B1 blogcsalád



Az óvodásnak a szülő és nem a szülőföld fontos

2018. augusztus 12. - jdesi

Új óvodai alapprogram, na az van, szerepel benne természetesen a nemzeti nevelés, de gyümölcs és mozgástér már nem jut a gyerekeknek. Egy gyakorló óvónő mondja el most, mit gondol erről.

ovisok.jpeg

Az új Óvodai nevelés Országos Alapporgramjáról, baráti körben ÓNOAP-ként is közismert, azt gondolom, szinte semmi igazán új nincs benne, ami eddig ne lett volna az ovikban. Az egészséges életmódra nevelés most kiemelten szerepel - eddig is benne volt, talán nem ilyen hangsúlyosan. Ez régóta része az óvodai mindennapoknak. A probléma az, hogy a feltételek nincsenek meg: például a mindennapi gyümölcs , - gyakran a szülőknek kell behoznia, ahogy a WC papírt is - egészséges ételek, élelmiszerek (a margarin például szerintem nem az), elegendő tér a csoportszobában, megfelelő felszereltségű óvodaudvarok (ebben van fejlődés, sok udvart felújítottak, de még mindig nagyon sok a rossz állapotban levő, vagy ahol nincs elég udvari játék).

Nincsenek megfelelő mozgásfejlesztő eszközök, és legfőképp nincs tornaszoba/vagy rettentően kicsi. Pedig ugye a mindennapi mozgás már régóta fontos az oviban.

A nemzeti nevelés: eddig is mindenki elsősorban magyar népmesékre, népi mondókákra, népdalokra építette a foglalkozásokat, persze mellette ott vannak a versek, a műmesék is, meg mondjuk a Gryllus-dalok, de alapvetően eddig is a népi irodalom volt a meghatározó. Az évszakok, ünnepek, néphagyományok köré van felépítve az óvodaév, nyilván ebből ki többet, ki kevesebbet mutat meg a gyerekeknek. Van, aki Márton-napozik, mindenki farsangol, de a Katalin és Luca-napi népszokásokat nem mindenki tartja. Március 15-ére eddig is készültek az ovisok, csákót, kokárdát, zászlót, pártát készítenek. Vagyis, a gyakorlatban ez már rég működik.

A megfogalmazás szerintem azonban túlzott, nem hiszem, hogy ennyire ki kéne domborítani a nemzeti nevelést az Alapprogramban. Az óvódákban dolgozó pedagógusok fő baja, hogy most úgy kommunikálják, mintha ők találták volna fel a spanyolviaszt, a valódi problémákról közben nem esik szó. A határon túli óvodákkal együttműködést nem értem, hogy képzelték el, hisz nincs rá idő, pénz, ovisokat nem utaztathatunk, maximum arra jó, hogy pár óvónő elmegy Erdélybe, onnan meg néhány ide, beszélgetnek a szakmáról. De ezt törvénybe foglalni? Érthetetlen számomra.

Alapvetően egy óvodásnál nem létezik és nem fontos a szülőföldhöz kötődés, neki a szülőhöz, társaihoz, személyekhez való kötődés létezik,

illetve a saját kis mikrokörnyezete. Alapvetően nem érti a földrajzot, nem igazán fogja fel, mit jelent, hogy Magyarország. Persze, egyre több család utazik, valamit észrevesz, pl. hogy ott más nyelven beszélnek, meg hogy volt a tengernél. A nemzeti kötődést sosem fogjuk ovis korban kialakítani, mert ez semmit nem jelent, megfoghatatlan érzelem ekkora gyerekeknek.

A legnagyobb baj, hogy nem a problémákra fókuszál senki, és nem egyeztettek a szakmával. A problémák: hiányzik nagyon sok pedagógus, a vezetőket sokszor pártszimpátia alapján választják, a minősítési rendszer (portfólió írás) ellen tiltakoznak az óvónők (rengeteg idő, energia ezt megírni a munkaidőn túl), a fizetés alacsony, túl nagyok a csoportlétszámok, sok a problémás gyerek, de nincs elég szakember: fejlesztőpedagógus, pedagógiai asszisztens, pszichológus, a pedagógiai szakszolgálat túlterhelt, nagyon lassan lesz szakvélemény egy SNI-s gyerekről például. Mindenki túlterhelt, egyre elégedetlenebbek az óvodapedagógusok, és egyre rosszabbul viselik ezt a stresszes helyzetet. A fiatalok nem állnak munkába már ilyen feltételekkel. Szóval, rengeteg a baj, összeomlóban a rendszer…

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr10014176639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retkeslaci 2018.08.14. 05:01:39

Én egy kommunista "hősről" elnevezett utca óvodájába jártam. Fogalmam se volt arról, hogy ki az. Vörös zászlócskákat ittünk mindenféle szobrokhoz április 4-én, de ez semmit se jelentett gyerekként. Sőt, az internacionálé és a himnusz szövegét se tudtam felső tagozatos koromig.
Jó lenne a politikai nevelést kiiktatni a gyerekek életéből.
Viszont a szar óvodai, iskolai életek, hipószagú tálcák az étkezőben, a mócsingos tokányok, híg levesek, undorító WC-k, és hogy a tornaterem öltözőjében folyóvíz se volt, az mind nyomot hagyott bennem.

@maxval balcán bircaman: használható tornaterem hiányában és csapnivaló iskolai ételekkel megfejelve kövér, cukorbeteg, görbe hátú felnőttek lesznek a gyerekekből. Ilyen embereket nem tud használni a NER.

láplidérc 2018.08.14. 05:35:25

@maxval balcán bircaman: te már csak tudod, igaz? A te gyerekeid is milyen normálisra sikerültek, ugye?

Bravehearth 2018.08.14. 05:39:52

Nem lep meg, hogy a désijános írkál erről. Igazi hungarofób, széllibbant egy tag. Csak a formáját hozza...

"Az óvodásnak a szülő és nem a szülőföld fontos!"

Ez így egy féligazság. Vagy írhatom úgy is, hogy félig hazugság! Normál esetben a szülő a legfontosabb számára, bár óvodás korra (3 év) már a legalapvetőbb szocializációs folyamatoknak bőven el kellett indulnia, a közösségi lét már alapvető kell(ene) legyen. Erre való ugye a bölcsőde utolsó éve. Az már a környezet és a nevelés kérdése, hogy mit jelentsen számára a szülőföld és az identitás! Talán nem háromévesen, de ötéves korban ez már bizonyosan értelmezhető és nyomot hagyó kérdés lesz egy gyermek számára is. Nyilván a désijános szerint nincs ennél megvetendőbb! Persze ha transzik és az Isten tudja minek öltözött senki sem tudja micsodák tartanak 'érzékenyítő' órákat az ovisoknak (angol példák után szabadon), azzal semmi gondja (gondolom)! Ez csak a poszterről szól, semmi másról! Amióta csak ír és levegőt vesz, minden ellen ágál, ami magyar és nemzeti!

"Új óvodai alapprogram, na az van, szerepel benne természetesen a nemzeti nevelés, de gyümölcs és mozgástér már nem jut a gyerekeknek."

Hm... Ez le van írva benne? Tilos gyümölcsöt és mozgásteret biztosítani a gyermekeknek??? Érdekes...

"Egy gyakorló óvónő mondja el most, mit gondol erről."

Jah, három másik pedig lehet, hogy mást mondana el.

"...nem hiszem, hogy ennyire ki kéne domborítani a nemzeti nevelést az Alapprogramban."

Talán épp ezért hirdette meg a kormány ezt a programot. Ők másként gondolják.

"Alapvetően egy óvodásnál nem létezik és nem fontos a szülőföldhöz kötődés..."

Szerinted, kisóvónő! Szerinted! Talán mert neked se jelent semmit, ezért aztán kitaláltad, hogy egy ötévesnek se jelentsen semmit! Anyádat!

"Alapvetően nem érti a földrajzot, nem igazán fogja fel, mit jelent, hogy Magyarország."

Talán inkább te nem fogod föl! Ez (is) lenne a dolgod (persze a szülőé is), hogy ezt megértesd vele. Háromévesen semmit sem kell jelentsen neki, hatévesen azonban már sokkal többet! Már, ha van ilyen szándék egyáltalán a nevelőkben. Nyilvánvaló, hogy a levélíróban erre semmi szándék sincs.

"A nemzeti kötődést sosem fogjuk ovis korban kialakítani, mert ez semmit nem jelent, megfoghatatlan érzelem ekkora gyerekeknek."

Egyrészt nem is akkor kell kialakítani, a későbbi ilyen fejlődést lehet (kell) megalapozni az óvodás korban. Másrészt pedig ez így hülyeség, mert ekkora korban is kialakul már az alapvető identitás. Óvodás korban is magyaroknak drukkol a kisgyermek, ha a szülők és nevelők megértetik és éreztetik vele az identitását. Ötévesen is tudja már, mi a nemzeti trikolór és hogy milyen a korona és a címer. Nevelés kérdése. Persze, ha a désijánosokon múlna, minden gyerek bocsánatot kérne a létezéséért, mert magyarnak született és átkozná a földet, amelyen az édesanyja szülte! De szerencsére nem a désijánosokon múlik... Maradjon is így mindörökké!

