B1 blogcsaládA CEU feladta, elköltözik Budapestről

2018. június 26. - nickgrabowszki

Papíron maradnak, a gyakorlatban elmennek. ceu_3_1.jpgA dolog akként indult, hogy Orbán Viktor bizonyítani akarta, ő nem csak egy jelentéktelen, provinciális, harmadrangú, harmonikanadrágos autokrata, hanem olyan, aki képes az amerikai érdekeltségekkel is szembemenni, és nemzetközi botrányt is produkálni akár.

Ehhez a CEU pont kapóra jött: egyfelől amerikai, másfelől Soros alapította, és nem sokat számított, hogy egykor Orbán is üdvözölte a létrejöttének tervét. Két lehetőség volt:

  • a POTUS elismeri, hogy a Fidesz-vezér komolyan vezető politikus, tárgyal vele, meghívja a Fehér Házba,
  • vagy Orbán beváltja a fenyegetését, és elűzi a CEU-t.

Gyakorlatilag megzsarolta Trumpot.

Ehhez nem volt neki drága teljesen szembefordulni addigi, Soros-ösztöndíjas identitásával, meg a kiszolgálóinak ugyanazzal, továbbá hogy többen közülük is a CEU-n doktoráltak. Annyi kiderült, hogy a Fidesz nemcsak a pénzért és a hatalomért, hanem Orbán hiúsága miatt is gond nélkül képes segget csinálni a szájából.

Az egyetem hiába teljesítette az (új és alkotmányellenesen rászabott) feltételeket, van egy további, amire nincs befolyással: a magyar kormány hozzájárulása is szükséges. A Fidesz gyakorlatilag beleírta a törvénybe, hogy nem az az egyetem működhet Magyarországon, amely teljesítette a feltételeket, hanem az, amelyiknek a működéséhez a kormány is hozzájárul.

Ha úri kedve éppen úgy kívánja.

És pillanatnyilag nem kívánja úgy. Mert csak.

Főleg azért, mert Trump nem az a fajta ember, akinek elő lehet írni, mit tegyen, hogy fogadja Orbánt például. Még azt sem csinálja, amit amúgy a józan ész írna elő, nemhogy azt, amit a teljes diplomáciai testülete is ellenez. Ti., ha enged Orbán zsarolásának, az precedenst teremthet, és más is előállhat ugyanilyen (vagy hasonló) követeléssel.

Orbán ugyanakkor még mindig bízik abban, hogy be tudja magát zsarolni Washingtonba. Erre utal hétfői, parlamenti nyilatkozata is az ügyről:

Jó döntéshez idő kell. Fontosabb a döntés minősége, mint az időpont.

Ami persze bullshit: Orbán megint nem mond igazat, mert az időpont és az időzítés ebben az esetben kulcsjelentőségű. A CEU engedélye az év végén jár le, a tanév kellős közepén. Az egyetem tehát nem vághat neki úgy a tanévnek, hogy nem tudja, befejezheti-e.

Most ott tartunk, hogy a CEU egy politikai játszma (Orbán küzdelme nemzetközi elfogadottságáért) eszköze lett, de neki a saját ügyfelei (a a diákjai) szempontjait kellett szem előtt tartania. És a CEU döntött: a hvg.hu-nak kiszivárogtatott határozat szerint az egyetem még tavaly ősszel eldöntötte, nem marad Budapesten, hacsak a Fidesz el nem veszíti a választást (erre nem volt sok esély), vagy nem áll be gyökeres fordulat a politikájában (amit csak Trump tudott volna kikönyörögni, de nem akart).

A CEU tehát elkötözik Budapestről.

Ősztől csendben áthelyezi a képzéseit Bécsbe, ahol szívesen látják, és legfeljebb névleg, hivatalosan, papíron marad magyarországi székhelyű. Az is csak azért, hogy lássák, Orbánnak lesz-e mersze hivatalosan is elüldözni egy minden feltételnek megfelelő egyetemet Magyarországról, vagy az utolsó pillanatban, valamikor ősszel meghátrál, és hozzájárul a működés meghosszabbításához.

A lényegen az már változtatni nem fog, a CEU akkor már nem lesz az országban. Legfeljebb Orbán kerülhet olyan dilemma elé, hogy eldöntheti, mi a rosszabb neki, 

  • ha a magyar választói előtt csinál segget a szájából,
  • vagy ha a külföldi értelmiség előtt válik végleg páriává.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6914073491

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milyen is egy toleráns liberális? 2018.06.26. 13:58:26

"Én egy toleráns liberális vagyok. Ha te nem értesz velem egyet, akkor te egy szexista, rasszista, homofób, idegengyűlölő, bigott náci vagy!"

Trackback: Legnagyobb hazai liberális 26 éve Orbán Viktor 2018.06.26. 13:28:59

Orbán Viktor 1992 és 2000 között a Liberális Internacionálé tagja és alelnöke volt. A mikor a liberálisokat szidják, akkor őt szidják főként. Ha a balliberálisokat, akkor meg pláne, mivel Kommunista Ifjúsági Szövetség titkára is volt azt megelőzően.

Trackback: Jelentenem kell rólad Lajos ... 2018.06.26. 13:28:37

"Jelentenem kell rólad Lajos... " összevág sok más egyéb dologgal is.

Trackback: Fedőneve Fidesz 2018.06.26. 13:28:10

Az ügynöklisták nyilvánosságra hozását természetesen volt és jelenlegi ügynökök és besúgók gátolják.

Trackback: SOROS TERV az maga Orbán Viktor 2018.06.26. 11:52:39

Világnézetet, vallást, pártot, küzdő társakat, barátokat, politikai irányt váltani neki nem probléma. Persze sokan másoknak sem. Vona Gábornak - egykori tanítványának - például még nevet sem. (szül. Zázrivecz Gábor) Orbán Viktor szerintünk nemsokára ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.06.26. 21:41:26

@arabok balrol: Bocs, az első leveled kimaradt nálam. „a csehek meg kirohogtek”. Azt hittem valami komoly politikai, vagy értékrendi, erkölcsi indokot tudsz. Ha csak ennyi, és te ezt tudod, akkor szánalmas, mert egy épület áráért eldobták a nemzetközi hírnevet. Amit mi csinálunk, az már komolyabb, mert egy épület árát sem nyerjük, ha a CEU pénzt hozóbb ágát elüldözzük. Itt már nem tudom, milyen erkölcsi, vagy anyagi hasznot vár a kormány. Mert, ha az elég, hogy itt sokan örömtáncot járnak, hogy a kormány elüldözte a CEU-t, győztünk, most de jó nekünk, az elég szánalmas.

arabok balrol 2018.06.26. 21:48:45

@élhetetlen: A nki hírnév kamu, a CEU amerikában egy postafiók, a kutya nem hallott róla

arabok balrol 2018.06.26. 21:50:47

@élhetetlen: "Az unokahúgom egy nyolc hónapos master képzésre 6 millát fizetett Angliában, és utána rögtön kapott állami állást."

Értem, csak más meg kimegy és szerez a versenyszférában állást a magyar ingyen egyetemével.

Zollerbá 2018.06.26. 21:51:30

@Willkommenskultur: Látatlanba minősíteni, igen nagy bunkóság!
Olvasni! Olvasni!Olvasni!
Aczél Gyuribácsi a világháburú alatt a fogságban beszerveződött a cionista ifjúsági világ szövetségbe, nézd meg a róla készült dokumentumfilmet!
A mágnesszalagokat Bajnai a TV kamerák előtt adta át Orbánnak, azokból csak ollóval lehet kivágni, a rendszere olyan mint egy pókháló, ha megemeled jön az egész rendszer.
Jól mondta Puzsér, az MSZP és a fidesz mögött álló erők nem engedi a listák nyilvánosságra hozását!
Buknának a bábfiguráik!
Jönne az igazi rendszerváltás a sok életfogytiglanos ítélet, a "kiscsalád" teljes vagyonelkobzásával együtt, a külföldre kimentet,t az ország adósságát meghaladó pénzek hazahozatalával!

élhetetlen 2018.06.26. 22:01:47

@$pi$: Komoly bajban vagyok. Én az általános felsőoktatási törvényből idéztem, te meg nem tudom minek az 1.§. (1) részét. Nem tudom miről szól, és felülírja-e az egyetem definícióját. Csak, amit idéztél: „1. § (1) A Közép-európai Egyetem (a továbbiakban: Egyetem)„ hol cáfolja, hogy a CEU nem egyetem? Nem az általad idézett törvény szerint lesz egyetem, bár aszerint is az, hanem az általános felsőoktatásról szóló törvény miatt. Mit találsz még ki, hogy miért nem egyetem? És, ha kitalálsz még valamit, amit nem tudsz igazolni, akkor mi van? Na, ezt unom, szórakoztasd magadat!

gigabursch 2018.06.26. 22:05:54

Látom megy itten a box.
Mindegy. Remélem eltakarodnak.

antiinternáci 2018.06.26. 22:07:15

@Homyak:

Soros bolsevista felforgató tevékenységet folytat, csak 21. századi köntösben. Tehát a világban 100 millió áldozatot szedő politikai áramlat újbóli bevezetését készíti elő, azt akarja visszahozni, ennek érdekében kiterjedt fizetett ügynökhálózatot, egyetemet, stb... tart fenn.
(Gyaníthatólag nem a saját pénzét szórja, hanem a Belső Párt strómanja, de ez itt most mindegy.)
Azt mondod, a nézetei miatt ennek ellenére sem szabad fellépni ellene. Sokak szerint meg éppen kötelező.

Willkommenskultur 2018.06.26. 22:07:55

@Zollerbá: Ugyan már, handabandázol össze vissza.

Izrael az USA szövetségese. Te meg azt mondod Putyin zsarolja Orbánt Izraelbe került anyagokkal.

