B1 blogcsaládLázadás készül a Semmelweis Egyetem gyerekklinikáján, ellátatlanul maradhatnak a rákos gyerekek Budapesten

2017. június 28. - Mr Flynn Rider

Pár napja röppent fel a hír, hogy tömegesen állnak fel a Jahn Ferenc-kórház dolgozói és mennek el az Ikeába dolgozni. Információnk szerint a Semmelweis Egyetem gyerekklinikáján is lázadás készül, kaotikusak az állapotok.  gyerekklinika_semmelweis_egyetem.jpg

Várhatóan tömegesen felmondanak a nővérek és az orvosok, és meg is szűnhet nyárra az ügyeleti ellátás, illetve éjszakánként bezár a kórház a Semmelweis Egyetemhez tartozó fekvőbeteg osztályokon.

Mindennek az egyik oka, hogy a László kórház gyerekintenzív osztálya már bezárt orvoshiány miatt. Ezt az illetékesek „építkezések" próbálták beállítani, viszont nyílt titok, hogy egyszerűen nincs, aki a kórházat működtesse.

Ezért a Semmelweis Egyetemem lévő két gyerekklinika bevállalta, hogy ellátja a László kórház betegeit. Ez jelentősen növeli a betegek számát, miközben az orvosok és a nővérek eleve kevesen voltak. 

A lázadás másik oka, hogy a Semmelweis Egyetemen lévő klinikának hivatalos papírja van az ÁNTSZ-től, hogy súlyos, immunhiányos beteg ellátására nem alkalmas, ugyanis ott is építkezés zajlik. Ennek ellenére a csontvelőtranszpantáció betegei is oda érkezhetnek, akik a leukémiás betegeknél is rosszabb helyzetben vannak, hiszen még immunhiányosabbak.

Információink szerint az ÁNTSZ az év elején azért indított vizsgálatot az egyetemi klinikán, mert 3 hónap alatt 8 leukémiás gyerek halt meg. Ez szokatlanul sok, emiatt ki kellett hívni a hatóságot vizsgálódni.

Ekkor derült ki, hogy 2016-os felújítást rosszul végezték el a klinikán, az ablakcsere rosszul sikerült és az ablakok miatt begombásodott a kórterem. A gyerekek nem leukémiában, hanem gombafertőzésben haltak meg.

Ezek után az ÁNTSZ kötelezte az onkológia osztályokat, hogy költözzenek ki az építkezés idejére. Egy hónapja áll a műtő és a nem onkológiai osztályok betegei hetente költöznek másik emeletre. (Az intenzív osztály és a betegek egy része az építkezés során is az épületben maradnak.)

A B1 információi szerint a László kórházból elsősorban a csontvelőtranszpantáció betegei érkezhetnek, akik a leukémiás betegeknél is rosszabb helyzetben vannak, hiszen még immunhiányosabbak.

A Semmelweis gyerekklinikájának a kiköltözés miatt dupla ügyeletet kell kiállítani, amire természetesen az orvoshiányos helyzetben nem tudnak megfelelni. A B1-hez eljutott információk szerint eleve óriási a feszültség az osztályon, de az építkezés és a többi bezárt kórház miatt ez még jobban megnőtt. Mindezek miatt lehet, hogy ott is tömegesen fognak felmondani az orvosok és nővérek, így nem lesz, aki a rákos gyerekeket kezelje.

(Utoljára egyébként februárban teltek meg a gyerekintenzív osztályok, akkor a vírusos hörgőgyulladás miatt.) 

Amikor megkérdezték a Fidesz frakcióvezetőjét az egészségügy helyzetéről, azt mondta: ő úgy gondolja, elég pénz jut az ágazatra. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pedig a Jahn Ferenc-kórház felújításának időzítését azzal indokolta, hogy nyáron csökken a betegforgalom, hiszen „a betegek egy része nyaralni van”.

Az ügyben keressük az érintett kórházakat és az ÁNTSZ-t is. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

 

Frissítés:

Sikerült elérnünk a Semmelweis Egyetem szóvivőjét, aki nem cáfolta és nem is erősítette meg a cikkben leírtakat. Azt ígérte, utánanéz a B1 információinak. 

Az ÁNTSZ-nél közölték, hogy beolvadtak az EMMI-be és ott az EMMI sajtóosztályához irányítottak bennünket. 

 

Frissítés 2:

A Semmelweis Egyetem Facebook-oldala a saját szóvivőjét megcáfolva (és láthatóan rossz helyesírással, a cikket végig sem olvasva) közölte:  

A betegeket és hozzátartozóikat is megtévesztő, valótlanságokat tartlamazó bejegyzés jelent meg a Semmelweis Egyetem gyermekklinikáiról a b1.blog.hu- n és Facebook oldalán. A számtalan spekulációt tartalmazó írásból már az sem derül ki, hogy az egyetem mely klinikájáról szól pontosan a bejegyzés. Az összeállítás hiteles forrás feltüntetése és a klinikák megkeresése nélkül készült.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3912626181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemodaBuda 2017.06.28. 15:34:16

Naaaaaa, a fénykép az I. Klinikáé, az immunhiányos betegek meg - pechükre - a II. Klinikára érkeztek, a Tűzoltó utcába. HOgy lehet ilyen trehány egy újságíró ? Vagy fizetnek ezért, mert ez már akkor a baklövés !

Magentax 2017.06.28. 15:42:18

@NemodaBuda: És az összes észrevételed ennyi a leírt problémáról?
Drukkoljál inkább, ha netán van gyereked, ne legyen beteg...

sinus67 2017.06.28. 18:23:14

@NemodaBuda:
"Ezért a Semmelweis Egyetemem lévő két gyerekklinika bevállalta, hogy ellátja a László kórház betegeit."

Nem annyira trehány. Az I. sz. Gyerekklinika is bevállalt betegeket. Speciel arról tett be fotót. Na bumm!
A kormányzat eü.-t lebontó baklövése és trehánysága súlyosabb baklövés!
Rossz fotóba még nem halt bele egy troll sem, a kórházban (ld. fent) 3 hónap alatt 8 gyermek!
:(

Giay László 2017.06.29. 07:54:02

A dolog súlyára tekintettel az újságírónak - jelezve a hír komolyságát - nevével vállalva (Mr. Flynn Rider - ez így mennyire hiteles?) és a forrás megjelölésével, az érintett klinika pontos megnevezésével illett volna a hírt közzétenni. Persze ha a hír igaz, az felveti a felelősök mielőbbi elszámoltatásának kérdését, de ha nem, az aljas visszaélés és manipuláció az emberek gyerekekkel kapcsolatos érzékenységével.
süti beállítások módosítása