B1 blogcsalád



Miért rossz a magyar gazdaság, ha jó?

2017. október 30. - ashwood

tractor-241070_960_720.jpgA magyar gazdaság – bármit is jósoltak a balos tudorok – nem fog összeomlani. Nem most. Nem is holnap. De amikor a valóság végül mégis beköszön, Orbán már a kanyarban sem lesz.

Bármennyit is szajkózták, ígérték – remélték – a baloldalhoz sorolt közgazdászok 2010 óta, csak nem jött el a gazdasági világvége, az unortodoxia okozta összeomlás. Az amúgy kvalitásos tudósok mindössze két hibát vétettek:

– vágyvezérelt gondolkodásuk miatt

– figyelmen kívül hagyták, hogy a világ vezető gazdaságai sokkal opportunistábbak, mint amennyire elvhűek.

Utóbbi hibába az ellenzéki hangadók – reménykedők – is előszeretettel esnek. Abban bíznak, hogy Magyarország legerősebb gazdasági partnerei – köztük is mindenek előtt Németország – fontosabban tartja a demokratikus, jogállami eszméket, mint saját befektetéseit. Az ebbe vetett hit annak ellenére jelen van az ellenzéki oldalon, hogy időről időre bizonyságát adja minden partner-ország vezetése, hogy bár politikailag szemben áll Orbán Viktorral és kabinetjével, sokszáz milliárd eurós befektetéseik biztonsága azonban minden finnyáskodást felül ír. Elvégre Kínával is kereskednek bőszen a nyugati demokráciák - és hol van a keleti kommunista diktatúrától ez a félázsiai autokrácia.

A magyar gazdaság tehát – amint a kormányzat szereti sorolni az ezt alátámasztó számokat – köszöni, jól van. A GDP 3 százalék felett bővül, az infláció kordában tartott, a munkanélküliség sosem látott mélyponton, a belső kereslet élénkül, az államadósságot soha nem lehetett a maihoz hasonlóan alacsony kamatszinten finanszírozni, az államadósság – ha a propaganda által sulykoltnál kisebb mértékben is, de – csökken, az államháztartási hiány kézben tartható. Aligha találunk olyan makrogazdasági mutatót, amely válságot jelezne, vagy akárcsak az összeomlás árnyékának előszelét vetítené előre – a képzavar ellenére érthető a gazdaság stabilitásának érzékeltetése.

(Az ellenzék kritikája a belső, szociális egyenlőtlenségek miatt jogos, azonban érvelésük, katasztrófa-várásuk miatt hiteltelen. A szociális háló szétverése, a felső két kereseti dekádba tartozók támogatása, a leszakadó rétegek magára hagyása teljes mértékben jellemző az orbáni rendszerre, azonban mindez nem befolyásolja, sőt, rövid távon még segíti is az impersszív makroadatok megjelenését.)

A fentiek ellenére mégis kijelenthető: a magyar gazdaság a régiós versenyben az egyik legrosszabb állapotban van.

E tétel természetesen nem egyenlő azzal, hogy holnap után itt a világvége és a forintot maga alá temeti az unortodoxia. (Utóbbiról évek óta amúgy sem beszélhetünk.)

A magyar gazdaság épp olyan állapotban van, mint a magyar demokrácia vagy a jogállam. Nagyon kedvező külső körülmények között, látszólag remekül működik. Azonban ha megkaparjuk a felszínt, azonnal kiderül: Orbán rövid távú, kizárólag politikai túlélését szolgáló intézkedések látszatsikereket tudnak felmutatni a mában, miközben felmorzsolják a holnaputánt.

A magyar gazdaság alapvető, és az ország hosszú távú leszakadását garantáló gondjai:

– járműipari összeszerelő-üzemként magyarországi gyárak alig állítanak elő hozzáadott értéket,

– a mindent átszövő korrupció a vállalkozásokat részben kizárja az uniós és állami forrásokból,

– nem készteti versenyre a cégeket és

– nem támogatja a beruházásokat.

– Utóbbi három következtében a magyar munkaerő termelékenysége a jelenleginél is jobban leszakad a környező állom és az Unió átlagától.

(Érdekes hallgatni, amikor Orbán azzal vádolja a német kormányt, hogy nem mutat szolidaritást Magyarország irányába, hisz nem ugyan annyit fizetnek a német cégek a magyar, mint a német munkaerőnek. Az érvelés csak három helyen botlik: 1, magáncégek bérpolitikáját kéri számon az államon. 2, Nem veszi tudomásul, hogy a német munkás termelékenysége kenterbe veri a magyart. 3, Ha annyira szeretne egyforma béreket, miért nem támogatja a Jobbik által felkarolt európai bérúnió gondolatát?)

A problémák felsorolásához visszatérve:

– az oktatás minden szintjével alapvető problémák vannak Magyarországon, így a végzettséget szerző munkaerő nincs naprakész tudás birtokában, messze nem teljesít olyan jól, mint azonos élethelyzetű, nyugat-európai társai,

– a kutatás-fejlesztés eddigi is mostohagyereke volt a mindenkori magyar kormányzatnak, és ez nem látszik változni.

– Mindebből következik az ország versenyképességének lecsúszása,

– ami már most is érezhető a működőtőke egyre lassabb beáramlásából.