De a józan ész is elég lenne, a 20 éves Orbán nyilván túl komoly kommunista nem lehetett, ugye?

Annyi igaz az egészből hogy a Fidesz is elfogadja a nyugati pénzszivattyú alapvető szabályrendszerét, de nem olyan hülye dilettáns módon mint a maszop, ezért sikeresebb Orbán.

John Nethem 2018.06.26. 22:28:43

@élhetetlen: Kétségtelen !!

Ugyanakkor ha MEGNÉZI valaki az oktatói gárdát, gyakorlatilag folyamatosan cserélődnek és a világ minden tájáról jönnek, ami egyrészt jó dolog, másrészt egyfajta visszacsatolási rendszert eredményez: a túlnyomó többsége nyilván POZITÍVAN fogja megítélni az iskolát... És ez a belterjesség eljut oda, hogy az értékelés jóval magasabb pontozást kap, mint amit a SZAKMAI kompetencia megillethetne.... Összehasonlító szempont nagyon kevés van, hiszen az összes téma TÁRSADALOM"tudományi" , társadalomelméleti , aminek még gyakorlati része is rendkívül kevés van....
Végigfutva a tanári gárdán, vegyük mondjuk Huoranszki Ferencet: philosophy.ceu.edu/people/ferenc-huoranszki Úgy piszok könnyű egy egyetemnek a babért learatni, ha a munka nehezét meg mondjuk az ELTE végezte...
doktori.hu/index.php?menuid=192&lang=HU&sz_ID=7447
( Külföldön figyelembe vehető tudományos közleményeinek a száma: 10 ... csekélyke...., és a 10 legjelentősebbnek tartott közleményére kapott független hivatkozás NULLA ) Szóval egyértelmű, hogy a Cambridge-ből és a világ más tájairól idecitált előadók által van meg az a tudományos szint.....
---

2017 április 14
1:42 de.

Idézet egy cecu egyetemre járt cikkéből csak nektek : …..”””””Miről is szól hát a CEU körüli háború? A valódi választ valószínűleg az Index újságírójának adta meg kérdésére: „Nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy ideológiai és politikai küzdelem része. Egy olyan hadseregnek a tiszti iskolája, amelyik kemény küzdelmet folytat a magyar társadalomban. Ez a lényeg.” Ebben az egyben a CEU vezetése is egyetért , ugyanis Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese szerint is ideológiai küzdelem zajlik.

Ebben az ideológiai és politikai küzdelemben a CEU egy nagyon jól körülhatárolható ideológiát – ha úgy tetszik: világnézetet – és konkrét ügyekben ebből az ideológiából/világnézetből levezethető álláspontot képvisel. És ez akkor is így van, ha emellett a CEU mára a magyar felsőoktatás szerves része, ha minőségi oktatást nyújt, ha színvonalas nemzetközi konferenciákat szervez és kutatásokban vesz részt.

Azt, hogy a CEU-nak van világnézete, politikai karaktere, „szelleme”, a törvénymódosítással szemben fellépők közül is sokan elismerik, például Balázs Zoltán, a CEU korábbi oktatója, a jobboldali-keresztény értelmiség meghatározó tagja. Ezt a világnézetet lehet nevezni liberálisnak. Vagy baloldalinak. Vagy emberi joginak. Bárhogy is nevezzük azonban, ez olyan világnézet, amely ellenállhatatlanul önti el a mindennapjainkat, és amiből sokunknak nagyon elege van. Elegünk van a genderelméletből és annak a gyakorlatba való átültetési kísérleteiből. Elegünk van a klasszikus női és férfi szerepek eltörlésére irányuló törekvésekből. Elegünk van a női egyenjogúság leple alatt agresszíven nyomuló feminizmusból. Elegünk van az abortusz propagálásából. Elegünk van a homoszexuálisokból és abból, hogy azt próbálják a fejünkbe verni – és még inkább a gyerekeink fejébe –, hogy a homoszexualitás normális, sőt: támogatandó. Elegünk van abból, hogy a gyerekeiket a legdurvábban szegregáló elitiskolákba járató belvárosi értelmiségiek oktatnak ki bennünket társadalmi integrációból és magyar–cigány együttélésből. Elegünk van a folyamatosan felszínen tartott holokauszt témából. És elegünk van abból, hogy mindezt európai értékként akarják eladni nekünk. Nekünk, akik szintén európai egyetemeken tanultunk és szocializálódtunk””””””………

Felföldi Zoltán

közgazdász, volt CEU-s hallgató.

élhetetlen 2018.06.26. 22:33:49

@Willkommenskultur: Hát ez komoly, egy másik blog kommentelői közt volt olyan, aki a CEU-t nem találta egy listán sem helyezettként. Most bevágom neked okulásul, hogy milyen az, hogy mégis ott van, akkor is, ha ő nem találta meg.
Lehet úgy is keresni, hogy talál az ember, meg lehet úgy is, ahogy te csinálod.
www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2018/politics
51-100 Central European University

www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2018/social-sciences-management
202 Central European University

401-450 Corvinus University of Budapest

www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2018/social-sciences-management
202 Central European University

401-450 Corvinus University of Budapest

451-500 Eötvös Lorànd University

A te keresésedről:
„a Bard College falain belül kialakított oktatási helyszínt olyan magas rangú magyar tisztviselők szemrevételezték még április 13-án, mint Palkovics László leköszönő oktatási államtitkár, Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár és Kumin Ferenc New York-i főkonzul - írja a lap.
A rektorhelyettes úgy hallotta, mindennel meg voltak elégedve, az egyetem minden feltételt teljesített, amit a felsőoktatási törvény tavaly áprilisban elfogadott - lex CEU-ként elhíresült - módosítása előír.” A magasrangú képviselők nyilván a fellegekben jártak, nem New Yorkban, a CEU kampuszán, csak álmodták, hogy van ilyen, mert te tudod, hogy nincs. Ja.

Willkommenskultur 2018.06.26. 22:35:38

@élhetetlen: a politics és a social science nem tudomány

A CEU meg nem egyetem.

Willkommenskultur 2018.06.26. 22:39:29

@élhetetlen: nem fontos mit kamuzik a rektorhelyettes

beirom a googleba "Budapest Elte" találatok ezrei

beirom a googleba " CEU New York Campus" semmi "CEU New York Building" semmi.

John Nethem 2018.06.26. 22:40:20

És mondjuk megmondaná valaki, hogy Soros Györgyöt miért fogadják államfőnek kijáró tisztelettel Brüsszelben ????
KI a SOROS GYÖRGY ilyen értelemben ????

És miért találkozgat folyamatosan EU-s funkcionáriusokkal ????
static.origos.hu/s/img/i/1806/20180626vera-jourova-soros-gyorgy.jpg?w=644&h=483

John Nethem 2018.06.26. 22:47:35

És egy jó szöveg:

".. Folyhat-e egyáltalán bárminemű kutatás, kutatómunka társadalmi tudományos alapon? (social studies, social sciences) Lehetséges ezen kutatások és kutatómunkák alkalmazása és adaptálása a mindenkori hallgatók fejmosása nélkül? Véleményem szerint a társadalom- és bölcsészet-tudományok kizárólag követő jelleggel, a közelmúltat összegezve jöhetnek csak számításba, tehát a válasz: NEM! Kizárólag a műszaki és természettudományok területén folyhat igazi kutatás. A CEU nyilvánvalóan politikai céllal jött létre és a politikai agymosáson vezeti keresztül hallgatóit, különben mi értelme lenne az egésznek? “Mesterképzés” ? Politikusképzés a Soros ideák alapján? Mi az, hogy Nyílt (nyitott…?) Társadalom? Hogy együtt sodorhatok és füvezhetek az európai no-go zónákban az illegálisan bevándorló afrikaiakkal és ázsiaiakkal? Talán a zsidó-keresztény kultúra különbözőségeit is megvitattjuk az eritreai vagy pakisztáni nyílt és nyitott szívű “új barátokkal”? Vagy a szekularizáció és a kasztrendszerek szépségeit elemezzük ki a kontinenseken előforduló differenciák alapján? Hogy nézne ki ez a hőn áhított Nyílt Társadalom? Úgy, ahogy George Soros az amerikai pénzelitet és felsőosztályt elképzeli a katonákkal és biztonsági emberekkel körbevett lakóparkokban és villákban meghúzódva? Lakájos biztonságban whiskeyt szopogatva és kokaint szívogatva? Hát hol itt a Marxizmus kérem szépen? Lukács György is csettintene egyet a nyelvével, ha élne és látná, hogy hova fejlődött az új baloldaliság a 21. században. De valószínűbb, hogy inkább fordulna egyet a sírjában, miután köpött egyet...."

dunántúli gyerek 2018.06.26. 22:49:43

@élhetetlen: "Hát ez komoly, egy másik blog kommentelői közt volt olyan, aki a CEU-t nem találta egy listán sem helyezettként. "

Az egyetemek rangsorában az általad idézett topuniversities sem ismeri a CEUt, ez subject ranking tehát a politics és social science szakok listája. Ezek a büfészakok.

apro_marosan_petergabor 2018.06.26. 23:09:53

Egy átlagos egyetemmel kevesebb (ha tényleg), s ami fontosabb, egy top libero bajkeverővel keveseb. Sok józanabb hallgató otthagyta a CEU-t.

John Nethem 2018.06.26. 23:30:04

@dunántúli gyerek: Ez meg a másik !!!! Így van !!!

