B1 blogcsaládAdatvédelmi Hatóság: adatvédelmi szempontból (is) aggályos a Figyelő listázása

2018. június 24. - Mr Flynn Rider

Reagált Péterfi Attila hivatala a Figyelő cikkére, amiben az Orbán Viktor által emlegetett 2000 Soros-zsoldost próbálták összeszedni.peterfalvi_attila.jpeg

A Schmidt Mária által tulajdonolt Figyelő láncos kutyaként igyekszik a gazda parancsait azonnal teljesíteni, sőt, túl is teljesíteni. Április 12-én lehoztak egy cikket, amiben több száz „Soros-zsoldost azonosítottak” és „leleplezték a magyarországi Soros-hálózatot”. Maga a cikk tartalma természetesen a szokásos fideszes uszítás és valóság-torzítás; később kiderült az egészről, hogy nem is úgy értették, hogy 2000 Soros-zsoldos van Magyarországon, hanem az egész világon (Magyarországról 200 természetes és jogi személyt sikerült úgy összekaparniuk, hogy van két halott is a listán). Eredetileg egyébként Orbán Viktor dobta be a jól sikerült szókapcsolatot a kampányban, hogy alátámassza azt a sok sületlenséget, ami aztán a Stop Soros-törvénycsomagban fogadott el a héten a Parlament fideszes és jobbikos többsége.

A cikk megjelenése után, még április közepén az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület a Nemzeti Adatvédelmi Hatósághoz (NAIH) fordult a listázás miatt; a NAIH pedig megállapította az ÜDE Egyesület panaszát elbírálva, hogy

adatvédelmi szempontból (is) jogsértő a Figyelő listázása.

A hatóság választát teljes egészében nyilvánosságra hozta az ügyvédeket tömörítő civil szervezet (itt el is olvashatja). Az Adtavédelmi Hatóság válaszában számos jogsértést állapított meg.

„A fentiekkel összefüggésben a Hatóság mindenekelőtt hangsúlyozza, hogy a kérdéses cikkhez hasonló adatbázisok építése és nyilvánosságra hozatala, állampolgárok valamilyen szubjektív kritérium alapján történő „listázása” minden esetben adatvédelmi szempontból (is) aggályos. Ráadásul jelen esetben több súlyosbító tényező is felmerül:

-  egyrészt a „listázás” célja az érintettek egyfajta negatív társadalmi megítélése olyan adatalanyok vonatkozásában is, akik nem minősülnek közszereplönek, nem vállalnak közéleti szerepet, valamint nem kívánják a közvéleményt tevékenységükkel befolyásolni,   megjegyzendó, hogy több, a kifogásolt cikkben szereplő személy akkor állt kapcsolatban Soros Györggyel, illetve a nevéhez köthető szervezetekkel, amikor e kapcsolat még nem képezte közbeszéd tárgyát,   végezetül pedig felmerült annak gyanúja, hogy olyan személyek neve is szerepel a Figyelő 2018. április 12-i számában megjelent Spekuláns emberein c. cikkében, akik korábban már elhunytak.

A kifogásolt sajtótermék vonatkozásában így a Figyelő, mint adatkezelő megsértette a GDPR 5. cikk (1) bekezdés c)-d) pontjaiba foglalt kötelezettségeit.

A Hatóság megállapítja végül, hogy a bejelentő által kifogásolt, a Figyelő 2018. április 12-i számában megjelent Spekuláns emberei” c. cikk keretében megvalósított adatkezelés felveti a

személyes adatok védelméhez, valamint a véleménynyilvánítás- és a sajtó szabadságához fűződő alapjogok összeütközését.

- írja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalása.

A Hatóság azt is megállapította, hogy a „kollízió feloldására” nem rendelkezik jogosítványokkal, hogy az ügy a továbbiakban merre megy tovább, az az érintettek dolga – például bírósághoz fordulhatnak.  Az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület nem fűzött több kommentárt a NAIH-közleményéhez.

Korábban több jogász és cikk is foglalkozott a Figyelő listázásával;

  • a 24.hu például megállapította, hogy két halott is felkerült a „gondosan összeszerkesztett” listára;
  • Magyar György és Karsai Dániel ügyvédek ingyenes jogi segítséget ajánlott fel azoknak, akik bírósághoz fordulnak a cikk miatt;
  • Magyar György szerint ugyanis a cikk kimeríti a rágalmazás és a becsületsértés jogi tényállását is;
  • a TASZ szerint “az ilyen listázások a történelemkönyvekben végzik, a legsötétebb lapokon”. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8814067759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magentax 2018.06.24. 09:54:37

Na csak ne sokat ugráljon ez a Péterfi Attila és a Sors által pénzelt Adatvédelmi Hatóság, mert lesz ám nemulass!

hullajelölt88 (törölt) 2018.06.24. 10:19:28

Nagyon nem lepne meg, ha a figyelős csürhe jelentős átfedést mutatna a kurucossal...

Helga Beauty Salon 2018.06.24. 11:06:50

@hullajelölt88: Nagyon nem lepne meg, ha a figyelős csürhe jelentős átfedést mutatna a kurucossal...