A fenti problémák megoldása azonban roppant idő- és forrásigényes. Az oktatásra vagy fejlesztésre elköltött forintok haszna csak évek, vagy évtizedek múlva lesz érzékelhető. Ahogy a ráfordítások hiánya sem ma, inkább közép- és hosszútávon okoz gondokat. Épp ezért ellenérdekelt Orbán és kormánya a befektetés-szemléletű gazdaságirányításban. A NER a jelent szolgálja ki, miközben azt hazudja: a jövő még ennél is szebb lesz. De Orbán már sehol nem lesz, amikor a jövő megmutatja a valódi arcát: nem Románia vagy Bulgária lesz 5-7 év múlva az EU sereghajtója, hanem mi. Már ha addig Orbán nem vezeti ki Magyarországot az Európai Unióból.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2213116946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekex 2017.10.30. 12:33:38

A "balos tudorok" azért riogattak összeomlással, mert a gazdaság stressztürő képessége a verseny kizárásával és a haverok kontraszelektálásával a béka feneke alá csúszott - az már más kérdés, hogy Orbánék történelmi szerencséjére viszonylag hosszabb külghazdasági stabilizálódó szakaszban uralkodhattak. De elég megnézni a 2012-es mínuszos adatokat, (vagy akár 1-2 autógyár karbantartási leállásának hatását a GDP-re) hogy láthassuk, ez kizárólag szerencse kérdése volt. Ha a papa a gyerekkel a hátán vékony jégre korcsoláyzik, akkor is sikoltozunk, és nem érv a kockáztatásra, hogy "de hiszen nem szakadt be"
És közben felzabálják a jövőt....

2017.10.30. 12:39:13

" 2, Nem veszi tudomásul, hogy a német munkás termelékenysége kenterbe veri a magyart. "
Ja... egy végtelenül buta GDP-ből származtatott mutató alapján... amely szerint egy luxemburgi átlagmunkás háromszor olyan termelékeny...
Nem átlagot kellene nézni, hanem az azonos szektorban tevékenykedő, azonos munkát végzők 'termelékenységét illene összemérni. Akárhogyan is, a buta statisztika is 60%-os termelékenységet mutat ki eu 27 átlagában, a bérek meg valahogy 20-50%-ban szórnak.

"az oktatás minden szintjével alapvető problémák vannak Magyarországon, így a végzettséget szerző munkaerő nincs naprakész tudás birtokában, messze nem teljesít olyan jól, mint azonos élethelyzetű, nyugat-európai társai,
Megint a nagy átlagolás... közben meg azon sopánkodik mindenki, hogy a padból a repülőgépre ül a magyar szürkeállomány és 2 nap alatt elhelyezkedik bárhol az EU-ban... akkor most mi is a helyzet?

Zsolt Sándor Németh 2017.10.30. 13:22:12

Jó a cikk!
Tömör, velős, és racionális!

morpho 2017.10.30. 13:39:38

@Womb Raider: Az államadósság számítás is egy végtelenül buta GDP-ből származtatott mutató alapján képeződik le. Pedig nominálisan 7000 Mrd forinttal nőtt 7 év alatt. Igaz pubi?
A magyar azért tud két nap alatt elhelyezkedni, mert nyugaton munkaerőhiány van, nem azért mert naprakész tudása van. Azt majd meló közben szerzi meg Berlinben.

FCUK10 2017.10.30. 18:38:37

én nem tudom, miért, de Orbán alatt sosem akart bedőlni az ország annyira, hogy külső segítséget kelljen igénybe venni. alattatok meg igen, pedig, ha jól emlékszem, a dőlés kezdetekor (2005-2006) még javában hasított a világgazdaság.

szóval, amíg Orbán van, én nyugodtabb vagyok, mint ha a baloldal lenne.

aztán amikor már annyira jól állunk majd gazdaságilag, ti megint ígértek valami böszmeséget, mint megyó, nyertek, végre is hajtjátok, amit megígértetek, és jöhet megint más, hogy kimossa a szarotokat.

csak az az egy reményünk van, hogy a választók nem annyira hülyék, mint amennyire ti nézitek őket, és remélhetőleg még jó sokáig lendületből beintenek :)

2017.10.31. 07:12:35

@morpho: Perszepersze... a GDP az egyik olyan mutató, amit gyakran emlegetnek, ám sokat nem mond el egy gazdaság állapotáról.Így az ebből származtatott muatatók is pont azt igazolják, amit a felhasználója éppen bizonyítani akar.
Szerinted (ha már letudtad a napi kötelező fidess/csúti geci adagodat) mutat valamit arról ez a 'termelékenység' márőszám valamit is abból, hogy a magyar melós miként tölti ki a munkaidejét, mennyit tölt effektíve termeléssel és mennyi értéket állít elő? Nem. Értelmetlenségét az is mutatja, hogy hogy a termelékenység szimplán összefügg a földrajzi hellyel. A mosonmagyaróvári fogász alacsony termelékenységű, ahogyan a fogtechnikusa is, ám valamiért az osztrák mégis őt választja, nem a szuper termelékeny bécsi fogászt... pedig a logika mást diktálna. A másik ok, hogy a magyar messze jobb minőségben dolgozik... ezért aztán az osztrák fogász is Mo.-ra küldi be a fogtechnikai megrendeléseit. Negyedéből megkapja, mint osztrákiában, így vágül nagyobb profitot realizál, hiszen a balga labanc a mageszokott árat fogja fizetni egy koronáért és az orvos is verheti a mellét, milyen hatékony, hiszen ugyanannyi idő alatt ötször akkora gdp-t állított elő, mint a magyar. Van még pár ilyen példa... pl. svájcból megéri Sopronba vagy Győrbe behozni karosszériáztatni nagyértékű személygépkocsikat, mert egyharmadából megoldja a lusta magyar fényező..és a minőség is jobb. Ám az ottani szervíz már azt arrafelé megszokott árhoz közeli áron számlázza az ügyfélnek és büszke a termelékenységére.
Persze, kellenek mutatók, de jó lenne, ha az emberi gondolkodással némileg szinkronba kerülnének, legalább a megnevezések tekintetében. Egy autóipari melós (operátor) pontosan annyi (vagy több) autót , motort rak össze , mint német kollégája, így pontosan ugyanolyan termelékeny. A munkaadó szempontjából még hasznosabb is, hiszen olcsóbban teszi így növeli a profitot. Szerintem nem kapsz olcsóbban meg egy Mercedest, csak azért, mert Kecskeméten szerelték össze és egy audi sem lesz olcsóbb, mert győri motor pöfög benne.
Azt nem tudom, mik a külföldi munkaadók pontos igényei, elvárásai és ez mennyire szinkron a felsőoktatási intézmények által kibocsátott hallgatók képességeivel, de azt tudom, hogy a német mérnökök sem brillíroznak és azt is tudom, hogy az autóipari mérnökök (itt Győrben) már simán eltöltenek 1-1.5 évet gyakornokként még diploma előtt az AUDI-ban , ami azért eléggé jó szintre emeli a tudásukat és gyakorlatukat.
(lehet, a büfé-köldöknéhző szakokon rosszabb a helyzet... de London még nekik is perspektíva.)

