B1 blogcsalád



Magyar kórtünet: alig pár százan mentek el a mentősök tüntetésére

2017. május 31. - Mr Flynn Rider

Pár száz embert érdekelt, hogy a mentősök megalázóan keveset keresnek, miközben életeket mentenek. De a tüntetést se éppen csütörtök délután háromra kellett volna megszervezni.

mentosok.jpg

Egy mentős 90-140 ezer forintot keres havonta, ami lássuk be: megalázóan kevés.

Éhbérért dolgozik a mentős.

Egy Lidlben dolgozó árufeltöltő megkeresheti ennek a kétszeresét is. (Nem leszólni akarjuk az árufeltöltő munkáját, de neki nem kell életeket mentenie.) A mentősöknek ráadásul 60%-os béremelést ígértek januártól, ebből idén 10% lett. A legtöbb mentősnek ezért másodállást is el kell vállalnia, hogy el tudja tartania a családját. Ez pedig megint ahhoz vezet, hogy a főállását – az életmentést – nem képes teljes mértékben ellátni.

Mindezek miatt szerda délután demonstrációt tartottak a mentők az Országos Mentőszolgálat főigazgatósága előtt. Az eseményen  a beszámolók szerint néhány száz ember gyűlt össze.

Hiába a csillogó villogó mentőautók, hiába az új mentőirányító rendszer, ha nem lesz, aki dolgozzon. Sokan inkább elmennek az országból is vagy elmennek a versenyszférába – mondta Kuspér Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a tüntetésen.

Három dolog miatt elégedetlenek a mentődolgozók: 

  1. a szánalmas bér,
  2. a megfelelő munkaruházat hiánya;
  3. a vezetők despota, fenyegető stílusa.

Az „Elég volt!” mottójú tüntetés szervezői az esemény Facebook-oldalán azt írták: „Nem fogjuk hagyni, hogy az elkövetkező években is megélhetési gondokkal küzdjünk, hogy két-három mellékállást kelljen vállalni a tisztességes életkörülmények megteremtéséért. Nem akarjuk, hogy el kelljen hagyni hazánkat, mert más uniós országban megbecsülnék munkánkat. Itthon, ebben az országban kívánjuk felnevelni gyermekeinket, munkánk elismeréséül kapott méltó fizetésből teremtve megfelelő megélhetést számukra.”

(A tüntetésről részletes beszámolót például a Magyar Nemzet Online-on lehet olvasni.) 

Az egészségügyben dolgozók fizetésének emelése egész Magyarország érdeke lenne.

Ahogy az ország jelenleg fejlődik, úgy néz ki, hogy a kormányzati apparátus folyamatosan nő, napról napra nő az államtitkárok és állami vezetők száma, kiadása, de az állam maga nem látja el a feladatát: a magyar egészségügy már alig-alig működik. Mindez nem csak az orvoshiányban, vagy a megalázóan alacsony fizetésekben mutatkozik meg, de a halálozási adatokban is, vagy abban, ahogy a csepeli tüdőgondozó is kinéz.

Úgy néz ki, hogy az egészségügyet mesterségesen hagyja szétrohadni a Fidesz-kormányzat, hiszen milliárdok mennek el korrupcióra, stadionokra, értelmetlen állami gigaberuházásokra, de a mentősnek 90 nettót kell hazavinnie.

Az állami vezetők nyilván magánkórházban, vagy a nekik kijáró kórtermekben kezeltetik magukat és a rokonságukat, hogy a szegényekkel és a magyarok többségével mi van, az sosem érdekelte őket.

Az is könnyen belátható, hogy a mentősök melletti szolidaritás, kiállás olyasmi dolog, amit minden épeszű embernek meg kellene tennie. Egy olyan országban, ahol éppen kezd kialakulni a tüntetési kultúra a borzalmas kormányzat borzalmas ügyei ellen, szép lett volna kiállni a mentősök mellett.