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/world-ranking#!/page/0/length/25/locations/HU/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/scores

www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/index.html

élhetetlen 2018.06.26. 23:32:31

@John Nethem: „ha MEGNÉZI valaki az oktatói gárdát”. Na ne szórakozz már! Folyamatosan cserélődnek, a világ minden tájáról jönnek, de belterjesek? Hogy is van ez? „Úgy piszok könnyű egy egyetemnek a babért learatni, ha a munka nehezét meg mondjuk az ELTE végezte”. Ez meg nevetséges, mert az adott tudós eldönheti, hogy kinek az égisze alatt publikál, és normális, hogy a közreműködők között felsorolja a másik egyetemet is. Az, hogy csak az ELTE-n tanít csak, abból még nem következik, hogy értéktelen, ha befér „a Cambridge-ből és a világ más tájairól idecitált előadók” közé. Az is kérdés, hogy egy semmitérő egyetemre hogyan lehet odacitálni magukra valamit is adó, jó nevű, értékelt előadókat.
Az ideológiai részt nem ragoznám túl. „Elegünk van a genderelméletből és annak a gyakorlatba való átültetési kísérleteiből. Elegünk van a klasszikus női és férfi szerepek eltörlésére irányuló törekvésekből.”. Igaz. Hogy jön ahhoz egy nálad okosabb nő, hogy a főnököd legyen. Maradjon otthon, és főzzön. Ha a felséged sokkal okosabb, mint te, (de valamiért hozzád ment), és háromszor annyit keresne, mint te, na, ne, maradjon otthon. Ez a klasszikus szerep. Társadalmi szerepvállalással foglalkozni (ez a genderelmélet), már micsoda felháborító dolog. És erről vitatkozzak veled tovább? Na, nem.

John Nethem 2018.06.26. 23:35:43

cwur.org/2018-19.php

2018-2019:
A böngésző szövegkeresőjébe beírva Hungary 6 tételt dob ki:

413. ELTE
658. SOTE
696. Debreceni Egyetem
758. Szegedi Egyetem
823. BME
948. Pécsi Egyetem

John Nethem 2018.06.26. 23:37:46

@élhetetlen: JÓPÉNZÉRT !!! Meg olyan témára, amit az előző egyeteme nem igazán tolerált....

A többi hozzászólásod úgy hülyeség, ahogy van. A totális értetlenkedés gőgje...

élhetetlen 2018.06.26. 23:55:24

@Willkommenskultur: Hát, tudod, felőlem így is maradhatsz, engem nem érint.

Willkommenskultur 2018.06.27. 00:03:28

@élhetetlen: Volt régen is tudományos szocializmus szak az egyetemeinken. Ez olyan mint a Krisna egyetem, asszem az is van Magyarországon de nem túl tudományos.

Kb. mint a soros féle nyílt társadalom szakok.

élhetetlen 2018.06.27. 00:12:18

@John Nethem: „JÓPÉNZÉRT !!!”. Lehet, hogy van, aki mindenre képes jó pénzért, de ez nem igaz mindenkire. Ha meg a téma, akkor jogos, hogy ott tanítja, ahol lehet. „A többi hozzászólásod úgy hülyeség, ahogy van. A totális értetlenkedés gőgje...„. Ja. A tiéd meg az én nem találtam, akkor nincs, vagy a világ minden tájáról összejött belterjesek szöveg, az a totális hozzáértés gőgje? Vagy mi van? Tudsz még valami okosat?

élhetetlen 2018.06.27. 00:37:42

@Willkommenskultur: Hagyjál már. „ Volt régen is tudományos szocializmus szak az egyetemeinken”. Most meg terveznek NER kompatibilis vezetőképzőt. Az majd jobb lesz. Van Matolcsy féle doktori iskola, elég az, nem kell a konkurencia, ugye?

Willkommenskultur 2018.06.27. 00:55:22

@élhetetlen: Nekem semmi bajom a CEUval, csak nem lehet egyetemekhez hasonlítani. Posztgrados politikai janicsárképző.

élhetetlen 2018.06.27. 01:32:42

@Willkommenskultur: Hát sajnálom, hogy még a törvény által meghatározott fogalmat sem tudod elfogadni, azzal kapcsolatban, hogy mi az, hogy egyetem, pedig már anyagot is adtam hozzá. Ez a janicsárképzős dolog meg nevetséges. Egy négy-öt éves korában elrabolt gyereket lehet akármire nevelni, de az, hogy harmincas, diplomás embereket agymosnak, az a vicc kategória. Tudom, vannak a szcientológusok, de ők is inkább a nem igazán diplomás emberek, akár filmszárok körében hódítanak. Személyesen is találkoztam pl. Hit gyülekezetissel, aki komolyan hitte, hogy a jövedelme tíz százalékának befizetésének köszönhető az, hogy a lánya udvarára már két éve nem folyt be az esővíz az utcáról. Ő sem a doktori címre pályázott. De a CEU nem egy vallás, vagy szekta. Ha hiszed, ha nem, egy egyetem.

anyo05 2018.06.27. 06:32:17

Na végre:)))))) Csak hogy rájöttek, hogy Mo. nem érdemli meg a ceut:DDDDDD

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.27. 07:48:16

@Willkommenskultur: "a gugli nem tud róla"

Tök modern nyugger vagy. Régen a nyuggerek azt mondták, ami a tévében van, az igaz. Te most a guglit veszed igazodás alapul. Mondjuk annyiban igazad van, hogy megbízhatóbb, mint a fidesz párttévé.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.27. 07:49:43

@anyo05: "Mo. nem érdemli meg a ceut"

Így van, sajnos, ez nem vicc.

bda 2018.06.27. 07:55:40

@maxval balcán bircaman:
Szerintem rosszul látod, már Mária Terézia idején is, köztük az én őseim is ekkor érkeztek, akik, bányászati, mezőgazdasági, ipari és egyéb tudást hoztak magukkal.

Idézet a wikipédiából
"A magyarországi németek (népnyelv: svábok) megítélése a történelem folyamán változó volt, de általában mindig kedvezőbb volt, mint a többi nemzetiségé. Különösen szorgalmasnak, mértéktartónak, fegyelmezettnek, kötelességtudónak és kitartóbbnak vélték őket a magyarok saját maguknál egy 2007-es felmérés során. „Pozitív irányban” különböznek a magyaroktól, mintegy a polgári eszményt képezve: a racionális, tudatos, mértéktartó ember ideálját, akik kijelölik a társadalom számára követendő mintát".

Szóval ennyit a nagy magyarságról.

Érdekes mód, hogy van például egy Audi kis hazánkban, ennek is van egy csomó járulékos haszna, hozott egy munkamorált az országba, tudást, technológiát, képzések épülnek rá. Egy csomó ismerősöm aki Győrben tanult gépészmérnöknek az vagy gyakornokként, vagy ma is az Audinál dolgozik és nem minimálbérért. Említhetnénk a multik beszállító hálózatát amelyek között szép számmal vannak magyar vállalkozások is. Lehetőség mindenkinek ott van, hogy a nyugat hátán így, vagy úgy de egy jobb élete legyen.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.27. 08:20:43

@bda: "szorgalmasnak, mértéktartónak, fegyelmezettnek, kötelességtudónak és kitartóbbnak "

És mindenekelőtt takarékosak!

- Hogyan keletkeztek a skótok?
- A svábok kilökték maguk közül a pazarlókat.

:))

Én is félig sváb vagyok, úgyhogy tudom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.27. 09:21:49

@bda:

Az én anyai nagyapám anyai ága szintén sváb, eredetileg Veszprémbe lettek betelepítve a XVIII. sz, közepén, aztán onnan költöztek Érdre a XIX. sz. elején. Voltak olyanok a családban, akik a XX, sz, elején még NEM beszéltek magyarul, annyira német volt az egész környezet.

Én magam 1/4 német vagyok, az előbbi az 1/8, a másik 1/8 meg "igazi" német, anyai nagyanyám anyai ága, ez szudétanémet.

Íme egy érdekes okmány www.flickr.com/photos/bircamax/21444224194/in/album-72157669354887265/ amikor a Szudétaföld éppen Németország része volt.

John Nethem 2018.06.27. 09:46:47

@élhetetlen: Dehogynem. Az is PÉNZ, ha valaki az 5. "valaki" egy egyetemen, itt meg az 1. lesz, nagyobb előmeneteli lehetőséggel...

A BELTERJESSÉG a tudományos értékelésre vonatkozik !!!! eljövök ide tanítani, aztán visszamegyek, majd amikor visszamentem , a volt kollégák munkáit helyezem előtérbe ( ők meg viszont...)....
De mint láthattad a fent hozott példámból, HUORANSZKI FERENCnek NULLA a nemzetközi idézési mutatója..... Pedig ahogy láttam 2010 óta CEU-n tanít....

Nem a semmire citálják a : Jópénzért, és mert jobbára olyan témát adhat elő, amit a saját otthoni közegében nem engedhetne meg magának.

Újra csak leírom: a NYÍLT TÁRSADALOM eszméjének lényege elsőként az összes létező, beidegződött és évezredek óta kialakult rendszereket IDEOLÓGIAILAG föllazítani, RELATIVIZÁLNI, majd eltüntetni. ( Még az sem jó, ha meghagynák, mert még újra visszatérnének hozzá az emberek, mint a lehető legtermészetesebb megoldáshoz. Ezért a Frankfurti Iskola követői számára mindezek kiirtandók.)
Mindezek az elméletek, ahol ezekre folyik az érzékenyítés és az ideológiai előkészítés, azok bizony ITT folynak, a CEU berkein belül, immáron TUDOMÁNYOS KÖNTÖSBE ágyazva. Pedig tudományossága annyi van, mint bármelyik filozófiai elméletnek.
A JÓZAN ész alapján annyit lehet elmondani ezekről, hogy a Soros féle DISZTÓPIA NEM kivitelezhető, vagy csak olyan erővel, ami egyértelműen maga a kultúrmarxista diktatúra....

