B1 blogcsalád



Európa apránként igazodik Orbánhoz

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. október 14. - Szelestey

• A szélsőjobbos Strache titokban már tárgyalt Orbán Viktorral

• Kurz a magyar miniszterelnök példáját követve alakíthatja át országát

• Orbán engedett az óriási külső nyomásnak a CEU ügyében

                                                      Nemzetközi sajtószemle, 2017. október 14.

 

FAZ

fraknfurter.jpg

Az osztrák Szabadságpárt vezére nem hivatalosan ugyan, de már járt Orbán Viktornál. Ezt a választási kampány finisében Budapestről erősítették meg, miután Strache felvetette, hogy az ország akár lépjen be a Visegrádi Csoportba. Így elképzelhető, hogy Ausztriában a választások után a jobbratolódást Kelet-Európa felértékelődése követi. Az egyértelmű, hogy a migráció kérdésében mind a három nagy osztrák párt jobbra váltott. A Szabadságpárt közeledését a V4-ek kedvezően fogadták. A Magyar Idők pl. amelyet az ellenzék gúnyosan csak Orbán Viktor Pravdájának nevez, azt írta, hogy a visegrádiak az osztrákokkal együtt egyre kevésbé megkerülhető tényezővé válnak az unió politikájának alakításában. Ha pedig most egy hasonló összetételű kormánnyal az élen az osztrákok csatlakoznának a formációhoz, az az egész földrész javára válna – hangsúlyozta a kommentár. Persze sok mindenben különbözik is a négyek szövetsége, valamint Ausztria. Az FPÖ pl. véget akar vetni a munkaerő beáramlásának a keleti EU-tagállamokból. Azon kívül ott van a paksi bővítés, meg az is, hogy Bécs szigorúan ellenőrizni kívánja az unió külső határait, de azért tízezrével fogad be menekülteket. Így azután ha az FPÖ kapja meg a külügyi tárcát, amint azt szeretné, hamar szembe kerül a reálpolitika valóságával.

Die Presse

die_presse.jpg

1. A Bizottság ugyan belemegy, hogy Magyarország állami forrásokból finanszírozza a paksi bővétést, ám az osztrák kancellár lázadozik a döntés ellen. Kern jelenleg a jogászaival ellenőrizteti, miként lehetne panaszt emelni a beruházás ellen. Mint mondta, erre sarkallja a biztonsági megfontolásokon túl, hogy a két reaktor megépítésének sem az energiapolitika, sem a gazdaság szempontjából nincs semmi értelme. Hiszen még Brüsszel is arra a következtetésre jutott, hogy a magyar kormány masszív apanázsa nélkül soha nem fizetődne ki a befektetett pénz. Az EU döntése már nyilvános, bár hivatalosan még nem hirdették ki.Mindenesetre amint megjelentik a unió közlönyében, onnantól kezdve Ausztriának két hónapja van, hogy panaszt emeljen az Európai Bíróságon. A Global 2000 környezetvédő szervezet úgy nyilatkozott a magyar tervről, hogy az túlárazott, technológiailag már túlhaladott szintet képvisel, ráadásul eltorzítaná az áram árát az egész földrészen.

http://diepresse.com/home/ausland/eu/5302232/Kern-kuendigt-Klage-gegen-ungarisches-Atomkraftwerk-Paks-an?from=suche.intern.portal

2. A volt cseh külügyminiszter attól tart, hogy Ausztria orbanizálódhat, ha Sebastian Kurz kerül az ország élére. Schwarzenberg, aki kommunizmus idején évtizedekig élt osztrák földön, miután nagy birtokai vannak ott, megjegyezte, hogy a konzervatív vezető már átalakította a saját pártját, és most alighanem az állam van soron. A cseh politikusnak egyébként az az érzése, hogy a magyar kormányfő lassan igazodási pont lesz Európában. Arra azonban csak az osztrák, illetve cseh választás után kíván válaszolni Schwarzenberg, hogy mennyire megalapozottak az unió aggályai, miután Magyarország és Lengyelország jogokat akar visszavenni az EU-tól. Utalt ugyanakkor arra, hogy Kurz keresi Orbán társaságát, sőt nyíltan büszkélkedik a barátságukkal. Mi több, ezzel egyáltalán nincs egyedül, az egész földrészen jól kivehető ez az irányzat.

