B1 blogcsaládOlaszország a döglött dakota lóra igyekszik felkapaszkodni, amikor Orbánnal flörtöl

Nemzetközi sajtószemle

2018. augusztus 31. - Szelestey
  • Az új olasz kormánynak kár Orbán Viktorra fecsérelnie az idejét.
  • A magyarországi demokratúra, vagy választási autokrácia gyakorlatilag egypártrendszert jelent.
  • Búcsú a brüsszeli pénzesőtől, a franciák nem kívánnak több pénzt adni a demokrációból csúfot űző magar és lengyel kormánynak.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A hírügynökség szerint olasz részről teljesen értelmetlen az Orbán Viktorral alakuló szerelmi viszony, mert a bevándorlás ügyében szögesen ellentétesek a két állam érdekei. Hozzáteszi, hogy a keddi találkozón az egyaránt populista, Salvini és a magyar miniszterelnök egymásé lett: mindketten a másik hátát paskolgatták és azt ígérték, hogy elsősorban az illegális migráció leállításával radikálisan átalakítják az EU-t. Minden szívélyesség ellenére a két politikusban kevesebb a közös vonás, mint ahogyan az látszik. Rómának abba kellene hagynia, hogy udvarol a magyar miniszterelnöknek, sőt inkább haragudnia kellene rá.  Az utóbbi években ugyanis főként Magyarország akadályozta meg, hogy az EU enyhíthessen a legtöbb menedékkérőt fogadó déli államok terhein. Orbán a júniusi csúcson gyakorlatilag vétójogot csikart ki magának ebben a kérdésben.  

Salvini a rendszer megváltoztatásán van, csak ehhez veszedelmes katasztrófapolitikát választott.  Az olaszok persze a kialakult helyzetért épp úgy okolhatják Macront, mint a magyar kormányt, ám miközben belügyminiszterük képmutatással vádolja a francia államfőt, addig meglepő megértést tanúsít a magyar álláspont iránt. Az elemzés hozzáteszi, hogy Itália nem tudja lezárni a tengeri határokat és a politikai instabilitás tartósnak látszik a déli parton, különösen Líbiában. Az afrikai állapotok továbbra is százezreket ösztökélnek arra, hogy az EU-ban keressenek jobb életet. Úgy hogy Róma bölcsebben tenné, ha olyan tagokkal folytatná az együttműködést, mint Németország, ahelyett, hogy Orbánra vesztegetné az idejét. Mert jó lehet vele fényképeszkedni, de sok segítséget semmilyen körülmények között nem lehet várni tőle.

Die Presse

die_presse.jpg

A vezércikk szerint esélyeket, ám veszélyeket is hordoz magában, ha az európai választások kapcsán megütközik egymással Macron és Orbán, azaz az EU-barát és a nacionalista tábor. Persze sok minden utal arra, hogy jövő május után jócskán megváltoznak az erőviszonyok Strasbourgban: visszaesnek a tisztességben megőszült hagyományos pártok, ellenben feljönnek új mozgalmak. A frontok immár nem a jobb- és baloldal között húzódnak, hanem sokkal inkább a fönt és lent, a központ és a periféria, valamint azok között, akik számára előnyös az unió, illetve akik úgy érzik, hogy leszakadtak és ezért Brüsszelt teszik felelőssé.

A világnézeti ellentétek jól kirajzolódtak, amikor a francia elnök kijelentette, hogy Orbánnak és Salvininak igaza van, ha őt tekintik fő ellenfelüknek. Ezt a külügyminisztere megtoldotta azzal, hogy Párizs immár nem hajlandó fizetni azoknak a tagállamoknak, amelyek nem tartják tiszteletben a közösség alapelveit. Azaz az EU hívei és a nacionalisták állnak szemben egymással. Ez jó, mert megkönnyíti a döntést a polgárok részére az urnáknál. De veszedelmes is, hiszen az unió arra a történelmi tanulságra épül, hogy a kompromisszumkészség nélkül nem lehetséges sem a béke, sem a jólét.

Jogos a felháborodás a lengyel igazságszolgáltatás bedarálása, és az ellenzékiek, illetve a civilek elleni aljas magyarországi zaklatások miatt. Ám ha megvonják a két országtól a brüsszeli támogatást, az megerősítené a lakosságban az érzést, hogy ők csupán másodrendű polgárok a Nyugat szemében. Ez a sértettség olvasható ki a Fidesz és a PiS soviniszta kampánykönyveiből is. Európa sorsát meghatározza, hogy mennyire veszi figyelembe a keleti törekvéseket.

Economist

economist_1.jpg

A hetilap arra figyelmeztet, hogy az EU vezetői sokat tanulhatnak abból, miként bomlott fel az osztrák-magyar birodalom éppen 100 évvel ezelőtt. Merthogy az unióra is a szétesés veszélye leselkedik. Az észak leválik a délről, a keletiek másodrendű állampolgárnak érzik magukat, külső hatalmak az „oszd meg és uralkodj” módszerét próbálják bevetni.  A populista olasz kormány arra készül, hogy megküzdjön Brüsszellel a költségvetési szabályok felrúgása miatt és új, nacionalista tömböt kíván létrehozni az EP-ben. Az autokrácia teret nyer Magyarországon és Lengyelországban.