"Mindenki túlterhelt, egyre elégedetlenebbek az óvodapedagógusok, és egyre rosszabbul viselik ezt a stresszes helyzetet. A fiatalok nem állnak munkába már ilyen feltételekkel. Szóval, rengeteg a baj, összeomlóban a rendszer…"

És ez nyilván 2010 tavasza óta van így... Hát persze.
B.

chrisred 2018.08.14. 05:49:36

@Bravehearth: "Normál esetben a szülő a legfontosabb számára, bár óvodás korra (3 év) már a legalapvetőbb szocializációs folyamatoknak bőven el kellett indulnia, a közösségi lét már alapvető kell(ene) legyen."

De ez ebben a korban a személyes kapcsolatokat jelenti, és nem az olyan absztrakciókat, mint az állam, a nemzet vagy a munkásosztály.

DFK 2018.08.14. 06:02:14

Én azért már a gyerekeimnek óvodás korukban megtanítottam, hogy Magyarország önmagával határos.

Bravehearth 2018.08.14. 06:08:15

@retkeslaci: "Én egy kommunista "hősről" elnevezett utca óvodájába jártam. Fogalmam se volt arról, hogy ki az."

Üdv! Hasonlóképp voltam én is. Gőzöm nem volt, ki az a hámánkató...

"Vörös zászlócskákat ittünk mindenféle szobrokhoz április 4-én, de ez semmit se jelentett gyerekként."

Ismerős. De mindig volt a kezünkben magyar zászló is és arról pontosan tudtuk, hogy miért van ott és miért tűzzük oda, ahová. És nem csak április 4-én, de március 15-én is. A november 7-re inkább csak a 'műsorok' miatt izgultunk és készültünk.

"Sőt, az internacionálé és a himnusz szövegét se tudtam felső tagozatos koromig."

Nos, a himnusz szövegét már ovis korban fújtuk, mert megtanították nekünk. A teljes szöveget persze csak felsősként. Az internacionálét nem is értettük, de énekeltük. Egyébként való igaz, hogy ezek az érzések és gondolatok később ágyazódnak be, de óvodás korban lehet (és kellene) megalapozni mindezt. Szerintem...

"Jó lenne a politikai nevelést kiiktatni a gyerekek életéből."

Azt mindenképp. De szerintem kevered a kettőt! A nemzeti identitás kérdése nem kellene politikai kérdés legyen! Itthon végülis az, mert a balliba olda és a désijánosok szerint minden, ami magyar az üldözendő és eredendően bűnös. Vagyis számukra a nemzeti identitás egyben politika is. Ebből következik, hogy így a jobboldal számára is az. Egy kérdéskör, ami elválasztja a két oldalt, pedig ez mindenki számára ugyanazt kell(ene) jelentsen!

"Viszont a szar óvodai, iskolai életek, hipószagú tálcák az étkezőben, a mócsingos tokányok, híg levesek, undorító WC-k, és hogy a tornaterem öltözőjében folyóvíz se volt, az mind nyomot hagyott bennem."

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a körülmények rendben voltak, de tornatermünk az nem volt. Csak átöltöztünk és tornáztunk ott, ahol korábban játszottunk. De az igaz, hogy némely ételek emlékétől még ma is kiráz a hideg!

"...használható tornaterem hiányában és csapnivaló iskolai ételekkel megfejelve kövér, cukorbeteg, görbe hátú felnőttek lesznek a gyerekekből."

Tornaterem nekünk sem volt, az ételekkel tényleg komoly gond volt. De azt se felejtsük el, hogy nem csak a köznevelésnek, de a szülőknek is komoly felelősségük van! És némelyeket elnézve (és hallgatva) azt hiszem, talán nagyobb a gond velük, mint a rendszerrel!
B.

Bravehearth 2018.08.14. 06:12:53

@chrisred: "De ez ebben a korban a személyes kapcsolatokat jelenti, és nem az olyan absztrakciókat, mint az állam, a nemzet vagy a munkásosztály."

Háromévesen nyilván. És hatévesen sem azt kell értenie, mi a lényege a munkásmozgalomnak és az internacionalizmusnak (multikultinak?), hanem azt, hogy ő Magyarországon és és magyar ember. Alapvetés kell(ene) legyen a nemzeti zászló, a legalapvetőbb jelképeink ismerete. Még az 'érában' nőttem föl, de ezt már akkor is világosan elmagyarázták és éreztették velünk. Nem az 'állam' mibenlétének és lényegének a megértése volna a kulcs, hanem a magyarság és a későbbi nemzeti identitás érzésének a megalapozása. Persze tudom, hogy ez irritálóan fáj a désijánosoknak...
B.

Halibuli 2018.08.14. 06:20:23

Nemzeti óvoda, nemzeti bilike,
Nemzeti Pistike pisili telibe.
Nemzeti kakika, narancs lesz a szaga,
Stadion a jelünk, nem megyünk még haza!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.14. 06:29:36

@jandera:

Teljesen igazad van, ez a normalitás és a liberalizmus harca.

A liberálisok szerint a gyereknek meg kell tanulnia, hogy pl.:
- a saját történelmünk, hagyományaink szart se érnek,
- a család hülyeség, mert sokfélék vagyunk,
- Isten nem létezik.

A normalitás igényei viszont mások, pl.:
- az ember közösségi lény, így fontos saját történelmünk, hagyományaink ápolása,
- a család a társadalom alapegységes, férjből, feleségből, gyerekükből áll,
- Isten a teremtőnk.

vergyula 2018.08.14. 07:20:07

@maxval balcán bircaman: vagy:
- a történelem fontos, a hagyományok ápolása fakultatív
- család fontos, de tényleg sokfélék vagyunk
- egyesek úgy hiszik, Isten a teremtőnk, mások szerint nem létezik

$pi$ 2018.08.14. 07:33:01

@maxval balcán bircaman: "A normalitásra kell nevelni őket."

Te tényleg azt hiszed, hogy te magad normális vagy?! Mi erőlködsz már ennyire ezen a normalitáson? Ha egy kicsit is komolyan gondolnánk a normalitást az utcára nemmehetnél ki nemhogy az indexen írogatnál.

Bravehearth 2018.08.14. 07:37:01

@chrisred: "Az óvodásnak a szülőföldje is fontos, csak az nem, hogy az állam már ebben a korban kezdje mosni az agyát politikai propagandával."

A nemzeti öntudatra, magyarságra nevelés miért és mióta propaganda??? Ha már propaganda, akkor a mellékelt fotón látható "színes" gyerekcsoport a PROPAGANDA! Ha valami propagál és sunyi módon elültet gondolatokat, akkor az ilyen ótvadék 'rejtett' agitprop, mint az a fotó. Akárcsak egy ostoba német szóróanyag valamelyik kisker' láncuktól!

@vergyula:

A nemzeti hagyományok ápolása alapvető része a szocializációnak. Vallási hagyományok ápolása fakultatív lehet. A családi hagyományoké szintén egyéni döntés kérdése.
A család normál esetben ugyanaz. Apa-anya-gyerekek (nagyszülők). A sokféleség ellenére is.
Isten kérdésében egyetértünk. Mindkét nézet legitim.

B.

$pi$ 2018.08.14. 07:39:10

@maxval balcán bircaman: "- a család a társadalom alapegységes, férjből, feleségből, gyerekükből áll,"

A társadalom alapegysége az egyén. A te elképzelésed szerint akiknek nincs családja azok társadalmonkívüliek ami elég beteg elképzelés.

$pi$ 2018.08.14. 07:43:02

@Bravehearth: "Isten kérdésében egyetértünk. Mindkét nézet legitim."

Mi adja a vallás legitimitását? Pusztán attól legitim az istenhit, hogy sokan hisznek benne? Van más is?

Bravehearth 2018.08.14. 07:53:50

@$pi$: "Mi adja a vallás legitimitását? Pusztán attól legitim az istenhit, hogy sokan hisznek benne? Van más is?"

