B1 blogcsaládVigyázat! A Jobbik már régen hatalmon van

Ellenzékből már sikerült a programja egy részét átnyomnia

2018. március 24. - jdesi

 A Fidesz hatalma megdöntésének egyik legnehezebb kérdése, össze lehet-e Orbán eltávolításához fogni a Jobbikk

Talán segít a döntésben, ha felidézzük, az elmúlt években a Jobbik volt az egyik legsikeresebb párt. Nem is feltétlenül a relatíve magas támogatottságára gondolok, hanem arra, programja nagy részét sikerült már eddig is megvalósítani. Méghozzá ellenzékből. E programpontok jó része még a vad, rasszista, antidemokratikus korszakból származik. Ezeket orozta el a Fidesz, és valósította meg saját szélsőjobboldali programját, alapvetően megrengetve ezzel a demokráciát, a polgári jogállamot Magyarországon.

orba_n_vona.jpg

 

Az pedig furcsa jelenség, hogy miután a Jobbik igen sokat elért szélsőjobbos elképzeléseiből, a pártveztés elégedetten elkezdett behúzódni középre. Végülis egy csomó dolog már megvan, hála Orbán Viktornak. Lehet hát cukiskodni, a szélsőjobb balhét elviszi a magát egyre inkább diktátornak képzelő kis vezető.

Nézzünk pár példát. (Hosszabban írtam minderről Melyik a Jobbik? című könyvemben.)

Statisztikailag is, a Jobbik céljainak jelentős része már most megvalósult. Ellenzéki párttól pedig ez komoly fegyvertény. Ha most csak két programját vesszük szemügyre ebből a szempontból (Bethlen Gábor-program,2007 és Radiális változás, 2010) máris tekintélyes a sora azoknak célkitűzéseinek, melyek kipipálhatóak

Csak néhány példát említve: a kettős állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak; stratégiai fontosságú ágazatok, elsősorban az energiaszolgáltatók, államosítása; kötelező erkölcs-, vagy hittanoktatás bevezetése. Az oktatásirányítás központosítása, a tankönyvpiac erőteljes korlátozása, tantárgyanként egy könyvre szűkítése; országos szinten vezényelt, de helyi szinten megvalósuló közmunkaprogram; a hajléktalanok eltávolítása a közterületekről; a banki adósok kilakoltatásának jelentős korlátozása vagy akár megszüntetése, a banki alapkamat erőteljes csökkentése. Ezek a Jobbik elképzelései – megvalósítójuk pedig a Fidesz.

És a sor még messze nem teljes,

a Jobbik kívánságának megfelelően Károlyi Mihály szobrát elvitték a Kossuth térről, épülnek országszerte a Wass Albert-, Prohászka Ottokár-, Teleki Pál-emlékművek – ahogyan ezt Bethlen Gáborról elnevezett programjukban kívánták.

És a tévedések elkerülése végett szögezzük le, a vasárnapi zárvatartás ötlete is a Jobbiktól származik. 2010. novemberében nyújtották be T/1793-as számú törvényjavaslatukat, amelyben a „szabad vasárnap biztosításához szükséges” törvények módosítását kezdeményezték. Merthogy: „Törénelmi hagyományunkhoz hozzá tartozik, hogy a vasárnapokat az emberek pihenéssel, családjukkal, kikapcsolódással töltötték. (…) A jelenlegi rendelkezés a vasárnapi munkavégzés kivételes lehetőségét szélesen értelmezi, ezzel gyakorlatilag megszünteti ennek kivételes lehetőségét. A multinacionális cégek haszonmaximalizásán kívül nemhogy nem érdeke ma Magyarországon senkinek, hanem alkotmányos jogokat sért a vasárnapi munkavégzés jelenlegi szabályozása.” (Más kérdés, hogy ez aztán nem jött be és vissza kellett vonni.)

Igaz, 2010-ben még csak tárgyosrozatba sem vették ezt a javaslatot, amelyet akkor öt jobbikos képviselő, Baráth Zsolt, Bertha Szilvia, Sneider Tamás, Vágó Sebestyén és Z. Kárpát Dániel jegyzet. Ám a második Orbán-kormány szinte ugyanezzel az indokolással keresztülnyomott egy nagyon hasonló törvényt, igaz, akkor már a kereszténydemokratákra hivatkozva. De ez már csak afféle trükközés. Még egy pont a Jobbik listájáról, amit a Fidesz valósított meg, még ha később rá is fázott.

De sorolhatnánk példákat a külpolitikából is, mely területen a Jobbik keményen Európai Unió-ellenes, és a „keleti nyitás” lelkes szorgalmazója.

A keleti nyitás fideszes politikájára még a Jobbik külpolitikai szakpolitikusa, Gyöngyösi Márton is azt mondta gunyorosan: „Rendkívül boldogok vagyunk, hogy a kormány lelkes olvasója a Jobbik külpolitikai programjának, és abból nincs ellenére folyamatosan szemezgetni, hiszen ellentétben a Fidesszel, pártunk már 2008 óta hirdeti a Keleti Nyitás politikáját. Nincs bennünk sértődés, egyetértünk a törekvéssel, és támogatjuk ebben a kormányt, fontosnak véljük a Kelet felé történő gazdaságpolitikai nyitást.”

Aztán itt a szigorú, megtorló jellegű büntetőpolitika követelése, a halálbüntetés visszaállításának hangoztatása (erről mondta azt Orbán Viktor, hogy „megérne egy misét”).

Még ha az elcukisodó Vona mostanában azért erről hallgat.

A Jobbik 2010-es Radikális változás címet viselő programjában olvasható a követelés, hogy meg kell szüntetni a politikusok álláshalmozását, vagyis, hogy képviselő, polgármester (és a többi) egyszerre lehet valaki. A Jobbik saját tagjainak elő is írta e szabályt, később pedig a Fidesz törvényben rögzítette.