A Monarchia bukásának legfőbb tanulsága, hogy soha ne vedd biztosra egy multinacionális tömb hűségét. A Habsburgok viszonylag sok jogot adtak az alattvalóknak, de amikor az 1. világháború miatt bekövetkeztek az első nehézségek, kiderült, hogy a cserébe kapott lojalitás erősen korlátozott, miután az állam nem tudta teljesíteni az ígéreteit. Nem volt élelmiszer és üzemanyag. Így nem sokan siratták a rendszer, amikor annak vége lett. Félő, hogy a mai EU még gyengébb: az életszínvonal magas, de a gyökerek gyengék. Ahogy egy amerikai szakértő fogalmaz: attól kell tartani, hogy sokan egyáltalán nem értik, mennyire fontos az uniós tagság.

A liberális rend megőrzéséhez a szervezetnek az eddiginél többet kell felmutatnia, mert a túl bonyolult intézmények, a nem túl tehetséges biztosok, a pazarló agrárpolitika visszásságai, a hozzá nem értő nemzeti kormányok, mind-mind ellene dolgoznak.  De szükség van a közös célra is, erősíteni kell az egyértelműbb európai identitást. Paul Lendvai úgy érzékelteti a helyzetet, hogy a szociáldemokrácia romokban, a liberálisok egymással vitáznak, a kereszténydemokratákból kihal a keresztény érzés. Ezért jobb volna, ha együttműködnének, mivel visszatérnek a múlt szellemei.

Der Standard

der_standard.jpg

Itt az idő, hogy az Európai Unió kiálljon a jogállam mellett, ugyanakkor elrekessze a feltörekvő autokraták útját, mert mindkét veszély létében fenyegeti a közösséget. Ezt emelte ki az Alpbachi Fórumon elhangzott előadásában Laurent Pech, aki európai jogot oktat a londoni Middlesex Egyetemen. Kiemelte, hogy az EU egy sor alapértéken és elven nyugszik, ideértve, hogy azokat minden tagállam elismeri, illetve betartja a jogokat. A kölcsönös bizalom magyarázza, hogy milyen súlyos, alapvető kockázatokkal jár, ha valamely kormány hátat fordít a jogállamiságnak. Az egész szervezet sorsa múlhat azon, ha valahol módszeresen meggyengítik, illetve kikapcsolják a fékeket és ellensúlyokat, hogy ily módon szétverjék a liberális berendezkedést és hosszú távon szavatolják az adott párt uralmát.

A demokratikus intézmények aláásása mögött tudatos a stratégia, hogy választási autokráciát bevezessenek be, illetve megerősítsék azt. Ilyenkor a választások esetleg még szabadok, de már nem tisztességesek. Gyakorlatilag egypártrendszer jön létre, a hatalmon lévő erő választott tisztségviselői maguknak tartanak fenn minden jogot, hogy eljárjanak a „nép nevében”.  A végeredmény lehet demokratúrának is nevezni. Sajnos, az EU intézményei, a Tanácsban jelenlévő tagállami kormányokkal együtt elmulasztották, hogy hatásos választ adjanak erre a döntő kihívásra. Láttuk, hogy Magyarország és Lengyelország miként esett ki az alkotmányos-demokratikus államok sorából. Világos, hogy uniós testületeknek és más országoknak nehéz ilyenkor fellépniük, még akkor is, ha a másik oldal ennyire tisztességtelenül viselkedik. Azt remélik, hogy a dolog majd magától rendbe jön, ám a bebetonozott egypártrendszer pontosan azokat az intézményeket teszi hidegre, amelyek a határokon belül képesek volnának kikényszeríteni a közös értékek visszaállítását.

A bajt már nem lehet békésen, az adott országon belül orvosolni. Ezért kell az uniónak és a még meg nem fertőződött államoknak cselekedniük, mielőtt még rosszabbra fordul a helyzet. Mert látni kell, hogy a káros gyakorlat tovaterjed Európában. És ha mindezt az EU tétlenül nézi, akkor sokan megkérdőjelezik, hogy valóban értékközösség-e. Továbbá ha már nem az, akkor érdemes-e harcolni érte. Fel kell ébredni, mert itt végveszélyről van szó.

Le Figaro

le_figaro_1.jpg

A következő pénzügyi időszakban várhatóan elapad a közösségi manna Magyarország számára, miután a Bizottság Budapest esetében 24 %-kal kívánja csökkenteni a kohéziós alapot. Brüsszel arra hivatkozik, hogy a pénzt a még szegényebb régiók javára akarja fordítani, ugyanakkor cáfolja, hogy itt büntetésről volna szó a demokrácia elleni lépések vagy Orbán Viktor legújabb provokációi miatt. A politikus legutóbb azzal a Salvinival állt ki a nagyközönség elé, aki azzal fenyeget, hogy megtorpedózza az EU költségvetését.

Babos Attila a szabadpecs.hu munkatársa a nagyarányú korrupcióra hívja fel a figyelmet, mert Magyarországon szerinte ingyen pénznek tekintik a közösségi támogatást. Úgy becsüli, hogy a szubvenciók 30 %-ig terjedő része köt ki magánzsebekben. Olyan vállalkozóknál, akik rendre megnyerik a közbeszerzési pályázatokat, ugyanakkor be vannak kötve a miniszterelnök oligarcháihoz. De az újságíró elégedetlen több olyan tervvel is, amelyet az EU finanszírozott. Így például a baranyai megyeközpontban egy vadonatúj könyvtárat építettek, ám a régi épületből kísértetház lett. (A tudósítás alcíme: Orbánt azzal vádolják, hogy a haverokat hozta helyzetbe a közösségi alapok felhasználása során.)