Éppen annyira legitim hinni benne, mint nem. Az Istenbe vetett hit kérdése szerintem nem is a vallás kérdése, hiszen a vallás ma már inkább egy kultúrkört jelent az adott társadalomban (egyházi ünnepek ünneplése a nem vallásosok által pl., egyházi ünnepnapok államilag munkaszüneti nappá nyilvánítása pl.), ami az életvitel része lett. Nem mindenki istenhívő, aki a keresztény ünnepeket ünnepli. De mégis a keresztény kultúrkörbe tartozóan él és része a társadalomnak. Hogy mindezek mellett legbelül hisz Istenben, melyik Istenben és hogy éli meg a hitét, az már a saját döntése. De a köznevelésben és a szocializáció folyamán a gyermeknek éppúgy elmagyarázzák a húsvét, a karácsony és a pünkösd fogalmát, mint március 15-ét, augusztus 20-át vagy október 23-a lényegét. Az oviban ezekből először csak a kokárda, a tűzijáték és a lyukas zászló megy át (a himnusszal, magyarsággal és további jelképekkel együtt). A valódi lényegét később tanulják meg, ahogy az ünnepekét is. De ennek a folyamatnak az alapjait az óvodában kell lerakni, ebben nem téved a koncepció. Szerintem...
B.

chrisred 2018.08.14. 08:19:43

@Bravehearth: Továbbra sem értek egyet. Ebben a korban a szocializáció folyamatán belül a gyerek énképének kialakítása a fontos. Hogy tudja, ő egy alany a közösségen belül, fontos szereplő, akinek a magatartása, tettei, érzelmei hatást váltanak ki, alakítják, formálják a körülötte levő világot, ezért felelőssége is van. Ezt azzal lehet elérni, ha arra a környezetére összpontosítunk, amit megfoghat, akivel beszélhet, akit szerethet. Ha ehelyett azzal bombázzuk, hogy ő csupán egy jelentéktelen tényező, lecserélhető fogaskerék egy személytelen szervezet/közösség hálózatán belül, eltorzítjuk a személyiségét, mielőtt kialakulhatna. Rajzoljon piros-fehér-zöld zászlót meg magyar népművészeti mintákat, mert azok szépek. Bőven ráér felfedezni azt, hogy milyen ideológiai háttér van mögötte, miért fontos.

De ez eddig is megtörtént, az állampárt nyitott ajtókat dönget. Viszont mindenki, aki felelősséget érez a gyerekek iránt, attól fázik, hogy milyen kényszerzubbonyt akarnak az óvodásokra azok a politikusok, akikről tudjuk, hogy hierarchikus szervezetekben gondolkodnak, parancsutasításos környezetben érzik otthon magukat, és félnek az egyéniség megnyilvánulásától.

chrisred 2018.08.14. 08:29:57

@Bravehearth: Nem az a probléma, hogy mire nevelik, hanem hogy kik. Azok, akikről tudjuk, hogy mindaz, amiről írsz, csupán politikai termék. Nem akarom, hogy az nyomasson ideológiai képzést a hazafiságról a magyar óvodásoknak, aki korábban reformkommunista, majd a liberális internacionálé tisztviselője volt. Az óvónőkben jobban megbízom, amíg nem szerzek hasonló bizonyítékot az ő köpönyegforgatásukról.

Emmett Brown 2018.08.14. 08:43:46

@Bravehearth: ostoba német szóróanyag: Kinder promóció a vb alatt, a német válogatott játékosok gyerekkori fotóival díszítve.

Egy óvodásnak a húsvét és a karácsony annyit jelent, hogy jön a nyuszi és a Jézuska és van locsolkodás/tojáskeresés valamint kapnak új játékokat, esetleg egy Betlehemezés.

Nem hinném hogy jó lenne a feltámadásról magyarázni, illetve azt sem igazán érzem, hogy egy óvodás miként tudná befogadni március 15, október 6/23 lényegét.

Az 5 éves lányom minden bónusz törvény nélkül is tudja hogy magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, és Magyarországon élünk.

Bravehearth 2018.08.14. 08:47:15

@chrisred: "Ebben a korban a szocializáció folyamatán belül a gyerek énképének kialakítása a fontos."

A kettő nem zárja ki egymást! Az, hogy egy közösség részeként definiáljuk őket és nekik is azt tanítjuk meg, hogy a maguk teljessége és fontossága mellett egy közösség (a magyarság) részei, az semmiképp sem válik a kárukra! Sőt! Össztársadalmi jelentősége pedig sokkal fontosabb, mint amennyire azt a désijánosok föl tudják mérni. (Vagy fölmérték és éppen ezért küzdenek ellene!)

"Ezt azzal lehet elérni, ha arra a környezetére összpontosítunk, amit megfoghat, akivel beszélhet, akit szerethet. Ha ehelyett azzal bombázzuk, hogy ő csupán egy jelentéktelen tényező..."

Nem érted. Épp ez a lényeg! A környezetét tanítjuk meg neki. Ahogy az évszakokat, a növényeket, állatokat megismerik és elhelyezik a világban, úgy saját magukat is elhelyezik kisiskolás korukra a társadalomban és a többi ember között. És akkor az is érthető lesz számukra, miért nem érti a másik kisgyereket a balatoni homokozóban! És akkor már jön a kérdés, hogy: 'a kislány nem magyar?' - Élő példa volt! A magyarságon belül te azt tanítanád neki, hogy jelentéktelen? Nos, én pedig azt, hogy nagyon fontos és nélkülözhetetlen része a magyarságnak, ami attól él, hogy a tagjai azok! Ő is. Ezt a folyamatot 4-6 éves korban kiválóan meg lehet alapozni (nekem is sikerült)! Hogy te ezt nem így látod és a jelentéktelenségüket látod ebben, az inkább rólad szól.

"Rajzoljon piros-fehér-zöld zászlót meg magyar népművészeti mintákat, mert azok szépek."

Pontosan! Egyrészt épp azért, mert szépek. Másrészt pedig megtanulja, mi különbözteti meg saját magát és a közösségét a többi közösségtől. Megtanulja, hogy ahogy saját maga is, úgy a közössége, a nemzetisége is egyedi és a többi közösségtől és nemzetiségtől megkülönbözteti. És zászlórajzolás közben még akár történelmi példákat is lehet tanulni vagy akár azokat is lerajzolni (szintén élő példa).

"Bőven ráér felfedezni azt, hogy milyen ideológiai háttér van mögötte, miért fontos."

Továbbra sem érted! Nem az ideológiai hátteret kell nekik oktatni. Egy nemzeti szemléletű szocializációs folyamatot MEGALAPOZNI, elindítani kell az óvodában.
De azt azért nem vágom, hogy mikor betegbogarakat küldtek az angol ovikba szerencsétlen gyerekekhez, akkor a hazai ballibák az angolokkal együtt bizonygatták, hogy nincs is ezzel semmi baj, hiszen a gyerekek megtanulják hogy 'mások' is léteznek. Hurrá! Akkor valahogy te sem nagyon tiltakoztál...

"De ez eddig is megtörtént, az állampárt nyitott ajtókat dönget."

Akkor mi ez a nagy aggódás? Nem értettem, hogy az 'állítólagos' gyakorló óvónő és te is mit aggódtok mindezen, ha ez eddig is megtörtént? Akkor csak az eddigi gyakorlatot öntik írott szabályokba. Persze van ennek annyi haszna, hogy ha valahol valami betegbogár elmebeteg dolgokat óhajtana az óvoda közelébe engedni (angolok után szabadon), akkor esetleg már fekete-fehéren írottan is egyértelmű lenne, hogy az nem pálya és esetleg fültövön lehetne csapni érte! Mert talán nem minden óvónő gondolja úgy, hogy ez 'eddig is így volt'...!
Esetleg ez fájhat a libbantaknak?

"Viszont mindenki, aki felelősséget érez a gyerekek iránt, attól fázik, hogy milyen kényszerzubbonyt akarnak az óvodásokra azok a politikusok, akikről tudjuk, hogy hierarchikus szervezetekben gondolkodnak..."

Hm... Talán épp azok éreznek felelősséget a gyermekek iránt, akik nem óhajtják, hogy 'kényszerzubbonyt' adjanak az óvodásokra, akik már a négyévesekben is bűntudatot, feltétlen toleranciát, a beteges devianciák feltétel nélküli elfogadását, a szülők megkérdőjelezését, a magyarság megtagadását és megvetését kívánják a gyermekek lelkébe oltani?

Csak kérdezem: az angol (és egyéb) liberális 'politikusok' nem hierarchiában és a parancsutasításban gondolkodnak? Az angol újságíró lesittelése számomra nem ezt bizonyítja. A horngáborok, désijánosok, hontandrások, szentiványik, gusztostalanok és hasonszűrő társaik itthoni múltbéli ténykedése pedig egyértelműen bizonyítja, hogy ha valahol intoleranciát, parancsutasítást és destruktív arroganciát kell keresni, akkor azok épp a liberálisok! Érthető, ha nekik fáj ez a koncepció, csak ez engem nem zavar. És az sem gond szerintem, ha egyes óvónőknek ez fáj. Talán végre eltűnnek a pályáról és nem fertőznek tovább. De ebben lehet, hogy tévedek.

"Továbbra sem értek egyet."

Ez nem baj, szíved joga. Szavazz azokra, akikkel egyetértesz. Ha jól hallottam, a hétvégén épp ismét elmentek a hűvös és nyirkos sötétbe, ahová valók. Nem meglepő, ha nem ők döntik el, hogy mi legyen az irány. Volt idejük, megmutatták, hogy mit akarnak. Inkább maradjanak ellenzékben! Vagy tőlem akár pusztulhatnak is...
B.

ZOH 2018.08.14. 08:54:00

Jó írás, gratulálok!

chrisred 2018.08.14. 08:56:25

@Bravehearth: "Csak kérdezem: az angol (és egyéb) liberális 'politikusok' nem hierarchiában és a parancsutasításban gondolkodnak? Az angol újságíró lesittelése számomra nem ezt bizonyítja."