2018.06.27. 09:58:29

@Móg: Nem is beszélve Mészáros Lőrincről! Minek nekünk egyáltalán egyetem? Be kellene zárni mindet!!! Csak a konzervatív, katolikus egyetemek maradhatnak, ahol kizárólag hittant lehetne tanulni.

John Nethem 2018.06.27. 10:00:41

@John Nethem: És ennek a Soros-féle abszurd hozzáállásnak az ékes példája, amikor a főként EMANCIPÁLT NŐKkel teli, OSF pénzelte "civil" szervezetek hisztéria (és a legabszurdabb jelzőosztogatás) szintjéig támadják a társadalom azon tagjait, akik kritikával illetik őket, ámde éppen ők ajnározzák és a keblükre ölelik azokat a muszlim férfiakat, akik éppen a macsóságukat, durvaságukat és a kemény nemi megkülönböztetésüket hangsúlyozzák. Tehát miután ezek a nők és elődjeik gyakorlatilag kiherélték az európai férfiakat - genderesítették -, most rájöttek, tudat alatt olyan férfiak közelségére vágynak, akikben a klasszikus biológiai hímattitűd még megvan.
Erre szokták azt mondani, akkor jössz rá, hogy mit vesztettél, mikor elvesztetted azt....

A fentiekből is látszik, hogy ezeknek az embereknek halvány fogalmuk sincs, hogy pusztán játékszerek és eszközök egy anarchista világ kialakításában....

2018.06.27. 10:02:52

@John Nethem: Lehet, hogy ezt hívják haladásnak? Mert ha ez nem lenne, te ma is egy jobbágy lennél (praktikusan rabszolga) egy uradalomban és álmaid netovábbja egy szép, csendes este a kocsmában? Mivel soha nem lett volna felvilágosodás, és soha nem lett volna magyar nemzet, és soha nem történne semmi sem?

John Nethem 2018.06.27. 10:25:11

@Geza vagyok: Géza ! Géza !! A felvilágosodás NEM Parancsszóra működik !!! És csak úgy, ha a társadalom kollektívan látja annak előnyeit....
És hogy tudd: NEM MINDEN változás HALADÁS ( mert az az előre!) ... Lehet, sokkal nagyobb visszalépés...

John Nethem 2018.06.27. 10:27:45

@Geza vagyok: Gondolj a magyar jakobinus mozgalomra.... NEM volt társadalmi támogatottsága.. El is bukott... Pedig I. Ferenc abszolutista törekvése ellenében szervezkedtek.....

2018.06.27. 10:46:22

Vagy a Szent Bertalan éjszakájára, amikor egy éjszaka alatt 10 000 hugenottát (a gyengébbek kedvéért, francia reformátusok) gyilkoltak le. A pápa olyan boldog volt a hírre, hogy egy freskót rendelt a Vatikánba az alkalomra. Ez egy kifejezetten nagy visszalépés volt, főleg, ha hugenotta voltál.
De ma már ennek semmi jelentősége, mert a világ meghaladta ezt a nézetet, és azt vallja, hogy minden ember egyenlő és mindenki szabadon azt gondolhat és tehet, amit akar.
Mi most a CEU-val és az egyetemekkel pont ezt tesszük, mint a katolikusok a reformátusokkal (én egyébként kálvinista vagyok). 500 év múlva, amikor a történészek visszatekintenek, egy szóra sem méltó légyfingnyi semmiségnek fogják tekinteni ezt a ma földrengető, szédületes távlatokat nyitó, boldogító eseményt. Ez az igazi relativitás.

orient 2018.06.27. 11:00:07

@maxval balcán bircaman: Értem én mit akarsz mondani, csak pár megjegyzés.
1. 20 éve itt még Horn Gyula volt.
2. 10 éve még Gyurcsány Bajnai.
A te elméleted szerint azért ezek akormányok sem alkottak maradandód finoman szólva, ha jól értem. Ennek ellenére azt mondod Oroszországban 20 éve van kb. változás. Annak ellenére, hogy elég jól el vannak látva nyesanyaggal, az átlag orosz jóval kevesebbet keres mint egy átlag magyar. Értem persze ha valaki top manager egy oligarcha cégében nyilván többszörösét keresi ,de nem ez az átlag. Átlag aki a mekiben hamburgert árul, vagy esetleg helyi étteremben dolgozik, netán fodrász a sarkon. Ezek az emberek szarul élnek, tudom mert sok orosz kollégám van és nem véletlenül költöztek MO-ra, vagy nyitottak itt üzletet mondjuk.

És itt jön a legnagyobb gond. A gazdag orosz tőkések akikre hivatkozol, semmi olyan terméket nem állítanak elő ami eladható lenne, vagy piacképes. Nyersanyag és kész ennyi. Nincs orosz autó, ruhamárka, ékszer, semmi olyan világbrandjük ami versenyképes lenne bárhol is. A legjobb fizetések még így is az orosz BMW gyárban vannak, vagy mondjuk az IKEA-ban ahol valaki eladó. Magyarul a függetlenségükkel sokra nem mennek, csak nagy dobra verhetik, hogy nekünk nem szólhat senki semmiért. De ilyen országok gazdaságilag teljesen elszigeteltek és hiába a világhatalom statusz, nyersanyagok, az átlag bér sosem lesz pár száz eurónál több. Nem is nagyon emelkedett az elmúlt 4-5 évben. Magyarországon robosztusan nő az életszínvonal az elmúlt években, de ez pont nem a szabadságharcnak köszönhető, hanem a német és EU cégeknek akik befektetnek, munkát adnak és adót fizetnek itt. Ha profitot ki is viszi, bérek és ÁFA bevételek, és más adók formájában azért itt marad. AMi a legfontosabb az embereknek van munkája és megélhetése, és ország előállít versenyképes termékeket: Audi, Mercedes...sorolhatnám, bár nem magyar termékeke, de mivel itt gyártották Made in Hungary az összes. Ezért tart ott minden KGST ország ahol. Nincs nyugati multi kizsákmányolás, de munka sincs és adóbevételek sem. Nézz körül a KGST piacon a szoci országokban. Fehéroroszország pl. szinte ingeyn kapják az energiát az orosz tesóktól és hol vannak? Függetlenségük megvan a nyugattól, de irigykedve néznek ránk vagy visegrádi országokra. Nem is beszélve arról, hogy szabadság is korlátozott mert nyilván nem tehetnek akármit az orosz tesó beleegyezése nélkül. Most akkor melyik út volt jobb? Nem idealizálom a nyugati rendet, mert az is romlott, kapzsi, szar, és megvannak a maga hátrányai, de a 2 rossz közül még így is kevésbé rossz.

John Nethem 2018.06.27. 11:01:27

@Geza vagyok: NEM ÉPPEN !!!! Jelen korunkban NEM a "fény" küzd a "sötétség" ellen, hanem egy olyan IDEA akar tért nyerni a létező DEMOKRATIKUS KÖZEGBEN, amit mint kisebbségi elgondolást akarnak méretéhez képest jóval nagyobbnak föltüntetni és ráerőszakolni a TÖBBSÉGRE.
Újra csak megkérdezem: miért szükséges a pozitív diszkrimináció és meddig tarthat ?? Az idők végezetéig ?? Akár a romák esetén, akár más védelemre szoruló "kisebbségnek" gondolt és tartott csoportoknak ?? És akkor azok is az idők végezetéig pozitívan diszkrimináltak ?? Ha levesszük a polkorrekt maszlagot róla, akkor gyakorlatilag egy réteg KIVÁLTSÁGOKAT kap....

2018.06.27. 11:17:51

Nos, akkoriban a hugenották voltak kisebbségben, ki is írtották őket, egy nagyobb részük pedig migráns lett, de főleg azért tehették meg, mert abszolútista uralkodójuk volt, minden francia nemzeti tudat nélkül (a nemzeti tudat kialakulása sokkal később történik).
Most meg 500 év után semmi gond nincs a reformátusokkal.

Volt egy nagyon érdekes vizsgálat, ahol követték azt, hogy melyik gyerek állja meg a pillecukor megevését (marshmallow experiment). Az jött ki, hogy a szegénység befolyásolja a karaktert. Az emberek nagyobb része azért gazdag, mert gazdag családban születik és azért szegény mert szegény családban születik.
Abban egyetértek veled, hogy a gazdagoknak ne kelljen semmit adni a szegényeknek, sőt a szegényeket fallal kellene elválasztani a gazdagoktól, külön iskolákat építeni nekik, etc. Mint az 50-es évek amerikája a feketékkel.
Csakhogy a határ jelenleg 600 000 euro/fő lenne. Aki alatta van, az mehet a szegénynegyedbe, aztán oldja meg. És akkor nem kéne látnom a sok nyomorult munkavállaló idióta, unott pofáját. Te is erre vágysz, ugye? Te hová kerülnél?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.27. 11:17:56

@orient:

Mo-on a reálbérnövekedés 1995 és 2015 között kb. 75 %.

Sose volt a magyar átlagszint nyomor, a rendszerváltozáskori nagy eséssel együtt se.

Ezzel szemben Oroszországban ugyanez az esés nem nagy, hanem óriási volt a rendszerváltozás kapcsán.

A 90-es évek közepén az egyébként lezuhant magyar életszínvonal az orosz 4-szerese volt!

Ez azért mondom, hogy el tudd képzelni mekkora volt ott a zuhanás. Akkora, hogy ahhoz képest a magyar zuhanás apró kis problémának tűnik csak.

Hiába van nyersanyagod, ha emberek azt ellopják.

A magyar spontán privatizációban is az ország szétlopásáról szólt, de az orosz helyzethez képest a magyar szolíd ügynek tűnik.