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A szászországi zavargásokban nagy részt vállaló jobboldali „Pro Chemnitz” alapítója úgy gondolja, hogy a keletnémeteket sokkal több minden köti össze a visegrádi államokkal, mint az ország nyugati felével, miután a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák kormány az unió döntése ellenére sem hajlandó közel-keleti és afrikai menekülteket befogadni. Kohlmann épp ezért sürgette az esti tüntetésen, ahol kb. 900-an az országrész kormányfőjének látogatása ellen tiltakoztak, hogy a tartomány közeledjen a négyekhez, egyben kapjon nagyobb autonómiát. Azzal érvelt, hogy ha egy magyar miniszterelnök kijelenti, hogy nem kívánja elfogadni az EU egynémely határozatát, akkor szász kollégája számára is meg kell teremteni ugyanezt a lehetőséget.

FT

financial_times.jpg

Putyin megmutatja a szankciópárti európai héjáknak, hogy vannak barátai a megosztott unióban. Pl. amikor annak esküvőjén megtáncoltatta az osztrák külügyminiszter-asszonyt, de úgy, hogy közben ellopta a show-t a menyasszonytól. Az pedig diplomata körökben sok pletykára adott okot, amikor Kneissl mélyen pukedlizett előtte. Hogy az elnök elment a menyegzőre, az megadta neki azt az örömöt, hogy zavarba hozza Merkelt, akivel még aznap este találkozott. Mindenesetre az osztrák meghívás hasznos volt a Kreml számára, mert igazolta, hogy az egyes tagállamok mennyire eltérően viszonyulnak Moszkvához, négy évvel a megtorló intézkedések bevezetése után.

Ám retorziók érvényben maradnak, annak ellenzői, főleg Magyarország és Olaszország a jelek szerint képtelenek szélesebb támogatást összehozni az eltörléshez. Macron és Merkel is leült nemrégiben Putyinnal, de a meleg kézfogáson kívül mást nemigen adott neki. Trump ugyan azon van, hogy kiélezze a viszonyt Washington és Brüsszel között, így az orosz fél jó alkalmat láthat, hogy az unió puhítson álláspontján, ám a virágcsokrok és a táncoló fekete lakkcipők legfeljebb ennyit hozhatnak neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8914213373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Nethem 2018.09.02. 14:32:46

@Szél Bernadett börtönben van már?:

A napi három édeskevés !!
Legalább 4 kell...
Így soha nem érjük utol az Ájrópát....

felucca02 2018.09.02. 14:33:23

@Bisi: Rossz hírem van: a mezőgazdasági munkások legnagyobb részét más sem érdekli. Legyen sör, az asszony meg néha tegye szét a lábát.
Nem gondolom, hogy bármely pártnak a szélsőjobbtól az ultrabalig ezekkel az igényekkel kellend foglalkoznia.

morph on deer 2018.09.02. 14:33:48

@Hungarian Geographic:
”Azok mind megrendelt fizetett tartalmú cikkek. Ennyike a hitelességetekről...”

Igazad is van, csak a MagyarIdők meg a Figyelő a hiteles és független hírforrás!

Nem is értem, hogy miért nem tiltanak be minden mást, hiszen csak megzavar..!
;)

nick papagiorgo 2018.09.02. 14:37:38

@felucca02:
nézd, én nem akarok senkit megbántani világnézetében. De pl. egy magyar miniszterelnök a magyar választópolgároknak tartozik elszámolással, nem a nemzetközi sajtónak.

Lehet, hogy a miniszterelnök erre koncentrál, Gyurcsánynak is tökjó sajtója volt. Mégis megbukott. Ezzel szemben lehet nemzetközileg azon károgni, hogy itt micsoda sz.r a a helyzet, már-már forradalmi hangulat van, Orbán biztos megbukik, ha nem ma, akkor holnap - és a koma a köv. választásokon megint behúzza a kétharmadot.

Ez az egész csak arra jó, hogy a hülye, béna, életképtelen stb. stb (nem tudok szavakat találni) ellenzéket arra biztassa, hogy "a külföld velük van", és ők jó úton járnak, és majd a köv. választásokon biztos nyernek. És hát láttuk háromszor, hogy nem. Innetől kezdve rikoltozhat akármit a Bloomberg meg a többi, ettől a választásokat az ellenzék nem fogja megnyerni, csak egy hamis illúziót ültetnek el a szavazókba, ami töbet árt mint használ. Érted, mire gondolok?

VadMacs 2018.09.02. 14:43:36

@sterimar:
>Visít a ballib. Ezek szerint minden a legnagyobb rendben.

Visít az illiberós - tovább épül az egypártrendszer...

