B1 blogcsaládMár megint Tarjányiék kasztingolják az ellenzéki miniszterelnökjelöltet

2017. október 22. - nickgrabowszki

Karácsony Gergely hiába a legnépszerűbb, szóba sem jön.karacsony_2.jpg

  • Molnár Gyula MSZP-elnök a FÜHÜ nevű újságnak azt nyilatkozta, van már neve a miniszterelnök-jelölt személyére.
  • Bodnár Zoltán, a Tarjányi-féle Progresszív Mozgalom (melyik deklaráltan Botka László elmozdítására szerveződött) meg ugyancsak a FÜHÜ-nek azt mondja, ők is keresnek miniszterelnök-jelöltet.
  • Ezek után a FÜHÜ azt is megírja, hogy az MSZP és Tarjényiék miniszterelnök-jelöltje egy és ugyanaz a személy.

Információik szerint erről az MSZP és Tarjányiék egyeztettek. A jelölt független és köztiszteletben álló, de a nevét nem írják le, azt majd

csak novemberben akarják bejelenteni.

Update: Olyan sokáig azért nem sikerült titokban tartani a potenciális listavezető nevét. Balázs Péter a jelölt.

Ezzel a baloldali-liberális ellenzék visszajutott oda, ahol Botka tavaly decemberi színrelépése előtt állt: az MSZP akkor vezetése (Tóbiás pártelnök) a Tarjányi Péter nevű, rendőrből lett vállalkozónak (aki mellesleg Molnár Zsolt nemzetbiztonsági bizottsági elnök parlamenti szakértője) adott megbízást, hogy keressen miniszterelnök-jelöltet a szocialisták, a DK, az Együtt és a Párbeszéd számára.

Akkor Lattmann Tamás nemzetközi jogászt sikerült erre a feladatra megtalálni, aki akkor exponálta magát az ügyben, amikor az MSZP-nek már éppen volt egy másik miniszterelnök-aspiránsa, ráadásul belülről, Botka szegedi polgármester személyében.

Az új jelöltről még nem csak a nevét nem lehet tudni, hanem azt sem, hogy mely pártok támogatnák. Az LMP és a Momentum valószínűleg nem, de hogy nem egypárti jelölt lenne, arra a Liberálisoktól korábban kiugrott Bodnár nyilatkozatának azon részlete utal, mely szerint

a megoldás egy olyan párton kívüli civil jelölt, aki mögé úgy képesek beállni mind a demokratikus ellenzék pártjai, mind a civilek, hogy egyik sem érzi magát legyőzöttnek a másikkal szemben.

Ezért az is biztos, hogy a jelölt nem pártpolitikus lesz:

nem pártpolitikust kell találni, hanem olyan civilt, akinek mégha voltak is valamilyen pártkötődései, mégis civil, szakértő lesz.

Ezzel a gyakorlatban ki is zárta a lehetőségek közül Karácsony Gergely zuglói párbeszédes polgármestert, akiről az Iránytű nevű közvéleménykutató cég azt mérte, hogy megelőzte Ádert, és a politikusok népszerűségi listájának élére állt.

Mert miért is indítana az ellenzék egy olyan miniszterelnök-jelöltet, aki az ország legnépszerűbb politikusa? Hiszen akkor még véletlenül legyőzné a regnáló hatalmat, és az korántsem tartozik az elérendő célok közé;

a megbízás nem erre szólt.

Természetesen az is lehet, hogy Karácsony nem a legnépszerűbb magyar politikus, de hogy a közéjük tartozik, azt eddig egyetlen kutatás sem vonta kétségbe.

Itt két lehetőség van:

  • az egyik szerint az Iránytű valóban azt mérte, hogy Karácsony a legnépszerűbb,
  • a másik szerint nem ezt mérte, de ezt publikálta.

Az utóbbi esetben viszont ez egy üzenet: a pártközeli céget használva üzent a Jobbik a baloldalra, hogy egy Karácsony vezette formációval együtt tudna működni. (Márpedig a Jobbik és a baloldal közötti - legalább - csendes koordináció szükséges feltétele a Fidesz leváltásának.)

Azonban úgy tűnik, és Bodnár nyilatkozatából is következik, hogy a Jobbikkal való együttműködés nem tartozik a tervek vagy a célok közé a baloldali-liberális ellenzék vezetői között. Egyelőre a legnagyobb problémájuk, hogy felújítsák az együttműködést a DK-val, amelyik a Botkával való csatározások idején elzárkózott a közös listától, és most a fő gondja, hogy miként tudna arcvesztés nélkül kitáncolni ebből a korábban elvinek nevezett álláspontjából, és felmenni a közös listára. (Amit amúgy 4 éve maga követelt a leghangosabban.)