http://diepresse.com/home/innenpolitik/5302555/Schwarzenberg-befuerchtet-Umbau-Oesterreichs-a-la-Orban?from=suche.intern.portal

New York Times

new_york_times.jpg

Ausztria élesen jobbra tart a vasárnapi választáson. A jelek szerint az osztrákok az eddigi nagykoalíció helyett a konzervatívok és a szélsőjobb összefogását pártolják. Azaz a főleg bevándorlás által uralt kampány után újabb lökést adnak a populizmusnak, így a szélsőséges Szabadságpárt előreláthatólag bekerül a kormányba. A nagy esélyes Néppárt vezetőjéről, Kurzról a Carnegie Europe elemzője, Stefan Lehne azt mondja: tudja, mit akar és könyörtelen. Újracsomagolta az egyik legunalmasabb hagyományos európai pártot – teszi hozzá a szakértő. Sok tekintetben különben átvette az FPÖ programját, így a bevándorlók számának csökkentésére, valamint menekülteknek járó támogatások megkurtítására. Viszont ha a Szabadságpárttal áll össze, az ezúttal aligha vált ki olyan nemzetközi vihart, mint 17 éve, amikor Haiderék először lettek a hatalom részesei. Hiszen azóta történt egy s más a világban, főként Magyarországon, de még az USÁ-ban is, ezért a jobboldali populisták már nem számítanak tabunak, ha a kormányra jutnak. Viszont ha így lesz, az még inkább megerősíti az FPÖ helyét a politikai fő áramlatban.

https://www.nytimes.com/2017/10/13/world/europe/austria-election-freedom-party.html

FT

financial_times.jpg

Ha a Szabadságpárt bekerül a kormányba, akkor Ausztria összeállhat Magyarországgal és Lengyelországgal a bevándorlás ügyében és ez növelheti az EU ún. ‘fura osztagának’ befolyását. A választás előtti utolsó tévévitában a jobboldali-populista FPÖ vezére az illegális migráció és az ország “iszlamizálódásának” hatalmas veszélyét hangoztatta. Ezzel együtt Strache magának követelheti a kancellári címet, ha vasárnap után ugyan a várakozásoknak megfelelően a Néppárt győz, csak éppen elnöke, Kurz utána kudarcot vall a kormányalakítási tárgyalásokon. Mindenesetre már az is riadóztatná a szövetségeseket, ha a Szabadságpárt a hatalom részévé válna, hiszen akkor még inkább kieleződnének az ellentétek pl. a menekültek ügyében. Strache úgy állítja be, hogy ő a rendes osztrák családok érdekeit védi, ám ez csak tápot adott azoknak a találgatásoknak, miszerint az FPÖ nem is a Néppárttal, hanem a szociáldemoratákkal próbálna meg koalícióra lépni.

https://www.ft.com/content/b707d840-affd-11e7-beba-5521c713abf4

New York Times/Reuters

reuters.jpg

Az élelmiszerek minősége ügyében a közép-európai államok ritka jelenségként az eddiginél több jogot követelnek Brüsszelnek. Miközben a legtöbb más kérdésben, beleértve a migrációt, a nemzeti hatáskör megerősítését sürgetik. Mindenesetre a négy kormányfő az szorgalmazta a tegnapi, pozsonyi találkozón, hogy a Bizottság lépjen fel, és a nagy élelmiszeripari cégek ne árulhassák ugyanazokat a termékeket silányabb kivitelben Keleten, mint Nyugaton. Az új tagok ugyanis a jelen helyzetet úgy értékelik, hogy az azt támasztja alá: ők csupán másodrangú állampolgárok az unióban. Az EU rokonszenvvel fogadta a panaszt és megígérte, hogy megvizsgálja, miként lehet érvényt szerezni a szabályoknak. De egyébként is igyekszik mérsékelni a feszültséget, a többi közt a migráció, a munkavállalók szabad áramlása, valamint azok miatt az aggályok miatt, hogy Magyarország és Lengyelország aláássa a demokráciát és a jogállamot. A konferencián különben Orbán Viktor kijelentette, hogy amikor a kettős minőségről beszélünk, akkor az emberek úgy látják, nem csupán pénzt veszítenek, hanem hogy oda az igazság. Nyugati részről ugyanakkor csupán alacsonyabb rangú megbízottak vettek részt a tanácskozáson.

