B1 blogcsaládAz Origo kilépett a Főszerkesztők Fórumából, de ezt nyilvánosan már nem vállalja

2018. június 29. - B1blog

Az impresszuma szerint még tagja a szakmai szervezetnek. ori.jpg

A B1 blog információi szerint még tavaly, a Gulyás Márton magánéletével foglalkozó cikkek miatt tűzte napirendjére a Főszerkesztők Fóruma, hogy zárják ki a szervezetből az Origót, mert a szervezet normáival teljességgel ellentétes az ilyen anyagok közlése.

Az egykor szebb napokat megélt online lap az utóbbi években az egyik leghírhedtebb kormányzati propaganda oldallá avanzsált, ahol előszeretettel írnak hazugságokat az ellenzéki politikusokról Juhász Pétertől Vona Gáboron át Hadházy Ákosig bárkiről, aki kínos perceket szerezhetett a NER-lovagoknak.

A kizárási szándékról tudomást szerezve az Origó vezetői úgy döntöttek,

nem várják meg, hogy kizárják őket, önként távoztak a szervezetből.

Ezt azonban a mai napig nem szedték ki a lap impresszumából (lásd a képet), ami igencsak zavarja a Főszerkesztők Fórumát, de hiába írtak a cégnek, hogy szedjék ki az impresszumból a tagságot, a fülük botját sem mozgatták. A lap impresszumában ez olvasható:

Lapunk az önszabályzó etikai irányelveket létrehozó Főszerkesztők Fórumának alapító tagja. Szerkesztőségünk az etikai kódexben foglaltak szerint végzi munkáját.

Az említett etikai kódex az újságíró feladatai közt felsorolja, felsorolja az újságírótól elvárható magatartást. E szerint

  • meggyőződik az általa közölt információk valóságtartalmáról,
  • elfogulatlan
  • és például megkülönbözteti a vélemény- és információs műfajokat.

De az etikai kódex nem meglepő módon alapvetésként kezeli azt is, hogy

tiszteletben tartják a közszereplők személyiségi jogait is.

Érdekesség ugyanakkor, hogy egyelőre a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének még tagja az Origo. Ez a szervezet önszabályozó testület, amelyik a tagjaira bírságot szabhat ki, akárcsak a médiahatóság azokra a médiumokra, amelyek nem tagjai az MTE-nek. Ennek ellenére nem hallani arról, hogy az önszabályozó szervezet akár csak egy jelképes büntetést is kiszabott volna a szervezet  etikai kódexére sorozatosan fittyet hányó szerkesztőségre.

Pelikán József

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr614081289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK27 2018.06.29. 17:45:18

na bumm, a b1 meg a saját moderálási alapelveit nem vállalja :)

Sir Galahad 2018.06.30. 18:35:00

Érdekes, ha egy ellenzéki politikus homoszexuális hajlamaira utaló cikk jelenik meg valahol, egyéből fontos a magánélet szentsége. De ha egy kormánypártiról, akkor senki sem tiltakozik.

Jakab.gipsz 2018.06.30. 19:36:35

Lelépett a bolondok klubjából az Origó.

És mi közöd hozzá ?

Lajos Csánó 2018.07.01. 06:08:49

Teljesen mindegy,hogy mit írnak,jó ideje már nem olvasok Origót!A meséket inkább Benedek Elektől olvasok!

Jakab.gipsz 2018.07.01. 09:14:40

T. Lajos Csánó ! Azt olvasol ami érdekel, magán ügy !

A tudomány sosem téved! 2018.07.01. 09:30:05

Az index/b1 blogot is olvasod, itt még fantasztikusabb mesék vannak.
A menekültek megduplázták már a GDP-t?

szepipiktor 2018.07.01. 10:24:25

Azért ennek elég mocskos múltja van!
Amikor létrehozták a gittegyletet, a cél a mocskos bulvár, a lejáratás alapú újságírás megszüntetése és a jogok betartása volt a céljuk, pontosabban az, hogy aki aláírja, az nem tesz ilyeneket.
És az alapítok között olyanokat találtunk, mint a kerékpárgázoló murányimarci, aki akkor a Ringier legaljasabb mocskának, a blikknek a főszerkesztője volt.
Sok olyan lap és portál írta alá, akik célja pont a lejáratás volt.
Most miért érdekes, hogy egy zagy, egy pártszemét tagja-e ennek a nulla értékű szemétnek????
Ma nincs tisztességes újságírás, nincs a törvényeket tisztelebe tartó média.
Van ocsmány kormánypropganda, és politikai lejárató média és van a másik oldalon a ugyanilyen levek mentén működő pár tévé és a komplett internetes vonal.
Miért tisztességes az index, a 444 és a többi?
Hol látum már civil blogokat? Csak propaganda van, csak ezek kerülnek ki a nyiltan torzult index címlapjára, hiszen ma megint a újpéteres, szilys, bedés mocsok terjed itt is.
Fogadjunk, hogy 1-2 éven belül egyesül a 444 és az index!
süti beállítások módosítása