Mint ahogy a ballib csürhe átfedést mutat a komcsi bolsi ávósfattyúkkal és munkásőrivadékokkal.

hullajelölt88 (törölt) 2018.06.24. 11:47:01

@Helga Beauty Salon: ezek mind ti, fideSS-nyilas csőcselék vagytok.

Zöldelve 2018.06.24. 15:58:11

A GDPR végrehajtásári kinevezett hatóság Magyarországon NAIH. A rendelet értelmében a feljelentést nem egy véleménny kiadásával kell zárnia, hanem, amennyuben a jogsértést megállapította, bírságot kell kiszabnia az adatkezelőre, mégpedig elég komolyat. Ha ezt nem teszi, maga a hatóság is jogsértést követ el, ami egy külön téma.

Fergio 2018.06.24. 16:36:56

@Helga Beauty Salon:
A komcsi bolsi ávósfattyúval Orbán KISZ-titkár Viktor mutat átfedést. Orbán Mihály pártitkár volt abban az időben. Viktorod volt az 1990-es évek legnagyobb liberális magyar vezére volt, aki Soros ösztöndíjjal ment Oxfordba tanulni. Amikor ballibsiztek akkor az előbb említetteket tartsátok szemelőtt, mosott agyú fideszesek.

Európai téridő 2018.06.24. 17:27:02

A legtöbb tudományos kutatónak nyilvános "káderlapja" van az egyeteme, vagy az akadémiai intézete, vagy mindkettő honlapján.

seepheerd 2018.06.24. 22:19:07

Orbán is soros ügynök. Csak nem tud róla.
Valaki szólhatna neki :D

seepheerd 2018.06.24. 22:21:08

@Helga Beauty Salon:
Ahogy a lóboxon szoktuk az ilyenekre mondani:
te szerencsétlen.

Netuddki. 2018.06.25. 09:14:10

Bíróság, aztán csoportosan 100 milliókra perelni a fideszes reklámújságot!

Másképp sajnos nem megy. Vagyis menne, de azt már önbíráskodásnak hívják.

dunántúli gyerek 2018.06.25. 09:16:54

A blogotokat azert nem listazzak mert legalabb 100 latogato szukseges ahhoz hogy egyaltalan foglalkozzanak vele

hullajelölt88 (törölt) 2018.06.25. 09:23:10

@dunántúli gyerek: nédd má... letiltották az újabb nickjeidet, te kis fideSSnáci féreg? Ezen a neveden rég láttam a rusnya pofád.

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2018.06.25. 09:25:23

@dunántúli gyerek: "A blogotokat azert nem listazzak mert legalabb 100 latogato szukseges "

Nem a mi blogunk, hanem a ballippsik blogja. A haverjaid szerint. Számolni viszont nem tudsz, fideSSfasszopó.

bölcsbagoly 2018.06.25. 09:27:24

@Európai téridő: na ez az, ezt nem akarják tudomásul venni a fröcsögők! No meg azt, hogy a fizetésért kellene adni is valamit! S ha ezt közhírré teszik, akkor nem megsértődni kellene, hanem elnézést kérni! Ezt az adatvédelmi biztosnak is tudnia kellene....
A megnevezettek nem fedeznek fel semmit, nem végeznek kísérleteket, nem hoznak létre semmi újat és eredetit, egyetlen feladatuk hogy tájékozódjanak/informálódjanak egy-egy témában és írják meg a véleményüket! Ehhez kell egy év vagy kettő? Hetente két napot kell benn legyenek az intézetben, a többi munkájukat otthon végezhetik. Akik pártolják, védik őket, azok ezen is gondolkozzanak el, a saját helyzetükkel összemérve! (Kivéve, ha ugyanabban a csónakban eveznek, mert akkor érthető a nyafogás).
Lovász aggódik, hogy elmennek a kutatók, no pont sajnos ezek a jómadarak nem mennek sehova. Minek is tennék, hol lehetne ilyen jó dolguk?

Tenkes Kapitánya 2018.06.25. 09:45:34

Ez csak egy kijelentés, indoklás nélkül, hogy miért is lett volna aggályos bármilyen szempontból az áprilisi lista.

"Magyar György és Karsai Dániel ügyvédek ingyenes jogi segítséget ajánlott fel azoknak, akik bírósághoz fordulnak a cikk miatt"

Hányan fordultak bírósághoz??????????

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2018.06.25. 09:53:05

@Tenkes Kapitánya: "miért is lett volna aggályos"

Mert az ilyen listázásokat atrocitások követik. Szeretnéd, ha téged is kipécézzenek, aztán valamelyik eldurvult agyú fideSS keretlegény meggyilkoljon, hogy a gazdájának örömet szerezzen?

Európai téridő 2018.06.25. 15:27:27

@bölcsbagoly: Linkóc firkászok, akik lusták utána nézni ilyen apróságoknak. A hatóság vezetőjének pedig ezek után toll a fülébe! Azt, hogy az Akadémiánál is vannak lazán kezelt dolgok, azt az egyszeri nem akadémikus látogató is észre veheti. De a Lendület Program díjazottjai azért valamit letesznek az asztalra. Mondjuk a történészeik egy része hagyományos rizsálást művel, de a többi területen, mintha jobb lenne a helyzet. De ebben egy picikét laikus vagyok.