B1 blogcsaládA kormánypropaganda az egekbe emelte Merkelt, pedig éppen nyilvánosan alázta Orbánt

2018. június 11. - Mr Flynn Rider

Egy mondat miatt a kormánypropagandában kitört az üdvrivalgás. Kár, hogy nem hallgatták végig az interjút, mert  következő mondatban Merkel szétzúzta Orbánt. angela_merkel_interview_ard.jpg

Magyarország „bizonyos értelemben nekünk végzi el a munkát” uniós külső határa védelmével

- mondta a kancellár az ARD német országos köztelevízióban késő este sugárzott interjúban. (Aki németül teljes egészsében szeretné megnézni, itt megteheti.) Emiatt az egy mondat miatt az egész kormánypropaganda a 888-tól az Origón keresztül a Magyar Időkig hirtelen az egekbe emelte a német kancellárt, mondván, az végre meghallgatta a magyar miniszterlenök javaslatit és beépítette őket a saját politikájába. Európa orbanizálódik. Orbán külpolitikai sikere! - vizionálták a kormányhű lapok. 

Tegyük hozzá: azt az egyetlen inkriminált mondatot az MTI-nél részrehajlóan fordították le, mert

a nyilatkozatból egyáltalán nem lehet tudni, hogy a kerítésre vagy a menekültek megszűrésére gondol-e.

Ez az egy mondat azonban nem jelenti azt, hogy a német politika nyitna Magyarország felé, vagy, hogy nemzetközi Orbán Viktor elszigetelődését bármiben is feloldanák. A Spiegel például Putyin európai miniváltozatának nevezi Orbánt, ami nem éppen azt jelenti, hogy a németek sokkal nyitottabbak lennének a magyar kormány handabandájára. Sőt.

Ha valaki rendszeresen olvassa reggelente a B1 blog külpolitikai összefoglalóját, láthatja a mértékadó újságok – a baloldalitól a liberálison át a konzervatívig – egyformán úgy kezelik Orbán Viktort és rendszerét, mint a szükséges rosszat. Orbán senkinek sem szimpatikus, senkinek sem kell igazán. Az egyre erőszakosabb, elnyomó rendszere, kifejezetten primitív és agresszív stílusa miatt

Orbán az európai politikai családban olyan helyet foglal el, mint a temetésen disznó vicceket mesélő, részeg unokaöccs.

Megtűrik, mert családtag és néha rászólnak, hogy ne fingjon hangosan az ebédlőasztalnál.

A megtűrés oka nagyon egyszerű: Orbán a kerítésével és migráncsozós hőzöngésével egyszerre segíti a tagállamokat a menekültek visszatartásában és egyszerre viszi őket a szélsőjobb-populista irányba. Európa egyelőre küzd azzal, hogy deffiniálja önmagát, az Unió félúton van az Európai Egyesült Államok és a szétszakadás között. Mindebben pedig Orbán egyszerre hasznos és kártékony, de mindnenképpen fárasztó jelenség, ami állandó menedzselést és lavírozást igényel. 

Ahogy Merkel is elmondta a G7 után adott egy órás interjújában, az veszélyezteti az Európai Uniót, hogy a tagállamoknak még nem sikerült közös álláspontra jutniuk a migráció kezeléséről, ezért minden erejével dolgozik egy új uniós menekültügyi rendszer felépítésén. (Merkel egyébként mindig olyankor ad nagyinterjút a különböző német médiában, amikor valami fontos dolog történik és akkor sem nyalatja a talpát valami alákérdező propagandistával, mint Orbán.) Merkel két dolgot jelentett be az interjúban:

  1. a távolodást Trump Amerikájától, az önállósodó Európát és
  2. a változást a menekültek kezelésével kapcsolatban.

A menekültekkel kapcsolatos javaslata arról szól, hogy létre kell hozni egy közös menekültügyi hivatalt, és egységes szabványokat kell bevezetni a menekültügyi eljárásokban, a közösségen belüli mozgás szabadságának megőrzéséhez pedig fel kell állítani egy „igazi, európai határvédelmi rendőrséget”, amely akkor is tevékenykedhet, ha fellépése „nem tetszik” az érintett, uniós külső határral rendelkező tagországnak.

