B1 blogcsalád



Orbán találta ki, hogy a MOL-nak kellene egy saját felhőkarcoló

2018. június 21. - B1blog

Nem föltétlenül akart gigantikus irodaház-beruházásba kezdeni a magyar olajvállalat, de a miniszterelnök meggyőzte a cégcsoportot, hogy a Kopaszi gáton akar építkezni. campus.jpg

Tekintélyt parancsoló megjelenésre van szüksége egy magyar multicégnek

- a B1 blog a miniszterelnökhöz bejáratos fideszes körökből származó információi szerint ezzel a felkiáltással kezdte győzködni a MOL vezérét Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a Kopaszi gáton építtessen új irodaházat magának az olajtársaság. Az épület különlegessége abban áll majd, hogy ez lesz Magyarország első valódi felhőkarcolója.

A MOL teljesen jól el van amúgy a kívülről szocreálnak tűnő Október 23. utcai székházában, hiszen az épület csak kívülről néz ki borzasztóan, a belső elrendezése megfelel a XXI. századi elvárásoknak, így nem feltétlenül akart volna a cégcsoport nagyszabású beruházásba kezdeni. (Bár az is tény, hogy van racionalitás annak, hogy a 11 helyen működő cégcsoport egy közös házba költözik.) De a Hernádi Zsolt MOL-vezérrel köztudottan jó viszonyt ápoló Orbán Viktor egy futballmeccs VIP-páholyában meggyőzte Hernádit, hogy

jó lesz a kormányfő kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak a cégével felépíttetni a felhőkarcolót.

Érdekesség, hogy a Garancsi ügyeire amúgy igen érzékeny ellenzék nem szólalt meg az ügyben, pedig az olajvállalatnak negyedrészben a magyar állam a tulajdonosa, vagyis ismételten közvetetten állami közreműködéssel jutott megbízáshoz a Market Építő Zrt. többségi tulajdonosa.

Kétségtelen ugyanakkor az is, hogy szinte az egyetlen ügy, amiben a 2002 és 2010 közt kormányzó MSZP-SZDSZ kormány a lex MOL ügyében simán konszenzust tudott létrehozni a Fidesszel. A jogszabályt azért alkották, hogy az osztrák ÖMW olajtársaság akkor se tudja átvenni az irányítást a MOL-ban, ha esetleg többséget szerez, ahogy erre akadtak kísérletei 2007 környékén az osztrák cégnek.

Orbán és Hernádi viszonyát továbbá jól jellemzi, hogy amikor a MOL-elnököt horvát kérésre körözték, akkor is elmerészkedett ugyan Tusnádfürdőre, de csak miniszterelnök barátjával mert mozogni a rendezvény ideje alatt. Úgy gondolta ugyanis, hogy a kormányfői delegáció tagjaként nem mer lesújtani rá a román hatóság, s számításai be is jöttek.

Miután a meggyőzés sikerült a MOL nem is tétlenkedett egy világhírű építészt kért fel a tervezésre: a Foster And Partnerst. Az Urbanista azt írta erről:

Norman Foster jelenleg a világ egyik legmenőbb építésze, olyan házakat jegyez, mint a londoni Uborka, vagy a Reichstag bővítése. Budapestre ugyan már több házat is tervezett (a hírhedt Zeppelint, meg egy angyalföldi irodaházat, amelynek a helyén most egy lakótömb épül), ám egyikből sem lett semmi. A felhőkarcoló a tervek szerint 120 méter magas lesz és egy kilátót terveznek a tetejére.

Pelikán József

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6014062045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.21. 11:21:29

A cikk célja Orbán nevének leírása volt gondolom. Akkor az is Orbán bűne lesz, hogy felhőkarcoló fog épülni Dél-Budán. Hát jó. Igazából nekem nem tetszik a dolog, de ezt még megbocsátom.

Helga Beauty Salon2 2018.06.21. 11:43:52

Már megint építenek, ez felháborító! Hol az évtizedekig disznóól Várkert bazárt újítják fel, hol vasúton törik a fejüket, hol stadionokon!
A liberális értelmiség nevében ez elítélendő, térjünk vissza az évekig furkált négyes metró stílusban folytatott fejlődési irányzathoz!

Bryan élete 2018.06.21. 13:19:03

@Antlfinger Edvárd: nem Edvárd, nem az a aj, hogy felhőkarcoló fog épülni, hanem az, hogy az eddigi fővárosi rendeletben 65 m volt a legmagasabb beépíthetési lehetőség, de a pocakos fejéből kipattanó szikra miatt "meghosszabbították" 120-ra.
Amúgy abban lenne logika, - mint Párizsban - hogy egy negyedet ilyen stílusban építsenek be, de ne random módon, bárhova húzhassanak fel száz méteres épületeket.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.21. 13:42:45

@Antlfinger Edvárd: "az is Orbán bűne lesz"

Mivel mindenről egyszemélyben dönt - még arról is, hogy egy kevéssé tehetséges énekest szponzoráljon-e egy vállalat -, kénytelen a döntéseinek a felelősségét is vállalni. Illetve, persze nem vállal semmi felelősséget. az ország lecsúszásáért szerinte mindenki felelős, a zsidó háttérhatalom, az elmúlt 8 év, a négy évszak, csak maga a geci nem.

Krystos 2018.06.21. 18:41:11

@Bryan élete: Nem teljesen. Észak-csepelen engedélyezett 120 méteres épület 2015 óta, és több magasházra alkalmas zónát kijelöltek ahol a kerületek kaptak némi szabadságot fővários egyeztetés mellet. De 120 méter további is a felső kemény határ. Így épülhet az árpád hídnál két 90 méteres torony is (Agóra és GTC Twist) mert XIII áldását adta rá. Garancsiék tettek egy ugrást hogy ha észak csepelen lehet akkor a vele egy vonalban lévő Kopaszi mögötti területre miért nem? Tagadhatatlan hogy ez felkelt kérdéseket, de városképileg nincs érdemi különbség, észak csepelen meg kutya se fog még jó ideig bármit építeni.

v.f.michael 2018.06.22. 09:43:59

Csak azon gondolkodom, hogy jó,jó felhőkarcoló, de például egy tűz esetén van-e megfelelő insfrastruktúra a tűzoltóságnál? Tegye fel a kezét, aki egy ilyen épületben szívesen látná dolgozni a szeretteit.
süti beállítások módosítása