Dzendör Sztadiz 2018.09.02. 14:43:43

Addig jó az irány, amíg a libsik szídják Orbánt.

chrisred 2018.09.02. 14:44:18

@nick papagiorgo: Nem gondoltam volna, hogy ezeket a lapokat kizárólag magyar ellenzéki politikusok olvassák.

morph on deer 2018.09.02. 14:47:25

@torró:
”Németország volt keleti szektor Chemnitz. Miért is vannak ezrek az utcán? Erről miért nem ír a Blomberg?”
:)
Talán ha tudnál olvasni, akkor nem írnál ilyen marhaságokat!
Azért belinkeltem, tessék:

www.bloomberg.com/view/articles/2018-08-29/germany-hysteria-about-knifings-fuels-anti-immigrant-violence

torró 2018.09.02. 14:49:14

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából készített felmérés alapján a németek 66 százaléka szerint negatív, 17 százaléka szerint pozitív irányba változott hazájuk az utóbbi három évben.
A felmérést abból az alkalomból készítették, hogy Angela Merkel kancellár három éve, 2015. augusztus 31-én tette híressé vált kijelentését, amely szerint Németország megbirkózik a menekültválsággal, „sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), majd négy nappal később Werner Faymann akkori osztrák kancellárral úgy döntött, hogy Ausztrián keresztül Németországba utazhatnak a Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elindult menedékkérők.
@felucca02:
Kérdés, melyik kerül többe? Ki tudod számolni?
Adva van jelenleg a kötelező kvóta, ami 1280 fő. Ezt szorozd be havi 500 euróval, + lakás, + rezsi. Nagyjából évi 18 milla körül. Ha csak ennyien lennének És a járulékos esetek. Ja! És ők természetesen nem termelnek semmit. Hogy az EU fizeti? Mennyit kell nekünk az EU tagságra fizetni?

morph on deer 2018.09.02. 14:51:09

@Szél Bernadett börtönben van már?:
”Valószínűsíthető, hogy estére marad még egy bukás, de lehet áttolódik éjfél utánra.”

Mert előtte a Felcsút “győztes” mérkőzéseinek közvetítése lesz, és sokáig tart míg nézőket retusálnak...

Nem baj, megvárjuk!

chrisred 2018.09.02. 14:52:22

@torró: "Mennyit kell nekünk az EU tagságra fizetni?"

Semennyit.

arabok balrol 2018.09.02. 15:02:52

Teljesen felesleges halott emberekkel tárgyalni.

Juncker, Mikron hullák, Orbán nem fecsérli a drága idejét hullákra.

GallaiG 2018.09.02. 15:16:57

@balcán maxval bircaman:
Mindig lenyűgöz a bolsevikok, kommunisták elképesztő pofátlansága. Ahogyan egy ízig-vérig bolsevik propagandát folytató kommunista ügynök, 100 millió áldozattal eszméje háta mögött, gonoszozza a liberális rendszert, az ámulatba ejtő teljesítmény részedről.
Szép példánya vagy a "nemzeti-keresztény-demokrata" jelmezes, valójában bolsevik orbáni autokrácia propagandistáinak. Valami államtitkári pozíció ajánlatával még nem kerestek?

torró 2018.09.02. 15:19:12

@chrisred:
A 2006-t tudom. 678.3 mill euró. Igaz kaptunk 1163.9 mill. euró támogatást.Hogy a multik mekkora nyereséget vágtak zsebre azt sem tudom.

GallaiG 2018.09.02. 15:29:54

@torró: Teljesen mindegy mekkora hasznot "vágtak zsebre" a nyugati befektetők. Haza kell őket, zavarni, az EU-s pénzeket visszadobni, aztán lássuk, mire megyünk Putyinnal!
Az ugyanis hihetetlenül aljas, gerinctelen eljárás, ahogyan az EU 24000 milliárdját zsebrevágja pártunk és kormányunk. Mert az "nekünk jár", miközben harcol, áskálódik az EU ellen, és a nyugati szövetség ellensége diktál neki.

arabok balrol 2018.09.02. 15:33:47

@GallaiG: Marha vagy. Minden EU ország vitázik az EU-val, a saját érdekeiért.

Orbánék ráadásul hatékonyan, ami meg is látszik az országon meg a választási eredményeken. Múlt héten 100 milliárdot még a kerítésből is kifizetett az EU nagy titokban, hehe.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.09.02. 15:38:08

Hogy fröcsög a szélsőbalos söpredék!...
Orbán Viktor meg jókat mosolyog, az ilyen prolik miatt meglesz a köbetkező kétharmad IS...

Sir Galahad 2018.09.02. 15:41:03

Azt javaslom, várjuk meg a jövő tavasszal esedékes uniós választást. Lehet, hogy az át fogja rendezni a viszonyokat és mondjuk azokat a tagországokat fogják onnantól büntetni, amelyek korlátlanul beengedik a migránsokat. Szóval: türelem.

Utó Pista 2018.09.02. 15:49:12

Nem vagyok fideszes, sőt....de ki a faszt érdekel, hogy valami firkász mit írogat?

Világít a torony 2018.09.02. 15:49:34

@balcán maxval bircaman: Ahol elég agyhalott van, ott mindig ez történik.

Utó Pista 2018.09.02. 15:50:55

@GallaiG: 24ezer milliárd..?
Na, ennek fuss neki még egyszer!