http://www.reuters.com/article/us-easteurope-food-eu/east-europeans-demand-same-quality-food-in-fresh-push-on-eu-idUSKBN1CI222

Bloomberg

bloomberg.jpg

Csehországban a lehető legmultikultibb figura vezeti a harcot a bevándorlás ellen. A 45 éves Tomio Okamura cseh anyától és japán-koreai apától született és származása miatt kiskorában annyi sérelem érte mind a cseheknél, mind a japánoknál, hogy 13 évesen dadogni kezdett és ágyba pisilt. Pártja most ellenzi a migrációt, ki akarja vezetni az országot az EU-ból és az iszlámot a hitleri nácizmushoz hasonlítja. Lehet, hogy megszerzi a 4. helyet a jövő heti választáson. Vagyis beleillik a nacionalista hullámba a térségben. Magyarországon a szélsőjobbot a Fidesz és a Jobbik testesíti meg. A kvótadöntés elutasítása miatt az unió eljárást indított a magyarok, a csehek és a lengyelek ellen. Maga Okamura azt állítja, hogy az iszlám nem faj, nem vallás, hanem gonosz ideológia, amely a terrorizmust hirdeti. Ezért a politikus szerint nem szabad befogadni egyetlen menedékkérőt sem, bár azt mondja, ő aztán a saját bőrén érezte, mi is az a rasszizmus és idegengyűlölet. Viszont nézetei miatt nem jöhet szóba partnerként a következő kormányban, de elképzelhető, hogy erre rácáfolnak a választási eredmények. Jelenleg ő a 2. legnépszerűbb politikus az országban, pártját pedig 9,2 % támogatja a felmérések alapján.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-13/xenophobia-victim-poised-to-boost-czech-far-right-in-parliament

Der Standard

der_standard.jpg

1. Kegyelemből egy éves haladékot kapott a CEU. Az egyetemnek az ellene hozott törvény dacára nem kell bezárnia, mert a kormány döntése értelmében 2019 januárjáig kell eleget tennie az új követelményeknek. A jobboldali-populista Orbán Viktor meghajlott a hatalmas nemzetközi nyomás hatására. Az egyetem az eredetileg megadott határidőig, ez év végéig semmiképpen sem lett volna képes teljesíteni azt az előírást, hogy a tengerentúlon is legyen campusa, azaz oktasson ott is. Akkor pedig elvesztette volna a magyar működési engedélyét. A miniszterelnököt azonban harapófogóba szorították, hogy ne engedje odáig jutni a dolgokat. Az unió kötelezettségszegési eljárást indított. A Velencei Bizottság elmarasztalta a magyar felet. A német kormányszóvivő pedig arra szólította fel az Orbán-kabinetet, hogy szavatolja a CEU fennmaradását. A tudósítás kitér arra, hogy Orbán az állam ellenségévé nyilvánította Soros Györgyöt, amiért az a hatalmat bíráló civil szervezeteket támogat.

http://derstandard.at/2000065971516/Ungarn-Central-European-University-bekommt-ein-Jahr-Aufschub