Nem tudok arról, hogy az angol politikusok kötelező ideológiai nevelést szándékoznak bevezetni az ottani óvodákban. Tudtommal ott tényleg komolyan veszik azt, hogy be sem léphetnek ilyen intézményekbe. Az angol bíróságok pedig nem állnak politikai irányítás alatt, mint a magyar igazságszolgáltatás, az angol igazságszolgáltatási rendszer évszázadokon keresztül küzdött azért, hogy megőrizze a függetlenségét.

chrisred 2018.08.14. 08:59:32

@Bravehearth: "Hm... Talán épp azok éreznek felelősséget a gyermekek iránt, akik nem óhajtják, hogy 'kényszerzubbonyt' adjanak az óvodásokra, akik már a négyévesekben is bűntudatot, feltétlen toleranciát, a beteges devianciák feltétel nélküli elfogadását, a szülők megkérdőjelezését, a magyarság megtagadását és megvetését kívánják a gyermekek lelkébe oltani?"

Szerintem a kettő nem zárja ki egymást, vannak, akik minden szélsőséget elutasítanak.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.08.14. 09:03:39

Libbantaknak a szulofold nem fontos. Ki lepodott meg?

Mar csak azert sem valaszt meg a magyar nep libbantakat - azon kivul hogy elQrtak, mert ezek azt oktatnak, hogy a szulofold nem fontos.

Bravehearth 2018.08.14. 09:05:46

@chrisred: "Azok, akikről tudjuk, hogy mindaz, amiről írsz, csupán politikai termék."

Ezt jól látod. De nekik legalább a politikai 'termékük' végre magyar és nemzeti. Nem pedig liberális okádék! Ha a politikai termék már megvan, akkor a gyakorlatba úgyis az óvónők fogják átültetni! És az már az ő tudásuk és képességük kérdése, hogy hogyan tudják elindítani a gyermekeket ezen a szocializációs folyamaton. Mert az óvoda csak megalapozza mindezt. Nem pedig befejezi, ahogy itt azt néhányan gondolják.

"Nem akarom, hogy az nyomasson ideológiai képzést a hazafiságról a magyar óvodásoknak, aki korábban reformkommunista, majd a liberális internacionálé tisztviselője volt."

Ebben a gondolatmenetben az a gond, hogy akkor NEM TALÁLSZ egy hiteles politikust sem. Talán a libbantak között rádöbbent azok valódi lényegére, ezért aztán mindent elkövet, hogy megmentse tőlük a társadalmat. De az is lehet, hogy nem így van. Egy a fontos, hogy most a liberálisok ellen, a liberalizmussal szemben politizálnak. Számomra semmi sem undorítóbb és taszítóbb, mint a libbantak a hontandrásokkal és a horngáborokkal. Ellenük akár az ördöggel is, vagy akár a fidesszel! De ez most nem része a témának. Kár ezt belevinni. Nemzet remélhetőleg akkor is lesz, ha fidesz és Orbán már nem! És ez a legfontosabb! Ha a libbantak a gyermekek közelébe kerülnek, akkor ez sem biztos. Létük a romlás, a pusztulás és a beteges összeomlás garanciája. Az óvodások közelébe sem szabad engedni egyet sem! Szerintem.

"Az óvónőkben jobban megbízom, amíg nem szerzek hasonló bizonyítékot az ő köpönyegforgatásukról."

Sajnos erre is volt már példa. Ahogy tanár esetében is.

@Emmett Brown: "Egy óvodásnak a húsvét és a karácsony annyit jelent, hogy jön a nyuszi és a Jézuska és van locsolkodás/tojáskeresés valamint kapnak új játékokat, esetleg egy Betlehemezés."

Pontosan! Akkoriban többet még nem is nagyon kell. De mégis szó esik közben Jézuskáról, templomról, születésről és arról, hogy ebben az országban és társadalomban ez egy ünnep. Ebben nőnek föl.

"Nem hinném hogy jó lenne a feltámadásról magyarázni"

Nem is kell. Az a folyamat majd ráépül mindarra, amit óvodás korukban tanultak. Megtanulják, hogy mindazok mögött egy sokkal szélesebb és mélyebb értelmű történet van. De az alapokat az óvoda adja meg.

"...illetve azt sem igazán érzem, hogy egy óvodás miként tudná befogadni március 15, október 6/23 lényegét."

Nem is kell még a lényegét befogadnia! Azt majd 10 év múlva. Ahogy az ünnepek esetén is, ebben az esetben is megalapozza a szocializáció folyamatát a nevelés ilyen módja.

"Az 5 éves lányom minden bónusz törvény nélkül is tudja hogy magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, és Magyarországon élünk."

Nagyon helyes! És képzeld, van olyan, aki 4 évesen is tudja, hogy püfölni kell a magyart, széttépi a zászlót, bemutat a himnusz alatt és már a mertkell nevű bundeszmutter is bemutatta a gyakorlatát, hogyan kell nemzeti zászlót félrehajítani! Persze, ki mit hoz otthonról és a gyermekkorból, ugye. A szabályozás célja talán az lehet, hogy ránevelje a gyermekeket, hogy ez nem helyes. Továbbá az ilyen lényeket (t.i.: a mertkellt és a libbantakat) fényévnyi távolságra tartsák a gyermekektől és az óvodáktól, hogy véletlenül se tudjanak olyan elmebeteg és szemét viselkedést tanítani a gyerekeknek, mint amit a mutter művelt pár éve! Ha ez a cél, akkor nekem ezzel semmi gondom sincs. És ha a désijánosoknak ettől föláll a szőr a talpukon, akkor én azt gondolom, hogy jó az irány. De legalábbis sokkal jobb, mint amit ők valaha mutattak!
B.

chrisred 2018.08.14. 09:14:26

@Bravehearth: "Ebben a gondolatmenetben az a gond, hogy akkor NEM TALÁLSZ egy hiteles politikust sem."

Nincs ebben a gondolatmenetben semmi hiba, nyílegyenesen vezet el arra a következtetésre, hogy a jelenlegi magyar politikusok közül EGY SEM alkalmas arra, hogy megmondja, hogy a neveljék Magyarországon az óvodáskorú gyerekeket. Tehát ne tegyék, még akkor sem, ha a vonatkozó szabályok akár nyolcharmados mandátumtöbbséget biztosítanak nekik a törvényhozó testületben. Mert a magyar polgárok tisztában vannak azzal, hogy ezzel csak hatalmat szereztek maguknak, erkölcsi érzéket nem.

Bravehearth 2018.08.14. 09:14:27

@chrisred: "Nem tudok arról, hogy az angol politikusok kötelező ideológiai nevelést szándékoznak bevezetni az ottani óvodákban. Tudtommal ott tényleg komolyan veszik azt, hogy be sem léphetnek ilyen intézményekbe."

Politikusok nem is. De mindenféle genderbogarak, az ábécé valamely betűjével jelzett deviáns betegségek már okításokat is tartanak ott az óvodásoknak. 'Elfogadást' b*meg. Na, azt magyarázd el, hogy ha a március 15. sok egy óvodásnak, akkor egy kimázolt buzi betegbogár az nem lehet sok neki? Továbbá azért Magyarországon szerencsére még nem az a helyzet, hogy egy óvodás csoportban van három fehér gyermek és húsz valamilyen színű egyéb! Az pedig köztudott, hogy egy magyar szülő egyik első kérdése az óvodaválasztás során, hogy járnak-e cigányok a csoportba! (Élő a példa, nekünk is első kérdésünk volt...!) Az angoloknál ez már régóta bukó.

"Az angol bíróságok pedig nem állnak politikai irányítás alatt, mint a magyar igazságszolgáltatás..."

HAZUDSZ! Most beleröhögnék az arcodba, ha szemtől-szemben állnék veled! Ez hazugság. Ajánlott irodalom Tommy Robinson esete...

"Szerintem a kettő nem zárja ki egymást, vannak, akik minden szélsőséget elutasítanak."

Azok nem lehetnek libbantak! A liberálisoknál undorítóbb és intoleránsabb szélsőségesség nem létezik.
B.

chrisred 2018.08.14. 09:22:43

@Bravehearth: Te hazudsz, semmi bizonyítékod nincs arra, hogy azt a kretént politikai okok, és nem a bírósági szabályok, egészen pontosan a bíró tekintélyének sorozatos megsértése miatt sittelték le. Bizony, az igazságszolgáltatás autonómiájának az egyik következménye, hogy a bírák nem engedelmeskedő fejbólintó jánosok, hanem a bírósági ügyben ők maguk az atyaúristen. Azt kell tenni, amit mondanak, különben mehetsz a sittre. Viszont képesek megvédeni a többi hatalmi ág jogszerűtlen túlkapásaitól. Valamit valamiért.

Bravehearth 2018.08.14. 09:23:44

@chrisred: "Nincs ebben a gondolatmenetben semmi hiba..."

Már hogyne volna! Egy alapvető szemléletet és irányt adni kell a köznevelésben.