Gerzsonka123 2018.09.02. 16:06:36

@Toportyán Zsóti: Majd amikor beengedik ide azokat a migránsokat és a te gyereked jár olyan iskolába ahol a 80% migráns. Aztán véletlenül az lesz mint azzal a szegény német gyerekkel, megerőszakolja a 2 migráns osztálytársa. 10-11 évesekről beszélünk, TÉNYLEG EZ KELL IDE NEKÜNK TE MAJOM? LIBERÁLIS agytalanok.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.09.02. 16:07:44

Orbánnak van igaza, senki nem akar nigger keltető lenni. A baloldali faszfejek bekaphatják :)

morph on deer 2018.09.02. 16:17:10

@Gerzsonka123:
”TÉNYLEG EZ KELL IDE NEKÜNK TE MAJOM?”

Dehogy kell!
Meg tudod te ezt oldani saját erőből is, vagy te olyan ügyes fiú!
Ha meg mégsem, majd segít a tiszteletes úr, Isten nevében..!
Gond meg egy szál se, majd a pápa bocsánatot kér!
Nem kell nekünk ehhez migráns, valóban.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.02. 16:25:05

@GallaiG:

Utoljára 35 éve hittem a kommunista eszmében, 1984-1985 között.

S persze a 100 millió áldozat fantázia.

GallaiG 2018.09.02. 16:25:36

@Utó Pista: Inkább te fuss neki még párszor, bármennyire is felfoghatatlan! Mert annyi! Jellemző, hogy ráadásul még te akarsz nagyképűsködni.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.02. 16:25:59

@Világít a torony:

Így igaz. De szerencsére csökken a liberók befolyása.

2018.09.02. 16:30:49

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta:

Elég nekünk a rejtett erőforrás átlag 9 purgyéval ugye fityiszmajma?
Aztán eljön az idő, hogy mire észbe kapunk, már többen is lesznek.

GallaiG 2018.09.02. 16:31:51

@balcán maxval bircaman: Igen, a 100 millió valóban erős kerekítés, lefelé!
Az eszméidet nem tudom, minek nevezed, csak azt lehet tudni, hogy a sztálini diktatúra számodra a "természetes jó". A demokratikus, tehát liberális rendszerek meg az ellenségeid. Akkor mi más marad, mint a nácizmussal, fasizmussal rokon kommunista "ideológia "?

2018.09.02. 16:35:50

Mikró Macron nem a demokrácia, hanem a demencia jelképe.

chrisred 2018.09.02. 16:43:38

@Hungarian Geographic: A szélsőbalos csőcselék Salviniék koalíciós partnere az olasz kormányban.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.09.02. 16:44:25

@Látens Inszinuáció: a véleményed nem oszt nem szoroz.. Ostoba vagy mint egy faék. Niggerek s így se úgy nem kellenek ide. Halott ember leszel ha kitör a harc

Leylandi 2018.09.02. 16:44:59

@GallaiG: "A demokratikus, tehát liberális rendszerek"

Nooormális? Melyik rendszer demokratikus? Amelyikben üldözik a szólásszabadságot? Amelyikben nem írhatod le a black szót, mert elveszted a munkádat? Amelyikben nem hívhatod fogyatékosnak a fogyatékost? Amelyikben nem mondhatsz fel a meleg dolgozódnak? Ugyan! A rendszer, amelyik téged fizet, pont olyan diktatórikus, mint ez itt! Csak sunyibb módszerekkel.

Leylandi 2018.09.02. 16:46:18

@valaki nagyon más: tévedsz! Micron nagyon is tudja, mit csinál! Szépen dolgozik azért, amiért megfizetik...

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.02. 17:06:41

@GallaiG:

A valóság 10-15 millió, ebből Oroszország kb. 8-9 millió.

GallaiG 2018.09.02. 17:07:40

@Leylandi: Jó is lenne, ha a demokratikus, tehát liberális rendszerek is lennének annyira furfangosak, hogy fizetik a mellettük szólókat! Nem kellene itt küzdeni az ilyen marhaságokkal, hogy "diktatórikusak" volnának.

GallaiG 2018.09.02. 17:11:16

@balcán maxval bircaman: Tegyük fel hogy így lenne! Ha ennyire "kevés", és "csupán" 15 millió áldozata volt eddig az ideologiádnak, akkor az komoly dicsőség, ugye?

Világít a torony 2018.09.02. 17:17:34

@balcán maxval bircaman: Megértem, hogy csípi a szemed az ész és az értelem. Az agyhalottaknak egyikre sincs szüksége.

chrisred 2018.09.02. 17:31:21

@balcán maxval bircaman: Ennek csak Mao vagy a négyszeresét hozta össze, Sztálinnal együtt ketten megközelítika 100 milliót. És akkor még az "apróságok", például a Kimek meg Pol Pot még szóba sem kerültek.

felucca02 2018.09.02. 17:43:39

@nick papagiorgo: Biztosan igazad van, de ettől még minden egyes olyan külföldi sajtómegnyilvánulás, ami kifejezetten nem bassza le orbánt a sárga földig, pirosbetűs nemzeti ünnep a kormánymédiában.
Ettől még persze lehet azt mondani, hogy elsősorban az állampolgárok felé tartozik elszámolással, és mit érdekli őt a külföldi sajtó....
Az ellenzékünk meg nem jobb és nem rosszabb, mint egy bármilyen ellenzék, a fidesz is kábé ezen a színvonalon volt ellenzékben. Nincsen különösebb baja, mondja, amit mondania kell. Mondjuk egy nagyobb összefogási hajlandóságot elvárnék....

felucca02 2018.09.02. 17:45:47

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Légy erős, ha kitör a harc, te is halott ember leszel. Nincsen semmiféle stratégiád, csak a gyűlölet, meg a niggerezés. Ezt a problémát ilyen szinten nem lehet megoldani, ehhez gondolkozni is kellene.

