hitetlent... a tét ez, egy cseppel sem kevesebb...

Jakab.gipsz 2018.09.07. 01:13:13

Ez a sátánfajzat Soros, még nem tudja kikkel kezdett ki, nem vagyok árulkodós, (de azért elmondom) a magyarok kollektív anyázását, a nagy fűzfa poéta Kertész Ákos kezdte el.
Mi végre?

Állítólag azért mert, mi a magyarok, nem voltunk eléggé jók kommunistának egykoron, pedig lánctalpakon jöttetek osztani az észt, (eszünk ágában sem volt, jó kommunistának lenni).

Ma pedig, mi a magyarok, nem vagyunk eléggé jók, neoliberálisnak sem. (eszünk ágában sincs, politikailag korrekt, gender diktátornak lenni).

Szerintetek Soros Gyurika jó dolog társadalom mérnökösdit játszani, testvéreket és testvér népeket össze ugrasztani? Mártírok vérével kufárkodni?

Szép új világot akartatok?

Ám legyen, megkapjátok !

Merkelnek és nektek, nem Orbánnal kell, lepaktálnotok, hanem Isten igéjével és igazságával.

Egyetlen egy mázlitok van, rühellem a prófétaságot, ennek ellenére hamarosan mindent tudni fogtok.

Ellenzéki Tüntető 2018.09.07. 01:56:57

Jaj jaj nyolc éve azt olvasom hogy most már mindjárt kibasznak az EU-ból, de legalább a néppártból, erre most ilyen címet adtok a cikknek? :D Gyerekek, nem vagytok hitelesek.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.09.07. 02:07:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Takarodj már a kurva anyádba. voltál mostanában kórházban? ha esetleg anyád meghalt mostanában ( Isten nyugtassa ) mert 98 éves volt, vagy 88 vagy 78 esetleg 69 az azért történt mert az említett korokban már nyugodtan meg lehet halni, nem azért mert nem láttak el, hanem azért mert öreg volt, és mint tudjuk az öregek egyszer csak meghalnak. Persze, mindig lehetne több pénzt költeni a kórházakra, 800 ezer milliárdot is, hogy a proli suttyó balos köcsögök tudjanak új csaptelepet lopni meg összekenni a falat szarral. Nem kell ide jobb kórház, műszerezettség kell és hozzá egy kicsit műveltebb beteg. Na húzz a picsába.

tamask 2018.09.07. 02:14:03

Merkel azt csinálja, amit a német ipari tőke megkövetel tőle. Ezért akar hatalmon maradni, ezért paktál le Orbánnal is, ha kell. A németeket a multikon és a gazdasági együttműködésen keresztül meg lehet fogni. Az igazi ellenség a gerontofil Macron és Franciaország.

2018.09.07. 05:17:15

Hogy Macron vagy Micron, az majd kiderül.

Szakértő? az nem volt 2018.09.07. 05:49:40

@Helga Beauty Salon: Mert az esetleg objektíven szemléli a dolgokat onnan a távolból?

Ménár Atya 2018.09.07. 06:15:00

Ó Uram teremtőm!
Mindennapi gonosz orbánozós rettegésünket ,add meg nekünk ma!
Ámen! :D

Fülig José 2018.09.07. 06:36:28

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: te retges geci. Mindig röhögök, amikor egy orbánfasz-szopó fröcsögve állít valamit, ami nincs úgy. De amikor egy ilyen retek azt állítja, hogy az eü -ben minden szipiszupi...hát az a legalja mindennek. +1 nyilván csak a “balosok” lopják a csapot meg kenik szarral a falat. Remélem, valamely családtagod kórházba kerül, és megtapasztalod, mennyire okés a helyzet. A kurva anyád.

MACISAJT1 2018.09.07. 07:16:59

"Erre figyelmeztet a Harvard Egyetem német származású politológia professzora. Yascha Mounk "

Kösz, jóízű röhögéssel kezdődött a napom..:P

Muhaha

MACISAJT1 2018.09.07. 07:24:11

Yascha Mounk kam 1982 in der bayerischen Landeshauptstadt München als Sohn einer Jüdin, die im Jahr 1969 die Erlaubnis bekommen hatte, Polen zu verlassen, zur Welt. Aufgrund diverser Erfahrungen fühlte er sich immer als Fremder in seinem Geburtsland, und obwohl Deutsch seine Muttersprache war, sah er sich von Gleichaltrigen nie als „echter Deutscher“ akzeptiert.[2]

Yascha Mounk bereits im Alter von 13 Jahren vorzeitig in die SPD eingetreten war
Im Jahr 2005 ging Mounk zum Studium in die Vereinigten Staaten und erwarb dort einen Ph.D. in Political Science. Als er im März 2017 die amerikanische Staatsbürgerschaft annahm, begründete er diesen Schritt unter anderem damit, dass er so der Wahl Donald Trumps zum Präsidenten der USA besser entgegentreten könne.[5]

Schriften
Stranger in My Own Country. A Jewish Family in Modern Germany. Farrar, Straus and Giroux, New York 2014, ISBN 0-374-53553-1

Echt, du bist Jude? Fremd im eigenen Land. Kein & Aber, Zürich 2015, ISBN 978-3-0369-5727-2

-----

Hát, ilyen egy "német származású" Harvard politológia professzor( amúgy csak docens).:-P
Aki egyébként az összes liberálfasiszta orgánumot, New York Times, The Wall Street Journal, Foreign Affairs, slate.com és Zeit Online rendszeresen teleszemételi a mániákusságával...