2017.10.31. 10:37:13

"– járműipari összeszerelő-üzemként magyarországi gyárak alig állítanak elő hozzáadott értéket," - ez így van. de ezt nem a fideszen kéne számon kérni elsősorban, hanem a saját pártodon... a tiétek az ősbűn. elkótyavetyéltetek mindent, hogy aztán erre építsétek fel az egész országot, a nyugati multik olcsó kiszolgálására.
az összes többi kormány lényegében kényszerpályán volt ezek után, igen, még a gyurcsányi is...
(és a "legendás" bajnai gordon még 2014-ben is képes volt ezzel a modellel kampányolni.)

az már más kérdés, hogy tényleg nem tettek ez ellen (és még az is lehet, hogy szándék se volt a változtatásra)

2017.10.31. 11:14:00

@Womb Raider: "Egy autóipari melós (operátor) pontosan annyi (vagy több) autót , motort rak össze , mint német kollégája, így pontosan ugyanolyan termelékeny". - de sajnos árban mérik. például ha a merci németországi beszállítója ugyanabból az alkatrészből ugyanannyi darabot 1000 euróért ad el a mercinek, és a magyarországi beszállító 500 euróért (mert többek között itt ötödakkora a munkabér), akkor ugyanakkora létszámot feltételezve pont kétszer olyan termelékeny egy németországi munkás.

2017.10.31. 11:15:42

@aleksz róz: ugyanannyi idő alatt legyártva adott alkatrészmennyiséget

2017.10.31. 12:24:06

@aleksz róz: Persze, értelek, csak ez így egy semmit meg nem mutató mutató az adott munkás teljesítményét illetően. A belét kidolgozhatja, mégis a tökét vakaró nyugati melós lesz a munka hőse... ugyanazon cégnek dolgozva, 1500km távolságra egymástól.. Ez egy parasztvakító magyarázkodás eszköze, lenyugtatatndó a hőbörgő volt szoci ország béli dolgozót, hogy nem érdemel több fizetést. Ezzel a többségnek ki lehet nyomni a szemét...

"járműipari összeszerelő-üzemként magyarországi gyárak alig állítanak elő hozzáadott értéket"
Azt megfigyelted, hogy amikor arról van szó, hogy az autóipari szegmens mekkora GDP-t termel, akkor megy a melldöngetés, hogy bizony, ezeket a gyárakat a szoci kormányzás idején csábították ide, viszont ilyenkor meg megy a fika, hogy semmirevaló munkahelyek tömkelege csak az összeszerelő ipar? :)

2017.10.31. 15:02:19

@Womb Raider: valóban parasztvakítás.
teljesen egyirányúnak állítja be a termelékenység-bér viszonyt, a termelékenységet alapvetően meghatározó viszonyokból szándékosan kihagyja a multi vs magyar beszállító/magyarországi leányvállalat alá-fölérendeltségi viszonyát stb.
de ezen a szinten nem is egy adott munkás teljesítményének mutatóit kell értékelni.

2017.10.31. 15:05:15

@Womb Raider: az összeszerelő ipar akkor érne valamit, ha elsősorban hazai és nem kizsigerelt beszállítói hálózatra épülne

2017.10.31. 15:12:26

"– járműipari összeszerelő-üzemként magyarországi gyárak alig állítanak elő hozzáadott értéket" - ha ugyanazt a magyarországi beszállítóktól beszerzett alkatrészekből összeszerelt terméket pl. egy svájci gyárban szerelik össze, többszöröse lesz a hozzáadott érték, mintha a magyar leányvállalatnál szerelnék össze... pedig ugyanazt a műveletet csinálják.

Janossz 2017.10.31. 19:13:20

@aleksz róz: "...ha a merci németországi beszállítója ugyanabból az alkatrészből ugyanannyi darabot 1000 euróért ad el a mercinek, és a magyarországi beszállító 500 euróért..." akkor nagyon gyorsan fejek fognak hullani a beszerzésért felelősök közt.
Te komolyan gondolod, hogy azonos minőségű (értsd: értékű) részegységekért a kétszeresét kapja egy német, mint egy magyar beszállító?
Ezt állítod?

Bolshevik 2017.10.31. 19:22:43

TL;DR: "Jó, bár azt jósoltuk minden évben, hogy Magyarország elbukik, összeomlik és csődbe megy, valahogy ez mégse lett igaz, de majd a jövőben egyszer biztos igaz lesz, higgyétek el!"