Sir Gombóc 2018.09.02. 17:49:57

@nick papagiorgo: Nem, ez sem objektív, ebben egyetértünk. De nem is erről írtam.

GallaiG 2018.09.02. 17:56:12

@arabok balrol: Küzd a saját érdekeiért, persze, csak ne téveszd össze Orbánt az országgal! Meglátszik a választási eredményeken, az igaz! Tudod mi? A pártcélra költött, tehát elsikkasztott tízmilliárdok, meg az órákon át nem közölt választási eredmények, utólag "csökkenő" részvételi aránnyal. Amit boldogabb helyeken egyszerűen választási csalásnak hívnak.

felucca02 2018.09.02. 17:56:42

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Légy erős, ha kitör a harc, te is halott ember leszel. Nincsen semmiféle stratégiád, csak a gyűlölet, meg a niggerezés. Ezt a problémát ilyen szinten nem lehet megoldani, ehhez gondolkozni is kellene.

Sir Gombóc 2018.09.02. 18:06:02

@morph on deer: a legszebb az egészben, ha igaz, az elhunyt kubai születésű német állampolgár volt. Ergó migráns ment neki már "beilleszkedett" migránsnak. Az biztos, hogy szélsőjobb retorikával ezt a helyzetet nehéz lesz feloldani.

Sir Gombóc 2018.09.02. 18:17:23

@felucca02: házas, keményen dolgozó emberekről írtál. A sör az első helyen. :-)

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.02. 18:26:32

@Gerzsonka123:

Igazad van, ó zsenik zsenije. Magyar lányt csak az aszottpöcsű tetves cigányimádó fajtád erőszakolhat meg évente úgy 1500-2000 alkalommal (ez a szám csak az ami kiderül), magyar lányt csak igazi csököttagyú hazaáruló mélymagyar dughat meg erőszakkal. Szemben a migránshordákkal akikre évente úgy 0 erőszak esik. Jogos a félelem a migránsoktól, még elveszik előletek a beteg élvezeteteket.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.02. 18:29:14

@Leylandi:

Viszont működik, és az egy darab (de azért jó nagy szardarab) birkával ellentétben nyugat felé százezrek "menekülnek" a koszos csúti féreg elől, míg keletre az 1 db. agyhalott birka disszidált.

felucca02 2018.09.02. 18:38:04

@Sir Gombóc: Aha, látom, az életbölcsesség beszél belőled. Belátom igazadat:)

felucca02 2018.09.02. 18:45:58

@balcán maxval bircaman: Azért nehogy elmenjünk a mai nap nagy felfedezése mellett szó nélkül!

Ma kiderült, hogy a kommunizmus áldozatainak számát a liberalizmus által megmételyezett történelemtudomány tízszeresen felülbecsülte. De most, hogy a zemberek viszaveszik életük irányítását a liberálfasiszta, nagykörúzon belüli elittől az usától katmanduig, már nyugodtan kimondhatjuk, hogy nem is volt ennyi, pusztán 10-15 millió.

Ohbazmeg!

nick papagiorgo 2018.09.02. 18:49:40

@felucca02:
ott nem értünk egyet, hogy
"Az ellenzékünk meg nem jobb és nem rosszabb, mint egy bármilyen ellenzék"

De. Ez a legsz.rabb ellenzék, ami egyáltalán lehet. "A fidesz se volt jobb" - de a Fidesz aztán képes volt átvenni a kormányzást. Ezek sose lesznek képesek rá. Van öt-hat ilyenolyan (törpe)párt akik kb a szélsőjobbtól a szélsőbalig a teljes skálát lefedik, és egyetlen dologban értenek egyet, hogy "vesszen Orbán" - amúgy meg folyton egymást marják. Igy sose lesz kormányváltás, ezt gondolom Te is látod. Ezek nem kormányképesek - tegyük fel,egyszer nyernek, mit csinálnak, megint egymás torkának esnek? Nem "Orbán betonozta itt be a hatalmát", nem ám. Az ellenzék betonozza őt be. Amíg ezt nem látják az emberek, sose lesz kormányváltás, Orbán meg lesz.rja, hogy a Bloomberg stb mit ír, és azt csinál, amit akar.

zenitó 2018.09.02. 18:54:28

@Sir Gombóc: Ne hazudj már ekkorát. Ha valaki német anyától és kubai apától származik és egész életét Németországban tölti az nem " kubai származású".

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.02. 19:09:32

@felucca02:

Az adatok hamisak, ex-kommunisták fantáziája.

GallaiG 2018.09.02. 19:14:33

@balcán maxval bircaman: Szerintem sem dicsőség, csak a "dicsőséges" Szovjetunió propagandája fölötti irónia volt.