2. Aggódnak a diákok a liberális CEU-ért. Ezt tapasztalta a helyszínen az újság munkatársa, miután az egyetem haladó programja szálka Orbán Viktor szemében. Az intézmény bezárása igencsak sújtaná a tanulókat, valamint a fiatal kutatókat. A megkérdezettek úgy érzik: egyelőre oda az oktatás szabadsága. A múlt hónapban, a gólyák üdvözlésekor Ignatieff rektor maga is utalt arra, hogy Damoklész-kard lóg az egyetem fölött. Hogy a miniszterelnök támadásba lendült, az valószínűleg azzal függ össze, hogy az alapítót Soros Györgynek hívják, aki egyes közép-európai országokban a nép elsőszámú ellenségének számít. Az egyik magyar hallgató azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvény általában bizonytalan helyzetbe hozza az oktatási intézményeket. Hiszen a hatalomnak nem csupán a tanszabadsággal, hanem a demokratikus vitákkal és gondolatokkal is gondja van. Vagyis nem akarja megengedni a szembeálló gondolatok ütköztetését. A CEU szóvivője ugyanakkor emlékeztet arra, hogy hivatalos részről Soros-egyetemként emlegetik őket. De rákérdez, hogy miért vennék a sátorfájukat, amikor Kelet-Európában, azon belül Budapesten vannak otthon? És felelősséggel tartoznak a magyar civil társadalomnak, mivel már nem sok szabad intézmény maradt az országban.

http://derstandard.at/2000065876439/Studierende-bangen-um-Ungarns-liberale-Uni

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9112974092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemodaBuda 2017.10.14. 10:05:28

Nem értem hogyan lehetett a címben jelzett következtetést elvonni ! Szomszédainknál nem ez a helyzet, a Balkánon pláne nem, Albánia is elhúz mellettünk felfelé, Görögország magára talál, a törökök nyílt fasizmust vezetnek be, nem is álcázzák többé. Ausztria kétesélyes, de ott még a Néppárt is demokratább, mint nálunk az MSZP (ez egy kicsit erős volt). Németország, Franciaország, egész Skandinávia, a Benelux - hát hol igazodnak már ahhoz a hólyag orbánhoz ? Angliában ? Na neee ....

a nagy hohoohooo 2017.10.14. 13:57:43

Mongyuk ez egy hülyeség .Nincs itt semmi látnivaló ,csak a szokásos ősi FideSSes húzás, egy,a mi kedvenc,a nekünk tejelő szállítóra kiírni a pályázatot. Most is bejött. Nekik, nem nekünk.
Itt "a" magyarázat: miért fogadta el az unió a paksi atomalkut? Hétfő óta tudható, mivel győzte meg a brüsszeli bizottságot a magyar kormány arról, hogy felesleges lett volna közbeszerzést kiírni a két új paksi blokk szállítására,persze jó pénzből és rokonok által.