Lyle Scott 2017.10.31. 19:23:25

Nem rossz a cikk, de azért sántít pár helyen:
"Az érvelés csak három helyen botlik: 1, magáncégek bérpolitikáját kéri számon az államon."
- A legtöbb magyar magáncég a sok-sok járulék csökkentés miatt nem béreket kezdett el emelni, hanem inkább bővítettek és bővítenek! Sajnos a magáncégek másik fele meg a tulajdonos hülyeségégére megy rá. A tulaj az asszonnyal inkább elutazik a megtakarításból egy kis Karib-tengeri nyaralásra...
"2, Nem veszi tudomásul, hogy a német munkás termelékenysége kenterbe veri a magyart."
- Na, ezen viszont úgy röhögtem, hogy majdnem leestem a székről. Vannak országok, ahol tényleg minden oké. De a németet azért nem sorolnám ide. Ha egy német cégnél a termelés csúcsra jár, akkor annak a legtöbb esetben a Kelet-európai munkaerő a mozgatórúgója. Én egy jól menő magyar informatikai cégnél dolgozok. Német terméket telepítünk, támogatunk és fejlesztünk. Amit a németek csinálnak ezen a téren, már olyan szánalmas, hogy partnercégként mi segítjük ki őket állandóan. A testvérem egy nagyon híres német cég leányvállalatának vezetője. A német cég a termékének javítására vagy csak egyszerűen előadást tartani a magyarokat kéri meg. Testvéremék járnak Norvégiába, Dániába, Franciaországba, Svájcba és Ausztriába + az egész Balkán! Most sokan azt hiszik, hogy azért, mert olcsóbbak? A fenéket! Olyan bénák az ottani mérnökök, hogy szinte semmihez sem értenek. Ha valami oktatás van kint Franfkurtban, akkor a magyarok átveszik az oktatás vezetését (hallgatóként) és a németek csak kussolnak...
"3, Ha annyira szeretne egyforma béreket, miért nem támogatja a Jobbik által felkarolt európai bérúnió gondolatát?)"
- Ez ugye csak csúsztatás. Akkor leszünk jobban fizetve, ha kevesebb német leányvállalat alakul itthon és több magyar cég nyit irodát Németországban. Ezt kell támogatni!

Bolshevik 2017.10.31. 19:27:03

@kekex: "ez kizárólag szerencse kérdése"

Abszolúte. Ugye értékelni így kell:

Ha valami pozitív történik, akkor:
- egyszeri hatás
- kedvező nemzetközi folyamatok
- szerencsénk volt
- jó az időjárás
- alacsony volt az előző bázis

Ezzel szemben bármi nem annyira jó, ezeket AZONNAL el kell felejteni, és orrvérzésig kell hajtogatni:
- ORBÁÁÁN ELBASZTAAAA!!!

Itt ugye fel sem merül a nemzetközi környezet, az előző évi magas bázis, egyszeri hatás, rossz időjárás, a szerencsétlen véletlenek, a bármi egyéb, egyértelmű, hogy bármi bajért ORBÁÁÁÁN a felelős :D

DFK 2017.10.31. 19:30:57

Nyolc évig magyaráztátok, hogy rögvest itt az összeomlás. Most megmagyarázzátok, hogy hát de szar,hogy elmaradt a csőd. Ja, csődbe a nagyon demokraták vitték az országot; amitől sokáig csak a világgazdaság pénzbősége és a trükkök százai mentették meg, ahogy azt a fődemokrata mondta.

2017.10.31. 19:37:28

@Janossz: te most engem árnyékbokszolásra akarsz kényszeríteni.
nem állok bele.

Jakab.gipsz 2017.10.31. 19:39:19

Keressük meg a logikai hibát ebben a "bezzeg a jog-államiságra" hivatkozó eszmefuttatásban. Amely szerint a kormányunk hibája a következő:

"2, Nem veszi tudomásul, hogy a német munkás termelékenysége kenterbe veri a magyart."

Azért privatizáltuk a gazdaságot, "mert az állam rossz gazda" hogy "a termelékenységet" a menedzsmentre bízzuk, tehát légyszi a privát tulajdonosokat, és ne a kormányt hibáztatni.
Ha a magyar munkások termelékenységét nem tartod megfelelőnek, kis farizeus. Bujjá vissza Soros fenekébe.

A működő tőke pedig a saját akkumulálódásán kívül semmi másba nem érdekelt, tehát nem azért jön Magyarországra, hogy fejlesszen, hanem, hogy önmagát megszedje.

Továbbá azért van az inflációs cél, hogy a megtakarításainkat, a bankok ellopják, így kényszerítve egy "fejlődésre", a gazdaságot.

Csakhogy ehhez a "fejlődéshez" végtelen erőforrásokra lenne szükség, az pedig ezen a bolygón nincs és az univerzumban sincs.

Sajnos ez a cikk egy áltudományos fantazmagória, egy szóval: marhaság.

2017.10.31. 19:45:32

@Jakab.gipsz: "Sajnos ez a cikk egy áltudományos fantazmagória, egy szóval: marhaság. "
Hát akkor jó nagy marha vagy, mert elolvastad. Iszod a liberális cikkeket, aztán azt hazudod, hogy marhaság. Hiteltelen vagy és hazug is. Ja, fideszes troll, most látom.

Janossz 2017.10.31. 19:48:23

@aleksz róz: Nem kell beleállnod, ha nem akarsz.
Elég jó nagyokat belemondani a vakvilágba, aztán, ha rákérdez valaki, mondd nyugodtan, hogy terel.
Tehát szerinted egy magyar (inkább magyarországi, mert az a jellemzőbb) beszállító a fluxuskondenzátort száz Euróért adja, akkor a gonosz német multi inkább a hazájából hozza ugyanazt kétszázért?? Nagyon nem vagy tisztában a világ dolgaival.
Vitatkozz csak a te szinteden.

