B1 blogcsalád



A Jobbikkal összefogni nem kell félnetek

2017. november 19. - ashwood

spinoza.jpgA Jobbik és baloldal összefogása reális veszélyt jelent Orbán újrázására nézve – ezt jelzi, ahogy a Fidesz lakájmédiája igyekszik hitelteleníteni a szélsőjobb cukisodását. A kérdés csak az: a választók gyomra bevenne-e egy ilyen összeborulást?

A kormány revolverlapjainak legújabb slágertémája: a Jobbik néppártosodásának, avagy cukiság-kampányának hiteltelenítése. A propaganda azt szeretné bebizonyítani: a párt centrumba húzódása csak a felszín, a Jobbik valójában továbbra is a jól ismert rasszista, szélsőséges alakulat. A cél egyértelmű: a ma még csak balértelmiségiek szintjén létező közeledést megakadályozni. (Tegyük hozzá: ki gondolta volna 2010-ben, hogy Vona Gábor olyan ikonikus balos helyszínen jelenhet meg meghívott vendégként, mint a Spinoza ház, és a közönség figyelmesen fogja hallgatni kifütyülés helyett.)

Tagadhatatlan: a Jobbik, és elsősorban annak elnöke, nyilatkozataiban turbó fokozatba kapcsolata a centrumba húzást. Megengedőek a melegekkel, a cigányokkal, a zsidókkal, immár Unió-pártiak és orosz ellenesek, támogatják a civileket és kiállnak a CEU mellett. Ki-ki maga döntse el: hiszi-e, hogy a változás valódi, vagy csupán politikai számítás eredménye. Kétségtelen, hogy a közép-jobb kiürült a magyar politikai térben, amikor a Fidesz úgy döntött, inkább szélről szerez több szavazót, elszívva a levegőt a néhány évvel ezelőtti Jobbik elől.

Nem tisztünk véleményezni a Jobbik pálfordulását - az azonban biztos, hogy a közvélemény-kutatások nem igazolják vissza a drámai politikai fordulat miatt várt drámai mértékű szavazóvesztést.

Arról korábban mi is többször írtunk: az ellenzék egyetlen esélye a 2018-as győzelemre, ha a szavazólapon a kormánypárti jelölt neve mellett egyetlen, összellenzéki aspiráns szerepel. Könnyű belátni, hogy ezzel a technikával, direkt politikai szimpátia helyett az országban reálisan meglévő protest hangulatot használná ki az ellenzék maximálisan. A kérdés azonban továbbra is az: összehozható-e egy ilyen szivárványkoalíció, és milyen árat fizetnének érte a benne résztvevők.

Az első kérdésre a biztos válasz: nem. Pontosabban: hivatalosan biztosan nem. Arra senki ne számítson, hogy olyan jelöltet talál jövre a szavazólapon, amely mellett minden ellenzéki párt logóját látni fogja. Már csak azért sem, mert ezt még az elvben ideológiailag egymáshoz közelebb álló baloldali pártok sem képesek összehozni. Az újak nem közösködnek a régiekkel, mindenki egymásra mutogat – szokás szerint teljes a káosz. Ez persze a választásokhoz közeledve letisztul majd, kialakulnak a baloldali frontok, de totális összeborulás sosem lesz. Technikai azonban könnyen elképzelhető, ugyanis volt már rá példa. Ez viszonylag egyszerű: bár az adott körzetben mindenki indít saját jelöltet, egy háttéralku alapján eldöntetik, ki mellett kampányolnak valójában. Ilyen összejátszásra, ha országos szinten nem is, helyben bizonyosan lesz példa. Egy ilyen összefogásba pedig helye lehet a Jobbiknak. Mivel nyilvánosan könnyen letagadható, ám mégis maximalizálható a kormányellenes hangulat ereje.

És itt a válasz a következő kérdésre is: mind a baloldali pártok, mind a Jobbik tart választói büntetésétől, ha nyilvánosan összebútorozna a nemrég még ősellenségnek tartott erővel. Ez pedig azt vetíti előre, hogy nem csak nyíltan összefogni, hanem kormányozni is képtelenek lennének közösen.

Akár meg is verhetnék a Fideszt, azonban olyan összetételű lenne a parlament, amelyben senki nem tudna kormányzati többséget összehozni. Ez a kurdarc pedig újabb Fidesz győzelmet garantálna az előre hozott választásokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4013311371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2017.11.19. 17:08:44

"A Jobbik, és elsősorban annak elnöke, nyilatkozataiban turbó fokozatba kapcsolata a centrumba húzást. Megengedőek a melegekkel, a cigányokkal, a zsidókkal, immár Unió-pártiak és orosz ellenesek, támogatják a civileket és kiállnak a CEU mellett."

Nekem pl. tök bejön a Vona!!!!!!

Sokkal jobb miniszterelnök lenne, mint a patás!

prognosys 2017.11.19. 17:58:10

@ulpius66: legalábbis lenne olyan profi köpönyegforgató

guvat 2017.11.19. 18:27:52

2016-05-28 17:33:00
Haraszti: Együtt kell működnie a baloldalnak a Jobbikkal
A centrális erőtér lényege, hogy az ellenzék pártjai – a baloldal és a Jobbik – jó eséllyel egyetlen kérdésben sem fognak össze, és ennek köszönhetően „az idők végezetéig” marad a jelenlegi aránytalan választási rendszer és a Fidesz ebből következő túlhatalma – mondta az ATV Szabad szemmel című műsorában Haraszti Miklós egykori rendszerváltó ellenzéki, az SZDSZ egyik alapítója, ahz EBESZ volt médiabiztosa.