Helga Beauty Salon. 2018.09.07. 07:31:56

@Fülig José: " te retges geci. Mindig röhögök, amikor egy orbánfasz-szopó fröcsögve állít valamit, ami nincs úgy. "

Cimbikém nálad minden rendben van amúgy? Viselkedni már sosem fogsz? Tudjuk hogy egy elmebeteg paraszt vagy, de mégis....

Zsuzsi25 2018.09.07. 07:34:36

@NemodaBuda: Kisfiam, jártál már calais nál? Mielött ilyen faszságokat irsz, nézzél már jobban utána a dolgoknak te szerencsétlen naiv hülye! Fehér asztal mögül könnyü pofázni. (Üdv: egy nem fideszes)

HaD 2018.09.07. 07:40:09

A németeknek teljesen jó az or bán féle rezsim....most is első szóra beáldozta a forint árfolyamot csak hogy a német autóipar valahogy kivédje az usa vámrendelkezéseinek következményeit....legalább is kis mértékben csillapítsa....a magyarok benyugtatózását is jól adagolja tehát ő egy jó embere az ejus fijjugnak/lánnyognak:).
A kérdés hogy a franciáknak milyen érdekeik vannak és azt a németekkel hogyan játszák le?

HaD 2018.09.07. 07:42:17

...és jó embere a zsidóknak is is kellő képen megosztotta az európai egységet...végül is tehát egy kiváló politikus:):)...kinek kinek mi tetszik.

Fülig José 2018.09.07. 07:52:53

@Helga Beauty Salon: hát téged ki a fasz kérdezett, kutya? itt lebzselsz -minden -áldott-nap, és osztod az észt. ez azért van, mert fizetnek érte a pártirodán. nem vagy vitapartner, csak egy retkes troll, az ostobább fajtából. nyasgem, öcsi.

2018.09.07. 08:10:31

Orbánfóbiások. Rettegnek Orbántól. Ki kell gyógyítani őket (és Titeket is).

Helga Beauty Salon. 2018.09.07. 08:16:22

@Fülig José: " itt lebzselsz -minden -áldott-nap, és osztod az észt. "

Sajnos kevés sikerrel! Rád is csak a kosz ragad!

Helga Beauty Salon. 2018.09.07. 08:23:19

@Fülig José: " nem vagy vitapartner, "

Hát az biztosan nem! :D Semmi egyébre nem vagy jó mint szívatásra, bár szánalmas állapotod miatt te nem érzékeled hogy a bőrödre megy a játék, de rajtad keresztül kiválóan bemutatható a retardált balos kommentelő általános erkölcsi színvonala.

MACISAJT1 2018.09.07. 08:57:58

@valaki nagyon más: "Orbánfóbiások. Rettegnek Orbántól. Ki kell gyógyítani őket"

A liberálfasisztákat lehetetlen kigyógyítani....
Most már attól is rettegnek ha Orbán megszólal:

index.hu/kulfold/ep/2018/09/07/orban_felszolalhat_az_ep-ben_de_csak_het_percig/

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2018.09.07. 08:59:41

már megint érik a magyar-német-olasz-lengyel-osztrák faszista-náci paktum
hacsak a patás kedden meg nem bukik, lesz itt ne mu lass

Európai téridő 2018.09.07. 09:02:12

Már az európai eszme fejlődésének korai szakaszában is a hátsó gondolatok közt ott volt a franciák törekvése Nyugat-Németország (az újraegyesülés után már nem ildomos egybe írni) "átverésére", "alávetett", "legyőzött" helyzetének tartóssá tételére. Az újból megkaparintott Saar-vidéket is milyen nehezen adták vissza a németeknek, ha jól emlékszem tanulmányaimból, pont 1956-ban. Macron mostani marháskodása miatt megeshet, hogy Merkelnek ez is eszébe jutott.

Fülig José 2018.09.07. 09:02:16

benneteket leütésre fizetnek? feltűnik az pártirodán bárkinek, hogy egymással üzekedtek? hogy a döglött kutya sem kíváncsi rátok? neeem? nahát, milyen meglepő..!

Rettegek mert ballib vagyok 2018.09.07. 09:03:31

A Soros által listázott 224 darab megbízhatónak titulált EP képviselő, már az utolsókat rúgja.
legacy.gscdn.nl/archives/images/soroskooptbrussel.pdf

Még belerugnak 2019-es EP választásokik az országba ahogy csak bírnak, de tudják bármit vernek keresztül, bármit tesznek nulla hatása lesz, mert 2019-ben végre a migráció ellenes erők lesznek az egész EU-ban többségben !