élveteg 2017.10.31. 19:49:38

2, Nem veszi tudomásul, hogy a német munkás termelékenysége kenterbe veri a magyart

Az apád vérvörös faszát Vagy hülye vagy vagy életedben nem voltál munkás Ahol melózom szkenerekkel dolgozunk arra jönnek a feladatok amiket meg kell csinálni Nap mint nap mérik minden melósnak a taktidőket a hibákat meg egy csomó más mérőszámot Megnézném azt a világon bármelyik munkást aki az ittenieknél egy morzsányival többet jobban dolgozik De ezt tudja ám minden melós, ilyen égrebőgő baromságokat hogy "német munkás termelékenysége kenterbe veri a magyart" csak olyan ember ír le aki gyárat nem belülről de még kívülről sem látott Ja és ne itt legyél okos Hanem álljál ki valamelyik gyárkapuba aztán ott add elő a marhaságaidat a műszak végén kijövő melósoknak Csak arra gyáva édes öcsém mert kapnál a fejedre olyat hogy megbánnád azt is megszülettél Üdvözelettel egy magyar munkás ( olyan akit te még életbe nem láttál )

2017.10.31. 19:53:14

@Lyle Scott:" A legtöbb magyar magáncég a sok-sok járulék csökkentés miatt nem béreket kezdett el emelni, hanem inkább bővítettek és bővítenek!"

Szépen hazudsz, de attól még ez nem igaz.

@DFK: "azt a fődemokrata mondta"
És te, mint a többi fidezszes hülye, elhitted. Pedig előtte folyamatosan nyomta a sötét vezíred, hogy hazudik reggel, délben és este. Mégis elhitted. Ne legyél felháborodva, ha ezért hülyének mondanak.

Netuddki. 2017.10.31. 19:53:39

Látom más már nem is kommentel ide, csak a balfasz tolvajfideszes bértrollsereg. Gondolom nem baj, mert a kommentek száma alapján fizetnek.

Janossz 2017.10.31. 19:57:22

@Jakab.gipsz: Te szegény idegenszívű bevándorló, ha értelmezni lennél képes akár egy blogbejegyzést, tudnád, hogy itt MAKROszámokról van szó.
Tehát az alacsony termelékenység nem egy-egy cégre vonatkozik, hanem a magyar gazdaság ÁTLAGA.
Benne van a bivalybaznádi Háziipari Szövetkezet értéke is.

Keress már valami tévésorozatot magadnak, vagy menj Brüsszeliciszálódni, ahogy felétek mondják. Fárasztó vagy.

2017.10.31. 19:58:16

@Jakab.gipsz: "A működő tőke pedig a saját akkumulálódásán kívül semmi másba nem érdekelt, tehát nem azért jön Magyarországra, hogy fejlesszen, hanem, hogy önmagát megszedje. "

Értem, piacgazdasági ismereteid előtt meg kell emelnem a lábam (mert fideszes szarba léptem). Kifejtené, doktor elvtárs, hogy a mol vagy más magyar vállalat mit csinál külföldön? Pénzt oszt a szegényeknek?

2017.10.31. 19:58:44

@élveteg: "többet jobban dolgozik" - nem is ez az állítás

Janossz 2017.10.31. 20:01:34

@élveteg: A gipszesnek szólót értelmezd te is. A gazdaság egy jó része (jellemzően multi cégek) világszínvonalon teljesít ma is. A többi meg....hát nem. Így jön ki az átlag.

2017.10.31. 20:02:41

@Lyle Scott: Még mindig nem linkelted be azt a sok-sok járulék csökkentést. Hol vagy? Elmentél szarni? Vagy már a saját hazugságaid sem bírod elviselni?

élveteg 2017.10.31. 20:10:45

@aleksz róz:

Mikor jártál te gyárban ? Most megmondom Soha Az audiba tök teljesen ugyanazok a munkasztenderdek vannak mint bárhol máshol a konszern gyáraiban Mit gondol ide talán valami alacsonyabb termelékenységű munkaszervezést hoznának Vagy hoznák a normál megszokotat csak a magyar munkás nem bír vagy akar termelékenyen dolgozni ? Úgy rugnák ki a lába nem érné a földet A helyzet a következő drága gyárat munkás életében nem látott barátom Amíg annyiért is kapnak amennyi addig nem fizetnek többet Miért is fizetnének Ez a piac Én sem fizetek egy ingért 30 ezer fortintot ha ugyanazt meg tudom venni 25 ezerért is Mondom ez a piac ez a természetes Csak nem kell itt a rizsát nyomni a magyar munkás termelékenyésgéről olyannak meg pláne nem aki életen nem volt melós

2017.10.31. 20:10:52

@élveteg: Ha nem Németországban dolgozol, akkor feldughatod a szkenneredet. A német munkás nem úgy dolgozik, mint a magyar rabszolga, ráadásul kap szabadságpénzt meg karácsonyi pénzt. A nálunk megfordult német, lengyel és francia szakmunkások mind beszélnek angolul. A te nyelvtudásod magyarnak is gyenge. Mennyi a fizud, zsebbe? Majszter.

midnightcoder2 2017.10.31. 20:13:03

"Abban bíznak, hogy Magyarország legerősebb gazdasági partnerei – köztük is mindenek előtt Németország – fontosabban tartja a demokratikus, jogállami eszméket, mint saját befektetéseit."

Ebből is látszik, hogy a magyarországi baloldali hangadók mekkora marhák. Mert hogy anno Fletóék idején ugye a szlovákoknál nem illiberális demokraták voltak hatalmon hanem echte neonácik, ehhez képest a derék németek egy másodpercig sem léptek fel ellenük.