"...nyílegyenesen vezet el arra a következtetésre, hogy a jelenlegi magyar politikusok közül EGY SEM alkalmas arra, hogy megmondja, hogy a neveljék Magyarországon az óvodáskorú gyerekeket."

Nos, ha ezen politikai erők közül az egyik 'politikai terméke' a nemzeti gondolkodás és a nemzeti érzelmű nevelés (még ha csak politikai termék is), akkor az mindenképp támogatandóbb, mint a többi semmirevaló politikai erő saját 'politikai terméke' és annak eredménye. Ha már irányt kell szabni, akkor a sok hiteltelen és alkalmatlan erő közül azét kövessük, amelyik a nemzeti jelleget erősíti és szembemegy a világot fertőző undorító liberális métellyel! Ha ezt az Orbánék vállalták be (márpedig ők vállalták be), akkor ebben ők a támogatandóak.

"Tehát ne tegyék, még akkor sem, ha a vonatkozó szabályok akár nyolcharmados mandátumtöbbséget biztosítanak nekik a törvényhozó testületben."

Tehetik, mert megvan hozzá a törvényi felhatalmazásuk és a támogatásuk. 8 év kormányzás után eléggé egyértelmű és tiszta ajánlattal álltak a választók elé. A désijánosok is. A fideszt hatalomba választották, a désijánosokat pedig elhajtották (sajnos nem oda, ahová valók). A köznevelés pedig a nemzeti kormányzat és a parlament hatásköre, amiről törvényt alkothat és a kormány azt végrehajthatja.

"Mert a magyar polgárok tisztában vannak azzal, hogy ezzel csak hatalmat szereztek maguknak, erkölcsi érzéket nem."

Szerintem a polgárok egy része pontosan tisztában van azzal, hogy erkölcsi és morális érzék itteni politikai erők halmazán nem értelmezhető.
B.

Tájékozódj mielőtt elhiszed 2018.08.14. 09:31:03

@retkeslaci:

Éppen a kommunista diktatúra volt, amely a nemzeti identitást tűzzel vassal irtották az óvodákból.

Láthatóan néhány balosnál sikerrel jártak, akiket ez ma is rendkívüli mód bosszant, hogy Magyarországon magyar identitást szeretnének átadni a gyereknek.

Bravehearth 2018.08.14. 09:33:30

@chrisred: "Te hazudsz, semmi bizonyítékod nincs arra, hogy azt a kretént politikai okok, és nem a bírósági szabályok, egészen pontosan a bíró tekintélyének sorozatos megsértése miatt sittelték le."

Mint ahogy neked sincs az ellenkezőjére! Ami pedig a bíróságok tekintélyét illeti, azt kérdezd meg a britektől! Bírói tekintélyt senki nem tud úgy rombolni, mint balfasz libbant bírák!
B.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.08.14. 09:34:26

@Tájékozódj mielőtt elhiszed: felszivodnak mint a gyulladas

nem ballibbantaknak valo videk ez kerem

chrisred 2018.08.14. 09:36:53

@Bravehearth: "Már hogyne volna! Egy alapvető szemléletet és irányt adni kell a köznevelésben."

Miért kellene? Az óvodák és az óvodások köszönik, jól megvannak közvetlen politikai irányítás és pártideológiai direktívák nélkül is. A komcsi káderek negyven évig terelgették a maguk kisdobosait és úttörőit, jó lenne, ha lenne, ha már leszoknának róla.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.14. 09:43:14

@chrisred: Az amerikai gyerek tíz éves korára fel tudja sorolni az összes államot, a fontosabb elnököket, és a függetlenségi háború lényegesebb eseményeit..

Bravehearth 2018.08.14. 09:48:40

@chrisred: "Az óvodák és az óvodások köszönik, jól megvannak közvetlen politikai irányítás és pártideológiai direktívák nélkül is."

Szövegértési gondjaid vannak. A nemzeti jellegű nevelés nem politikai irányítást jelent.

Nektek is van egy elképzelésetek a világról, nekünk is. Te anno is leírtad, milyen jól érzed magad az arabok és a cigányok közt, ahol laksz. És leírtad, milyen jó ez a szép színes világ. Mások pedig ezt nem akarják. Szerintünk ez nem is szép és nem is jó. És nem szeretnénk, ha már eleve azt oltanátok be az óvodásokba, hogy bűn magyarnak lenni és mindenkitől bocsánatot kell kérni. És ezeket a nézeteket politikai erők képviselik. Hitelesen vagy hiteltelenül, de képviselik. Te és a désijánosok (illetve a titeket képviselő erők) pedig szépen el lettetek hajtva a sötét peechaa-ba. Ergo a köznevelés sem a ti betegbogár nézeteiteket és elvárásaitokat kell kövesse, hanem ismét lehet végre valami nemzeti jellege. Nem zavar, ha te ettől szarul érzed magad. A tapasztalat szerint minél szarabb neked, annál jobb lehet az országnak és a társadalomnak!
B.

chrisred 2018.08.14. 09:55:13

@pina noir: És még mindig betűzőversenyeken tippelgeti az angol szavak leírását, miközben egy tízéves magyar iskolás helyesírásának már hibátlannak kell lennie. Nekünk, magyaroknak az anyanyelvünk a függetlenségi nyilatkozatunk.

Emmett Brown 2018.08.14. 09:56:32

@Bravehearth: pont azt mondom, hogy ez már jelenleg is így van, az ovisok tanulnak a magyarságról illetve az ünnepekről, közel sem az a "liberális-anarchista nihil" van, amiről itt a támogatók fantáziálnak.

Aki meg ellenzi, az nem az alapvető nemzeti nevelést támadja egy "lásson a középső csoportos szakállas nőt fasszal" ideológia mentén, hanem attól tart hogy ez túl lesz tolva, és a jelenlegi szintet megfelelőnek tartja (én legalábbis ebbe a kategóriába tartozom)

chrisred 2018.08.14. 09:59:16

@Bravehearth: Nem ti, bolsevikok fogjátok parancsba adni a magyar gyerekeknek, hogy milyen magyarnak lenni. Eddig is körberöhögtek benneteket, ezután is ezt teszik majd.

Nagyorrú Barbi 2018.08.14. 10:01:50

A régi szép idők, midőn Rákosi elvtárs fényképe lógott az ovok falán. Ugye blogger?

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.08.14. 10:02:11

@Emmett Brown: Addig toljuk tul amig akarjuk

A zemberek raneznek valasztas elott a libbantakra tuti a fidesz 2/3, azt csinallunk amit akarunk.

Bravehearth 2018.08.14. 10:16:30

@Emmett Brown: zerintem veled nincs vitám.

"Aki meg ellenzi, az nem az alapvető nemzeti nevelést támadja egy "lásson a középső csoportos szakállas nőt fasszal" ideológia mentén, hanem attól tart hogy ez túl lesz tolva..."

Igen, ezt jól látod. Ez a gondolat persze bennem is fölmerült, de jelenleg még mindig kisebb kockázatát látom ennek, mint a liberálisok és a libbant métely fertőzésének. És egy ilyen szabályozás talán elejét tudja venni annak, ami a gyökér angoloknál történt.

"pont azt mondom, hogy ez már jelenleg is így van, az ovisok tanulnak a magyarságról illetve az ünnepekről, közel sem az a "liberális-anarchista nihil" van, amiről itt a támogatók fantáziálnak."

Csak maradjon is így! Van egy félelmem arról, hogy a fertőző libbantak a politikai esélytelenségüket és kitaszítottságukat látva máshonnan támadnak majd. A 'civil' felületüket remélhetőleg épp idejében fogja kivégezni a hatalom (sajnos csak szervezeti értelemben), így talán az a felület is védve lesz. De az oktatás, köznevelés sajnos még mindig egy olyan terület, ahol a libbant métely mérgezhet. A kultúra és művészet területe az övék... A felsőoktatás is. Nem kellene hagyni, hogy a közoktatásra is rávetüljön sötét árnyékuk!

@chrisred: "Nem ti, bolsevikok fogjátok parancsba adni a magyar gyerekeknek, hogy milyen magyarnak lenni."

Továbbra is szövegértési gondokkal küzdesz. Ennyire nehéz az élet a cigányok és arabok közt? A nevelés szellemiségének meghatározása továbbra sem parancsolgatás kérdése. Akkor sem, ha te ezt a széllibbant genetikáddal nem tudod lekezelni. De ez a te problémád.

"Eddig is körberöhögtek benneteket, ezután is ezt teszik majd."

Egy ovis inkább röhög egy tüllszoknyás, szakállas barbibabán és a magadfajta betegbogarakon. És ez így is van jól, ezután is így lesz. Téged és a fajtád pedig remélhetőleg '22-ben is körberöhög majd mindenki és csak múló pillantást vet rátok a nyirkos mocsokba, ahol vagytok.
B.