Itt hangzott el az a mondat is, amit a kormánypropaganda szeret felhozni: „

Magyarország „bizonyos értelemben nekünk végzi el a munkát"

 uniós külső határa védelmével.

A pártunk és kormányunk által fizetett lapok mind úgy állították be a kancellár interjúját, mint akit végre a magyar példa győzött meg arról, hogy szigortani kell a migránsokkal kapcsolatos szabályozást.

Valójában azon nincs szó magyar külpolitikai sikerről:

Merkel ugyan elismerte, hogy hibázott a menekültek korlátlan beengedésével 2015-ben (emlékezzünk, ki engedte el őket Németország felé, ellenőrizetlenül: Orbán Viktor) és olyanokat mondott, ami Orbánnak nem tetszik majd borítékolhatóan. Például, hogy közös eu-s megállapodást akar a menekültek és a határvédelem kérdéséről. Hiszen Orbán rendszere az utóbbi pár alkalommal sikerrel gáncsolta el az EU-Afrika-egyezményt is, ami pont a menekültek áramlásának megállatását célozta volna.

Orbán azonban nem a jól szabályozott megoldások híve, neki a probléma kell, amit meglovagolhat. Menekült-probléma, amiből politikai tőkét gyűjthet, akik ellen félelmet és gyűlöletet kelthet. Merkel viszont pont azt jelentette be, hogy az EU-nak megoldást kell találnia a problémára; mindez értelemszerűen Orbán számára kifejezetten hátrányos, hiszen

az egységes szabályozás és az erélyesebb fellépés menekültügyben kihúzza az egyetlen kampányeszközt Orbán kezéből.

Pláne, hogy Angela Merkel azt is belengette: menekültügyi rendszer megújításával együtt erősíteni kell a nemzetközi fejlesztési együttműködést, hogy az EU sikeresebb legyen a menekülésre kényszerítő okok felszámolásában. Orbánék számára kifejezetten rosszul jön az is, hogy Merkel hangsúlyozta: az uniós jog a nemzeti jog felett áll, és tartózkodni kell az egyoldalú, nemzeti szintű lépésektől. Szerinte „csak az európai megoldás az igazi megoldás".

A végső döfés pedig az, hogy ha feláll az uniós határőrség és megerősítik Európa külső határait, azok akkor is cselekedhetnek, ha a tagországnak éppen nem tetszik. Mindez azt jelenti: Merkel a magyar miniszterelnök saját fegyverét használta fel Orbán ellen úgy, hogy egyszerre üzent neki, lefitymálta a teljesítményét, dicsérte is egy kicsit, meg oda is szúrt neki.

Erre varrjon gombot Szijjártó Péter!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3114041240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nézek 2018.06.11. 18:20:14

és? ez akkor most kinek jó? most akkor merkel tündibündi, vagy ganaj? ...merthogy kibaszott európával az biztos..és erre még büszke is...pffff...

amúgy tehet egy szívességet Orbánnak ...(is)

taga20 2018.06.11. 18:48:18

@nézek: ti honnan az anyátokból bújtok elő?

FCUK26 2018.06.11. 20:41:46

"Például, hogy közös eu-s megállapodást akar a menekültek és a határvédelem kérdéséről. " nem lesz, borítékolható.

"az egységes szabályozás és az erélyesebb fellépés menekültügyben kihúzza az egyetlen kampányeszközt Orbán kezéből." nem lesz, lásd fentebb.

ti melyik valóságban éltek? jó reggelt :D

Európai téridő 2018.06.11. 22:32:36

Az idézett mondatot követő állítólagos alázós folytatást nem találtam meg, csak egy "nesze semmi, fogd meg jól" általánossáhalmazt azokról a feladatokról, amelyek elmulasztása miatt tette OV három éve azt, amit tett, beleértve a kerítést is. A fingós gagyi duma beleszövése ebbe a fejtegetésbe Önöket tünteti fel rossz színben, nem azt, akiről szól.