"járműipari összeszerelő-üzemként magyarországi gyárak alig állítanak elő hozzáadott értéket"
Teccettek volna nem csődbevinni a szocializmust, nem szétlopni a maradék vagyont az elvtársi kapcsolatokon keresztül, nem ellenségként tekinteni a hazai vállalkozókra az elmúlt 30 évben, és akkor talán, esetleg lenne hazai gazdaság is.

"nem készteti versenyre a cégeket"
Ez a verseny dolog a hazai cégek esetében kb. olyasmi, mint amikor Eric Moussambani a 2000.es olimpián elindult a profi úszók ellen.

"az oktatás minden szintjével alapvető problémák vannak Magyarországon, így a végzettséget szerző munkaerő nincs naprakész tudás birtokában, messze nem teljesít olyan jól, mint azonos élethelyzetű, nyugat-európai társai"
Én a multinál ahol dolgozom nem azt tapasztaltam, hogy a külföldi kollégák egytől egyik szuperzsenik lennének. Köztük is vannak jobban képzett és kevésbé képzett, tehetséges és kevésbé tehetséges, elhivatottak és lusta disznók. És a fiatal magyar fejlesztő amikor kimegy nyugatra a 4x-es fizuért, nem lesz tőle 4x okosabb.

2017.10.31. 20:20:33

@midnightcoder2: " És a fiatal magyar fejlesztő amikor kimegy nyugatra a 4x-es fizuért, nem lesz tőle 4x okosabb. "

Dehogynem. Ő már nyugati szakembernek számít, te meg magyar rabszolga maradtál. A trollkodáshoz még képezned sem kell magad, ha baromságokat okádsz ide, a fideszbanda kifizeti neked. Valamiből ki kell fizetni a kisegítő órákat a gyerekednek.

élveteg 2017.10.31. 20:26:09

@kutyás majmok népe:

Mennyi a fizetésem? Én megmondom drága löttyed seggű nyugdíjas barátom Én zsebbe nem kapok semmit Az utolsó fillérig elszámolnak mindent így havonta munkanapok számától függően megy a számlámra 220 ezer forint Plusz van egy műszakpótlék nélkül számított 13 havi fizetés plusz az éves bónusz ami másfél havi nettó fizetés Plusz most fognak bevezetni valamilyen negyedéves teljeítményjuttatást amit most számolnak mennyi lesz Jár még bruttó 360 ezer forint éves cafatéria Ha sportolsz ( én igen ) akkor egy bizonyos összeget arra is adnak Ezért én heti 5 napot (hétfőtől pénteg " dolgozom napi 8 órát Egy percel sem többet Szabadság az törvénynek megfelelően 30 nap Kielégítettem a kiváncsiságodat nyuggerkém ?

midnightcoder2 2017.10.31. 20:31:11

@kutyás majmok népe: Attól mert nyugati szakembernek számít, nem csinál jobb programot mint idehaza. Rövid távon nyilván jó neki, és még pár évig jó is lesz. Hosszabb távon már érdekesebb a kérdés.

Robur 2017.10.31. 20:32:00

Az ország mekkora emberveszteséget képes elviselni?

2017.10.31. 20:39:34

@élveteg: Igen. Viszont én nem vagyok nyugger, hasonló feltételekkel dolgozom multinál, csak nálunk a 13. havi fizetésért külön bónuszt kell teljesíteni. A 240-et akkor is megkapom számlára.

2017.10.31. 20:41:17

@élveteg: szép ez a proletáröntudat, de nem az az állítás, hogy a német munkás többet és jobban dolgozik, mint a magyar.
a személyemre vonatkozó állítások miatt pedig tiltakozom, feltételezés :D és nincs is köze az állításhoz.

2017.10.31. 20:46:19

@midnightcoder2: Megint terelgetsz, szokásodhoz híven. Ez valami vírus nálatok, fideszes trolloknál? Azt mondtam, hogy okosabb nálad, mert te magyar rabszolga vagy (és az is maradsz). Ha nem érted, amit írok, miért válaszolsz? Értelmező szótárt adjak vagy kérsz egyet Haboni elvtárstól?

2017.10.31. 20:51:46

@Janossz: az előbb sem értetted: te most egy leegyszerűsített szemléltető példára alapozva egy torzított álláspont védelmére akarsz engem kényszeríteni. azaz árnyékbokszolnál velem.
nekem meg nincs kedvem. szóval most azt játszod, hogy szalmabábot ütsz.
tudjukkik vitakultúra.

taga20 2017.10.31. 20:59:17

@aleksz róz: ekkora barmot, mint te, rég olvastam. és még büszke is vagy a fityeszes pofádra!

taga20 2017.10.31. 21:04:09

@VaradiJanos: mi van jani? látom a V az istened!

2017.10.31. 21:06:22

@taga20: szevasz Lauly!
mi újság?
a fideszes regedet megint kitiltották?

VaradiJanos 2017.10.31. 21:08:16

@kutyás majmok népe: húzz vissza a sorra a telefonnyomkodás helyett, mert nyakon vág a sorvezetőd és cseszheted a 240edet!

VaradiJanos 2017.10.31. 21:09:38

@taga20: biztos nem jönnél rá magadtól, hogy miért egy egybetűs hozzászólással kezdek mindig, gabikám

midnightcoder2 2017.10.31. 21:09:39

@kutyás majmok népe: Te nem érted a lényeget. Az eredeti kérdés a jobb képzésről szólt, és nem arról hogy Gipsz Jakabka ha kimegy akkor nyugati szakembernek számít-e. Attól, mert egy multi magyar, vagy német, vagy francia részlegénél töltesz be egy pozíciót, a pozíció ugyanaz. A pénz nem, de ezt a munkaerőpiac határozza meg, és nem az hogy te mennyire vagy jó szakember, vagy az hogy mennyi értéket állítasz elő a cégnek.