Cycmen 2018.08.14. 10:19:54

Felhívnám mindenkinek a figyelmét egy fontos szempontra!
A hazaszeretet nem politikai kategória, az hogy itt léteznek olyanok akik politikailag utasítják el a hazafiasság minden formáját, tragédia, de ezért nem nekünk kell szégyellnünk magunkat! (a szégyen persze számukra csak elméleti kategória, hiszen minden ráfér arra a vastag pofájukra)

vergyula 2018.08.14. 10:22:05

@Cycmen: Nem beszélve azokról, akik politikailag erőltetik a hazafiságot.

chrisred 2018.08.14. 10:23:24

@Bravehearth: Látom, az imperialista rothadó nyugatnak ma is bealkonyult. Ti, narancsalattvalók meg továbbra is párás szemmel álmodoztok az eljövendő szép jövőről, az Orbán elvtárs által épített totális államról a bölcs vezér, Putyin elvtárs instrukciói alapján, ahol már a csecsemők is hithű fideszesek.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.14. 10:26:44

@Bravehearth: "A nemzeti jellegű nevelés nem politikai irányítást jelent."

Fasz tudja, mit jelent. A geci gazdád nem adott még mellé pártutasítást. Majd meglátjuk. Az biztos, hogy a geci pártpropagandára szeret óvodásokat felhasználni, úgyhogy sok jót nem várhatunk. Plusz még a klreikális reakciót is beveti.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.14. 10:32:52

" ... sok a problémás gyerek, de nincs elég szakember: fejlesztőpedagógus, pedagógiai asszisztens, pszichológus, a pedagógiai szakszolgálat túlterhelt, nagyon lassan lesz szakvélemény egy SNI-s gyerekről például. ... "

A liberálfasizmus átka, hogy a SNI-s gyereket kötelező a normális gyerekekkel egyben nevelni, ami senkinek sem jó, de az ovónéninek 1 SNI-s gyerek egész biztosan több teher, mint 10-zel több "nóóóormális" gyerek, főleg, ha a SNI-s gyerek az otthonról hozott agresszióját éli ki a többi gyereken. Ha az ilyen gyereket eltávolítják a csoportból, akkor felhördül a liberálfasiszta kórus és azonnal szegregációt üvöltenek, és indul a hadjárat, az óvoda és vezetésének lejáratása....

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.14. 10:39:04

Az óvodisták pedig nem ostobák, a nagycsoportos lurkók már egészen komoly elvont fogalmakat is képesek megérteni, kár úgy beállítani, hogy alkalmatlanok a "hazaszeretet" fogalmának megértésére.

Nem vagyok a Csuti Napóleon híve, de meg tudom érteni, hogy inkább kezdik az óvodában a nemzeti identitás kiépítését, minthogy genderista oktatásban részesítsék apraja falvát, mint mondjuk a "nemtelen" nevelés hívei a Svédeknél.

Bravehearth 2018.08.14. 10:40:39

@chrisred: "Látom, az imperialista rothadó nyugatnak ma is bealkonyult."

Hol írtam én ilyet???

"Ti, narancsalattvalók meg továbbra is párás szemmel álmodoztok az eljövendő szép jövőről..."

Narancsalattvalók? :-) Egyszerű vagy, mint a félfamentes rajzlap. Sebaj, cigányok és arabok közt épp elmész...
Tudod, ők legalább álmodnak, esetleg hisznek valamiben és van jövőképük. Ellentétben a fajtáddal!

"...ahol már a csecsemők is hithű fideszesek."

Csak a magadfajta széllibbant génhibák nem tudnak különbséget tenni nemzeti érzelem és fideszes között. Ez sem nekem kellemetlen, inkább számodra ciki, de továbbra sem frusztrál. Talán anyád akarta így...

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Fasz tudja, mit jelent."

Szóval tudod? Mesélj!

"A geci gazdád nem adott még mellé pártutasítást."

Továbbra sincs gazdám, nem tudom miről írogatsz. De inkább annál érdeklődj, akit annak hiszel, ezzel engem ne fárassz!

"Az biztos, hogy a geci pártpropagandára szeret óvodásokat felhasználni, úgyhogy sok jót nem várhatunk."

Tudod, ha te nem várhatsz semmi jót, annak én csak szívből örülni tudok! Ha neked rossz, ha neked fáj és árt, akkor az országnak és az embereknek jó. :-)

"Plusz még a klreikális reakciót is beveti."

Ellened és a fajtád ellen én mást vetnék be, nem a klérust!
B.

chrisred 2018.08.14. 10:42:08

@Magánvéleményem: Mielőtt mindegyiket ledobnád a Taigetoszról, rögzítsük, hogy az SNI egy nagyon tág kategória, és az esetek többségében csak az áll a hátterében, hogy gyerekről, és nem gépről van szó, amihez elég egy általános használati utasítás. Ezért előfordulhat, hogy eltérő ritmusban fejlődnek, mint a többség, vagy időszaki problémák lépnek fel náluk, ami miatt a nevelésük fokozott figyelmet igényel.

Emmett Brown 2018.08.14. 10:47:02

@Bravehearth: mi az a liberális métely? A mi ovivezetőnk sok minden csak nem fideszes, oszt mégis megvan a nemzeti alap így is az oviban.

Ebből valami disznóság lesz, a tippem a 2rule-os ovis tornaruha szett.

chrisred 2018.08.14. 10:47:21

@Bravehearth: A magadfajta pártpropagandisták szájából a nemzeti érzelem hamisan cseng, mindenki tudja, hogy nálatok csak a gazdátokhoz való kutyahűséget jelenti. Aki nem hajlandó a gazditok előtt pitizni, csak nemzetellenes génhibás libbant lehet. Ez a ti álomvilágotok, mi magyar polgárok meg küzdünk a hatalom különböző

chrisred 2018.08.14. 10:48:46

@chrisred: megnyilvánulásai ellen, amit ti, gyurcsányisták meg orbánisták mindig tapsolva fogadtok.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.14. 10:49:21

@Bravehearth: "ha te nem várhatsz semmi jót, annak én csak szívből örülni tudok!"

Oké, te gyűlölöd a gyerekeket, evvan.

Legalább nem szaporodsz. :))

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.14. 10:50:47

@chrisred: tedd azt is hozzá, hogy a magyarországi idegennyelv oktatás is jobbára azon bukik meg, hogy nem kommunikáció centrikusan oktatnak, hanem előre veszik a nyelvtant és a helyesírást, ami a magyar nyelv mint anyanyelv esetében normális, mert a kommunikációs képességet már otthon akkor megtanulják a kölkök, amikor a helyesírás a fasorban sincs!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.14. 10:52:34

@chrisred: "pártpropagandisták szájából a nemzeti érzelem hamisan cseng"

Ne becsüld le a russzki nemzet iránt érzett szeretetüket. Mit szeretet, imádatukat.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.14. 10:58:29

@chrisred: Amikor anno én voltam óvodista, ilyen hülyeségekkel nem foglalkoztak, nem adtak minden különcködő netán erőszakos gyerek mellé pszihológust, hanem az óvónéni rendet rakott, és ezt senki nem sérelmezte, nem voltak mindenféle nevelőket lejárató szarházi NGO-k, akik meghurcolják most az óvodákat, iskolákat, nevelőket, tanárokat mondva csinált liberálfasiszta sz@rságokkal.

Ja igen, és nem volt szegregáció, mert egy maflás helyretette azt a fajta magatartást, ami miatt most inkább elmenekítik a szülők a gyerekeiket egy másik iskolába, mert a nevelőnek vagy tanárnak nincs joga helyén kezelni a dolgokat.

jandera 2018.08.14. 10:58:36

@maxval balcán bircaman:
Szerinted:
"A liberálisok szerint a gyereknek meg kell tanulnia, hogy pl.:
- a saját történelmünk, hagyományaink szart se érnek,
- a család hülyeség, mert sokfélék vagyunk,
- Isten nem létezik.

Szerintem:

- a saját történelmünk, hagyományaink értékesek, de meghamisították.
- a család nem hülyeség, de mert sokfélék vagyunk, mindenkire nem kell ráerőltetni.
- Isten létezik, aki hisz benne. Egyébként melyikre gondolsz:
(Zeusz, Héra, Poszeidón, Arész, Hermész, Héphaisztosz, Aphrodité, Pallasz Athéné, Apollón és Artemisz, Atum, Ré,Thot, Athor, Ízisz, Ámon, Anukhet, Brahmá, Dhárma, Djausz-Pitar, Djává-Prithivi, Ganésa ,Indhra, Jama, Káli, Káma, Krisna, Ráma, Visnu STB )

chrisred 2018.08.14. 10:59:09

@Magánvéleményem: Sőt, haszonelvűség szempontjából nyilvánvalóan előnyösebb lenne, ha a gyerekek elsőként nem a magyar nyelvet, hanem valamelyik világnyelvet sajátítanák el. Mint az írek. Csak az identitás nem feltétlenül a gyakorlati haszonra épül, és nekünk, magyaroknak a saját nyelvünk kulcsszerepet játszik az önazonosságunk meghatározásában.

chrisred 2018.08.14. 11:07:00

@Magánvéleményem: És felnőttként ezekből valami sikergeneráció lett, vagy azok az átlagos magyarok, akik nem bíznak senkiben, nem érdekli mások problémája, nem vállalnak felelősséget semmiért?

