B1 blogcsalád



Bizonyítás 520 oldalon: Magyarország és Lengyelország immár illiberális autokrácia

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. augusztus 06. - Szelestey

• Az illiberális autokrata magyar kormány nagy kedvvel csap össze Brüsszellel, pedig nem ártana behúznia fülét-farkát, hiszen az EU hamarosan dönt a következő időszakra szóló támogatásokról

• Az unió nem klub, amelyben minden tag azt művel, ami az eszébe jut - a német külügyminiszter beszólt Magyarországnak

• Orbán Viktor gazdasági eszközökkel számolja fel a sajtószabadságot, az ellenzéki orgánumok hirdetések híján éhen vesznek

Die Presse

die_presse.jpg

Az „Osteuropa”, vagyis a „Kelet-Európa c. német szaklap 520 oldalon mutatja be, hogy Magyarország és Lengyelország a liberális autokrácia felé tart. Pedig annak idején mindkét ország az élen járt a szocializmus lebontásában az egykori keleti tömbön belül, csaknem 30 év elteltével azonban az illiberális állam éllovasa lett. Ami döbbenettel tölti el mindkettő nyugati barátait, annál jobban tetszik viszont az itteni jobboldali politikai tábor sok hívének. Ők nagyon is pártolják a magyar kormány fellépését az igazságszolgáltatással szemben, a hatalom központosítását, a független sajtó és az eleven civil társadalom korlátozását, az ellenségképek folyamatos gyártását, a rendkívüli állapot gerjesztését a belpolitikában, ami ihletet ad a kormány terveihez. És a látszat az, hogy külföldön egyre nagyobb lesz Orbán és Kaczynski rajongóhada.

A két kiadó úgy összegzi véleményt, hogy Magyarország a Fidesz 8 évi korlátlan uralma után liberális autokrácia lett. Olyan tekintélyuralom, amelyben még érvényesek a polgárjogok. A lengyel vezetés szintén ebbe az irányba állította a váltókat. Az egyik szerző idézi az amerikai sztárújságírót, Fareed Zakariát, az illiberalizmus fogalmának megalkotóját, akit a magyarországi fejlemények a putyinizmusra emlékeztetnek, már ami a demokratikus intézmények lebontását illeti. Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője ugyanakkor azt állítja, hogy ami történik, az válasz a régió részéről a nyugati, kvázi-fundamentalista liberalizmus által 1989 után rákényszerített korszerűsítésre. A kötet bizonyítja, hogy a magyarok és a lengyelek kisebbségi komplexusban szenvednek, amit a két kormánypárt ügyesen kiaknáz a maga céljaira. A Nyugatnak ugyanakkor önkritikusan szembe kell néznie azzal, hogy nem volt-e túl arrogáns és érzéketlen a rendszerváltás után?

Osteuropa

 

Az „Állítsátok meg Brüsszelt” c. tanulmány kiemeli, hogy a magyar és a lengyel vezetős hasonló ideológiai normákat követ, ám külpolitikai érdekei és stratégiái nagyon is különböznek. De ez idáig nem vezetett nyílt viszályhoz közöttük. Ha hitelt lehet adni annak a vélekedésnek, hogy Varsó igencsak függ a régi mag-Európától, akkor a jogállami eljárás megindulása után békülékenyebb hangra kell váltania, hacsak nem kívánja saját helyzetét veszélyeztetni az EU-n belül. Ezzel szemben Magyarország mind inkább kész a konfliktusra Brüsszellel. Lásd a lex CEU-t, a civilek elleni törvényt, vagy a kvóták elutasítását. Utóbbi ügyében az Orbán-kabinet vonakodik végrehajtani az Európai Bíróság érvényes határozatát.

Ajánlatos, hogy mindkét állam legyen óvatos, hiszen készül a következő hét évre szóló uniós költségvetés, és a nettó befizetőknek nem tetszik az, ami a magyaroknál és a lengyeleknél végbemegy. De még az sem biztos, hogy Budapest és Varsó számíthat egymásra. Annál is inkább mert Oroszország ügyében teljesen más véleményen vannak. Idetartozik, hogy Magyarország szembemegy Brüsszel döntésével, miszerint csökkenteni kell az energiafüggést az oroszoktól. Ám a két állam ezt az ellentétet jelenleg a szőnyeg alá söpri, de a vita attól még fennáll.