És hosszú távon az nem fog fennmaradni, hogy a német polgár ugyanazért a melóért 4x annyit kap mint egy magyar, vagy egy kínai, és 8x annyit mint egy indiai. Te nyilván azt állítod hogy de, ezek a különbségek 20 év múlva is meglesznek, én viszont azt, hogy nem. És nem azért, mert mi fogunk 4x annyit keresni.

Ad Dio 2017.10.31. 21:10:06

Ez a cikk már "majdnem" jó.

Eljutottunk odáig, hogy Orbánék gazdasága "nem is olyan rossz". Már csupán azt kellene megmagyarázni, hogy miért volt ugyan ez a gazdaság olyan SOKKAL-SOKKAL rosszabb minden tekintetben (pl. a régiós versenytársakhoz képest) az un elmútnyóc nevű förmedvényben, illetve hogy mi a garancia arra, hogy ha megint balos kormány lesz majd, akkor nem kerülünk ue a zuhanó pályára.

Egyébként a kritikák egyike-másika abszolút vállalható és helytálló. Főleg ami a verseny csökkenését illeti.

taga20 2017.10.31. 21:14:56

@aleksz róz: rózsi, szerintem keversz valakivel!

mondjuk a fityeszes lelkivilágoddal!:)

taga20 2017.10.31. 21:17:08

@VaradiJanos: mi van ulpius, több nickkel tolod a szart?

gratulálok, egy igazi fityeszes geci vagy, mint a gazdád a geci!

kunzoo 2017.10.31. 21:21:14

@midnightcoder2:
Gondolom mikor már nagyon fájna a németnek a bércsökkentés akkor jön a protekcionizmus meg a rejtett export támogatás. A jenkik is szívbaj nélkül bevezetnek valami védővámot a versenytársakkal szemben ha nagy a baj. Esetleg politikai alapon kezdik támadni.

VaradiJanos 2017.10.31. 21:33:41

@taga20: agyatokra ment a gazdázás, te szerencsétlen megkeseredett senkiházi. Felőlem orbán összeszarhatja magát, de nem fogja, mert ti fent tartjátok a trónján. Sajnállak ám, nem akarlak bántani.

taga20 2017.10.31. 21:51:26

@VaradiJanos: jani, dönts má el, hogy hogy tolod az igét! egyszer vagánykocc, és segg lyukazol, máskor fölényeskecc.

persze itt mindenki vágja, hogy mekkora egy hitvány fasz vagy, de meséjj még!

VaradiJanos 2017.10.31. 21:58:08

@taga20: mindenki? Te és az öt másik szerencsétlen, a 32 nicketekkel? Puszi a butus kis fejedre!

taga20 2017.10.31. 22:05:59

@VaradiJanos: jani, az a ti bajotok ott a fityesznél, hogy mindenféle ganéságot megcsináltok, asztán áttoljátok.

szerintem nincs itt vita arról, hogy te vagy itt a legnagyobb barom fityeszdroid:)

macitalp 2017.10.31. 22:12:48

No akkor álljon meg a harci szekér, ahogy szeretett volt fizikatanárom mondta.

"A GDP 3 százalék felett bővül"
A cseh pedig 4% felett, a román pedig 5% felett az idén.

"az infláció kordában tartott"
Tartósan az inflációt egyetlen kormány sem tudja befolyásolni, mert ez a nemzetközi gazdasági folyamatokon múlik. Az alacsony forint infláció oka az alacsony euró infláció ami főként az energiahordozók árcsökkenésének köszönhető. (100 dollár helyett 50 dollár alatti olajár). Bájos, ahogy a fidesznyikek szerint a kormány "tartja kordában" az inflációt.

"a munkanélküliség sosem látott mélyponton"
Akkor meg mér' van még mindig 200 ezer közmunkás, pajtás? Ja, hogy a fidesz szerint ők nem munkanélküliek.
A munkaerőhelyzet javulása két tényezőnek köszönhető:
- több százezer magyar ment ki végleg vagy jár ki rendszeresen dolgozni
- elkezdett nyugdíjba menni a Ratkó generáció
Nem hinném, hogy bármelyik is a fideszkormány érdeme lenne.
Vidéken kisvárosban, falun ugyanúgy nincs munka mint korábban.

"a belső kereslet élénkül"
Valóban, de a válság előtti, 2006-os szintet még mindig nem értük el.

"az államadósságot soha nem lehetett a maihoz hasonlóan alacsony kamatszinten finanszírozni"
A kamatszint az inflációt követi, az pedig nem a fidesz érdeme.
Mellesleg az államadósság egy részét valutakötvények helyett hazai forintkötvényekkel finanszírozzák. Ezek fix kamatozásúak és azért népszerűek mert a bankbetéteken gyakorlatilag nincs kamat. Ha ne adj isten lesz 3-4% infláció, a kötvénytulajdonosok meg fognak lepődni.

macitalp 2017.10.31. 22:25:25

@midnightcoder2: "járműipari összeszerelő-üzemként magyarországi gyárak alig állítanak elő hozzáadott értéket"
Teccettek volna nem csődbevinni a szocializmust, nem szétlopni a maradék vagyont az elvtársi kapcsolatokon keresztül, nem ellenségként tekinteni a hazai vállalkozókra az elmúlt 30 évben, és akkor talán, esetleg lenne hazai gazdaság is.