A 2000 utáni fordulat mindennek egy nagy részét visszacsinálta, s most az életszínvonal a magyar kb. 80-85 %-a.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.06.27. 11:32:29

@Geza vagyok: "Mi most a CEU-val és az egyetemekkel pont ezt tesszük, mint a katolikusok a reformátusokkal (én egyébként kálvinista vagyok). "

Egyetemekkel? A CEU vallasi intezmeny, eddig stimmel a parhuzam, de Mo-n nem bevett a soros felekezet igy hianyozni sem fog. Vagy a cseheknek hianyzik a CEU?

2018.06.27. 11:41:33

Szia, ha kiollózod a neked megfelelő szavakat és sorrendbe teszed, nem kedves dolog. Mi a fene köze van a vallásnak a CEU-hoz????
Ha ugyanígy csinálom mint te, akkor ez jön ke:
A CEU intézmény stimmel Mo-n hiányozni fog. Tényleg ezt gondolod?????

orient 2018.06.27. 11:44:58

@maxval balcán bircaman:

"A magyar spontán privatizációban is az ország szétlopásáról szólt"
Kis szösszenet erre: ugye megvan, hogy a legnagyobb kárt ez okozta a rendszerváltás után? Valószínüleg tisztában vagy vele. Szintén azzal, hogy a szétlopás nagy részét "privatizáció" Antal és Horn kormányok intézték nekünk sajna. Ok fidesz előtt volt még de az első MDF kormány nyakig benne volt ebben akármennyire is istenítik őket mostanság sajnos.
Másik dolog ez még mind EU és EU tárgyalások előtt volt. Lengyelek például semmit sem privatizáltak. Mellesleg EU tagként nem is lehetett volna ekkora korrupt privatizációt levezényelni mert mindenki börtönben kötött volna ki.

A lényeg, hogy EU nyilván szar bizonyos dolgokban (pl. most migráció, vagy bizonyos más centralizációk...), de ugyanakkor valamlyen szinten védelem is hogy ne lőjük magunkat lábon.

Pl. értem én, hogy esetleg a mostani kormánynak jó szándékai vannak a bírói rendszer reformálására, ahogy a lengyeleknek is, és marhára szarul néz ki hogy a mocskos EU mindenbe bele akar pofázni és a belügyünk...stb. de valahol ez védelem is. Gondolj bele, ha parlament alá kerül mondjuk a igazságügyi rendszer és mondjuk valamikor egy szoci párt nyer megint választást és úgy nevez ki bírákat ahogy akar akkor már nem annyira múkás a dolog ugye? Azért kell bizonyos dolgokat meghagyni függelennek, mert rohadtul visszaüthet ám a jövőben ha ezeket megbilizgálják. EU ezekbe akar pofázni és ezekbe beleegyezett a jelenlegi kormány is a tárgyalások során mert ogye orbánék tárgyaltál le az EU csatlakozás nagy részét. Mondjuk más kérdés, hogy migrációba és hasonló dolgokba nem egyeztünk bele és ezeket fel lehet hozni mint elfogadhatatlan feltételeket, de valszeg erre már Merlek is rájött és letesznek a kényszerbetelepítésről.

John Nethem 2018.06.27. 11:49:37

@Geza vagyok: "..Volt egy nagyon érdekes vizsgálat, ahol követték azt, hogy melyik gyerek állja meg a pillecukor megevését (marshmallow experiment)..."
---------
Ismerjük. Kérdéses a vizsgálat maga.
Elég problémás, ugyanis NEM egyenlő szintekről indult a vizsgálat.
Nyilván, aki minden nap evett pillecukrot, az sokkal önmegtartóztatóbb tud lenni, tudatában annak, hogy holnap úgyis újra ehet. Szemben a szegénnyel, aki esetleg soha nem evett, és nincs esély rá, hogy holnap is fog, nyilván bezabálja ma .
Egyértelmű, hogy ez a hozzáállás magából az életvitelből és a társadalmi pozícióból ered.

Mindenki nem lehet szupergazdag. Sőt gazdag sem. Ennek megvannak a maga számszaki arányai... Mint ahogy több tucat zöldséges vagy éppen pékség sem tud megélni egyetlen utcában, csakis egymás rovására, akár úgy, hogy egymást teszik tönkre végérvényesen a puszta létükkel...
A szegénység is viszonylagos.... Aki Németországban szegény, az nálunk alsó középosztály...
Nem falakat kell fölhúzni, hanem a társadalmat kell normalizálni és a szegényeknek esélyt adni, főleg akik köztük tehetségesek...

Tenkes Kapitánya 2018.06.27. 11:49:54

@Geza vagyok: Írhatsz még további párhuzamokat. Például Julius Popper ugyanazt tette a patagóniai indiánokkal, mint a kormány a CEU-val. Vagy, Aragóniai Ferdinánd ugyanazt tette a szefárd zsidókkal, mint a kormány a CEU-val.
A lényeg az, hogyha a kormány elüldözi végre a rákos daganat CEU-t, azt jól teszi.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.27. 11:51:49

@Tenkes Kapitánya: Így van! Az egyetemeket el kell üldözni, ki kell nyírni, nem valók egy közmunkaalapú társadalomba.

John Nethem 2018.06.27. 11:53:30

@orient: "...Azért kell bizonyos dolgokat meghagyni függelennek, mert rohadtul visszaüthet ám a jövőben ha ezeket megbilizgálják..."
--------------

Ha valami soha nem volt független, akkor az hogyan válik egyszerre csak függetlenné ??? Szervezetileg még csak-csak, de a BENNE LÉVŐK IDEOLÓGIAI elkötelezettsége akkor is visszanyúló, vagy teljes lecserélés esetén az aktuális hatalom felé hajló.....

Jakab.gipsz 2018.06.27. 11:54:06

Soros = Madoff szélhámosok

2018.06.27. 12:04:01

@John Nethem: Tehát a szegény romákat felemelni? Hogy normál életet éljenek és ezzel végre be lehessen kapcsolni őket a társadalomba?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.27. 12:05:08

@orient:

A privatizáció fősodra még Antallék megvolt.

Belülről ismerem ezt az egészet. Származásilag a kádárista technokráciából származom, nagyon sokat tudok errről.

Igen, Antallék alatt is ment még ez, azaz volt ellenzékiek is loptak (mind MDF. mind SZDSZ), de a fő réteg az a kádárista technokrácia volt.

Az állami cégek zömét ellopták, majd az immár teljesen szabad és jogilag igazi tulajok a legritkább esetben folytattak hatékony gazdálkodást, ehelyett 1-2 év alatt szimplán kilopták a cégek aktíváit, azt aztán személyes fogyasztásra költve. Gyurcsány Ferenc jó példa erre, de – meglepően fog hangozni – ő még a jobbik eset, mert ő tényleg csinált az elsajátított pénzből valamilyen működő vállalkozást, A nagy többség sokkal – aláhúzom a “sokkal” szót – rosszabb volt nála. Személyesen ismerek ilyen embereket. Az életút kb. ez: a cég “megvétele” ingyen – csődbe vitel, vagy jobb esetben áron alul eladás nyugati rablóbefektetőnek (igen, ez volt a jobbik eset) – 10-20 millió dollár készpénzhez jutás – költekezés és pénz betétele nyugati bankba kamatozó betétre. Az állítólagos szakember üzletemberek, akiket elmondásuk szerint csak a csúnya ruszkik gátoltak abban, hogy felvirágoztassák az országot úgy viselkedtek, mint a sikeres rablók, akiket nem kapott el a rendőrség, így visszavonultak élvezni a pénzt, tartózkodva bármilyen gazdasági szereptől.

Meggyőződésem, hogy a XX. század két legnagyobb magyar tragédiája a zsidó holokauszt és a spontán privatizáció. Hozzájuk képest minden más másodrendű esemémy, ide értve a Tanácsköztársaságot, Trianont, s az 56 utáni megtorlásokat is.

2018.06.27. 12:06:46

@Tenkes Kapitánya: Szerintem meg bőven elfér. Ha olyan kemények és erősek vagyunk, akkor nem kell minden mást kiírtani magunk közül, mert olyan erősek vagyunk, hogy meg tudjuk tűrni magunk között is. Ezen az alapon ki kellene tiltani minden második budapestit is, aki nem szavazott helyesen. Mégse tesszük. Miért?

John Nethem 2018.06.27. 12:09:08

@Geza vagyok: Sejtettem, hogy mindig a legszélsőségesebb kifogás lesz....
Igen, még őket is lehet integrálni.
Svédországnak a 70-80-as években még volt hozzá elég türelme, ideje és kapacitása, hogy az oda bevándorló romákat SZÉTTERÍTETTE az ország egész területén, így alig vagy sehogy nem tudtak egymással szoros és folytonos kapcsolatot fönntartani, így a maguk beilleszkedésére kellett koncentrálniuk...
Amíg nyilván a társadalom fősodra életvitele labilis, addig kevéssé képes bárki is az annál labilisabb rétegekkel foglalkozni.

orient 2018.06.27. 12:12:40

@John Nethem: "Ha valami soha nem volt független, akkor az hogyan válik egyszerre csak függetlenné ??? Szervezetileg még csak-csak, de a BENNE LÉVŐK IDEOLÓGIAI elkötelezettsége akkor is visszanyúló, vagy teljes lecserélés esetén az aktuális hatalom felé hajló....."