Bravehearth 2018.08.14. 11:12:05

@chrisred: "A magadfajta pártpropagandisták szájából a nemzeti érzelem hamisan cseng, mindenki tudja, hogy nálatok csak a gazdátokhoz való kutyahűséget jelenti."

Párszor már leírtam neked, de csak nem érted. Sebaj. Mivel a virtuális térben megúszhatod, hogy széttapossam a szád, így ismét leírom, hogy sem pártom, sem gazdám, sem vezérem nincs. És hogy ez szerinted mit jelent, vagy mit nem, az irreleváns.

"Aki nem hajlandó a gazditok előtt pitizni, csak nemzetellenes génhibás libbant lehet."

Te nem azért vagy egy szarember, mert nem pitizel az Orbánnak. Én sem pitizek. Sőt! Teszek rá. A választható irányvonalak közül jelenleg az övé a legvállalhatóbb. Ti csak szarabb verziót mutattok. Te azért vagy egy szarember, mert évek óta az ostoba és már ezerszer bukott széllibbant és hungarofób álláspontot hirdeted mindenhol. Nem azért baromság valami, mert tényleg baromság, hanem azért, mert az Orbán mondja. Ez sem baj, de ezért beáldoznál mindent és mások jövőjét és életét is hazabasznád, mert te jól érzed magad az arabok, buzik és a cigányok között. Kit érdekel? Élj úgy, dögölj meg köztük. Hidd el, nem fáj és nem érdekel! De másnak ne kelljen már úgy élnie, a szarban, ahogy neked jólesik! Azt tartsd meg magadnak és a családodnak!

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Oké, te gyűlölöd a gyerekeket, evvan."

Őket semmi okom. A fajtádat és téged minden okom megvan!

"Legalább nem szaporodsz."

Ó, dehogynem! ;-)

"Ne becsüld le a russzki nemzet iránt érzett szeretetüket. Mit szeretet, imádatukat."

Semmi okom kedvelni őket. Nem is tettem eddig sem és most sem teszem. Nem baj, ha képtelen vagy fölfogni!
B.

chrisred 2018.08.14. 11:15:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem éreznek semmit az orosz nép iránt, kizárólag a Kremlben csücsülő vezér fontos nekik.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.14. 11:21:03

@Bravehearth: "Őket semmi okom."

Akkor miért örülsz az ovisok nyomorának, ha nincs rá okod? Ja persze, a geci gazdáddal együtt az egész magyarságot gyűlölöd.

"A fajtádat"

Különösen a jobboldali hazafiakat gyűlölöd? Egészségedre. Mehetsz vissza szopni a gazdád faszát, ha nem épp Putyin seggében csücsül.

Minden ballib bérretteg 2018.08.14. 11:28:24

@Cycmen:

"A hazaszeretet nem politikai kategória"

Sajnos az.

A ballibek nettó hazaárulók ugyanis a jelenlegi formájukban.
Semmilyen nemzeti érdeket soha nem képviseltek, mitöbb felléptek a nemzeti egység és identitás ellen ahol csak tudtak.

KÁP megtagadás, Trinaonra koccintás, MÁÉRT gyűlés feloszlatása, határontúlaik elleni uszítás, Erdélyben nyomtatott magyar ellenes röplap, ....

chrisred 2018.08.14. 11:31:58

@Minden ballib bérretteg: ...kivonulás a Trianon megemlékezésről. Hoppá, bocsánat, azok a narancsosok voltak.

Bravehearth 2018.08.14. 11:36:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Akkor miért örülsz az ovisok nyomorának, ha nincs rá okod?"

Miért lenne nyomoruk? Szövegértésben még most sem vagy otthon, fostosmacska! A te nyomorodnak, fájdalmadnak örülök. Annak, ha neked rossz! Akkor a magyarságnak csak jobb lehet!

"Ja persze, a geci gazdáddal együtt az egész magyarságot gyűlölöd."

Az, hogy képtelen vagy fölfogni és értelmezni dolgokat, az nem az én problémám. Így jár az, akinek apuka és anyuka édestestvérek. De ezt vitázd le velük! Ami a magyarságot illeti, egyáltalán nem gyűlölöm! Sőt! Azt gondolom, hogy a fajtádat már rég ki kellett volna gyomlálni belőle!

"Különösen a jobboldali hazafiakat gyűlölöd?"

Őket miért gyűlölném? Semmi bajom velük. Ellentétben a fajtáddal.

"Mehetsz vissza szopni a gazdád faszát, ha nem épp Putyin seggében csücsül."

Már megint az a látens homoszexualitásod tört felszínre? Ez sem új jelenség. Apád biztos örül neki. De ezt vele beszéld meg, nem hiszem, hogy az olvasókra tartozik.

@Minden ballib bérretteg: Sajnos egyet kell értsek! Jól látod. De tény, hogy a hazafiság és a nemzeti érzés nem kellene, hogy politikai kategória legyen. De ahogy a klasszikusok megfogalmazták: "nekünk még a ballib árulóknak is az aljanépe jutott!"
B.

Tájékozódj mielőtt elhiszed 2018.08.14. 11:36:46

@chrisred:
Amikor még, az azóta megszűnt SZDSZ irányítása alatt voltak, valóban ezt tették.
Aztán fityiszt mutatttak a liberális szarházi bagázsnak szerencsére.

chrisred 2018.08.14. 11:37:13

@Minden ballib bérretteg: Egyébként nekem van olyan gyanúm, hogy a másfélmillió emberből, aki 2004-ben a kettős állampolgárságra szavazott, nagyjából annyian szavazhattak a Fideszre idén, mint ellene.

Minden ballib bérretteg 2018.08.14. 11:46:47

@chrisred:

Az lehet.
Ahogyan az is igen valószínű, hogy akiket akkor átbaszott a ballib elkúró banda, a magyar ellenes uszítással, határon túliakat lejárató kampánnyal, azok soha nem bocsátják meg nekik azóta se.

chrisred 2018.08.14. 11:51:54

@Minden ballib bérretteg: A ballibek akkoriban legfeljebb a saját híveiket tudták átbaszni, a polgári oldal nem hitte el egy szavukat sem. De abban igazad lehet, hogy az akkori ballib szavazók nagy része ma már a Fidesz szavazótáborát erősíti.

Emmett Brown 2018.08.14. 11:57:06

@Magánvéleményem: jelenleg is megvan a nemzeti identitás fejlesztés oviban.

Senki nem akar ilyen dolgokat itthon az ovisoknak tanítani mint amiről itt fantaziáltok, de még ha lenne is ilyen fullibsi irányzat, annak akkor sem a fullnemzeti lenne a kívánatos ellentétpárja, hanem egy olyan ami ad egy nemzeti alapot (ez jelenleg megvan a személyes tapasztalatok alapján) ÉS egy értelmes liberális alapot is. De egyiket sem túltolva.

chrisred 2018.08.14. 12:03:55

@Emmett Brown: Annál liberálisabb nevelési elvet nem tudok elképzelni, mint hogy egyetlen hivatalos megmondóember sem ugat bele kívülről a pedagógusok és a szülők dolgába.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.14. 12:07:49

@chrisred: Ez jobbára a ami 30-as korosztályra jellemző, ők már nem abban a rendszerben voltak óvodisták, amiben én. A gengszterváltás után szinte azonnal senkiháziakká tették a nevelőket és a tanárokat a liberalizmus nevében.

chrisred 2018.08.14. 12:14:27

@Magánvéleményem: Ez már a híres-nevezetes x generációra is jellemző volt, pedig a többségük hírből sem ismerhette a liberális pedagógiai elveket.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.14. 12:15:06

@chrisred: Mi ez a fals duma a haszonelvűségről? Elolvastad amit írtam? Hol állítottam olyat, hogy először idegen nyelvet kellene tanítani a gyereknek az anyanyelve helyett?

Csak annyit bátorkodtam felvezetni, hogy a jelenlegi nyelvtannáci alapokon nyugvó idegennyelv oktatás egy kalap sz@rt nem ér, sokkal hatékonyabb és használhatóbb nyelvtudást adna, ha a tanulók a nyelvtan és a helyesírás előtt beszélni, azaz kommunikálni tanulnának meg az oktatott idegen nyelven.
Ennyi és nem több.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.14. 12:17:00

@chrisred: azok az x generációk kicsodák? Sose értettem ezeket a besorolásokat, meghogy indigókok, meghogy mindenféle ezotérikus baromságok...

Emmett Brown 2018.08.14. 12:19:24

@Magánvéleményem: te állítottad ellentétbe a nemzeti nevelést a "svéd genderneveléssel", ami itthon egyáltalán nincs jelen, ergo az hogy ez egy reális "veszély" lenne, az a fantázia kategória.

chrisred 2018.08.14. 12:19:49

@Magánvéleményem: És te elolvastad, amit én írtam? Szóba se került, hogy te mondtad volna.

chrisred 2018.08.14. 12:22:49

@Magánvéleményem: A
X generációnak a világháborúk utáni második nemzedéket nevezik, akik már a jóléti társadalomba születtek bele és abban nevelkedtek - nagyjából az 1960-1980 között születettek.