Olyan hülye vagy helyből mint más nekifutásból. A szocializmust nem csődbevitték te idióta, az a gazdasági modell (akinek kedve van dolgozzon) hosszú távon életképtelen. Nem tudom feltűnt-e, de majd minden országban megbukott, ahol meg még megvan (Kuba, Észak-Korea) azt megnézheted. Olvass sok gazdasági és történelmi könyvet, mert rengeteg a pótolnivalód.

Ad Dio 2017.10.31. 22:50:16

@macitalp:

"A cseh pedig 4% felett, a román pedig 5% felett az idén."

Szégyen. Pedig milyen jó is volt 2006-ban! 0.6% a Szlovákoknak, nekünk meg 10 FELETT!!! Esetleg 2007, amikor nálum majdnem 11% volt, mikor a Románoknál alig 1!!! Vagyis... akarom mondani...

"Tartósan az inflációt egyetlen kormány sem tudja befolyásolni, mert ez a nemzetközi gazdasági folyamatokon múlik. Az alacsony forint infláció oka az alacsony euró infláció ami főként az energiahordozók árcsökkenésének köszönhető. (100 dollár helyett 50 dollár alatti olajár)."

Azért az államilag lenyomott közmű árak és a hitelek forintosítása sem elfelejtendő. Már csak a teljesség kedvéért...

"Akkor meg mér' van még mindig 200 ezer közmunkás, pajtás? Ja, hogy a fidesz szerint ők nem munkanélküliek.
A munkaerőhelyzet javulása két tényezőnek köszönhető:
- több százezer magyar ment ki végleg vagy jár ki rendszeresen dolgozni
- elkezdett nyugdíjba menni a Ratkó generáció
Nem hinném, hogy bármelyik is a fideszkormány érdeme lenne.
Vidéken kisvárosban, falun ugyanúgy nincs munka mint korábban."

Ebben van valami, bár tegyük hozzá azt is, hogy a kivándorlás a régióban nálunk az egyik legalacsonyabb.

"Valóban, de a válság előtti, 2006-os szintet még mindig nem értük el."

Kár hogy ahhoz akkor a régió legdinamikusabb eladósodása tartozott... ma szerencsére a régi leggyorsabb magánadósság-leépítése zajlik...

Bolshevik 2017.11.01. 03:18:53

""A GDP 3 százalék felett bővül"
A cseh pedig 4% felett, a román pedig 5% felett az idén."

Igen igen ez nagyon jó ahogy nyomod ezt így kell csinálni. Mondjuk van a régióban 10 ország, akkor ha magyarország stabilan az első harmadban van, akkor is lesz előtte 1-2 ország, akikre lehet mutogatni. Ezel ugyan mindig más országok, de nem baj, a lényeg hogy mivel nem mi vagyunk FOLYAMATOSAN A LEGJOBBAK, ezét szar minden.

Á de ácsi, mit kell akkor mondani, ha mégiscsak tagadhatatlanul növünk? Ekkor a következőkre kell hivatkozni:
- egyszeri hatás, pl. beindult egy autógyár
- alacsony bázisról könnyű nőni
- jó volt az időjárás
- kedvezőek a nemzetközi folyamatok

Ám figyu! Ha viszont egy szar adat jön, akkor a fentieket MIND EL KELL FELEJTENI! Akkor nehogy az előző évi magas bázisra, vagy egyszeri hatásokra, vagy a nemzetközi hangulatra hivatkozzon bárki! Akkor kizárólag egyes-egyedül ORBÁN VIKTOR a felelős!

Na remélem segítettem :D

Bolshevik 2017.11.01. 03:29:29

És ne feledjük:
Ha jó a GDP, akkor a versenyképességen kell vonyítani.
Ha az államháztartási hiány is jó, akkor a belső keresleten nyüszítsünk.
Ha csökken a GDP arányos adósság, akkor hozakodjunk elő a nettó adóssággal.
Ha nő az átlagbér, akkor visítsunk azon, hogy ez nem egyenletesen csapódik le a népességen.
Ha kevesebb a munkanélküli, panaszkodjunk a munkaerőhiányra.
Ha nő a minimálbér, sírjuk az adóéken.
És ha mindez csődöt mond, még mindig hisztizhetünk a korrupción.

Nyugalom, nyugalom. Elég sok adat van, úgyis lesz olyan, amiben MO az átlag alatt van, és akkor majd rámutathatunk, hogy na látjátok, EZ MIATT SZAR AZ ORBÁN.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.11.01. 09:02:59

@Bolshevik: "Mondjuk van a régióban 10 ország, akkor ha magyarország stabilan az első harmadban van, akkor is lesz előtte 1-2 ország, akikre lehet mutogatni. "

Oh, bárcsak 1-2 ország lenne előttünk!

"Magyarország gazdasági pozíciója a volt szovjet típusú – ma már uniós – (tag)államokhoz képest egyébként kivétel nélkül romlott a 2004-ben vagy később történt csatlakozások óta. Az annak idején még mögötte állt Szlovákia, Lengyelország, Litvánia és Észtország az egy főre jutó GDP alapján ma már mindegyik megelőzi Magyarországot. Lettország, Románia, Bulgária pedig sokat lefaragott hajdani tetemes hátrányából."

hvg.hu/gazdasag/201728_helycsere_azunios_mezony_aljan_magyarorszagmoge_kerult_gorogorszag

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.11.01. 09:06:31

@Bolshevik: "Ha jó a GDP, akkor a versenyképességen kell vonyítani."

Ha veszed Szlovákiát, Romániát és Magyarországot, mindegy milyen gazdasági mutatót nézel, egyikkel se lesz Magyarország első a 3 közül.

Mindezt úgy, hogy a csúti geci uralkodása alatt Magyarország kapta a legtöbb segélyt az EU-tól.
süti beállítások módosítása