Tisztázzunk valamit. Soha semmi sem lesz totálisan független. Törekedni kell és lehet rá de nyilván lesznek elkötelezettségek valamilyen irányban. A kézivezérlés és politikai kinevezés sosem vezetett jóra még a történelemben azért ebben egyezünk meg. Megint ideológiákkal jössz, de ideoloógiák fejekben vannak, és nem vagyunk Isten hogy emberi fejekbe lássunk. Csak mert valaki hoz egy ítéletet, lehet a meggyőződése ellen teszi mert a munkáját jól akarja végezni, ezt hogy követed le. És megint ideológiák alapján akarsz embereket ki vagy behejezni poziciókba? Megint csak erőssen kommunista szemlélet a ideológiától függetlenül. A részleges függetlenséget azzal tartod fent ha a politikát távol tartod bizonyos dolgoktól (jegybank, Bírói kar...) és egy szakmai bizottságra bízod nem egy emberre a kinevezéseket. Hidd el a bizottságban lesz mindenféle ideológiai ember képviselve. Egyébként pont bírói közegben van elég jó ismerettségem, és a bírók jelentős része erőssen Fideszpárti maradjunk ennyiben. De csak azért nem fog egy ítéletet meghozni mert mondjuk a jelenegi kormánynak kedvez, attól mert mondjuk jelenlegi kormánnyal szimpatizál még elsősorban bíró és a munkáját végzi. Most ezt hellyettesíted valakivel aki telefonhívásokra teljesít ítéleteket, meg ideológiákra hivatkozva, hát akkor azért eléggé rosszul nézünk ki.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.06.27. 12:15:17

@Geza vagyok: A vallas ideologia, ahogy a nyilt tarsadalom is.

2018.06.27. 12:16:16

@John Nethem: Tehát Magyarország szegény? Azért költenek annyit az emberek mindenféle értelmetlen dologra? Az ország meg még több baromságra?

John Nethem 2018.06.27. 12:20:58

@Geza vagyok: Hol írtam , hogy Magyarország szegény ???

John Nethem 2018.06.27. 12:22:11

@orient: Én nem helyeztem senkit sehova.
ÉN egy MEGÁLLAPÍTÁST tettem.

John Nethem 2018.06.27. 12:22:53

@orient: ÉS a megállapításomat éppen TE támasztod alá.

orient 2018.06.27. 12:28:20

@John Nethem: pontosan mivel? Nyilván csak megállapításokat teszünk erről szól az egész.

2018.06.27. 12:32:17

@Halál kamionja mindenkit elgázol: Vagy bármi, amit az emberi elme kitalál. Addig hisznek benne, amíg lesznek hívői. Amint az emberek nem fognak hinni benne, eloszlik.
Ilyen a nacionalizmus, Magyarország, vagy a konzervatívizmus, és millió izmus. Amíg hisszük, hogy van, addig létezik, de nacionalista vagy muszlim tehenet még nem láttam.
Az egyetlen dolog ami mindig össze fog kötni mindenkit, az a pénz szeretete. Bin Laden, bár gyűlölte amerikát és mindent amit az képviselt, mégis nagyon szerette a zöldhasút, ahogyan teszik azt sokan itthon is.

Tenkes Kapitánya 2018.06.27. 12:49:50

@Geza vagyok: Ha magyarok éltek volna csak Magyarországon 100 éve, nem lett volna Trianon. Ki kell üldözni a nemzetellenes erőket, mert erősek vagyunk.

John Nethem 2018.06.27. 12:52:58

@orient: Azt a megállapításomat, hogy szervezetileg lehet ugyan független egy bírói kar, de az EMBEREKnek van valamilyen ideológiája, és ha az előzőekhez kapcsolódóan egy társadalmi státusz is befolyásolja az emberek döntéseit ( akár tudat alattian is), akkor az IDEOLÓGIA IS !!!! Még akár kontraproduktívan is: nagyon vigyázz arra, nehogy a saját ideológiája javára döntsön, ezért a másik oldalra esik túlzásba... Mert ilyenre is volt példa....
Az egy hiú ábránd, hogy az ideológiát ki lehet iktatni a döntésekben.
HA sikerülne, akkor a HELSINKI bizottság NEM szervezne rendszeresen ÉRZÉKENYÍTŐ tréningeket bíráknak.......

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.06.27. 12:53:05

@Geza vagyok: Igy van, sorosnak nincsenek hivei, igy mennie kell.

"Az egyetlen dolog ami mindig össze fog kötni mindenkit, az a pénz szeretete. " - ezt szerette volna a satan, de jott Jezus, es elkergette a kufarokat a templombol

Ezt teszi Orban is Sorossal, Jezus neveben.

John Nethem 2018.06.27. 12:59:07

@Geza vagyok: Hm....

Akkor még van mit tanulnod etológiából....
A tehénnek is van bizonyos szintű territóriumvédelme.... ÉS bizony hívhatjuk nacionalizmusnak...
ÉS még meglepődnél, hogy mennyi a közös dolog, amiről azt hisszük, csak az ember társadalmaiban létezik, aztán kiderül, hogy már a természet régen megvalósította.... Csak szimplán egy akcióra adott válaszlépésként....

bda 2018.06.27. 13:06:20

@maxval balcán bircaman:
Tény anyai ágam nekem felvidéki magyarok, de az apai vonal az szinte tiszta sváb, apám például 4 éves koráig csak svábul tudott az óvodában tanult meg magyarul. Jó látni ilyen relikviákat. Ha egy-két ember tisztában lenne a történelmünkkel mint ahogy nincs, akkor nem irkálna hasonló bölcsességeket, hogy a nyugatnak semmit sem köszönhetünk, tény voltak azért hátrányai is dolognak, de összességében szerintem pozitív a hozadéka. Persze az örök kérdés, hogy nyugati befolyás nélkül jobb vagy rosszabb lenne-e a jelen helyzetünk. Ez olyan mintha a fociban azon elmélkednénk, hogy Puskás-e a jobb vagy Messi, más kor, más játékrendszerek stb.

2018.06.27. 13:09:42

@John Nethem: Etológiából elég jó vagyok, és bízz bennem, nincs nacionalista, vagy kommunista kutya. Ahogyan nincs magyar, román vagy olasz érzelmű sem, valamint az állatok körében teljes a vallási tolerancia is.
Ezt csakis az ember tudja értelmezni, mert ezeket mind az ember találta fel kb. 70 000 évvel ezelőtt. Ezelőtt még az ember sem tudta.

John Nethem 2018.06.27. 13:15:32

@Geza vagyok: Alapvetően semmivel sem különbözik el a territóriumvédő állat az ember nacionalista voltától. Az embernél csak annyi a különbség, hogy gyárt rá ideológiát, az állat pedig NEM törődik ilyen emberi hívságokkal, mert fölösleges.
Ha valaki be merészel menni elkergeti, vagy megöli. ILYEN egyszerű az.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.06.27. 13:24:04

@John Nethem: Igaza van abban, hogy a nacionalizmus ujkeletu.

A mai nemzetfogalom a 19. szazad elott nem letezett, a feudalis nemzetbe a lakossag 90%-a nem tartozott bele. Ok csak joszagok voltak, nem is erdekelt senkit milyen nyelven beszelt a jobbagy Magyarorszagon, felvette a foldesura vallasat, fizette az adot akkor beken hagytak.

A torzsi, versegi leszarmazas persze sokkal korabban is volt a magyaroknal is, de a feudalizmusra ez megvaltozott igy lettek a random telepes faluk ossze vissza nemetekbol, totokbol, racokbol, olahokbol.

John Nethem 2018.06.27. 13:28:50

@Halál kamionja mindenkit elgázol: Annyiban új keletű, hogy a NEMZET mint olyan a NEMZETSÉG fogalmából képződött, ami meg amióta emberi történelem létezik, azóta van, így "nemzetségizmus" is létezett, csak nem nevezték nevén.... A NEMZET / NÉP pedig a nemzetségbeliek plusz a szolganép egységes NYELVi és jobbára egységes kultúrközegben: megkülönböztetendő a "MI" és a "TI" viszonyában...

John Nethem 2018.06.27. 13:30:12

@John Nethem: Mármint a "MI" népünk és a "TI" népetek ...

orient 2018.06.27. 13:32:40

@John Nethem: ismerőseim 90% nak semmi ideológiája sincs, csak annyi, hogy legyen pénza a családját etetni. Túl van misztifikálva az ideológiai vonulatod. Akinek meg van valamilyen ideológiai meggyőződése attól végzi rendesen a munkáját ha ez nem befolyásolja a munkájában. Bizonyítékok alapján hoz döntést és nem ideológia alapján. A kézi vezérlésnél pont az a gond, hogy ideilógia sem számít a jövőben csak a végrehajtás. Döntéseket kell meghozni akkor is ha nem értek vele egyett: lásd Nagy Imre koncepciós perek pl. Nem ideológiák alapján hoztak döntéseket hanem hatalmi döntésre, ez a gond. És a politika beleszól a bíróságok ügyeibe onnantól már nem ideológiákról vitatkozunk hanem sokkal kommolyabb dolgokról. Hogyan tudod garantálni egy parlamentáris, gyakorlatilag politikaikinevezésekkel nem ez lesz a vége?

John Nethem 2018.06.27. 13:40:00

@orient: Nyugat-európa éppen IDEOLÓGIÁK alapján hoz döntéseket, amiben semmi RACIONALITÁS és REÁLPOLITIKA nincsen.

orient 2018.06.27. 13:44:59

@John Nethem: teória, semmmi bizonyíték nincs rá. Törvények alapján hoznak döntéseket. Törvényeket lehet kritizálni vagy mérlegelni de ez van.

Bizonyos országokban meg persze ahol nem nyugatiak, ott nem ideologiák alapján hoznak döntést szimplán a szultán leszól, vagy a volt KGB ügynök, hogy el kell ítélni, pont. Ez meg bizonyított. Ez akkor jobb?

2018.06.27. 13:53:46

@John Nethem: Dehogynem, egy macskának nincs territóriuma, egy oroszlánnak van. Az állatok legnagyobb részének nem létezik ilyen. Ahogyan egyes majmoknak nincs territóriuma, de egy majomcsapatnak már van. De az a csapat hol van az univerzuman az másodlagos, mert mindig ugyanazt csinálják.
Az ember viszont ideák mentén épít egy dolgot, amit ha elegen elhisznek, akkor az megvalósul. Mint pl. a cégek. Nem is léteznek, mégis létezőnek tekintjük őket. Vagy az ország. Miért pont ott van a határ ahol van? Miért nem máshol? Miért nem azt gondoljuk, hogy Mo az Németo? Miért baj az, ha az Oroszok további területeket kebeleznek be, mondjuk Mo kárára? Az ott élőknek az élete valószínűleg minimálisan fog változni, minden nap ugyanolyan lesz mint volt.