John Nethem 2018.09.02. 19:14:41

@Sir Gombóc: Hm.... Neked meg még itt születettként sem ment a beilleszkedés ???

felucca02 2018.09.02. 19:16:07

@nick papagiorgo: Értelek én, hogyne, de:
1. nem a fidesz nyert, hanem a hülye szocik úgy elbaszták, hogy elvesztették. Mondjuk meg is érdemelték...
2. a fidesz sem kormányképes, nem kormányoz, nem is próbál, még a látszatát is kerüli. Helyette kommunikál, ezt többen kormányzásnak vélik. Így akárki tud.

chrisred 2018.09.02. 19:24:17

@zenitó: Nyilvánvalóan nem, csak akkor számítana fekete söpredéknek a szélsőjobb számára, ha a német válogatottban focizna.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.02. 19:25:42

@GallaiG:

A szovjet propaganda az esetek 80-90 %-ában hazudott.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.02. 19:26:43

@felucca02:

Nézd meg kik találták ki a 100 milliós számot.

felucca02 2018.09.02. 19:30:24

@balcán maxval bircaman: Nem tudom hol nézzem meg. Segíts!

Spiritmonger 2018.09.02. 20:03:43

Már most ennyire tele van a pelusotok, liberráltak?
A jövő évi EP-választásokon ríni fogtok. Az emberek ugyanis nem hülyék, és qrvára nem akarják azt, hogy a fejük felett döntsenek róluk senki által meg nem választott mindenre alkalmatlan bürokraták.

Spiritmonger 2018.09.02. 20:12:09

@Aquincum: hogy egyem a lelked, a művelt nyugat elismeréssel nézi a magyar kormányt. Havonta megyek Spanyolországba munkaügyben, és a helyiek nem győzik dícsérő jelzőkkel illetni Magyarországot.

GallaiG 2018.09.02. 20:17:31

@balcán maxval bircaman:
"A szovjet propaganda az esetek 80-90 %-ában hazudott."
Meg tudtál vele lepni, hogy igazat is tudsz írni.
Ez most te vagy? Vagy egy álbirca? :)

Spiritmonger 2018.09.02. 20:21:19

@LebensraumamOsten: te egyedül vagy ilyen hülye vagy örökölted anyádtól a bárcával együtt?
Ha megvalósulna az általad vizionált mag-unió, az nekik lenne a legrosszabb. A német gazdaság teljesen exportfüggő és energiaimportfüggő, vajon mi lenne velük, ha buknák a piacaikat?

Spiritmonger 2018.09.02. 20:30:37

@felucca02: áruld el, hogy mit szedsz, mert valami nagyon komoly cucc lehet...

Toportyán Zsóti 2018.09.02. 20:48:16

@Gerzsonka123: Hülyeségeket beszílsz,KGB bérencek erőszakolnak tudatlan majomka.

felucca02 2018.09.02. 21:15:45

@Spiritmonger: Tudod, akkor is nagyon unom az efféle kérdéseket, amikor a velem nagyjából egy platformon állók teszik fel a veled nagyjából egy platformon állók felé. Találj ki valami mást!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.09.02. 21:25:26

Azért látom ma is sokan megdolgoznak a pénzünkért.

felucca02 2018.09.02. 21:27:09

@Spiritmonger: Az a bajotok, hogy nektek a "magyar kormány" az egy homogén massza. Meg a művelt nyugat is. Gondolom, hogy az étteremben, ahol mosogatsz Spanyolországban, a melletted mosogató fiú egyetlen egyvalamit tud, hogy Magyarország kerítést épített a határra, és ez tezsik neki. Próbáld meg két tányér között elmesélni neki a "magyar kormány" többi dícséretes intézkedését, hátha kiveri tőle a hideg verejték. Kezdheted mondjuk azzal, hogy a miniszterelnök lopott adóbevételekből stadiont építtet a saját falujában, ahol a polgármester a legnagyobb vasútépítő cég tulajdonosává küzdötte fel magát gázszerelőből. Ésatöbbi.

felucca02 2018.09.02. 21:29:28

@Spiritmonger: Gondolom, ugyanúgy exportálnának, mi pedig megvennénk, mivel máshonnan nem tudjuk beszerezni. Ebben a történetben mi vagyunk szopóágon, ideje észrevenni!

Spiritmonger 2018.09.02. 21:33:39

@felucca02: mesélj, hova exportálnának, ha nem az Eu-ba?

felucca02 2018.09.02. 21:36:59

@Spiritmonger: Természetesen az EU-ba, hová máshová gondoltad? Kereskedni az utolsó, szar, lezüllesztett országgal is lehet, ez nem lesz akadály.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.09.02. 22:30:29

@Spiritmonger: "Az emberek ugyanis nem hülyék"

Te NER idióta, Orbán immáron harmadszori megválasztása ráadásul kérharmaddal az egy tökéletes bizonyíték arra, hogy a magyarok agyilag teljesen kóros debillekké zülöttek elmúlt nyolvécben.
Már ellenállása sincs ennek a fosra legyenengült népnek, hogy bármi lopás, csalás, hazudozás, szopatás ellen tiltakozzon.

zia77 2018.09.02. 22:40:11

Az EU-ban teljes káosz van. Nem Magyarország vagy Lengyelország nézi hülyének az EU-t, hanem az eu-s padsorokban és vezetésen ülnek hülyék. Ugyanakkor, ha a jövő évi választáson jelentős elmozdulás történik az euroszkeptikusok felé, azzal az EU szétesik, hiszen értelmetlenné válik egy olyan "szövetség", amely önmaga ellenfele. Az EU-ban alig találni épkézláb politikust, legfeljebb olyanokat, mint a hangoskodó Orbánt vagy ezt a Salvinit, akinek azonban nincs valódi hatalom a kezében.