Al-Jazeera

aljazeera.jpg

A kommentár szerint a szélsőjobb utópiát táplál és most Steve Bannon életre kívánja segíteni ezt a lázadást Európában, de fog vele szembeszállni? A nacionalista vezetőkben, Trumptól Salviniig, az indiai kormányfőtől Orbánig, közös, hogy hajlanak a tekintélyelvű kormányzásra és megvetik a liberális demokráciát. Továbbá idegengyűlölők, akik a kisebbségeket teszik felelőssé a politikai kudarcokért. De mi van akkor, ha kiderül, hogy csupán ők látták a jövőt? A liberalizmus adós maradt a gyors felzárkózás ígéretének teljesítésével a nemzetközi politikában és demokráciát nem, csupán háborút és szélsőségességet exportált. Ennek a világnak már befellegzett, de az elit mégis megpróbálja életben tartani, pedig a szavatossági idő rég lejárt. 

A populisták vegyítik az autoriter kormányzást és az újracsomagolt, kirekesztő politikát, azt kínálják szép, új világként: falakat a globalizáció, erődiplomáciát a multilateralizmus, az “én országom az első” elvét a szabadkereskedelem helyett, továbbá protekcionista, sőt szociálnacionalista intézkedéseket a neoliberalizmus megrendszabályozására. Mindez persze csupán látszat, a jobboldali populizmus az általános elégedetlenséget lovagolja meg, hogy a gazdasági elit szolgálatába állítsa. Nem véletlen, hogy Orbán és Erdogan rendszere oligarchikus kleptokráciába fordul át.

A haladó erők romokban, feladják a meggyőződésüket, hogy meg tudják változtatni az EU-t, a szélsőjobb ellenben nagyon is törekszik utóbbira. Nem véletlen, hogy Bannon megjelent a színen és az ő próbálkozása a demokrácia állapotának lakmusztesztje lesz az öreg földrészen. Erre csakis az a helyes válasz, ha végre létrejön az új világ átfogó koncepciója, a neoliberalizmus kimúlásán túllépve. Ebbe beletartoznak olyan, korábban elképzelhetetlennek tűnő gondolatok, mint az állások garantálása, az adóparadicsomok bezárása és a közös nemzetközi menedékrendszer. Meg kell teremteni az utópisták új, humanista Internacionáléját. Nem lehet késlekedni, mert nyomulnak a szélsőjobbosok. 

Deutschlandfunk

deutschlandfunk.png

A német külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy heteken belül megoldást kell találni arra, mi legyen azokkal a migránsokkal, akiket a Földközi-tengeren mentenek ki. Maas európai megoldást sürgetett, hozzátéve, hogy más területeken kell szerepet vállalniuk azoknak az államoknak, amelyek nem kívánnak senkit sem befogadni. Így pl. segíteniük kell a menekülthullám okainak felszámolásában. Az nem fog menni, tette hozzá a politikus, hogy minden kormány azonos mértékben vegye ki részét a rendezésből, amivel a többi közt Magyarországra célzott. Hozzátette ugyanakkor, hogy az EU nem klub, amelyben minden tag azt csinálhat, amit csak akar.

SRF

srf_ch.png

Magyarországon az a gond, hogy a kormány kiéhezteti a kritikus sajtót, azaz gleichschaltolja a lapokat, rádiókat, televíziókat. Így látja a helyzetet a Hír TV elfoglalása után a Neue Zürcher Zeitung tudósítója, akit a svájci közszolgálati média keresett meg. A hatalom még inkább bebetonozza befolyását a tömegtájékoztatásban. Ezzel azonban az a gond, hogy gyakorlatilag két újságot és egy-két internetes portált leszámítva nem marad olyan orgánum, amely független hírforrásnak számítana. De ezek is csak a felsőbb középosztályt, és a jól képzett elitet érik el, a tömegeket a tévé és a regionális média látja el információkkal, csakhogy immár egyik sem önálló. 