Azt, hogy az MSZP-nek a DK visszacsábítása az elsődleges célja, az is igazolja, hogy párt napja kirúgták Nyakó István sajtófőnököt, aki pikírt közleménnyel élezte a 2 párt között viszonyt annak kapcsán, hogy Gyurcsány képviseletében Gréczy Zsolt titokban fideszes politikusokkal találkozott.

A DK-nak Karácsony (a Gyurcsány-kormány ellen létrejött LMP egyik alapítója) által vezetett lista nyilván nem opció, ezért kell a szocialistáknak és Tarjányiéknak egy olyan ajánlatot tenniük Gyurcsánynak, ahol a miniszterelnök-jelölt független, civil -

és politikailag súlytalan.

Egy ilyen jelölttel választást nyerni nyilván nem lehet, de ez nem is sokat nyom latban, úgysem számítanak vagy készülnek erre. Fontosabb, hogy meglegyenek a biztos parlamenti mandátumok, továbbá a küzdelem arról szól, hogy a DK politikai súlya ne tolódjon el az MSZP kárára.

Orbán kívánni sem tudna ennél a belső küzdelemnél-alkudozásnál jobbat a maga számára. (Bár az persze meglehet, hogy ezt sem kívánta, hanem egyenesen intézte.)

A Nézőpont ugyan az egy közismerten kormányellenes cég, kivételesen mégis lehet valami valóságalapja annak a mérésüknek, hogy az ellenzéki szimpatizánsok fele Orbán újraválasztására számít.

Ahogy a dolgok most állnak, ez még korántsem a mélypont: mehet még ez az arány följebb is.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1713049362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.22. 15:47:27

amíg az mszp (és a dk) vezeti az ellenzéket, addig teljesen felesleges bármiféle összefogásról beszélni.
több szavazatuk nem lesz vele, hiába szeretné az emberek többsége a fidesz-kormányzat leváltását, ha egy újabb mszp-"szdsz" kormány az alternatíva, akkor inkább nem kérnek belőle

2017.10.22. 16:56:51

.... és a 2018-as választások az érdeklődés hiánya miatt elmaradnak.

legeslegujabbkor 2017.10.23. 18:56:49

Egyszerűen nem értem, hogy miért kell mindig ugyanabba a gödörbe beleesni.

Orbánt csak egy teljesen másmilyen jelölt tudja legyőzni, vagy fiatal, vagy nő

BAZINGA2 2017.10.23. 19:02:15

Megy a találgatás, amúgy senki nem tud semmit. Írni kell valamit, másképp nincs pénz.

Judit Veszely 2017.10.28. 00:32:29

@aleksz róz: Valahogyan be kellene segíteni a Párbeszéd -Együttnek, hogy az MSZP-ből kiábrándultak ne a Jobbikhoz menjenek, hanem hozzájuk. Ajánlgathatnánk ismerőseinknek, hogy vegyék fel a pártokkal a kapcsolatot! Nagyon ráférne az országra egy Karácsony Gergely, noha az alapjövedelem ötletét problematikusnak látom. Ez önmagában szavazatot nemigen hoz, mert akik rászorulnak, nem hallottak róla, és ált-ban nem mennek el szavazni, akik pedig viszonylag elfogadható pénzért dolgoznak, kikérik maguknak, hogy munka nélkül is pénzhez lehessen jutni. Tarjányiek castingolása vicces: Balázs Péter nem ismertebb K. Gergőnél, viszont MSZP-s ősbölénynek tartják, aminek ma nincs keletje.

2017.10.28. 17:53:18

@Judit Veszely: ha azt akarják, hogy ne a jobbikhoz menjenek, hanem hozzájuk, akkor menjenek ők is az emberekhez, mint a jobbik. nehogy mán az embereknek kelljen keresgélni utánuk, amíg ők üldögélnek és siránkoznak a belvárosi romkocsmákban...
de amúgy miből gondolod, ha egy újabb mszp-szdsz kormány egyáltalán nem vonzó alternatíva, akkor egy csak szdsz (együttpmmoma stb) kormány annyira vonzó lesz?

Judit Veszely 2017.10.28. 22:55:17

Ez a romkocsma ötlet Orbántól való, tehát kerülendő. Én még nem láttam ott tűnődni egyetlen Párbeszéd szimpatizánst sem, sőt Szabó Tímea /a társelnök/ hosszabb ideig nővérként dolgozott egy kórházban, hogy személyesen megtapasztalja, hogy mi a valós helyzet .Szerintem mindenkiben tudatosítani kellene, hogy Karácsony G. nem az Együtt, Hanem a Párbeszéd társelnöke, a két pártot meg rá kellene venni, hogy egyesüljenek, úgysincs nagy különbség köztük. Az embereket meg idegesíti a "sok kis párt".
süti beállítások módosítása