John Nethem 2018.09.02. 22:54:18

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy: Így van....
Annyira fos ez a nép, hogy soha nem látott mennyiségben nyaralt az Adrián a horvátoknál... Ha meg nem ott, akkor a vidéki wellness szállodák vécéjét fossák tele.... Képesek még 10 kilométeres dugókat is okozni az autópályákon azzal a sok rohadt kocsival, amiket soha nem látott mértékben vesznek ezek a debil magyarok.... Emiatt még aztán egy harmadik sávot kell húzni az M1-re.. Mindent a hülye magyarok miatt... Amikor lehetne menni szamárháton is.... Gondolom Te azzal jársz és a seggedet is lúdtollal törlöd ki.....

felucca02 2018.09.03. 06:43:41

@John Nethem: Milyen tökéletes indikátort találtál a néphülyeség mérésére, gratulálok!

John Nethem 2018.09.03. 07:06:03

@felucca02: Inkább éljen hülyébben de jól az ember, mint atomfizikusként afrikai szinten....

index.hu/gazdasag/2018/09/03/egyre_tobb_magyar_engedheti_meg_maganak_a_luxust/

felucca02 2018.09.03. 07:35:26

@John Nethem: Az alapvető logikai hiba, hogy a társadalomban bekövetkezett jövedelmi eltolódásokat egyenes arányossággal kötitek össze a kormány intézkedéseivel. Valószínűleg egy teljesen más összetételű és árnyalatú kormány alatt is ugyanilyen változások lennének. De az is lehet, hogy tévedek, és valóban, a nyílt korrupció, a sorosozás, az egybites politikai üzengetés, a közmédia leuralása, a családi vállakozásban üzemeltetett ország és a külpolitikai elszigetelődés növeli a jövedelmi szintet. Az is érdekes kérdés, hogy ezekből melyiket kellene elhagyni ahhoz, hogy az ország ismét recesszióba süllyedjen. Szerinted?

felucca02 2018.09.03. 08:48:56

@chrisred: Ah, ez nem jó érv, ezt azzal lehet lecsapni, hogy az vesz fel hitelt aki optimista. Szerintem meg az, aki buta:)

chrisred 2018.09.03. 08:54:54

@felucca02: Szerintem racionális viselkedés, ha valaki akkor vesz fel hitelt, amikor alacsonyak a kamatok, és akkor tartja bankban a megtakarításait, ha magas a kamatszint. A hitelboom csak annak a jele, hogy mennyire nincs megtakarítása a magyar háztartásoknak. Ez dől a reklámokból is: elromlott a kazán - személyi kölcsön, wellness szállóba akarsz menni - személyi kölcsön, tanévkezdés - személyi kölcsön.

felucca02 2018.09.03. 09:00:33

@chrisred: Ne is mondd! Be vagyok szarva, hogy mikor adja be a kazán a kulcsot...:)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.09.03. 14:12:08

@John Nethem: Ha már túl léptük a 2008 előtti szintet akkor már jó.

John Nethem 2018.09.03. 17:51:36

@chrisred: Annak ellenére, hogy ÉN nem vennék föl hitelt ( de soha nem mondom hogy soha nem kerülhet rá sor! ) , inkább tényleg azt osztom be, ami van, és a lehető legoptimálisabban.

Ugyanakkor a LINKEDben ott van: "Rossz adósból viszont egyre kevesebb van."
Ha van BIZALOM a piacban mindkét fél részéről, az miért baj?
Sajnos a gazdaság így működik: a pénz a bankoknál és a tőkéseknél koncentrálódik, a fogyasztás meg a tömegeknél... Ha a fogyasztás pénzbe kerül, akkor nyilván pénzt kell juttatni a tömegnek, mert egyébként NINCS KAMAT, ami a pénzmozgásból eredő HASZON.....
Nyilván ez is egy óriási pilótajáték, és nagyon nehéz nem részt venni benne....

John Nethem 2018.09.03. 18:17:55

@felucca02: ".. Az alapvető logikai hiba, hogy a társadalomban bekövetkezett jövedelmi eltolódásokat egyenes arányossággal kötitek össze a kormány intézkedéseivel...:"
-----------------
Én aligha.
Tudom jól, hogy a magyar szekér is csak azért halad így, mert kellően konjunkturális a környezet...

chrisred 2018.09.04. 05:31:12

@John Nethem: 'Ugyanakkor a LINKEDben ott van: "Rossz adósból viszont egyre kevesebb van." '

Ami a jelenlegi alacsony kamatszint következménye, vagyis egy pillanatnyi állapoté. Ami bármikor változhat, de az adósság megmarad.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.09.04. 11:05:24

@John Nethem: Karácsonyra meg jön a 100 ezres tv hitelre...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.09.04. 11:08:01

@John Nethem: Azér jó,hogy drága az euro,mert legalább sok nyugati turista jött.
Ezt is köszönjük meg viktornak!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.09.04. 11:12:40

@Sir Gombóc:
@felucca02: Ahogy Vin Diesel mondta a haverjainak egy filmben:"Mindegyikőtöknek jut jó meleg punci.Feltéve ha nincs otthon az asszony.
:))
süti beállítások módosítása