Rettegek mert ballib vagyok 2018.09.07. 09:04:40

@Fülig José:

Jajj ne szórakozz már kedves.. A magadfajta komcsik legnyagobb baja, hogy nem fizetik eléggé a trollkodását. Aközben az egész ország köp a ballib elkúrókra, és Soros csicskáira. Tök ingyen.

Fülig José 2018.09.07. 09:11:04

@Rettegek mert ballib vagyok: jajmár, sorosszopóballib barátom... a píáros nyomja ezt a komcsi dumát, te meg ideírod... nem kéne nagyobb hülyét csinálnod (már ha ez lehetséges) mint lennél 1ébként. mondd csak, koma: a kommunista (hamár..) uralom jellemzői, a tekintélyuralmi rendszer, a tervgazdálkodás, az állandósult rettegés, a párt meghatározó szerepe az élet MINDEN területén melyik pártra jellemző ma Magyarországon?
nem kell válaszolni, a választ mind2en tudjuk, de téged kirúgnak, ha le is írod. :-)

nemecsekerno_007 2018.09.07. 09:33:59

A Mutti reálpolitikus, bárkivel együttműködik ha a német nagytőkének ez az érdeke :) Nekünk "csak" arra kell figyelnünk, hogy minél többet keressünk ezen és erre mostani kormány a garancia, ellentétben a szervilis "merjünk kicsik lenni" ellenzékkel. Szóval lassan megjön az esze a Muttinak is :)

$pi$ 2018.09.07. 09:40:00

@NemodaBuda: "Be lehet utazni egy országba illegálisan, de nem lehet ott élni illegálisan. Nem lehet pénzt keresni, lakást építeni vagy szerezni, családot eltartani, családot egyesíteni, gyereket nevelni."

Pedig lehet. Lehet bemenni illegálisan és ott lehet illegálisan pénzt keresni. Honnan a fenéből veszed, hogy nem lehet?!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.07. 09:44:56

@HaD: " ... .most is első szóra beáldozta a forint árfolyamot csak hogy a német autóipar ... "

Öregem, siratod a forint árfolyamot, miközben a kormány röhög a markába. Nem ilyen hülyeség miatt szállt el a forint, hogy kisegítse a német attógyárakat, hanem azért, mert a Csuti Patásnak ez jól jön.
Tudod, sok-sok-sok milliárd FORINTOT előre kifizettek mindenféle Uniós támogatásra, kvázi megelőlegezték, egy erősebb forint árfolyam mellett....

Ősszel és év vége felé benyújtják a számlát az EU-nak ÁJRÓBAN, és azt egy jóval gyengébb árfolyam mellett fogja az Unió kifizetni.... mert ugye nekik mindegy 1 Ájró az 1 Ájró...

Orbáncék pedig zsebre vágják az árfolyamnyereséget.... Minden 1 milliárd Ájró után 15-20 milliárd Forint talált pézt....

Lehet picsogni a gyenge Forint miatt, de ezt a Patás Orbánc vastagon lesz@rja. Neki ez jövedelmező, így nem fog tenni semmit a Forint erősítésére, amíg az Unió ki nem fizeti a cehhet.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.07. 10:50:24

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: "mert 98 éves volt, vagy 88 vagy 78 esetleg 69 az azért történt mert az említett korokban már nyugodtan meg lehet halni"

Marhára nem örültem volna, ha apám meghalt volna 88 vagy 78 esetleg 69 korában, mert egy ilyen faszkalap úgy ítélte volna meg, hogy már eleget élt. Nem ismerhette volna meg a nyolcadik dédunokáját.

Hiába vagy fideSSfasszopó, még neked se kívánom, hogy egy orvos a drága, életmentő antibiotikum helyett sóoldatot adjon neked, mert az IQ-d alapján úgy ítéli, hogy hiába élsz, és nem veszít a társadalom semmit, ha elpatkolsz.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.07. 10:52:03

@moonlight777: "európa alattomos iszlamizációját, iszlám megszállását."

Gondolom, ez a csúti geci egyik kedvenc összeesküvés elmélete. Te meg simán beszoptad. :))

Ménár Atya 2018.09.07. 13:17:02

Hát ez a blog ennyit tudott, még az ajvékolókat sem érdekelte :)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.07. 18:46:30

Hát ez a blog ennyit tudott, még az fideSSfasszopókat sem érdekelte :)

Tangooo 2018.09.07. 20:28:01

"A magyar kormányfő az elmúlt 8 évben gyakorlatilag szinte diktatórikus hatalmat épített ki az országban, ami ellen az európai intézmények csupán mérsékelten tiltakoztak."

Hová jutott a világ, ha ilyeneket ma már beengednek a Harvardra?
süti beállítások módosítása