John Nethem 2018.06.27. 14:43:08

@Geza vagyok: Csak annyit: a MACSKA a TERRITORIÁLIS EMLŐSÖK közé tartozik.... Ami meg a majmokat illeti: MINDEN majomnak van territóriuma. A csoportoknak egyértelműen nagyobb, és a méretük alapján is ahhoz aránylik.
Ráadásul a majmok speciel még POLITIZÁLNAK is..... (Egy új tanulmány szerint viszont csimpánzoknál megesik, hogy nem a legerősebb, legnagyobbhím lesz a vezér, hanem az, amelyik igazi politikus alkat: szívességeket tesz, szövetségeseket toboroz.)

John Nethem 2018.06.27. 16:16:56

@orient: Hm.... MERKEL melyik törvény alapján nyitotta meg a német határokat az invázió elől ??
Amikor kilátásba helyeztek ellene egy alkotmányos pert, mert SAJÁT SZAKÁLLÁRA döntött fölhatalmazás nélkül ???
Akkor itt melyik törvények szerint is cselekedett Merkel ?? Ja, hogy éppen semmibe vette a törvényeket és egy HAMIS IDEOLÓGIA mentén döntött....
Amire konkrét bizonyíték, hogy Németországban jelenleg a KIUTASÍTANDÓ ( de nem sikerül végrehajtani) és ILLEGÁLIS migránsok száma 450 ezer

orient 2018.06.27. 16:31:10

@John Nethem: pillanat, ez nem egy birosagi dontes ahol egy ember sorsarol dontenek. Ezt a dontest egy allamfo szuveren joga meghozni, ahogy A mi kormanyunk epithet keritest azt sem egy birosagi dontesre hivatkozva hoztak, szimplan kormanyhatarozat igaz? Az hogy valaki beenged valakit vagy sem ez kormany hataskor nem birosagi. Lehet egyeterteni vele vagy elitelni, szavazoi majd eldontik. Nem is tul nepszeru mostansag azert maradjunk ennyiben.

Ha mondjuk egy buntenyt, vagy birosagi iteletet meghoznak ott vannak szabalyok amihez egy bironak tartania kell magat. Ha gyilkossag 10 evtol 30 evig terjedo szabadsagvesztes akkor ott van joga merlegelni de nem adhat kevesebbet vagy tobbet. Ezeket at lehet szabni torvenyek altal es ezert vannak valasztasok mert az ideoligia valsztason dol el, utana meg a hozza kapcsolodo torvenykezesben, de ez alapjan keruljon mar valaki egy pozicioba kesobb. A bironak meg kotelessege a torvenyek alapjan donteni ideoligiaktol fuggetlenul. Tul megengedo mondjuk a torveny a liberalis svedorszagban? Akkor a valasztok valaszthatnak egy uj kormanyt aki azt igeri bekemenyit es vege a polkorrekt liberalis dumanak. Ha megvalasztjak akkor ilyen torvenyeket es bunteteseket fognak kiszabni akkor is ha a biro epp egy liberalis valaki aki nem ert vele egyett, nem tehet majd mast, ennyi.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.27. 16:46:57

@John Nethem: "MERKEL melyik törvény alapján nyitotta meg a német határokat az invázió elől ?"

Gondolod, hogy megnyitotta? Németország schengeni határa talán az északi tenger partvonala. Visszarendelte szerinted mutti a pari őrséget? Fantáziálsz.

John Nethem 2018.06.27. 19:05:44

@orient: "E sorok szerzője jogász, és éppen ezért tudja: a jogban sohasem egyetlen megoldás létezik. A jog nem egy zárt, logikus rendszer, amelyben a válaszok eleve adottak lennének. A jog pusztán az érvelés eljárását szabályozza, de mindig hagy annyi szabad teret, hogy egy-egy kérdésre legalább két jogi válasz is adható legyen. Miközben irigylem mások magabiztosságát, talán jogi kérdésekben mégsem kéne egy-egy választ egyértelműnek és kizárólagosnak feltüntetni. Ha a jogban minden egyértelmű lenne, bíróságra sem lenne szükség. Elég lenne elővenni a törvényt, és minden levezethető lenne belőle. Mint egy matematikai képletből. A jog azonban nem matematika. A jog egy keret, amelyen belül különféle akaratok próbálnak érvényre jutni. Valamennyi akarat jogi érvekkel igazolja saját véleményét. És végül születik egy döntés, amely nem a döntés tartalma, hanem a döntéshozó hatalma okán érvényes és végleges. Non veritas sed auctoritas facit legem. Erre a tézisre épül a modern államiság és az európai jogállam, ha esetleg már elfelejtettük volna. Éppen ezért valamennyi jog- és politikaelmélet arra keresi a választ, hogy mikortól és miért legitim egy hatalom. Az erő önmagában nem legitimál, de a döntés elfogadottsága már igen. A jogállam az az állam, amelyben a jogi döntéseket a polgárok elfogadják. Az ellenszegülésnek számos formája ismert: jogon belüliek (választások), jogon kívüliek (polgári engedetlenség) és jogellenesek (forradalom) egyaránt adottak. A jogállam tehát nem több mint egy adott ország polgárainak elfogadása által létrejött és ennek révén legitim közössége. Általános jelentése nincs, csak mindig konkrét. Mást tart tán elfogadhatónak a svájci, mint az argentin, a magyar vagy a szingapúri polgár. És éppen ezért más a mérce is..."."

John Nethem 2018.06.27. 19:07:07

@orient: Ami evidencia, azzal nem érdemes foglalkozni. A bűntény evidencia.
A POLITIKAI felhangú dolgokról van szó, vagy a politikához erősen kötődő esetekről....

John Nethem 2018.06.27. 19:12:04

@orient: "..A mi kormanyunk epithet keritest azt sem egy birosagi dontesre hivatkozva hoztak, szimplan kormanyhatarozat igaz?.."
--------
Ennél többről van szó.
SCHENGENi határvédelemről - mert gyakolratilag a külső határok kellő védelme a garancia a belső határok nélküliségére.....

ÉS NEM kormányhatározat, hanem TÖRVÉNY.
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0700089.tv

John Nethem 2018.06.27. 19:16:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Igen, megnyitotta. Attól, hogy Németországnak nincsenek fizikai műszaki határvédelme, a HATÁRVONAL jottányit sem változott. Sőt a JOGI határ sem.
És a SZABAD MOZGÁS CSAK AZOKNAK megengedett, akik Eu-s állampolgárok, és 3. országból pedig azoknak, akiknek van érvényes tartózkodási engedélyük.
Az illegális migránsoknak NINCS ilyen. A genfi egyezmény is előírja a menekült KÖTELES EGYÜTTMŰKÖDNI a hatóságokkal és a LEGELSŐ állam hatóságánal kötelező jelentkeznie beazonosítás és nyilvántartás végett. A menekültek ideiglenes igazolványa CSAK A KIÁLLÍTÓ ország területén való tartózkodást engedélyezi, az EU-n belüli lófrálást már nem..

John Nethem 2018.06.27. 19:20:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Csaknem 400 olyan büntetőfeljelentést tettek Angela Merkel ellen, amely az ország biztonságát érintő ügyekben illetékes legfőbb ügyészség hatáskörébe tartozik. A feljelentéseket megvizsgálják.

A Focus Online gyűjtése szerint az egyik feljelentő azt írta, hogy Angela Merkel a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntésével veszélybe sodorta az alkotmányos rendet, és olyan állapotokat idézett elő, amely akár a németek testi épségét és életét is veszélyeztetheti. A feljelentő kiemelte, hogy a "harmadik világból származó, a (német) kultúrától idegen menekültek tömeges és a történelemben példa nélkül álló beáramlása" akár "teljes mértékben alááshatja" Németország alkotmányos rendjét.

orient 2018.06.27. 20:26:04

@John Nethem: jogra hivatkozik. A jogalkotas kinek a feladatkore? Hogy lehet hogy amig hollandiaban valaki homoszekszualis, fuvet sziv...mind ezt teheti nyilvanosan, legalisan jogi feleloseg vonas nelkul. Iranban meg mondjuk sok ev borton varna ra. Nem a birak ideologiaja teszi brtonbe az adott szemelyt vagy hagyja szabadon, hanem az adot orszag torvenye es jogrendszere. Errol beszle az emberl. Lehet az irani biro maga is meleg es fuvet sziv otthon titkban de attol meg el fogja itelni az irani jogrend es torveny szerint az elkovetot. Hollandiaban lehet egy biro utalja melegeket, a fuvet is de nem tehet ellene semmit. Teljesen felesleges ideoligiai alapon birakrol beszelni.

