B1 blogcsalád



Vigyázat! A Jobbik már régen hatalmon van

Ellenzékből már sikerült a programja egy részét átnyomnia

2018. március 24. - jdesi

 A Fidesz hatalma megdöntésének egyik legnehezebb kérdése, össze lehet-e Orbán eltávolításához fogni a Jobbikk

Talán segít a döntésben, ha felidézzük, az elmúlt években a Jobbik volt az egyik legsikeresebb párt. Nem is feltétlenül a relatíve magas támogatottságára gondolok, hanem arra, programja nagy részét sikerült már eddig is megvalósítani. Méghozzá ellenzékből. E programpontok jó része még a vad, rasszista, antidemokratikus korszakból származik. Ezeket orozta el a Fidesz, és valósította meg saját szélsőjobboldali programját, alapvetően megrengetve ezzel a demokráciát, a polgári jogállamot Magyarországon.

orba_n_vona.jpg

 

Az pedig furcsa jelenség, hogy miután a Jobbik igen sokat elért szélsőjobbos elképzeléseiből, a pártveztés elégedetten elkezdett behúzódni középre. Végülis egy csomó dolog már megvan, hála Orbán Viktornak. Lehet hát cukiskodni, a szélsőjobb balhét elviszi a magát egyre inkább diktátornak képzelő kis vezető.

Nézzünk pár példát. (Hosszabban írtam minderről Melyik a Jobbik? című könyvemben.)

Statisztikailag is, a Jobbik céljainak jelentős része már most megvalósult. Ellenzéki párttól pedig ez komoly fegyvertény. Ha most csak két programját vesszük szemügyre ebből a szempontból (Bethlen Gábor-program,2007 és Radiális változás, 2010) máris tekintélyes a sora azoknak célkitűzéseinek, melyek kipipálhatóak

Csak néhány példát említve: a kettős állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak; stratégiai fontosságú ágazatok, elsősorban az energiaszolgáltatók, államosítása; kötelező erkölcs-, vagy hittanoktatás bevezetése. Az oktatásirányítás központosítása, a tankönyvpiac erőteljes korlátozása, tantárgyanként egy könyvre szűkítése; országos szinten vezényelt, de helyi szinten megvalósuló közmunkaprogram; a hajléktalanok eltávolítása a közterületekről; a banki adósok kilakoltatásának jelentős korlátozása vagy akár megszüntetése, a banki alapkamat erőteljes csökkentése. Ezek a Jobbik elképzelései – megvalósítójuk pedig a Fidesz.

És a sor még messze nem teljes,

a Jobbik kívánságának megfelelően Károlyi Mihály szobrát elvitték a Kossuth térről, épülnek országszerte a Wass Albert-, Prohászka Ottokár-, Teleki Pál-emlékművek – ahogyan ezt Bethlen Gáborról elnevezett programjukban kívánták.

És a tévedések elkerülése végett szögezzük le, a vasárnapi zárvatartás ötlete is a Jobbiktól származik. 2010. novemberében nyújtották be T/1793-as számú törvényjavaslatukat, amelyben a „szabad vasárnap biztosításához szükséges” törvények módosítását kezdeményezték. Merthogy: „Törénelmi hagyományunkhoz hozzá tartozik, hogy a vasárnapokat az emberek pihenéssel, családjukkal, kikapcsolódással töltötték. (…) A jelenlegi rendelkezés a vasárnapi munkavégzés kivételes lehetőségét szélesen értelmezi, ezzel gyakorlatilag megszünteti ennek kivételes lehetőségét. A multinacionális cégek haszonmaximalizásán kívül nemhogy nem érdeke ma Magyarországon senkinek, hanem alkotmányos jogokat sért a vasárnapi munkavégzés jelenlegi szabályozása.” (Más kérdés, hogy ez aztán nem jött be és vissza kellett vonni.)

Igaz, 2010-ben még csak tárgyosrozatba sem vették ezt a javaslatot, amelyet akkor öt jobbikos képviselő, Baráth Zsolt, Bertha Szilvia, Sneider Tamás, Vágó Sebestyén és Z. Kárpát Dániel jegyzet. Ám a második Orbán-kormány szinte ugyanezzel az indokolással keresztülnyomott egy nagyon hasonló törvényt, igaz, akkor már a kereszténydemokratákra hivatkozva. De ez már csak afféle trükközés. Még egy pont a Jobbik listájáról, amit a Fidesz valósított meg, még ha később rá is fázott.

De sorolhatnánk példákat a külpolitikából is, mely területen a Jobbik keményen Európai Unió-ellenes, és a „keleti nyitás” lelkes szorgalmazója.

A keleti nyitás fideszes politikájára még a Jobbik külpolitikai szakpolitikusa, Gyöngyösi Márton is azt mondta gunyorosan: „Rendkívül boldogok vagyunk, hogy a kormány lelkes olvasója a Jobbik külpolitikai programjának, és abból nincs ellenére folyamatosan szemezgetni, hiszen ellentétben a Fidesszel, pártunk már 2008 óta hirdeti a Keleti Nyitás politikáját. Nincs bennünk sértődés, egyetértünk a törekvéssel, és támogatjuk ebben a kormányt, fontosnak véljük a Kelet felé történő gazdaságpolitikai nyitást.”

Aztán itt a szigorú, megtorló jellegű büntetőpolitika követelése, a halálbüntetés visszaállításának hangoztatása (erről mondta azt Orbán Viktor, hogy „megérne egy misét”).

Még ha az elcukisodó Vona mostanában azért erről hallgat.

A Jobbik 2010-es Radikális változás címet viselő programjában olvasható a követelés, hogy meg kell szüntetni a politikusok álláshalmozását, vagyis, hogy képviselő, polgármester (és a többi) egyszerre lehet valaki. A Jobbik saját tagjainak elő is írta e szabályt, később pedig a Fidesz törvényben rögzítette.