"Haraszti szerint az ellenzék helyzete a jelenlegi választási rendszerben reménytelen, ezért javasolta a nemrég a 168 órának adott nyilatkozatában, hogy a Fideszen kívül az összes politikai erő – tehát a baloldal és a Jobbik együtt – közösen szorítsa rá a kormánypártokat egy arányos választási rendszerben lebonyolított voksolásra, ha pedig ez nem sikerül, közösen hirdessenek bojkottot."
És történt ez 2016 májusában! Nehéz nem észrevenni, hogy hol döntenek erről...

ParePCSI 2017.11.19. 18:48:44

A jobbikkal összefogni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem!
Jelen helyzetben egyetlen értelmes megoldás a bojkott.

ulpius66 2017.11.19. 19:47:13

A JOBBIK-kal összefogni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem!

Cycmen 2017.11.19. 20:13:52

"Tagadhatatlan: a Jobbik, és elsősorban annak elnöke, nyilatkozataiban turbó fokozatba kapcsolata a centrumba húzást. Megengedőek a melegekkel, a cigányokkal, a zsidókkal, immár Unió-pártiak és orosz ellenesek, támogatják a civileket és kiállnak a CEU mellett. "

És a végén Vona körülmetélteti magát a gárdamellényes Köves Slomoval! :D

Ellenvélemény_ 2017.11.19. 20:46:25

Érlelődik pedig valami, amit bizonyos körök szeretnének "tető alá hozni". Vonát és pártját elkezdték konformizálni, elfogadhatóvá tenni. Erről bővebben itt olvastam egy nagyon jó kis posztot: morpheusz.blog.hu/2017/11/18/jobbikiada_merre_tart_a_jobbik

Ad Dio 2017.11.19. 20:54:36

A szavazók - nem csak idehaza, az egész nyugati világban - egyre kevésbé vágynak politikai ideológiákra és nagy politikai víziók helyett a gyakorlatiasságot részesítik előnyben. Ezen logika mentén egy bal-szélejobb koala simán elképzelhető. Talán nem 2018-ban, hanem 2022-ben mindenképpen.

FCUK11 2017.11.20. 07:00:57

az a hazai bal, amelyik naponta tiltakozik az osztrákok új koalíciója ellen, nem foghat össze a jobbikkal. autofelláció :)

bontottcsirke 2017.11.20. 07:29:04

Tökmindegy, ezek menjenek oszt jó napot. Engem nem boldogít, ha ráhelke minden nap új mercédeszt kap, meg naponta épül két stadion az örökkévalóságnak.

-Ki az a Habony Árpád?
-Ilyen nevű ember nincs a fizetési listán (persze, mert te nézed a payrollt bazmeg)

-Fog még venni szállodát?
-Nem tudom, lehet, az is lehet, hogy igen, az is hogy nem. Nem tudom például holnap mit veszek.

Na ez a willkommenskultur, bazmeg.

2017.11.20. 10:55:50

@FCUK11: Egészen egyszerűen: kétségbeesett erőlködés a hataloméhség álcázására. Csakis azért, hogy az országot megmentsék a fidesztől...aha.. Inkább felmérték, belátták, hogy másként abszolút esélytelenek a parlamentbe jutásra, míg a Jobbik (nagyduzzogva...) akár a Fidesszel is koalícióra léphet... szükség törvényt bont.
Mondjuk abban az országban, ahol már Szdsz/MSZP koalíciót is összehordott a szél... hát nem szabad semmin meglepődni.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.20. 11:17:45

"Akár meg is verhetnék a Fideszt, azonban olyan összetételű lenne a parlament, amelyben senki nem tudna kormányzati többséget összehozni. Ez a kurdarc pedig újabb Fidesz győzelmet garantálna az előre hozott választásokon."

Pontos diagnózis.
Ám Vona nem az összefogsára hajt, hanem a ballib agyhalottak átpártolására.

Megjygezem, most hogy Gyurcsány szétkúrta az MSZP-t és 5%-os párttá zsugorította ebben van is ráció.
Legalábbis nagyobb mintsemhogy a ballib elkúrók valaha is nyerjenek az országban.

kekex 2017.11.20. 16:22:31

@Ad Dio:
Nem kell koalíció, ha egyik sem tud abszolút többséget szerezni. Viszont egységesen megígérhetnék, hogy SZAKÉRTŐI kormányt alakítanak, amit kívülről valamennyien támogatnak, ha és amennyiben az ellenzéki pártok által előre összehozott kormányprogramot hajtja végre (elszámoltatás vagyonelkobzással, közintézmények helyreállítása, LUSZTRRÁCIó az alkotmmányellenes puccsban résztvevő részére- és a választási rendszer rendbetétele után előre hozott választásokat írnak ki. Ez esetben akár megjelölhetnék az Árnyékkormány vezetőjét és tagjait előre is.
süti beállítások módosítása