A Jobbik vezetője beszélt egy időben sokat arról, hogy nem segélyeket kell adni, hanem munkakötelezettséghez kell kötni a támogatást (ebből lett a közmunka), vagy a családi támogatás mind nagyobb részét adókedvezmény formájában kell nyújtani, a maradékát lehetőleg különféle jegyekben odaadni, így nem a romák számtalan gyerekét fogja pénzelni a társadalom.

Rendszeresen előkerül, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor elnöki rendszert szeretne bevezetni. Ez is rímel Vona Gábor elképzelésére, mely szerint: „Magyarországon egy erős vezetői hatalomra épülő, elnöki rendszerre van szükség.”

Sőt, néha Vona még ezen is túlmegy. Amikor annyi a találgatás, vajon miért akarja a miniszterelnök a Budavári Palota épületeit megszerezni hivatala számára, csendben jegyzem meg, hogy a Jobbik szerint a legmegfelelőbb államforma „számunkra” mégiscsak a királyság lenne.

Mára a köztársasági alkotmányt felváltó úgynevezett Alaptörvény részévé nemesedett a Jobbik pártprogramjából, hogy Magyarország 1944. március 19-én elveszítette a szuverenitását, és csak a rendszerváltáskor nyerte vissza. És a sor még hosszan folytatható lenne. Mindezt elérni tisztes eredmény lenne még kormányon is. Hát még ellenzékből.

Szóval  - némi publicisztikai túlzással – a Jobbik már hatalmon van. desi_janos_melyik_a_jobbik_boritob1_rgb_300dpi.jpg

És itt meg is rendelhető

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr213769708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sunt 2018.03.24. 09:24:06

Orbán eljobbikosodása nem képezheti vita tárgyát. De a kérdés már régen nem is ez. Hanem az, hogy amit Orbán-rendszernek nevezünk, az fenntartható-e Orbán nélkül. Az erre adott válasz dönti el, hogy mennyire indokolt a Jobbik-fóbia, ha elhisszük, hogy Vona és Orbán többé már nem foghatnak össze. Megint más kárdés, hogy demokratáknak össze lehet-e fogni a Jobbikkal. Evidensen nem lehet.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.03.24. 09:50:00

Orbán egy szélsőjobbos kommunista lett :)
Én a Vonára szavazok országosan, de még az is lehet hogy helyi szinten is veri Mellárt pécsett.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.03.24. 09:50:44

@szociál: úgy értem a Jobbik, nem a Vona veri Mellárt.

rallus 2018.03.24. 12:02:07

Valóban a Jobbik elképzelései valósulnak meg, mint a varázslónál, aki hajnalban elüvölti magát, hogy: Nap! Felkelni!

sinus67 2018.03.24. 16:26:47

Azért jó leckéztetés lehet a Jobbik számára, hogy az általa is preferált antidemokratikus intézkedések most rájuk is kihatnak így ellenzékben. Ha a fidesz nyer, egy percig sem kétlem, hogy az ÁSZ büntik más büntikkel is kiegészülnek majd!
Valami ilyesmi érzése lehet a hóhérnak, mikor őt magát akasszák!

api99 2018.03.26. 20:24:10

Már többször is kommenteltem itt, hogy a rsz váltás óta a jobbik a legsikeresebb ellenzéki párt, mert sok programpontja megvalósult. Sajnálatos módon szinte mindig valami olyan torz módon, hogy abból az uram-bátyám járt jól - bármiről is legyen szó :-(
Azt gondolom kormányon komoly erőt képviselnének és az országot kivinnék ebből a silányságból, amibe kerültünk a rendszerváltás után.

N. Barbie 2018.03.27. 11:20:01

"E programpontok jó része még a vad, rasszista, antidemokratikus korszakból származik."

A jol ismert megelhetesi rettego hivoszavak.
Kicsit kinos a szerzore nezve, hogy az altala felsorolt, fidesz altal lenyult programpontok egyike sem valosit meg ilyeneket.
Vad, antidemokratikus, ezt meg vert izzadva talan ra lehet fogni 1-2 re, de mondjuk a legismertebb libero megbelyegzesre, a rasszistazasra, meg cask tavolrol sincs egy pelda sem.
Szoval akkor talan nem kene hazudni, kedves szerzo.

N. Barbie 2018.03.27. 12:25:02

@rallus: Latom megint jatszod az ertetlent, es nagyon nem akarodzik beismerni a fent felsorolt tenyeket. Mindnek utana nezhetsz a parlament honlapjan.
Jaa, hogy az smafu, csak siman letagadod, mert olyan nincs, hogy a felseges viktorod ne maga talalna ki a torvenyeket vagy modositokat.
Aki latott mar par parlamenti kozvetitest, te ezekszerint biztosan nem, az tudja, hogy a fidesz az utolso legypiszok ellenzeki modosito inditvanyt is lesopri 8. eve az asztalrol, mert csak.
Aztan a jobbakat lenyulja es rovid idon belul sajat otletkent kurtoli vilagga.

Amugy mar kerdeztem par fidesznyiket errol, mind hallgatott, hatha te tudsz valaszolni:
hogy van az, hogy viktorod es maffia partja evek ota nagy nemzeti, a hataron tuliakert aggodo, keritest epito stb. stb. hosnek adja ki magat, de minden ilyen nemzetinek hivott otletet a Jobbik-tol nyult le?
Mennyire hitelesek is akkor ezek az erzesek benne es partjaban, ha nem maguktol jonnek az ezzel kapcsolatos otletek, hanem le kell nyulni mastol es utana sajatjukkent eloadni?