LKerekes 2018.06.11. 22:43:49

Tényleg megmásítjátok saját magatoknak a hazugságaitokkal a valóságot. Nem akartok ti nyerni 2022-ben sem. Ilyen ostoba ellenzéke és ellenzéki firkászai egyetlen kormánynak nincs Európában. A kutyámnak felolvastam a cikket és belepusztult.
Normális ember nem szavaz rátok. Nem vettétek észre április 8.-án?

Csaba Szikora 2018.06.12. 10:22:48

"a nyilatkozatból egyáltalán nem lehet tudni, hogy a kerítésre vagy a menekültek megszűrésére gondol-e."
Gyakorlatilag ugyanaz.

al Dajjal 2018.06.12. 10:50:26

"... mert következő mondatban Merkel szétzúzta Orbánt"

Hol van az a mondat? Miért kell egy ilyen elemi erejű csodafegyvert ilyen hosszú cikkben elásni?

A cikk szerint egy mondat Orbán mellett, egy elemi erejű pedig ellene az interjúban.
Én annyit látok, hogy egy mondat mellette, egy hosszú, szánalmas próbálkozás pedig ennek tompítására.

Könyörgöm, balok! Ha már ellenzéknek hülyék vagytok! Ismerjétek fel, hogy Európa jó része nem akar kontrollálatlanul beáramló migránsokat! Akik emellett kardoskodnak, azoknak is már most gondjuk van belőle - Német menekültügyi vizsgálatok által feltárt hiányosságok, szabálytalanságok. És ez még csak a kezdet ott is.
Legalább ebben az egy témában ne lőjétek tökön magatokat csak azért, mert "Orbánnak mindig mindenkor mindenben ellent kell mondani!"

rallus 2018.06.12. 13:44:46

@al Dajjal: Jó-jó, de szegény sajtómunkásnak is meg kell élnie valamiből!
Csodálkozol a kokainistán, s nem érted? Gondolkozzál az okain is tán - s megérted!

jandera 2018.06.12. 15:00:29

@al Dajjal: Szia! Itt vagyok egy bal. Felismertem, soha (5 éve sem) gondoltam, hogy kontrollálatlanul beáramló migránsokat kellene az országba engedni. Aki rászorul, azon viszont segíteni kell! Nem csak a migránson, de a magyaron is! Az egész migráns kérdést Orbánotok úgy "oldotta meg", hogy azt engedte be, aki fizetni tudott érte, de a rászorulókon nem segített. A magyarokon sem! Viszont tény, hogy ide nem vágyik senki sem migráns, sem magyar. Az ismerőseim, rokonaim egy része Nyugateurópában él, és kb annyira akar hazajönni, mint a migránsok itt maradni.
A kerítés, elterelés volt, nem megoldás, a szó átvitt és valódi értelmében is. A beáramlást a balkánon keresztül végül Törökországgal közösen lehetett megoldani. Az afrikai megoldást Orbánék torpedózták meg. Ez az egyetlen, amit nem tudok megérteni, hogy miért.
Orbánnak nem kell mindenben ellent mondani, volt jó dolog is amit tett. Csak nagyon kevés...
A választást megnyertétek, gratulálok! Az igazi baloldalinak nem érdeke választást nyerni most! Emlékezzetek 2002 -re, az "Erzsébet hídi csatára" . Ha most nem Orbán nyert volna, lehet, hogy lángokban állna az ország. Akkor inkább legyen béke, és mi balok meg szívunk tovább...

atomic power 1986DucaDuca 2018.06.12. 18:41:17

"Valójában azon nincs szó magyar külpolitikai sikerről..."

Akkor az mi, amikor európa vezető hatalmának első embere egyszercsak elkezdi ugyanazt mondani, amit a magyar kormány már évek óta mond.

Nem O.V. változtatta a véleményét a migránskérdésben, hanem A. M. Utóbbi eljutott a willkommenskultur-tól az erős határvédelemig, a kötelező kvótától a rugalmas szolidaritás gondolatáig.

Nem kellene a cikkírónak O.V. sikerei miatti pánikrohamában kifordítani a valóságot!
süti beállítások módosítása