De úgy látszik, hogy a technóra való ugrabugrálás és a „bajszos szar” skandálása valahogy elvette a tüntetők energiáját és a fontos dolgokra nem maradt. Reméljük, egy darabig nem kell őket kórházba vinni. Ne szembesüljenek vele, milyen egy halálgyár. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2712555781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2017.05.31. 18:09:01

Miért nem lehetett hétfőn?
Hol volt a többi szakszervezet?

legeslegujabbkor 2017.05.31. 22:47:45

Nyugdíjasok sem értek rá?

Jön a nyári szünet a diákoknál, lehet szerda délre is tüntetést szervezni

kiskutyauto 2017.06.01. 00:28:11

A hazaárulással rabolt közpénzből hízlalt oligarchák és új arisztokrácia leszarja, mert magánsofőr és magánklinika van, hivatali kocsival, szirénával, a mentőnél sokkal hatékonyabb (bár az igaz hogy út közben trauma ellátás nincs, viszont 4-ed, 5-öd annyi idő alatt célba ér), és várja a magánorvos, a magánkórház... Az agyhalott, agymosott, zombi birka tömeg, meg kellőképp el van hülyülve-hülyítve ahhoz, hogy ezt az egész dolgot ne legyen képes végiggondolni... számukra az élet nem több, mint a napi feles, a szelet szalámi, a karéj kenyér... ha jön az egészségügyi probléma akkor pislognak csak bambán és döglenek mint a legyek... mondjuk nem is túl nagy kár értük... Ez a mai kis magyar valóság...

Dizavul 2017.06.01. 01:48:59

A népszaga 150--re becsülte a résztvevők számát...
nepszava.hu/cikk/1130942-hatat-forditottak-a-mentopalotanak---bermentoakcio-a-marko-utcaban

"Több politikus is feltűnt: Szabó Tímea (Párbeszéd), Rig Lajos (Jobbik), Szél Bernadett (LMP), Hadházy Ákos (LMP) is szolidaritása jeleként vett részt a megmozduláson."
És még "szakszervezetek"..

Valljuk be: kusper eftárs ezt is méretesen elkúrta.
A mentősök le se szarták őt és a "szakszervezetét"+

Muhaha

Első mohikán 2017.06.01. 02:56:28

"a tüntetést se éppen csütörtök délután háromra kellett volna megszervezni"

Szerdán volt, hahó!

2017.06.01. 06:42:46

Azért szociológiailag mindenképpen érdemes tanulmányozni a fenti hozzászólásokat.
Csak úgy dől belőletek a pozitív hozzáállás. Az empátia.
Gratula. Szerintem az utolsó, aki elhagyja az országot, kapcsolja le (majd) Paks II-őt.

Ennyi.

Dizavul 2017.06.01. 07:24:40

www.origo.hu/itthon/20170516-fegyelmivel-bocsatottak-el-a-mentoskent-dolgozo-kusper-zsolt-szakszervezeti-elnokot.html

És akkor nagyon bírnak csodálkozni az eftársak hogy le szarják kuspert és az ő szakszervezetét...

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.06.01. 07:46:06

"Nem leszólni akarjuk az árufeltöltő munkáját, de neki nem kell életeket mentenie." - a mentősnek sem KELL, önként csinálja, árufeltölthetne ő is...ne legyetek már ilyenek.

Majd ha a mentősök ott lesznek a saját érdekeikért tüntetni, akkor lehet számon kérni mindenki mást. Majd ha ezzel lesz tele média (mármint a tüntetéssel), akkor lehet számon kérni mást, stb. stb.

Borzasztó fontos ez a dolog, legalább annyira, ha nem jobban, mint az utóbbi hónapok tüntetései, de akkor szervezői oldalról is tessék úgy kezelni és után majd lehet az Átlag Józsit is számon kérni, hogy hol volt...

BAZINGA2 2017.06.02. 17:25:52

Nem mentek az emberek tüntetni, mert azt hallották, hogy 60% -os béremelést kaptak a mentősök. Ez folyt a hírekben...Azzal voltak az emberek, hogy akkor nem kell tüntetni, ne elégedetlenkedjenek! Persze azt nem hangoztatták, hogy majd csak jövőre kapnak 10% -ot, és a többit évekre elosztva, minden évben csurgatnak egy kis összeget. Sokan nem is tudnak semmit a valóságról, akkor meg minek tüntessenek!?
süti beállítások módosítása