Ha egy adott orszagban a birak tobbsege kormanyparti mondjuk, ezzel semmi gond nincs ameddig ez a sajat meggyozodese es nem ezert kapta meg a poziciot. Ha mondjuk egy biro csak azert sosem praktizalhat mert nem nyal tovig az adott rendszernek mar annal inkabb. Ezert nem ertitek sokszor a parhuzamot ezek kozott es a kadari rendszer kozott. Nem lehet feltetlen huseget elvarni, ideologiakban egyeterto birakat kinevezni csak mert ez iszonyatosan sok visszaelesre ad lehetoseget. Milyen ideologia alapjan egyaltalan? Valaki hisz vlamiben es mivan ha kulso tapasztalatok miatt valtozik a vilagnezete 5 ev mulva.Kirugjak? Milyen alapon allapitjak meg valaki vilagnezetet? Elvtarsak kikerdezik vagy a titkos rendorseg? Hogyan mukodne ez a rendszer egyaltalan? Az egesz otlet teljesen abszord es nem hiszem el nem latod mennyire a kadari idoket hozza vissza. Kommunizmus eszmelyet kicsereled egy masikra, nevezd aminek akarod de a rendszer ugyan az. Csak az ervenyesul aki a rendszer baratja es egyezik a velemenye? Mi legyen azzal aki liberalis. Lehet utalni, nem egyet erteni vele de mit csinalsz vele? Eluldozod? Bebortonzod? Ellehetetlenited? Meddig kell fokozni meg ezt es hol a hatar?

John Nethem 2018.06.27. 21:12:45

@orient: Ne beszélj belém olyanokat, amiket nem mondtam.
Én annyit jelentettem ki, hogy minden ember IDEOLÓGIÁK mentén dolgozik.

NINCS OLYAN hogy az egyik percben még magánember vagyok, a másik percben pedig politikus/bíró/ügyész vagy éppen tanár.

Ha így lenne, az elképesztően nagy baj lenne, mert az már maga lenne a kettős személyiség, és pszichiológiai, hovatovább pszichiátriai eset....

Igen, lehet egy szintig elkülöníteni a kettőt, de az EGYÉN mint olyan TUDATOSAN nem különíthető el. Az EGO mindenképpen rányomja a bélyegét a döntésekre.

ÉS minden rendszer megpróbálja saját maga mellé állítani az igazságszolgáltatás rendszerét is, mint ahogy folyamatosan nyomást gyakorol rá.....

Erre is ékes példák a nyugati országok DEVIÁNS és kirívó bírói ítélkezései a nőket erőszakoló migránsok ügyében.

taga20 2018.06.27. 21:19:44

@John Nethem: "ÉS minden rendszer megpróbálja saját maga mellé állítani az igazságszolgáltatás rendszerét is, mint ahogy folyamatosan nyomást gyakorol rá....."

az apádfaszát akarja minden rendszer!
csak az olyan undorító szutyok arcok, mint erdogan és a gazdád a csuti akarja!

orient 2018.06.27. 21:25:36

@John Nethem: Egyebkent pont Te tamasztod ala a mondandomat. Lehet az adott biro hanyni tudna az adott migranstol es szive szerint elitelni 30 evre egy megeroszakolasert, vagy villamosszekbe tenne az elkovetot, de a jogrend megkoti a kezet. Igen ilyenforman ott is be van szabalyozva a rendszer. Lehet a birak 90% nem ert vele egyett, de szart se tud tenni ellene.

Ez utan megforditom a dolgot. Ha a birakat politikusok nevezik ki "ideologiak"menten ahogy te allitod esetleg, mi a garancia, hogy szimplan partkatonakat neveznek ki es semmi koze az ideologiakhoz. Ezt hogyan garantalod? Pont ez miatt van szetvalasztva a parlamenttol a birosag, mert ezt senki sem tudja garantalni, Te sem. Eszme szep, jot dumcsizunk rola, de sajnos visszaelesre ad lehetoseget.

Megint felteszem a kerdest mit csinalsz azzal altalaban akinek teszem azt az ideologiaja mas? Nem biro csak ember. Hol a hatar? Ma csak a birokat akarod ideologia alapjan valogatni, holnap mar a kozalkalmazottakat is, aztan mar a fodrasz is csak az lehet akinek part konyve van? Hol a hatar ember? Eszak korea ahol mindenkinek imadni kell a kedves vezetot es mindenben maradektalanul egyeterteni vele es az ideologiajaval?

John Nethem 2018.06.27. 23:12:59

@orient: Ne tőlem kérdezd. Én nem garantálok semmit. Azt sem, hogy a kinevezettek nem részrehajlóak, meg azt sem, hogy azok. Piszkosul el vagy tévelyedve, hogy megint belém akarod beszélni, hogy én akarnék bármit is ideológiai alapon megválogatni.
Ha nem vagy képes MEGKÜLÖNBÖZTETNI a megállapítás dolgát a belémbeszélt vágytól vagy elvárástól, akkor nincs miről beszélnünk. Most már másodszor követed el ezt a hibát. Ez a formális érvelés világába tartozó dolog, semmi köze a tényszerűséghez.

John Nethem 2018.06.28. 07:39:30

@John Nethem: javítás: " Ez az INformális érvelés világába tartozó dolog, semmi köze a tényszerűséghez."

orient 2018.06.28. 08:11:53

@John Nethem: Írtam egy regényt erre kiragatsz belőle 2 mondatot ami rád vonatkozott.
AMaradék 90%-ra semmi reakció, semmi értelme így.

Nyilván nem vagyok idóta, nem azt mondta valamit konkrétan mondtál csak továbbvittem a gondolatodat abba az irányba amit te figyelmen kívül hagysz. Támogatsz valamit ami alapvetően nem rossz, vagy nem helytelen, eszmeileg szép, de a történelem azt mutatja, hogy eddig mindig visszaéltek vele. Minden rendszer a zászlajára tűz szép eszméket, de a végén csak a saját hatalma érdekli. Lehet itt bírükat ideoligia alapján választani, csak történelem azt mutatja ha valaki ilyen hatalmat kap akkor nem az ideológiával foglalkozik, hanem azzal, hogy a saját embereit ültesse oda. Pornép meg elhiszi mindez az "ideológia" miatt történt. Ez volt a gondolat lényeg, de Te megsértődtél és védekezésbe kezdtél ahelyett, hogy a gondoloatra vélaszoltál volna. Sajnos a népet mint Te beszopatják, és mire rájössz átvertek már túl késő. AKi teljhatalmat kap valamiben az használni is fogja. Ez így van Julius Ceasar óta és ígyy is lesz. Ezt a hatalmat el lehet venni azonnal, vagy ki lehet építeni fokozatosan ami épp most történik.

Én elismerem a nyugati model hibáit, nem istenítem, meg állítom példának. Az erőltetett liberlizmusnak ugyanúgy megvannak a veszélyei mert én sem szeretném, ha a gyerekemre rá lenne erőltetve, hogy valakinek 2 anyukája vagy apukája van az normális az oviban, migránsokat sem szeretnék milliószámra európában, igazságszolgáltatás is lehetne keményebb nyugaton. Sok hiba van, de ez nem jelenti azt, hogy itt építeni kell egy rendszert ahol a politika kezébe kapja, hogy bírói hatalmat kézivezéreljen. Különbség köztünk míg én látom és elismerem nyugati rendszer hibáit és ez mellett nem szeretném, ha valami itt történne annak ellenére hogy sok mindennel esetleg egyetértek jelenleg MO-on. Én eseteket nézek, Te meg feketén fehéren látva: nyugaton minden romlott libsi szar, itthon meg akármit csinál a kormány az jó és tökéletes. Ilyen világ nem látezik eember ez egy utópia.

orient 2018.06.28. 09:06:59

@maxval balcán bircaman: Minden szavaddal egyetértek. Környezetemben pont ugyan ezeket tapasztaltam akik ennek a közelében voltak.

Ha Te ezt ennyire átláttad, és láttad azt is, hogy mennyire az ember visszaél a helyzettel amihhez semmi köze a külföldi multinak, de még a ruszki hatalomnak sem. Szimplán emberi kapzsiságról volt szó és arról valaki eladott valamit zsebre óriási kárt okozva a másik oldalon meg egy üzletember állt aki szimplán kihasználta valaki butaságát és kapzsiságát.

Ne érts félre, a kapitalista rendszer önző, romlott, kapzsi és ott haszálja ki a rendszert ahol lehet a profit növelésének az érdekében. Nem csak megteszi hanem ez a rendszer lényege. Természetesen rossz, de valahol be van építve valamennyi kontroll és bármit nem tehet meg. Vagyis sok mindent, de mégsem olyan szinten mint egy orosz vagy egy kínai tőkés aki ameddig a rendzser barátja addig tényleg akár fényes nappa aztcán agyon lőhet akárkit mondjuk egy kávézóban, majd rendelhet egy süteményt mellé.

Éna két renszer közül ami mindenképp rossz a kevésbé rosszról beszélek. Mellesleg, ha ebből a technokráciából származol, hogy támogathatsz egy rendszert aki elvileg ennek a technokrácia ellensége. Gyakorlatilag nem vagyok abban biztos ez valóban is így van. Mivel ebből a rendszerből jöttél elítélted akkor amit akkor láttál és tapasztaltál. Én éltem abban a rendszerben és bár marhára nem értek egyett az engedjünk meg mindent liberális dolgokkal, mert konzervatív ember vagyok és elegem van az LGBTből, a migránsinvázióból és sorolhatnám, azért a másik véglet sem tetszik ha olyan törvényeket vagy rendszert látok ami csak árnyalataiban is hasonlít az előző kádárista rendszerre. Belebornzongok. Szerintem eddig a nyugat európai demokrácia és kapitalizmus ami a 60-as évektől kb90-es évekig ment volt valamennyire kiegyensúlyozott. MEgengedő, szabad és elfogadó világ volt, de nem vitték túlzásba. Ami most van nyugaton, de itt keleten is szintén a két véglet felé kezd menni ahogy látom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.28. 09:22:16

@orient:

A származás szerinted meghatározza az ember nézeteit?

Pont azért fordultam szembe ezzel, mert láttam mi volt.

Apámtól első kézből hallottam valós történeteket.

orient 2018.06.28. 09:31:38

@maxval balcán bircaman: NEm abszolút nem. Egyértelmű, kérdőjelekkel akartam írni több mondatot így nem jött át az üzenetem rendesen. De teljesen értettem mit akarsz mondani.
süti beállítások módosítása