hvg.hu/gazdasag/20170926_Itt_a_magyarazat_Miert_fogadta_el_az_unio_a_paksi_atomalkut
"Tavaly ősszel azonban az az eljárás is Magyarország számára kedvezően
végződött, mert a bizottság arra jutott, hogy az orosz állami vállalaton
kívül más nem tudott volna megfelelni a technológiai követelményeknek."
Ezzel pont, hogy Magyarország kárára döntött a bizottság.
Brüsszel óvónéni már nagyon unja Magyarország Pistikét és pedagógiai célzattal megengedi neki, hogy hátraszaltózzon betonjárdán. Pistike majd jól pofára esik és akkor talán egy időre befogja a száját.
Jelenleg paks 80-90 fillérért állít elő 1 kW-t és nézd meg a villanyszámlát. Paks2 által termelt 1 kW a média szerint kb. 30-40 Ft-ba kerül majdan. Egyebekben 15 évenként kötelező felújítani az erőművet, ami tetemes összeg. Emlékezni kéne a paksi felújításra, ahol sérültek a fütőelemek. Csak az "orosz szerződés" szerint kb. 8 évet vártak a visszaszállítással. Nem tudunk fütőanyagot gyártani, nem tudjuk tárolni hosszútávon e zsebkendőnyi országban, míg a megújulóval nincs ilyen gond. Egybekben a 0 Ft ár az áramtőzsdén érhető el, nézz utánna.
Ugye most már mindenki pontosan érti, hogy miért nem engedélyezett az éppen áresésben levő megújuló energia források építése Magyarországon.
Túl olcsó lenne az áram, és akkor nem térülne meg Paks2.
De ugye tényleg értjük, hogy a lakosság és az ipari felhasználók fogják megfizetni az indokolatlanul magas áramköltséget.
Tehát mindenki pontosan érti, hogy már nem kizárólag magyar oligarchák pénzbevételi forrása a magyar nép, hanem már orosz oligarchát is mi fizetjük
Hurrá! Kezdődhet a szabad rablás, hamar az olimpiát nem sikerült lezsírozni!
Magyarul annyira drágán fog termelni az erőmű, hogy semmi veszélyt nem jelent majd a régiós árampiaci szereplőkre, ezért Brüsszel megengedi a - normál esetben tiltott - állami támogatást is.
Mivel 2020 után egy kurva fillért nem kaptok... tőlünk aztán... építsétek... mindenki úgy bassza szét az életét, ahogy akarja... csá..
Tehát évtizedekre eladósodunk, minden tekintetben a ruszkiktól függünk, az áram meg még drága is lesz, mert rezsicsökkentés.
12 milliárd euró, azaz 3700-3800 milliárd forint!lófäsz, lesz az 30-40 milliárd is.
Jól értelmezem hogy az EU csak a profit felhasználását korlátozzák keretek közé. A bevétellel azt csinál az üzemeltető amit akar.
Profit az aztán lesz.... mint az olimpiákból szokott...
A negatív profit is profit,a három brüsszeli feltételhez csak annyit tennék hozzá hogy a magyar államnak 3 ellensége van:
- Profit
- Piac
- Átláthatóság-Nagyon jó. Szerencsére egyik feltételt sem lehet kijátszani.Lőrinc értesz te az atomreaktorhoz?
-Nem Viktorom.
-Nem baj,majd megtanulod....
-Nem baj mert számlázni tudsz.
Elképzelhetetlen mennyiségű pénz. És kik nem voltak véletlenül az országgyűlési szavazáson?
Orbán Viktor miniÁlnok.
Semjén Zsolt és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes
Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Ha ez nem hazaárulás, akkor semmi sem az. Ke....tves FideSS és a szavazói!
Hitelből mi mindig akkora kurva nagy janik vagyunk. De ezt ki is kell majd csengetni, bameg Viktor...vagyis adófizető magyar nép!Képzeld: még annak is van szavazati joga, aki se írni, se számolni, se önellátni nem tud = semmi belátási képessége.
Más kárának örülni viszont mindig az.
Oh wait, te is fizetni fogod.Elég nehéz veletek, kissé mintha fogyatékosok lennétek. :) Nem kérdőjelezhetik meg az ilyesféle dokumentumokban és tanulmányokban foglalt adatok hitelességét. Ha a számításaik, szakmai véleményük szerint megfelelőek az adatok, tények, vállalások, akkor elfogadják... teljesen függetlenül attól, hogy a kormányok részéről akár kamu is lehet az egész. Lásd a konvergencia programokat, ezekkel kapcsolatban is szoktak kifogásokat megfogalmazni.
Semmiféle EU-s irányelvet nem sért ha egy adott állam felelőtlenül elveri vagy fosztogatja a saját adófizetői pénzét... a kifogások többnyire arról szóltak hogy a kormányzat nem igazán bontja ki az igazság minden részletét a projekttel kapcsolatban az EU felé, és ez még most sem igazán „dőlt meg”, de az EU feltételezi hogy egy kormányzat csak nem fog mocskosul hazudni a hivatalos szerveknek, vagy éppen saját polgárainak... ez már politikai ügy lenne amibe az EU nem igazán szól bele. A FideSS-KDNP moszkovita illiberális ámokfutása nem az EU problémája, ezt a magyaroknak kell kezelniük... majd ha ráérnek végre saját dolgaikkal is foglalkozni, és megunják hogy Európa legcsóróbbjai lettek Orbánék ámokfutása miatt.

Dezső Németh 2017.10.14. 17:38:10

...és ugyanúgy fog lopni is, mint ez a faszszopó geci tolvaj ?...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.16. 05:05:23

A nyugatnak alkalmazkodni kell a kelethez. Ha nem teszi, iszlamizálódik.
süti beállítások módosítása