Az események egyoldalú tálalása nem nyugtalanítja a széles rétegeket, vagy azok fel sem fogják, mi a helyzet. Értelmiségi, vagy baloldali körökben ellenben nagyon is téma a sajtó állapota. Az állam televízió megszállása, tehát hogy abból a Fidesz propaganda szócsöve lett, már fideszes választókat is zavar, de az emberek emiatt nem vonulnak az utcára. Orbán roppant ravasz, mert jogi lépések, a sajtószabadság formális megsértése nélkül képes korlátozni a legfontosabb médiumok tevékenységét. Ehhez a közhirdetéseket használja fel, és az ellenzéki sajtóban nem reklámoznak azok a vállalatok sem, amelyek rá a kormány megbízásaiban reménykednek. Így az érintett orgánumok lassan éhen halnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6914164125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.06. 06:06:36

Liberális a magyar kormány? De hisz akkor meg kell tapsolni, nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.06. 06:07:06

"A liberális autokrata magyar kormány nagy kedvvel csap össze Brüsszellel, pedig nem ártana behúznia fülét-farkát, hiszen az EU hamarosan dönt a következő időszakra szóló támogatásokról"

Ez a 90-es évek "legyünk kicsik" bukott logikája.

atomic power 1986DucaDuca 2018.08.06. 07:33:48

Die Presse:

"A Nyugatnak ugyanakkor önkritikusan szembe kell néznie azzal, hogy nem volt-e túl arrogáns és érzéketlen a rendszerváltás után?"

Itt a lényeg! De ez túl finom megfogalmazás.

Tangooo 2018.08.07. 11:30:41

"...két újságot és egy-két internetes portált leszámítva nem marad olyan orgánum, amely független hírforrásnak számítana. "
ÉN EGYETLEN FÜGGETLEN HÍRFORRÁST SEM ISMEREK.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.07. 11:47:37

@Tangooo: "ÉN EGYETLEN FÜGGETLEN HÍRFORRÁST SEM ISMEREK. "

Hát a legtöbb médiára rátette a csúti geci a szőrös mancsát, de ne sápadj, néhány maradt még mutatóba: index, rtl, klubrádió, hvg, és, 168 óra, 444, 24.hu, magyarnarancs.

Tangooo 2018.08.07. 14:41:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:" néhány maradt még mutatóba: index, rtl, klubrádió, hvg, és, 168 óra, 444, 24.hu, magyarnarancs."
Én arról írtam, hogy NINCS FÜGGETLEN MÉDIA.

Ballibsi van doszt fentieken kívül is:

Átlátszó.hu
Élet és Irodalom
Válasz.hu
Bors
Vasárnapi Hírek
Ma.hu
Alfahír (csak az utóbbi időkben!)
Népszava
Zoom.hu
Nyugat.hu
Mérce.hu
Zsúrpubi.hu
HavariaPress
Stop.hu
Kolozsváros.com
Népszava.us
Nyugatifény.hu
Amiidőnk.hu
Újegyenlőség.hu
Pestibulvár.hu

ÖRÜLÖK, HA SEGÍTHETTEM.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.08.07. 14:48:15

@Tangooo: "NINCS FÜGGETLEN MÉDIA.
Ballibsi "

Ez a fideSSfasszopók szokásos öszeesküvés elmélete annak leplezésére, hogy az ő újságjaik puszta hazug pártpropaganda.

De mondok valamit, legyen igazad, de akkor válassz ki egyet azok közül, amiket mondtam, és indokold meg, hogy mitől lenne ballipsi. Persze már ott pofára fogsz esni, hogy a baloldali és liberális ideológia egymással nem is találkozik, ezért elég megmutatnod, hogy vagy baloldali vagy liberális. :))

Tangooo 2018.08.08. 09:24:36

"...az ellenzéki sajtóban nem reklámoznak azok a vállalatok sem, amelyek rá a kormány megbízásaiban reménykednek..."
Ez a kormány legfeljebb nem reklámoz (persze ennek ellentmond a Népszava támogatása reklámmal). Bezzeg Gyurcsány! Ő egyenesen BETILTOTTA az állami intézményeknek és cégeknek a Magyar Hírlap előfizetését. Akkor nem sírtatok fel.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.09. 08:56:34

" ... A liberalizmus adós maradt a gyors felzárkózás ígéretének teljesítésével a nemzetközi politikában és demokráciát nem, csupán háborút és szélsőségességet exportált. ... "

Mi történt ezzel a bloggal? Egymás után jelennek meg a liberókat ostorozó kijelentések. Szépen lassan itt is orbánosodás lesz? Esetleg helyet kap a valóság a liberális torz tükör helyett?

Mik vannak!
süti beállítások módosítása