A Jobbik vezetője beszélt egy időben sokat arról, hogy nem segélyeket kell adni, hanem munkakötelezettséghez kell kötni a támogatást (ebből lett a közmunka), vagy a családi támogatás mind nagyobb részét adókedvezmény formájában kell nyújtani, a maradékát lehetőleg különféle jegyekben odaadni, így nem a romák számtalan gyerekét fogja pénzelni a társadalom.

Rendszeresen előkerül, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor elnöki rendszert szeretne bevezetni. Ez is rímel Vona Gábor elképzelésére, mely szerint: „Magyarországon egy erős vezetői hatalomra épülő, elnöki rendszerre van szükség.”

Sőt, néha Vona még ezen is túlmegy. Amikor annyi a találgatás, vajon miért akarja a miniszterelnök a Budavári Palota épületeit megszerezni hivatala számára, csendben jegyzem meg, hogy a Jobbik szerint a legmegfelelőbb államforma „számunkra” mégiscsak a királyság lenne.

Mára a köztársasági alkotmányt felváltó úgynevezett Alaptörvény részévé nemesedett a Jobbik pártprogramjából, hogy Magyarország 1944. március 19-én elveszítette a szuverenitását, és csak a rendszerváltáskor nyerte vissza. És a sor még hosszan folytatható lenne. Mindezt elérni tisztes eredmény lenne még kormányon is. Hát még ellenzékből.

Szóval  - némi publicisztikai túlzással – a Jobbik már hatalmon van. desi_janos_melyik_a_jobbik_boritob1_rgb_300dpi.jpg

És itt meg is rendelhető

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9913769708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sunt 2018.03.24. 09:24:06

Orbán eljobbikosodása nem képezheti vita tárgyát. De a kérdés már régen nem is ez. Hanem az, hogy amit Orbán-rendszernek nevezünk, az fenntartható-e Orbán nélkül. Az erre adott válasz dönti el, hogy mennyire indokolt a Jobbik-fóbia, ha elhisszük, hogy Vona és Orbán többé már nem foghatnak össze. Megint más kárdés, hogy demokratáknak össze lehet-e fogni a Jobbikkal. Evidensen nem lehet.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.03.24. 09:50:00

Orbán egy szélsőjobbos kommunista lett :)
Én a Vonára szavazok országosan, de még az is lehet hogy helyi szinten is veri Mellárt pécsett.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.03.24. 09:50:44

@szociál: úgy értem a Jobbik, nem a Vona veri Mellárt.

rallus 2018.03.24. 12:02:07

Valóban a Jobbik elképzelései valósulnak meg, mint a varázslónál, aki hajnalban elüvölti magát, hogy: Nap! Felkelni!

sinus67 2018.03.24. 16:26:47

Azért jó leckéztetés lehet a Jobbik számára, hogy az általa is preferált antidemokratikus intézkedések most rájuk is kihatnak így ellenzékben. Ha a fidesz nyer, egy percig sem kétlem, hogy az ÁSZ büntik más büntikkel is kiegészülnek majd!
Valami ilyesmi érzése lehet a hóhérnak, mikor őt magát akasszák!

api99 2018.03.26. 20:24:10

Már többször is kommenteltem itt, hogy a rsz váltás óta a jobbik a legsikeresebb ellenzéki párt, mert sok programpontja megvalósult. Sajnálatos módon szinte mindig valami olyan torz módon, hogy abból az uram-bátyám járt jól - bármiről is legyen szó :-(
Azt gondolom kormányon komoly erőt képviselnének és az országot kivinnék ebből a silányságból, amibe kerültünk a rendszerváltás után.

N. Barbie 2018.03.27. 11:20:01

"E programpontok jó része még a vad, rasszista, antidemokratikus korszakból származik."

A jol ismert megelhetesi rettego hivoszavak.
Kicsit kinos a szerzore nezve, hogy az altala felsorolt, fidesz altal lenyult programpontok egyike sem valosit meg ilyeneket.
Vad, antidemokratikus, ezt meg vert izzadva talan ra lehet fogni 1-2 re, de mondjuk a legismertebb libero megbelyegzesre, a rasszistazasra, meg cask tavolrol sincs egy pelda sem.
Szoval akkor talan nem kene hazudni, kedves szerzo.

N. Barbie 2018.03.27. 12:25:02

@rallus: Latom megint jatszod az ertetlent, es nagyon nem akarodzik beismerni a fent felsorolt tenyeket. Mindnek utana nezhetsz a parlament honlapjan.
Jaa, hogy az smafu, csak siman letagadod, mert olyan nincs, hogy a felseges viktorod ne maga talalna ki a torvenyeket vagy modositokat.
Aki latott mar par parlamenti kozvetitest, te ezekszerint biztosan nem, az tudja, hogy a fidesz az utolso legypiszok ellenzeki modosito inditvanyt is lesopri 8. eve az asztalrol, mert csak.
Aztan a jobbakat lenyulja es rovid idon belul sajat otletkent kurtoli vilagga.

Amugy mar kerdeztem par fidesznyiket errol, mind hallgatott, hatha te tudsz valaszolni:
hogy van az, hogy viktorod es maffia partja evek ota nagy nemzeti, a hataron tuliakert aggodo, keritest epito stb. stb. hosnek adja ki magat, de minden ilyen nemzetinek hivott otletet a Jobbik-tol nyult le?
Mennyire hitelesek is akkor ezek az erzesek benne es partjaban, ha nem maguktol jonnek az ezzel kapcsolatos otletek, hanem le kell nyulni mastol es utana sajatjukkent eloadni?
süti beállítások módosítása