Halibuli 2018.08.14. 12:24:05

Ha így megy tovább, náci mintára lesz itt még NER Lebensborn is!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.14. 12:27:11

@Emmett Brown: a genderizmus most eléggé aktuális dolog, ezért állítottam szembe azzal amit most kifogásolnak a blog írói. Inkább legyen lokálpatrióta nevelés mint genderista-liberálfétises.

Cycmen 2018.08.14. 12:29:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ne becsüld le a russzki nemzet iránt érzett szeretetüket. Mit szeretet, imádatukat.

Mondd már el, hogy tudsz ilyen sík hülye lenni? Ráálltok erre az oroszos Putyinos vonalra de néha már annyira túlzásba viszitek, annyira nevetségesen erőltetitek, hogy ekkora blődség kerekedik ki belőle mint amit most is írtál.

Bravehearth 2018.08.14. 12:29:42

@Halibuli: A barna hajú ABBA-lány is egy lebesborn gyermek volt. Szerencsétlen meg is kapta a magáét a norvégoktól ő is és az édesanyja is! :-
B.

chrisred 2018.08.14. 12:34:50

@Magánvéleményem: A svéd mondjuk pont a kettő vegyítése. És saját megítélésem szerint nem egyenlítik ki a két oldal túlzásait, éppen ellenkezőleg, bár még soha nem voltam svéd óvodás, és valószínűleg nem is leszek már.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.14. 12:42:42

@chrisred: nekem címezted a hozzászólást a haszonelvűséggel... és az ír példával ...

"... nagyjából az 1960-1980 között ... " ők lennének " ... azok az átlagos magyarok, akik nem bíznak senkiben, nem érdekli mások problémája, nem vállalnak felelősséget semmiért ..."

Hát, tévedsz, ez nem az óvodai - iskolai nevelés miatt alakult így, hanem azért, mert ezzel a nemzedékkel törölte fel a padlót a rendszerváltás, akkor voltak fiatal felnőttek, és gyakorlatilag a tolvaj vezetés júdáspénzért kiárusította a jövőjüket a nyugati multiknak.
A rendszerváltás előtt tisztába voltak, hogy mire számíthatnak, ha normálisan dolgoznak, mint a szüleik, akkor egy teljesen átlagos BIZTONSÁGOS jövőjük van. Akkor jött a gengszterváltás, és gyakorlatilag mindent elveszítettek. Az ún. piacgazdaság lemészárolta és felfalta a biztonságukat és jövőképüket. Nagyon sokan 1-2 gyerek mellett vesztették el a megélhetésüket a privatizációból kifolyólag, Nekik rovod fel, hogy nem bíznak senkiben? Hogy lesz@rják a "másságot"? És nem vállalnak olyasmiért felelősséget, ami nem az ő hibájuk?

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.14. 12:45:43

@chrisred: Valszleg én sem leszek svéd ovista, de valahogy hátborzongatónak tartom azt, hogy már az óvodában elkezdik a gerderista f@szságok erőltetését, miközben a gyerekek még csak a fizikális különbségeket veszik észre.

Emmett Brown 2018.08.14. 13:03:43

@Magánvéleményem: én azt mondom, hogy maradjon a jelenlegi, és se a nemzeti se a liberális irányba ne tolódjon el.

Ugyanis nem csak a svéd meg a full nemzeti opció létezik, ráadásul a svéd példát klasszik szalmabábként használod.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.14. 13:22:29

@Cycmen: "Ráálltok erre az oroszos Putyinos vonalra"

A csúti geci állt rá. Nekem nem kellenek a russzkik, pont elegem volt belőlük.

vergyula 2018.08.14. 13:43:29

@Emmett Brown: szerintem legyen a kettő keveréke. Igenis már kiscsoportban említeni kell a Turult (2Rule-t), mint magyarságunk fontos jelképét. Ha a gyerek megkérdi, hogy "hím volt, vagy tojó?", már be is lehet emelni egy kis genderizmust a foglalkozásba.

retkeslaci 2018.08.14. 13:52:52

@Tájékozódj mielőtt elhiszed: a nacionalizmus, a nemzeti identitás a liberalizmus korának egyik találmánya. Tökmindefy milyen identitást akarnak a gyerekbe erőltetni (kommunista, nacionalista, vallásos akármi), az csak eszköz a szellemi kontrollra, irányításra.
Miközben nagyon nemzeti, kheresztyény identitást vernek beléjük, gimnáziumot úgy vegzik el a fiatalok, hogy angolul se beszélnek (ami azért ma már nem nagy dolog) és deriválni meg integrálni se tudnak.

retkeslaci 2018.08.14. 14:01:41

@Bravehearth: te is a Hámán Kató utcába jártál?
Óóó, akkor talán egy csoportba is jártunk :)
A közelben volt egy Mikszáth Kálmán utca. Én gyerekként sokat hallottam Marx, Engles, Lenin neveket. Számomra Mikszáth is közéjük tartozott óvodás koromban. Mert olyan x-es ejtése van a nevének és általános iskola felső tagozatáig nem tanultuk irodalomból Mikszáth-ot.

Én általános iskola alsó tagozatában is csak hümmögtem a Himnuszt meg a Szózatot az iskolai ünnepségeken.

A kommunista indíttatású április 4-ei és november 7-ei ünnepségeknél sokkal mélyebb nyomot hagyott bennem a megfonnyadt, kihűlt virsli, amit uzsonnára kaptunk.

nemecsekerno_007 2018.08.14. 14:45:35

Michelangelo Dávid szobrában se volt semmi újdonság, márványtömbből készült és csak a felesleget faragta le róla a mester :)

nemecsekerno_007 2018.08.14. 14:52:26

@Magánvéleményem: Kb. az a generáció az akik még elszenvedték a szocializmus hátrányait de az előnyeit már nem élvezték. A kapitalizmus hátrányait már elszenvedték de az előnyeit még nem élvezték. "Azok építik most a kapitalizmust akik 40 évig ijesztgettek vele és pont olyan kapitatalizmust építenek amilyennal ijesztgettek" na ki mondta ezt? :)

Halibuli 2018.08.14. 15:11:39

A mai Magyarország politikai, gazdasági, társadalmi,oktatási, propaganda berendezkedése a 20.század hitleri Németországára volt jellemző.

chrisred 2018.08.14. 15:15:30

@Magánvéleményem: "nekem címezted a hozzászólást a haszonelvűséggel... és az ír példával ..."

Igen, mert hivatkoztál a nyelvoktatásban a magyar nyelv centrikusság hátrányaira, azt a gondolatot vittem tovább. Egyébként minden értékítélet nélkül, úgy gondolom, hogy a magyaroknak, ha magyarok akarnak maradni, ezzel a problémával együtt kell élniük.

chrisred 2018.08.14. 15:19:38

@Magánvéleményem: "Hát, tévedsz, ez nem az óvodai - iskolai nevelés miatt alakult így, hanem azért, mert ezzel a nemzedékkel törölte fel a padlót a rendszerváltás, akkor voltak fiatal felnőttek."

Szerintem meg abban tévedsz, hogy nincs köze az oktatáshoz. Ez a generáció abban a szellemben szocializálódott, hogy amit felülről kap, azt kötelező elfogadnia. Azért lett a rendszerváltás olyan, amilyen, kevés győztessel, sok vesztessel. Mert nem tudtuk, hogy kell kiállnunk magunkért.

chrisred 2018.08.14. 15:22:36

@Magánvéleményem: Igen, ezért írtam, hogy nincs róla gyakorlati tapasztalatom. Az elolvasottak alapján egészen természetellenesnek tűnik a nyársat nyelt prüdéria, mintha apácazárdáról vagy kolostorról lenne szó.

István Győri 2018.08.15. 10:09:48

@Emmett Brown: épp it van a lényeg, hogy bejön mindenféle idegen szokás, haloween, valentinozás stb. húsvéti sokás a tojásfestés és a locsolkodás, a húsváti tiojáskeresés eredetileg nálunk nem volt, csak a németeknél (Ostereiersuchen, nálunk a kindertojással együtt terjedt el, benne van a szülők lustasága is, könnyebb megvenni egíy akciós kindertojást, letenni valahol a kerítés tövében, hadd keresse a gyerek, sokkal szebb, ha a család együtt készül a húsvétra, a lányok tojást festenek, nem kész matricákat ragasztgatnak rá, a fiúk is megdolgoznak a tojásért, akkor kapnak belőle, ha szép verset tanulnak, persze itt is sok minden visszaüt,Kádár idejében atzal szorították ki a húsvéti tartalmű verseket, hogy új verseket tanítottak pl- volt egész extra is- megy a traktor, szánt az eke, elvtársnő, locsolni szabad-e, aztűn jöttek a vicces klasszikusok- kerek erdőn jártam stb. pár éve a lányunkhoz egyik osztálytársa ezzel jött- tojást vagy pénzt, különben lövök. szerintem hallott valami az amerikai haloweenről és összekeverte
süti beállítások módosítása